Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-03-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 2 Μαρτίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 254471995

Έκδοση 1

brf0203

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 2 Μαρτίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Είναι γεγονός ότι η χώρα μας και οι Έλληνες πολίτες βρίσκονται μπροστά σε μια νέα εποχή. Σήμερα είμαστε στο μεταίχμιο γι` αυτό και αυτές οι στιγμές είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τη χώρα μας. Εμείς, ως κυβέρνηση, έχουμε αναλάβει να φέρουμε σε πέρας μια πολύπλοκη αποστολή και έχουμε λάβει μια απόφαση:

Να βγάλουμε την Ελλάδα, με κάθε τρόπο, από τη βαθύτατη κρίση στην οποία βρίσκεται σήμερα και να την οδηγήσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.

Αυτό προϋποθέτει περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους. Αυτό απαιτεί εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών και αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού. Απαραίτητη προϋπόθεση, επίσης, η κοινωνική συναίνεση. Ο ελληνικός λαός έχει κατανοήσει ότι η προσπάθεια που γίνεται σήμερα θα αποδώσει καρπούς στο μέλλον.

Δυστυχώς, χωρίς αυτές τις επώδυνες αποφάσεις δεν μπορούμε να πάμε μπροστά. Είναι το μεγάλο εθνικό μας στοίχημα.

Έχουμε πάρει όλοι μια ιδέα, τι θα γίνει αν δεν λάβουμε τώρα θαρραλέες αποφάσεις.

Έχουμε δει πως κάποιοι με κερδοσκοπικές κινήσεις έχουν εκμεταλλευτεί τη δραματική αυτή συγκυρία και έχουν πλήξει τη χώρα μας. Έχουμε δει πως απειλείται ακόμη και η δυνατότητά μας να ορίζουμε το μέλλον μας.

Ζούμε σε μια εποχή έκτακτης ανάγκης. Είναι εθνικό ζήτημα πλέον να ανακάμψει η χώρα. Γι` αυτό είμαστε αποφασισμένοι και ο ελληνικός λαός μας συμπαραστέκεται.

Εμείς, ως κυβέρνηση, κάνουμε βαθιές τομές. Παίρνουμε αποφάσεις για ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές, γιατί θέλουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα να μην το ξεπεράσουμε απλώς και να μείνουμε εκεί, αλλά να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις οι οποίες δεν θα επιτρέψουν ξανά στη χώρα μας βρεθεί σε αυτή τη θέση που βρίσκεται σήμερα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχω δύο ερωτήσεις: Πού κάνει βόλτα ο κ. Πρωθυπουργός και είδε τους Έλληνες πολίτες που θέλουν να του δώσουν το μισθό τους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τη δεύτερη ερώτηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η δεύτερη: Κύριε Εκπρόσωπε καλές, στα λόγια, οι διαρθρωτικές αλλαγές. Πόσοι φοροφυγάδες, φοροκλέπτες μπήκαν φυλακή σ` αυτή τη δύσκολη περίοδο; Που αν κάτι αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι η απουσία φόρων εξαιτίας και της φοροδιαφυγής.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως προς το πρώτο που ρωτήσατε, είναι κοινός τόπος ότι οι Έλληνες, ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει την κρισιμότητα της περίστασης την οποία ζούμε. Και πραγματικά είναι αποφασισμένος να κάνει θυσίες, με δύο προϋποθέσεις: Πρώτα απ` όλα να πληρώσουν και αυτοί οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει ποτέ -και αυτό είναι πολύ σημαντικό- και δεύτερο να υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. Δηλαδή, οι θυσίες που καλείται σήμερα ο ελληνικός λαός να κάνει, να έχουν αποτέλεσμα. Και είναι εγγύηση ότι αυτή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πραγματικά θα φέρει αποτέλεσμα σ` αυτές τις δύσκολες θυσίες που καλείται να κάνει ο ελληνικός λαός. Αυτό είναι δεδομένο και το διαπιστώνουμε όλοι, το βλέπουμε όλοι σε όλες μας τις επαφές.

Ως προς το δεύτερο που ρωτήσατε, είναι σαφές ότι απαιτείται να υπάρξει υποδομή. Απαιτείται επιτέλους να υπάρξουν φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση. Η πρώτη προϋπόθεση που θέτει ο ελληνικός λαός στη συναίνεση που μας δίνει, είναι επιτέλους να πληρώσουν αυτοί οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει εδώ και χρόνια. Και εδώ -επειδή όλα αυτά δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε στήνονται οι μηχανισμοί και οι υποδομές, έτσι ώστε να λειτουργεί το φοροεισπρακτικό σύστημα όπως πρέπει να λειτουργεί- εμείς ας υπενθυμίσουμε ότι πεντέμισι χρόνια είχε διαλυθεί κάθε φοροεισπρακτικός μηχανισμός, κάτι το οποίο ανασυστήνουμε σήμερα και αυτό το μεγάλο έλλειμμα προσπαθούμε να αναπληρώσουμε.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ακόμη υπάρχουν περί τα 100 κενά -όσοι ξέρουν, αυτό λένε- στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, στις ΔΟΥ, στα περιφερειακά ελεγκτικά κέντρα και πάει λέγοντας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν υπάρχουν 100 κενά, εκτός αν εννοείτε ότι δεν άλλαξαν οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Εννοώ ότι δεν πληρώθηκαν ούτε οι κενές θέσεις. Δεν μιλάμε για αλλαγές που ενδεχομένως χρειάζονται και άλλες κινήσεις. Μιλάμε για πλήρωση κενών θέσεων, που δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ αυτό που μπορώ να σας βεβαιώσω είναι ότι υπάρχουν οι θέσεις οι οποίες είναι σημαντικές για να λειτουργήσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, είναι πληρωμένες και μακάρι να ήταν το πρόβλημα εκεί, δηλαδή στο ότι δεν έχουν πληρωθεί οι θέσεις. Για μας το θέμα είναι δομικό. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να γίνουν θεσμικές αλλαγές, έτσι ώστε οι μηχανισμοί οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι από τη φύση της υπηρεσίας τους και του αντικειμένου που επιτελούν, να φέρουν έσοδα στο κράτος, δεν λειτουργούν με τον τρόπο που πρέπει να λειτουργούν, εδώ και πολλά χρόνια. Αυτές τις παθογένειες και την αλλαγή της στόχευσης και της προτεραιότητας αυτών των μηχανισμών -και με μια σημαντική παράμετρο, επιτέλους να ξεκαθαρίσουμε και από τη διαφθορά που κινείται σε αυτούς τους μηχανισμούς- είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά. Όσον αφορά για την αλλαγή των προϊσταμένων, δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί μένουμε εκεί όταν γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν οι προϊστάμενοι των δημοσίων οικονομικών υπηρεσιών επιλέγονταν με κομματικά κριτήρια και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε και την αιτίαση ότι δεν βγάλαμε τους μεν, για να διορίσουμε τους δε. Δεχόμαστε ότι υπάρχουν πολλά κενά, γενικώς, στους μηχανισμούς, αλλά τα κενά τα οποία υπάρχουν, είναι κενά συγκρότησης, στόχων και δομικών αλλαγών.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Να επιμείνω λίγο στο θέμα. Ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είχε ο ίδιος πει από το βήμα της εκθέσεως ότι υπάρχουν θέσεις σε αυτούς τους μηχανισμούς που συζητάμε τώρα, που ήταν αντικείμενο οικονομικής συναλλαγής. Φαντάζομαι ότι αυτό που ξέρει η πιάτσα, το ξέρει και ο Πρωθυπουργός. Πώς είναι, λοιπόν, δυνατόν αυτοί οι μηχανισμοί που έχουν καταλάβει θέσεις μέσω και οικονομικών συναλλαγών, να διεκπεραιώσουν αυτό το έργο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που λέτε και το είχε πει ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και το αντιλαμβανόμαστε και το συμμεριζόμαστε και σήμερα. Γι` αυτό είπα προηγουμένως ότι δεν είναι θέμα προσώπων. Είναι θέμα ριζικών και δομικών αλλαγών στο φοροεισπρακτικό σύστημα, έτσι ώστε οι φόροι οι οποίοι επιβάλλονται -αφού επιβάλλονται, φυσικά, με το δικαιότερο τρόπο- να είναι και εισπρακτέοι. Να μην έχουμε το φαινόμενο -όπως έχουμε μέχρι σήμερα- ένα τεράστιο μέρος του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας ακόμη να οφείλεται. Και γι` αυτό ακριβώς βάλαμε και ζητήματα συνδέσεως της ακίνητης περιουσίας - και το είχαμε εξαγγείλει και την προηγούμενη εβδομάδα- με τους φόρους οι οποίοι πρέπει να καταβληθούν και δεν καταβάλλονται. Η κυβέρνηση εργάζεται προς την κατεύθυνση να δημιουργηθούν με τέτοιον τρόπο ξανά και να στηθούν οι μηχανισμοί είσπραξης των φόρων, έτσι ώστε και η διαφθορά να εξαλειφθεί και κυρίως να υπάρχει επιτέλους είσπραξη των φόρων. Γιατί αυτό είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, εδώ, του Όλι Ρεν και των συνεργατών του και τις σαφείς δηλώσεις που έκανε, ούτε λίγο, ούτε πολύ μας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία θα ανακοινώσει τα οποιαδήποτε επιπρόσθετα μέτρα χρειάζονται, για να επιτευχθούν οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Κεντρικό θέμα είναι ο 14ος μισθός. Η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει στην κατάργηση του 14ου μισθού ή στον περιορισμό του; Έχετε καταλήξει σε αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι γνωστό ότι αύριο θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και θα πάρει αποφάσεις για την οικονομία, οι οποίες θα ανακοινωθούν κατόπιν.

ΜΙΧΑΗΛ: Από τον Πρωθυπουργό ή από τον κ. Παπακωνσταντίνου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι θέμα τεχνικό, δεν είναι ουσιαστικό.

ΜΙΧΑΗΛ: Ωραία. Για την πιθανή και ενδεχόμενη κατάργηση του 14ου μισθού υπάρχουν αντιδράσεις και εντός της κυβέρνησης. Ακούσαμε χθες τον κ. Καστανίδη, για παράδειγμα, δημόσια, μέσω τηλεοράσεως να λέει ότι δεν πρέπει να γίνει αυτό και υπάρχουν άλλοι τρόποι που πρέπει να βρεθούν για να εισπραχθούν αυτά τα χρήματα, ο κ. Κακλαμάνης επίσης και ο κ. Παπαϊωάννου, παλιοί κοινοβουλευτικοί με εμπειρία στο ΠΑΣΟΚ, εκφράζουν επίσης τη διαφωνία τους. Η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της αυτές τις απόψεις, μέχρι να καταλήξει στην τελική της απόφαση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους, έτσι ώστε οι αποφάσεις τις οποίες θα λάβει, αν και επώδυνες, να πλήξουν το λιγότερο δυνατό τον απλό Έλληνα πολίτη. Αυτή είναι μια αγωνία που μας διακατέχει όλους. Υπάρχει όμως ένας στόχος τον οποίο πρέπει να υπηρετήσουμε. Βασιζόμενοι σ` αυτές τις δύο παραμέτρους, νομίζω ότι τα μέτρα αυτά, τα επώδυνα κατά τα άλλα μέτρα, θα έχουν και στόχευση, αλλά θα προστατεύσουν και κατά το δυνατόν το εισόδημα του απλού Έλληνα πολίτη.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, στις συνομιλίες που είχε η κυβέρνηση με τον Όλι Ρεν πήρε διασφαλίσεις ότι αυτά τα μέτρα είναι επαρκή και ότι θα υπάρχει πολιτική στήριξη που ζητούσε όλο αυτό το διάστημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτοματοποιημένη στήριξη, δεν μπορεί να υπάρχει. Εμείς κάνουμε τα πάντα, έτσι ώστε να μειώσουμε το δημόσιο έλλειμμα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο 2010 και αυτό είναι το καλύτερο μήνυμα και προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και στις διεθνείς αγορές για να σταματήσουν να κερδοσκοπούν. Εμείς εξακολουθούμε να ζητάμε απλώς και μόνο πολιτική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η πολιτική, αυτή, στήριξη θα επιφέρει και άμεσα οικονομικά αποτελέσματα.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος εγγυάται στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα υπάρχει αυτή η πολιτική στήριξη την Παρασκευή από την κ. Μέρκελ, εφόσον έχουν ανακοινωθεί τα μέτρα; ΄Η την άλλη εβδομάδα θα λέμε πάλι, δεν πέφτουν τα spreads και περιμένουμε να πέσουν τα spreads; Έχει μελετηθεί αυτό το ενδεχόμενο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η μόνη εγγύηση και η μόνη σίγουρη λύση ως προς το να πάρουμε αυτή την πολιτική στήριξη, μια στήριξη που θα έχει και οικονομικά αποτελέσματα, είναι να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, το οποίο ήδη έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Να περιορίσουμε το έλλειμμα και το χρέος έτσι όπως έχουμε θέσει ως στόχο και να φανεί ότι εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Όλα τα άλλα, θα ακολουθήσουν.

ΠΑΠΠΑ: Εντούτοις κ. Εκπρόσωπε και την προηγούμενη φορά που ανακοινώθηκαν μέτρα έβγαιναν ο ένας μετά τον άλλον οι κοινοτικοί αξιωματούχοι και μιλούσαν για την ανάγκη επιπρόσθετων μέτρων, ακυρώνοντας στην ουσία προς τις αγορές τα μέτρα που πήρε η χώρα. Δεν έχει προβληματισμό η κυβέρνηση αν θα συμβεί αυτό ξανά; Δηλαδή, έχει κάποιες εγγυήσεις γι` αυτό από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο προβληματισμός μας είναι συνεχής, είναι διαρκής και προσπαθούμε, με τις αποφάσεις που λαμβάνουμε, να έχουμε και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Είναι αυτονόητο ότι οι αναλύσεις και οι εκτιμήσεις που κάνουμε είναι πάρα πολύ σύνθετες και έχουν ως κύριο γνώμονα τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, τόσο ως προς τη χώρα, όσο και ως προς τους πολίτες.

ΣΠΑΝΟΥ: Έχει καταλήξει η κυβέρνηση ποια θα είναι η πηγή του επόμενου δανεισμού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι ο δημόσιος λόγος περί δανεισμού δεν βοηθά. Έχουμε άλλους βραχυπρόθεσμους στόχους. Και γι` αυτό είπα ότι η στήριξη που ζητάμε και η σοβαρότητα που δείχνουμε στην αντιμετώπιση της κατάστασης θα έχει και άμεσα οικονομικά αποτελέσματα.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Οι όποιες μειώσεις στους μισθούς ή η περικοπή του 14ου μισθού που θα αποφασίσει αύριο η κυβέρνηση, θα μετακυλήσουν και στον ιδιωτικό τομέα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, ανακοινώνουμε, ό,τι αποφασίζουμε.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Δεν μου απαντήσατε, όμως, σε αυτό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο ιδιωτικός τομέας είναι μια διαφορετική περίπτωση. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας και προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας το πω αλλιώς; Υπάρχει στη σκέψη της κυβέρνησης να υπάρξει πράξη νομοθετικού περιεχομένου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι στη σκέψη της κυβέρνησης. Έχουμε άλλους στόχους μπροστά μας.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ένα ερώτημα είναι το εξής: Ζητάτε συνεχώς πολιτική στήριξη και όχι οικονομική, ως κυβέρνηση εννοώ. Στην προηγούμενη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, πριν από 20 ημέρες, ένα μήνα, πήρατε την πολιτική στήριξη. Οι αγορές δεν υπάκουσαν. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι με μία ακόμη πολιτική στήριξη από την κ. Μέρκελ ενδεχομένως, οι αγορές θα υπακούσουν ή εν πάση περιπτώσει θα πεισθούν ότι εμείς κάνουμε τα πάντα για να πέσει το έλλειμμα. Γιατί ο χρόνος είναι το σημαντικότερο συστατικό αυτής της προσπάθειας. Ο χρόνος. Ζητούμε χρόνο. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτό θα λειτουργήσει αυτή τη φορά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όλα κρίνονται στην πράξη. Θα είμαστε εδώ και το επόμενο χρονικό διάστημα για να δούμε αν πραγματικά θα έχουμε στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που πιστεύουμε ότι θα την έχουμε και αν οι αγορές πραγματικά λάβουν το μήνυμα περί εγγύησης και σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας. Αυτό είναι το στοίχημα που βάζουμε και πιστεύουμε ότι θα το κερδίσουμε.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Συγνώμη, η στήριξη, είπατε, θα είναι πολιτική;

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Να το θέσω λίγο διαφορετικά. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την επίσκεψη του κ. Ρεν, ο οποίος μίλησε για ένα σχέδιο που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το σχέδιο, η ελληνική κυβέρνηση το γνωρίζει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Ρεν ήρθε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του. Έκανε την επίσκεψη που έπρεπε να κάνει. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα δικό μας από πού θα λάβουμε τις αποφάσεις και φυσικά να δείξουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έχουμε σχέδιο και ότι αντιμετωπίζουμε την οικονομική κρίση με τον καλύτερο τρόπο.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Μιλάτε για πολιτική στήριξη. Εάν όμως δεν την έχετε όπως την θέλετε και δεν υπάρξουν άμεσα κάποια αποτελέσματα, θα εξετάσετε το ενδεχόμενο να πάει η χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Δίπλα θα είναι, στο Λευκό Οίκο, μόλις θα πάει ο Πρόεδρος...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ας μην προτρέχουμε. Πιστεύουμε ότι έχουμε την πολιτική στήριξη. Υπάρχουν, όμως, πολλές δυνατότητες. Μία από τις δυνατότητες είναι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Σας το ρωτώ, επίσης, κ. Εκπρόσωπε, εάν έχετε κάποιο σχόλιο, γιατί οι οικονομικοί σύμβουλοι της Μέρκελ επιμένουν σε αυτό το σενάριο, καλύτερα να πάει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους που λένε...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γι` αυτό λέω ότι είναι στο δικό μας χέρι να ασκήσουμε την πολιτική μας. Να λάβουμε εκείνες τις αποφάσεις που πραγματικά θα μας βγάλουν από την κρίση.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, αν καταλαβαίνουμε καλά από αυτά που μας λέτε τώρα και με το κλίμα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση, είναι ουσιαστικά μέσα στους τέσσερις μήνες και αύριο ρίχνει ακόμη μια ζαριά. Ισορροπεί σε ένα τεντωμένο σχοινί. Πηγαίνετε παίρνετε μέτρα, χωρίς να έχετε εξασφάλιση για το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν μπορεί να έχει κανείς εξασφάλιση της αντίδρασης των αγορών. Αυτό είναι δεδομένο. Είναι μέρος ενός διεθνούς οικονομικού παιχνιδιού που έχει τα ρίσκα του. Εμείς σε όποια μέτρα έχουμε πάρει μέχρι τώρα σε όποιες σοβαρές αποφάσεις, ακόμη και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που είναι για εμάς πραγματικά ένας σημαντικός άξονας, υπάρχουν ρίσκα. Αυτά τα ρίσκα και οι κίνδυνοι καθορίζουν, πολλές φορές, και την πολιτική που θα πρέπει να πάρουμε στη συνέχεια, αλλά και την κατάσταση και την ατμόσφαιρα που δημιουργείται στο οικονομικό πεδίο. Εγγύηση εκ των προτέρων, σε αυτή την τόσο ρευστή παγκόσμια κατάσταση και κυρίως με την άσχημη θέση της ελληνικής οικονομίας, κανείς δεν πρόκειται να μας δώσει εκ των προτέρων.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, δεν μπορείτε να πείτε στον ελληνικό λαό ότι αυτά τα μέτρα τα παίρνουμε και ότι θα βγούμε από το τούνελ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς εγγυόμαστε ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό, ότι θα πράξουμε το καλύτερο δυνατό, έτσι ώστε πραγματικά να βγούμε από αυτή την κρίση στην οποία έχουμε περιέλθει για τους γνωστούς λόγους. Γι` αυτό λέω, για άλλη μια φορά, ότι δεν καλείται να διασώσει κανείς τη χώρα μας. Εμείς οι ίδιοι, στην Ελλάδα αποφασίζουμε, ακόμη και με δύσκολες αποφάσεις, προκειμένου να βγούμε από αυτή την κρίση. Και η μόνη εγγύηση είναι μια σοβαρή πολιτική, την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σαφώς και την ασκεί.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες, δια στόματος του υπουργού Εργασίας, είχαμε την ανακοίνωση του «παγώματος» των συντάξεων. Ήθελα μια εκτίμηση για το ύψος των χρημάτων που υπολογίζετε ότι θα μαζέψετε από αυτό το μέτρο και κατά πόσο θα είναι προσωρινό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, ο υπουργός Εργασίας έχει εξαγγείλει - και πιο μπροστά- το «πάγωμα» των συντάξεων. Κάτι τέτοιο έγινε, ούτως ή άλλως, και το 2009. Τα χρήματα τα οποία θα εξοικονομηθούν από αυτό το «πάγωμα» των συντάξεων, είναι ένα σημαντικό ποσό. Αν θέλετε, να το διευκρινίσω και να σας το ανακοινώσω. Και βέβαια, έχει προσωρινό χαρακτήρα. Είναι σαφές. Είναι γνωστό ότι το ύψος των συντάξεων στην Ελλάδα είναι περιορισμένο, ότι δεν έχουμε μεγάλες συντάξεις. Είναι, επίσης, γνωστό ότι υπάρχει και ανομοιογένεια στις συντάξεις και μια τέτοια απόφαση σαφώς εντάσσεται στο πλαίσιο της βοήθειας εξόδου από την κρίση.

ΜΙΧΑΗΛ: Τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και εσείς, όσο και ο κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη λέτε ότι θα κάνετε ό,τι πρέπει να γίνει, ώστε η χώρα να ξεπεράσει το πρόβλημα που έχει μπροστά της. Το ερώτημά μου είναι το εξής πάρα πολύ απλό: Αυτά τα μέτρα που αναμένουμε αύριο μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι τα τελευταία μέτρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας έχω πει ότι ζούμε σε μια ρευστή κατάσταση. Είναι γνωστό. Και τα μέτρα και οι όποιες αποφάσεις κρίνονται, ως προς την αποδοτικότητά τους, στην πράξη. Αλλά, επειδή όλες οι αποφάσεις που λαμβάνουμε είναι πολύ σωστά μελετημένες και με πολύ κόπο, γι` αυτό ακριβώς πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα, αυτές οι αποφάσεις, θα έχουν και την απόδοση που πρέπει.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επανέρχομαι στο θέμα του 14ου μισθού, γιατί, αν δεν απατώμαι, ιστορικά, ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε γενικεύσει αυτό το μέτρο και για τον ιδιωτικό τομέα. Και αναρωτιέμαι, αν ένας άλλος Γεώργιος Παπανδρέου μπορεί να έρθει σήμερα και να πάρει αυτό το μέτρο πίσω, που είχε θεσπίσει για τον ιδιωτικό τομέα ο παππούς του.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα και προηγουμένως ότι οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται από την κυβέρνηση, είναι αποφάσεις οι οποίες -πολλές από αυτές είναι επώδυνες- έχουν καθαρά προσωρινό χαρακτήρα και θα πρέπει να αναμένουμε να τις δούμε πρώτα.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Θέλω να ρωτήσω. Λέτε ότι δεν είσαστε σίγουροι για το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές, ακόμη και σε αυτό το πακέτο μέτρων, ακόμη και αν θα υπάρξει η όποια κάλυψη υπάρξει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μήπως αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης έχει δρομολογήσει αυτό που παρατηρούμε από χθες; Δηλαδή, να έχει καλέσει η ελληνική κυβέρνηση έναν οικονομικό οίκο, την Standard and Poor s και να «ανοίγει τα χαρτιά» και να της δείχνει πώς είναι τα ελληνικά στοιχεία, προκειμένου να την «εξευμενίσει»;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς κινούμαστε με σοβαρότητα και η σοβαρότητα σε μια δεδομένη στιγμή, όπως είναι αυτή η χρονική συγκυρία, επιβάλλει στο να είμαστε επιφυλακτικοί. Επιβάλλει στο να είμαστε σοβαροί, μετρημένοι και να επιφυλασσόμεθα ως προς την αποδοτικότητα των μέτρων, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε σταθερά βήματα. Είναι, όμως, ξεκάθαρο ότι έχουμε προϋπολογίσει ποια έσοδα θα εξοικονομηθούν και ποιες περικοπτώμενες δαπάνες θα αποδώσουν μέσα από αυτές τις αποφάσεις. Γι` αυτό είμαστε σίγουροι και ακριβώς αυτή τη σιγουριά πιστεύουμε ότι θα την εκλάβουν ως μήνυμα και οι αγορές και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, προκειμένου από εδώ και πέρα να μην χρειαστεί να λάβουμε άλλες τέτοιες αποφάσεις.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Δηλαδή εκτός των Ευρωπαίων θα ενημερώσετε και τους διεθνείς αυτούς οργανισμούς για τα στοιχεία που αναμένετε να προκύψουν από τα μέτρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι διεθνείς οργανισμοί βλέπουν τις ανακοινώσεις, κάνουν τους υπολογισμούς τους και δεν χρειάζεται περαιτέρω εξειδίκευση.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Είπατε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι επώδυνες και έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Δηλαδή, η περικοπή του 14ου μισθού θα είναι προσωρινή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποιος σας είπε ότι θα περικοπεί ο 14ος μισθός; Για αυτό είπα, ας περιμένουμε να υπάρξουν αύριο οι αποφάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο για να έχουμε μία σειρά αποφάσεων, τις οποίες θα αξιολογήσουμε.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που είπε χθες, ο Όλι Ρεν ότι θα πάρει η κυβέρνηση για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, έχουν να κάνουν σε σχέση με το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι σαφές ότι κάνουμε μία αναμόρφωση στο ασφαλιστικό σύστημα. Και αυτό είναι απόφαση μονίμου χαρακτήρα. Ως προς τις εργασιακές σχέσεις, εμείς θέλουμε να ενισχυθούν οι εργασιακές σχέσεις και να γίνουν πιο αποδοτικές. Και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα υπάρξει απελευθέρωση απολύσεων ή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν συζητάμε κάτι τέτοιο. Εμείς, αντίθετα, υποστηρίζουμε τις θέσεις εργασίας, για να συμπληρώσω αυτό που με ρωτήσατε προηγουμένως.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σαφώς, δεν μπορείτε να κρίνετε πως θα αντιδράσουν οι αγορές. Το πρόβλημα είναι άλλο. Μέσα σε αυτή τη σκληρότητα των μέτρων ένα μικρό αντίδοτο ήταν οι αναπτυξιακές προσπάθειες. Έχει συναίσθηση ο κ. Πρωθυπουργός ότι ο αναπτυξιακός νόμος έχει αργήσει τραγικά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο αναπτυξιακός νόμος είναι ένα από τα νομοθετήματα που ετοιμάζει, ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση. Ο προηγούμενος αναπτυξιακός νόμος - και είχαμε ασκήσει κριτική  δεν λειτούργησε όπως έπρεπε να λειτουργήσει. Κινούμαστε με σταθερό γνώμονα την ανάπτυξη, γιατί είναι σαφές ότι και ο Πρωθυπουργός, αλλά και όλοι μας κατανοούμε ότι όποια μέτρα και να λάβουμε εάν δεν συνοδεύονται από αναπτυξιακές πνοές, δεν μπορούν να αποδώσουν γιατί θα επέλθει ύφεση. Είναι σαφές ότι εμείς από την πρώτη στιγμή αυτό που κάνουμε, είναι να επεξεργαζόμαστε αναπτυξιακά νομοθετήματα, τα οποία θα λειτουργήσουν και στη πράξη και έχουν να κάνουν με την αποκέντρωση της ανάπτυξης, με την καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, το οποίο είναι ουσιαστικά παγωμένο και η απορροφητικότητά του είναι ελάχιστη. Τα έχουμε ξαναπεί. Και όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της αναπτυξιακής προοπτικής.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ωραία τα λέτε. Πότε θα γίνει αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μα ήδη υπάρχουν νομοθετήματα, τα οποία έχουν στόχο την αναπτυξιακή ανάταξη της χώρας. Ήδη τα έχουμε δρομολογήσει.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το ενδεχόμενο να υπάρξει και ένα εθνικό ομόλογο; Να εκδοθεί εθνικό ομόλογο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, αυτή τη στιγμή, δουλεύουμε για να υπάρξει η σοβαρότητα και η σταθερότητα στην οικονομία μας. Να ανακοινωθούν οι αποφάσεις που έχουμε λάβει και θα λάβουμε ως Υπουργικό Συμβούλιο και αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε κάτι άλλο.

ΠΑΠΠΑ: Ο Πρωθυπουργός, αν θυμάμαι καλά, στο τελευταίο ταξίδι στο Λονδίνο, μας είχε πει ότι ζητάμε πολιτική στήριξη από την Ευρώπη και εν τοιαύτη περιπτώσει ζητάμε να εγγυηθούν ότι αν χρειαστεί να βγούμε στο δανεισμό θα δανειζόμαστε με τα επιτόκια που δανείζονται και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτήν την προϋπόθεση, θα ήθελα να ρωτήσω, πριν την αναγγελία των νέων μέτρων, την έχει πάρει η κυβέρνηση αυτήν την δέσμευση από τους ευρωπαίους εταίρους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ακριβώς αυτή τη δυνατότητα ζητούμε να αποκτήσουμε: του να μπορούμε να δανειζόμαστε ως ισότιμοι εταίροι με την Ε.Ε, την οποία σαφώς σήμερα και δεν έχουμε και γι αυτό είπα και προηγουμένως ότι δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί το τι θα γίνει με τις αγορές, αλλά με τις αποφάσεις τις οποίες θα πάρουμε. Δίνουμε μία προοπτική έτσι ώστε να ανακτήσουμε το κάποτε αυτονόητο: Να δανειζόμαστε όπως όλοι οι εταίροι μας.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Με τον κ. Άκερμαν το κουβέντιασε αυτό το θέμα; Διότι συζητάμε για παρέμβαση στα spreads και στους όρους με τους οποίους δανειζόμαστε. Ένα εργαλείο για παράδειγμα είναι η Deutsche Bank αν δεν κάνω λάθος...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Deutsche Bank εννοείται δε ρυθμίζει τα πάντα σε δανεισμό.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ... Κάποιες μεγάλες κρατικές τράπεζες να παρέμβουν αν δεχτούμε κερδοσκοπική επίθεση και θέλουν κάποιοι να μας δανείσουν με 6,5% και 7% και μας πιέζουν να ρίξουν τα spreads, να ρίξουν λοιπόν τα επιτόκια. Συζητήθηκε αυτό το θέμα με τον Άκερμαν; Εντάξει, με την πολιτική στήριξη θα τη δούμε, αλλά με τραπεζίτες όπως ο Άκερμαν κουβεντιάστηκε; Τι κουβεντιάστηκε την Παρασκευή; Δεν σας λέω για το μέλλον, σας λέω για το παρελθόν. Αυτό που έχει γίνει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση παίρνει όλα τα μέτρα. Κάνει όλες τις συζητήσεις, κάνει όλες εκείνες τις αναλύσεις οι οποίες πραγματικά θα μας οδηγήσουν σε αυτό που είπα προηγουμένως: Να μπορούμε να δανειζόμαστε με τα επιτόκια που πρέπει να δανειζόμαστε.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ρωτώ αν πήρατε κάποια υπόσχεση από τον Άκερμαν. Έγινε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Τι συζήτησε με τον Πρωθυπουργό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας αναφέρω την άποψη της κυβέρνησης, ως προς αυτό που λέτε και μακάρι να ήταν θέμα ενός τραπεζίτη να ρυθμίζει τα επιτόκιά μας.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Εγώ ρώτησα για το συγκεκριμένο τραπεζίτη. Δεν λέμε για άλλους.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα.

ΜΙΧΑΗΛ: Το αν θα πετύχουν ή όχι τα μέτρα, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ένας εκ των οποίων είναι το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί. Η Νέα Δημοκρατία διαφωνεί πλήρως και σας καταγγέλλει ότι ουσιαστικά φορτώνετε τα βάρη στον ελληνικό λαό. Το ίδιο και τα κόμματα της Αριστεράς και αρκετά συνδικάτα. Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε εσείς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης ζητάμε τη συναίνεση, ακόμη και για ζητήματα ήσσονος σημασίας. Είναι σαφές ότι ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει ποιοι συμβάλλουν και ποιοι δεν συμβάλλουν στο ξεπέρασμα της κρίσης. Όπως γνωρίζει και πολύ καλά, ποιοι μας έφεραν αυτή την κρίση που ζούμε σήμερα.

Η Νέα Δημοκρατία έχει τις ιστορικές και τις πολιτικές της ευθύνες. Άρα, θα πρέπει να κατανοήσει ότι έστω και τώρα θα πρέπει να κινείται στα όρια της συναίνεσης. Ως προς τα κόμματα της Αριστεράς, εκεί ισχύει ότι όλοι κρινόμαστε και θα κριθούμε και στο μέλλον, για το ποιος βοήθησε να ξεπεραστεί αυτή η μεγάλη κρίση.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Πρώτον, υπάρχουν πληροφορίες που διαρρέουν τον Τύπο, τα δημοσιογραφικά γραφείο. Θέλω μία πιο συγκεκριμένη απάντηση, αν μπορείτε. Θα έχουμε περικοπή μέρους του 14ου μισθού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό ρωτήθηκε.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Το ξαναρωτάω, για να μην υπάρχει αυτή η μετρολογία, την οποία καταγγέλλει δημοσίως ο Πρωθυπουργός.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ας περιμένουμε αύριο, να δούμε τι αποφάσεις θα λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο, για να ανακοινωθούν κιόλας.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Δεν το αποκλείεται, δηλαδή, ούτε τι ένα ούτε το άλλο. Ούτε να κοπεί τελείως, ούτε να περικοπεί ένα μέρος, ούτε τίποτα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τι να σας πω, αν αρχίζουμε και διαψεύδουμε και αποκλείουμε τα πάντα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Το δεύτερο ερώτημα είναι το εξής: Που πήγαν τα λεφτά; Εσείς προεκλογικά λέγατε ότι υπάρχουν λεφτά. Ο κ. Παπανδρέου μετεκλογικά ακόμη, μέχρι πριν από λίγους μήνες έλεγε ότι «όντως υπάρχουν τα λεφτά» με λίγο διαφορετική φρασεολογία. Έχετε δει τελικά που πήγαν τα λεφτά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως. Ακόμη και τώρα εμείς λέμε ότι λεφτά υπάρχουν στο ελληνικό κράτος. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να γίνουν εκείνες οι περικοπές στα δημόσια έξοδα, που είναι αντιπαραγωγικές. Να γίνουν εκείνες οι περικοπές των δαπανών, που όχι απλώς δεν προσφέρουν στον ελληνικό λαό, αλλά αντιθέτως δημιουργούν και αυτό το τεράστιο χρέος και έλλειμμα που υπάρχει. Για αυτό ακριβώς, ένα μεγάλο μέρος από την ωφέλεια που θα έχουμε από αυτές τις αποφάσεις, που θα ληφθούν αύριο και θα ανακοινωθούν, έχουν να κάνουν με τις περικοπές δημοσίων δαπανών, οι οποίες ήταν και είναι αντιπαραγωγικές και οι οποίες, βέβαια, επιβαρύνουν τον ελληνικό λαό. Εκεί είναι τα λεφτά.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Επ αυτού. Επειδή, λέτε ότι υπάρχουν τα χρήματα. Η μετρολογία, εν πάση περιπτώσει, που αναπτύσσεται...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είπα ότι μεγάλο μέρος είναι από την εξοικονόμηση που θα κάνουμε από τις περικοπές των δαπανών.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Σύμφωνοι. Βλέπω, όμως, ότι φαίνεται πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι τα μόνα χρήματα που υπάρχουν είναι στις τσέπες των υπαλλήλων. Για παράδειγμα, η φορολογία των δημοσίων υπαλλήλων, των ιδιωτικών υπαλλήλων θα πάει σχεδόν στο 40%, ενώ η φορολογία των επιχειρήσεων μειούται διαρκώς. Από το 35% πήγε στο 30%. Θα πάει στο 25%, στο 20%. Αυτό έχει μία αναπτυξιακή λογική ή είναι, μήπως, άδικη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έτσι όπως τα παρουσιάζετε -και δεν συμφωνώ φυσικά- ότι για 40% για τους μεν και μείωση των δε, είναι σαφές ότι μιλάτε για τα έσοδα. Υπάρχουν δύο κλάδοι. Ένας εξασφάλισης του δημοσίου χρήματος και των εσόδων και ό άλλος κλάδος είναι της περικοπής δαπανών. Προσπαθούμε και στα έσοδα να βάλουμε τέτοια κριτήρια, έτσι ώστε να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη στην επιβολή των φόρων, αλλά και στην είσπραξη. Για αυτό είπα προηγουμένως: Η μη είσπραξη των φόρων είναι κοινωνική αδικία. Και αυτοί οι δύο κλάδοι είναι αυτοί που πραγματικά μας δίνουν τις δυνατότητες να αναταχθεί η ελληνική οικονομία.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη, κοινωνική δικαιοσύνη είναι να μειώσετε από το 25% στο 24% τον φόρο για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και μέχρι το τέλος του 2013 στο 20% την ίδια στιγμή που φορολογείτε τους εργαζόμενους; Αυτή είναι η κοινωνική δικαιοσύνη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς έχουμε μια λογική: Προστασία των αδύναμων πολιτών και προσπάθεια ενίσχυσης της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Και η ανάπτυξη της χώρας περνάει από συγκεκριμένες διαδρομές, από συγκεκριμένες αποφάσεις. Θέλουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, γιατί αν δεν υπάρχει δεν θα υπάρχουν και θέσεις εργασίας. Άρα, το να παρουσιάζουμε τα πράγματα τόσο απλουστευμένα, νομίζω, ότι αδικείται και η πολιτική μας, αλλά και η ουσία της οικονομίας.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα μου επιτρέψετε να επιμείνω στο θέμα του 14ου μισθού. Άκουγα χθες τον κ. Μπεγλίτη, Υφυπουργό της κυβέρνησης, να λέει χθες ότι δεν τίθεται κανένα θέμα για τον 14ο μισθό. Γνωρίζει κάτι διαφορετικό από αυτό που διαβάζουμε ή δεν υπάρχει επικοινωνία, συνεννόηση μεταξύ του Οικονομικού Επιτελείου και των άλλων Υπουργών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα, ας περιμένουμε αύριο.

ΠΑΠΠΑ: Δεν μας λέτε τίποτε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τι να σας πω. Αν τα πω σήμερα, αύριο γιατί θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο; Για να επικυρώσει αυτά που θα πω εγώ σήμερα;

ΜΙΧΑΗΛ: Πρέπει να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο πρώτα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Σήμερα θα πει κάτι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, δημοσίως;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα γίνει πολιτική συζήτηση.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα ανακοινώσει κάτι ο Πρωθυπουργός; Θα δώσει ένα περίγραμμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ας περιμένουμε ως το απόγευμα. Το περίγραμμα το γνωρίζουμε, ούτως ή άλλως.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Εγώ ξέρω ότι θα κοπεί ο 14ος μισθός, λοιπόν. Το διαψεύδετε;

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Ο κ. Ρεν ευχήθηκε χθες στους Έλληνες «καλό κουράγιο». Η κυβέρνηση έχει να ευχηθεί κάτι στον ελληνικό λαό μετά και τα μέτρα που θα λάβει αύριο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση θέλει να δώσει το μήνυμα της σοβαρότητας και της εγγύησης, ότι όποια μέτρα, όποιες αποφάσεις λαμβάνονται, ακόμη και επώδυνες, στο τέλος θα είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και του απλού Έλληνα πολίτη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 2 March 2010 - 19:28:33 UTC