Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-04-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 263006231

Έκδοση 1

brf1904

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 19 Απριλίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα.

Είναι γνωστό σε όλους ότι η παρούσα κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει καταστάσεις πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες που όμοιές της δεν έχει βιώσει η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, εθνικό καθήκον και υποχρέωση της ηγεσίας του τόπου, αλλά και όλων μας, είναι αποκλειστικά και μόνον η σωτηρία της χώρας.

Αυτή την υποχρέωση έχουμε αναλάβει ως κυβέρνηση και είμαστε αποφασισμένοι να τη φέρουμε σε πέρας, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την προάσπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών. Σε αυτή μας την προσπάθεια προχωρούμε σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, χωρίς να υπολογίζουμε προσωπικό και πολιτικό κόστος.

Αποδεικνύουμε καθημερινά ότι το πολιτικό κόστος δεν αποτελεί για εμάς οδηγό και πυξίδα των αποφάσεών μας. Δυστυχώς, αν ανάλογη αντιμετώπιση έδειχνε και η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν θα είχαμε φθάσει σίγουρα μέχρι εδώ.

Είναι πιο επιτακτική ανάγκη από ποτέ, η ανάγκη να προχωρήσουμε σήμερα σε όλες εκείνες τις τομές που θα μας πάνε μπροστά ως χώρα και που σε τελική ανάλυση, αποτελούν και απαίτηση των Ελλήνων πολιτών. Αυτό πράττουμε σήμερα. Βαδίζουμε με γοργά βήματα, σε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές, σε κράτος και οικονομία, καθώς και στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης.

Μόνον έτσι θα βγούμε από την παρούσα κατάσταση, μόνον έτσι θα αποκτήσουμε, επιτέλους, ένα κράτος ανθρωποκεντρικό, με διαφάνεια και αξιοπιστία, που θα σέβεται τον κόπο και τις θυσίες των πολιτών του.

Εμείς, είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε. Ο ελληνικός λαός μπορεί να το επιτύχει.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πότε θα προσφύγουμε στο μηχανισμό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς επιθυμούμε να έχουμε έτοιμο ένα μηχανισμό. Ένα μηχανισμό στήριξης, τον οποίο έχει αποφασίσει στις 25 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες της Ευρωζώνης, έτσι ώστε να ζητήσουμε την ενεργοποίησή του, όταν και εφόσον χρειαστεί.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πότε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα.

ΡΟΥΒΙΝΕΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει μια διάχυτη γνώμη και πεποίθηση ότι κάποια μέτρα είναι σκληρά και θα ακυρώσουν τα επιτεύγματα του Πρωθυπουργού. Εσείς έχετε σφαιρική εικόνα όλου αυτού. Μπορείτε να μεταβιβάσετε κάποια μηνύματα, τα οποία πιστεύω ότι θα είναι πολύ σημαντικά, στους αρμόδιους υπουργούς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, αυτό που κάνουμε -όπως ανέφερα και στην εισαγωγή- είναι να παλεύουμε και να δίνουμε τη μάχη μας μέσα σε πολύ σκληρές και αντίξοες συνθήκες, σε συνθήκες που έχουν να κάνουν με τη σωτηρία της χώρας. Αυτό είναι που προέχει σήμερα. Να σώσουμε τη χώρα και αυτό κάνουμε. Πραγματικά, κάποια μέτρα είναι επώδυνα για τους Έλληνες πολίτες και μάλιστα, γι` αυτές τις ομάδες των συμπολιτών μας οι οποίες δεν έφταιξαν σε τίποτε για τη σημερινή κρίση. Όμως, δεν έχουμε την πολυτέλεια να πηγαίνουμε πέρα-δώθε. Η μόνη μας υποχρέωση είναι να εφαρμόσουμε σταθερά μέτρα και αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τη ριζική αναδιάρθρωση του κράτους και της οικονομίας, προσπαθώντας βεβαίως να θίξουμε, όσο το δυνατόν λιγότερο, τον απλό Έλληνα πολίτη και προσπαθώντας να τηρούμε την αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης σε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε.

ΣΠΑΝΟΥ: Εφόσον ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, είτε από τις διαβουλεύσεις πριν από αυτό, θεωρείτε απίθανο να τεθεί θέμα περικοπών μισθών στον ιδιωτικό τομέα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα μέτρα και τις αποφάσεις που πήραμε για το 2010, είναι υπέρ αρκετά. Είναι μέτρα και αποφάσεις που είναι περισσότερες από αυτές που θα μας ζητούσε το ΔΝΤ, αλλά και οι άλλοι φορείς οι οποίοι αποτελούν το μηχανισμό στήριξης. Συνεπώς, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Από το 2011 και 2012, θα εξειδικευθούν οι αποφάσεις και τα μέτρα, γιατί το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας έχει εξειδικευθεί μόνο για το 2010. Αλλά, επαναλαμβάνω ότι μέριμνα και μέλημά μας είναι το δημόσιο συμφέρον και η προάσπιση των δικαιωμάτων του απλού Έλληνα πολίτη.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, δεν είναι σε θέση να αποκλείσει κανένα από αυτά τα σκληρά μέτρα που διαβάζουμε στις εφημερίδες, για το 2011 και για το 2012;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτά που διαβάζουμε στις εφημερίδες ή αυτές οι φήμες που διαχέονται, όπως είπε και ο συνάδελφός σας, είναι αυτά που ακούμε εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι σενάρια. Δεν πηγάζουν από καμία βάση αληθείας. Οι διαπραγματεύσεις, ούτως ή άλλως και οι συζητήσεις, είναι εν εξελίξει. Συνεπώς, θα πρέπει να προσέχουμε - και εδώ είναι χρέος όλων μας- να μη δημιουργούμε άσχημη ψυχολογική κατάσταση στους Έλληνες πολίτες, γιατί αυτό επηρεάζει και την καθημερινότητά τους και τη μάχη που δίνουμε και ως Πολιτεία, έτσι ώστε να βγούμε από αυτή την κρίση.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Αυτό που ρώτησα, αν μου επιτρέπετε, είναι αν μπορεί να εγγυηθεί η κυβέρνηση ότι κάποιο από αυτά τα πολύ σκληρά μέτρα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δεν θα ληφθεί στα επόμενα χρόνια.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το να ασχολούμαστε και να σχολιάζουμε κάθε σενάριο, το οποίο βλέπουμε καθημερινά να «κυκλοφορεί», είναι και ατελέσφορο, αλλά δεν είναι και δεοντολογικό. Εμείς, όπως είπα και στην αρχή, χωρίς να υπολογίζουμε το προσωπικό και πολιτικό κόστος, κάνουμε τα πάντα, έτσι ώστε να σωθεί η χώρα μας. Και αυτό, μέχρι στιγμής, το πετυχαίνουμε. Και από εκεί και πέρα, τα μέτρα και τις αποφάσεις που πήραμε, μέτρα και αποφάσεις που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την επιβολή από κάποιους, προκειμένου να μας δανείσουν, είναι μέτρα και αποφάσεις για να αλλάξει η χώρα. Και αυτό κάνουμε, γιατί - θα εξηγήσω και θα διευκρινίσω, για άλλη μια φορά- ο δανεισμός δεν είναι αυτοσκοπός, είναι ένα μόνο μέσο για να μπορέσουμε να περάσουμε τις πολύ μεγάλες αλλαγές που σχεδιάζουμε για τη χώρα μας.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή μιλήσατε για φήμες πριν και για δημοσιεύματα, να σας θυμίσω ότι όσα μέτρα καταγράφονται στις εφημερίδες είναι προτάσεις του ΔΝΤ και προτάσεις που έχουν γίνει στους κόλπους του ECOFIN και του Εurogroup. Βάσει αυτών των μέτρων, θέλουμε να μας απαντήσετε: Είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη τέτοιων μέτρων, ναι ή όχι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κάποια από αυτά τα μέτρα, τα οποία διαχέονται, πραγματικά είναι προτάσεις του ΔΝΤ, αλλά είναι μόνο προτάσεις. Και σας ανέφερα ότι δεν έχει κλείσει καμία συζήτηση. Από την άλλη μεριά, όμως, σας είπα επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει τέτοια μέτρα για το 2010, που είναι υπέρ αρκετά, σε σχέση με αυτά τα οποία ακούμε.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης απέναντι στην πρόταση του Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ κ. Στρος-Καν ότι για την Ελλάδα, η μόνη λύση είναι ο αποπληθωρισμός μέσω της μείωσης των μισθών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς πήραμε τα μέτρα και τις αποφάσεις που κρίναμε ότι και αποδοτικά, στο ξεπέρασμα της κρίσης θα είναι, αλλά και δεν θίγουν ουσιαστικά και πολύ καθοριστικά το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών. Πήραμε μέτρα και αποφάσεις που σε άλλες εποχές δεν θα μπορούσαμε να τις σκεφθούμε και να σταθούν, γιατί πολιτευόμαστε, παίρνουμε τις αποφάσεις μας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ειδικών συνθηκών. Αυτό, το αντιλαμβάνεται ο ελληνικός λαός. Δείχνει μια πολύ μεγάλη ωριμότητα, για να δεχθεί αυτές τις αποφάσεις, γιατί γνωρίζει ότι στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να ξεπεράσουμε την κρίση και να μπορέσουμε να κάνουμε τις μεγάλες και βαθιές τομές στο κράτος και την οικονομία.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τον πληθωρισμό τον απορρίπτετε σαν λύση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι δεν μπορούμε να συζητάμε οποιαδήποτε λύση προτείνεται. Ας μείνουμε σε αυτά που έχουμε αποφασίσει μέχρι στιγμής.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Με δεδομένο ότι μας λέτε και συχνά-πυκνά επαναλαμβάνετε ότι τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει είναι πολύ αυστηρότερα σε ορισμένες περιπτώσεις από αυτά που ενδεχομένως θα μας ζητούσε το ΔΝΤ και είναι και μέτρα τα οποία έχουν υποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε τι άλλο μπορεί να συζητά η κυβέρνηση με το ΔΝΤ; Έχει μπει σε άλλους χώρους, τους οποίους εμείς δεν έχουμε στοχεύσει; Για παράδειγμα, μιλάμε δημοσιονομικά. Μήπως έχει πάει η συζήτηση με το ΔΝΤ και σε άλλους κλάδους, όπως τα αναπτυξιακά νομοσχέδια που πρέπει να προωθηθούν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η συζήτηση που γίνεται και που θα γίνεται -γιατί για τους γνωστούς λόγους δεν έγινε η συζήτηση που θα ξεκινούσε σήμερα- είναι συζήτηση που έχει να κάνει με την επεξεργασία των τεχνικών όρων και των θεμάτων που αφορούν σε όλα αυτά που συζητούμε αυτές τις ημέρες: Τα δημοσιονομικά, το Ασφαλιστικό. Γίνονται προτάσεις, εμείς λέμε τις δικές μας απόψεις και πάνω σε αυτά τα ζητήματα συζητάμε.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Δεν συζητάτε, δηλαδή, προς άλλες κατευθύνσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε αυτό που είπατε, ειδικά για το αναπτυξιακό, είναι προτεραιότητά μας και αποτελεί θέση μας, το να έχουμε συγκεκριμένες επεξεργασμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της χώρας. Μια σειρά από αποφάσεις που πήραμε και μια σειρά από αποφάσεις που συζητάμε και θα τεθούν στη συζήτηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, είναι αυτές που εγγυώνται την ανάπτυξη της χώρας. Να σας υπενθυμίσω ότι μέσα στον Μάιο θα έρθει ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση. Όπως, επίσης, είναι και δέσμευσή μας ότι η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, που είναι ένα από τα βασικότερα αναπτυξιακά εργαλεία, μέσα στο 2010 προδιαγράφεται να φθάσει στο 15% από 3% που είναι τώρα.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Θα ήθελα να το συγκεκριμενοποιήσω, αφού δεν μας απαντάτε. Έχει θέσει θέμα ιδιωτικοποιήσεων το ΔΝΤ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ΔΝΤ δεν έχει θέσει θέμα ιδιωτικοποιήσεων. Θέμα, όμως, αποκρατικοποιήσεων θέτουμε εμείς, γιατί υπάρχει ένα ζήτημα με τις αποκρατικοποιήσεις, τις οποίες θα φέρουμε σύντομα και με τον καλύτερο τρόπο για το δημόσιο συμφέρον.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή το ΔΝΤ δεν θέτει μόνο θέμα στον ιδιωτικό τομέα, σε ό,τι αφορά τις μειώσεις των μισθών, αλλά και ο Ολι Ρεν και επειδή είναι πιο κοντά ο Επίτροπος αυτός, παρότι δεν έχει έρθει στην Αθήνα, τότε μπορείτε να μας πείτε εάν υιοθετείτε τις απόψεις του, που λέει ότι πρέπει να κοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός; Είναι σαφέστατος σε αυτό το θέμα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχουν απόψεις, υπάρχουν προτάσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, επειδή δεν περίμενε τώρα, την τελευταία στιγμή, να πάρει τις αποφάσεις της, αλλά σε χρόνο που ήταν ο πιο ενδεδειγμένος έχουμε πάρει αποφάσεις, έτσι ώστε σήμερα να πηγαίνουμε, ως θωρακισμένη χώρα στις διαπραγματεύσεις για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, στον οποίο συμμετέχει και το ΔΝΤ. Φθάνουν και αρκούν οι αποφάσεις και τα μέτρα που έχουμε πάρει μέχρι τώρα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ένα από τα βασικά στοιχεία του διοικητικού ελλείμματος που έχει η κυβέρνηση αυτούς τους έξι μήνες ήταν και το θέμα των εφοριών. Από τις 67 εφορίες της Αττικής, μόνο οι τρεις έπιασαν τους στόχους. Οι υπεύθυνοι των εφοριών είναι αυτούς που έβαλε, με μη αξιοκρατικά κριτήρια, η Νέα Δημοκρατία. Πρώτον, γιατί δεν τους έχετε αλλάξει ακόμη; Δεύτερον, τι μέτρα πήρατε - αν πήρατε, που δεν πήρατε- πειθαρχικά εναντίον τους που δεν έπιασαν τους στόχους; Τι μέτρα θα πάρετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εσείς ρωτάτε και απαντάτε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όχι, ήταν μια πληροφορία ότι δεν έχει παρθεί κανένα διοικητικό μέτρο εναντίον τους. Δεν θα αποκόψουμε και τις πληροφορίες μας στην ερώτηση. Και σας ρωτώ. Η βασική ερώτηση είναι τι μέτρα θα πάρετε εναντίον τους. Γιατί το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι η έλλειψη εσόδων.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ένα από τα βασικά προβλήματα της χώρας είναι η έλλειψη εσόδων. Ένα πρόβλημα το οποίο είναι παθογενές και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πώς λειτουργεί και πώς λειτουργούσε, ειδικότερα τα τελευταία έξι χρόνια, το φορολογικό σύστημα της χώρας και ιδίως το φοροεισπρακτικό σύστημα. Να σας υπενθυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία ήρθε στην εξουσία το 2004, προαναγγέλλοντας και υποσχόμενη ότι θα καταργήσει το ΣΔΟΕ, προκειμένου να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα. Έτσι κατήργησε κάθε φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Εμείς, είμαστε στη διαδικασία να επαναδιαπραγματευθούμε και να δημιουργήσουμε καινούργιους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Και αυτό, θα το κάνουμε στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Από εκεί και πέρα, δεν αφήσαμε καθόλου τα έσοδα, τα οποία συμφωνούμε ότι είναι αναγκαία για να ασκηθεί η δέουσα κοινωνική και οικονομική πολιτική μας. Αυτό κάνουμε. Όσοι διευθυντές των Δ.Ο.Υ. δεν φτάνουν για αντικειμενικούς λόγους, τους στόχους τους, ήδη ελέγχονται. Και αυτό γίνεται από το υπουργείο Οικονομικών. Βεβαίως, εμείς δεν θα φθάναμε στο σημείο να αλλάξουμε τους προϊσταμένους των Δ.Ο.Υ. επειδή τους έβαλε η Νέα Δημοκρατία, αλλά δημιουργούμε ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα μείνει ως παρακαταθήκη στο ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να στελεχωθούν οι δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες με τους καλύτερους δημόσιους υπαλλήλους - ειδικά σε επίπεδο προϊσταμένων- έτσι ώστε να σταματήσουν οι παθογένειες του παρελθόντος.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπατε ότι θα αλλάξετε αυτούς τους μηχανισμούς. Θα κάνετε...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ηδη, τους αλλάζουμε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τους αλλάζετε, ήδη.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Επειδή δεν μας λέτε πότε θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, μήπως μπορείτε να μας πείτε πότε θα γίνει ανασχηματισμός, επειδή διαβάζουμε για το τέλος Μαΐου και έχουμε και πρόσωπα τις τελευταίες ημέρες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι μόνο τις τελευταίες ημέρες. Εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ακούμε και διαβάζουμε για τον ανασχηματισμό. Επιτρέψτε μου να πω: Σε δουλειά να βρισκόμαστε. Δεν υπάρχει ούτε ένα συγκεκριμένο αντικειμενικό στοιχείο που να κατευθύνει σε ανασχηματισμό, αλλά κάποιοι αρέσκονται να μιλούν για ανασχηματισμό, γιατί μεταφέρουν και ορέξεις κάποιων να συμμετέχουν στην εξουσία.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων του νέου Ασφαλιστικού από το 2013, αντί για το 2018 που είχε αρχικά προγραμματιστεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ασφαλιστικό, όπως γνωρίζουμε, είναι σε εξέλιξη. Οι συζητήσεις που γίνονται είναι σε εξέλιξη. Εφόσον υπάρξουν οι αποφάσεις, θα ανακοινωθούν. Εμείς εμμένουμε σε αυτά που έχουμε πει από την αρχή, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο θα είναι βιώσιμο, θα διασφαλίζει τις παρούσες συντάξεις, αλλά και την αλληλεγγύη των γενεών. Και αυτό θα το κάνουμε με όσες δυσκολίες και αν αντιμετωπίζουμε.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, μπορείτε να το φέρετε και πέντε χρόνια νωρίτερα. Αυτό μου λέτε τώρα. Δεν το αποκλείετε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν θα μπω σήμερα στη διαδικασία να αποκλείω τίποτε ή να δίνω πιθανότητες. Σας λέω ότι εμείς εμμένουμε σε αυτά που έχουμε πει στον ελληνικό λαό εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Καταγγέλθηκε ότι κάνατε μια ημερίδα με μειονοτικά φύλλα και εκεί δεν καλέσατε τον εκπρόσωπο της εφημερίδας των Πομάκων. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν αληθεύει και αν αληθεύει, γιατί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν έγινε καμία ημερίδα με μειονοτικά φύλλα. Έγινε μια ημερίδα και θα ακολουθήσουν και άλλες, στο πλαίσιο ενός προγράμματος των συναδέλφων σας από τον περιφερειακό Τύπο. Δεν αποκλείσαμε κανέναν. Ίσα-ίσα, η συμμετοχή ήταν πάρα πολύ μεγάλη και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν. Όμως, τέθηκαν κάποια κριτήρια, έτσι ώστε να καλούνται οι εφημερίδες οι οποίες πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Από κει και πέρα, εάν κάποιοι κάνουν καταγγελίες για δικούς τους και ιδιοτελείς λόγους, οφείλουν να τις αποδείξουν.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ο κ. Σαμαράς σας εγκαλεί και πάλι. Είπε ότι η κρίση είναι προϊόν του ΠΑΣΟΚ και ότι εσείς ευθύνεστε για την κρίση, ναι μεν υπήρχαν προβλήματα, αλλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για την κρίση και την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία σήμερα. Τι έχετε να πείτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο νοών νοείτω. Ο κ. Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία ας μην υποτιμούν τη νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι στις πρόσφατες εκλογές η Νέα Δημοκρατία παρέδωσε, στην κυριολεξία, τη χώρα στο σημείο της χρεωκοπίας. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά υπό ποιες συνθήκες απέδρασε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μέλος της οποίας φυσικά ήταν και ο κ. Σαμαράς. Εμείς περιμένουμε ακόμη να υπάρχει μια θετική, μια εποικοδομητική αντιπολίτευση, ειδικά από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Περιμένουμε ακόμη τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες, αν και φαίνονται πολλές στον αριθμό, 23 αν θυμάμαι καλά, δεν περιέχουν τίποτε καινούργιο. Αντίθετα, επαναλαμβάνουν κάποιες προτάσεις και απόψεις του ΠΑΣΟΚ. Αλλά από κει και πέρα, περιμένουμε και μια συμπεριφορά που θα δείχνει ότι στοιχειωδώς η Νέα Δημοκρατία κατανόησε γιατί έχασε και μάλιστα όταν θα έπρεπε να ζητάει συγνώμη από τον ελληνικό λαό για την κατάσταση στην οποία μας οδήγησε.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Αναφέρεστε στις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που κυκλοφόρησαν ως πεποίθηση και της κοινής γνώμης, αλλά δείχνουν επίσης μια ολοένα αυξανόμενη τάση της κοινωνίας να θεωρεί ότι και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει λειτουργήσει όπως έπρεπε. Δεν έχει κάνει όσα θα έπρεπε και δεν κινείται πάντα προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, κάνουμε αποτίμηση και του δικού μας έργου. Κάνουμε αυτή την αποτίμηση καθημερινά, γιατί δεν έχει τελειώσει το έργο μας ως προς τη διαχείριση αυτής της οικονομικής κρίσης. Και μέσα σε αυτή τη διαχείριση προσπαθούμε -και από ό,τι φαίνεται πετυχαίνουμε- να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Ας μην ξεχνάμε ότι το πρώτο μέλημά μας ήταν να μπορούμε στοιχειωδώς να στεκόμαστε ως χώρα στο ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο στερέωμα. Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση προσπάθησε πρώτα απ` όλα να ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της. Και αυτό το καταφέραμε. Από κει και πέρα, υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες, όπως είναι οι αγορές, η εγχώρια, αλλά και η διεθνής οικονομική κρίση, βάσει της οποίας προσαρμόζουμε και την πολιτική μας. Εμείς, δίνουμε καθημερινά έναν πολύ μεγάλο αγώνα. Δίνουμε καθημερινά εξετάσεις στον ελληνικό λαό. Πεποίθησή μας είναι ότι προχωράμε με τον καλύτερο τρόπο, γνωρίζοντας ότι έχουμε να κάνουμε με πολύ δύσκολες καταστάσεις. Φυσικά, δεν είμαστε αιθεροβάμονες. Πατάμε στο έδαφος και όπου πρέπει κάνουμε την κριτική μας.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αφού ελέγχετε την κατάσταση, γιατί ο Πρωθυπουργός - και νομίζω και εσείς, αλλά ας αναφερθούμε στον Πρωθυπουργό - νοιώθει την ανάγκη να επαναλαμβάνει διαρκώς ότι η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γιατί είναι μία πραγματικότητα ότι η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει. Μία πραγματικότητα, η οποία μέσα από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, πολλές φορές αμφισβητείται και μάλιστα με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εμείς ως ελληνική κυβέρνηση κάνουμε το καθήκον μας. Μπορέσαμε και ανατάξαμε το κλίμα της αναξιοπιστίας και προσπαθούμε να αντιστρέψουμε το πολύ δυσάρεστο κλίμα στην ελληνική οικονομία. Είμαστε, όμως, πεπεισμένοι ότι ήδη βάλαμε τις βάσεις. Έχουμε τη στήριξη του ελληνικού λαού σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Και είμαστε, βεβαίως, ακόμη πιο πεπεισμένοι ότι η χώρα μας δεν θα χρεοκοπήσει. Υπάρχουν εκείνες οι προϋποθέσεις, έτσι ώστε με την σωστή λειτουργία της κυβέρνησης και της Πολιτείας, σε λίγα χρόνια -σε κάποιο χρονικό διάστημα- να έχει ξεπεραστεί η κρίση και να μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο. Αυτό είναι το χρέος μας και η πεποίθησή μας είναι σαφής: Ότι έχουμε όλες τις δυνατότητες να πάμε μπροστά.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Εάν χρειαστεί να ενεργοποιήσουμε και από ότι φαίνεται, τέλος πάντων, θα ενεργοποιήσουμε αυτό τον μηχανισμό στήριξης, δεν είναι σαν να έχουμε φτάσει στο χείλος της χρεοκοπίας και να μην μπορούμε να την αποτρέψουμε μόνοι μας, παρά μόνο με το ΔΝΤ, το οποίο ήδη είναι εδώ, όπως είπε ο Πρωθυπουργός;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και το αίτημα προς ενεργοποίηση όταν γίνει και αν γίνει φυσικά, δεν σημαίνει χρεοκοπία. Σημαίνει ότι προσπαθήσαμε και δημιουργήσαμε -και η προσπάθεια αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα- ένα μηχανισμό στήριξης της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος θα αποτρέπει τις χειρότερες συνθήκες δανεισμού. Είναι διαφορετικό το να λέμε ότι προσφεύγουμε σε ένα μηχανισμό στήριξης, ο οποίος δημιουργεί καλύτερες συνθήκες δανεισμού και τελείως διαφορετικό και καμία σχέση δεν έχει η χρεοκοπία με την προσφυγή και την ενεργοποίηση ενός τέτοιου μηχανισμού. Χρεοκοπία θα είχαμε εάν δεν προσφεύγαμε, εάν δεν καταφέρναμε να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα τέτοιο μηχανισμό στήριξης. Εκεί, οι πιθανότητες χρεοκοπίας ήταν πολύ μεγάλες. Και όταν παραλάβαμε πριν έξι μήνες τη διακυβέρνηση της χώρας, αυτές οι προϋποθέσεις ήταν, σχεδόν, σαφείς, τις οποίες, βέβαια, ανακαλύπταμε σιγά - σιγά, δυστυχώς.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή, λέτε διαρκώς - το είπατε σήμερα κάνα - δυο φορές, δηλαδή - αν θα προσφύγουμε, λέτε, στον μηχανισμό, δηλαδή η κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο να μην προσφύγει στο μηχανισμό και να πάει στις ελεύθερες αγορές και να δανειστεί, για παράδειγμα, με σημερινούς όρους, με ένα επιτόκιο γύρω στο 8% όπως καταγράφεται σήμερα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση προσπαθεί μέσα από πολύ συνετές κινήσεις και με πολύ μεγάλη διερεύνηση των οικονομικών συνθηκών σε διεθνές επίπεδο κάθε μέρα, να καταφέρουμε να δανειστούμε με τον καλύτερο τρόπο για τον ελληνικό λαό. Και αυτό θα το κάνουμε μέσα είτε από το μηχανισμό, ο οποίος δημιουργήθηκε ή εκτός μηχανισμού. Όταν είναι να δανειστούμε, όταν είναι να ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός, θα εξετάσουμε και όλες τις προϋποθέσεις.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Έχετε κάποιο σχόλιο για την εκλογή του κ. Έρογλου στα Κατεχόμενα, επειδή υπάρχουν κάποιες φωνές που λένε ότι το Κυπριακό, πλέον, μπαίνει στο «ράφι».

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πριν από λίγες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο, όπου συζήτησε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Αυτό που θέλουμε είναι να συνεχιστεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, έτσι όπως ορίζεται μέσα από τις αποφάσεις του ΟΗΕ και βεβαίως μέλημά μας είναι να μην σταματήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις, γιατί έχουμε ένα τελικό σκοπό. Η κυπριακή Δημοκρατία, ήδη έχει θέσει το πλαίσιο μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία ενιαία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια. Και αυτές οι προϋποθέσεις θα πρέπει να τηρηθούν και στις νέες διαπραγματεύσεις. Αυτό είναι προς το συμφέρον όλου του κυπριακού λαού, είναι προς το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κοινοτήτων. Οι λεγόμενες εκλογές -γιατί αυτές οι εκλογές δεν είναι εκλογές ενός νόμιμου κράτους- στον τουρκοκυπριακό τομέα θα πρέπει να είναι συμβατές με αυτό το αίτημα του κυπριακού λαού.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η έγκυρη Ισπανική εφημερίδα «ΕΛ ΠΑΙΣ» έγραψε για παραδοχή του κ. Παπακωνσταντίνου, ότι έκανε λάθος που δεν πήρε νωρίτερα μέτρα. Το σχόλιό σας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ρητά και κατηγορηματικά, σας λέω ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ποτέ δεν έδωσε συνέντευξη σε αυτή την έγκυρη Ισπανική εφημερίδα. Συνεπώς, είναι κρίσεις της συντάκτριας, χωρίς να τις έχει εκφέρει ο υπουργός Οικονομικών.

ΣΑΒΑΡΙΚΑ: Αυτό το νέφος, γενικώς, πώς έχει καθυστερήσει τη κυβέρνηση να πάρει τις αποφάσεις της, όσον αφορά το ΔΝΤ και την ευρωπαϊκή στήριξη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει καθυστέρηση στις αποφάσεις. Υπάρχει καθυστέρηση στην έλευση του κλιμακίου, το οποίο έχει πάρει μία αναβολή για την Τετάρτη, για μεθαύριο. Ελπίζουμε αυτό το φυσικό φαινόμενο, το οποίο εμποδίζει τις αερομεταφορές, να μην εμποδίσει την περαιτέρω διαπραγμάτευση. Αλλά, ευτυχώς, τα σύγχρονα επικοινωνιακά μέσα είναι τόσο εξελιγμένα, που μπορεί και η φυσική παρουσία να αντικατασταθεί με μία τηλεπικοινωνιακή παρουσία. Προς το παρόν, όμως, έχει αναβληθεί η έλευση και η συζήτηση για την ερχόμενη Τετάρτη.

ΣΑΒΑΡΙΚΑ: Φοβόσαστε ότι αυτή η καθυστέρηση θα έχει και κάποιο πλήγμα στις αγορές, να μην σας βοηθήσει καθόλου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ελπίζουμε η καθυστέρηση αυτή να μην έχει επίπτωση στις αγορές. Εμείς παρακολουθούμε και είμαστε εδώ ως κυβέρνηση για να τα εξετάζουμε.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ υπάρχει θέμα με το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Μάντατζη, ο οποίος προκλητικά πήγε και ψήφισε σε ένα σωματείο, το οποίο είναι παράνομο, με την ένδειξη Τουρκική Ένωση Ξάνθης, αν θυμάμαι καλά και ο οποίος έχει προκαλέσει και στο πρόσφατο παρελθόν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εκεί υπάρχει ένα ζήτημα, το οποίο δεν αφορά στον βουλευτή κ. Μάντατζη. Είναι ένα ζήτημα αναγνώρισης ή μη ενός σωματείου και ήδη βρίσκεται σε δικαστική διαδικασία.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Προτίθεται η κυβέρνηση να αυξήσει περισσότερο τα όρια συνταξιοδότησης; Γιατί υπάρχουν σήμερα δημοσιεύματα ότι θα πάει στα 67 χρόνια.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτά τα δημοσιεύματα, αφορούν προφανώς, προτάσεις του ΔΝΤ, αν δεν κάνω λάθος. Εμείς όμως λέμε και πιστεύουμε ότι το να αυξήσουμε δύο χρόνια από 65 σε 67 το όριο συνταξιοδότησης δεν προσφέρει τίποτα. Εκείνο που προσφέρει, όμως, και είναι στις δικές μας προβλέψεις για το νέο ασφαλιστικό, είναι η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας κατά δύο χρόνια, από τα εξήντα ενάμιση σε δύο επιπλέον χρόνια. Αυτό είναι που προσφέρει. Εμείς θέλουμε να εντάξουμε στο νέο Ασφαλιστικό εκείνους τους όρους που πραγματικά θα προσφέρουνε σε ένα καλύτερο ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς να επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι, από κάθε άποψη.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να σας ρωτήσω το εξής: Υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους της χώρας και επιστροφή στη δραχμή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Οι αποκρατικοποιήσεις, που είπατε προηγουμένως, θα συνδυαστούν και με απολύσεις στις επιχειρήσεις που θα αποκρατικοποιήσει η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι αποκρατικοποιήσεις για τις οποίες κάποιοι μας κατηγορούν για καθυστέρηση, θα γίνουν με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο. Θα υπάρχει η κατάλληλη επεξεργασία, έτσι ώστε η αποκρατικοποίηση να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για το δημόσιο συμφέρον. Θα υπάρχει μέριμνα, φυσικά, και για τα εργασιακά δικαιώματα, όσων εργαζομένων απασχολούνται εκεί.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αποκλείετε, όμως, να υπάρξουν απολύσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ δεν μπορώ να μπω σε αυτή τη συζήτηση: αποκλείω ή δεν αποκλείω. Σας είπα ποιος είναι ο γενικός γνώμονας και ο γενικός κανόνας της κυβέρνησης και δεν μπορούμε να συζητήσουμε, συγκεκριμένα, όταν μάλιστα, ακόμη, δεν έχει αποφασιστεί ποιές αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν, άρα να μπορούμε να μιλάμε και πιο συγκεκριμένα για εργασιακό περιβάλλον.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Τον Μάιο η κυβέρνηση θα βγει στις αγορές να ζητήσει χρήματα, περί τα εννέα δις ευρώ. Πιστεύετε ότι θα είναι εύκολη η εξεύρεση αυτών των χρημάτων; Δηλαδή, οι αγορές θα δώσουν χρήματα στην ελληνική κυβέρνηση, στο ελληνικό κράτος ή θα έχουμε κάποιο πρόβλημα που θα μας οδηγήσει αναπόφευκτα στην ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επειδή οι συνθήκες της αγοράς αλλάζουν μέρα με τη μέρα και οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα είναι ανάλογες.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Γι` αυτό κ. Εκπρόσωπε, να σας ρωτήσω το εξής: Έχει αλλάξει τίποτε στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, δηλαδή, θα πάτε σε «δολλαριακό» δάνειο και επίσης με δεκαετή ομόλογα ή σκέφτεστε να πάτε με τρίμηνα ή εξάμηνα, ώστε να πάτε προς το τέλος του χρόνου, μετά στην αναχρηματοδότηση του χρέους με έναν τρόπο που ενδεχομένως να είναι καλύτερος στο τέλος του χρόνου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση είχε μιλήσει για ομολογιακό «δολλαριακό» δάνειο. Το θέμα είναι ότι, όταν και αν κρίνουμε σκόπιμο να γίνει κάτι τέτοιο, θα γίνει. Το να συζητάμε τώρα στο πως θα δανειστούμε, νομίζω, ότι δεν είναι και το δέον.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 20 April 2010 - 7:08:36 UTC