Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-11-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 236790771

Έκδοση 1

brf2311

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Έχω να κάνω δύο ανακοινώσεις:

" Η πρώτη αφορά στην Άτυπη Τριμερή Συνάντηση των Πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, για την προστασία και την προώθηση κοινής πολιτικής διαχείρισης του Πάρκου Πρεσπών. Ανακοινώνουμε, λοιπόν, ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Γιώργος Παπανδρέου προσκάλεσε τους Πρωθυπουργούς της Αλβανίας κ. Μπερίσα και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κ. Γκρουέφσκι σε Άτυπη Τριμερή Συνάντηση στην περιοχή των Πρεσπών, στο Κέντρο Πληροφόρησης Πύλης, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009, προκειμένου να συζητήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Πάρκου Πρεσπών.

Η πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, που επιβεβαιώνει την κορυφαία προτεραιότητα που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στα θέματα του περιβάλλοντος, έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή και δύο μήνες πριν από τη συμπλήρωση 10 ετών από την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος των τότε Πρωθυπουργών των τριών χωρών, στις 2 Φεβρουαρίου 2000, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, με το οποίο διακήρυξαν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν για την προστασία του οικοσυστήματος των Πρεσπών.

" Η δεύτερη ανακοίνωση: Με αυτή, η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την επίθεση με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή κ. Σήφη Βαλυράκη, στα Χανιά. Επιθέσεις τέτοιου είδους, εναντίον εκλεγμένων εκπροσώπων του ελληνικού λαού, στρέφονται κατά της Δημοκρατίας και κατά των προσώπων που τη στηρίζουν. Οι αρμόδιες Αρχές θα πράξουν ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση και να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι στη Δικαιοσύνη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Η προφανής εκ των λεχθέντων ευαισθησία του Πρωθυπουργού απέναντι σε οικολογικά ζητήματα, θα είναι και η αιτία που στην τριμερή αυτή συνάντηση θα θέσει και θέμα της δηλητηρίασης του ποταμού Αξιού ή Βαρδάρη κατά τα σλαβομακεδονικά, από τις βιομηχανίες οι οποίες αφήνουν τα απόβλητά τους εκεί και με τον ποταμό αυτό ποτίζονται οι αγροτικές εκτάσεις στην ελληνική Μακεδονία, αλλά και δηλητηριάζεται ο Θερμαϊκός;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ανακοίνωσα το πλαίσιο της συνάντησης αυτής που αφορά στην προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής των Πρεσπών. Από κει και πέρα, στις συναντήσεις οι οποίες θα γίνουν, εάν τεθούν ζητήματα τέτοιου είδους, θα συζητηθούν.

ΣΕΓΚΟΣ: Ο Υφυπουργός Οικονομίας προαναγγέλλει σήμερα νέες συγχωνεύσεις των ασφαλιστικών Ταμείων. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης κάτι τέτοιο, θα τεθεί στο διάλογο αυτό το θέμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για το Ασφαλιστικό, ήδη ο Υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος έχει ξεκινήσει τις συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς. Αυτή τη στιγμή έχει συνάντηση με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ και στις 16.00 θα έχει συνάντηση με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας. Θα τεθεί το πλαίσιο της συζήτησης. Σε αυτό το πλαίσιο ξεκινάμε τον κοινωνικό διάλογο για το Ασφαλιστικό και ό,τι ανακοινώνεται επισήμως, εννοείται ότι ισχύει.

ΜΙΧΑΗΛ: Σε αυτόν το διάλογο υπάρχει κάτι το παράδοξο. Βεβαίως, λέτε ότι δεν θα βάλετε εσείς την ατζέντα, αλλά θα τη συνδιαμορφώσετε με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο διάλογος γίνεται μεν με τον καθ` ύλην αρμόδιο κ. Λοβέρδο, αλλά δεν γίνεται με το άλλο σκέλος της κυβερνητικής ευθύνης, τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει, ή τέλος πάντων να καταθέσει στο διάλογο, ποιες οικονομικές αντοχές υπάρχουν. Αυτό έγινε γιατί σκέφτεστε να το κάνετε σε κάποια επόμενη φάση ή προς το παρόν θέλετε να δείτε πού κινούνται τα πράγματα και να επανέλθετε με πιο συγκεκριμένες προτάσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτον, το πλαίσιο του διαλόγου το θέτει η κυβέρνηση. Δεύτερον, ξεκινάει ο διάλογος και έπεται συνέχεια. Εμείς ανοίγουμε το θέμα του διαλόγου για το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο έχει πάρα πολλές πτυχές και βέβαια ισχύουν και οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ήδη η κ. Παπαρήγα σήμερα, αφού τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν θα πάρει μέρος στο διάλογο με τα πολιτικά κόμματα για το Ασφαλιστικό, μεταχειρίστηκε και μια ρήση, έτσι, που προοιωνίζεται, κατά κάποιο τρόπο, σύγκρουση, λέγοντας, στον πόλεμο απαντάμε με πόλεμο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση με μια υπεύθυνη πολιτική και τακτική καλεί σε διάλογο πολίτες, φορείς και κόμματα, μέσα από μια συντεταγμένη και συντονισμένη μεθόδευση. Από κει και πέρα, είναι θέμα του καθενός να δείξει την υπευθυνότητα που αρμόζει, ειδικά στη σημερινή εποχή, να ανταποκριθεί ή να αρνηθεί και με τη συγκεκριμένη αιτιολογία.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Προεκλογικά ο κ. Πρωθυπουργός είχε πει ότι θα καταργήσετε το νόμο Πετραλιά. Ισχύει αυτή η προεκλογική δέσμευση; Γιατί είδαμε προχθές τον Υπουργό Εργασίας να κάνει πίσω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Υπουργός Εργασίας δεν έχει κάνει πίσω. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ ισχύουν και μάλιστα, έχει ανακοινωθεί ότι θα «παγώσει» και για ένα χρόνο ο νόμος Πετραλιά.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα καταργηθεί; Αυτό είχατε δεσμευτεί προεκλογικά, ότι στο σύνολό του θα καταργηθεί ο νόμος.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το θέμα του Ασφαλιστικού είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Το να τοποθετούμαστε αποσπασματικά δεν έχει κανένα νόημα και αδικεί τη συνολική μας πολιτική. Ήδη, τα βήματα που κάνουμε προοιωνίζουν τις προθέσεις μας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Αφού λέτε ότι εφαρμόζετε τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις, σε ποια δέσμευση προεκλογική έγκειται αυτή η απόφαση σε σχέση με τα ακίνητα και την έκτακτη εισφορά για 400.000 ευρώ και πάνω;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε πει επανειλημμένως ότι καλούμαστε να χειριστούμε σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, τα οικονομικά της χώρας. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε, με βάση τις αξίες μας και τις αρχές μας, πορευόμαστε, προκειμένου να μην πληρώνουν κάθε φορά τα βάρη αυτοί που τα πληρώνουν ως συνήθως. Εκεί που υπάρχει μεγάλη περιουσία, είχαμε δεσμευτεί  και αυτό κάνουμε- ότι θα φορολογηθεί.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είναι η πρώτη φορά που τόσο πολύ αναφέρεστε στις προεκλογικές σας δεσμεύσεις. Μήπως είναι μήνυμα προς τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ήρε τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις και έκανε το «πάγωμα» των μισθών άνω των 2.000 ευρώ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση δρα συλλογικά και συντεταγμένα και με βάση τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, στις οποίες αναφέρομαι κάθε μέρα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και αφού είναι συντεταγμένα, γιατί ο κ. Παπακωνσταντίνου πήρε την αρχική του απόφαση πίσω, να «παγώσει» τις αποδοχές όσων είναι πάνω από 2.000 ευρώ και το περιόρισε μόνο σ` αυτούς που έχουν μισθό και σύνταξη τέτοια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως αναφέρθηκα και στο briefing της Παρασκευής, ο Προϋπολογισμός είναι ένα συγκεκριμένο εργαλείο, με το οποίο πορευόμαστε και δείχνουμε τους προσανατολισμούς μας. Γίνεται ένας απλός προϋπολογισμός εσόδων και εξόδων. Στοχοθετεί την πολιτική μας. Η εισοδηματική πολιτική, όμως, ρυθμίζεται στις αρχές κάθε χρόνου, με λεπτομέρειες. Εκεί καθορίζονται οι αυξήσεις των μισθών. Είναι η πρώτη φορά που ήδη συζητάμε πριν από το νόμο για την εισοδηματική πολιτική για τέτοιου είδους ζητήματα και γι` αυτό ακριβώς, όλα αυτά τα θέματα μένουν ανοιχτά, μέχρι να ρυθμιστούν και νομοθετικά.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Χθες, σε μια συνέντευξή σας, αναφερόμενος στην ΕΡΤ, είπατε για μικρό και ευέλικτο σχήμα. Αυτό τι σημαίνει; Συγχώνευση σταθμών τηλεοπτικών ή κρατικών, συρρίκνωση προσωπικού ή συρρίκνωση διοικητικών υπηρεσιών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για την ΕΡΤ θα υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο θα ανακοινωθεί.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα περιλαμβάνει και απολύσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το σχέδιο θα ανακοινωθεί.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Ο διορισμός του κ. Ζορμπά, χθες, από την κυβέρνηση  ο οποίος να θυμίσω ότι ήταν Γενικός Γραμματέας Εξοπλισμών από την κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά και Πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος- σε ποιο πλαίσιο εντάσσεται; Στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού, της αξιοκρατίας, του νέου τρόπου πλήρωσης των θέσεων του Δημοσίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Ζορμπάς ορίστηκε με απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εσωτερικών σε μια συγκεκριμένη θέση, ως Πρόεδρος μιας Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής με συγκεκριμένο αντικείμενο. Εκτιμήθηκε η εμπειρία και οι γνώσεις του. Αυτός ήταν ο γνώμονας.

ΣΟΦΙΑΝΟΣ: Είπατε ότι, στις αρχές του χρόνου να περιμένουμε κάποιες αλλαγές στην εισοδηματική πολιτική. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και ο κ. Παπακωνσταντίνου. Να περιμένουμε και κάποιες αλλαγές στον Προϋπολογισμό, καθώς και ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές κατόπιν και πιέσεως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν όψει του Φεβρουαρίου, οπότε κρίνεται και η παράταση για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι αλλαγές οι οποίες προβλέπονται, είναι ακριβώς η νομοθετική ρύθμιση της εισοδηματικής πολιτικής.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι ο διάλογος για το Ασφαλιστικό μόλις έχει ανοίξει. Έχετε σκεφθεί πότε θα κλείσει αυτός ο διάλογος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Προς το παρόν δεν έχει οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά είναι ευνόητο ότι δεν θα υπάρχει πολύς χρόνος, προκειμένου να υπάρχουν και αποφάσεις.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ως προς το Ασφαλιστικό, κύριε Εκπρόσωπε. Επειδή ανοίγετε αυτό το θέμα, ήθελα να ρωτήσω αν στην παρούσα φάση που θέτετε το Ασφαλιστικό υπάρχει η υλοποίηση της προεκλογικής σας δέσμευσης για βασική σύνταξη που θα κλιμακώνεται. Για τη σύνταξη στους ανασφάλιστους, το συγκεκριμένο ύψος που είπατε προεκλογικά. Και για τους αγρότες, το μεμονωμένο και το ζευγάρι. Εάν αυτά μπαίνουν τώρα προς συζήτηση και υλοποίηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά και το επαναλαμβάνω κατηγορηματικά: Σε ό,τι δεσμευθήκαμε προεκλογικά, μένουμε συνεπείς και θα το υλοποιήσουμε.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Είπατε ότι η κυβέρνηση δρα συλλογικά και συντεταγμένα σε σχέση με το θέμα του παγώματος των μισθών. Σήμερα το πρωί ο κ. Πάγκαλος...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είπα εγώ για πάγωμα μισθών.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Ναι. Για ερώτηση του συναδέλφου ήταν, διευκρινιστική. Σήμερα ο κ. Πάγκαλος σε μια πρωινή του συνέντευξη, ουσιαστικά αποδοκίμασε τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου. Είναι αυτή συλλογική και συντεταγμένη δράση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επειδή διάβασα το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης του κ. Πάγκαλου, δεν είδα καμία αποδοκιμασία του οικονομικού επιτελείου.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Να σας γυρίσω στην τριμερή συνάντηση που θα γίνει στις 27 Νοεμβρίου. Εκτός των οικολογικών θεμάτων και την προστασία του πάρκου των Πρεσπών, θα συζητηθούν και άλλα θέματα μεταξύ του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του Πρωθυπουργού των Σκοπίων κ. Γκρουέφσκι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στο πλαίσιο και διμερών συναντήσεων, οι οποίες πιθανόν να γίνουν, θα συζητηθούν και ότι θέματα αφορούν τις χώρες.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα είναι και πολιτική δηλαδή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα γίνει συζήτηση μεταξύ των Πρωθυπουργών τριών χωρών.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Και για το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά ότι για το θέμα της ονομασίας υπάρχει μια διαδικασία, η οποία ακολουθείται εδώ και χρόνια: H διαβούλευση μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και μόνο.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Να επανέλθω στην οικονομία. Και επειδή λέτε ότι κινείστε με βάση συγκεκριμένες αρχές και υλοποιείτε δεσμεύσεις σας, εσείς πώς ξέρετε ότι ο κόσμος, τα μεσαία εισοδήματα έχουν χρήματα για να πληρώνουν το έκτακτο χαράτσι που βάζετε στα ακίνητα, να πληρώνουν τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας και εσχάτως τα αυξημένα ασφάλιστρα; Και ταυτόχρονα να σας ακούνε να λέτε ότι θα αντιμετωπίσετε τη φοροδιαφυγή και το μόνο που έχουμε δει μέχρι τώρα είναι ένα εφέ στην πλατεία Κολωνακίου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτές είναι δικές σας εκτιμήσεις και απόψεις. Φυσικά είναι σεβαστές. Εμείς, με βάση όσα δεσμευθήκαμε πριν από τις εκλογές και λαμβάνοντας μια συγκεκριμένη εντολή από τον ελληνικό λαό, με τα δεδομένα που έχουμε, υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας. Είχαμε δεσμευθεί για τον φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και αυτό ακριβώς κάνουμε.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Είναι μεγάλη ακίνητη περιουσία ένα ακίνητο 400.000 ευρώ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για να διευκρινίσουμε: Πρώτα απ` όλα μιλάμε για ατομική περιουσία και όχι οικογενειακή. Και μιλάμε για ακίνητα με συγκεκριμένη αντικειμενική αξία- και γνωρίζουμε τι σημαίνει αντικειμενική αξία.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, επιτρέψτε μου να επανέλθω στο θέμα που σας έθεσαν οι συνάδελφοι σχετικά με το πόσο δράτε συλλογικά και συντεταγμένα. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση ενώ αρχικά είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα πάρουν αύξηση οι από 2.000 και πάνω, τελικά αυτό γίνεται μόνο στο βασικό μισθό εξαιρουμένων των επιδομάτων. Ο όλος χειρισμός δεν σας προβληματίζει, δεδομένου ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, ανεξάρτητα αν χειρίστηκε σωστά ή λάθος το θέμα, με όλες αυτές τις αντιδράσεις στα μάτια των αγορών στις οποίες θα πρέπει να προσφύγει για να ζητήσει δανεισμό και στα μάτια των Ευρωπαίων με τους οποίους συνομιλεί, εμφανίζεται ως αδύναμος Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος τη μια εξαγγέλλει και την άλλη το ανατρέπετε. Αυτή η εικόνα σας προβληματίζει; Γιατί είναι μια συνέπεια την οποία δεν την έχετε αναδείξει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως προς «τα μάτια» και την αξιοπιστία στις ξένες αγορές: Εμείς, είμαστε αυτοί που ερχόμαστε να διαχειριστούμε το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας που έχει η χώρα μας στο εξωτερικό, το οποίο έχει άμεση σχέση και με τα οικονομικά μας, ακόμη και με την καθημερινότητά μας. Είναι, λοιπόν, λογικό και επόμενο, προσπαθώντας να φέρουμε σε πέρας αυτό το δύσκολο δημοσιονομικό έργο, να προβληματιζόμαστε και να κάνουμε τις απαραίτητες διαπιστώσεις και αποσαφηνίσεις, όταν και όπου χρειάζεται. Και να υπενθυμίσω αυτό που είπα προηγουμένως: Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης, σε σχέση με τις αυξήσεις των μισθών θα αποτυπώνονται σε ένα συγκεκριμένο νομοθετικό κείμενο που θα αφορά την εισοδηματική πολιτική, στις αρχές της χρονιάς.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα επανέλθω σε μια ερώτηση γιατί δεν κατάλαβα ακριβώς την απάντησή σας. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε νέες συγχωνεύσεις Ταμείων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι είναι άκαιρο αυτή τη στιγμή να μιλήσω εγώ για αποφάσεις σε σχέση με το Ασφαλιστικό, όταν ο διάλογος ξεκινά σήμερα και έχει πάρα πολλές, φυσικά, εκφάνσεις και πολλές τομές που πρέπει να γίνουν.

ΝΑΝΟΣ: Για τους Γενικούς Γραμματείς ήθελα να ρωτήσω. Επειδή παρατηρείται το φαινόμενο, όποτε σας ασκούν κριτική να ανακοινώνετε την ίδια μέρα τους Γενικούς Γραμματείς, έχουμε κάποιο χρονικό όριο για το πότε θα τοποθετηθούν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τους Γενικούς και τους Ειδικούς Γραμματείς των Υπουργείων τους ανακοινώνουμε όταν υπάρχει η ωριμότητα προς ανακοίνωση. Αυτή είναι η γραμμή μας, αυτή είναι η στάση της κυβέρνησης. Και πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα μας δικαιώνει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όταν σε ενάμιση μήνα έχουν ανακοινωθεί κάτι λιγότερο από τους μισούς, μήπως πρέπει να αμφιβάλουμε για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης για την οποία μιλάτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εσείς μπορείτε να αμφιβάλετε. Εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε μια συγκεκριμένη μεθόδευση, άκρως καινοτόμα, η οποία φέρει και τα ποθητά αποτελέσματα.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Θα προσέξατε, κ. Εκπρόσωπε, στον χθεσινό Τύπο, τουλάχιστον δύο δημοσιεύματα που έπεσαν στη δική μου αντίληψη, τα οποία αμφισβητούν το ότι η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε για όλους τους Γενικούς Γραμματείς που έχουν οριστεί. Αιχμές υπήρξαν και στα σημερινά φύλλα για κάποιους από τους 14 που ανακοινώσατε χθες. Έχει διαβληθεί, τελικά, αυτή η διαδικασία, η καινοτόμα, που είπατε και εσείς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η διαδικασία έχει ξεκινήσει και προχωρεί με τους ρυθμούς, οι οποίοι προκύπτουν και με τα αποτελέσματα που, επίσης, προκύπτουν.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θέλω να μου ξεκαθαρίσετε ακριβώς, αν σας είναι εύκολο δηλαδή, τη θέση της κυβέρνησης με την περιβόητη βάση του 10. Πριν μερικές ημέρες, είχαμε ένα μάζεμα κάποιας πρώτης εξαγγελίας της Υπουργού, για κατάργηση. Σήμερα, διαβάζω στα «ΝΕΑ», αν δεν απατώμαι, ότι αυτό είναι προεκλογική δέσμευση της κ. Υπουργού. Είναι προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και θα γίνει. Ποια ακριβώς είναι η θέση σας με τη βάση του 10;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το να λέει κάποιος Υπουργός ή Υφυπουργός την άποψή του, νομίζω ότι το δικαιούται. Αλλά το θετικό  και το μόνο θετικό για την κυβέρνηση- είναι αυτό που φαίνεται σε υπουργικές αποφάσεις και σε νομοθετικά κείμενα. Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο αλλαγής της εκπαίδευσης, θα υπάρξουν και ειδικότερες ρυθμίσεις και ως προς αυτό το ζήτημα.

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πολλά ακούγονται για γκρίνιες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι λένε ότι σχεδόν ποινικοποιείται το να είναι κάποιος μέλος του Κινήματος. Πιστεύετε στις δύσκολες αποφάσεις που έρχονται, θα στηρίξει το κόμμα τις επιλογές της κυβέρνησης ή θα σταθεί απέναντί της;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ήδη, παρά αυτά που λέτε και τα διαβάζω και εγώ, το κόμμα βρίσκεται συντεταγμένα δίπλα στην κυβέρνηση. Έχω πει  και έχουμε πει πολλές φορές- ότι ο ρόλος του κόμματος και ο ρόλος της κυβέρνησης είναι ρόλοι διακριτοί. Και φυσικά ο ρόλος του κόμματος είναι επιβοηθητικός στο δύσκολο έργο της κυβέρνησης.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Αρμοδιότητες οι Υφυπουργοί, πότε θα λάβουν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι Υφυπουργοί λαμβάνουν αρμοδιότητες με τις γνωστές, τυπικές διαδικασίες. Σε λίγο, θα ολοκληρωθούν και θα ανακοινωθούν.

ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Επανερχόμενος στην ερώτηση του συναδέλφου περί Παιδείας, θα ήθελα πρώτον, να αναφέρω ότι δόθηκε στη δημοσιότητα έκθεση της Κομισιόν που αναφέρει ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια «κατακτούν» την τελευταία θέση σε γνωστικό και μαθησιακό επίπεδο. Θα ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω, αν πέρα από τα γενικόλογα ευχολόγια, προβλέπονται συγκεκριμένα και σαφή αναδιοργανωτικά μέτρα και σχέδια από την κυβέρνηση για να ανατραπεί αυτή η γνωστική και μαθησιακή κατρακύλα, που αποτυπώνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Την κατάσταση των ελληνικών πανεπιστημίων τη γνωρίζουμε όλοι, τη βιώνουμε όλοι. Αυτό γίνεται βάση, ως πρόκληση για την κυβέρνηση, να αλλάξει και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τις γνωστές χρόνιες παθογένειες που έχουμε διαπιστώσει. Και φυσικά θα υπάρχει ρύθμιση και για την ανώτατη εκπαίδευση και μάλιστα από έναν ευρύτατο διάλογο όλων των εμπλεκομένων φορέων.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ικανοποιούσε την κυβέρνηση αν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησε με τη ΓΣΕΕ, συμφωνούσε σε ανάλογες αυξήσεις με αυτές που εξήγγειλε η κυβέρνηση μέσω του Προϋπολογισμού, της τάξεως του 1,5%;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον ΣΕΒ και τη ΓΣΕΕ, (διεξάγονται), όπως ορίζονται από το νόμο. Είναι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Γίνονται μεταξύ τους και δεν θα μπορούσαμε  εννοείτε- εμείς να εκφράσουμε άποψη σήμερα.

ΣΕΓΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μπορείτε να μας πείτε πότε θα ξεκινήσει ο διάλογος για τις εργασιακές σχέσεις, επειδή ήδη έχει ξεκινήσει το Ασφαλιστικό και δεν έχει τεθεί αυτό το θέμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν θα ξεκινήσει, θα ανακοινωθεί. Όπως βλέπετε, εμείς ανοίγουμε τα θέματα. Είμαστε κυβέρνηση, η οποία εργάζεται και ανοίγει και όλα τα πεδία όπου πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Πάνω σε αυτό: Έχουν περάσει περίπου 50 ημέρες από την ημέρα που αναλάβατε τα καθήκοντα και τα ηνία της χώρας. Πώς αισθάνεται η κυβέρνηση; Είναι ακαδημαϊκό το ερώτημα, αλλά μπορείτε να το απαντήσετε. Πώς αισθάνεστε ως κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα επαναλάβω αυτό που είπα και προηγουμένως: Είμαστε μια κυβέρνηση, η οποία εργάζεται. Μια κυβέρνηση που ανοίγει όλα τα ζητήματα και που θα μείνει πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Εμείς, τα προβλήματα τα αντιμετωπίζουμε ως πρόκληση. Δεν απολογούμαστε σήμερα. Εμείς είμαστε αυτοί που προκαλούμε τη δημοσιοποίησή τους. Τα αποτυπώνουμε, τα καταγράφουμε και γι` αυτό ακριβώς απευθύνουμε και πρόσκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς -πολίτες και κόμματα- να συμμετέχουν σε ένα μεγάλο διάλογο για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας μας.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Επ` αυτού: Είστε ευχαριστημένοι, δηλαδή, από το έργο που γίνεται αυτές τις 50 ημέρες; Αυτό, αν μπορείτε να μας απαντήσετε. Αν είναι ευχαριστημένη η κυβέρνηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, είμαστε στην κρίση του ελληνικού λαού. Αυτό που κάνουμε είναι να εργαζόμαστε. Αυτό που κάνουμε είναι να σκεφτόμαστε καινούργιες λύσεις. Και νομίζω ότι η κυβέρνηση είναι πιστή στις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Υλοποιεί την ελπίδα που της έδωσε ο ελληνικός λαός στις 4 Οκτωβρίου.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ας το κάνω εγώ λίγο πιο συγκεκριμένο. Ο Πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος από την απόδοση και την πορεία της κυβέρνησης αυτούς τους περίπου δύο μήνες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως.

ΜΑΝΟΣ: Από τους Υπουργούς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απάντησα: Βεβαίως.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η παρέμβαση Παπουτσή, που έφερε την υπαναχώρηση Παπακωνσταντίνου, στοιχίζει στον κρατικό κορβανά γύρω στα 280 με 300 εκατ. ευρώ. Εκλήθη ο κ. Παπουτσής να πει πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά που αφαιρούνται, μετά την παρέμβασή του, από τα δημόσια έσοδα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχω πει και άλλη φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που χαράζει την υπεύθυνη πολιτική. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που υλοποιεί τις δεσμεύσεις. Και από εκεί και πέρα, ο ρόλος του Κοινοβουλίου είναι διακριτός, είναι σημαντικότατος και σαφώς συναποφασίζει και λαμβάνονται υπόψη όλες οι προτάσεις.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επειδή επιμένετε να δηλώνετε πίστη στις προεκλογικές σας δεσμεύσεις, ο κ. Παπανδρέου είχε δεσμευθεί προεκλογικά πως κανείς, ο οποίος θα επιλεγεί σε θέση Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, δεν θα έχει διατελέσει στο ίδιο πόστο στο παρελθόν. Χθες, ένα από τα ονόματα που ανακοινώσετε είχε διατελέσει στο ίδιο ακριβώς πόστο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για ποιο όνομα μιλάτε;

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Για την κ. Μενδώνη. Ποια προεκλογική δέσμευση, λοιπόν, ακολουθήσατε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή τη διαδικασία, για την επιλογή Γενικών Γραμματέων, πραγματικά, νομίζω ότι θα τη ζήλευαν πολλά κράτη στον κόσμο. Είναι μια διαδικασία, η οποία φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα, η οποία συνεκτιμά, μέσα από διαφάνεια και αξιοκρατία, τα ουσιαστικά προσόντα, την πολιτική εμπειρία, την κοινωνική προσφορά. Και νομίζω ότι γι` αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Δεν σας κατηγόρησε κανείς ότι δεν ακολουθείτε αξιοκρατικά κριτήρια. Άλλο πράγμα λέω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και την ερώτησή σας την άκουσα και η απάντησή μου είναι αυτή που σας έδωσα.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θυμάστε τι είχε πει ο κ. Παπανδρέου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα με όσα ήδη σας είπα.

ΣΟΦΙΑΝΟΣ: Χθες, υπήρξαν δημοσιεύματα που επαναφέρουν στο προσκήνιο το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Κατά πόσο επιβεβαιώνονται  αναφέρομαι στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», αν δεν κάνω λάθος- για δύο συγκεκριμένες ημερομηνίες, είτε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, είτε μετά, τον Ιανουάριο. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτά καθορίζονται μέσω της διπλωματικής οδού και ανακοινώνονται όταν υπάρχει ημερομηνία προς ανακοίνωση.

ΣΟΦΙΑΝΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, την Παρασκευή, αν δεν κάνω λάθος ή την Πέμπτη, υπήρξε απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών σε επίκαιρη ερώτηση της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο των ομογενών, χωρίς να δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες. Είπε απλά ότι, όταν θα εξασφαλίσουμε τα 2/3 που απαιτούνται για την αλλαγή, θα καταθέσουμε το νομοσχέδιο. Δηλαδή, πότε; Θα υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα; Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ακόμη καν Πρόεδρο. Με ποιον θα διαπραγματευθεί και πότε θα υπάρξει αυτή η εκκίνηση του διαλόγου για την εξασφάλιση των 2/3;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ψήφος των ομογενών είναι ένα ζήτημα που μας έχει απασχολήσει και ως αντιπολίτευση. Εμείς, είχαμε μια συγκεκριμένη θέση: Οι ομογενείς πρέπει να εκπροσωπούνται από ομογενείς. Να υπάρχει γνήσια αντιπροσώπευσή τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο και με βάση αυτές τις αρχές θα καταθέσουμε τις απόψεις και τις προτάσεις μας, προσπαθώντας να είμαστε συναινετικοί, έτσι ώστε να υπάρχει αυτή η πλειοψηφία των 2/3, προκειμένου η ψήφος των ομογενών, των αποδήμων, να γίνει και πράξη.

ΣΟΦΙΑΝΟΣ: Πότε περίπου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν μπορώ να σας πω συγκεκριμένη ημερομηνία. Είναι μια διαδικασία, η οποία θα εξελιχθεί και δεν είναι φυσικά θέμα μιας ημέρας ή μιας εβδομάδας.

ΣΕΓΚΟΣ: Στο διάλογο για τις εργασιακές σχέσεις, όταν ξεκινήσει, θα τεθούν προς συζήτηση και οι τελευταίες αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ για τη χώρα μας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο διάλογος θα είναι ανοικτός και θα υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Λαμβάνει μέσα τις αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν θα ξεκινήσει ο διάλογος πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, θα το δείτε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 23 November 2009 - 18:02:00 UTC