Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-05-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 27 Μαΐου 2010

Αριθμός Δελτίου: 269590134

Έκδοση 1

brf2705

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 27 Μαΐου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Όπως γνωρίζετε, συνεδρίασε χθες το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα που αφορούν τη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού, καθώς και θέματα μείωσης των τιμών, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται επιπλέον τα χαμηλότερα εισοδήματα, τα οποία πλήττονται, ούτως ή άλλως. Οι χρόνιες στρεβλές πρακτικές, ο ατελής ανταγωνισμός, αλλά και η κατάχρηση της ισχύος των αγορών και των προμηθευτών, οδήγησαν εδώ και χρόνια σε αδιαφάνεια των τιμών, σε αθέμιτες προμήθειες και σε καθυστερήσεις των πληρωμών.

Η κυβέρνηση, εδώ και μήνες, δίνει μάχη και συνεχίζει να το κάνει ακόμη πιο εντατικά και μεθοδευμένα, για τη μείωση των τιμών, με στοχευμένες παρεμβατικές ενέργειες, όπως η ανατιμολόγηση, το νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων, η επικείμενη απελευθέρωση υπηρεσιών και κλειστών επαγγελμάτων, το Παρατηρητήριο των Τιμών και άλλα.

Επιπλέον, στο μέτωπο της διαφάνειας, η κυβέρνηση κινείται σε δύο επίπεδα: Πρώτον, οι εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, όπου επιτέλους βλέπουμε ότι αυτές οδηγούν σε απτά αποτελέσματα και αποδεικνύεται έτσι ότι το πολιτικό σύστημα μπορεί να το κάνει, αρκεί να υπάρχει η ισχυρή πολιτική βούληση, όπως υπάρχει τώρα, προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια στην πολιτική ζωή.

Εμείς, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε ως κυβέρνηση ζητήσαμε τις εξεταστικές επιτροπές. Εμείς κινήσαμε τις διαδικασίες. Θέλουμε να έρθουν τα πάντα στο φως. Επιθυμούμε την πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων που πλήγωσαν τη δημόσια ζωή της χώρας, αδιαφορώντας αν και εμείς θα ματώσουμε, αρκεί οι πολίτες να αντιληφθούν ότι η ατιμωρησία και η ανευθυνότητα σε αυτή τη χώρα, ανήκουν οριστικά πλέον στο παρελθόν.

Το δεύτερο επίπεδο, φυσικά, είναι η πάταξη της διαφθοράς σε χαμηλότερο επίπεδο, όπου υπάρχουν επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί. Ένα επίπεδο, όμως, που έχει αμεσότατη σχέση και επίδραση στην καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες, στην αλληλεπίδρασή τους με το κράτος.

Όπως ήδη γνωρίζετε, μετά από καταγγελίες πολιτών, ελέγχονται τα «πόθεν έσχες» επίορκων εφοριακών ή υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών που οι περιουσίες τους δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους και σύντομα, θα υπάρχουν αποτελέσματα.

Σήμερα, εξάλλου, ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», ο νέος χάρτης τοπικής αυτοδιοίκησης, με τον οποίο αφήνουμε οριστικά πίσω μας ένα πεπαλαιωμένο, πελατειακό, αργοκίνητο και αναποτελεσματικό κράτος, που ευθύνεται σημαντικά για τα σημερινά μας δεινά και προχωρούμε στην πιο ουσιαστική σύγχρονη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας.

Όποιος δεν αντιλαμβάνεται ή δεν θέλει να αντιληφθεί, κρυμμένος πίσω από τοπικιστικά ή μικροκομματικά συμφέροντα, τις πραγματικές ριζικές αλλαγές που επιφέρει το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» στη λειτουργία της ελληνικής περιφέρειας, απλά «βλέπει το δέντρο, χάνοντας το δάσος» και η πραγματικότητα θα τον ξεπεράσει. Εκεί, κρίνεται και η υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΑΝΟΥ: Επειδή είπατε ότι μπαίνει τέλος στην ατιμωρησία, με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, ποια ακριβώς θα είναι η τιμωρία του κ. Μαντέλη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να υπενθυμίσω ότι εμείς ζητήσαμε τη σύσταση όλων των Εξεταστικών Επιτροπών. Και όπως ανέφερα και στην εισαγωγή μου, Εξεταστικές Επιτροπές που κάποιοι μας έλεγαν ότι δεν θα τολμήσουμε ποτέ να τις ανοίξουμε, γιατί ίσως εμπλέκονταν και παλαιότερα στελέχη και μέλη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Εμείς δεν κάνουμε πίσω και ανοίγουμε τις διαδικασίες, έτσι ώστε να υπάρχει αποτύπωση των πολιτικών αλλά και ενδεχομένως ποινικών ευθυνών. Εάν δεν ζητούσαμε τη σύσταση αυτής της Εξεταστικής Επιτροπής, δεν θα υπήρχε θέμα Μαντέλη σήμερα. Άρα, κάναμε το πρώτο βήμα.

Δεύτερον, να υπενθυμίσω ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, το οποίο εμείς αλλάζουμε. Ήδη, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καστανίδης έχει δεσμευτεί και θα φέρει νομοσχέδιο για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι σκανδαλώδεις παραγραφές σε ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Από εκεί και πέρα, φυσικά, θα πρέπει η Δικαιοσύνη να εξαντλήσει όλα τα νομικά περιθώρια, έτσι ώστε κανένας από εδώ και πέρα - και δεν είναι μόνο θέμα του κ. Μαντέλη- να μη διαφεύγει της απονομής της Δικαιοσύνης. Και το κράτος και η Δικαιοσύνη, έχουν εκείνους τους μηχανισμούς και μπορεί να γίνουν εκείνες οι νομικές προσεγγίσεις, έτσι ώστε ακόμη και με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο να μην μείνει κανείς ατιμώρητος.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να θέσω τρεις ερωτήσεις: Πρώτον, αν η κυβέρνηση καταδικάζει πολιτικά τον κ. Μαντέλη και την πρακτική που ακολούθησε ως υπουργός, δεύτερον αν η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα - σε πολιτικό επίπεδο- σκέπτονται να ζητήσουν από τον κ. Μαντέλη να επιστρέψει τα χρήματα της μίζας υπέρ του ελληνικού Δημοσίου και τρίτον, αν η κυβέρνηση δια του υπουργού Δικαιοσύνης σκέφτεται να ζητήσει ευθύνες του δικαστή που χειριζόταν την υπόθεση Μαντέλη, γνωστού όντως ότι πριν από ενάμιση χρόνο ο κουμπάρος του είχε κάνει τη σχετική κατάθεση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση καταδικάζει σαφώς και απερίφραστα τέτοιου είδους ενέργειες. Είναι αυτονόητη η καταδίκη και η απαξίωση και του κ. Μαντέλη, αλλά και οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου συμπεριφέρθηκε με ανάλογο τρόπο. Όμως, δεν χρειαζόταν σήμερα να φθάσουν τα πράγματα ως εδώ για να το κάνει η κυβέρνηση απλώς λεκτικά. Το ΠΑΣΟΚ από το 2008 έχει διαγράψει τον κ. Μαντέλη και αυτή ήταν η κομματική απαξίωση, αλλά και η πρακτική, αυτονόητη καταδίκη απέναντι σε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Δεν ανακαλύψαμε σήμερα αυτά που ανακαλύπτουν κάποιοι άλλοι.

Από κει και πέρα, η Δικαιοσύνη θα πρέπει να εξαντλεί όλα τα περιθώρια απονομής της, έτσι ώστε να μην υπάρχουν ξανά φαινόμενα ατιμωρησίας πολιτικών προσώπων. Αυτό, νομίζω ότι είναι το σημαντικό, ειδικά από εδώ και πέρα για το μέλλον. Το ζήτημα που θέσατε, ετέθη σήμερα και στη Βουλή από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: δηλαδή ότι μπορεί να υπάρχει αστική αξίωση, προκειμένου τα περιουσιακά στοιχεία που φέρεται ότι αποκτήθηκαν από τέτοιου είδους παράνομες δοσοληψίες - και μάλιστα ακόμη και με το νέο όρο «πολιτική χορηγία», για τη μίζα που φυσικά είναι απαράδεκτο- εάν θα μπορεί το ελληνικό Δημόσιο να τα αξιώσει. Είναι θέμα νομικής διερεύνησης και φυσικά είναι μια πρόταση που έκαναν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, την οποία το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να τη δει με τη μεγαλύτερη ευρύτητα. Όπως και η Δικαιοσύνη να ξαναδεί πού υπάρχει παράλειψη, με δεδομένο όντως ότι ο κουμπάρος του κ. Μαντέλη, πριν από ένα χρόνο, κατέθεσε στον κ. Ζαγοριανό αυτά που θα έπρεπε να διερευνηθούν ίσως από τότε. Είναι όμως θέματα Δικαιοσύνης όπου εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Καλοσύνη σας που θα αλλάξετε το νόμο περί ευθύνης υπουργών...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ευθύνη μας και όχι καλοσύνη μας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Νιώθετε την ανάγκη ως πολιτικός κόσμος, ο Πρωθυπουργός εκπροσωπώντας όλο τον πολιτικό κόσμο, να ζητήσει συγνώμη γι` αυτό το νόμο που υπήρχε ως τώρα και επέτρεψε όσα επέτρεψε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς όπου σφάλουμε, ζητάμε έμπρακτα συγνώμη. Και αυτό βέβαια σε αντιπαραβολή της δικής μας συγνώμης με τη λεκτική συγνώμη του κ. Σαμαρά, ο οποίος εάν και ζήτησε συγνώμη πριν από λίγο χρονικό διάστημα, αποδεικνύει κάθε ημέρα ότι δεν το εννοούσε. Και προσπαθεί, αντί να θέλει να διερευνηθούν όλες οι σκοτεινές υποθέσεις και σκιές στον πολιτικό κόσμο, να μας πείσει πως ό,τι εξετάζεται από τις Εξεταστικές Επιτροπές έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ.

Σας είπα και προηγουμένως: εμείς τη συγνώμη - που δεν είναι θέμα συγνώμης, είναι θέμα αποκατάστασης της νομιμότητας- τη δείχνουμε με πράξεις. Και ακόμη και για την υπόθεση Μαντέλη, σε ανύποπτο χρόνο, προβήκαμε σε διαγραφή. Και αυτό δείχνει πως εννοούμε έμπρακτα τη συγνώμη προς τον ελληνικό λαό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και κάτι άλλο: Η Siemens εξακολουθεί να παίρνει δουλειές στην Ελλάδα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σήμερα, όπως γνωρίζετε, υπάρχει μια έρευνα του ΣΔΟΕ, μετά από αίτημα της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens και μάλιστα αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη. Άρα, υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση που προσπαθεί να αποκαλύψει την αλήθεια. Όχι απλώς δεν χαρίζουμε τίποτε σε κανέναν, αποκαλύπτουμε και όλη την αλήθεια.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή αναφερθήκατε δύο φορές στο παρελθόν, για τον κ. Μαντέλη ειδικά, δηλαδή γνωρίζατε κάτι το 2008, το οποίο σας οδήγησε τότε στη διαγραφή του, αλλά δεν το είπατε στον ελληνικό λαό; Δηλαδή, γνωρίζατε αυτό που είπε χθες ο κ. Μαντέλης, για παράδειγμα, και δεν το ξέραμε εμείς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εάν το γνωρίζαμε, θα το αποκαλύπταμε και ίσως κάναμε και άλλα πράγματα. Εμείς, όμως, όπου υπάρχει υπόνοια ότι κάποιο πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν συνάδει με τη νομιμότητα, ενεργούμε και δεόντως.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν προληπτική η διαγραφή Μαντέλη τότε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η διαγραφή Μαντέλη ήταν μια πράξη, η οποία έχει πολύ σημαντική πολιτική αξία και δεν μπορούμε να την υποβαθμίζουμε με άλλου είδους υπόνοιες.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσες ομολογίες στελεχών του ΠΑΣΟΚ χρειάζονται, για να παραδεχθεί το ΠΑΣΟΚ ότι μπήκαν «μαύρα» χρήματα στα ταμεία του;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν έχει αποδειχθεί ότι μπήκαν «μαύρα» χρήματα στα ταμεία του. Το ότι υπήρξαν δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, που σήμερα δεν είναι στο ΠΑΣΟΚ, δείχνει ακριβώς τη γενναιότητα, την τόλμη και την αποφασιστικότητα του ΠΑΣΟΚ, όταν άλλα κόμματα, με τρόπο που δεν συνάδει με τη Δημοκρατία, αρνούνται και το λένε ρητά ότι δεν πρόκειται να δεχθούν έλεγχο στα οικονομικά τους. Και αυτή τη συμπεριφορά την έχουν συγκεκριμένα κόμματα. Μάλιστα, κάποια εξ αυτών δεν το λένε ρητά, αλλά το λένε με άλλους τρόπους.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Να σας ρωτήσω δύο πράγματα: Το έχει πει και ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. Βαλυράκης ότι κατ` αρχήν υπάρχουν αυτή τη στιγμή και μη παραγεγραμμένες ευθύνες, ποινικές ευθύνες. Για παράδειγμα, η φοροδιαφυγή είναι μια πράξη που παραδέχθηκε ο ίδιος ο κ. Μαντέλης. Γι` αυτό, τι θα κάνετε; Και δεύτερον, η κυβέρνηση ερευνά - επειδή μέμφεστε τη Δικαιοσύνη- εσείς τι κάνετε; Ερευνάτε συμβάσεις...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν μεμφόμεθα τη Δικαιοσύνη. Λέμε ότι όπου η Δικαιοσύνη δεν έπραξε ό,τι έπρεπε οφείλει να το αποκαταστήσει τώρα.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Εντάξει, ακόμη και αν η Δικαιοσύνη δεν το πράττει αυτό, μπορείτε να το κάνετε εσείς πολύ απλά. Ερευνάτε, λοιπόν, συμβάσεις που έχει βάλει την υπογραφή του ο κ. Μαντέλης στο παρελθόν, για παράδειγμα, που αφορούν στον ΟΣΕ ή στον ΟΤΕ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι συγκεκριμένο θέμα. Είναι θέμα ακόμη και των Εξεταστικών Επιτροπών. Δεν θα αφήσουμε καμία σκιά να βαραίνει τον πολιτικό κόσμο. Αυτή είναι και η βούλησή μας την οποία αποδεικνύουμε κάθε ημέρα.

Όσον αφορά στον κ. Βαλυράκη, το δήλωσε - και το θεωρώ αυτονόητο φυσικά και αυτή είναι και η βούληση του ΠΑΣΟΚ- ότι θα ενεργοποιηθούν όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί, ακόμη και σε διεθνές επίπεδο, έτσι ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Και φυσικά, να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όσοι έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον. Και το έχω πει και άλλες φορές - και το επαναλαμβάνω, γιατί είναι πεποίθηση και προσωπική μου και του ΠΑΣΟΚ- ότι το κράτος διαθέτει εκείνα τα εργαλεία, όπου όταν υπάρχει η πολιτική βούληση να αποκαλύπτεται η αλήθεια και να τιμωρούνται οι ένοχοι.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Εξετάζετε θέμα συστάσεως Εξεταστικής Επιτροπής για χρονικό διάστημα προ του 2004; Διότι, απαντώντας τώρα, εγώ έτσι κατάλαβα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η διερεύνηση μπορεί να είναι σε πολλά επίπεδα. Εμείς είπαμε ότι δεν θα αφήσουμε να πλανάται καμία σκιά και σε επίπεδο πολιτικών ευθυνών και σε επίπεδο ποινικών ευθυνών, όπου και αν προκύψουν. Από κει και πέρα, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι και διάφοροι τρόποι, έτσι ώστε πραγματικά να αποκαλύπτεται η αλήθεια.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Επειδή αναφερθήκατε νωρίτερα στο ΣΔΟΕ. Άκουσα από το πρωί συνεντεύξεις των βουλευτών οι οποίοι μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή, που λένε ότι δεν έχουν τη στήριξη που θα ήθελαν, τουλάχιστον, τόσο από το ΣΔΟΕ, επειδή έχουν ζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία και δεν έχουν μέχρι στιγμής, αλλά και από την Τράπεζα της Ελλάδος. Θα γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε η Εξεταστική να έχει στα χέρια της τα στοιχεία που ζητά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Εξεταστική Επιτροπή, από τον Κανονισμό της Βουλής και από το Σύνταγμα έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Και αυτές οι αρμοδιότητες είναι πολύ διευρυμένες. Αρμοδιότητες που προσιδιάζουν στις αρμοδιότητες ανακριτή, αντίστοιχα στην τακτική Δικαιοσύνη. Άρα, έχει όλα εκείνα τα όπλα και όπου απαιτείται μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή του κράτους, των θεσμών, αλλά ακόμη και της Δικαιοσύνης, προκειμένου να φέρει σε πέρας το έργο της.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, για την ακρίβεια, το πρωί κατέθεσε μια πρόταση να κληθεί στην εξεταστική επιτροπή ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Σημίτης. Υπάρχει κάποιο σχόλιο από την πλευρά της κυβέρνησης γι` αυτό το αίτημα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι θέμα απόφασης της Εξεταστικής Επιτροπής να καλεί όσους πιστεύει ότι μπορούν να φέρουν φως σε κάθε υπόθεση. Από εκεί και πέρα, το να συγκεκριμενοποιούμε και να στοχεύουμε σε πρόσωπα για λόγους εντυπωσιασμού πολλές φορές - και δεν λέω ότι κάτι τέτοιο έκανε ο βουλευτής, το λέω γενικώς- πιστεύω ότι πολλές φορές μπορεί να καλύπτει και τη διερεύνηση της αλήθειας. Αυτό είναι καθαρά θέμα εξεταστικής επιτροπής. Η κυβέρνηση κατά το Σύνταγμα και τους νόμους δεν μπορεί να εμπλέκεται σε τέτοιου είδους αποφάσεις. Οι Εξεταστικές Επιτροπές, οι οποίες λειτουργούν, έχουν όλη την ελευθερία και τις αρμοδιότητες στα χέρια τους για να πράξουν τα δέοντα.

ΠΑΠΠΑ: Ο πρώην Πρωθυπουργός, κ. Σημίτης, με σημερινή του δήλωση δεν απαντά επί της ουσίας σε όσα έχουν κατατεθεί στην Εξεταστική Επιτροπή. Υπερασπίζεται το έργο της θητείας του. Έχει κάποιο σχόλιο η κυβέρνηση, με την έννοια ότι απ` όσα ειπώθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή, δημιουργούνται θέματα και για άλλους, για πρώην υπουργούς Οικονομικών και ακόμη υψηλότερα, απ` ό,τι λέει ο κ. Μαντέλης. Έχετε κάποια πληροφόρηση επ` αυτού; Θέλετε να σχολιάσετε και τη δήλωση του πρώην Πρωθυπουργού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν θα σχολιάσω τη δήλωση του πρώην Πρωθυπουργού. Και φυσικά, εάν ο κ. Μαντέλης είχε να υποδείξει άλλα πρόσωπα, θα μπορούσε να τα υποδείξει. Ή εάν προκύψουν πολιτικές ευθύνες ή ενδείξεις ευθυνών για άλλα πρόσωπα από τη διαδικασία της Εξεταστικής, φυσικά, νομίζω ότι βούληση όλων, τουλάχιστον του ΠΑΣΟΚ, είναι να διερευνηθεί οτιδήποτε τέτοιο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί η κυβέρνηση δεν στρέφεται δικαστικά κατά της Siemens, η οποία έδινε τις πολιτικές χορηγίες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι προσεγγίσεις που γίνονται σε επίπεδο δικαιοσύνης είναι προσεκτικές. Εμείς διερευνούμε οποιαδήποτε πτυχή όλων αυτών των ζητημάτων, η οποία θα πρέπει να διερευνηθεί και θα έχει να κάνει με το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια περιουσία. Πολλά πράγματα, όμως, πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν είναι απλά, ούτε απλοϊκά. Μπορεί πραγματικά η βούληση να είναι σαφής, θα πρέπει, όμως, η κυβέρνηση να ενεργεί για το κράτος με συγκεκριμένο τρόπο, πολύ μεθοδικά, προκειμένου και ευθύνες να καταλογίζονται σε ποινικό επίπεδο, αλλά και να αποκαθίσταται η δημόσια περιουσία. Και φυσικά, όταν είναι σε εξέλιξη μια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, από την οποία πιθανόν να προκύψουν τέτοιες ευθύνες, η κυβέρνηση και το κράτος έχει υποχρέωση - το κράτος όχι η κάθε κυβέρνηση- να προσφύγει δικαστικά, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η δημόσια περιουσία ή να αποκατασταθεί ακόμη και η ηθική βλάβη του Δημοσίου.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επειδή λέτε ότι θέλετε να αποκαλυφθεί η αλήθεια και αυτό προφανώς θέλει και ο κόσμος από εσάς, πώς σας φαίνεται που ένα πρώην πολιτικό πρόσωπο, πηγαίνει μέσα στη Βουλή, ανεβαίνει στο βήμα, παραδέχεται ότι έχει πάρει μίζα και ανενόχλητος παίρνει το πρώτο αεροπλάνο και φεύγει στο εξωτερικό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή είναι μια αίσθηση περί δικαίου, η οποία υπάρχει και περιρρέει αυτές τις ημέρες. Από εκεί και πέρα, όμως, σας εξήγησα ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο το οποίο είναι παρωχημένο, είναι άδικο, και πολλές φορές υποθάλπει την ατιμωρησία. Το σημαντικό είναι ότι εμείς αυτό το πλαίσιο το αλλάζουμε. Εμείς είμαστε που σε λίγο θα φέρουμε στη Βουλή νομοσχέδιο για την τροποποίηση των διατάξεων του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Και φυσικά είπαμε - το δήλωσα και προηγουμένως και έχει δηλωθεί σε όλα τα επίπεδα- ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια έτσι ώστε από εδώ και πέρα, κάποιος που ομολογεί ότι χρηματίστηκε να μη φεύγει ατιμώρητος. Υπάρχουν όπλα στο νομικό οπλοστάσιο του κράτους και της Βουλής, που πιστεύω ότι θα αξιολογηθούν και θα αξιοποιηθούν.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ναι, αλλά πρόκειται για το δεύτερο πρόσωπο που συμβαίνει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Θυμάστε την περίπτωση Χριστοφοράκου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στην περίπτωση Χριστοφοράκου υπάρχουν ευθύνες όπου, ενώ ομολόγησε -και δεν ήταν πολιτικό πρόσωπο ο κ. Χριστοφοράκος, ήταν ένας απλός πολίτης- αντί να περιοριστεί τουλάχιστον η ελευθερία του, αφέθηκε και μάλιστα με πολλές υπόνοιες εμπλοκής της προηγούμενης κυβέρνησης, να φύγει στο εξωτερικό και μετά προσπαθούσαμε να τον φέρουμε πίσω. Είναι δύο τελείως διαφορετικά θέματα.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ένα άλλο θέμα: Σκέφτεται η κυβέρνηση να μεταφέρει στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ στο 23% τα τρόφιμα και τα φάρμακα όπως έχει υπογράψει στο μνημόνιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Δ.Ν.Τ.;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση αποφασίζει με συγκεκριμένα κριτήρια. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει τέτοια απόφαση, δεν το σχολιάζω.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει στο μνημόνιο, όμως.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει συγκεκριμένος ΦΠΑ για συγκεκριμένα προϊόντα και αυτό ήδη ισχύει.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Σε άλλο θέμα. Ήθελα να σας ρωτήσω πως σχολιάζει η κυβέρνηση τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, από το βήμα της Βουλής, χθες, για τις αδυναμίες που διαπιστώνει στον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». Ένα νομοσχέδιο, το οποίο εσείς πριν από 48 ώρες, αν δεν κάνω λάθος, τονίσατε ότι πρόκειται για μείζονα μεταρρύθμιση προς το συμφέρον των πολιτών και για τη διάσωση της χώρας, και αν σας απασχολεί το γεγονός ότι βουλευτές ή τουλάχιστον ο Πρόεδρος της Βουλής δεν προτίθενται να ψηφίσουν με την «καρδιά» τους ένα τέτοιο νομοσχέδιο, τόσο σημαντικό για την κυβέρνηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πιστεύω ότι εάν ανατρέξει κάποιος και στις δηλώσεις του κ. Πετσάλνικου, αλλά και όλων των βουλευτών, οι οποίοι, ίσως, είχαν αμφιβολίες για το χωροθετικό μέρος, ακόμη και σήμερα να σας θυμίσω, ο κ. Πετσάλνικος δήλωσε ότι ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» είναι ένα άλμα της τοπικής αυτοδιοίκησης προς τα εμπρός. Δεν θα βρει διαφωνίες επί του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και επί της τεράστιας σημασίας που έχει ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Τώρα, εάν σε κάποιες περιοχές υπάρχουν αμφισβητήσεις - και είναι επόμενο να υπάρχουν ως προς τη χωροθέτηση και την ονομασία κάποιων Δήμων, την έδρα κάποιων Δήμων - αυτά είναι θεμιτά και είναι στο πλαίσιο του ρόλου του βουλευτή, ο οποίος βλέπει διαφορετικά τα πράγματα στην εκλογική του περιφέρεια. Το σημαντικό είναι ότι κανείς δεν αμφισβήτησε -ίσα, ίσα το αντίθετο - την αξία του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». Αναγνωρίζεται από όλους τους βουλευτές, ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ και φυσικά κανείς δεν μπορεί να απαξιώσει το ότι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης, οι υφυπουργοί και οι συνεργάτες τους έκαναν μία εξαιρετική δουλειά και μάλιστα χωρίς εκπτώσεις. Και αυτό το λέω γιατί οι Δήμοι, έτσι όπως παρουσιάστηκαν στην αρχή, αντί να αυξηθούν - και θα γινόταν αυτό εάν υφίσταντο πιέσεις και το υπουργείο Εσωτερικών ήταν ανεκτικό σε αυτές τις πιέσεις - μειώθηκαν. Υπήρξε μία σταθερή γραμμή του υπουργείου Εσωτερικών, έτσι ώστε αυτό το μείζον εγχείρημα να αποδώσει και να μη παραποιηθεί και να μην υποβαθμιστεί η αξία του από συγκεκριμένα θέματα χωροθέτησης.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σε ένα άλλο θέμα που συνήθως δεν ερωτάται μήπως χαρακτηριστεί ο ερωτών ρατσιστής. Στο κέντρο της Αθήνας έχει γίνει αποικία εγκλήματος. Χθες, πάλι, είχαμε μάχες μεταξύ συμμοριών με γιαταγάνια και ακόντια. θα εξακολουθήσει για πολύ ακόμη να είναι άβατο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει ένα μείζον ζήτημα, ένα μεγάλο θέμα μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία δεν υπήρχε μέχρι τώρα. Εμείς, προσπαθούμε και φυσικά δεν μπορούμε να δεχόμαστε ότι υπάρχουν περιοχές της Αθήνας, αλλά και της ελληνικής επικράτειας που είναι άβατα. Είναι θέμα προστασίας του πολίτη. Γίνεται μία σημαντική δουλειά, η οποία, φυσικά, δεν μπορεί να τελειώσει με μία, δύο επιχειρήσεις όπως κάποιοι προσπαθούσαν να κάνουν. Θέλει δουλειά σε βάθος, έτσι ώστε να μην υπάρχουν άβατα και να είναι σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και ένα στοιχειώδες δικαίωμα είναι να μπορεί κάποιος να κυκλοφορεί ελεύθερα και με ασφάλεια στην πόλη του. Είναι, όμως, ένα θέμα που συσσωρεύτηκε εδώ και πάρα πολλά χρόνια και αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν το βλέπουμε να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα. Τα προβλήματα υπάρχουν και επαυξάνονται.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εξαρτάται από ποια οπτική γωνία βλέπει κάποιος το θέμα. Πάντως, η εγκληματικότητα που αφορά στους Έλληνες πολίτες είναι ένα θέμα που έχει αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση με τον καλύτερο τρόπο. Με τη σύσταση της ομάδας «ΔΙΑΣ», βλέπουμε ότι η εγκληματικότητα έχει υποχωρήσει ενώ παράλληλα έχει ενισχυθεί η ασφάλεια των πολιτών.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Επιτρέψτε μου να επανέλθω στο θέμα του κ. Μαντέλη. Αυτοκριτική η κυβέρνηση έχει να κάνει για το θέμα αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για το ότι σύστησε εξεταστικές επιτροπές... Και για το ότι ο κ. Μαντέλης έφτασε να βρίσκεται στη Βουλή και να ομολογεί;

ΦΟΥΡΛΗΣ: Για το γεγονός ότι επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και πάλι, αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων, πολλά χρόνια μετά, αφού φρόντισε ο τότε υπουργός που είχε επιλεγεί, αν θυμάμαι καλά από τον Πρωθυπουργό, και μάλιστα ήταν προσωπική του επιλογή και στενότατος συνεργάτης τότε του Πρωθυπουργού, έρχεται πολλά χρόνια μετά, αφού έχει φροντίσει, ενδεχομένως να παραγραφούν ορισμένα πράγματα, να μας πει ότι: ναι, κύριοι, έλαβα χορηγία. Λοιπόν, η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, μάλλον, για την ακρίβεια, δεν αισθάνεται την ανάγκη να κάνει αυτοκριτική για το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός υπέστη και το αδίκημα, αλλά και την άγνοια επί μία σειρά ολόκληρων ετών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνει αυτοκριτική για το τι γινόταν εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Αυτό το είπαμε. Το έχουμε κάνει. Είναι η αυτοκριτική που πρέπει να κάνει ο πολιτικός κόσμος γιατί το θέμα είναι συλλογικό. Το ΠΑΣΟΚ, αντίθετα, μπορεί να περηφανεύεται, και δεν το έκανε για λόγους εντυπωσιασμού, ότι εδώ και επτά μήνες μίλησε για σύσταση εξεταστικών επιτροπών και επαναλαμβάνω εξεταστικών επιτροπών που κάποιοι μας έλεγαν ότι δεν θα τις τολμήσουμε ποτέ. Εμείς λέμε, «όλα στο φως», και αν δεν υπήρχε αυτή η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, σήμερα δεν θα μιλούσαμε ούτε για τον κ. Μαντέλη, ούτε για τον οποιοδήποτε πολιτικό, ο οποίος έβλαψε το δημόσιο συμφέρον. Και φυσικά, ίσως, δεν ανακοινωνόταν και ζήτημα αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όπως τολμά επιτέλους αυτή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να το πράξει.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Ζήτημα πρόωρων εκλογών υπάρχει για την κυβέρνηση; Γιατί για τον κ. Σαμαρά, μάλλον υπάρχει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σαφώς και δεν υπάρχει ζήτημα πρόωρων εκλογών

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Ήθελα να σας ρωτήσω, ακριβώς, για τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή. Σε περίπτωση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που επιθυμήσουν να ψηφίσουν παρών ή όχι στον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», θα έχουμε νέες διαγραφές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ας αφήσουμε να υπάρξει ψηφοφορία και θα δούμε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 27 May 2010 - 19:35:41 UTC