Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-10-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 231243622

Έκδοση 1

BRIEFING(231009)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλημέρα σας.

Ενημερωθήκατε ήδη για το τι διημείφθη στο χθεσινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο. Εγώ να επαναλάβω και να συνοψίσω ότι: Χθες έγινε ένας πρώτος απολογισμός των πρώτων κινήσεων της κυβέρνησης όπου κρίθηκε ιδιαίτερα θετικός και μάλιστα, με δεδομένο ότι η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον και κινείται ως φορέας μιας άλλης αντίληψης της εξουσίας. Έγινε, λοιπόν, ένας θετικός απολογισμός των πρώτων κινήσεων. Επαναβεβαιώθηκε από τον Πρωθυπουργό η συνέπεια στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις παντού και με αυτούς τους ρυθμούς προχωράμε.

Επίσης, καθορίστηκαν οι προτεραιότητες του κυβερνητικού και νομοθετικού έργου. Έγινε ένας πρώτος προγραμματισμός ανά Υπουργείο και ανά Υπουργό και δηλώθηκε ότι μένουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας, όπως ανακοινώθηκαν στις Προγραμματικές μας Δηλώσεις, όπως δεσμευθήκαμε πριν από τις εκλογές και υπήρχε και μια ευρεία ανακοίνωση, προεκλογικά, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι κινούμαστε με προτεραιότητα στις ανακοινώσεις των 100 πρώτων ημερών για την κοινωνία, το κράτος και την οικονομία.

Ακόμη, θέλω να σας ανακοινώσω, τον πρώτο Γενικό Γραμματέα. Ήδη έχει εκδοθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετική ανακοίνωση. Απλώς, ο Υπουργός Δικαιοσύνης βρίσκεται στο Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε. Ε. και γι` αυτό θα κάνω εγώ την ανακοίνωση. Μέσα, λοιπόν, από τη γνωστή διαδικασία της αξιολόγησης, εγκρίθηκε να τοποθετηθεί, ως νέος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Γεώργιος Δημήτραινας, δικηγόρος παρ` Αρείω Πάγω στη Θεσσαλονίκη, λέκτορας της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, διπλωματούχος του Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης, καθώς και διδάκτορας των Νομικών Επιστημών του Τμήματος Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Έχει δημοσιευθεί, απ` ό,τι βλέπω στο βιογραφικό του, που θα είναι και στη διάθεσή σας, πλήθος μονογραφιών του και μελετών του σε νομικά περιοδικά και βιβλία. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και απ` ό,τι βλέπω, και μέλος πολλών επιστημονικών ενώσεων.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Το γεγονός ότι είναι από την εκλογική περιφέρεια του κ. Καστανίδη, ελήφθη υπόψη στην επιλογή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι θα αδικούσαμε αν βάζαμε τέτοια κριτήρια. Εκείνα τα κριτήρια τα οποία υπερίσχυσαν, είναι διαφορετικά και θα επιβεβαιώνονται από τα βιογραφικά που θα βλέπετε. Γι` αυτό είπα ότι το βιογραφικό του είναι στη διάθεσή σας. Πρόκειται για έναν επιστήμονα (έτσι όπως περιγράφεται και στο βιογραφικό) ο οποίος κρίθηκε ότι είναι κατάλληλος και ικανός για τη συγκεκριμένη θέση.

ΜΙΧΑΗΛ: Δύο ερωτήσεις: Οι υπόλοιποι Γενικοί Γραμματείς, πότε θα γίνεται, μέρα με τη μέρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κάνουμε την πρώτη ανακοίνωση σήμερα, γιατί ήταν έτοιμο το όνομα του πρώτου Γενικού Γραμματέα. Μέσα στο Σαββατοκύριακο ολοκληρώνεται η διαδικασία και από τη Δευτέρα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται οι υπόλοιποι Γενικοί Γραμματείς.

ΜΙΧΑΗΛ: Η δεύτερη ερώτηση που θέλω να σας κάνω είναι η εξής: Αυτή τη στιγμή γίνεται μια σύσκεψη, υπό τον κ. Πάγκαλο, όπως αποφασίστηκε χθες, για το τι θα γίνει τελικά με το θέμα των stage, με τους αρμόδιους Υπουργούς. Θέλω να ρωτήσω, η αρμοδιότητα πια, από εδώ και πέρα, των stage, παραμένει στον ΟΑΕΔ ή πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μεταφερθεί στην κατάρτιση και στο Υφυπουργείο Παιδείας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι αρμοδιότητες συνολικά θα φανούν και θα καταδειχθούν από τα Προεδρικά Διατάγματα τα οποία θα δημοσιευθούν. Αυτή τη στιγμή το θέμα των stage είναι ένα θέμα σύνθετο, το οποίο, επειδή το θέσατε σε επίπεδο αρμοδιότητας, αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών σαφέστατα, γιατί πρόκειται για εργαζόμενους  ο όρος αυτός χρησιμοποιείται καταχρηστικά, δεν θα έπρεπε να είναι εργαζόμενοι, θα έπρεπε να είναι μαθητευόμενοι, αλλά εν πάση περιπτώσει- που βρίσκονται σε υπηρεσίες του Δημοσίου. Από κει και πέρα, υπάρχει σαφώς η εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, μιας και τα stage είναι προγράμματα που εφαρμόζονται στον ιδιωτικό τομέα και φυσικά εμπλέκεται και ο ΟΑΕΔ.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν εννοώ από την άποψη ποιος έχει την εποπτεία, είναι προφανές. Είναι στο δημόσιο τομέα, άρα το Υπουργείο Εσωτερικών θα έχει λόγο. Επίσης, ο ΟΑΕΔ, που μέχρι τώρα κίνησε τη διαδικασία, σαφώς θα έχει λόγο και την εποπτεία. Ρωτώ, εάν στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι από εδώ και στο εξής, η χρηματοδότηση, τα κοινοτικά κονδύλια, επειδή αφορούν κατάρτιση, να παραμείνουν στον ΟΑΕΔ ή να είναι στο Υφυπουργείο Παιδείας, όπως είναι και η υπόλοιπη κατάρτιση. Και αν κάτι τέτοιο προκρίνεται, μέχρι να αποσαφηνιστεί και νομικά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν υπάρχει απόφαση, θα ανακοινωθεί.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε σχέση με τα Εξάρχεια: Επειδή όλοι σε αυτή τη χώρα είμαστε αντιεξουσιαστές πλέρια και επειδή θέλουμε μια αντιεξουσιαστική Δημοκρατία, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των κομματικών στελεχών και των επωνύμων, αν ήταν ένα παιδί από λαϊκή γειτονιά, χωρίς ένα κόμμα πίσω του, ο κ. Χρυσοχοΐδης θα είχε διατάξει την απόλυσή του; Και δεύτερον, με ποιο ηθικό δικαίωμα, γιατί το νομικό το έχει, ο κ. Χρυσοχοΐδης διέταξε την απόλυση των Παπαχρήσου, Ελληνιάδη, τη στιγμή που με μια παρόμοια συμπεριφορά μιας κυρίας, προ μηνών, είχαμε το θάνατο ενός αστυνομικού. Θυμάστε το περιστατικό. Αφήστε, τα παιδιά τα γνωρίζω, βρήκαν ευκαιρία οι άλλοι, αποσπάστηκε η προσοχή των αστυνομικών και πυροβόλησαν ένα νέο παιδί 28 χρονών και το σκότωσαν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, εμείς «απολογούμαστε», γιατί είναι χρέος των κυβερνητικών οργάνων να απολογούνται στον Έλληνα πολίτη για ό,τι γίνεται επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης. Αυτό το οποίο θέλουμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά είναι ότι η τήρηση του Συντάγματος και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι το μοναδικό κριτήριο με το οποίο πορευόμαστε, έτσι ώστε να έχουμε ξανά μια ασφαλή χώρα, μια ασφαλή Ελλάδα. Από κει και πέρα, και ο κ. Χρυσοχοΐδης προέβη σε μια σειρά δηλώσεων, με τις οποίες αντιμετωπίζεται το θέμα της αυθαιρεσίας των αστυνομικών οργάνων. Εκεί δηλώνουμε ότι θα είμαστε κάθετοι. Όπου υπάρχει αυθαιρεσία, σαφώς και θα ελέγχεται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Γι` αυτό άλλωστε ανακοινώσαμε και αλλαγή της πειθαρχικής διαδικασίας στην Ελληνική Αστυνομία και μια σειρά από άλλα μέτρα που θα διασφαλίζουν ακριβώς αυτό τον έλεγχο της αυθαιρεσίας, με γνώμονα φυσικά και την τήρηση του Συντάγματος ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ως προς αυτό, η κυβέρνηση πορεύεται με την ιδεολογία της, με τις αρχές της και είμαστε αποφασισμένοι να τις εφαρμόσουμε. Για όλους τους πολίτες φυσικά.

ΣΩΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δύο ερωτήσεις: Καταρχήν, ο κ. Δημήτραινας είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ, έχει άλλη πολιτική δραστηριότητα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Δημήτραινας κρίθηκε με βάση το βιογραφικό του και με βάση την ικανότητά του να μπορεί να επιτελέσει το δύσκολο και βαρύ έργο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

ΣΩΚΟΣ: Το δεύτερο αφορά τα stage: Υπάρχει κάποια μέριμνα από την κυβέρνηση για τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που ούτως ή άλλως θα μείνουν στο δρόμο, θα οδηγηθούν στην ανεργία με την κατάργηση αυτών των stage; Είναι ένα αντικειμενικό πρόβλημα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα να ξεκαθαρίσουμε κάτι σε σχέση με τα stage: Πρώτον, η φαυλότητα της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, είναι αυτή που δημιούργησε το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε σήμερα με γενναιότητα εμείς ως κυβέρνηση, όπως έχουμε υποχρέωση. Δεύτερον, ισχύουν οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις για να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο καθεστώς ομηρείας των νέων συμπολιτών μας και εμπορίου ελπίδας, το οποίο, δυστυχώς, μέχρι και σήμερα συνεχίζει ανερυθρίαστα η Νέα Δημοκρατία, όπως ακούμε από τις δηλώσεις που γίνονται κατά κόρον. Κάποιοι άνθρωποι αντί να ζητούν συγνώμη και αντί να κρυφτούν, βγαίνουν σήμερα και μιλούν ως υπερασπιστές αυτών των νέων ανθρώπων τους οποίους είχαν καταστήσει ομήρους των πελατειακών τους συμφερόντων. Και ας μην ξεχνάμε ότι εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι νέοι συμπολίτες μας είναι εκτός αυτής της διαδικασίας, γιατί δεν υπήρχε αξιοκρατία στην επιλογή των συγκεκριμένων προσώπων. Επειδή όμως μιλάμε για χιλιάδες νέους οι οποίοι ήταν όμηροι όλης αυτής της διαδικασίας, γι` αυτό ακριβώς εμείς αντιμετωπίζουμε με δικαιοσύνη και με πλήρες αίσθημα ευθύνης, την κατάσταση αυτών των ανθρώπων και σε λίγο, όταν θα υπάρχουν αποφάσεις, θα ανακοινωθούν.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μοριοδότηση θα υπάρχει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ένα ζήτημα το οποίο εξετάζεται και θα ανακοινωθεί όταν αποφασιστεί, με όλα τα κριτήρια που είπα προηγουμένως.

ΣΟΦΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αν μου επιτρέπετε, να ξεφύγουμε λίγο από το θέμα και αν θέλει κάποιος συνάδελφος να επανέλθει μετά. Χθες, κατά τη διάρκεια της άτυπης Υπουργικής Σύσκεψης ανακοινώθηκε η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από το διεθνή οίκο Fitch. Αυτό σε μια περίοδο κατά την οποία και ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει πει ότι ένας νέος δανεισμός δεν αποκλείεται και οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Τι σημαίνει πρακτικά για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από εδώ και πέρα και αν θα χρειαστούν νέα χρήματα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ και σε προηγούμενη συνάντησή μας, στο πεδίο ενημέρωσης, είχα δηλώσει ότι υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας, για το οποίο ευθύνεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το οποίο αντιμετωπίζουμε σήμερα. Και ακριβώς, η μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας σήμερα, έτσι όπως αναφέρατε προηγουμένως, είναι αποτέλεσμα αυτού του ελλείμματος. Εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πεδίο σοβαρότητας και αξιοπιστίας της χώρας μας στο εξωτερικό σε όλα τα επίπεδα και με γνώμονα αυτό πορευόμαστε, γνωρίζοντας τις αντικειμενικές και τις τεχνικές δυσκολίες ακόμη και ενός νέου δανεισμού.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Επιστρέφω στα stage και ήθελα να σας ρωτήσω, ποιες είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες που θα λάβετε, έτσι ώστε, το σημερινό καθεστώς με τα stage που ισχύει στο δημόσιο τομέα να μην μεταφερθεί στον ιδιωτικό τομέα όπου έχετε δηλώσει ότι θα συνεχιστούν αυτά τα προγράμματα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, αυτό το καθεστώς με το οποίο εργάζονταν ουσιαστικά οι νέοι συμπολίτες μας, δεν ήταν προγράμματα stage. Ήταν μια στρεβλή αντιμετώπιση, ένα εργασιακό καθεστώς με μεσαιωνικούς όρους, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα ευρωπαϊκά κοινοτικά προγράμματα stage. Άρα, εμείς θα αποκαταστήσουμε τα stage, μόνο όπου προβλέπονται και σε επίπεδο νομιμότητας. Και προβλέπονται, όπως προβλεπόταν και όπως είχαμε κάνει στην προηγούμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στον ιδιωτικό τομέα και με συγκεκριμένους όρους, χωρίς να ανανεώνονται οι συμβάσεις. Δηλαδή, με καθορισμένο χρονικό ορίζοντα, με περιορισμό στην ηλικία, γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η στρεβλή κατάσταση. Και βέβαια, με πόρους από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπου κάτι τέτοιο δεν γινόταν μέχρι σήμερα.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, χθες ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα πρέπει να σκεφτούμε και λίγο τους εργαζόμενους, τέλος πάντων τα παιδιά αυτά που απασχολούνται με stage στον ιδιωτικό τομέα. Να καταλάβουμε ότι η κυβέρνηση σκέφτεται και τη μοριοδότηση όσων δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα με stage;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είπα και προηγουμένως ότι το θέμα της μοριοδότησης είναι ένα θέμα που εξετάζεται. Θα προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε όσο πιο δίκαια γίνεται και με τη γνωστή και δεδομένη ευαισθησία της κυβέρνησης. Οπότε, όταν θα υπάρχουν αποφάσεις, θα ανακοινωθούν.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Κάτι άλλο που βγαίνει από το χθεσινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, είναι και μια παραίνεση-σύσταση του κ. Παπανδρέου προς τους Υπουργούς του, να κάνουν περισσότερες πράξεις και να λένε λιγότερα λόγια. Αυτό που έχουμε δει αυτές τις ημέρες και το σχολιάζουμε πολύ, είναι μια παρέλαση των Υπουργών στα κανάλια, μέσα στις 20 πρώτες ημέρες. Αν κάνουν αυτό το πράγμα στις 20 πρώτες ημέρες, τους επόμενους μήνες, τι θα κάνουν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση, ήδη, εργάζεται πυρετωδώς σε όλα τα επίπεδα και η εικόνα που υπάρχει και από την κοινωνία και προς την κοινωνία είναι ότι είναι μια κυβέρνηση δουλειάς. Εξάλλου, η εντολή που λάβαμε από τον ελληνικό λαό είναι αυτή και αυτήν εφαρμόζουμε.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σύμφωνα με δημοσιεύματα, χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, συζητήθηκε εκτενώς μεταξύ των Υπουργών η δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας και η στάση που πρέπει να κρατήσει η κυβέρνηση απέναντί του. Σκέπτεστε να πάρετε μέτρα απέναντι στο ΚΚΕ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς τα μόνα μέτρα που λαμβάνουμε είναι μέτρα πολιτικής αντιμετώπισης των καθημερινών και των μεγάλων ζητημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Και εκεί πραγματικά νομίζω ότι θα κριθούμε και κρινόμαστε, ήδη, από τον ελληνικό λαό.

ΣΕΓΚΟΣ: Η φράση που ακούστηκε στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, ότι πρέπει να πάρουμε μέτωπο απέναντι στο ΚΚΕ πώς εξειδικεύεται λοιπόν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Από ποιον ακούστηκε;

ΣΕΓΚΟΣ: Υπάρχουν πληροφορίες ότι έγινε μια συζήτηση και ακούστηκαν απόψεις, όπως για παράδειγμα, απέναντι στο μέτωπο του ΚΚΕ θα πρέπει να ανοίξουμε και εμείς αντίστοιχο μέτωπο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ σας είπα ότι το μοναδικό μέτωπο της κυβέρνησης είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας και τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, του κράτους και της οικονομίας. Και αυτά αντιμετωπίζουμε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα με συγχωρήσετε, ως συνέχεια της ερώτησης του συναδέλφου, ο Πρωθυπουργός και πάρα πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, κατ` επανάληψη, έχουν απευθύνει συστάσεις και προτάσεις για διάλογο με την Αριστερά. Σε αυτούς που απευθύνονται αυτές οι συστάσεις και οι προτάσεις, συμπεριλαμβάνεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς είμαστε ανοιχτοί και επιδιώκουμε και τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα μέτωπα, όπου υπάρχουν προβλήματα, φυσικά με τις δυνάμεις της Αριστεράς. Είναι μια πρόσκληση η οποία είναι διαρκής, μια πρόσκληση η οποία βασίζεται, όμως, πάνω στις προγραμματικές μας κατευθύνσεις και εκεί κινούμαστε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μια διευκρινιστική ερώτηση για να το καταλάβω. Ο κ. Δημήτραινας υπήρχε μέσα στη διαδικασία αυτή της επιλογής των βιογραφικών ή προέκυψε εκτός αυτής της διαδικασίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ήταν μέσα στη διαδικασία και μέσα απ` αυτή τη διαδικασία επελέγη.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, δύο ερωτήσεις: Από το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο προέκυψε η παροχή 1300 ευρώ σε κάθε οικογένεια με 13.000 εισόδημα. Πότε θα γίνει αυτό και σε πόσες δόσεις, είναι η πρώτη ερώτηση. Και η δεύτερη είναι, αν αληθεύει ότι τη θέση του κ. Τσιατούρα θα πάρει ο κ. Οικονόμου και αν αυτό σχετίζεται με την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, από το χθεσινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο δεν προέκυψε κάτι τέτοιο. Επαναβεβαιώθηκε στο χθεσινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο ότι από τις άμεσες προτεραιότητές μας είναι να καταθέσουμε σχέδιο νόμου, σχετικά με το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης. Γιατί προτεραιότητά μας είναι η ανακούφιση του απλού πολίτη αυτής της χώρας, ο οποίος πραγματικά πλήττεται από τη σημερινή οικονομική κρίση. Οι διάφορες παράμετροι και οι λεπτομέρειες, εννοείται ότι θα ανακοινωθούν όταν θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου, μετά από τη συγκεκριμένη διαδικασία και σε αυτή την περίπτωση της διαβούλευσης. Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, είναι γνωστός ο τρόπος που επιλέγεται η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και μέσα από συλλογικά όργανα, όπως είναι το ΚΥΣΕΑ.

ΜΙΧΑΗΛ: Έχει καθοριστεί η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για την τοποθέτηση και της κρίσης; Γιατί προφανώς με τον κ. Χρυσοχοΐδη, δεν θα είναι μόνο αρχηγός, θα είναι και οι συνολικότερες κρίσεις σε όλα τα Σώματα. Έχει καθοριστεί πότε θα γίνει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω τις επόμενες ημέρες, με βάση βέβαια και το πρόγραμμα αυτών που συμμετέχουν στο συλλογικό αυτό όργανο.

ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος λόγος ή κάποιο πρόβλημα στην έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων για τα Υπουργεία, γιατί καθυστερούν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το έχω πει πάρα πολλές φορές και η ερώτησή σας βέβαια είναι εύλογη. Προσπαθούμε να κάνουμε και θα κάνουμε μία πολύ μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού κράτους. Κάτι που προϋποθέτει την δημιουργία νέων Υπουργείων, όπως έγινε, την σύσταση και τη συγχώνευση άλλων, έτσι όπως υπάρχουν τα Υπουργεία σήμερα, που σημαίνει ότι χρειάζεται μία πολύ μεγάλη τεχνική επεξεργασία των Προεδρικών Διαταγμάτων που θα καθορίζουν τις αρμοδιότητες. Μέσα σε λίγες ημέρες θα έχει ξεκαθαρίσει και το νομοτεχνικό αυτό ζήτημα, έτσι ώστε να δημοσιευθούν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να επανέλθω λίγο στο θέμα των stage. Μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν ταυτόσημες απόψεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως υπάρχουν. Έχω ξαναπεί ότι υπάρχει συλλογική εργασία της κυβέρνησης και μάλιστα σε ζητήματα τα οποία έχουν πάρα πολλές πλευρές. Το ζήτημα των stage είναι ένα ζήτημα σύνθετο, στο οποίο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις απαράδεκτες παθογένειες που δημιούργησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και να ρυθμίσουμε με κάθε λεπτομέρεια.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σας το λέω αυτό γιατί υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη τα οποία έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της κατάργησης όλων αυτών στο Δημόσιο, και την απόλυση όσων υπάρχουν, όσων συμβάσεων λήγουν ή θα λήξουν και υπάρχουν και άλλα στελέχη τα οποία λένε «να το επανεξετάσουμε και μήπως δεν απολυθούν όλοι για να μην δημιουργήσουμε κοινωνικό πρόβλημα». Αυτές οι απόψεις προβληματίζουν την κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό το ακούω για πρώτη φορά, για να είμαι ειλικρινής. Εκείνο για το οποίο δεσμευτήκαμε πριν τις εκλογές και το οποίο εφαρμόζουμε και σήμερα, είναι ότι δεν ανανεώνουμε καμία σύμβαση stage στο Δημόσιο. Αυτή είναι αρχή μας, από την οποία δεν παρεκκλίνουμε.

ΖΗΚΙΔΗΣ: Με τις συμβάσεις έργου τι θα κάνετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι συμβάσεις έργου είναι επίσης μία μορφή εξαρτημένης, ουσιαστικά, εργασίας με διαφορετική νομοτυπική μορφή. Και εκείνο που δηλώνουμε είναι ότι θα επανεξεταστούν όλες οι συμβάσεις έργου έτσι ώστε, πραγματικά, να μείνουν αυτές οι συμβάσεις οι οποίες καλύπτουν έκτακτες ανάγκες και τυποποιούνται και νομικά σε αυτό που ονομάζουμε σύμβαση έργου.

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Πρωθυπουργός έφερε στη Βουλή παραδείγματα παχυλών αμοιβών επικεφαλής δημοσίων οργανισμών. Γύρω τους, ωστόσο, υπάρχουν στρατιές συμβούλων που αμείβονται, όπως προκύπτει από επερωτήσεις βουλευτών σας όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση, με αμοιβές που κινούνται πάνω από 10.000 ευρώ μηνιαίως. Αρκετοί, μάλιστα, σύμβουλοι φρόντισαν να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους λίγο πριν τις εκλογές. Πως θα αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει νομική διαδικασία καταγγελίας κάποιων μορφών συμβούλων. Από κει και πέρα ας μην ξεχνάμε ότι οι σύμβουλοι ακολουθούν και τα πρόσωπα πολλές φορές, σε επίπεδο νομιμότητας, τα οποία συμβουλεύουν. Άρα, όταν καταργηθεί η θέση, όταν καταργηθούν τα πρόσωπα από αυτές τις θέσεις, θα καταργηθούν και οι σύμβουλοι. Όπου δούμε όμως ότι υπάρχει ένα διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο θα το αντιμετωπίσουμε. Το κράτος πάντα, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση, μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους ζητήματα. Και εμείς από τα πρώτα δείγματα γραφής αυτής της κυβέρνησης δείξαμε ότι όλες αυτές οι περιπτώσεις αυθαιρεσίας και πρόκλησης του απλού Έλληνα πολίτη, εμείς θα τη σταματήσουμε.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσες θέσεις stage θα φτιάξετε στον ιδιωτικό τομέα; Γιατί κάποια στιγμή είχε αναφερθεί ένα νούμερο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νούμερα αναφέρονται πολλά και τα διαβάζουμε και εμείς στις εφημερίδες και τα ακούμε από τις τηλεοράσεις. Περιμένετε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και τότε θα το δούμε.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επί του προκειμένου, που είπατε, λέτε ότι θα καταγγείλετε τις συμβάσεις των συμβούλων ή αν φεύγει κάποιος που έχει συμβούλους, φεύγουν και οι σύμβουλοι κτλ. Αυτό σκέφτεστε να το κάνετε - την καταγγελία  και για τις συμβάσεις των προέδρων, των διοικητών Οργανισμών οι οποίοι αρνούνται να αποχωρήσουν και αν αποχωρήσουν θα πάρουν μία μεγάλη αποζημίωση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπου οι θέσεις και οι αμοιβές δεν είναι συμβατές με την σημερινή πολιτική, που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σαφώς και θα σταματήσουν να υπάρχουν.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 23 October 2009 - 21:17:38 UTC