Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-11-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 236963932

Έκδοση 1

brf2411

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλημέρα σας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πήρε την εντολή από τον ελληνικό λαό να αλλάξει τη χώρα. Ανοίγουμε, λοιπόν, όλα τα μέτωπα, σε όλα τα προβλήματα που αφορούν τους πολίτες. Λέμε την αλήθεια χωρίς να κρύβουμε τίποτα. Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα αυτά ως πρόκληση και γι` αυτό ακριβώς και τα δημοσιοποιούμε. Η κυβέρνηση εργάζεται, εργάζεται με αυστηρό πλαίσιο τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Και με αυτό το αυστηρό πλαίσιο, καλούμε και σε διάλογο -έτσι όπως έχει εκφραστεί τις προηγούμενες ημέρες- όλα τα κόμματα, τους φορείς, τους πολίτες, έτσι ώστε να συμβάλλουν με τις απόψεις και τις προτάσεις τους στην επίλυση αυτών των μεγάλων προβλημάτων. Καμία κυβέρνηση μέσα σε τόσες λίγες ημέρες δεν έδειξε τις στοχεύσεις της και δεν πήρε τόσο σημαντικές αποφάσεις. Ο γνώμονάς μας είναι να στηρίξουμε τους αδύναμους, να αναθερμάνουμε την ελληνική οικονομία. Γι` αυτό ακριβώς έχουμε πάρει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία εφαρμόζουμε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης, πρώτον, για την αντίδραση του Π.Α.Μ.Ε. στο να μην ξεκινήσει ο διάλογος για το Ασφαλιστικό και δεύτερον, σε όσα είπε ο κ. Μπαμπινιώτης, να μη συνεχιστεί ο διάλογος για την Παιδεία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όσον αφορά στο πρώτο σκέλος της ερώτησή σας: Χθες ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος έκανε σχετική δήλωση. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αυτό το διάλογο. Θέλουμε να αλλάξουν τα πράγματα. Είμαστε αντίθετοι στη στασιμότητα η οποία υπάρχει. Μια στασιμότητα, η οποία είναι ακριβώς αντίθετη με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, με τη βιωσιμότητα του τρόπου απονομής των συντάξεων, με το να δίνονται συντάξεις στους απλούς ασφαλισμένους. Εμείς δεσμευτήκαμε και δεσμεύτηκε χθες και ο αρμόδιος Υπουργός -ήταν και προεκλογική μας δέσμευση- ότι δεν θα μεταφέρουμε τα βάρη του ασφαλιστικού συστήματος στις πλάτες των απλών ασφαλισμένων. Και όλη αυτή η κινδυνολογία η οποία διακινείται, δεν έχει αντίκρισμα αλήθειας.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω, σχετικά με τη βάση του «10», τελικώς τι ισχύει και αν υπάρχει παλινωδία της κυβέρνησης γύρω από το θέμα αυτό. Έχετε καταλήξει κάπου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπήρχε προεκλογική δέσμευση και ο Πρόεδρος τότε του ΠΑΣΟΚ και σημερινός Πρωθυπουργός έχει εκφραστεί συγκεκριμένα για το συγκεκριμένο θέμα και πριν από τις εκλογές. Υπάρχει δεδομένη απόφαση, την οποία εκφράζει η αρμόδια Υπουργός. Και αυτό που έχω να πω γι` αυτά που ακούμε και διαβάζουμε, είναι ότι η κυβέρνηση -όπως σε όλα τα θέματα- τηρεί απαρέγκλιτα τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Ο κάθε Υπουργός έχει την ευθύνη του Υπουργείου του και για τη βάση του «10», έχει εκφραστεί η αρμόδια Υπουργός.

ΚΑΛΟΣΤΥΠΗ: Σχετικά με το θέμα του Π.Α.Μ.Ε. θέλω να επανέλθω κύριε Εκπρόσωπε: Ποιος είναι ο λόγος και ποια η εμπλοκή του Υπουργείου σας στο ότι «κόπηκε» η εικόνα από τον προπηλακισμό των στελεχών στην ΑΔΕΔΥ, χθες; Δηλαδή, είδαμε μέχρι το μεσημέρι εικόνες οι οποίες είναι εικόνες ντροπής σε σχέση με το διάλογο και μετά εξαφανίστηκαν αυτές οι εικόνες και μιλούσαν απλώς για ένα ελαφρύ επεισόδιο. Κατά την προσωπική μου άποψη δεν ήταν καθόλου ελαφρύ το γεγονός ότι σπρώχτηκαν οι άνθρωποι που βρίσκονταν έξω από το Υπουργείο, από το Π.Α.Μ.Ε., οι άνθρωποι της ΑΔΕΔΥ εννοώ. Υπάρχει κάποια εμπλοκή του Υπουργείου... ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή του Υπουργείου, δεν υπάρχει καμία γραμμή, καμία κατεύθυνση. Αυτό που είπα προηγουμένως, εισαγωγικά, το τονίζω: Εμείς λέμε την αλήθεια, δεν αποκρύπτουμε τίποτε, καλούμε σε διάλογο, θέλουμε να συμμετέχουν οι φορείς, οι πολίτες, τα κόμματα. Στα πλαίσια αυτά κινούμαστε. Και εν πάση περιπτώσει, υπάρχει και η κρίση του ελληνικού λαού, στην οποία είμαστε όλοι υπόλογοι.

ΜΙΧΑΗΛ: Σας τέθηκε η ερώτηση σχετικά με την προτροπή του κ. Μπαμπινιώτη, μετά την παράδοση του πορίσματος του Συμβουλίου, να μη συνεχιστεί ο διάλογος περαιτέρω και απλώς να αρχίσει η υλοποίηση αυτού του πορίσματος. Η κυβέρνηση τι απαντάει επ` αυτού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση, όπως είπα προηγουμένως, ανοίγει όλα τα μέτωπα. Ξέρουμε ότι το θέμα της Παιδείας είναι ένα θέμα καυτό, ένα θέμα στο οποίο έχει δεσμευτεί το ΠΑΣΟΚ να κάνει ρήξεις και τομές. Και θα προχωρήσει, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες και με σύντομες αποφάσεις και στο θέμα της Παιδείας.

ΠΑΠΠΑ: Είναι ευχαριστημένη η κυβέρνηση από το συντονισμό στο εσωτερικό της ή μήπως οι πρόσφατες τριβές, όπως αυτές έχουν δημοσιοποιηθεί στο σύνολο του Τύπου, σας δημιουργούν και δεύτερες σκέψεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχουν τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Είναι κατηγορηματική η δήλωσή μου. Είναι μια κυβέρνηση η οποία εργάζεται. Επαναλαμβάνω, ότι αυτά που έκανε αυτή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσα στις λίγες ημέρες διακυβέρνησης της χώρας, δεν έχουν γίνει από καμία κυβέρνηση.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, άκουσα το πρωί στο ραδιόφωνο τον κ. Νάσο Αλευρά να λέει ότι θα πρέπει τα όρια της ηλικίας των συνταξιοδοτικών να μπουν στην ατζέντα του διαλόγου, σε αντίθεση με όσα έχει υποστηρίξει ο Υπουργός Εργασίας. Πρόκειται για μια κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης, ή είναι προσωπική του άποψη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα. Εμείς ανοίγουμε όλα τα θέματα και τα δημοσιοποιούμε. Τις αποφάσεις τις παίρνει ο αρμόδιος Υπουργός.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, παρότι εσείς εδώ είπατε ότι δεν υπάρχουν τριβές στην κυβέρνηση, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, σήμερα, με δηλώσεις της, μιλάει για τα πρώτα σημάδια απορρύθμισης, τέλος πάντων, και αποδόμησης της κυβέρνησης. Και ακόμη ασκεί και κριτική στον κ. Παπανδρέου για τα συχνά ταξίδια του στο εξωτερικό, επισημαίνοντας ότι την ώρα που παρουσιάζονται προβλήματα αποσύνθεσης της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται στον Άγιο Δομήνικο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία προτού μιλήσει για τη σημερινή κατάσταση, θα έπρεπε να σκέφτεται περισσότερο. Θα έπρεπε να ζητήσει συγνώμη από τον ελληνικό λαό για τη χαώδη κατάσταση που κληροδότησε στη σημερινή κυβέρνηση. Και ακριβώς αυτές οι δηλώσεις των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, δείχνουν την αμηχανία τους στο να απαντήσουν στην ουσία.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως γνωρίζετε ένα διάλογο που έχει προηγηθεί για το Ασφαλιστικό, είτε ήταν κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είτε με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που να κατέληξε με θετικό απολογισμό για τους εργαζόμενους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο διάλογος είναι ανοιχτός. Στο διάλογο εκφράζονται όλες οι απόψεις και οι προτάσεις. Την τελική απόφαση την παίρνει η υπεύθυνη κυβέρνηση. Αυτό, όμως, που είπα προηγουμένως, το επαναλαμβάνω: Εμείς, τα βάρη δεν θα τα μεταφέρουμε στους ασφαλισμένους. Και αυτή είναι δήλωση και δέσμευση.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, οι νόμοι Σουφλιά, Σιούφα, Πετραλιά της Νέας Δημοκρατίας και Ρέππα, Παπαϊωάννου του ΠΑΣΟΚ, αύξησαν, όλοι ανεξαιρέτως, και τα όρια συνταξιοδότησης και μείωσαν τις συντάξεις. Ξέρετε εσείς κάποιο διάλογο που να κατέληξε με κάτι διαφορετικό; Και γι` αυτούς τους νόμους είχαν προηγηθεί πάντα διάλογοι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι το να ενοχοποιούμε το διάλογο για τα αποτελέσματα μιας πολιτικής, κάθε άλλο παρά βοηθάει στη Δημοκρατία. Ο διάλογος είναι στοιχείο της Δημοκρατίας, είναι ένα απαραίτητο στάδιο, έτσι ώστε να υπάρχουν οι υπεύθυνες αποφάσεις της κυβέρνησης.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρείτε ότι μετά τη δήλωση και της κ. Παπαρήγα και του ΠΑΜΕ, ότι το ΚΚΕ ανοίγει μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το κάθε κόμμα έχει τη δική του τακτική, τη δική του πολιτική. Εγώ, αυτό που λέω είναι ότι ο ελληνικός λαός κρίνει. Και εν πάση περιπτώσει, φαίνεται και προκύπτει ποιοι είναι υπέρ της προόδου και ποιοι είναι υπέρ της στασιμότητας.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Επί τούτου, όμως: Η κ. Παπαρήγα μίλησε για σικέ παιχνίδι. Είναι σικέ το παιχνίδι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εάν θεωρείται σικέ παιχνίδι ο διάλογος με όλους τους αντιπροσωπευτικούς φορείς, οι οποίοι εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, είναι θέμα του καθενός το πώς εκφράζεται και βεβαίως αναλαμβάνει και την ευθύνη αυτών που λέει.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, κατ` αρχήν αν σκέφτεστε να αλλάξετε το καθεστώς για το ΦΠΑ, της απαλλαγής δηλαδή που έχουν οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι και κάποιες άλλες κατηγορίες. Και το δεύτερο, να μας πείτε τι έβγαλε αυτή η έρευνα που είχαν κάνει οι αρμόδιες υπηρεσίες στο Κολωνάκι, με τους γιατρούς που δήλωναν ελάχιστα χρήματα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας: Όταν θα υπάρξει απόφαση, θα δημοσιοποιηθεί, με δεδομένο βέβαια ότι υπάρχουν και προσωπικά δεδομένα και στοιχεία. Σίγουρα, όμως, θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της έρευνας αυτής. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος: Θα ξεκινήσει μια συζήτηση και ένας διάλογος, μια δημόσια διαβούλευση για την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα υπάρξουν και ανάλογες αποφάσεις.

ΣΕΓΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τελικά άλλα λέτε στο εσωτερικό της χώρας και άλλα υπογράφετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Υιοθετείτε ή όχι σε αυτό το «διάλογο» τις προτάσεις που έχετε υπογράψει στο τελευταίο Eurogroup για υπολογισμό των συντάξεων με βάση το σύνολο του εργάσιμου βίου; Υιοθετείτε ή όχι την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, την παράταση του εργάσιμου βίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αν τα υιοθετούμε ή όχι, θα φανεί από τις υπεύθυνες αποφάσεις που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το δικό της ρόλο, δημιουργεί ένα πλαίσιο. Τις αποφάσεις, όμως, ειδικά σε αυτά τα ζητήματα, τις παίρνει η κάθε κυβέρνηση με τις ευθύνες που της αναλογούν.

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα γυρίσω πάλι στα χθεσινά επεισόδια. Η κ. Παπαρήγα δήλωσε χθες ότι «θα έχουμε πόλεμο στον πόλεμο». Μήπως έχει αρχίσει κάποιος καινούργιος εμφύλιος στη χώρα και δεν το έχουμε πάρει είδηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είπα και προηγουμένως ότι καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του για το τι λέει και τι πράττει. Εμείς, είμαστε υπέρ του διαλόγου. Όσοι είναι υπέρ της απαγόρευσης του διαλόγου, πράττουν και αναλόγως.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε προηγουμένως ότι δεν υπάρχουν τριβές στην κυβέρνηση. Όμως, από τους 88 Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς, που προκηρύχθηκαν οι θέσεις, μέχρι στιγμής γύρω στους 36 έχουν τοποθετηθεί, 52 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σαράντα, νομίζω.

ΜΙΧΑΗΛ: Σαράντα. Δεύτερον: Αρμοδιότητες στους Υφυπουργούς τυπικά δεν έχουν δοθεί ακόμα. Όλα αυτά, είναι παγκοίνως γνωστό ότι δημιουργούν αρρυθμίες. Διότι, πώς θα υπογράψει ένας Υφυπουργός κάτι, όταν δεν έχει και τυπική αρμοδιότητα γι` αυτό; Είναι ή δεν είναι αυτό μια εστία τριβής και πότε θα ξεκαθαρίσει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω, κατηγορηματικά, ότι δεν υπάρχουν τριβές στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία εργάζεται με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Ο ορισμός των Γενικών Γραμματέων είναι ένα ζήτημα το οποίο έχουμε συζητήσει κατά κόρον. Επαναλαμβάνω ότι είναι μια καινοτόμος διαδικασία. Και στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας υπάρχει και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες το πρωί βγήκε ο κ. Πάγκαλος και είπε ότι ο Υπουργός Οικονομικών δεν ήταν καλά προετοιμασμένος για το θέμα του «παγώματος» των μισθών. Εσείς τώρα, καλύψατε πλήρως την κ. Διαμαντοπούλου, σε σχέση με ένα θέμα που δημιουργήθηκε με τον κ. Πανάρετο. Υπάρχουν άλλες δυσλειτουργίες: Μαθαίνουμε ότι στην κυβέρνηση θα δημιουργεί ένα συντονιστικό όργανο, επικοινωνιακό, άτυπο. Όλα αυτά τα πράγματα, δεν είναι τριβές και για ποιο λόγο υπάρχει, ας πούμε, μια ανησυχία στην κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχουν ανησυχίες και δεν υπάρχουν τριβές -επαναλαμβάνω- στην κυβέρνηση. Η μόνη ανησυχία και η μόνη αγωνία της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα των Ελλήνων πολιτών. Και με αυτό τον τρόπο πορεύεται.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να επανέλθω σε ερώτηση του συναδέλφου, πριν. Τις αποφάσεις του Eurogroup, πάντως, δεν τις απορρίπτετε. Αφού τις έχετε υπογράψει, για το Ασφαλιστικό δεν τις απορρίπτετε, φαντάζομαι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι αποφάσεις για το Ασφαλιστικό θα ληφθούν με τη μορφή νομοθετήματος, όποτε υπάρχει ωριμότητα. Και αυτό κάνουμε.

ΚΑΛΟΣΤΥΠΗ: Πώς σχολιάζετε ανακοινώσεις από την Merrill Lynch ότι η χώρα μας δεν είναι δα και στα όρια της χρεωκοπίας; Και ότι υπάρχει δυνατότητα, έστω και με κάποιους πιο δύσκολους όρους, να ληφθούν κάποια δάνεια, ώστε να προχωρήσει η χώρα στην αναθέρμανση της οικονομίας και για το χρέος και για τα ελλείμματα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς παραλάβαμε μια πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση. Αυτό το γνωρίζει ο ελληνικός λαός. Tο γνώριζε και πριν τις εκλογές, και το γνωρίζει μέχρι και σήμερα. Χωρίς να γνωρίζουμε, συγκεκριμένα, το μέγεθος της αδυναμίας της ελληνικής οικονομίας, ξεκινήσαμε μια τιτάνια προσπάθεια, έτσι ώστε να ανακάμψουμε το πολύ άσχημο κλίμα που υπάρχει και στην οικονομία, αλλά και στην αξιοπιστία και στην εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, που έχει άμεση σχέση με τον τρόπο και τους όρους δανεισμού της Ελλάδας. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει ελπίδα στο τέλος. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μέσα από σκληρή δουλειά και μέσα από συγκεκριμένες στοχεύσεις -στοχεύσεις που θα προστατεύουν και τον αδύναμο Έλληνα πολίτη- θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτή, την πραγματικά άσχημη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Σε τι στοχεύει η απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη για την υποχρέωση των αστυνομικών αντί να φέρουν έναν διακριτικό αριθμό, να έχουν στη στολή τους το ονοματεπώνυμό τους σαν νοσοκόμες; Πιθανώς, δεν στοχοποιούνται έτσι επικίνδυνα αυξάνοντας και τη δική τους ανασφάλεια για την πάταξη του εγκλήματος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στόχευση και σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ασφάλεια του Έλληνα πολίτη και η προστασία των ατομικών του δικαιωμάτων. Με αυτούς τους δύο παράγοντες η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι θα προσφέρει την πραγματική ασφάλεια που έχει ανάγκη σήμερα ο Έλληνας πολίτης. Για να μην υπάρχουν και αυθαιρεσίες  γιατί αυτή είναι μια πλευρά της προστασίας του πολίτη- ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα, με το σκεπτικό που σας ανέφερα προηγουμένως.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, την προσεχή Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα δει για δεύτερη φορά τις τελευταίες 30 ημέρες τον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Γκρουέφσκι. Η πρώτη μου ερώτηση είναι: Προς τι αυτή η σπουδή και αν κρύβεται κάτι πίσω από τις συνεχείς επαφές. Και η δεύτερη ερώτηση είναι: Δεν ανησυχεί η ελληνική κυβέρνηση ότι ενδεχομένως να κομίζει μηνύματα στους διεθνείς εταίρους ότι παρακάμπτει, τρόπον τινά, την εξελισσόμενη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διαδικασία και ανοίγει έναν απευθείας δίαυλο επικοινωνίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ανακοινώθηκε και χθες, ποιος είναι ο σκοπός της τριμερούς συνάντησης, ο οποίος έχει σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι ένα θέμα που αφορά και τη συγκεκριμένη περιοχή, όπου θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση. Το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, της αλλαγής του κλίματος και των επιπτώσεων είναι από τα πρώτα θέματα στη διεθνή πολιτική σκηνή. Άρα, έχουμε και εμείς υποχρέωση και σε επίπεδο Βαλκανίων, να το αντιμετωπίσουμε. Από κει και πέρα, για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουμε, ως ελληνική κυβέρνηση: Ότι η μέθοδος των διαπραγματεύσεων με τους γείτονες μας, με τα Σκόπια, με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, είναι μια και μοναδική: Μέσω του ΟΗΕ, όπως ακολουθείται τα τελευταία χρόνια.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει κάποια εξέλιξη στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ανοίξει 95 ακόμη κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να προσλάβει νοσηλευτικό προσωπικό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, αντιμετωπίζοντας τις πολύ άσχημες συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα μας στο χώρο της Υγείας και το ζήτημα της γρίπης, προσπαθούμε πραγματικά, μέσα από μια σοβαρή προσπάθεια να λειτουργήσουν 95 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που μέχρι τώρα ήταν κλειστές και με προοπτική να ανοίξουν άλλες 54. Και αυτό θα πραγματοποιηθεί -επειδή το ζήτημα είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού- με άμεση πρόσληψη 300 νοσηλευτών για το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Μέσω ΑΣΕΠ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μέσω ΑΣΕΠ. Με σύντομη, όμως, διαδικασία.

ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Επειδή στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να ισχύει άλλα στο ένα κράτος και άλλα στο άλλο, υπάρχει ενδεχόμενο να υποχρεωθεί η Ελλάδα να αποσύρει από τα σχολεία τις εικόνες και τα θρησκευτικά σύμβολα, επειδή πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν οι σταυροί από τις τάξεις των ιταλικών σχολείων γιατί σκανδαλίζεται μειοψηφία μαθητών που ανήκει σε άλλο δόγμα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και δεν τέθηκε στη χώρα μας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 24 November 2009 - 15:45:26 UTC