Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-01-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 247142485

Έκδοση 1

brf2001

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Η κυβέρνηση απέδειξε και χθες ότι έχει σχέδιο για την ασφαλή έξοδο της χώρας από την κρίση. Σχέδιο ενδελεχές, αξιόπιστο, το οποίο παρουσιάζεται στους Ευρωπαίους εταίρους μας και πείθει για τη δυνατότητα ανάπτυξης της χώρας μας, έτσι ώστε να μπει εκ νέου στο δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης. Με σεβασμό τόσο στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και των μικρομεσαίων στρωμάτων, όσο και στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, προωθούμε ριζικές μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, στο ασφαλιστικό, αλλά και αλλαγές στη δομή της δημόσιας διοίκησης, με το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».

Παράλληλα, λαμβάνουμε πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την επάνοδο της χώρας μας στην ευημερία και την ανάπτυξη, με την παράλληλη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, τη δίκαιη κατανομή των βαρών και την επαναφορά του ανθρωποκεντρισμού στο επίκεντρο των πολιτικών μας.

Σε αυτή την πορεία προς την εφαρμογή του σχεδίου μας, έχουμε καλέσει όλους, φορείς και πολίτες -το έχει κάνει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός- σε ευρύτατο και διαρκή διάλογο. Ανοιχτή πρόσκληση σε διάλογο απηύθυνε -και μάλιστα χωρίς προϋποθέσεις- και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών, αλλά και για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων και όχι πρόσκαιρων λύσεων, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Έχουμε άλλωστε ξαναπεί ότι για μας τα προβλήματα των αγροτών είναι προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κοινωνικού διαλόγου, μπορούμε να δρομολογήσουμε τις λύσεις που χρειαζόμαστε. Σε αυτή την κρίσιμη, λοιπόν, περίοδο, καλούμε όλους και κυρίως τους αγρότες οι οποίοι βρίσκονται στα μπλόκα σήμερα, σε διάλογο, υπενθυμίζοντας ότι όλοι είμαστε υπεύθυνοι για την ανάπτυξη της χώρας μας και για την εικόνα που δίνουμε, ειδικά αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα, στο εξωτερικό.

Με αίσθημα ευθύνης, λοιπόν, επαναλαμβάνουμε ότι είναι ανάγκη να ανταποκριθούμε όλοι στις απαιτήσεις των καιρών, όλοι ανεξάρτητα από το δίκαιο ή μη των αιτημάτων μας. Και να σταματήσει επιτέλους αυτή η αναστάτωση, η οποία δημιουργείται και δημιουργεί και άσχημες εντυπώσεις και εικόνες στο εξωτερικό. Επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται προτάσεις. Καλεί όλους σε διάλογο, ο οποίος θα κορυφωθεί στις 25 και 26 Ιανουαρίου, έτσι ώστε επιτέλους να έχουμε μεγάλες αλλαγές και βιώσιμες λύσεις.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν το βουλγαρικό διάβημα στην ΚΟΜΙΣΙΟΝ, ενδεχομένως να αλλάξει τη στάση που τηρείτε μέχρι σήμερα για διάλογο και για μη δυναμικές παρεμβάσεις, για το λύσιμο των μπλόκων.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το βουλγαρικό διάβημα στην ΚΟΜΙΣΙΟΝ είναι μια κατάσταση η οποία μας προβληματίζει, γιατί δημιουργείται και μια συγκεκριμένη εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Όπως είπα και προηγουμένως, ειδικά αυτές τις ημέρες που το οικονομικό επιτελείο δίνει πραγματικά μια σκληρή μάχη για να αποδείξει στους εταίρους μας ότι δεν είμαστε η χώρα αυτή που φαίνεται πολλές φορές και παρουσιάζεται προς τα έξω. Από κει και πέρα, όμως, εμείς το αγροτικό ζήτημα, το βλέπουμε σε βάθος χρόνου. Προσπαθούμε μέσα από διάλογο, στον οποίο επιμένουμε, να βρούμε δίκαιες, βιώσιμες λύσεις, έτσι ώστε να σταματήσει αυτό το «γαϊτανάκι» των κινητοποιήσεων που γίνεται κάθε χρόνο και που πολλές φορές δεν έχει και αποτέλεσμα. Είμαστε υπέρ των μεγάλων, βαθιών, ριζικών αλλαγών και μάλιστα, αυτές δεν μπορούν να έρθουν, παρά μόνο μέσα από διαδικασίες διαλόγου.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Διαπράττουν αδίκημα οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα, όπως έχουν ήδη αποφανθεί οι εισαγγελείς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι θέμα Δικαιοσύνης, δεν είναι θέμα της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας. Ανάγνωσα όμως και εγώ ανακοίνωση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε προς τους εισαγγελείς των περιφερειών όπου υπάρχουν μπλόκα, ότι θα πρέπει να ελέγχουν και να παρεμβαίνουν μόνο όταν διαπιστώνεται σοβαρή παρακώλυση συγκοινωνιών. Δεν μπορούμε να αναμιχθούμε σε θέματα Δικαιοσύνης. Είναι σαφές.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Αιφνιδιάστηκε η κυβέρνηση από τις κινητοποιήσεις των αγροτών; Γιατί αυτό ακούγεται το τελευταίο διάστημα, τις τελευταίες ώρες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς αυτό που γνωρίζουμε, από την πρώτη στιγμή, είναι ότι οι αγρότες, όπως και όλες οι επαγγελματικές τάξεις, έχουν σοβαρά προβλήματα. Έχω πει πολλές φορές ότι η αγωνία των αγροτών είναι ακόμη μεγαλύτερη λόγω του χαρακτήρα της εργασίας τους. Αυτό, όμως, που οφείλουμε να τονίσουμε, είναι ότι από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης της χώρας, έχουμε πάρει συγκεκριμένα μέτρα, τα έχουμε αναφέρει πολλές φορές. Και ήδη δρομολογούμε άμεσα μέτρα ακόμη και αυτές τις ημέρες, έτσι ώστε να ελαφρυνθούν και σε προσωρινό επίπεδο οι αγρότες μας. Εκείνο, όμως, το οποίο μας προβληματίζει και στην κατεύθυνση που δουλεύουμε, είναι στις μεγάλες βαθιές αλλαγές, που σημαίνει ότι εμείς δεν αιφνιδιαστήκαμε. Τα προβλήματα των αγροτών, τα γνωρίζουμε και εργαζόμαστε προς την επίλυσή τους. Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κάνει μια εξαιρετική δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση. Η κυβέρνηση σύσσωμη και συλλογικά έχει στραμμένο το βλέμμα στους αγρότες, αλλά και στη μη παρακώλυση των συγκοινωνιών, έτσι όπως πρέπει να υπάρχει -εννοείται- σε μια ευνομούμενη χώρα.

ΠΑΠΠΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω, με ποιο σκεπτικό η κ. Μπατζελή δεν μετείχε χθες στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζητήθηκε το θέμα της αρμοδιότητάς της;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Χθες, υπήρχε σύγκληση ενός διαθεσμικού οργάνου, το οποίο έχει λειτουργήσει και παλαιότερα, με μια συγκεκριμένη σύνθεση, όπως είναι προκαθορισμένη: Κυβέρνηση, κόμμα και κοινοβουλευτική ομάδα. Οι εκπρόσωποι αυτών των τριών ομάδων συναντήθηκαν, για να γίνει ένας προγραμματισμός, όπως είχε γίνει και πριν από τα Χριστούγεννα και θα γίνεται κατά διαστήματα. Δεν υπήρχε λόγος να βρίσκεται η κ. Μπατζελή εκεί, όπως και πολλοί άλλοι υπουργοί και δεν συζητήθηκε το αγροτικό ζήτημα ως κυρίαρχο ζήτημα, αλλά ήταν ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν, σε ένα πολύ περιορισμένο χρόνο. Επειδή υπάρχει μια αναφορά τις τελευταίες ημέρες περί του ρόλου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, γίνεται μια εξαιρετική δουλειά και το δηλώνω κάθετα. Μια δουλειά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε εσωτερικό επίπεδο. Μια δουλειά που έχει βάθος χρόνου και μόνη προοπτική να επιλυθούν τα προβλήματα των αγροτών.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο διάλογος που έχετε ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, στο Ζάππειο, θα γίνει με την ΠΑΣΕΓΕΣ και τη ΓΕΣΑΣΕ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα. Καλούμε όλους τους αγρότες. Είναι ανοικτός ο διάλογος ο οποίος γίνεται. Υπάρχουν ομάδες εργασίας, τις έχουμε ανακοινώσει. Η δουλειά και η συζήτηση θα γίνουν σε συγκεκριμένους άξονες. Είναι ανοικτός αυτός ο διάλογος, όμως, και γι` αυτό καλούμε και τους αγρότες να έρθουν, να παρακολουθήσουν, να συμμετέχουν, έτσι ώστε στο τέλος να έχουμε ένα όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου, με στόχο την εξεύρεση μόνιμων λύσεων στο αγροτικό ζήτημα.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Επειδή οι αγρότες έχουν θέσει διάφορα ζητήματα και ανάλογα από την περιφέρεια που κινητοποιούνται, αλλά και από το προϊόν που παράγουν. Ένα από τα αιτήματα που έχει τεθεί είναι η καταβολή ενός δισεκατομμυρίου για την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων. Η αρμόδια υπουργός είπε ότι δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα και μάλιστα κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε στην Ελλάδα μέρος του «πακέτου Χατζηγάκη». Άρα, στο διάλογο τον οποίο καλείτε τους αγρότες, δεν θα υπάρχει το οικονομικό περιεχόμενο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οικονομικό περιεχόμενο υπάρχει, ούτως ή άλλως. Εμείς, όμως, αυτό το οικονομικό περιεχόμενο το έχουμε ήδη δείξει, μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες διακυβέρνησης. Έκανα λεπτομερή αναφορά και στη χθεσινή και την προχθεσινή ενημέρωση. Βεβαίως, έπεται και η καταβολή των κοινοτικών αποζημιώσεων μέχρι τις 15 Μαρτίου, με δουλειά που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες, ολοκληρώνοντας την ψηφιοποίηση του μητρώου των αγροτών. Άρα, το οικονομικό ζήτημα, ούτως ή άλλως, υπάρχει ή έχει επιλυθεί μέχρις ενός σημείου και έπεται και συνέχεια. Εκείνο το οποίο είναι σημαντικό είναι να υπάρχουν θεσμικές αλλαγές. Εμείς δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, όπου έταζε, υποσχόταν και στο τέλος δεν έδινε: ΄Η όταν έδινε, το έκανε τόσο ασύμβατα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που όντως σήμερα κινδυνεύουμε να καταβάλουμε, να επιστρέψουμε πίσω αυτά τα χρήματα που δόθηκαν ως μέρος ενός «πακέτου Χατζηγάκη», το οποίο ήταν απροετοίμαστο, στο οποίο δεν υπήρχε στόχευση. Και βρισκόμαστε, δυστυχώς, σε αυτή τη σημερινή κατάσταση να απολογούμαστε, για άλλη μια φορά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Ωστόσο, κ. Εκπρόσωπε, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένας ενιαίος φορέας στους αγρότες, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν αρνηθεί να έρθουν στο διάλογο. Αν δεν κάνω λάθος, είναι οι αγρότες της Βέροιας και κάποιοι άλλοι στη βόρεια Ελλάδα. Έχετε σχέδιο Β΄;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το σχέδιο Β΄ είναι πολύ της μόδας και ό,τι και να πούμε παρεξηγείται. Εμείς ως αποκλειστικό σχέδιο έχουμε το διάλογο, τον οποίο ξεκινήσαμε και για το αγροτικό και την έγκλησή μας στους αγρότες να έρθουν να συμμετέχουν σε αυτό το διάλογο. Και επειδή ακούω πολλά, αυτές τις ημέρες -δικαιολογημένα, γιατί δεν γίνεται διάλογος με τους αγρότες που είναι στα μπλόκα- δεν υπάρχει ενιαία φωνή των αγροτών. Είναι μπλόκα κατά τόπους περιφερειακά. Δεν υπάρχει ένας ενιαίος φορέας, ένα ενιαίο όργανο, έτσι ώστε να υπάρχει και κεντρική διαβούλευση. Είμαστε εδώ. Καλούμε σε διάλογο και είναι όλοι ευπρόσδεκτοι. Και εννοείται ότι θέλουμε τις προτάσεις των αγροτών και τη συναίνεση, έτσι ώστε να υπάρξουν λύσεις στα προβλήματά τους.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Αν παρά τις προσδοκίες σας κ. Εκπρόσωπε ορισμένες ομάδες αγροτών, γιατί όπως είπατε δεν υπάρχει και ενιαία εκπροσώπηση, ούτε ενιαίες θέσεις και ενιαία αιτήματα, ορισμένες ομάδες αγροτών συνεχίζουν αδιάλλακτα να κατέχουν τους δρόμους, να εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση και τις συγκοινωνίες και τη μεταφορά εμπορευμάτων. Η κυβέρνηση τι θα κάνει; Θα καλεί συνεχώς σε διάλογο; Ως πού φθάνει η υπομονή της κυβέρνησης, δηλαδή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, βεβαίως, από την πρώτη στιγμή καλούμε τους αγρότες να σταματήσουν το κλείσιμο των δρόμων, όπου υπάρχει, και κυρίως το κλείσιμο των συνόρων. Δεν μπορεί να είναι μια εικόνα, η οποία ταιριάζει, αλλά και μια πραγματική κατάσταση που ταιριάζει στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα, είπα και προηγουμένως, ότι η κορύφωση του διαλόγου θα είναι την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη. Άρα, οι αγρότες έχουν ακόμη χρόνο να σκεφθούν και πιστεύουμε ότι θα κάνουν δεκτή την πρόσκλησή μας. Θα κατανοήσουν ότι αυτή η κυβέρνηση είναι μια νέα κυβέρνηση, η οποία φέρεται αποφασισμένη να συζητήσει, να κάνει βαθιές αλλαγές. Θα πρέπει να εκμεταλλευθούν, λοιπόν, αυτή τη συγκυρία, έτσι ώστε να υπάρξουν λύσεις προς το συμφέρον τους.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Η κυβέρνηση βάζει χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των δρόμων και των συνόρων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή τη στιγμή, όχι. Προσδοκούμε ότι οι αγρότες θα πεισθούν και θα αδράξουν την ευκαιρία για να έρθουν στο διάλογο και να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Σήμερα, είναι Τετάρτη κ. Εκπρόσωπε. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα τουλάχιστον, οι δρόμοι θα είναι κλειστοί.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι σίγουρο αυτό. Εμείς ευελπιστούμε ότι οι δρόμοι θα ανοίξουν πολύ πιο γρήγορα.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Μια από τις προτάσεις που ακούστηκαν χθες στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι να πάει η υπουργός στα μπλόκα. Υπάρχει ενδεχόμενο να δούμε την κ. Μπατζελή στα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως είπα και προηγουμένως, δεν υπάρχει σήμερα ενιαία έκφραση των αγροτών που κάνουν τις κινητοποιήσεις. Άρα, δεν έχει κανένα νόημα και ούτε θα μπορούσε να είναι εικόνα μιας υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να περιέρχεται στα μπλόκα και να συζητεί με την κάθε ομάδα χωριστά. Εμάς, μας ενδιαφέρει, όπως είπα και προηγουμένως, να έχουμε μια κεντρική έκφραση για τα προβλήματα των αγροτών, πάντα σε συνεργασία μαζί τους. Γι` αυτό τους καλούμε να έρθουν στο διάλογο αυτό, για να υπάρξει και εξεύρεση λύσεων.

ΠΑΠΠΑ: Με συγχωρείτε, η κ. Μπατζελή δεν είπε αυτό χθες. Η κ. Μπατζελή, όταν τη ρωτήσαμε σχετικά, το άφησε ανοιχτό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν απέκλεισε το να βρίσκεται εκεί. Σας είπα, όμως, ότι υπάρχει ένα πρακτικό ζήτημα. Η κ. Μπατζελή σαφώς και δεν το απέκλεισε, γιατί το διάλογο με τους αγρότες σε όλα τα επίπεδα εμείς δεν τον σταματάμε. Υπάρχει, όμως, και ένα πρακτικό ζήτημα, στο με ποιους αγρότες θα συζητήσει, όταν σε κάθε κινητοποίηση που γίνεται, υπάρχουν διαφορετικά αιτήματα. Γι` αυτό εμείς, για άλλη μια φορά, λέμε ότι μας ενδιαφέρουν τα μεγάλα και κεντρικά αιτήματα των αγροτών, που έχουν σχέση με τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Είπατε πριν ότι ευελπιστείτε ότι θα ανοίξουν πολύ γρηγορότερα οι δρόμοι από τη Δευτέρα. Ξέρετε κάτι περισσότερο από εμάς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που γνωρίζω είναι ότι γίνεται μια πολύ σκληρή δουλειά μέσα στην κυβέρνηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε, σύντομα, αποτέλεσμα. Υπάρχει μια συνεχής διαβούλευση. Υπάρχει επικοινωνία με τους αγρότες. Άρα, υπάρχει και προσδοκία να σταματήσει αυτή η αναστάτωση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι από τα μπλόκα των αγροτών φαίνεται το κακό πρόσωπο της χώρας. Θεωρεί η κυβέρνηση ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις δυσφημίζουν τη χώρα στο εξωτερικό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν μίλησα για κακό πρόσωπο.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω τη φράση σας ακριβώς.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα περισσότερα αιτήματα των αγροτών  το έχω πει και το λέω πολλές φορές, αυτές τις ημέρες- είναι θεμιτά. Γνωρίζουμε ότι οι αγρότες έχουν πρόβλημα. Αλλά, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε και μια κατάσταση, να εγκαλούμεθα από γειτονικές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί εμποδίζουμε συμβατικές μας υποχρεώσεις, μία από τις οποίες είναι και η ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών ανάμεσα στις χώρες. Αλλά και στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν προβλήματα, όταν υπάρχει κλείσιμο των δρόμων. Και αυτό νομίζω ότι θα πρέπει να τίθεται στο πλαίσιο προάσπισης του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος, που είναι η μη παρακώλυση της διακίνησης προσώπων και αγαθών.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες, μετά τη σύσκεψη η οποία διακόπηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, εξερχόμενος ένας εκ των συμμετεχόντων, μας είπε ότι περιμένατε την απόφαση του συντονιστικού των αγροτών για να αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία από κοινού, κυβέρνηση και κόμμα. Την έχετε ετοιμάσει αυτή την πρωτοβουλία ή θα είναι αντικείμενο της σύσκεψης στο Υπουργικό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η πρωτοβουλία αυτή, ήδη, υλοποιείται από χθες και είναι στο πλαίσιο της πορείας εξεύρεσης λύσης και για το αγροτικό ζήτημα βραχυπρόθεσμα μέσα από αυτές τις κινητοποιήσεις, αλλά και γενικότερα. Γι` αυτό είπα προηγουμένως ότι υπάρχουν διαβουλεύσεις, γίνονται συνεννοήσεις, υπάρχει επικοινωνία. Προσπαθούμε να κλείσουμε το ζήτημα αυτό με τον καλύτερο τρόπο.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Με συγχωρείτε, αν δεν κάνω λάθος, η πρωτοβουλία που υλοποιείται είναι η έκκληση σε διάλογο. Και χθες, το συντονιστικό των αγροτών αποφάσισε να μην έρθει στο διάλογο. Κάποια άλλη πρωτοβουλία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες κυβέρνησης-κόμματος.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Τουλάχιστον, μπορείτε να μας πείτε προς ποια κατεύθυνση; Γιατί αντιλαμβανόμαστε με αυτά που μας λέτε ότι κάτι ετοιμάζετε, αλλά δεν μας λέτε προφανώς τι είναι αυτό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα ότι υπάρχει επικοινωνία και με τους αγρότες που βρίσκονται στις κινητοποιήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φθάσουμε σε ένα αίσιο τέλος.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Και από την επικοινωνία που έχετε με τους αγρότες, έχετε μηνύματα θετικά ότι θα ανοίξουν οι δρόμοι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς προσδοκούμε ότι σύντομα θα υπάρχει λύση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 20 January 2010 - 18:30:54 UTC