Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-01-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 246728736

Έκδοση 1

brf1801

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα.

Ως κυβέρνηση -έχω κάνει και σχετική δήλωση- καταδικάζουμε την έκρηξη που έγινε την Παρασκευή το βράδυ στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Για άλλη μια φορά η καταδίκη μιας τέτοιας ενέργειας είναι αυτονόητη, όπως και η υποχρέωση των διωκτικών αρχών οι οποίοι δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση, να συλλάβουν τους δράστες και να τους οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη. Είναι μια άνανδρη, σκοταδιστική επίθεση με περιεχόμενο τον πολιτικό μηδενισμό που δεν εκφράζει κανέναν στην ελληνική κοινωνία. Παρήλθε το συμβολικό διάστημα των 100 πρώτων ημερών διακυβέρνησης, 100 μέρες από τότε που ο ελληνικός λαός ανέθεσε την εντολή στο ΠΑΣΟΚ και αποφάσισε να αλλάξει σελίδα και πορεία, αφήνοντας στο παρελθόν την αλόγιστη σπατάλη στο Δημόσιο, την αδιαφάνεια, τις πελατειακές σχέσεις και την αναξιοκρατία.

Η κυβέρνηση προχωρά με συνέπεια στις δεσμεύσεις της, στις απαραίτητες εκείνες ενέργειες που θα οδηγήσουν με ασφάλεια τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, με σεβασμό πάντοτε στην κοινωνική συνοχή, απαραίτητος όρος και προϋπόθεση. Μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία για τη ριζική αναδόμηση της χώρας οικονομικά, θεσμικά και διοικητικά και την τροχοδρόμηση σε ένα ασφαλέστερο μέλλον για τη χώρα. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται σύσσωμη η κυβέρνηση έχοντας στο πλευρό της τους Έλληνες πολίτες και τις προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας, μέσα από ουσιαστικό και χωρίς προσχήματα διάλογο για όλα τα προβλήματα του τόπου.

Εμείς, με θάρρος και υπευθυνότητα ανοίγουμε όλα τα θέματα, μεγάλα και μικρά ζητήματα. Και τα ανοίγουμε τώρα άμεσα.

Το έχουμε πει και το εννοούμε: Δεν ασκούμε πολιτική διαχείρισης. Εφαρμόζουμε πολιτική ριζικών και δίκαιων ανατροπών με επίκεντρο πάντα τον πολίτη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Με το θέμα των αγροτών τι σκοπεύετε να κάνετε; Γιατί βλέπουμε ότι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς έχουμε μια ξεκάθαρη άποψη την οποία είχαμε εκφράσει και πριν τις εκλογές και μετά τις εκλογές, εδώ και τρεις μήνες που είμαστε κυβέρνηση. Θεωρούμε ότι το αγροτικό ζήτημα και είναι η πρώτη φορά που ονομάζουμε αγροτικό ζήτημα τα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής συνολικά, άρα και των αγροτών ως επαγγελματιών και μάλιστα το έχει αναδείξει σε αγροτικό ζήτημα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Το θέμα των αγροτών, δεν είναι θέμα απλής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Πολιτεία και στους αγρότες, αλλά είναι ένα θέμα που αφορά όλη την κοινωνία. Και υπ` αυτή την έννοια, μ` αυτό το πρίσμα το αντιμετωπίζουμε. Δεν λύνεται με διμερή διάλογο σε σχέση με μικρά ζητήματα, γιατί αυτό δεν είναι το ζητούμενο. Από κει και πέρα, η πολιτική ηγεσία αμέσως μετά την ανάληψη της των καθηκόντων της προχώρησε σε ανοιχτό διάλογο με όλες τις παραγωγικές τάξεις. Ήδη ομάδες εργασίας, με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επεξεργάζονται τους οκτώ προτεινόμενους βασικούς άξονες, όπου θα γίνουν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στην παραγωγή και στην εμπορία. Στις 25 και στις 26 Ιανουαρίου στο Ζάππειο, κορυφώνεται αυτός ο ανοιχτός, διευρυμένος διάλογος, σε συνεργασία με την οικονομική και κοινωνική επιτροπή αλλά και το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, προκειμένου να καταλήξουμε σε βασικές πολιτικές που θα εφαρμόσουμε σε σχέση με το αγροτικό ζήτημα.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, μήπως τελικά αυτές οι τομές που θέλετε εσείς να προωθήσετε συνολικά για τη διευθέτηση του αγροτικού ζητήματος στις συνθήκες οικονομικής κρίσης και των νέων αντιλήψεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κτλ, δεν θέλουν κάποιοι μέσα σε όλα τα κόμματα και μέσα σε όλο το αγροτικό σύστημα να προχωρήσουν, με αποτέλεσμα να θέλουν απλώς διευθέτηση κάποιων συγκεκριμένων επιμέρους ζητημάτων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς ερχόμαστε να κάνουμε ρήξη. Συγκρουόμαστε με συμφέροντα. Και γνωρίζουμε ότι συμφέροντα υπάρχουν παντού σε όλους τους χώρους. Όπως γνωρίζουμε και τι συμβαίνει με τους συνδικαλιστικούς, συνεταιριστικούς χώρους των αγροτών, όπου εκεί θα πρέπει να ξαναδούμε πολλά ζητήματα. Να υπάρχει εξυγίανση, έτσι ώστε όλοι οι αγροτικοί παραγωγοί, όλος αυτός ο κύκλος παραγωγής μέχρι την αγορά και τον καταναλωτή, να εξυγιανθεί και να είναι προς όφελος του πολίτη, προς το δημόσιο συμφέρον. Αυτές είναι οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες απαιτούνται να γίνουν και θα γίνουν.

Από κει και πέρα, όμως, μέχρι και σήμερα, έχουμε κάνει σημαντικότατα βήματα, έχουμε πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους που έχει ο Έλληνας αγρότης. Θα μου επιτρέψετε να σας απαριθμήσω κάποια: Προχωρήσαμε στην ένταξη των αγροτών στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της οικονομίας, ρυθμίσεις δανείων «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ», που αφορούν και στους αγρότες, στην αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ από 7% σε 11%, στην ένταξη στις ρυθμίσεις μέσω ΤΕΜΠΤΕ, στην αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ και έπεται, μέσα στο χρόνο, τον Ιούνιο, άλλη επόμενη αύξηση 20 ευρώ. Την ένταξη στο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες μας να έχουν μια ενίσχυση του εισοδήματός τους, τώρα στις γιορτές. Επίσης, τακτοποιήσαμε χρονίζουσες εκκρεμότητες του ΕΛΓΑ και του προγράμματος «ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» από το 2004. Αυτά είναι λίγα απ` αυτά που κάναμε. Ήταν όμως σημαντικά, καθοριστικά για την άμεση ελάφρυνση των αγροτών. Οι διαρθρωτικές αλλαγές θα προχωρήσουν γιατί δεν μπορεί να προχωρήσει η αγροτική παραγωγή, δεν μπορεί να προχωρήσει ο επαγγελματίας αγρότης εάν δεν υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Επί του ιδίου θέματος. Η κυβέρνηση πώς χαρακτηρίζει τις τρέχουσες κινητοποιήσεις; Αδικαιολόγητες; Υποκινούμενες; Πώς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν θα προβώ σε κανέναν χαρακτηρισμό. Είναι γνωστό και το γνωρίζουμε ότι ο Έλληνας αγρότης αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, όπως αντιμετωπίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες σε όποια επαγγελματική τάξη και αν ανήκουν. Η αγροτική παραγωγή, το αγροτικό εισόδημα έχει τις ιδιαιτερότητές του, έχει τις χρόνιες παθογένειες. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι γινόταν τόσα χρόνια με κάποια αποσπασματικά μέτρα και πολλές φορές στο όριο της νομιμότητας, έτσι ώστε να δημιουργούμε μια ψευδή κατάσταση ευημερίας στους Έλληνες αγρότες. Εμείς, όμως, ξεκινάμε και θέλουμε ριζικές αλλαγές και ανατροπές. Εκεί θα προχωρήσουμε με βάση αυτό τον κανόνα, με βάση αυτό το κριτήριο. Προχωράμε και βλέπουμε το αγροτικό ζήτημα συνολικά. Να συμπληρώσω ακόμη ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου θα καταβληθούν όλες οι κοινοτικές επιδοτήσεις στους αγρότες, οι οποίες δεν έχουν καταβληθεί γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του μητρώου των αγροτών. Σήμερα είμαστε εκπρόθεσμοι. Υπήρχε προθεσμία μέχρι το 2008. Χαρακτηριστικά, να σας πω ότι τον Οκτώβριο του 2009, δηλαδή, πολύ πέραν της προθεσμίας, είχε ολοκληρωθεί μόλις το 28% αυτής της ψηφιοποίησης. Σήμερα βρισκόμαστε στο 82% και μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί. Άρα, μέχρι τις 15 Μαρτίου, οι αγρότες θα λάβουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις που δικαιούνται.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή όμως οι αγρότες λένε ότι αυτά τα μέτρα είναι σε θετική κατεύθυνση, όμως, χρειάζεται χρόνος για να εφαρμοστούν και οι δρόμοι είναι κλειστοί, η οικονομία είναι όπως μας την περιγράφετε, σε τραγική κατάσταση και η χώρα είναι κομμένη στα τέσσερα, τι θα κάνετε αν συνεχιστεί αυτό, όπως αυτή η εικόνα που βλέπουμε σήμερα; Θα τους βγάλετε δια της βίας από τους δρόμους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα μου επιτρέψετε, να μην απαντάμε σε υποθετικές ερωτήσεις. Εμείς, αυτό που κάνουμε είναι δουλειάς ουσίας. Ολοκληρώνουμε το διάλογο. Θα ανακοινώσουμε μέτρα. Θα πάρουμε μέτρα τα οποία είναι θετικά προς τους αγρότες. Ήδη, σας προανέφερα πόσο σημαντικά μέτρα και βήματα έγιναν μόλις σε τρεις μήνες. Είμαστε σίγουροι ότι οι αγρότες -με τους οποίους ούτως ή άλλως είμαστε σε επαφή- θα αντιληφθούν ότι το να κλείνουμε τους δρόμους, δεν είναι μέσον αγώνα, αλλά θα υπάρχουν και ουσιαστικά μέτρα υπέρ τους, έτσι ώστε να πειστούν για να σταματήσουν αυτές οι κινητοποιήσεις. Να μην υπάρχει ανάγκη να προβαίνουν σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι δεν είναι διμερής ο διάλογος μεταξύ Πολιτείας και αγροτών ή τουλάχιστον δεν είναι αυτή η λύση. Σήμερα από το πρωί, στα ραδιόφωνα, πολλοί αγροτοσυνδικαλιστές ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Να φανταστούμε με βάση αυτό που είπατε ότι δεν θα έχουν αυτή τη συνάντηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι το να μιλάμε για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό σήμερα, όταν στις 25 και 26 Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί ένας συγκεκριμένος διάλογος, ανάμεσα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην ΟΚΕ, στο υπουργείο Οικονομίας, είναι άκαιρο. Από τη στιγμή που ήδη έχει γίνει μια δουλειά μέχρι τώρα, θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί, έτσι ώστε να έχουμε και συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω, εάν όντως υπήρξε απειλή παραίτησης της κ. Κατσέλη και αν όχι, που αποδίδει η κυβέρνηση τα σχετικά δημοσιεύματα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε ποτέ θέμα παραίτησης της κ. Κατσέλη. Ας μη ξεχνάμε ότι και με την υπόθεση του λιμανιού του Πειραιά, της COSCO, κυκλοφορούσαν τέτοια σενάρια. Όπως είδαμε, όμως, υπήρξε λύση του πολύ μεγάλου αυτού ζητήματος και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο. Ως προς το σκέλος της ερώτησής σας για το πού αποδίδουμε αυτές τις φήμες: Είναι φήμες και σενάρια που τα βλέπουμε κάθε μέρα να κατακλύζουν το χώρο της ενημέρωσης. Η ουσία και η πραγματικότητα είναι ότι γίνεται μια σκληρή δουλειά. Η κ. Κατσέλη έκανε μια εξαιρετική δουλειά, έτσι όπως έπρεπε να γίνει και θέμα παραίτησής της δεν υπήρξε.

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς σχολιάζει η κυβέρνηση την άποψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία επανέλαβε και στην ομιλία του στην ΟΝΝΕΔ, ότι στη χώρα υπάρχει ακυβερνησία; Φοβάται η κυβέρνηση πόλωση του πολιτικού κλίματος εν μέσω κρίσης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το να μιλάει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας για ακυβερνησία, νομίζω ότι είναι τουλάχιστον παράδοξο. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει τι έκανε η Νέα Δημοκρατία όταν ήταν κυβέρνηση -επίλεκτος υπουργός αυτής της κυβέρνησης υπήρξε ο κ. Σαμαράς- και τι γίνεται τώρα, σε αυτούς τους τρεις μήνες διακυβέρνησης της χώρας, από το ΠΑΣΟΚ. Μια σειρά από πολλά ζητήματα, ήδη έχουν λυθεί. Μια σειρά από βασικά και μεγάλα ζητήματα της χώρας δρομολογούνται, με τον τρόπο που ανακοινώνουμε και γνωρίζουμε όλοι. Άρα, το να μιλάει για ακυβερνησία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι τουλάχιστον παράδοξο και μάλλον τον συνεπήρε και τον παρέσυρε το ακροατήριο στο οποίο απευθυνόταν. Μόνο έτσι μπορώ να το εξηγήσω.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Σε ό,τι αφορά στη χθεσινή ομιλία του κ. Σαμαρά, βλέπουμε ότι υπήρξε μια έντονη κόντρα με το υπουργείο Εσωτερικών, σχετικά με το θέμα της ιθαγένειας. Θεωρείτε ότι η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν περισσότερο ένας ελιγμός για να έρθει πιο κοντά στις θέσεις σας ή ένας τρόπος να καταδείξει ότι δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να συμφωνήσει με αυτά τα οποία θέλει να εισαγάγει η κυβέρνηση στο θέμα της ιθαγένειας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να πω ότι ο κ. Σαμαράς μίλησε για γερμανικό μοντέλο ιθαγένειας, αναφέροντας πολλές ανακρίβειες. Το γερμανικό μοντέλο ιθαγένειας δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα οποία μας είχε δηλώσει, ως απόψεις του, ο κ. Σαμαράς. Άρα, και το δικό μας ερώτημα είναι αυτό: Πρόκειται, άραγε, για αλλαγή θέσεως, προκειμένου να ξεφύγει από τις ακραίες θέσεις που είχε διατυπώσει ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ή πρόκειται για μια συνηθισμένη διαστρέβλωση και παραπληροφόρηση; Ο κ. Σαμαράς είναι υποχρεωμένος να το εξηγήσει, όχι σε εμάς, γιατί εμείς γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει, αλλά στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και στον ελληνικό λαό, όταν μάλιστα αφορά ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες μια κυριακάτικη εφημερίδα πολύ μεγάλης κυκλοφορίας, είχε ως πρωτοσέλιδο την περίπτωση δύο βουλευτών, της κ. Αγάτσα και του κ. Ασπραδάκη, οι οποίοι φέρονταν να πληρώνονται ακόμη από την ΕΡΤ. Δεν ξέρω εάν έχετε ελέγξει κατά πόσο αυτό στέκει και τι προτίθεστε να κάνετε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να πω ότι υπάρχουν ήδη δηλώσεις και της κα. Αγάτσα και του κ. Ασπραδάκη, βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, από τις 15 Ιανουαρίου, με τις οποίες ζήτησαν από την ΕΡΤ να διακοπεί η μισθοδοσία τους, να παγώσει δηλαδή η μισθοδοσία τους, όσο είναι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου. Από εκεί και πέρα, σε αυτές τις δηλώσεις εξηγούν ότι είχαν ζητήσει τη νομιμότητα ή μη της παράλληλης θέσης τους στην ΕΡΤ από την ΕΡΤ, η οποία τους διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο. Προκειμένου, όμως, να διευκολύνουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και την αντιμετώπιση των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων, δήλωσαν ότι παραιτούνται της μισθοδοσίας τους. Να μου επιτρέψετε όμως να πιαστώ από αυτό που είπατε και από αυτό το ζήτημα. Είναι ένα θέμα το οποίο λύθηκε με τον τρόπο που σας είπα. Και να σας πω ότι εμείς, στην ΕΡΤ, κάναμε ήδη πολύ μεγάλα βήματα. Σε μια πρώτη φάση με την προσωρινή διοίκηση και σε δεύτερη φάση, στρατηγικά, με τη νέα διοίκηση η οποία θα υπάρξει. Υπήρξαν, μάλιστα και συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Θα μου επιτρέψετε να σας πω κάποια από αυτά τα βήματα:

Μπήκε τέλος στις 14 συμβάσεις συμβούλων του προέδρου και των δύο εντεταλμένων συμβούλων του προέδρου, με άμεση εξοικονόμηση 1.080.000 ευρώ.

Μπήκε τέλος σε όλες τις συμβάσεις που δεν είχαν προϊόν εργασίας, κάποιες από τις οποίες ήταν αργομισθίες, 68 συμβάσεις αντικειμένου, με εξοικονόμηση πάνω από 2.000.000 ευρώ.

Καταργείται από τον Ιούλιο του 2010 το καθεστώς των συνταξιούχων συμβασιούχων.

Καταργήσαμε τις αμοιβές των επιτροπών, με εξοικονόμηση 300.000 ευρώ. Ζητήσαμε από τους Γενικούς Διευθυντές και δέχθηκαν να μειωθούν οι αποδοχές τους κατά 30%, με εξοικονόμηση 350.000 ευρώ.

Μειώθηκαν οι αποδοχές δημοσιογράφων με αποκλειστικές συμβάσεις, με εξοικονόμηση 560.000 ευρώ.

Εδραιώθηκε κλίμακα μείωσης των μισθών που ξεκινά από 5% και φθάνει στο 50%. Μιλάμε για υψηλόμισθους.

Μειώθηκε ο αριθμός των συμβασιούχων, 250 συμβάσεις.

Και προχωρά η επαναξιολόγηση και επαναδιαπραγμάτευση του κόστους όλων των εξωτερικών και μικτών παραγωγών, που είναι πολύ σημαντική εξοικονόμηση.

Από εκεί και πέρα, βεβαίως, σε δεύτερη φάση  και μάλιστα σύντομα- με τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ, θα γίνει ένας στρατηγικός σχεδιασμός του προγράμματος της ΕΡΤ. Θα γίνει νέο οργανόγραμμα. Θα γίνει νέα αξιολόγηση και θα δημοσιοποιούνται οι μισθοί που απαγορεύονται τώρα, με τροποποίηση του σχετικού νόμου.

ΠΑΠΠΑ: Παρόλα αυτά, κ. Εκπρόσωπε, βλέπουμε να έχουν ξεκινήσει εκ νέου εκπομπές, το κασέ των οποίων είναι προκλητικό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στις εκπομπές που ξεκίνησαν, σας υπενθυμίζω ότι ακόμη είμαστε στη μεταβατική περίοδο, το κασέ τους έχει να κάνει με αυτά που σας είπα προηγουμένως, με τις μειώσεις και όλα τα υπόλοιπα.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Διάβασα στο σημερινό Τύπο, κ. Πεταλωτή, ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοϊδης εμφανίστηκε σε κάποια μπλόκα. Θα ήθελα να μου πείτε, εάν ισχύει αυτό και ποιος είναι ο λόγος ο οποίος τα επισκέφθηκε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Χρυσοχοϊδης είχε μια αποστολή, αυτές τις ημέρες, ως κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, στη Λιβαδειά. Και περνώντας, πέρασε από τα μπλόκα, όπως και άλλοι υπουργοί. Και φυσικά, ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε πολιτικοί, ότι είμαστε βουλευτές και μας ενδιαφέρουν τα προβλήματα των αγροτών. Αυτός και μόνον ήταν ο λόγος της παρουσίας του στα μπλόκα. Δεν έχει καμία σχέση με την ιδιότητά του ως υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

ΜΙΧΑΗΛ: Είναι στις προθέσεις σας να καταθέσετε στο διάλογο για το Ασφαλιστικό, πρόταση όπου θα ζητάτε να επιβληθεί ένας ειδικός φόρος υπέρ των ασφαλιστικών Ταμείων για να εξασφαλιστεί σε σημαντικό βαθμό η χρηματοδότηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει σκέψη, υπάρχει πρόταση της κυβέρνησης, θα εξειδικευθεί όμως, όταν τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Σχετικά με μια προηγούμενη ερώτηση που σας ετέθη περί της κ. Κατσέλη και αναφερθήκατε στην COSCO, σήμερα μαθαίνουμε ότι υπήρχε μια σύσκεψη μεταξύ του κ. Πάγκαλου, του κ. Παμπούκη, του νομάρχη και του δημάρχου Πειραιά και του κ. Ανωμερίτη, που αφορούσαν στην ανάπτυξη του Πειραιά. Μήπως αυτή η ανάπτυξη συνδυάζεται με περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως προς την COSCO, θέσαμε τα ζητήματα στο σωστό τους πλαίσιο, έτσι ώστε να τίθεται όλη η συμφωνία. Μια συμφωνία για την οποία εμείς είχαμε εκφράσει αντιρρήσεις στο πλαίσιο του δημόσιου συμφέροντος. Σε αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσουμε και από εδώ και πέρα.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Ρώτησα, εάν υπάρχει σκέψη για περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι. Να μείνετε σε αυτά που σας λέω. Νομίζω ότι αρκούν.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Οι αλλαγές στη φορολογία, που βλέπουμε πρακτικά και που θα ισχύσουν και από φέτος ακόμη και στη συμπλήρωση των εντύπων, είναι προς την κατεύθυνση του να εξορθολογιστεί το σύστημα; Είναι υπέρ των πολιτών ή θα έχουμε άλλη μια γραφειοκρατία και άλλη μια ταλαιπωρία παραπάνω για τους φορολογούμενους πολίτες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στο πλαίσιο ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, προσπαθούμε να εκσυγχρονίσουμε ακόμη και τον τρόπο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε και στην εποχή των ηλεκτρονικών μέσων. Άρα, θα χρησιμοποιηθεί κάθε μέσο, έτσι ώστε να απλουστευθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τους Έλληνες πολίτες, αλλά να μπορεί ταυτοχρόνως να γίνεται και καλύτερη επεξεργασία από το κράτος.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, τι ακριβώς συζητούσε ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Σαμαρά, για αρκετά λεπτά της ώρας σήμερα, στο Μέγαρο Μουσικής, μέχρι να ξεκινήσει το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Και μη μου πείτε ότι ήταν μια ιδιωτική συνομιλία, γιατί σίγουρα οι ωτακουστές θα το έχουν διαρρεύσει μέχρι το βράδυ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οπότε θα το μάθουμε και εμείς. Δεν γνωρίζω τι ειπώθηκε. Αλλά νομίζω ότι στο πλαίσιο μιας συνάντησης των δύο πολιτικών αρχηγών, του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γίνονται συζητήσεις. Και μάλιστα, υποθέτω ότι θα ήταν κοινωνικού περιεχομένου ή ίσως και πολιτικού περιεχομένου. Αλλά, ήταν μια τυχαία και ολιγόλεπτη συζήτηση.

ΠΑΠΠΑ: Το γερμανικό μοντέλο, όμως;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το γερμανικό μοντέλο, πού όμως; Στην ιθαγένεια ή στον εκλογικό νόμο; Γιατί ερίζουν.

ΠΑΠΠΑ: Και στα δύο.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αύξηση των επιθέσεων και ρατσιστικών κρουσμάτων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Σας αναφέρω, για παράδειγμα, τον εμπρησμό, δύο φορές το τελευταίο διάστημα, στην εβραϊκή συναγωγή στα Χανιά, επίθεση στο Βόλο στα γραφεία του συλλόγου Αλβανών μεταναστών. Αν θα υπάρξει καταδίκη από την κυβέρνηση και αν θεωρείτε ότι συνδέονται αυτές οι επιθέσεις με πιέσεις κύκλων μετά τις αλλαγές που ανακοινώσατε για το μεταναστευτικό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σαφώς και η κυβέρνηση καταδικάζει τέτοιου είδους ενέργειες. Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να το δηλώσω και για τις δύο περιπτώσεις που αναφέρατε. Η εβραϊκή συναγωγή στα Χανιά, που χτυπήθηκε δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι και ιστορικής αξίας, πέρα από την άλλη αξία αυτής της συναγωγής. Από εκεί και πέρα, όμως, η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί καμία πίεση, αλλά και η ελληνική κοινωνία σύσσωμη, έτσι ώστε να αλλάξει τις απόψεις της, έτσι ώστε να αλλάξει τον τρόπο συμπεριφοράς στους ανθρώπους οι οποίοι δεν κατάγονται από την Ελλάδα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Η αναφορά του κ. Πάγκαλου ότι η κυβέρνηση παίζει μια τακτική NBA, αφορούσε κυρίως στον κ. Λοβέρδο και στην κ. Κατσέλη που «κάρφωσαν» κάποιες στιγμές, την πολιτική δηλαδή της κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος, με το γνωστό τρόπο και το χιούμορ που διαθέτει, δεν εξέφρασε τίποτε άλλο από αυτό που εξέφρασε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός: Σε μια κυβέρνηση η οποία εργάζεται σκληρά και εργάζεται καθημερινά για τα μεγάλα προβλήματα, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 18 January 2010 - 19:39:51 UTC