Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-05-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010

Αριθμός Δελτίου: 267270109

Έκδοση 1

brf1305

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 13 Μαΐου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Κερδίσαμε ως χώρα μια χρονική ανάσα με το μηχανισμό στήριξης στον οποίο έχουμε ενταχθεί. Μια ανάσα από την ασφυκτική πίεση των αγορών.

Το στοίχημά μας τώρα είναι διπλό: Σε πρώτο επίπεδο, η προστασία του πολίτη, του καταναλωτή και η συγκράτηση τιμών σε βασικά προϊόντα και σε δεύτερο επίπεδο, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η διαμόρφωση ενός ακμαίου αναπτυξιακού περιβάλλοντος, με στόχο την ανάπτυξη και την ανάταξη της οικονομίας.

Η ανάπτυξη της χώρας είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. Όλοι γνωρίζουμε ότι το μοντέλο ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών βασίζεται σε στρεβλώσεις και παθογένειες και εκ του αποτελέσματος έχει φανεί εύθραυστο. Ένα μοντέλο ανάπτυξης που πλέον δεν μας εκφράζει.

Η χώρα μας σήμερα καλείται να στραφεί σε μια βιώσιμη οικονομία, σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης που θα έχει ως επίκεντρο, τον άνθρωπο. Που θα στηρίζει την παραγωγή νέων και καινοτόμων προϊόντων. Που ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας και του Έλληνα και θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, φέρνοντας νέο πλούτο στη χώρα.

Η ανάπτυξη, όμως, όπως είναι γνωστό, δεν έρχεται εν μια νυκτί, ούτε βέβαια υπάρχει λύση που ως δια μαγείας θα λύσει το πρόβλημα. Χρειάζεται στρατηγικό σχεδιασμό και διαρθρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και στο κράτος γενικότερα, που θα δημιουργήσουν ένα γόνιμο περιβάλλον για τις επενδύσεις και την υγιή επιχειρηματικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, η κυβέρνηση προωθεί άμεσα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης σε πολλούς άξονες.

Ενδεικτικά να σας αναφέρω: Νέο πλαίσιο για το ΕΣΠΑ που ήδη αποδίδει και η απορροφητικότητά του έχει άνοδο 100%, από 3% έχουμε φθάσει ήδη στο 6,3%. Νέος αναπτυξιακός νόμος, με ποιοτικά κριτήρια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας, της έρευνας, της καινοτομίας και της «πράσινης» επιχειρηματικότητας, καθώς και με κριτήρια εγκατάστασης σε φθίνουσες ή απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας και διατήρησης και αύξησης των θέσεων εργασίας που έρχεται σύντομα στη Βουλή και θα ψηφιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα χρηματοδοτεί επενδύσεις από το 2011 και μετά, με ποσά που θα αγγίζουν τα 4 έως 5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2013.

Παράλληλα, σήμερα, προχωράει η εκταμίευση των πόρων, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το 2010, που αφορά χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων που είχαν ενταχθεί στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο, που εμείς σήμερα «τρέχουμε». Νομοσχέδιο για τη θέσπιση υπηρεσίας «μιας στάσης», το γνωστό «one stop shop», στην ίδρυση όλων των μορφών των εταιρειών, ομόρρυθμες εταιρείες, ετερόρρυθμες, ΕΠΕ και ανώνυμες εταιρείες. Αναθεώρηση του αντιμονοπωλιακού νόμου και του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σύσταση αντιμονοπωλιακής υπηρεσίας στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, απελευθέρωση των υπηρεσιών με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, παρατηρητήριο τιμών που περιλαμβάνει ήδη 1000 προϊόντα σε εκατοντάδες σημεία πώλησης, θεσμικό πλαίσιο για την τιμολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων και αγορανομική διάταξη για μείωση των τιμών φαρμάκων κατά 21%.

Βαδίζουμε ακόμη και σε συμφωνίες στον τομέα παραγωγής ενέργειας, στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού, με την άρση του καμποτάζ, στον τομέα των συμπράξεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και των μεγάλων συμφωνιών με ξένους επενδυτές.

Ήδη, χθες, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Κατσέλη, στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, πρότεινε τη δημιουργία του fast truck, δηλαδή, γρήγορης διεκπεραίωσης των επιχειρηματικών σχεδίων και των επενδύσεων, με αναδιαμόρφωση του νομικού πλαισίου, για την προσέλκυση και υποστήριξη μεγάλων επενδυτικών σχεδίων και την άτυπη διυπουργική επιτροπή για το συντονισμό όλων των υπουργείων, που μπορεί να μπλοκάρουν μια μεγάλη επένδυση, προκειμένου να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Ακόμη, να αναφέρω ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να πατάξει αποτελεσματικά και όχι με ευχολόγια, το οικονομικό έγκλημα. Ένα έγκλημα που έχει άμεση σχέση με το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα πολίτη και με την καθημερινότητά του. Γι` αυτό το σκοπό, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και με το υπουργείο Οικονομικών, αναπτύσσουν κοινές επιχειρησιακές δράσεις, σε μια σειρά από τομείς, από τη φοροδιαφυγή μέχρι τη νοσοκομειακή διαφθορά, που γνωρίζουμε πόσο επιβαρύνει τον Έλληνα πολίτη και τον προϋπολογισμό -εκεί γίνεται μια εξαιρετική δουλειά από την υπουργό Υγείας κ. Ξενογιαννακοπούλου- μέχρι και το παραεμπόριο στο κέντρο των αστικών κέντρων.

Ταυτόχρονα, ενισχύονται όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, το ΣΔΟΕ, η Υπηρεσία Εσωτερικών Ελέγχων Υποθέσεων της Αστυνομίας, που διευρύνει την αρμοδιότητά της σε όλο το φάσμα της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα, ενώ δημιουργείται Υπηρεσία Δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος, με ειδικό τμήμα Δίωξης του οικονομικού εγκλήματος που θα συνεργάζεται με το ΣΔΟΕ.

Προς το σκοπό αυτό, μόλις ολοκληρώθηκε διαγωνισμός πρόσληψης 100 νέων αστυνομικών, ειδικών καθηκόντων, που θα εκπαιδευτούν κατάλληλα, προκειμένου να είναι αποτελεσματική η πάταξη του οικονομικού εγκλήματος στους τομείς που ανέφερα προηγουμένως.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω, ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν χθες τον Πρωθυπουργό να αποφασίσει, στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, τη συγκρότηση δύο στην ουσία επιτροπών. Μια υπό τον ίδιο, την κ. Κατσέλη, την κ. Μπιρμπίλη και τον κ. Παπακωνσταντίνου για τα μεγάλα έργα, για τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, ενώ υπάρχει αρμόδιος υπουργός που έχει αυτή την αρμοδιότητα και δεύτερον, επίσης, να ακολουθήσει το μοντέλο των Ολυμπιακών Αγώνων στο να ξεμπλοκαριστούν νομοθετικά πράγματα και να ανατεθεί η διατύπωση της νομοθετικής ρύθμισης στον κ. Βενιζέλο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να αναφέρω, όπως είπα και στην εισαγωγή μου, ότι είναι καίριο στοίχημα της κυβέρνησης, να κερδίσουμε στον τομέα της ανάπτυξης. Μια ανάπτυξη η οποία, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, φθίνει, έχει μείνει πάρα πολύ πίσω και όχι μόνο σε νομοθετικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο προσέλκυσης επενδυτών. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα επιχειρηματικό και αναπτυξιακό περιβάλλον, το οποίο θα είναι ελκυστικό προς τους επενδυτές, με όλες τις συνέπειες οι οποίες έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη, με την οικονομία, με τις νέες θέσεις εργασίας. Από εκεί και πέρα, να διευκρινίσω ότι το λεγόμενο «fast truck», δηλαδή, η γρήγορη διεκπεραίωση των επιχειρήσεων, ήδη προβλέπεται από νομοσχέδιο που έχει ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Ένα νομοθετικό πλαίσιο, όμως, το οποίο βελτιώνεται με το νέο αναπτυξιακό νόμο, που εισηγήθηκε χθες στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, η κ. Κατσέλη. Στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο λοιπόν, προβλέπεται επίσης αυτή η διυπουργική επιτροπή, που θα έχει ως άμεσο αντικείμενο την επιτάχυνση των μεγάλων επενδύσεων.

Μου δίνετε λοιπόν, την ευκαιρία να διευκρινίσω ότι δεν υπάρχει κανένα «άδειασμα» κανενός υπουργού. Η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά και μάλιστα ήταν πρόταση της υπουργού Οικονομίας να βελτιωθεί αυτή η διυπουργική επιτροπή και αυτό που μας ενδιαφέρει - και αυτή είναι και εντολή του Πρωθυπουργού- είναι να ανταλλάσουμε απόψεις, γιατί εμείς χρειαζόμαστε και δίνουμε «οξυγόνο» στη διαβούλευση και στη συζήτηση ανάμεσα στους υπουργούς. Και γι` αυτό, ακριβώς, έχει γίνει και το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο. Αλλιώς, θα πηγαίναμε στα υπουργικά συμβούλια τυπικά, απλώς, για να εγκρίνουμε και να ψηφίζουμε νόμους που φέρνει ο κάθε υπουργός μόνος του. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια εξαιρετική και σκληρή δουλειά και σε επίπεδο επιχειρηματικότητας και σε επίπεδο οικονομίας, οικονομικών, υγείας, έτσι ώστε πραγματικά να μπορέσουμε στις πολύ δύσκολες αυτές οικονομικές συνθήκες που ζούμε, να ξεμπλοκάρουμε μεγάλα έργα, να ξεμπλοκάρουμε τις μεγάλες επενδύσεις που συναντούν σήμερα ένα αποτρεπτικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Να δούμε τα θέματα υγείας, όπως είπα στην αρχή, τη νοσοκομειακή διαφθορά. Μια διαφθορά που αντιμετωπίζει ο πολίτης καθημερινά στα νοσοκομεία και αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη του συστήματος υγείας. Και σε όλα αυτά εμείς προχωράμε.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τίθεται θέμα ανασχηματισμού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα το διαψεύδω καθημερινά, όσο το ρωτάτε.

ΠΑΠΠΑ: Επιβεβαιώνετε ότι χθες στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο υπήρξαν πολλές ενστάσεις, όσον αφορά τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρά η κ. Κατσέλη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σαφώς και δεν επιβεβαιώνω κάτι τέτοιο. Και αυτό, όχι για να καλύψω κάποια κατάσταση. Όπως είπα προηγουμένως, το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο λειτουργεί ουσιαστικά στη δική μας κυβέρνηση, γιατί ακριβώς θέλουμε να υπάρχει συζήτηση, να υπάρχει συλλογική συμβολή σε όλα τα νομοσχέδια, σε κάθε νομοσχέδιο και σε κάθε πρόταση που έρχεται από τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος φυσικά και είναι αρμόδιος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που του έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός. Επειδή διάβασα και άκουσα πάρα πολλά στα ΜΜΕ, το να εκφράζει κάποιος υπουργός τη σκέψη του, όπως έγινε χθες στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, όχι απλώς επιτρέπεται, αλλά επιβάλλεται από την ευθύνη των υπουργών. Και μάλιστα, όταν οι υπουργοί που τοποθετήθηκαν στο μεγάλο αυτό σχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου -ο οποίος είναι πρωτοποριακός και δεν έχει καμία σχέση με τους παλιούς αναπτυξιακούς νόμους και με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη της οικονομίας- έχουν διατελέσει σε θέσεις ανάπτυξης στο υπουργείο Ανάπτυξης, σε προηγούμενες θητείες τους. Αρα, έχουν άποψη που είναι επιβεβλημένη να ακούγεται και να εκδηλώνεται, με τον τρόπο που έγινε χθες, στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μας λέτε ότι δουλεύετε πάρα πολύ σκληρά και ότι είναι οξυγόνο τα άτυπα υπουργικά. Αν δουλεύετε τόσο σκληρά και είστε τόσο αποτελεσματικοί, γιατί επτά μήνες μετά την άνοδο της κυβέρνησης ακούγονται σαν προγραμματικές δηλώσεις αυτά που μας λέτε, «θα κάνουμε» πράγματα που έπρεπε ήδη να έχετε κάνει. Γιατί είναι νομοθετικές ρυθμίσεις, υποβολή νομοσχεδίων, δεν αναφερόμαστε σε έργο. Αναφερόμαστε σε νομοσχέδια που θα μπορούσαν σε δύο και τρεις μήνες να έχουν κατατεθεί.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς βλέπουμε τα νομοσχέδια ως εργαλεία παραγωγής έργου. Τα νομοσχέδια που καταθέτουμε στη Βουλή είναι μελετημένα, δεν είναι διεκπεραιωτικά. Ειδικά το θέμα της ανάπτυξης δεν λύνεται με έναν αναπτυξιακό νόμο. Είναι μια δέσμη από νόμους και μέτρα που έχουν να κάνουν συνολικότερα με την οικονομία και αυτό γίνεται. Ήδη, όπως είπα και προηγουμένως, χρηματοδοτείται ό,τι επενδυτικό σχέδιο αναφέρεται στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο, τα οποία εμείς ξεμπλοκάρουμε - γιατί βρήκαμε στο συρτάρι μας πολλά επενδυτικά σχέδια που ήταν απενεργοποιημένα. Αυτά από μόνα τους παράγουν ανάπτυξη. Με τη βελτίωση του αναπτυξιακού περιβάλλοντος, μέσα από αυτό το νέο αναπτυξιακό νόμο που θα έρθει στη Βουλή θα δείτε ότι πραγματικά επιβραβεύεται η καινοτομία, η αποκέντρωση, η διατήρηση θέσεων εργασίας. Συνεπώς, προσπαθούμε με στοχευμένες ενέργειες, τις οποίες εντάσσουμε σε ένα μελετημένο νομοθετικό πλαίσιο, να ασκήσουμε το έργο μας.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Μιας και μιλάμε για ανάπτυξη και δεδομένου ότι ο τουρισμός θεωρείται η ατμομηχανή και της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της ανάπτυξης, υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, ώστε ο Πρωθυπουργός να συμμετάσχει στην καμπάνια προβολής του ελληνικού τουρισμού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως ανέφερα και χθες, γνωρίζουμε ότι ο ελληνικός τουρισμός, ο οποίος είναι από τα επιφανέστερα και σπουδαιότερα προϊόντα που έχουμε να παράγουμε ως χώρα, γνωρίζει μια πολύ μεγάλη κρίση. Να μην επαναλάβω ό,τι επεσήμανα χθες. Απλώς να αναφέρω ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην επένδυση στον τουρισμό. Ο τουρισμός βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, υπάρχουν χιλιάδες ακυρώσεις κρατήσεων, με όποιες συνέπειες υπάρχουν από αυτές. Συνεπώς, εμείς πρέπει να κάνουμε και ήδη έχουμε προχωρήσει σε αυτό, γρήγορη δουλειά Πέρα από όλα αυτά που γίνονται από το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού τους τελευταίους μήνες, ήδη -και από την πολύ άσχημη εξέλιξη των τελευταίων εβδομάδων ως προς τις κρατήσεις- έχει δημιουργηθεί στον ΕΟΤ μια επιτροπή διαχείρισης κρίσης. Και φυσικά, επειδή ακριβώς δημιουργήθηκαν καινούργιες ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, δημιουργούμε και εξειδικεύουμε εντός των ημερών μια εξειδικευμένη, ιντερνετική κυρίως, καμπάνια για τον ελληνικό τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν πολλές σκέψεις, πολλές προτάσεις. Ήδη, δημιουργείται και «τρέχει» το δημιουργικό αυτής της καμπάνιας και υπάρχει σκέψη από το αρμόδιο υπουργείο να χρησιμοποιηθούν και αποσπάσματα από ομιλίες πολιτικών, μεταξύ των οποίων και του Πρωθυπουργού.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα, μας λέτε ότι υπάρχουν πάρα πολλές ακυρώσεις κρατήσεων. Χθες, αυτές τις ακυρώσεις τις αποδώσατε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων είτε στο λιμάνι, είτε σε διάφορα άλλα σημεία. Τελικά τι ισχύει; Φταίνε οι εργαζόμενοι ή οι ακυρώσεις γίνονται γιατί υπάρχει κρίση σε όλη την Ελλάδα και προφανώς κάποιοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Χθες, και σας επανέλαβα και σήμερα, μίλησα για την κρίση του ελληνικού τουρισμού. Το ότι υπάρχει παγκόσμια κρίση είναι γνωστό. Αλλά όταν γίνονταν αυτές οι κρατήσεις, η παγκόσμια κρίση υπήρχε. Η ελληνική, όμως, κρίση που δημιουργήθηκε και οξύνθηκε τις τελευταίες ημέρες και με τα γνωστά επεισόδια που στιγμάτισαν την Ελλάδα διεθνώς, ήταν καθοριστική γι αυτό το περιβάλλον που δημιουργήθηκε με ένα κλίμα ανασφάλειας και φόβου σε όλους τους επισκέπτες που είχαν κάνει ήδη τις κρατήσεις τους και οι οποίοι δεν θέλουν πλέον να έρθουν στην Ελλάδα για ευνόητους λόγους. Εμείς προσπαθούμε να ανατρέψουμε αυτό το κλίμα. Προσπαθούμε, με κάθε τρόπο, να διαμηνύσουμε στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής, ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε. Παρόλα αυτά, ακόμη και σήμερα, για όσους παρακολουθούμε ειδήσεις, είδαμε σε κρουαζιερόπλοιο που βρισκόταν στον Πειραιά να ταλαιπωρούνται οι επιβάτες του, επί τρεις τουλάχιστον ώρες, προκειμένου να αποβιβαστούν, γιατί υπήρχαν οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις. Για να μη δημιουργώ όμως και εγώ ένα κλίμα που δεν πρέπει, δεν θέλω να αναφέρω συγκεκριμένους αριθμούς, τους οποίους θα αναφέρει το αρμόδιο υπουργείο. Όμως είναι χιλιάδες οι ακυρώσεις που έγιναν λόγω των επεισοδίων των τελευταίων ημερών και το οικονομικό έλλειμμα που δημιουργείται κάθε εβδομάδα ανέρχεται σε πολλές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμα ούτε στην απεργία, ούτε στις κινητοποιήσεις, ούτε στη διεκδίκηση δικαιωμάτων. Το εμπόδιο στον τουρισμό δεν είναι οι πολίτες που διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους. Το εμπόδιο είναι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις και δράσεις που τελικά βάλλουν κατά του τουρισμού στη χώρα μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Όσον αφορά την επίσκεψη Ερντογάν. Αύριο, θα τον υποδεχθεί ο κ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου. Τι να περιμένουμε; Γιατί υπάρχουν πληροφορίες που λένε ότι αύριο οι δύο Πρωθυπουργοί πρόκειται να εξαγγείλουν κάτι κοινά συμφωνημένο. Δεν προσδιορίζεται ακριβώς, αλλά αφήνεται να εννοηθεί. Έχετε να μας πείτε κάτι παραπάνω;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ήδη γίνεται μια προεργασία σε πολλά επίπεδα, όπου θα υπογραφούν συμφωνίες ανάμεσα στους αρμόδιους υπουργούς. Και φυσικά θα υπάρχουν συζητήσεις και όποιες αποφάσεις ληφθούν σε όλα τα επίπεδα, θα ανακοινωθούν. Εξάλλου, νομίζω ότι ήδη παράλληλα γίνεται ενημέρωση των συναδέλφων σας από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος διευκρινίζει ακόμη περισσότερο τα θέματα της επίσκεψης.

ΜΙΧΑΗΛ: Να συμπληρώσω στην ερώτησή μου: Ο κ. Παπανδρέου θα ζητήσει από τον κ. Ερντογάν να συμφωνήσουν σε μια αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών των δύο χωρών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης στην περιοχή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απάντησα και χθες σε αυτή την αίθουσα ότι η μείωση των εξοπλισμών θα είναι όχι απλώς μια θεμιτή συμφωνία, όποτε γίνει, αλλά και επιβεβλημένη με την παγκόσμια οικονομική κρίση που διερχόμαστε και προσλαμβάνουμε ως χώρες. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι πολλά χρήματα του ελληνικού και του τουρκικού λαού, αντί να πηγαίνουν σε άλλες δράσεις, πηγαίνουν στους εξοπλισμούς. Από κει και πέρα, όμως, οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο, είναι πολύ περιορισμένες, είναι πολύ αυστηρές. Ως ελληνική κυβέρνηση έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν αρκούν τα λόγια. Θα πρέπει να συνοδεύονται και από πράξεις, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης για να μπορέσουν να μειωθούν οι εξοπλισμοί. Όσον αφορά το τι θα συζητηθεί αύριο, σας ανέφερα ότι θα ανακοινωθεί.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα συζητηθούν και θέματα ενεργειακής φύσης. Αυτά θα έχουν να κάνουν μόνο με το θέμα των αγωγών ή θα μπορούσαν να φθάσουν και στο θέμα υπεδάφους του Αιγαίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα επαναλάβω ότι δεν μπορώ να προκαταλάβω καμία συζήτηση και απόφαση. Όποιες αποφάσεις ληφθούν, θα ανακοινωθούν και θα εξειδικευθούν στη μεθαυριανή συνέντευξη Τύπου.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω εάν, εκτός από το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, έχετε θεσμοθετήσει και κοινό Υπουργικό Συμβούλιο με την Τουρκία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα γίνει μια κοινή συνεδρίαση των υπουργών και των δύο πλευρών και αυτό φυσικά είναι προς όφελος της δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Και φυσικά θα υπάρχει τυπική ατζέντα και συζήτηση.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Να γυρίσουμε λίγο στο οικονομικό έγκλημα και την τιμωρία του. Μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Siemens, ο κ. Γρηγοράκος, είπε μεταξύ άλλων σήμερα το πρωί πως εάν δεν τιμωρηθούν οι υπαίτιοι αυτής της κατάστασης «θα μας πάρουν με τις πέτρες οι πολίτες». Είναι έτοιμη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε προανακριτικές Επιτροπές άμεσα, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη όπου χρειάζεται και να μη γίνει αυτό που είπε ο κ. Γρηγοράκος, δηλαδή να σας πάρουν με τις πέτρες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εάν φθάσουμε να το λέμε και εμείς περισσότερες φορές, φυσικά εκφράζοντας την αγωνία μας για το πολιτικό σύστημα, νομίζω ότι δεν συμβάλλουμε και ιδιαίτερα. Αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι να δούμε εκ νέου το ρόλο του πολιτικού συστήματος συνολικότερα. Και αλίμονο εάν απαξιώνουμε τους πολιτικούς και τους βουλευτές. Θα πρέπει να στιγματίζουμε συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις πολιτικής φύσεως, φυσικά στο πλαίσιο της κριτικής που έχει δικαίωμα και μπορεί να ασκήσει ο κάθε πολίτης.

Ως προς τη Siemens, θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ, αφορά κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Και οι δύο Επιτροπές που «τρέχουν» -η Επιτροπή για το Βατοπαίδι, αλλά και η Επιτροπή για τη Siemens- δεν έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους. Παρακολουθούμε και εμείς, όπως και εσείς, το τι διαμείβεται εκεί. Αν υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις που θα μπορούν να οδηγήσουν σε προανακριτικές Επιτροπές, πιστεύω ότι κανείς, ειδικά σε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο, δεν θα υπολείπεται σε θάρρος να προχωρήσει σε προανακριτικές Επιτροπές. Αυτό, όμως, είναι θέμα της ίδιας της Βουλής και των όποιων στοιχείων θα προκύψουν.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να σας αναφέρω, επειδή διάβασα σε κάποια blogs ότι δήλωσα συγκεκριμένα πράγματα για τις Εξεταστικές Επιτροπές και αναφέρονται, μάλιστα σε εισαγωγικά, ως δικές μου προτάσεις. Είναι πράγματα που δεν έχω πει ποτέ και αντιθέτως τα έχουν πει βουλευτές άλλων κομμάτων. Εγώ, είμαι πολύ προσεκτικός, σέβομαι το ρόλο των Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής και το ρόλο του Κοινοβουλίου, έτσι ώστε να μην προτρέχω. Αλλά, το ότι δεν θα χαριστούμε σε κανένα σε όλα τα επίπεδα, αυτό είναι δεδομένο. Δεν υπάρχει περιθώριο, πλέον, ούτε για συμβιβασμούς, ούτε για συμψηφισμούς, ούτε για χάρες σε κανέναν.

ΣΕΓΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πόσο πραγματική ήταν η ενόχληση της κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Προέδρου του ΣΕΒ, όταν τη μία μέρα ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των βιομηχάνων «ζεστό χρήμα» και αμέσως μία μέρα μετά στο Υπουργικό Συμβούλιο, το έκανε πράξη με τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν υποσχέθηκε «ζεστό χρήμα» στους βιομηχάνους. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πως απαιτείται ρευστότητα στην αγορά. Ρευστότητα, η οποία, όμως, έχει σκοπό να αναθερμάνει την αγορά προς όφελος του Έλληνα πολίτη. Εκείνο το οποίο στιγματίστηκε και από τους συναδέλφους βουλευτές, ήταν συγκεκριμένες κινήσεις κάποιων επιχειρηματιών, οι οποίοι απαξίωναν την πολιτική. Και φυσικά κανείς δεν θα μπορούσε να συμμεριστεί αυτή την απαξίωση. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος δεν δίνει «ζεστό χρήμα» στους βιομήχανους. Δημιουργεί το περιβάλλον και τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε να υπάρχει επιτέλους ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ανάπτυξη στοχευμένη και τοπικά και σε επίπεδο τομέων και σε επίπεδο βιώσιμης ανάπτυξης, αντικειμενικοποιημένη, με συγκεκριμένα μόρια, τα οποία θα παίρνει ο κάθε επιχειρηματίας, έτσι ώστε να επιδοτηθεί, εφόσον δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, εφόσον προάγει την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία, την προστασία του περιβάλλοντος, εφόσον προάγει την πράσινη ανάπτυξη. Σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτός ο αναπτυξιακός νόμος θα είναι επίσημα νόμος του κράτους - με όσο πιο βελτιωμένη μορφή γίνεται και φυσικά μετά τη διαβούλευση - έτσι ώστε επιτέλους να έχουμε έναν αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος θα είναι σύγχρονος και θα δημιουργεί προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Επ΄ αυτού. Λέτε για τον αναπτυξιακό νόμο και είπατε αρκετά σήμερα. Πότε θα εφαρμοστεί γιατί τρέχει ήδη ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Πότε θα εφαρμοστεί.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα πότε θα ψηφιστεί.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Εγώ ρωτάω, μπορεί να εφαρμοστεί πριν το τέλος του 2010;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα σας είπα ότι αυτή τη στιγμή χρηματοδοτούνται επενδυτικά σχέδια, τα οποία έχουν περάσει με το προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο. Επενδυτικά σχέδια τα οποία ήταν στα συρτάρια και εμείς τα ξεμπλοκάρουμε. Άρα, η ανάπτυξη ήδη προχωράει. Θα ψηφιστεί ο νέος αναπτυξιακό νόμος και φυσικά θα εφαρμοστεί όταν υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Επ αυτού. Ένας από τους παράγοντες καθυστέρησης της οποιασδήποτε μεγάλης ανάπτυξης στη χώρα μας ξέρουμε πολύ καλά ότι είναι το μπλοκάρισμα σε δικαστικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις, είτε από πολίτες, είτε από διάφορες ομάδες. Πως μπορεί η κυβέρνηση αυτό να το ξεπεράσει και αν μπορεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές δημιουργείται ζήτημα καθυστέρησης. Κάτι που έχει να κάνει, βέβαια, και με τη γραφειοκρατία, γιατί οι ξένοι επενδυτές που αποφασίζουν να επενδύσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα, για το πρώτο θέμα που παραπονιούνται είναι η γραφειοκρατία. Άρα, με τις τομές που κάνουμε εμείς στο κράτος, ακόμη και με την απλοποίηση των διαδικασιών, η οποία έχει θεσπιστεί με νόμο που θα ψηφιστεί σύντομα - ήδη έχει περάσει από άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο - «σπάμε» αυτό το κατεστημένο της γραφειοκρατίας. Όσον αφορά στη δικαιοσύνη, οι παρεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε είναι περιορισμένες. Σε επίπεδο νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας όμως, μπορούμε ως Πολιτεία να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες και να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον, έτσι ώστε οι υποθέσεις που έχουν να κάνουν με τις επενδύσεις να ξεμπλοκάρουν και να μη δημιουργείται εμπόδιο στην ανάπτυξη της χώρας.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Θέλω να γυρίσω, λίγο, στα λεγόμενα του κ. Δασκαλόπουλου. Επειδή, χθες, παρακολουθήσαμε στη Βουλή μία επίθεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, προφανώς ενοχλημένοι όλοι, παρακολουθήσαμε προχθές τον Πρωθυπουργό να ζητάει τη στήριξη των επιχειρηματιών, έτσι ώστε να αναπληρωθούν οι θέσεις εργασίας που χάνονται από το δημόσιο. Και χθες τον υπουργό Δικαιοσύνης να λέει ότι «κάποιες ψείρες χόρτασαν και βγήκαν στο γιακά». Εν πάση περιπτώσει για να χορτάσει μία ψείρα, κάποιος την ταΐζει. Ποιος είναι αυτός;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ωραίο θέμα για συζήτηση ή για ημερίδα, διημερίδα, συνέδριο. Γνωρίζουμε όμως όλοι μας από την καθημερινή πρακτική ότι οι αγκυλώσεις, οι παθογένειες που υπάρχουν στο ελληνικό οικονομικό, αναπτυξιακό, πολιτικό σύστημα, είναι ακριβώς αυτές οι οποίες τροφοδοτούσαν για πάρα πολλά χρόνια στρεβλώσεις στην αγορά. Τροφοδοτούσαν τη διαφθορά, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αυτή είναι μία πραγματικότητα, την οποία οφείλουμε να αποτυπώσουμε και να μην κρυβόμαστε. Από κει και πέρα οι ενέργειες, ειδικά της κυβέρνησης, τείνουν ακριβώς στην ανάταξη αυτής της πραγματικότητας. Και αυτό που είπα προηγουμένως με τη γραφειοκρατία, έχει άμεση σχέση και με την διαφθορά. Όσο μεγαλύτερη είναι η γραφειοκρατία, τόσο μεγαλύτερες και περισσότερες εστίες διαφθοράς δημιουργούνται. Και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά όλοι και ακόμη και από προσωπική, καθημερινή εμπειρία, τι σημαίνει αυτό. Άρα, θα συμφωνούσα με το πνεύμα της ερώτησής σας ότι είναι στο δικό μας χέρι να μην τροφοδοτούμε αυτές τις «ψείρες», για να μην βγαίνουν στο γιακά.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως αυτή η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ, έρχεται να επικαλύψει ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κόβει μισθούς και συντάξεις στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους, προσφέρει με νόμους νέες επιδοτήσεις και απελευθέρωση επαγγελμάτων και αντιμονοπωλιακούς νόμους και στήριξη των επιχειρήσεων; Έρχεται να περάσει σε δεύτερη μοίρα αυτό, πριν μας ανακοινώσετε τα μέτρα εσείς. Αν κράτησα καλά 6,2 δις ευρώ θα είναι οι επιδοτήσεις που θα δοθούν άμεσα στους επιχειρηματίες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρόκειται για επενδύσεις, οι οποίες έχουν περάσει από γνωμοδοτικές επιτροπές, οι οποίες έχουν κριθεί ότι τηρούν όλες τις προϋποθέσεις για να τύχουν στοχευμένων επιδοτήσεων. Πρώτα από όλα αφορούν στον παλιό αναπτυξιακό νόμο. Εμείς, έχουμε υποχρέωση ως Πολιτεία, γιατί η Πολιτεία έχει συνέχεια, να επιδοτήσουμε αυτές τις επενδύσεις που δεν έχουν να κάνουν με πλουτισμό των επιχειρήσεων, έχουν να κάνουν με τη δημιουργία ανάπτυξης. Και με το νέο αναπτυξιακό νόμο δημιουργούμε προϋποθέσεις, έτσι ώστε να υπάρχει πιο ορθολογιστική ανάπτυξη, να δημιουργούνται θέσεις εργασίας, να δημιουργείται ένα περιβάλλον υγιούς επιχειρηματικότητας. Αντιπαράθεση της κυβέρνησης, γενικά, δεν υπάρχει με κανέναν παραγωγικό φορέα στη χώρα μας. Υπάρχει αντιπαράθεση με δογματικές πεποιθήσεις, μόνο σε εκείνο το επίπεδο κατά το οποίο απαξιώνουν το πολιτικό σύστημα και απαξιώνουν και την ίδια την κοινωνία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κατ αρχάς μία παρατήρηση. Στην ερώτηση της συναδέλφου απαντήσατε, οι αγκυλώσεις, οι παθογένειες, οι στρεβλώσεις. Αυτά δεν είναι φυσικά φαινόμενα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Συμφωνούμε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επί των ημερών σας, υπήρξαν και είναι δικά σας δημιουργήματα...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Διαφωνώ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όχι αυτής της κυβέρνησης, διαχρονικά των κυβερνήσεων.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε αυτό συμφωνώ. Γι` αυτό είπα επί δεκαετίες ολόκληρες. Και αν δεν το είπα, το συμπληρώνω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτή η εντυπωσιακή ομοβροντία κατά του κ. Δασκαλόπουλου, χθες, από τους πολιτικούς, μήπως είναι επειδή οι επιχειρηματίες τείνουν να καλύψουν δικό σας ζωτικό χώρο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως προς τι, δηλαδή; Ποιος είναι ο δικός μας ζωτικός χώρος;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ως προς τη διευθέτηση της πολιτικής, ως προς τη διοίκηση της κοινωνίας, ως προς το χώρο της πολιτικής.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, να εκφράζεται όπως θέλει. Εκεί, όμως, που υπάρχει απαξίωση της ίδιας της πολιτικής και μάλιστα απαξίωση που δεν έχει να κάνει με μία κριτική, απαξίωση που έχει να κάνει με μία συγκεκριμένη αντίληψη και η οποία εκφράζεται ενώπιον των πολιτικών, εμείς οι πολιτικές δυνάμεις έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να αντιτασσόμαστε σε αυτό.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: Αυτό είναι απάντηση στον κ. Δασκαλόπουλο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι απάντηση στον συνάδελφό σας.

ΣΕΓΚΟΣ: Πέρσι ο κ. Δασκαλόπουλος έλεγε ακριβώς τα ίδια. Είχε πει, δηλαδή, ότι η μεταπολιτευτική Δημοκρατία έχει στομώσει καθώς και το πολιτικό σύστημα έχει απεμπολήσει τον καθοδηγητικό του ρόλο και μίλαγε για την ανάγκη εξυγίανσης της πολιτικής λειτουργίας. Πέρσι, όμως, δεν αντιδράσατε, γιατί αντιδράτε, φέτος; Μήπως γιατί εξυπηρετεί όλο αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς αντιδρούμε, όταν θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει αντίδραση. Αντιδράσαμε γιατί είμαστε κυβέρνηση αυτού του τόπου. Και αντιδράσαμε γιατί έχουμε μία συνολική και συγκεκριμένη άποψη για την πολιτική και πως ασκείται. Και τα κόμματα που αντέδρασαν, αντέδρασαν κατ ανάλογο τρόπο ανάλογα με την θεώρηση που έχει ο καθένας.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να μίλησε για «ψείρες» και να ήταν αρκετά χαριτωμένο, ο Πρωθυπουργός, όμως, στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο μίλησε για συμφέροντα, τα οποία ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι έκαναν ζημιά στη χώρα, αλλά δεν μπήκε στη διαδικασία να πει ποια είναι αυτά τα συμφέροντα. Θα το κάνει κάποια στιγμή; Προτίθεται να το κάνει ο ίδιος ή κάποιο κυβερνητικό στέλεχος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το να βγούμε και να κατονομάζουμε γενικώς και αορίστως συμφέροντα, νομίζω, ότι όχι απλώς δεν αρκεί, αλλά ίσα - ίσα θα μπορεί να αποπροσανατολίζει κιόλας. Εμάς μας ενδιαφέρει αυτά τα συμφέροντα να τα αντιπαλεύουμε προς όφελος και μόνο του δημοσίου συμφέροντος.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Από τη χθεσινή ομοβροντία, όπως χαρακτηρίστηκε, δηλώσεων κατά του κ. Δασκαλόπουλου, απουσίαζε κάποια συγκεκριμένη τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας, της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε επ` αυτού και άλλο ένα ερώτημα να σας θέσω μετά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κάθε πολιτική δύναμη έχει τη δική της προσέγγιση σε συγκεκριμένες πράξεις και φυσικά έχει το δικαίωμα να τοποθετείται ή όχι. Είμαστε πολιτικές δυνάμεις και όλες οι πολιτικές δυνάμεις κρίνονται από τις απόψεις τους και τις συμπεριφορές τους.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Και το δεύτερο που ήθελα να ρωτήσω: Τι εξήγηση δίνει η κυβέρνηση για τη χθεσινή αποχώρηση της μετοχής του ΟΤΕ από το ταμπλό του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και αν τίθεται ζήτημα για τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Παναγή Βουρλούμη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στην κυβέρνηση δεν είχε γνωστοποιηθεί επίσημα αυτή η κίνηση του ΟΤΕ και ήδη αύριο υπάρχει συνάντηση του κ. Βουρλούμη με τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, όπου θα συζητηθεί το θέμα, επί της ουσίας.

ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Άρα, ουσιαστικά μας είπατε ότι σχετικά με το ζήτημα με την κ. Κατσέλη και την ανάπτυξη, μας είπατε ότι δεν υπάρχει καμία μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από την ίδια προς άλλους υπουργούς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει καμία μεταβίβαση. Η κ. Κατσέλη έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και εποπτεία στο θέμα της ανάπτυξης. Παρουσίασε προσχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, αλλά σας είπα ότι ακόμη και με τον ισχύοντα νόμο της Νέας Δημοκρατίας και πολύ περισσότερο, βέβαια, με το νέο αναπτυξιακό νόμο, που η ίδια η κ. Κατσέλη εισηγήθηκε στο άτυπο Υπουργικό, προβλέπεται διυπουργική επιτροπή για την προσέλκυση και διεκπεραίωση των επενδύσεων. Γιατί οι επενδύσεις είναι, φυσικά, αναπτυξιακό θέμα, αλλά έχουν να κάνουν και με τη λειτουργία άλλων υπουργείων.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή τον κ. Ερντογάν αύριο θα τον συνοδεύει μια κουστωδία Τούρκων επιχειρηματιών που έρχονται στην Ελλάδα και επειδή υπάρχουν δημοσιεύματα ότι κάποιοι απ` αυτούς αναπτύσσουν δραστηριότητες στον τουρισμό, υπάρχουν σκέψεις για να υπάρξουν τουρκικές επενδύσεις στα νησιά του Αιγαίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα υπάρχει ένα επιχειρηματικό φόρουμ, Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών, που θα είναι ελεύθερο και ανοικτό και μπορούμε να το παρακολουθήσουμε, οπότε θα δούμε και τι απόψεις έχουν για την ελληνική οικονομία ή τι τομείς συνεργασίας μπορεί να αναπτυχθούν ανάμεσα σε ελληνικές και τουρκικές επιχειρήσεις.

ΠΑΠΠΑ: Χθες, κύριε Εκπρόσωπε, οι βουλευτές του ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ εργασίας άσκησαν κριτική στον κ. Λοβέρδο, διότι επτά μήνες μετά τη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακόμη διοικητή το ΙΚΑ. Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι χρειάζεται προκήρυξη. Θέλω να ρωτήσω δύο πράγματα: Πρώτον, χρειαζόταν επτά μήνες για να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι χρειάζεται προκήρυξη και δεύτερον, αν η κυβέρνηση έχει εντοπίσει τομείς στους οποίους υπάρχει καθυστέρηση, θα έχει καθυστερήσει και μάλιστα αδικαιολόγητα, όπως είναι αυτό, όπως είναι η «μαύρη τρύπα» των νοσοκομείων και αν σ` αυτό το πλαίσιο σκέφτεται να κάνει κάποιες διορθωτικές κινήσεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να σας υπενθυμίσω ότι διοικητής του ΙΚΑ υπήρχε μέχρι προχθές. Το ότι ήταν διορισμένος από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε διοικητής σε αυτό το μεγάλο ασφαλιστικό οργανισμό. Άρα, νομίζω ότι αυτή είναι η απάντηση στο πρώτο σας ερώτημα.

Από εκεί και πέρα, όπου υπάρχουν ελλείψεις, προσπαθούμε με πολύ γοργά βήματα να τις αναπληρώσουμε. Για την «τρύπα» των νοσοκομείων, θα μου επιτρέψετε να σας υπενθυμίσω ότι το θέμα της νοσοκομειακής διαφθοράς είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Ένα ζήτημα, το οποίο δεν λύνεται με έναν νόμο. Είναι ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, πρώτα απ` όλα, προς τα νοσοκομεία, για να βλέπουμε και την αιτία της «μαύρης τρύπας», όπου γνωρίζουμε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία βρέθηκαν σε πολύ μεγάλη αδυναμία, γιατί κάποιοι συγκεκριμένοι κύριοι που διαχειρίζονται την περιουσία τους, έκαναν τα γνωστά «δομημένα ομόλογα» για τα οποία θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Άρα, ένα μεγάλο μέρος της «μαύρης τρύπας» των νοσοκομείων προέρχεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Και φυσικά, δεν μπορούσε να γίνει κάτι πιο μπροστά. Από εκεί και πέρα, το υπουργείο Υγείας και η κ. Ξενογιαννακοπούλου κάνουν τεράστιες προσπάθειες, έτσι ώστε να υπάρχει ένας εξορθολογισμός στις προμήθειες των νοσοκομείων, ένας εξορθολογισμός στη συνταγογράφηση των φαρμάκων, που είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Γίνεται ένας μεγάλος αγώνας, έτσι ώστε να υπάρχει εξυγίανση στον τομέα των φαρμάκων και εδώ υπάρχει συνεργασία του υπουργείου Υγείας, του υπουργείου Οικονομίας και φυσικά του κ. Λοβέρδου, έτσι ώστε αυτός ο τομέας των φαρμάκων επιτέλους να εξυγιανθεί. Εμείς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις χρόνιες παθογένειες, και μάλιστα στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, και να βγάλουμε σε πέρας αυτό που λέγεται Εθνικό Σύστημα Υγείας.

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, παρατήρησα στην εισαγωγή σας, ότι στηρίξατε την κ. Κατσέλη και την κ. Ξενογιαννακοπούλου που φέρονται από δημοσιεύματα να έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια στο Μαξίμου, λόγω καθυστερήσεων στο έργο τους. Χθες, επίσης, ο Πρωθυπουργός στήριξε με την παρουσία του στον Άγιο Κοσμά, την κ. Μπιρμπίλη. Θεωρούν οι τρεις υπουργοί ότι βάλλονται άδικα και ζήτησαν στήριξη από την κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν ζήτησε κανείς στήριξη από την κυβέρνηση, γιατί δεν υπάρχει λόγος. Η κυβέρνηση στηρίζει συνολικά τα μέλη της. Η λειτουργία της κυβέρνησης είναι συλλογική. Κανείς υπουργός δεν είναι μόνος του. Οι υπουργοί έχουν συγκεκριμένη αρμοδιότητα στο υπουργείο τους, έχουν την εποπτεία των νομικών προσώπων που τους έχει αναθέσει ο νόμος, αλλά η κυβέρνηση δρα συλλογικά. Και γι` αυτό, ακριβώς, δεν έχει ανάγκη κανένας υπουργός στήριξη, ούτε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ούτε από κανέναν άλλο συνάδελφό του. Αλλά, το να απαξιώνονται υπουργοί, οι οποίοι προσφέρουν έργο και κάνουν μια σκληρή δουλειά με διάφορους τρόπους, νομίζω ότι δεν τιμά κανέναν.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Για το ΙΚΑ μια ερώτηση: Είναι αλήθεια ότι φέτος, κατά το Α΄ τετράμηνο του τρέχοντος έτους δαπανήθηκαν 50 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα για φάρμακα, απ` ό,τι το αντίστοιχο περυσινό διάστημα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν έχω κάποιο τέτοιο στοιχείο για να σας το διαψεύσω ή να το επιβεβαιώσω. Πάντως, αυτό που γνωρίζω είναι ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, έτσι ώστε να περιοριστούν οι δαπάνες των φαρμάκων, να περιοριστεί η αλόγιστη συνταγογράφηση, να εξορθολογιστεί όλο το σύστημα των φαρμάκων και σ` αυτό το πλαίσιο κινούμαστε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 13 May 2010 - 18:29:53 UTC