Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-01-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 248390743

Έκδοση 1

brf2701

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

" Όπως προφανώς γνωρίζετε, ήδη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια για να του ανακοινώσει και επίσημα την πρόταση της κυβέρνησης, την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την επανεκλογή του, λέγοντάς του ότι θεωρεί πως η επανεκλογή του κ. Παπούλια είναι όχι απλώς αυτονόητη, αλλά επιβεβλημένο καθήκον για όλους μας.

" Η κυβέρνηση, συνεπής στις δεσμεύσεις για ριζικές τομές, προχώρησε χθες μέσω της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, σε ανακοίνωση δέσμης μέτρων για τις εργασιακές σχέσεις που περιλαμβάνει την εισαγωγή ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας. Ειδικά στο κρίσιμο θέμα των ελαστικών μορφών απασχόλησης, το προσχέδιο νόμου ήδη δόθηκε χθες στους κοινωνικούς εταίρους και θα κατατεθεί επίσημα την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Επίσης, προωθείται νομοσχέδιο, το οποίο θα είναι έτοιμο στις αρχές Μαρτίου, για τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας, την επανασύσταση του ΣΕΠΕ και τη διαδοχική ασφάλιση.

" Προχωράμε με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση των προεκλογικών και προγραμματικών μας δεσμεύσεων, με επίκεντρο τον πολίτη, αλλά και τη διαφάνεια σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου. Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, ανακοινώθηκε χθες, με πρωτοβουλία του υπουργού Άμυνας κ. Βενιζέλου και απόφαση του Προέδρου της Βουλής κ. Πετσάλνικου, η σύσταση διακομματικής υποεπιτροπής της Βουλής, αρμόδιας επί θεμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που θα υποστηρίζει τη διαρκή επιτροπή Εθνικής Άμυνας και θα εγγυάται τη διαφάνεια στον ευαίσθητο τομέα των δημοσίων δαπανών για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά και είναι πάρα πολύ σημαντικό και για την οικονομία μας και για την εμπέδωση της διαφάνειας. Εμείς, όπως προκύπτει, τις δεσμεύσεις μας τις κάνουμε πράξη, σταθερά και με συνέπεια.

" Σήμερα, όμως, για άλλη μια φορά καλούμε τον αγροτικό κόσμο σε συστράτευση για να υλοποιήσουμε μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για τον αγροτικό τομέα, όπως την ανέπτυξε και χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν θέλουμε και δεν είναι απέναντί μας οι αγρότες. Δεν θέλουμε τους αγρότες στα μπλόκα. Τους θέλουμε μαζί μας στον αγώνα για την αναδιάρθρωση της αγροτικής οικονομίας, την αναδιάρθρωση του κράτους και την ανάταξη συνολικά της οικονομίας μας.

Τα προβλήματα των αγροτών -το έχουμε πει πολλές φορές- τα γνωρίζουμε. Είναι προβλήματα θεσμικά, διαρθρωτικά και οικονομικά. Εμείς σε αυτά τα αιτήματα έχουμε απαντήσει έμπρακτα, με προγραμματισμένα μέτρα οικονομικής στήριξης μέχρι τις 31/12/2010, δηλαδή μέσα στο 2010, ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αλλά, και σε θεσμικό επίπεδο προωθούμε πρωτοβουλίες για την αναμόρφωση του συνδικαλιστικού κινήματος, την αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ, σημαντικότατο εργαλείο που έχει άμεση σχέση με την οικονομική επιβίωση των αγροτών μας, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την εξομάλυνση της λειτουργίας της αγροτικής αγοράς και της δίκαιης για όλους ροής των αγροτικών προϊόντων, από τον παραγωγό έως τον τελικό καταναλωτή, χωρίς καρτέλ, χωρίς κερδοσκοπικές διαμεσολαβήσεις.

Στις σημαντικές ανάγκες, λοιπόν, των αγροτών, απαντάμε με μακρόπνοο σχέδιο και σοβαρές και μόνιμες προτάσεις. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την ελληνική οικονομία και ενώ ήδη άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα θετικά σημεία από τις διεθνείς αγορές και από τους εταίρους μας, λόγω της πολιτικής που ακολουθούμε τους τελευταίους τρεις μήνες, πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας. Και πρέπει όλοι να δράσουμε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το κοινό καλό.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα υπάρξει ανταπόκριση σε αυτό το κάλεσμα, από όλους. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για διάλογο, με όλες και για όλες τις πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, κατ` αρχάς, μπορείτε να μας διευκρινίσετε εάν υπάρχουν δύο γραμμές στην κυβέρνηση, σε σχέση με την τακτική που ακολουθεί έναντι των μπλόκων, πρώτον, και δεύτερον, τι θα κάνετε, μετά από τα μπλόκα, θα έχετε τώρα στις 4 και 5 Φεβρουαρίου απεργία εφοριακών. Και ως γνωστόν, οι εφοριακοί μαζεύουν τα έσοδα. Τι θα γίνει με αυτή την ιστορία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι εφοριακοί, είναι γνωστό, ότι μαζεύουν τα έσοδα. Είναι δουλειά τους, υλοποιώντας οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών. Υπάρχει μια γραμμή στην κυβέρνηση, είναι ξεκάθαρη, είναι σαφέστατη από την πρώτη στιγμή. Την έχει ανακοινώσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Επιβεβαιώνεται κάθε ημέρα. Δεν πάμε για μπαλώματα, δεν πάμε για μερεμέτια, για ευκαιριακές επιδοματικές πολιτικές, αμφιβόλου νομιμότητας, όπως στο παρελθόν. Δουλεύουμε όλοι μαζί για πραγματικές λύσεις, για μόνιμες λύσεις, για αναδιάρθρωση της αγροτικής οικονομίας. Και αυτή είναι η απάντηση στη μεγάλη πρόκληση του αγροτικού ζητήματος. Αυτή και μόνο είναι η γραμμή της κυβέρνησης.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Βλέπουμε, όμως, οι αγρότες να μην καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να καταλάβουν αυτά που τους λέτε εσείς. Πιστεύετε ότι πίσω από αυτή την κινητοποίηση υπάρχουν κόμματα συγκεκριμένα που προωθούν τους αγρότες και να είναι και στα μπλόκα για να τους κρατάνε εκεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών αντιλαμβάνεται τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης. Προσπαθούμε να πείσουμε και τους αγρότες οι οποίοι βρίσκονται στα μπλόκα να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της χρονικής συγκυρίας, να έρθουν σε διάλογο μαζί μας, γιατί μόνο από το διάλογο μπορούν να βγουν μόνιμες λύσεις. Όσον αφορά στο ρόλο των κομμάτων, το κάθε κόμμα είναι υπεύθυνο για τη στάση του. Είναι γνωστή η πολιτική, η τακτική των κομμάτων και γι` αυτό είπα ότι όλοι κρινόμαστε ενώπιον του ελληνικού λαού.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Απ` αυτό έχετε διαπιστώσει κάποιες κινήσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως τη Ν.Δ. ή το ΚΚΕ, που να υποδαυλίζουν αυτές τις κινητοποιήσεις των αγροτών; Έχετε εντοπίσει τέτοιο πράγμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι τα κόμματα είναι υπεύθυνα για τη στάση τους. Ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται και τις πολιτικές και τις τακτικές των κομμάτων. Αντιλαμβάνεται σε αυτή τη χρονική συγκυρία ότι το να παίζουμε μικροπολιτικά παιχνίδια, όχι απλώς δεν βγάζει πουθενά, αλλά είναι μεγάλη ζημιά για τον τόπο. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να κατανοήσουν και οι αγρότες οι οποίοι είναι στα μπλόκα, να συναισθανθούν τη στιγμή την ευθύνη και την οικονομική συγκυρία και να σταματήσουν αυτού του είδους τις κινητοποιήσεις.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε μια σύσκεψη στην οποία συμμετείχατε και εσείς. Σημερινά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι αποφασίστηκε να υπάρξει μέτωπο απέναντι στο ΚΚΕ και στους αγρότες συνδικαλιστές της Ν.Δ. Ισχύει κάτι τέτοιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε αυτή τη σύσκεψη που συμμετείχα και εγώ, έγινε μια διερεύνηση του ζητήματος των κινητοποιήσεων. Παρακολουθήσαμε τις εξελίξεις. Δεν έχουμε μέτωπο κατά κάποιων κομμάτων, έχουμε μέτωπο κατά αυτών που δημιουργούν προβλήματα σε συγκεκριμένη χρονική συγκυρία για τη χώρα μας και η καλύτερη απάντηση είναι η πολιτική μας, την οποία ξεδιπλώνουμε μέρα με τη μέρα και την εφαρμόζουμε.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Έχετε μια εικόνα για το ποσοστό των αγροτών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε σχέση με το συνολικό αγροτικό πληθυσμό, νομίζω ότι είναι μια απλή μαθηματική διαδικασία. Η Ελλάδα αποτελείται από ένα μεγάλο ποσοστό αγροτών. Όπως προκύπτει, στις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις υπάρχουν ομάδες με τρακτέρ οι οποίες ανταποκρίνονται σε μικρό αριθμό.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρείτε ότι είναι υποκινούμενοι οι αγρότες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο ρόλος των αγροτών είναι γνωστός. Τα προβλήματά τους είναι γνωστά. Συμμεριζόμαστε την αγωνία τους. Δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν, είναι μεγάλα, είναι χρόνια, υπάρχουν χρόνιες παθογένειες. Επιδεινώθηκαν αυτά τα προβλήματα με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία έξι χρόνια, γι` αυτό λέμε ότι θέλουν και ριζική αντιμετώπιση. Από κει και πέρα, το εάν είναι υποκινούμενοι οι αγρότες οι οποίοι είναι στα μπλόκα, είναι μεγάλη συζήτηση. Εμάς μας ενδιαφέρει να μιλάμε με αυτούς τους αγρότες. Κάποιοι ίσως προσπαθούν να τους υποκινήσουν. Έχουν την ευθύνη γι` αυτά που κάνουν.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Διευκρινιστικά να ρωτήσω κάτι, είπατε πριν ακριβώς από λίγο ότι δεν έχουμε μέτωπο κατά κάποιων κομμάτων, έχουμε μέτωπο με αυτούς που δημιουργούν προβλήματα. Τι εννοείτε, δεν το κατάλαβα, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα κόμματα έχουν το ρόλο τους, τις πολιτικές τους και την τακτική τους. Γι` αυτό ακριβώς κρίνονται από τον ελληνικό λαό και μάλιστα κρίθηκαν πριν από τρεις μόλις μήνες. Όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στη σημερινή συγκυρία έχουν και την ευθύνη. Αυτοί είναι που είναι απέναντί μας.

ΤΖΑΝΕΤΑΤΟΣ: Εάν αυτή η κατάσταση με τα μπλόκα συνεχιστεί, εξετάζετε το ενδεχόμενο να κάνετε κάποια δυναμική παρέμβαση; Εάν δεν το εξετάζετε ακόμα να ικανοποιήσετε κάποια από τα αιτήματά τους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως είπα και προηγουμένως στην πρωτογενή ενημέρωση, εμείς ήδη ένα τεράστιο μέρος από τα αιτήματα το έχουμε ικανοποιήσει, πολύ προτού υπάρξουν αυτές οι κινητοποιήσεις, γιατί ήταν μέσα στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Είναι γνωστό ότι δέκα σημεία είχε προαναγγείλει, πριν τις εκλογές -και πολύ πριν μάλιστα από τις εκλογές- σε ανύποπτο χρόνο ο σημερινός Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και από τα Τρίκαλα και από τις Σέρρες. Άρα, εμείς βρισκόμαστε στη διαδικασία προώθησης της επίλυσης του μεγάλου αγροτικού ζητήματος. Τα αιτήματα που έχουν σχέση με την επιδοματική πολιτική, η οποία είναι ευκαιριακή, είναι προσωρινή και ανακυκλώνει το μεγάλο αγροτικό πρόβλημα, δεν το συζητάμε. Έχουμε συγκεκριμένα οικονομικά περιθώρια, αλλά και συγκεκριμένη πολιτική, πέρα από τα ανύπαρκτα οικονομικά περιθώρια.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, γιατί είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από τις διεθνείς εξελίξεις στην οικονομία, όταν αναγκάζεται να δανειστεί, έστω άνετα βέβαια, να βρει τα χρήματα που ζητάει, αλλά να δανειστεί με επιτόκιο 6,2, αν θυμάμαι καλά, με ένα spread δηλαδή 400, 500 και πάει λέγοντας. Δεν είναι πανάκριβος αυτός ο δανεισμός, δεν είναι ιδιαιτέρως κοστοβόρα αυτή η διαδικασία για να σας αφήνει τόσο ικανοποιημένους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από τη σημερινή οικονομική συγκυρία. Αυτό είναι σαφέστατο. Αυτό που είπα προηγουμένως είναι ότι άρχισαν να φαίνονται κάποια θετικά σημεία και κάποια θετικά δείγματα και από τις διεθνείς αγορές, αλλά και από τους εταίρους μας, γιατί προκύπτει και εμπεδώνεται σε όλους ότι αυτή η κυβέρνηση δουλεύει με αξιοπιστία. Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημά μας. Και γνωρίζουμε ότι ακριβώς αυτό το έλλειμμα αξιοπιστίας είναι που πληρώνει σήμερα η ελληνική οικονομία με όλα αυτά που δέχεται και τις πιέσεις, αλλά και την άσχημη οικονομική κατάσταση. Το ότι μπορέσαμε και δανειστήκαμε αυτό το ποσό, το οποίο είχαμε βάλει ως στόχο και μάλιστα με πολλαπλάσια προσφορά, αυτό από μόνο του είναι ένα θετικό δείγμα. Το spread, βεβαίως, είναι πολύ υψηλό. Αυτό, όμως, προέρχεται από την άσχημη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η οποία δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια και από το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας, το οποίο διαπιστώνουν οι πάντες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Ακριβώς αυτό το έλλειμμα προσπαθούμε να αναπληρώσουμε. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια οικονομική κατάσταση, η οποία να είναι αξιόπιστη, να είναι ελκυστική, έτσι ώστε να μην αναγκαζόμαστε σήμερα να δανειζόμαστε με αυτά τα ακριβά επιτόκια.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, θυμίζω, είπε ότι μόνοι μας θα τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας. Ο φίλος του και από ό,τι λέγεται τουλάχιστον στο ρεπορτάζ συνεργάτης του κ. Στίγκλιτς, καλεί τους Ευρωπαίους να βοηθήσουν την Ελλάδα για να βγει από το πρόβλημα. Τελικά, έχουμε ζητήσει από τον κ. Στίγκλιτς να παρέμβει σε τόσο υψηλό επίπεδο, θα αναλάβει κάποια θέση ο κ. Στίγκλιτς σε ό,τι αφορά την παγκόσμια εικόνα της χώρας σχετικά με το οικονομικό πρόβλημα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σαφώς και ισχύει αυτό που δήλωσε ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, ότι μόνοι μας λύνουμε τα προβλήματά μας, όπως και σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό μόνοι μας τα δημιουργήσαμε. Άρα, δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση από κάποιους εκτός Ελλάδος να λύσουν τα προβλήματά μας. Από εκεί και πέρα, βέβαια, είναι αυτονόητο ότι υπάρχει και πρέπει να υπάρχει η αλληλεγγύη ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους και το μόνο ζήτημα που τίθεται είναι σε αυτή τη διάσταση. Είναι, όμως, καθαρή ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, της ελληνικής Πολιτείας, της ευθύνης που πρέπει να συναισθανθεί ο ελληνικός λαός για να βγούμε από αυτό το οικονομικό αδιέξοδο, το οποίο βέβαια στο τέλος έχει ελπίδα και έχει προοπτική.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Προεκλογικά ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις εργασιακές σχέσεις, υποστήριζε ότι όταν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει τα μπλοκάκια, την ενοικίαση των εργαζομένων, τη μερική απασχόληση. Το νομοσχέδιο που δώσατε για διαβούλευση χθες, στις προτάσεις του υπουργείου Εργασίας, όχι μόνο δεν καταργούνται όλα αυτά. Παραμένουν σε ισχύ και δίνεται η δυνατότητα παράλληλα στους επιχειρηματίες, να βάλουν σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους ως τρεις μήνες με μισό μισθό, για προνόμιο του εργοδότη να διευθετεί το χρόνο εργασίας. Τι ακριβώς; Γιατί μιλούσατε ότι θα καταργήσετε τον εργασιακό μεσαίωνα. Όχι μόνο δεν τον καταργείτε, αλλά τον ενισχύετε. Τι ακριβώς συμβαίνει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, με αυτά τα σχέδια νόμου που φέρνουμε και τα οποία γίνονται μετά από πολύ μεγάλη μελέτη, ακριβώς αυτό κάνουμε: Καταργούμε τον εργασιακό μεσαίωνα, ο οποίος υπάρχει σε πολύ μεγάλο επίπεδο και σε πολύ μεγάλο βαθμό. Είναι μια πραγματική κατάσταση. Αυτά είναι τα δεδομένα που έχουμε, που αντιμετωπίζουμε και με αυτές τις ενέργειες, οι οποίες είναι σημαντικές, δραστικές, βελτιώνουμε τις εργασιακές σχέσεις, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει κοινωνική συνοχή και κοινωνική ειρήνη. Γιατί, αυτό είναι το ζητούμενο. Μέσα από τη διαβούλευση θέτουμε αυτά τα σημαντικότατα για τους εργαζόμενους και για την ελληνική οικονομία νομοθετήματα.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το να μπαίνει σε διαθεσιμότητα ένας εργαζόμενος από την επιχείρηση και να πληρώνεται μισό μισθό, θεωρείτε ότι καταργεί το νομοσχέδιο τον εργασιακό μεσαίωνα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να μιλάμε συνολικά και όχι αποσπασματικά. Αυτά τα νομοσχέδια θα δοθούν στη δημοσιότητα. Υπάρχει η διαδικασία και της δημόσιας διαβούλευσης, αλλά και με τους κοινωνικούς εταίρους. Θα εκφραστούν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, έτσι ώστε στο τέλος να έχουμε εργασιακές σχέσεις που θα αρμόζουν σε μια σύγχρονη προοδευτική χώρα, όπως είναι πλέον η Ελλάδα.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δώσει 4 δις ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Μέχρι προχθές, ο υπουργός Εργασίας έλεγε ότι «δεν υπάρχει σάλιο». Τελικά, πού είναι η αλήθεια; Όταν είναι να δώσουμε για το επίδομα ανεργίας «δεν υπάρχει σάλιο» και όταν είναι να δώσουμε για τις επιχειρήσεις υπάρχουν 4 δις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΔ και των Ταμείων είναι γνωστή. Δεν χρειάζεται να το πει κανείς. Και μάλιστα να ανακαλύπτουμε ότι το λένε και με ιδιαίτερο τρόπο. Είναι γνωστό αυτό που είπε ο κ. Λοβέρδος. Είναι η πραγματικότητα ότι δεν υπήρχαν χρήματα και δεν υπάρχουν. Ημέρα με την ημέρα, όμως, αυτή η κυβέρνηση αγωνίζεται, έτσι ώστε να μην υπάρξει αμφιβολία ότι θα καταβληθούν επιδόματα και συντάξεις. Αυτό είναι σαφέστατο. Από εκεί και πέρα, προφανώς μιλάτε για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, έτσι ώστε να γίνει πιο ελκυστική η πρόσληψη εργαζομένων από τους επιχειρηματίες. Αυτό ήταν προγραμματική και προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, την οποία υλοποιεί, έτσι ώστε χιλιάδες νέοι που σήμερα είναι άνεργοι να μπορέσουν να βρουν δουλειά με τέτοιο ελκυστικό κίνητρο και τρόπο.

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμφωνεί ότι η κατάσταση της χώρας είναι κρίσιμη και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα. Όταν όμως τα μέτρα αγγίζουν κάποιους, αμέσως αντιδρούν. Με δεδομένο ότι έχουν ανοιχτεί πολλά θέματα από την κυβέρνηση, τελικά δεν φοβόσαστε μία γενικευμένη αντίδραση που θα νεκρώσει τη χώρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς γι` αυτό το οποίο είμαστε σίγουροι, είναι ότι έχουμε μαζί μας τον ελληνικό λαό. Το είπα πολλές φορές  και το έχουν πει πολλά μέλη της κυβέρνησης  ότι την ωριμότητα που δείχνει ο ελληνικός λαός σήμερα, ο Έλληνας πολίτης, δεν την έχουμε δει σε προηγούμενες χρονικές πολιτικές περιόδους. Αναγνωρίζει πολύ καλά σε πόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση βρισκόμαστε. Ο Έλληνας πολίτης αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να υπάρχουν μεγάλες αποφάσεις για βαθιές, ριζικές αλλαγές. Και εκεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει σύμμαχο την ελληνική κοινωνία. Από κει και πέρα, βεβαίως, όποιες επαγγελματικές ομάδες νομίζουν ότι θίγονται, έχουν δικαίωμα να ασκούν τα απεργιακά δικαιώματά τους ή να κάνουν άλλες κινητοποιήσεις, σε τέτοιο βαθμό όμως που να μην εμποδίζουν την κοινωνική ειρήνη, να μην διασαλεύουν την κοινωνική ειρήνη. Αλλά σε τελική ανάλυση δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να τα βάλουμε, να αντιταχθούμε με συμφέροντα, τα οποία δεν εξυπηρετούν σήμερα τον ελληνικό λαό, με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή είπατε για την κοινωνική ειρήνη και επειδή, προφανώς, με τα μπλόκα η κοινωνική ειρήνη δεν περνάει και τα καλύτερά της...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Τι χρονικό περιθώριο δίνετε σε αυτά τα μπλόκα πριν πάρετε κάποια άλλα μέτρα, πέραν της επιμονής στο διάλογο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να έχουμε χρονοδιαγράμματα. Εμείς θέλουμε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, δίνουμε τις λύσεις και βεβαίως θέλουμε να υπάρχει ευνομία και να εφαρμόζεται ο νόμος.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Και όταν δεν εφαρμόζεται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι θέμα αυτών οι οποίοι προστατεύουν τον Έλληνα πολίτη, είναι θέμα Δικαιοσύνης. Εμείς όμως σε αυτή τη φάση μιλάμε μόνο, σταθερά για διάλογο. Παραμένουμε στις θέσεις μας και πιστεύουμε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία την οποία επιλέγουμε θα σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, έτσι ώστε να υπάρχει και η δυνατότητα να προωθηθούν τα αγροτικά ζητήματα.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Πότε σκέφτεται να καλέσει ο Πρωθυπουργός τον κ. Ερντογάν στην Αθήνα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η πρόσκληση ήδη έχει απευθυνθεί, μέσω της γνωστής επιστολής, η οποία έχει επιδοθεί στην τουρκική κυβέρνηση. Η ημερομηνία είναι θέμα της διπλωματικής οδού.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Κάποιοι μιλούν για μετά την 25η Μαρτίου. Αληθεύουν αυτά τα σενάρια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν υπάρχει ημερομηνία θα ανακοινωθεί, όπως γίνεται σε αυτές τις επίσημες επισκέψεις.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ωραία ημερομηνία είναι η 25η Μαρτίου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μετά την 25η Μαρτίου.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι, βεβαίως. να σας ρωτήσω: Χθες, λέει - επειδή ήσασταν εκεί, για αυτό το λέω μήπως ακούσατε τίποτε ειπώθηκε ότι - περισσότερο από την πλευρά του κ. Πάγκαλου, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είναι το θέμα τώρα ποίος  η ΕΡΤ δεν καλύπτει με τρόπο ορθό τις αγροτικές κινητοποιήσεις και περισσότερο, έτσι, τις υποδαυλίζει. Εκφράστηκε κάποιο παράπονο. Είναι αληθές αυτό; Υπάρχει τέτοιο θέμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το τι συζητήθηκε σε αυτή τη σύσκεψη δεν είναι ανακοινώσιμο αναλυτικά. Εμάς μας ενδιαφέρουν τα αντικειμενικά ζητήματα, τα οποία τίθενται, μας ενδιαφέρει να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις και μένουμε εκεί.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ποιο είναι το θέμα για το οποίο βλέπει σήμερα ο Πρωθυπουργός τον κ. Προβόπουλο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως γνωρίζετε και γνωρίζουμε όλοι, ο κ. Προβόπουλος είναι Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, με τις γνωστές σημαντικές του αρμοδιότητες. Άρα είναι απολύτως λογικό, αυτή τη χρονική συγκυρία, να υπάρχει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για τα μείζονα ζητήματα της οικονομίας.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΗ: Χθες ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε να μετατραπεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σε εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές. Σκέφτεστε κάτι τέτοιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι μία Επιτροπή για την οποία και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα φροντίσουμε να την αναβαθμίσουμε. Δεν είναι μία τυπική Επιτροπή. Είναι Επιτροπή ουσίας, είναι διακομματική και ακριβώς ο σκοπός της είναι να προασπίζει το δημόσιο συμφέρον και τη διαφάνεια στον πολιτικό και οικονομικό βίο. Από μόνη της αυτή η Επιτροπή έχει αυτές τις αρμοδιότητες. Από κει και πέρα, εάν υπάρξει ζήτημα να τεθεί θέμα Εξεταστικών Επιτροπών. Υπάρχει διαδικασία σύστασης Εξεταστικών Επιτροπών. Αλλά, το ότι θέλουμε να συμβάλλουμε στην αναδιαμόρφωση αυτής της Επιτροπής, με ουσιαστικές αρμοδιότητες, νομίζω ότι το έχουμε πει πολλές φορές και είναι και δέσμευσή μας.

ΤΖΑΝΕΤΑΤΟΣ: Θεωρείτε ότι ο κ. Καραμανλής, ως τέως Πρωθυπουργός, οφείλει να δώσει εξηγήσεις για την επιστολή στον Χριστοφοράκο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα εξετάσει το θέμα της SIEMENS.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 27 January 2010 - 16:24:31 UTC