Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-11-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 238012418

Έκδοση 1

brf3011

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου θα μιλήσει απόψε στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, με θέμα «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας». Πράγματι, είναι η ώρα της ελληνικής οικονομίας. Και η ελληνική οικονομία -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ- θα βγει από την κρίση. Εργαζόμαστε γι` αυτό καθημερινά, ξεδιπλώνοντας μέρα με τη μέρα, θέμα με το θέμα, το σχέδιό μας για τη χώρα, υλοποιώντας το πρόγραμμά μας, που ενέκρινε ο λαός στις 4 Οκτωβρίου.

Το γεγονός ότι το πρόβλημα της οικονομίας είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που παρουσίαζε η Νέα Δημοκρατία -κάτι για το οποίο είναι υπόλογη, αποκλειστικά, στον ελληνικό λαό- μας υποχρεώνει να μείνουμε ακόμη περισσότερο πιστοί στη φιλοσοφία και το πρόγραμμά μας. Γιατί, δεν μας νοιάζει να βελτιωθούν απλώς οι αριθμοί και τα μεγέθη, εάν δεν εξασφαλίσουμε, πάνω απ` όλα, την ευημερία των πολιτών της χώρας μας. Αυτό είναι που μας νοιάζει. Εργαζόμαστε για την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θέλω να σας ρωτήσω κατ` αρχήν, εάν ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε με τον κ. Σαμαρά για να τον συγχαρεί.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα υπάρξει ειδική ανακοίνωση γι` αυτό, όπως και για την εκλογή του νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Το χθεσινό αποτέλεσμα σας ικανοποιεί περισσότερο από ό,τι αν εκλεγόταν η κ. Μπακογιάννη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχω πει και τις προηγούμενες φορές -και αυτή είναι η ισχυρή πεποίθηση της κυβέρνησης- ότι μας ενδιαφέρουν οι πολιτικές και όχι τα πρόσωπα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Αλλάζει κάτι στην αντιμετώπιση της κυβέρνησης απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση, το γεγονός ότι πια η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πρόεδρο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς κριθήκαμε πριν από 50 ημέρες, λαμβάνοντας από τον ελληνικό λαό μια πολύ ισχυρή αυτοδυναμία. Πήραμε συγκεκριμένη εντολή. Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας καταδικάστηκε από τους Έλληνες πολίτες και με αυτή την ισχυρή εντολή, στα πλαίσια των δεσμεύσεών μας, προχωράμε.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Θα επιταχύνετε κάπως τους ρυθμούς του κυβερνητικού έργου, τώρα που έχετε αντιπολίτευση απέναντί σας, κύριε Εκπρόσωπε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το έχω πει και άλλες φορές: Αυτά που έκανε αυτή η κυβέρνηση τις 50 ημέρες της διακυβέρνησής της, δεν έχουν γίνει από άλλες κυβερνήσεις, εδώ και χρόνια. Και έχω απαριθμήσει πολλές φορές ό,τι έγινε και το τι θα γίνει πολύ σύντομα.

ΚΑΛΟΣΤΥΠΗ: Η Ιρλανδία, κύριε Εκπρόσωπε, με 12,5% έλλειμμα πήρε παράταση έως το 2014 για να «στρώσει» τα οικονομικά της. Εμείς είμαστε στο 2,7% και ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόκειται να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση με τους Ευρωπαίους σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία του προγράμματος και του Προϋπολογισμού που θα καταθέσουμε. Εμείς ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ένα τέτοιο περιθώριο, περίπου έως το 2014, που ο Πρωθυπουργός είπε ότι είναι και έτος-ορόσημο για την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Συνδυάζονται, θεωρείτε, στα μυαλά των Ευρωπαίων αυτά τα δύο θέματα, η οικονομία και τα εθνικά θέματα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, συνδυάζονται στη δική μας πολιτική. Θέλουμε να έχουμε μια ισχυρή θέση στο εξωτερικό, προκειμένου να έχουμε ισχυρή θέση και στα εξωτερικά θέματα, αλλά που έχουν άμεση σχέση και με την οικονομία της χώρας μας, που έχει επίσης άμεση σχέση με την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη. Να σας πω μόνο ότι αύριο ο κ. Παπακωνσταντίνου θα αντιμετωπίσει στο ECOFIN την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη συνεδρίαση που θα γίνει. Μια συνεδρίαση, όμως, η οποία έχει διάφορες φάσεις. Αύριο, καταθέτοντας και τον Προϋπολογισμό, θα κριθούμε για το τι έκανε η ελληνική κυβέρνηση ή τι δεν έκανε τους τελευταίους έξι μήνες. Άρα, μιλάμε για τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Καταθέτουμε τον Προϋπολογισμό, όπου φαίνονται οι στοχεύσεις και οι πολιτικές μας. Το Φεβρουάριο θα κριθεί από το ECOFIN, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τι θα κάνει αυτή η κυβέρνηση, αφού πρώτα προηγηθεί, βεβαίως, και το πρόγραμμα σταθερότητας που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο. Εκεί, πραγματικά, θα είμαστε υπόλογοι εμείς για το τι μέτρα παίρνουμε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δύο ερωτήσεις: Σας προβληματίζει μήπως ο κ. Σαμαράς δεν αποδεχθεί την υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και σύρει τη χώρα σε εκλογές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι ευθύνη του κ. Σαμαρά.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα κάνετε κάποιες προσεγγίσεις, να μάθετε τις διαθέσεις του και να του ζητήσετε συναίνεση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς έχουμε θέση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και γι` αυτό μόνο μπορούμε να δεσμευτούμε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου θυμήθηκε ότι είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επισκέφθηκε τα γραφεία. Μήπως, επειδή αντιμετωπίζετε πλέον τα δύσκολα και θέλετε από το κόμμα μόνο στήριξη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Παρακάμπτω την άποψή σας. Είναι ξεκάθαρα δική σας άποψη. Ο κ. Παπανδρέου σαφώς και είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σαφώς και υπάρχει μια πολύ σωστή αντιμετώπιση της κυβέρνησης από το κόμμα. Το προηγούμενο Σάββατο έγινε μια πολύ εποικοδομητική συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου τέθηκαν τα σοβαρά ζητήματα της χώρας και οι σχέσεις και ο ρόλος του Κινήματος με την κυβέρνηση.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Πρόκειται να υπάρξει άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο το απόγευμα και υπάρχει κάποια ατζέντα γι` αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα υπάρξει άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο στις 17.30, το οποίο θα συζητήσει για την οργάνωση του κοινωνικού διαλόγου. Έναν διάλογο, κοινωνικό, στον οποίο δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα, αφού δεν έχει καμία σχέση με το τι έγινε μέχρι τώρα. Θα είναι ένας εθνικός διάλογος, ευρύτερος, εργαλειακός, με νέες προοπτικές πάνω στα μεγάλα ζητήματα της χώρας μας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Στο διάλογο, η κυβέρνηση θα καταθέσει και τις προτάσεις της;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για ποιο πράγμα;

ΑΝΤΥΠΑΣ: Για όλα τα θέματα. Ή θα βάλει απλώς την ατζέντα και θα καλέσει τους πολίτες να συμμετάσχουν, σε τι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση έχει ένα πλαίσιο, το οποίο θα τοποθετήσει στο διάλογο. Και γι` αυτό ακριβώς λέω ότι είναι εργαλειακός ο διάλογος, γι` αυτό τον χαρακτήρισα ευρύτερο: Γιατί πλέον δεν συζητάμε με φορείς, αλλά συζητάμε με όλους τους πολίτες. Και τον χαρακτηρίζω και εθνικό, γιατί έχει θέτει όλα τα μεγάλα ζητήματα της χώρας μας, πάνω σε συγκεκριμένα πλαίσια, στα οποία δεσμευτήκαμε και για τα οποία μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Αυτό ακριβώς, εκεί ήθελα να καταλήξω. Πριν από 50 ημέρες πήρατε λαϊκή εντολή για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Γιατί το βάζετε ξανά σε διάλογο; Δεν ξέρετε τις λύσεις; Θέλετε άλλοθι για να εφαρμόσετε κάποιες άλλες πολιτικές απ` αυτές που είχατε στο πρόγραμμά σας; Θέλετε να κερδίσετε χρόνο; Ποιο είναι το πρόβλημα; Η προεκλογική περίοδος είναι διάλογος. Γιατί ξανακάνουμε διάλογο και δεν κυβερνάτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς δεσμευτήκαμε στους πολίτες για μια διαφορετική πολιτική. Πήραμε σαφή εντολή, πήραμε ξεκάθαρη εντολή από τον ελληνικό λαό. Θέτουμε το πλαίσιό μας, τις αξίες, την ιδεολογία μας, αλλά ζητάμε την ευρύτερη συμμετοχή του ελληνικού λαού, του Έλληνα πολίτη, μέσα από αυτόν το διάλογο. Το πλαίσιο είναι προδιαγεγραμμένο. Μας ενδιαφέρει, όμως, ένας νέος τρόπος διακυβέρνησης, μέσα από τον οποίο εμείς χαράζουμε την αποφασιστική πολιτική για τη χώρα μας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: 45% πήρατε. Τι άλλη συμμετοχή θέλετε από τον πολίτη; Να αποφασίσει για λογαριασμό σας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς δεν έχουμε μία τέτοια αντίληψη για τη διακυβέρνηση της χώρας. Ανοίγουμε διάλογο με τους πολίτες, γιατί μας ενδιαφέρει να έχουμε τις απόψεις, τις προτάσεις, τις ιδέες τους, έτσι ώστε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα μας, πέρα από το συντηρητικό πλαίσιο στο οποίο κινείται μέχρι τώρα.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού είπατε ότι το πλαίσιο είναι προδιαγεγραμμένο, ποιος ο λόγος ας πούμε για το διάλογο στην κοινωνική ασφάλιση; Μιλάτε για προδιαγεγραμμένο πλαίσιο, δηλαδή για αποφάσεις που έχουν ήδη παρθεί; Ο διάλογος είναι για να λειτουργήσει ως άλλοθι, για να περάσετε μέτρα τα οποία δεν τα είχατε ανακοινώσει προεκλογικά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είπα και προηγουμένως, ότι υπάρχει το πλαίσιο. Από κει και πέρα, ξεκινάμε το διάλογο για να βρεθούν και οι συγκεκριμένες λύσεις, σε συγκεκριμένα ζητήματα, μέσα από μια ευρεία συναίνεση των φορέων και των πολιτών.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ειλημμένες οι αποφάσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα: Αν ήταν ειλημμένες οι αποφάσεις δεν θα καλούσαμε σε διάλογο για συγκεκριμένα ζητήματα. Είναι τελείως διαφορετικό, όταν μιλάμε για έναν ευρύ κοινωνικό διάλογο, από τον διάλογο που έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Γι` αυτό ακριβώς επεξηγούμε στον ελληνικό λαό και το τι σημαίνει διάλογος, τι σημαίνει ένας νέος τρόπος διακυβέρνησης της χώρας μας. Και αυτό ξετυλίγεται μέρα με τη μέρα. Υπάρχει πλήρης αντίληψη και συναίνεση στον ελληνικό λαό.

ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αντιμετωπίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον κ. Τρισέ στο πνεύμα ευρωενωσιακής αλληλεγγύης ή συμμερίζεστε την εκτίμηση πως η οικονομία μας υπονομεύεται από τραπεζικά lobby και ευρωπαϊκά κερδοσκοπικά συμφέροντα, εξωθώντας τη χώρα μας σε δανεισμό και σε καθεστώς οικονομικής ομηρίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, εκλεχθήκαμε για να υλοποιήσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Άμεση προτεραιότητα και στόχευσή μας είναι να μην πληρώσουν την κρίση και πάλι τα αδύνατα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα και με βάση αυτό το γνώμονα πορευόμαστε.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα που εξελέγη ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, να αναμένουμε την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Και πότε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το πότε, θα ανακοινωθεί. Από κει και πέρα, ο Πρωθυπουργός ήδη έχει δεσμευθεί ότι θα καλέσει συνάντηση αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα φανεί εντός των ημερών.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το αναμένουμε προσεχώς αυτό; Σύντομα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σύντομα.

ΚΑΛΟΣΤΥΠΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, εάν στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους χρειαστεί να υπάρξουν περαιτέρω περικοπές δαπανών, επιπλέον περικοπές δαπανών, ώστε ο Προϋπολογισμός μας να κριθεί ικανοποιητικός, έτσι ώστε και να μπορέσει η χώρα να δανειστεί από διεθνείς αγορές και γενικά να προχωρήσουμε, ας πούμε, στην εξυγίανση της οικονομίας, από πού θα επέλθουν αυτές οι περικοπές δαπανών; Υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση; Το ένα σκέλος είναι αυτό. Το άλλο είναι, επειδή και στο προηγούμενο ερώτημά μου ήθελα να συνδέσω αυτά τα δύο θέματα. Εμείς χρειαζόμαστε ένα περιθώριο για να φτιάξουμε το έλλειμμά μας έως το 2014 περίπου. Ο νέος επίτροπος στη θέση του κ. Αλμούνια, κ. Ρεν, είναι γνωστό ότι προέρχεται από μια χώρα με μηδενική διαφθορά, θέλει την ενοποίηση των Βαλκανίων. Λέτε ότι υπάρχει περίπτωση να ασκηθούν πιέσεις στη χώρα μας, έτσι ώστε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στο να δώσουμε έγκριση για έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια; Και αν συμβεί αυτό, η «κόκκινη γραμμή» ισχύει; Θα μπορέσουμε να διαχωρίσουμε την ιστορία του ονόματος για όλες τις χρήσεις από την ταυτότητα της γειτονικής χώρας, έτσι ώστε να υπάρξει μια πρόοδος και στο θέμα αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως προς το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, επαναλαμβάνω: Εκεί που θα κριθούμε, πέρα από την κατάθεση του Προϋπολογισμού αύριο, θα είναι το πρόγραμμα σταθερότητας το οποίο θα καταθέσουμε τον Ιανουάριο, για να συζητηθεί τον Φεβρουάριο στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί θα κριθεί το τι κάνουμε, τι μέτρα παίρνουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε το έλλειμμα. Το απαράδεκτο έλλειμμα το οποίο κληρονομήσαμε από τη Νέα Δημοκρατία. Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας: Είμαστε πιστοί και δεν πρόκειται να αποσπαστούμε από την εθνική «κόκκινη γραμμή» που χαράξαμε. Δεν ξέρω αν θα υπάρξουν πιέσεις. Πάντως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ πιέσεις, σε αυτό το σημαντικό, για εμάς, ζήτημα.

ΚΑΛΟΣΤΥΠΗ: Πιστεύετε ότι ο κ. Σαμαράς θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση ή θα κρατήσει σκληρή γραμμή στα εθνικά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι θέμα του κ. Σαμαρά και νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να το συζητάμε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, προεκλογικά ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου είχε πάει αρκετές φορές στις Βρυξέλλες, είχε συναντηθεί και με τον κ. Τρισέ και με τον κ. Αλμούνια και με τον κ. Μπαρόζο και είχε πει ότι έχει εξηγήσει τις θέσεις του και βρίσκει κατανόηση. Μάλιστα, είχε πει και είχε ερωτηθεί και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης κατά πόσο είναι συμβατό αυτό το πρόγραμμα που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ για την οικονομία με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Και είχε πει ότι είναι απολύτως συμβατό. Τι έχει συμβεί τώρα και ο κ. Παπανδρέου βγαίνει μια στον «Κόσμο του Επενδυτή» και μια στο Πολιτικό Συμβούλιο και αρχίζει να αφήνει αιχμές κατά κορυφαίων στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, που είναι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή; Το πρόγραμμα δεν μπορεί να προχωρήσει, μας ζητάνε κάτι παραπάνω από αυτά που νομίζει ότι μπορεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το να πω εγώ σήμερα τι θα μας ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από δω και πέρα, όταν θα καταθέσουμε τον Προϋπολογισμό, το πρόγραμμα σταθερότητας και τον φορολογικό νόμο ο οποίος θα δοθεί στη δημόσια διαβούλευση κατά πάσα πιθανότητα μέχρι το τέλος της χρονιάς, νομίζω ότι είναι άκαιρο. Εκείνο το οποίο μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι δεσμευθήκαμε απέναντι στον ελληνικό λαό να ασκήσουμε μια πολιτική. Και βεβαίως μια πολιτική, την οποία δεσμευόμαστε ακόμη και σήμερα ότι θα ασκήσουμε, παρόλο που τα στοιχεία που βρήκαμε δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Παρόλο που βρήκαμε μια τόσο άσχημη οικονομική κατάσταση που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε όμως, γιατί ο Πρωθυπουργός, είτε στη δήλωσή του στον «Επενδυτή», είτε στα όσα λέει στο Πολιτικό Συμβούλιο είναι τόσο αιχμηρός απέναντι στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα στον κ. Τρισέ, τον κ. Μπαρόζο και τον κ. Αλμούνια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα και προηγουμένως, ότι είμαστε μια κυβέρνηση η οποία εξυπηρετεί, και μόνο, τα εθνικά της συμφέροντα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή θα γίνει και το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο το απόγευμα, τι γίνεται με τις αρμοδιότητες των Υφυπουργών; Θα δοθούν κάποια στιγμή οι αρμοδιότητες στους Υφυπουργούς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι αρμοδιότητες των Υφυπουργών δεν έχουν σχέση με το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο. Σε λίγες ημέρες θα έχουν ξεκαθαρίσει και οι αρμοδιότητες των Υφυπουργών.

ΣΕΓΚΟΣ: Μπορείτε, κύριε Εκπρόσωπε, να μας προσδιορίσετε για ποια θέματα θα καλέσει η κυβέρνηση εθνικό διάλογο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για τα μείζονα ζητήματα, έτσι όπως τα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Θα υπάρχει όμως εξειδίκευση, όταν υπάρχει η πρόσκληση στον εθνικό κοινωνικό διάλογο.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Μέχρι να βγει αυτή η επίσημη ανακοίνωση που μας είπατε στην αρχή, εσείς δεν νιώθετε την ανάγκη, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση να συγχαρείτε τον κ. Σαμαρά για την εκλογή του;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση  συγχαρητήρια, ούτως ή άλλως.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Κι εσείς επίσημα είστε εδώ.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Σαν άνθρωπος.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σαν άνθρωπος...

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Τον φοβάστε; Γιατί δεν το λέτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εκπροσωπώ την κυβέρνηση. Σε λίγο θα υπάρξει ανακοίνωση.

ΜΙΧΑΗΛ: Τι εννοείτε «θα υπάρξει ανακοίνωση σε λίγο»; Αναμένουμε, δηλαδή, δήλωση του κ. Παπανδρέου προσωπικά να συγχαρεί και να μιλήσει με τον κ. Σαμαρά; Περιμένουμε μια γραπτή κυβερνητική ανακοίνωση που θα αναφέρεται η κυβέρνηση και θα είναι γενική; Περιμένουμε κάτι άλλο; Για να καταλάβουμε κι εμείς τι είναι αυτό το πιο επίσημο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να καταλάβετε ότι θα υπάρχει επίσημη ανακοίνωση σε λίγο.

ΜΙΧΑΗΛ: Μάλιστα. Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά τις επόμενες ημέρες εξαιτίας των θεσμικών τους ρόλων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εάν υπάρξει συνάντηση, θα ανακοινωθεί.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε στα πλαίσια του διαλόγου ότι θα προχωρήσει σε δομικές αλλαγές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Υπάρχει στις προθέσεις της κυβέρνησης η δημιουργία επαγγελματικών ταμείων που θα βασίζονται σε ένα σύστημα ανταποδοτικότητας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Με προθέσεις και σενάρια δεν θα συζητάμε. Το είπα και την προηγούμενη φορά: Το Ασφαλιστικό είναι ένα πολύ μεγάλο και καυτό ζήτημα για τη χώρα μας. Έχει άμεση σχέση με την επιβίωση και τη διαβίωση του παρόντος και του μέλλοντος των πολιτών. Γίνεται με μια εξαιρετικά σοβαρή προσέγγιση. Και από τη στιγμή που ήδη έχει ξεκινήσει ο διάλογος  τουλάχιστον έχουν συμφωνηθεί κάποια διαδικαστικά ζητήματα- έχω πει ότι δεν μπορεί να γίνει ένας παράλληλος διάλογος εδώ και μάλιστα να προκαταλαμβάνει το τι θα συζητηθεί σε αυτό το διάλογο.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ρώτησα εάν υπάρχει σχέδιο για τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Εάν σήμερα εδώ ήταν ένας οποιοσδήποτε, από άλλο μέρος και δεν γνώριζε την ελληνική πραγματικότητα θα καταλάβαινε ότι η κυβέρνηση αυτών των 50 ημερών έχει ανοίξει πολλά μέτωπα. Μήπως έχετε «απλώσει πολύ τον τραχανά» και δεν μπορείτε να τον μαζέψετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς δεσμευτήκαμε, πριν τις εκλογές, ότι θα ανοίξουμε όλα τα μέτωπα στα μεγάλα ή μικρά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα. Αυτό κάνουμε. Είμαστε μια κυβέρνηση η οποία εργάζεται σκληρά. Μια κυβέρνηση η οποία καινοτομεί και η οποία έχει να επιδείξει ένα σημαντικότατο έργο σε αυτές τις 50 ημέρες.

ΝΑΝΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, είπαν ορισμένα στελέχη ότι όταν εκλεγεί πρόεδρος στη Νέα Δημοκρατία να βγάλουμε τα άπλυτα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στη φόρα. Ποια είναι τα άπλυτα και πότε θα τα βγάλετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό εσείς από πού το γνωρίζετε;

ΝΑΝΟΣ: Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν σχολιάζω δημοσιεύματα του Τύπου, γιατί νομίζω ότι θα πρέπει να συζητάμε σε μια πιο σταθερή βάση.

ΝΑΝΟΣ: Ποια θα είναι, λοιπόν, η στάση, επειδή πρόκειται η Νέα Δημοκρατία να ασκήσει έντονη αντιπολίτευση; Τι περιμένετε από εδώ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχω πει επανειλημμένως ότι για εμάς, ο μεγάλος πόλεμος που γίνεται είναι με τα μεγάλα και μικρά προβλήματα της χώρας μας. Αυτό είναι το μέλημά μας. Εκεί προσανατολιζόμαστε.

ΚΑΛΟΣΤΥΠΗ: Είναι γνωστό, βέβαια, αλλά θέλω να το ξαναπώ: Σύμφωνα με την έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας, η Ελλάδα είναι εξαιρετικά διεφθαρμένη χώρα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Δηλαδή, από το ένα έως το πέντε αξιολόγηση, εμείς είμαστε στο τέσσερα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δυστυχώς, όχι μόνο στον τομέα...

ΚΑΛΟΣΤΥΠΗ: Ναι. Ειδικά, όμως, στο θέμα της υγειονομικής περίθαλψης, είμαστε η πλέον διεφθαρμένη χώρα, με τέσσερα βαθμολογία. Το ερώτημα είναι ότι στη συζήτηση που γίνεται τώρα για την εξυγίανση των ασφαλιστικών Ταμείων και των Ταμείων περίθαλψης, αυτό λαμβάνεται υπόψη και προς ποια κατεύθυνση; Δηλαδή, η εξυγίανση οδεύει στο να πάψει να απαξιώνεται, ας πούμε, η δημόσια υγεία ή στο να υπάρξει μια πιο ορθολογική σχέση μεταξύ ιδιωτικής υγειονομικής περίθαλψης και δημόσιας υγείας; Προς ποια κατεύθυνση δουλεύει, δηλαδή, η κυβέρνηση σε αυτό; Δουλεύει προς κάπου; Γιατί δεν έχω ακούσει τίποτε τελευταία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα θέματα της Υγείας είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα, τα οποία θα ανοίξει η ελληνική κυβέρνηση. Και ήδη τα έχει ανοίξει. Και δεν αφορά μόνο στο Ασφαλιστικό, αφορά την όλη νοοτροπία της διακυβέρνησης, την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπου ένας βασικός πυλώνας αυτής της διακυβέρνησης είναι η διαφάνεια, ο εξορθολογισμός, η αξιολόγηση, έτσι ώστε πλέον να πάψουν αυτά τα μεγάλα ζητήματα για τη χώρα μας να είναι χρόνια. Έτσι ώστε να πάψει πλέον να υπάρχει μια μαύρη τρύπα στα οικονομικά, χωρίς αντίστοιχες παροχές. Αυτό, όμως, καταλαβαίνετε ότι χρειάζεται ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δεν μπορούμε να κάνουμε αυτές τις ανατροπές από την πρώτη ημέρα. Αυτό που κάνουμε εμείς, είναι να ξεκινάμε με βάση αυτή τη φιλοσοφία της διαφάνειας και του εξορθολογισμού και της σωστής διαχείρισης, έτσι ώστε και σε όλα τα επιμέρους ζητήματα να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Αυτό ισχύει και για τον τομέα της Υγείας, αλλά φυσικά δεν λύνεται με ένα μόνο μέτρο.

ΚΑΛΟΣΤΥΠΗ: Όχι, απλώς θέλω να καταλάβω, εάν η διαφθορά, η οποία αποτυπώνεται για τη χώρα μας στο θέμα της Υγείας, είναι διαφθορά που εντοπίζεται στη δημόσια υγεία ή στην ιδιωτική, για να το πω έτσι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι ένα συνολικό ζήτημα. Εγώ, θα σας αναφέρω μόνο, ότι πριν από λίγες ημέρες υπήρχε μια κοινή ανακοίνωση των συναρμόδιων Υπουργείων για την πολιτική στο φάρμακο, που είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Και έχει σχέση με αυτό που ρωτάτε, όπου προσπαθούμε να κάνουμε περικοπές, να κάνουμε ουσιαστικοποίηση στις περικοπές άχρηστων δαπανών, έτσι ώστε ο Έλληνας πολίτης να έχει την καλύτερη φαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς να κοστίζει τόσο ακριβά και τόσο σπάταλα όσο κόστιζε μέχρι τώρα. Αυτό είναι μόνο ένα πρώτο δείγμα.

ΝΑΝΟΣ: Επειδή υπάρχει μια σύγχυση με τις αρμοδιότητες των Υφυπουργών, θέλω να μας πείτε ποιος είναι υπεύθυνος, ο Γιώργος Παπανδρέου, οι Υπουργοί και ποιος ευθύνεται γι` αυτή την καθυστέρηση, ότι δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα; Γιατί έχουν περάσει 50 ημέρες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σύγχυση, δεν υπάρχει. Από εκεί και πέρα, ο νόμος προβλέπει ποιος αποδίδει τις αρμοδιότητες στους Υφυπουργούς.

ΣΟΦΙΑΝΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, είπατε ότι δεν σχολιάζετε δημοσιεύματα. Ωστόσο, δημοσιεύματα διεθνούς Τύπου, ιδιαίτερα για την οικονομία, έχουν άμεσο αντίκτυπο στο Χρηματιστήριο και γενικότερα στο κόστος δανεισμού, αν θέλετε, στο οποίο θα προβεί η Ελλάδα από του χρόνου. Πρόσφατα, υπήρχε στο Ρώυτερ μια αναφορά σε φήμες ότι η Ελλάδα θα απευθυνθεί και στην Κίνα για να επενδύσουν οι Κινέζοι στο δανεισμό της Ελλάδας. Υπήρχε σε αρκετά δημοσιογραφικά πρακτορεία και μάλιστα με την επισήμανση ότι συγκράτησαν τα spread, πριν ακόμα και τις παρεμβάσεις του Υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Υπάρχει κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο; Και αν υπάρχει ή υπήρχε τέτοια σκέψη ως κυβέρνηση, κατά πόσο έχει επηρεαστεί από τις τελευταίες εξελίξεις με το λιμάνι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αντικρουόμενα σενάρια, υπάρχουν αυτά που κυκλοφορούν γενικότερα για την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. Ειδικότερα, πολλά από αυτά τα σενάρια που είναι αντικρουόμενα, θετικά ή αρνητικά, αφορούν και τη χώρα μας. Γι` αυτό λέω ότι δεν μπορούμε να συζητούμε πάνω σε σενάρια. Συζητάμε πάνω σε πραγματικά στοιχεία. Εμείς δίνουμε καθημερινές εξετάσεις στον Έλληνα πολίτη, με τη σοβαρότητα, τη σταθερότητα και της οικονομικής μας πολιτικής. Και στο τέλος, πιστεύουμε -είμαστε σίγουροι- ότι θα είμαστε δικαιωμένοι.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να μου πείτε αν υπάρχει κάποιο θέμα με τον κ. Προβόπουλο, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και αν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό το θέμα έχει εξαντληθεί. Το εξαντλήσαμε τις προηγούμενες ημέρες.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Γενικούς Γραμματείς, θα έχουμε αυτή την εβδομάδα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα έχουμε. Εδώ, μου δίνετε την αφορμή για να πω, για άλλη μια φορά, ότι το θέμα των Γενικών Γραμματέων δεν είναι ένα θέμα, όπως παρουσιάζεται, καθυστέρησης τοποθέτησής τους. Κάνουμε μια εξαιρετικά καινοτόμο διαδικασία. Εμείς, ορίζουμε Γενικούς Γραμματείς για μια τετραετία και δεν μπορούμε να υποβαθμίζουμε τη μεγάλη και εξαιρετική αυτή διαδικασία -που έχει άμεση σχέση με την εκβάθυνση της Δημοκρατίας μας- με το να λέμε ότι υπάρχει καθυστέρηση. Θα ολοκληρωθεί ο ορισμός των Γενικών Γραμματέων με τον καλύτερο τρόπο και με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Γιατί στο τέλος αυτή η στελέχωση, όχι μόνο ως διαδικασία, αλλά και ως αποτέλεσμα, είναι που δίνει και τα μηνύματα στους Έλληνες πολίτες για το τι κοινωνία και τι Πολιτεία ζητάμε.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Επειδή μας μαλώνετε και αυτό εμένα δεν μου...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επειδή σας μαλώνω;

ΑΝΤΥΠΑΣ: Ναι, ήταν λίγο ο τόνος σας...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, αλίμονο. Ούτε σας μαλώνω, ούτε με μαλώνετε εδώ.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Μισό λεπτό, να σας κάνω μια ερώτηση. Εφόσον, λοιπόν, είναι τόσο καινοτόμος η διαδικασία και ενδιαφέρεστε τόσο πολύ να αλλάξετε τα πράγματα στην ελληνική κοινωνία...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όντως, ενδιαφερόμαστε.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Ναι, γιατί δεν κάνετε το ίδιο και στους διοικητές των Τραπεζών, που γέμισε ο Τύπος ονόματα το Σαββατοκύριακο, όπου πάμε με διαδικασία απευθείας ανάθεσης. Υπουργοί παίρνουν τηλέφωνα στελέχη και τους λένε «θα πας εκεί, θα πας εδώ, θα πας παραπέρα». Εκεί πέρα, δεν σας ενδιαφέρει να αλλάξετε την ελληνική κοινωνία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για τον ορισμό των επικεφαλής, των διοικητών των Τραπεζών υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία. Εάν μου πείτε συγκεκριμένα, θα σας απαντήσω. Γιατί σε κάποιες τράπεζες, το ελληνικό Δημόσιο έχει ένα πολύ μειοψηφικό ποσοστό, που σημαίνει ότι δεν ορίζει τους διοικητές. Κάπου όπου έχει την πλειοψηφία, ήδη έχουν γίνει προτάσεις. Και νομίζω ότι το ζήτημα σε σχέση με τις τράπεζες είναι ξεκάθαρο.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τότε θα κάνουμε ένα τεστ. Θα σας γράψω σε ένα χαρτί, το οποίο θα το κρατήσουμε κλειστό, τα ονόματα...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι μια καινοτόμος διαδικασία εδώ. Είδατε πού η καινοτομία τελικά αποδίδει.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Ναι, θα κάνουμε μια καινοτομία. Θα γράψω, λοιπόν, σε ένα χαρτί τα ονόματα τα οποία αναφέρονται στον Τύπο, οι πληροφορίες του Τύπου ότι έγιναν τηλέφωνα από κυβερνητικά στελέχη και στη συνέχεια, μόλις τελειώσουν οι γενικές συνελεύσεις στις οποίες αναφέρεστε, αν είναι ακριβώς τα ίδια, θα υποβάλετε την παραίτησή σας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βιάζεστε, νομίζω, να με ξεφορτωθείτε, αν δεν κάνω λάθος. Δεν είναι έτσι, γιατί σας είπα ότι υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία. Το τι διαβάζουμε στον Τύπο για τηλέφωνα, αυτά ελέγχονται. Είμαστε όλοι υπό έλεγχο...

ΑΝΤΥΠΑΣ: Προφανώς, δεν είστε άνθρωπος που του αρέσουν τα ρίσκα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είμαι καλός στο τηλέφωνο, μπορεί.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Στα ρίσκα.

ΜΙΧΑΗΛ: Εκτός από το θέμα των Γενικών Γραμματέων, το οποίο μας λέτε ότι η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα κυρίως στην περιφέρεια. Και εσείς που έρχεστε ως βουλευτής από την περιφέρεια, θα πρέπει να το ζείτε καθημερινά από οχλήσεις συμπατριωτών σας. Δεν λειτουργούν οι περιφέρειες, επειδή έχουν παραιτηθεί οι περιφερειάρχες από τις 8 Σεπτεμβρίου που προκηρύχθηκαν οι εκλογές. Το ερώτημα είναι, η προκήρυξη τελείωσε; Θα τοποθετηθούν περιφερειάρχες; Διότι, δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα στη δημόσια διοίκηση της περιφέρειας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν συμφωνώ ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτε στη δημόσια διοίκηση της περιφέρειας. Γνωρίζετε ότι οι περιφερειάρχες, σύμφωνα με το νόμο, ορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Και πιστεύω ότι σύντομα θα οριστούν.

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση θεωρεί ότι πιέζεται και ότι δεν της δίνεται ο απαιτούμενος χρόνος, η απαιτούμενη περίοδος χάριτος, για να σχεδιάσει την πολιτική της;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Περίοδο χάριτος δεν ζητήσαμε. Το λέγαμε πριν τις εκλογές και το λέμε μέχρι και σήμερα. Δεν ζητήσαμε και δεν έπρεπε να έχουμε ούτε μια ημέρα, περίοδο χάριτος. Αλλά, αυτές οι σημαντικές αλλαγές που δρομολογούμε, χρειάζονται λίγο χρόνο. Και παρόλο του ότι είμαστε κυβέρνηση 50 ημερών  επαναλαμβάνω- ήδη έχουμε κάνει πάρα πολλά. Έχουμε δρομολογήσει σημαντικότατες εξελίξεις στην ελληνική πολιτική ζωή, την οικονομία, την κοινωνία. Και έτσι προχωράμε.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Για τους Γενικούς Γραμματείς είπατε ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση. Για τις αρμοδιότητες που, αν κατάλαβα καλά, ψέξατε τους Υπουργούς που δεν έχουν δώσει ακόμα αρμοδιότητες στους Υφυπουργούς, υπάρχει κάποια κεντρική γραμμή της κυβέρνησης να υπάρχει μια επίσπευση της διαδικασίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποιος έψεξε τους Υπουργούς;

ΚΟΥΤΡΑΣ: Μας είπατε πριν ότι ο νόμος προβλέπει ποιος δίνει αρμοδιότητες σε Υφυπουργούς.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι ότι έψεξα. Είπα ότι ο νόμος προβλέπει.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Εντοπίζετε καθυστέρηση σε αυτό τον τομέα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σύντομα θα έχουν καθοριστεί και οι αρμοδιότητες στους Υφυπουργούς.

ΚΑΛΟΣΤΥΠΗ: Ένα θέμα περιβαλλοντικής σημασίας κ. Εκπρόσωπε και είναι από την περιοχή σας κιόλας. Αληθεύει ότι το Θρακικό Πέλαγος και ο Έβρος κινδυνεύουν να μολυνθούν από ένα εργοστάσιο στη Βουλγαρία και μάλιστα ότι οι θεσμικοί φορείς της Ροδόπης και του Έβρου πρόκειται να έρθουν για να σας ενημερώσουν, ζητώντας βοήθεια για το τι εργοστάσιο είναι αυτό που θα μολύνει τα δικά μας τα νερά, που ήταν να γίνει στην ελληνική πλευρά, αλλά θα γίνει στη βουλγαρική πλευρά; Τι ιστορία είναι αυτή; Αληθεύει αυτό ότι πρόκειται να έρθουν οι άνθρωποι κάτω να διαμαρτυρηθούν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει μια επιστολή από το δήμαρχο του Κίρτζαλι, μιας βουλγαρικής πόλης, η οποία είναι δίπλα στα σύνορα με την Ελλάδα. Η επιστολή αυτή απευθύνεται σε όλους τους φορείς και σε Υπουργούς. Σύμφωνα με αυτήν εκφράζεται η ανησυχία ότι μια εξόρυξη χρυσού θα μολύνει το περιβάλλον. Ήδη, ως τοπικές κοινωνίες στη Θράκη, έχουμε αντιμετωπίσει παρόμοιου είδους εξορυκτικές δραστηριότητες, οι οποίες δεν συνάδουν με την προστασία του περιβάλλοντος και της ίδιας της ζωής των κατοίκων. Εκεί είναι θέμα περιβαλλοντικής ευαισθησίας και βεβαίως και αποφάσεων των κρατών.

ΚΑΛΟΣΤΥΠΗ: Και πώς μπορούμε εμείς αυτό με τη Βουλγαρία να το ρυθμίσουμε, αφού είναι από τη δική τους την πλευρά; Δηλαδή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία, από όσο γνωρίζω τουλάχιστον, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι όμορες χώρες πρέπει να έχουν τη συναίνεση -αν δεν κάνω λάθος- και των διπλανών τους χωρών σε τέτοιου είδους εξορυκτικές δραστηριότητες.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επειδή επιμένετε να μιλάτε για παιχνίδια και πιέσεις στην οικονομία, θέλω να σας ρωτήσω, οι ξένοι που φέρνουν τα χρήματά τους στο Χρηματιστήριο, όταν τα φέρνουν είναι επενδυτές και όταν τα παίρνουν είναι κερδοσκόποι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κανείς δεν είπε κάτι τέτοιο. Ακριβώς το αντίθετο: Είμαστε εμείς, αυτοί οι οποίοι επιδιώκουμε να δημιουργηθεί ένα σταθερό δημοσιονομικό περιβάλλον, οικονομικό περιβάλλον του κράτους, έτσι ώστε να γίνουμε επιτέλους ελκυστικός τόπος για τους επενδυτές, όπου θα επενδύουν τα χρήματά τους. Και με μια σωστή διαδικασία θα μπορεί να έχει τα οφέλη της, κυρίως η ελληνική οικονομία. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 30 November 2009 - 19:10:03 UTC