Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-11-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 233044670

Έκδοση 1

brf0211

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα.

Διαπιστώνουμε κάθε ημέρα, ως κυβέρνηση, ότι παραλάβαμε ένα κράτος, το οποίο βασίστηκε σε ένα παρωχημένο αναπτυξιακό μοντέλο και μάλιστα με μια πολύ κακή διαχείριση. Γι` αυτό, ετοιμάζουμε ένα σύγχρονο οργανόγραμμα του κράτους, το οποίο:

Πρώτον, ξεκινά από την ίδια τη δομή της κυβέρνησης, γι` αυτό εξάλλου προβλέφθηκε και υλοποιείται η κατάργηση παλιών υπουργείων, η σύσταση νέων υπουργείων και η ανακατανομή αρμοδιοτήτων.

Δεύτερον, θα προβλέπει ότι κάθε υπουργείο θα εξορθολογήσει τη δική του εσωτερική λειτουργία και,

Τρίτον, ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω, θα γίνει τακτοποίηση σε κάθε διοικητική αλλά και οικονομική μονάδα του κράτους. Γι` αυτό, στόχος μας είναι να υπάρχει και σε κάθε διοικητική μονάδα του κράτους ένας αυτοτελής ισολογισμός.

Υπενθυμίζουμε ότι δεν κάνουμε απλώς μια διαχείριση, αλλά ενεργούμε ως κυβέρνηση, ως δύναμη ανατροπής αυτής της αναπτυξιακής λογικής, η οποία υπάρχει μέχρι τώρα. Στο πλαίσιο αυτό, προχωράμε σε μια μεγάλη αλλαγή, τόσο στη διοίκηση, όσο και την οικονομία.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτή η μεγάλη αλλαγή δεν έχει αρκετές δυσλειτουργίες, καθότι δεν επιφέρατε ακόμη, ένα μήνα τώρα, την εύρυθμη λειτουργία του κράτους με αυτή την καθυστέρηση που υπάρχει στο θέμα των Γενικών Γραμματέων. Πλέον, ξεπεράσαμε το στάδιο ότι εν πολλοίς και από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως απολίτικη διαδικασία και βλέπουμε τώρα ότι φέρνει και δυσαρμονία και στις σχέσεις των υπουργών με το διοικητικό προσωπικό, αλλά και γενικά στη λειτουργία του κράτους.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Με τα παραπάνω που ανέφερα, λέγοντας ότι κάνουμε αυτή τη μεγάλη ανατροπή και δεν διαχειριζόμαστε απλώς το κράτος, ακριβώς απαντάμε σε αυτό: Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει καθυστέρηση στους Γενικούς Γραμματείς. Αντιθέτως, όπου υπάρχει ωριμότητα, θα ανακοινώνονται οι Γενικοί Γραμματείς. Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία και βαίνει προς το τέλος της.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν μπορείτε να μην έχετε, όμως, ένα χρονοδιάγραμμα. Θα μας το ανακοινώσετε αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Χρονοδιάγραμμα θέτουμε όταν έχουμε να ανακοινώσουμε κάτι, το οποίο είναι ήδη δοκιμασμένο, αλλά μπορεί να είναι και παρωχημένο. Σε μια καινούργια διαδικασία, καινοτόμο, η οποία ακριβώς δείχνει τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης -έτσι ώστε να υπάρχει ένα ανοιχτό πεδίο διαβούλευσης, εσωτερικής Δημοκρατίας- δεν θα μπορούσε να υπάρχει χρονοδιάγραμμα, από τη στιγμή μάλιστα που σας εντοπίζω ότι βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της διαδικασίας.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Ζητάτε, δηλαδή, πίστωση χρόνου γι` αυτές τις αλλαγές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι. Καμία πίστωση χρόνου. Εμείς, από την πρώτη στιγμή, πιάσαμε δουλειά. Γίνονται όλες οι απαιτούμενες διεργασίες -και μάλιστα πρωτόγνωρες για τα ελληνικά και πολλές φορές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα- και βρισκόμαστε στο τέλος τους.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Σήμερα, θα ανακοινωθούν οι Γενικοί Γραμματείς, μιας και υπάρχει σύσκεψη; Μπορείτε να μας το πείτε αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν θα υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, θα ανακοινωθεί. Μείνετε σε αυτό: Τελειώνει η διαδικασία και θα αρχίσει η ανακοίνωση και άλλων Γενικών Γραμματέων.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Κύριε Υπουργέ, επιβεβαιώνετε αυτά τα δημοσιεύματα που θέλουν το Υπουργείο Οικονομικών να ανεβάζει τους φορολογικούς συντελεστές σε εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ και άνω των 100.000 ευρώ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως γνωρίζετε, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα κατατεθεί το σχέδιο του Προϋπολογισμού. Επίσης, θα κατατεθεί το πρώτο σχέδιο νόμου που θα αφορά το Έκτακτο Επίδομα Αλληλεγγύης. Και σε αυτά τα δύο σημαντικά νομοθετήματα θα υπάρχουν και προβλέψεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν.

ΣΕΓΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, προεκλογικά δεσμευθήκατε ότι θα μειώσετε τα φορολογικά βάρη των αδυνάτων και τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυξήσει τους πλέον άδικους φόρους, τους έμμεσους φόρους. Αυτή είναι η φορολογική ισότητα που υποσχεθήκατε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς είχαμε δεσμευθεί ότι θα δώσουμε ανάσα στα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας μας, κάνοντας μια αναδιανομή του φορολογικού βάρους. Αυτό εφαρμόζουμε και θα προκύψει από τα νομοθετήματα, εντός της εβδομάδας.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, δεν θα αυξήσετε τους έμμεσους φόρους σε ποτά, τσιγάρα, όλα αυτά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα προηγουμένως ότι τα νομοθετήματα θα ανακοινωθούν. Είναι άκαιρο να τα πω εγώ τώρα.

ΘΕΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει, όμως, σκέψη.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Στις επιχειρήσεις θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά, τελικώς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να επανέλθω ότι «κάθε πράγμα στον καιρό του». Θα υπάρχει ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων εντός της εβδομάδας.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καστανίδης μίλησε, αν δεν κάνω λάθος, στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Μεταξύ άλλων είπε και για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, κυρίως για την υπόθεση της Siemens. Το έχετε πει και εσείς. Πότε χρονικά βλέπετε να γίνεται αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είχαμε δεσμευθεί και θα το υλοποιήσουμε σε όσες περιπτώσεις υπάρχουν σκοτεινά σημεία. Θα συσταθούν Εξεταστικές Επιτροπές, μέσα από τη Βουλή, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε τη σύσταση μιας Επιτροπής για το καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων. Προτίθεται η κυβέρνηση να καταργήσει αυτό το καθεστώς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, προσπαθώντας να αποκαταστήσουμε την αδικία στις εργασιακές σχέσεις, θα κάνουμε οτιδήποτε το οποίο θα είναι στο πλαίσιο της νομιμότητας, αλλά και της απονομής της Δικαιοσύνης σε κοινωνικό επίπεδο. Γι` αυτό ακριβώς συστήνονται αυτές οι Επιτροπές: Για να υπάρχει μια αναθεώρηση των ευέλικτων μορφών εργασίας προς όφελος των εργαζομένων, αλλά και να βοηθήσει, βεβαίως, και τη δυναμική της αγοράς.

ΣΕΓΚΟΣ: Δεν μας διευκρινίσατε αυτό: Αν θα καταργηθεί τελικά το καθεστώς των ενοικιαζόμενων. Όταν λέτε «στα όρια της νομιμότητας»...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν συστήνεται μια Επιτροπή, ακολουθείται μια συγκεκριμένη διαδικασία, της συζήτησης, της διαβούλευσης και της έκδοσης μιας εισήγησης, μιας απόφασης της Επιτροπής. Με βάση την εισήγηση αυτής της Επιτροπής, θα ανοίξει διάλογος και δημόσια διαβούλευση και η κυβέρνηση θα αποφασίσει αναλόγως, με βάση τα κριτήρια που σας είπα προηγουμένως.

ΣΩΚΟΣ: Πριν από λίγο, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Συζητήθηκε το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας; Υπήρξε ταύτιση απόψεων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, αλλά και του Αρχιεπισκόπου ήταν σαφής. Σε αυτή τη συζήτηση διαπιστώθηκε η κοινή προσπάθεια για την αναβάθμιση των κοινωνικών θεμάτων για τη φτώχεια, τη μετανάστευση, για όλα τα προβλήματα, που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία και για τις σχέσεις κράτους  εκκλησίας, μέσα από τους διακριτούς ρόλους.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Το θέμα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας συζητήθηκε στη συνάντηση και υπήρξε κάποια απόφαση, κάποιο κοινό πεδίο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε ό,τι ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό και από τον Αρχιεπίσκοπο.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τις διάφορες μορφές ευέλικτης εργασίας θα τις διατηρήσετε και θα τις επεκτείνετε, να καταλάβουμε από την απάντηση που μας δώσατε πριν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ απάντησα σαφώς και ρητώς ότι συστήθηκε μια Επιτροπή για να εξετάσει όλα τα ζητήματα των ευέλικτων μορφών εργασίας, με βάση, βέβαια, τις αξίες που έχουμε ως ΠΑΣΟΚ, την ιδεολογία μας και τη σύγχρονη πραγματικότητα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο Πρωθυπουργός στη σχέση με τον κ. Μπράουν. Προσπαθώ να καταλάβω, και δεν ρωτάω κριτικά, αλλά ερωτηματικά, τι προσδοκά από τον κ. Μπράουν στο μέτρο που οι Βρετανοί είναι εκτός ευρωζώνης και ο κ. Μπράουν δεν φαίνεται να έχει και προοπτική.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός αξιοποιώντας την παρουσία του, αλλά και την παρουσία μιας νέας δυναμικής κυβέρνησης, αναπτύσσει μια επιθετική εξωτερική πολιτική. Προσπαθούμε να βάλουμε ξανά την Ελλάδα μέσα στα ευρωπαϊκά πράγματα, να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας στο διεθνές στερέωμα. Και γι` αυτόν ακριβώς το λόγο, γίνονται αυτές οι συναντήσεις, οι οποίες είναι σαφέστατα προς όφελος της Ελλάδος.

ΣΟΦΙΑΝΟΣ: Στον επόμενο μήνα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός μεταβαίνει στις ΗΠΑ. Έχετε κάποιο σχόλιο πάνω σε αυτό; Και αν θα υπάρξει στο πλαίσιο της ισχυροποίησης της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος ανάλογη επίσκεψη από τον Πρωθυπουργό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτές οι επισκέψεις προσδιορίζονται συγκεκριμένα και ανακοινώνονται όταν κλείνουν. Να επαναλάβω ότι μας ενδιαφέρει πολύ σε πολιτικό επίπεδο να βρισκόμαστε σε μια ισχυροποιημένη θέση, στο διεθνές και παγκόσμιο στερέωμα. Και όλες οι κινήσεις της εξωτερικής πολιτικής βασίζονται σε αυτό το κριτήριο. Και γι` αυτό ακριβώς παρακολουθούμε και τις κινήσεις της εξωτερικής πολιτικής των γειτόνων μας.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Στη σύσκεψη στο Μαξίμου για τους Γενικούς Γραμματείς ή στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθεί καθόλου και το θέμα αρμοδιοτήτων ή συναρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργών ή λύθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το Προεδρικό Διάταγμα όπως έχετε, ήδη, πληροφορηθεί έχει κριθεί νόμιμο από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Και την επομένη από την επιστροφή του από το Συμβούλιο της Επικρατείας θα δημοσιευθεί, έτσι όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Δηλαδή, αυτή είναι η νομική διαδικασία που ακολουθείται; Πολιτικά αν υπάρχει κάποιο ζήτημα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και η πολιτική διαδικασία. Γι` αυτό ακριβώς, σας είπα προηγουμένως ότι στο πλαίσιο αυτής της αναδιάρθρωσης του κράτους, εμείς κάνουμε ανακατανομή των αρμοδιοτήτων με βάση τα Υπουργεία που συστήθηκαν και είναι μια πολιτική μας απόφαση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχει ένα πρόβλημα που απασχολεί τους δημοτικούς σταθμούς, κύριε Υπουργέ. Και επειδή οσονούπω θα φτάσει, θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος του κ. Παυλόπουλου για τους δημοτικούς σταθμούς και θα τους οδηγήσει σε αδιέξοδο, έχετε εσείς προσεγγίσει το θέμα και έχετε κάποια θέση τι θα κάνετε με αυτή την υπόθεση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η προσέγγιση του θέματος ήδη έχει γίνει. Ήδη, εμείς και ως αντιπολίτευση είχαμε εκφραστεί πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Με τα δεδομένα τα οποία έχουμε στα χέρια μας σίγουρα θα δούμε αυτό το σημαντικό ζήτημα.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Αύριο, η COSCO εγκαθίσταται στο λιμάνι του Πειραιά. Το διάστημα που μεσολάβησε τις 15 αυτές ημέρες, από τότε που έληξε η απεργία των λιμενεργατών, έχει αλλάξει κάτι στους όρους της σύμβασης με την εταιρεία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς ως κυβέρνηση καταφέραμε, και αυτό είναι μια επιτυχία της νέας κυβέρνησης, να σταματήσουμε την απεργία των λιμενεργατών με τις νόμιμες ενέργειες φυσικά, αρχίζοντας ένα διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων. Αυτό που έχω να σας πω σήμερα, είναι ότι αρχίζει πάραυτα ο διάλογος μεταξύ ΟΛΠ και της ΣΕΠ και μάλιστα ό,τι αποφασιστεί θα ισχύει και αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου του 2009. Βλέπουμε το τι συμβαίνει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έστειλε και επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση με ένα πλήθος ερωτημάτων. Και αυτό που μπορούμε να δηλώσουμε σήμερα, είναι ότι στο τραπέζι των συζητήσεων μπαίνει η ανάπτυξη του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, το ρυθμιστικό και φορολογικό πλαίσιο, αλλά και τα εργασιακά ζητήματα τα οποία είναι σημαντικά για μας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 3 November 2009 - 8:05:03 UTC