Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-06-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 274196649

Έκδοση 1

brf2106

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 21 Ιουνίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα.

Διανύουμε ως χώρα μια δύσκολη περίοδο, στην οποία συμβάλλουμε όλοι για να δημιουργήσουμε προοπτική και να ξεπεράσουμε την κρίση. Είναι ωστόσο μια περίοδος που με τη σωστή διαχείριση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και των πολιτών, οριοθετείται η μελλοντική εικόνα της χώρας, η μορφή και η σχέση του κράτους με την κοινωνία, αλλά και με την οικονομία και τα αναπτυξιακά πρότυπα.

Τα μηνύματα σήμερα, μετά από καιρό, είναι θετικά και μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι. Οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο και αποδεικνύεται περίτρανα αυτά που και οι αριθμοί αποτυπώνουν, δηλαδή, όταν θέτουμε στόχους ως κοινωνία, συντεταγμένα, είμαστε σε θέση να τους πετυχαίνουμε, ανακτώντας έτσι τη χαμένη εμπιστοσύνη μεταξύ του κράτους και των πολιτών, αλλά και τη διεθνή μας αξιοπιστία.

Σε αυτή τη νέα σχέση εμπιστοσύνης που δημιουργούμε, είναι στοιχειώδης υποχρέωση της κυβέρνησης και της Πολιτείας γενικότερα, να διασφαλίζει τη διαφάνεια και τη χρηστή διαχείριση των χρημάτων των πολιτών. Είναι αυτονόητο, αλλά σήμερα φτάσαμε να παλεύουμε, ακόμη και για τα αυτονόητα.

Σε αυτά τα πλαίσια, κατατέθηκε στη Βουλή ένα ιδιαίτερα σημαντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το Πρόγραμμα «Διαύγει@», με το οποίο θεσμοθετείται η υποχρέωση ανάρτησης πράξεων των κυβερνητικών και διοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο. Για πρώτη φορά ανοίγουν οι κλειστές πόρτες των υπουργείων και των δημοσίων υπηρεσιών για τους πολίτες, ώστε ο καθένας να είναι σε θέση να παρακολουθεί, τι ξοδεύεται, για ποιο σκοπό και τι αποφάσεις γενικώς λαμβάνονται από τους υπουργούς και τα αρμόδια διοικητικά όργανα.

Από την άλλη πλευρά, το νέο πλαίσιο καθιστά και τους κρατικούς λειτουργούς πιο υπεύθυνους απέναντι στη διοίκηση και στη χρηστή διοίκηση των χρημάτων, ενισχύοντας έτσι τη λογοδοσία της δημόσιας διοίκησης προς τους πολίτες, για την οποία είχαμε δεσμευτεί και πριν από τις εκλογές. Εξασφαλίζουμε, λοιπόν, για τους πολίτες ένα εναρμονισμένο πολιτικό, διοικητικό πλαίσιο, με ξεκάθαρους, διαφανείς κανόνες και υποχρεώσεις για όλους, μέσα από το οποίο ο κάθε πολίτης γνωρίζει τους ¨όρους του παιχνιδιού¨.

Παράλληλα, δεν αμελούμε, αντίθετα ενισχύουμε σημαντικά τη διαφάνεια που σχετίζεται με την άμεση καθημερινότητα των πολιτών. Αποδεικνύουμε σε καθημερινή βάση τη βούλησή μας να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, θωρακίζοντας και ενισχύοντας σημαντικά την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών και προχωράμε σε ελέγχους και διασταυρώσεις που ήδη έχουν φέρει αποτελέσματα και σύντομα θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερα.

Έχουμε επιβάλει σημαντικά αυστηρότερες ποινές και είμαστε αποφασισμένοι να επιφέρουμε καίρια πλήγματα σε περιπτώσεις φοροφυγάδων που μέχρι πρότινος, το κράτος δεν τολμούσε ούτε καν να αγγίξει.

Προχωρούμε με απλά και αυτονόητα βήματα στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών, μια σχέση που αποτελεί τη βάση της ουσιαστικής αναβάθμισης και αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης και της οικονομικής και αναπτυξιακής ζωής του τόπου.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πού είδατε, κύριε Εκπρόσωπε, ότι οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο; Από πού τεκμαίρεται αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τεκμαίρεται από την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Από το γεγονός ότι αυτά τα μέτρα, αν και σκληρά, προχωρούν καλά και έχουν μια προοπτική για την ελληνική πραγματικότητα. Η υλοποίηση, με τους στόχους που θέτουμε, είναι συνεπής, άρα αποδεικνύεται πως οι κόποι και θυσίες των Ελλήνων πολιτών έχουν το αντίκρισμά τους. Και το αντίκρισμα αυτή τη στιγμή είναι θετικό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επιτρέψτε μου, θα μπορούσατε με αριθμούς να μας αναφέρετε, γιατί και οι αριθμοί σας αντιμάχονται. Αν εξαιρέσετε το έλλειμμα το οποίο έγινε για ειδικούς λόγους - το έχουμε ξαναπεί- πάγωμα δημοσίων επενδύσεων, πάγωμα επιστροφής ΦΠΑ, δεν έχουμε κανένα άλλον αριθμό που να συνηγορεί στα επιχειρήματά σας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς θέτουμε κάποιους στόχους τους οποίους δικαιολογούμε και στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στους δανειστές μας. Συνεπώς, από τη στιγμή που έχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι το πρόγραμμα υλοποιείται, προχωρά και η καταβολή των δόσεων του δανείου, που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα πραγματοποιούνταν. Είναι λοιπόν αυταπόδεικτο και μόνο απ` αυτή την ενέργεια ότι το πρόγραμμα υλοποιείται.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για ποιο λόγο επιλέξατε για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις τη λύση του Προεδρικού Διατάγματος και αν η κυβέρνηση επιμένει σε αυτή την επιλογή της, μετά και τις αντιδράσεις που υπάρχουν από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, ως προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, να πω για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση σέβεται την αυτόνομη λειτουργία των βουλευτών και φυσικά συζητά με τους βουλευτές, οι οποίοι και εν τέλει αποφασίζουν για το κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά και για τη διαδικασία με την οποία βγαίνουμε από την κρίση. Οι βουλευτές με τη λειτουργία τους αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κυβερνητικής πολιτικής. Σαφώς όλες οι απόψεις είναι σεβαστές. Από εκεί και πέρα, αυτό που ενδιαφέρει είναι η ουσία. Και η ουσία είναι ότι αυτές οι αλλαγές και στις εργασιακές σχέσεις -για τους λόγους που έχουμε πει πάρα πολλές φορές- πρέπει να γίνουν, πρέπει να προχωρήσουν. Το αν θα είναι με Προεδρικό Διάταγμα ή αν θα μπορούσε να είναι με νομοθετική ρύθμιση, είναι δευτερεύον ζήτημα. Η συζήτηση είναι ανοιχτή. Εμείς ως κυβέρνηση είμαστε ανοιχτοί για όλους τους βουλευτές, για όλους τους κοινωνικούς εταίρους, για κάθε Έλληνα πολίτη, φυσικά, κατά μείζονα λόγο και προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Πώς βλέπετε τη συζήτηση που έχει ανοίξει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ; Αρκετοί βουλευτές κάνουν λόγο για αντισυνταγματικότητα στο Προεδρικό Διάταγμα και παράλληλα σε αυτό το θέμα έχει ανοίξει μια συζήτηση για πρόωρες εκλογές. Δηλαδή, ότι ο Πρωθυπουργός αν δει ότι του ασκηθεί μεγάλη πίεση από τους βουλευτές, η οποία δεν μπορεί να ασκηθεί βεβαίως στο Προεδρικό Διάταγμα, αλλά μπορεί να ασκηθεί στο Ασφαλιστικό, θα προτιμήσει τις εκλογές. Μάλιστα, κάποιες διαρροές κάνουν και λόγο για εκλογές με λίστα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι εκλογές με λίστα είναι νομοθετική πρόβλεψη. Εμείς, διαψεύδουμε κατηγορηματικά ότι υπάρχει ζήτημα εκλογών. Και μάλιστα, όπως είπατε, επειδή στον Τύπο υπήρχαν και κάποιες υποτίθεται «ρήσεις» του Πρωθυπουργού, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι δεν γίνονται τέτοιες κουβέντες. Η κυβέρνηση δεν συζητάει το θέμα των εκλογών. Έχουμε να κάνουμε πολύ σημαντικό έργο. Βρισκόμαστε σε μια πολύ σημαντική καμπή αυτού του έργου μας και δεν πτοούμεθα από φήμες περί εκλογών. Όσον αφορά στην άποψη των βουλευτών, στη συζήτηση που αναφερθήκατε, εμείς τη θεωρούμε πολύ γόνιμη και επιβεβλημένη. Και αλίμονο αν οι βουλευτές, ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ, δεν συζητούσαν τέτοιου είδους ζητήματα, τα οποία είναι κεφαλαιώδους σημασίας, που έχουν να κάνουν με την πορεία της χώρας, με το μέλλον του Έλληνα πολίτη και φυσικά με τις δυσκολίες που περνάει ο Έλληνας πολίτης. Θεωρούμε ότι οι συζητήσεις αυτές πρέπει να γίνονται και δεν τίθεται κανένα ζήτημα πρόωρων εκλογών λόγω αυτών των συζητήσεων. Για την αντισυνταγματικότητα που είπατε, εκφράστηκε κάποια άποψη. Ούτως ή άλλως και μέχρι να τελειώσουν αυτές οι νομοθετικές ρυθμίσεις εκφράζονται πολλές απόψεις, κάποιες από τις οποίες εμείς ως κυβέρνηση τις κρατάμε και φυσικά αυτές τις απόψεις ζητάμε να λέγονται ακόμη και δημόσια.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Στο θέμα του Ασφαλιστικού θα τεθεί κομματική πειθαρχία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοια απόφαση.

ΣΠΑΝΟΥ: Επειδή είπατε πριν ότι αν οι αλλαγές στα εργασιακά προχωρήσουν είτε με Προεδρικό Διάταγμα, είτε με νομοθετική ρύθμιση, αυτό είναι δευτερεύον, εννοείτε ότι δεν έχει κλείσει αυτό το θέμα; Δηλαδή, μπορεί οι αλλαγές στα εργασιακά να περάσουν τελικά με νομοθετική ρύθμιση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή τη στιγμή συζητάμε για Προεδρικό Διάταγμα. Αλλά, αυτό που σας είπα, είναι ότι μας ενδιαφέρει η ουσία των αλλαγών που γίνονται στις εργασιακές σχέσεις.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση, δηλαδή, έχει πειστεί απόλυτα από τον υπουργό Εργασίας κ. Λοβέρδο, ότι κινούνται οι εργασιακές ρυθμίσεις προς τη σωστή κατεύθυνση; Σας έχει πείσει ότι όντως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση; Απολαμβάνει της πλήρους στηρίξεως από την κυβέρνηση ο κ. Λοβέρδος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι σαφέστατο ότι ο κ. Λοβέρδος απολαμβάνει της πλήρους στήριξης και δεν τίθεται ζήτημα Λοβέρδου από τη μια πλευρά και κυβέρνησης, από την άλλη. Ο αρμόδιος υπουργός λειτουργεί με το δέοντα τρόπο σε όλα τα ζητήματα. Η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει συλλογικά. Οι αποφάσεις αυτές δεν είναι αποφάσεις του κ. Λοβέρδου, είναι αποφάσεις της κυβέρνησης. Υπ` αυτή την έννοια, σαφώς και υπάρχει στήριξη - εννοείται αυτονόητη στήριξη- της κυβέρνησης προς τον κ. Λοβέρδο. Ούτε είναι θέμα πειθούς του κ. Λοβέρδου προς την κυβέρνηση. Είναι θέμα πειθούς και προς την κοινωνία ότι θα πρέπει να ξαναδούμε τις εργασιακές σχέσεις. Εκείνο το οποίο δεν προβάλλεται γενικώς είναι ότι μέσα από αυτές τις εργασιακές σχέσεις και τις αλλαγές τους, υπάρχουν μέτρα αντιρρόπησης, μέτρα τα οποία είναι σημαντικά και τα οποία φυσικά θα ανακοινωθούν, θα αποφασιστούν όταν υπάρχει ώριμος χρόνος. Φυσικά, θα πρέπει να προβληθούν από όλους μας, για να σταματήσει αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της αγωνίας και του φόβου των Ελλήνων πολιτών. Θέλω να τονίσω ότι εδώ δεν ερχόμαστε να «κόψουμε» αποζημιώσεις, όπως λέγεται. Δεν υπάρχει περικοπή αποζημιώσεων στο 50%, είναι τελείως διαφορετικό. Γιατί αν καθίσουμε να συζητήσουμε τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη, θα δούμε ότι αυτό που γινόταν στην Ελλάδα δεν γινόταν πουθενά αλλού. Υπάρχει ζήτημα μιας νέας βάσης στις εργασιακές σχέσεις. Μιας βάσης, η οποία θα προστατεύει τον Έλληνα εργαζόμενο, θα προστατεύει όμως και την υγιή επιχειρηματικότητα, γιατί χωρίς επιχειρηματικότητα δεν υπάρχει και εργασία. Εμείς βρίσκουμε την ισορροπία και αυτό θα φανεί στο τέλος και με τα πολλά μέτρα αντιρρόπησης που υπάρχουν.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Να προσθέσω κάτι. Μπορεί εσείς να λέτε ότι σας έχει πείσει ο κ. Λοβέρδος, αλλά φαίνεται ότι δεν έχει πείσει αρκετούς βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει πείσει τους συνδικαλιστές, δεν έχει πείσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δεν έχει πείσει προπάντων τους εργαζόμενους είτε είναι ενταγμένοι στο συνδικαλιστικό κίνημα, είτε όχι. Και το ερώτημα είναι πολύ απλό: Πώς μπορεί να καταργηθεί ένας νόμος του 1920, του οποίου εμπνευστής ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αποτέλεσε μια θεσμική σταθερά για τις εργασιακές σχέσεις με ένα Προεδρικό Διάταγμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως είπατε, ο νόμος είναι του 1920. Είναι αντιληπτό ότι από το 1920 μέχρι το 2010 έχουν ανατραπεί πάρα πολλά ζητήματα που κάποτε θεωρούνταν αυτονόητα. Σε εκείνο που θα επιμείνω είναι ότι για εμάς γνώμονας γι` αυτή την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων παραμένει η προστασία του εργαζόμενου, η οποία είναι πολύπλευρη. Γι` αυτό είπα ότι εάν δεν διασφαλίσουμε και την ύπαρξη επιχειρήσεων, εάν δεν διασφαλίσουμε και την άνθηση του ιδιωτικού τομέα, δεν θα υπάρχει εργασία. Από κει και πέρα, δεν περικόπτουμε αποζημιώσεις. Κάνουμε τέτοιες αλλαγές έτσι ώστε οι εργασιακές σχέσεις να είναι πιο αποδοτικές, πιο ελκυστικές και για τους επιχειρηματίες, ώστε να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, επ` αυτού. Ποιες εγγυήσεις έχετε γι` αυτό; Δηλαδή, ιστορικά - ζούμε όλοι σε αυτή τη χώρα- όποτε έγιναν ρυθμίσεις τέτοιου είδους, δεν είχαμε το ανάλογο αποτέλεσμα. Δεν υπήρξε ανάληψη κοινωνικής ευθύνης και ιστορικής ευθύνης από σημαντική μερίδα επιχειρηματιών, υγιών κατά τ` άλλα. Ποιες εγγυήσεις έχετε εσείς ότι με αυτό το νόμο-πλαίσιο θα έχετε αυτό που λέτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, τις εγγυήσεις δεν τις ζητάμε από τους επιχειρηματίες και εκεί είναι η διαφορά μας. Εμείς έχουμε υποχρέωση και θέτουμε ένα νομικό πλαίσιο τέτοιων εργασιακών σχέσεων που κατά την άποψή μας στις παρούσες συγκυρίες, στις παρούσες χρονικές συνθήκες, διασφαλίζει την εργασία. Και για εμάς, αυτό είναι το σημαντικό. Εάν φθάσουμε να αναζητούμε ιστορικές εγγυήσεις του παρελθόντος, τότε είναι που θα έχουμε ξεφύγει τελείως από τους στόχους μας. Γιατί, όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι ζούμε σε εποχές που δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο, τουλάχιστον στους πρόσφατους χρόνους.

ΜΙΧΑΗΛ: Πόσο συμβατές είναι αυτές οι ρυθμίσεις με τις βασικές αρχές, πολιτικές και ιδεολογικές, του ΠΑΣΟΚ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στο πλαίσιο του δυνατού και στο πλαίσιο της χρονικής συγκυρίας, θέτουμε τις αρχές μας που στην προκειμένη περίπτωση είναι η διασφάλιση της εργασίας και η προστασία των εργαζομένων.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλήσατε για μια νέα βάση στις εργασιακές σχέσεις και είπατε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν πιο ελκυστικές οι θέσεις εργασίας. Φαντάζομαι, ωστόσο, ότι έχει προβληματίσει την κυβέρνηση το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις αυτές διευκολύνουν πάρα πολύ τον εργοδότη να απολύσει πενηντάρηδες και πενηνταπεντάρηδες τους οποίους ουδείς εργοδότης θέλει να πάρει και να βγάλει στη σύνταξη, προκειμένου έστω να έχουμε νέους στην αγορά εργασίας. Έχει σκεφθεί η κυβέρνηση πώς θα το αντιμετωπίσει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση το συγκεκριμένο ζήτημα θα το αντιμετωπίσει με μέτρα αντιρρόπησης, όπως είπα προηγουμένως. Και αυτή τη στιγμή, μέχρι να τελειώσουν όλες οι ρυθμίσεις, αυτό που μπορώ να σας πω είναι δύο πράγματα, δύο γραμμές που θα αποδειχθούν ότι είναι πραγματικότητα: Προστασία της εργασίας των νέων και προστασία της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων και περαιτέρω των συνταξιοδοτικών των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας, δηλαδή πάνω από 55 ή 57 ετών. Εμείς έχουμε υποχρέωση και από τις αρχές μας -αλλά είναι και άποψή μας- και από τη σημερινή πραγματικότητα να προστατεύσουμε αυτούς τους εργαζόμενους που βγαίνουν εκτός εργασίας σε μεγαλύτερη ηλικία. Θα υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις, έτσι ώστε να διασφαλίζεται και η παραμονή τους στην εργασία, αλλά και η συνταξιοδότησή τους με συγκεκριμένα ζητήματα επί θεμάτων ασφαλιστικού.

ΠΑΠΠΑ: Μπορείτε να μας προϊδεάσετε περισσότερο τι θα κάνετε γι` αυτούς; Απασχολεί πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι τα πάντα ξεκάθαρα, για να αποσαφηνιστούν όχι μόνο εκείνες οι ρυθμίσεις που φαίνεται ότι περικόπτουν δικαιώματα των εργαζομένων, πολλά από τα οποία θα έπρεπε ούτως ή άλλως να επικαιροποιηθούν, αλλά ότι υπάρχουν και δικαιώματα, υπάρχει και ένα δίχτυ προστασίας των εργαζομένων, το οποίο δίχτυ πραγματικά προστατεύει τους εργαζόμενους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Και αυτά έχουν σχέση και με τις ασφαλιστικές τους εισφορές όταν είναι στην εργασία, αλλά και με το δικαίωμα αυτασφάλισης και με το πώς θα πληρώνεται και από πού θα καταβάλλεται όταν βγαίνουν εκτός εργασίας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Αυτή τη στιγμή, είπατε ότι συζητάτε για Προεδρικό Διάταγμα. Είναι ανοιχτή η συζήτηση, αντί για Προεδρικό Διάταγμα να εισαχθούν αυτές οι ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και να ψηφιστούν από τη Βουλή; Και δεύτερον, αν σε αυτές τις ρυθμίσεις, από αυτά που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας δηλαδή, περιμένουμε κάποιες αλλαγές προς το καλύτερο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν έχει τελειώσει αυτή η συζήτηση. Γι` αυτό λέω ότι αυτή τη στιγμή συζητάμε για Προεδρικό Διάταγμα. Και φυσικά εάν υπάρχουν τα όποια περιθώρια για βελτίωση αυτών των ρυθμίσεων, η κυβέρνηση είναι σαφές ότι θα τα εξαντλήσει.

ΠΑΠΠΑ: Να περιμένουμε εξελίξεις, δηλαδή, μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση λειτουργεί, ούτως ή άλλως. Υπάρχουν υπουργοί και το έργο της κυβέρνησης προχωρεί.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, μας είπατε προηγουμένως ότι δεν υπάρχει θέμα αντιπαράθεσης κυβέρνησης-Λοβέρδου και αδίκως τίθεται έτσι το ερώτημα. Υπάρχει, όμως, ένα ουσιώδες ερώτημα. Εάν προτιμήσετε τη διαδικασία του Προεδρικού Διατάγματος, ο υπουργός που παίρνει την πρωτοβουλία γι` αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, ανεξάρτητα εάν πείθει ή δεν πείθει την κοινωνία, έχει και ένα μέρος του κόστους. Εάν (δεν ακούγεται) μόνο με νομοθετική ρύθμιση, είναι συλλογική πρωτοβουλία βάσει του Συντάγματος, την ευθύνη την παίρνει η κυβέρνηση. Υπάρχει ουσιώδης διαφορά. Τι από τα δύο θέλετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ούτως ή άλλως, την ευθύνη για οποιαδήποτε απόφαση οποιουδήποτε υπουργού την έχει η κυβέρνηση. Από τη στιγμή που ο υπουργός ανήκει σε μια συγκεκριμένη κυβέρνηση, δεν υπάρχουν ευθύνες υπουργού ως προς την χάραξη πολιτικής και ευθύνες της κυβέρνησης. Γι` αυτό σας είπα στην αρχή ότι εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία. Να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις και το τυπικό μέρος είναι το δευτερεύον.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Επειδή πολύς λόγος γίνεται και μπορεί να γίνει και περισσότερος για τις εργασιακές σχέσεις και η κυβέρνηση προβάλλει το επιχείρημα ότι θα τονώσουν την επιχειρηματικότητα, θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις: Η κυβέρνηση πώς αξιολογεί τις τοποθετήσεις εμπειρογνωμόνων, οικονομολόγων και τεχνικών γύρω από αυτά τα ζητήματα, που λένε ότι το πρώτο που εξετάζει μια επιχείρηση - και αν συμφωνείτε τελικά με αυτό- είναι το φορολογικό καθεστώς που ισχύει, δεύτερο το επενδυτικό κλίμα, τρίτο η γραφειοκρατία και τέταρτο ή πέμπτο οι εργασιακές σχέσεις. Συμφωνείτε με αυτή την αξιολόγηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν θα σχολιάσω αυτή τη σειρά αξιολόγησης, αλλά όλες αυτές οι παράμετροι που βάλατε, είναι παράμετροι για τις οποίες πρώτοι έχουμε μιλήσει. Έχουμε μιλήσει για «σπάσιμο» της γραφειοκρατίας, όχι απλώς θεωρητικά, αλλά εισάγουμε και νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για την απλοποίηση των διαδικασιών τα της άδειας ίδρυσης και της άδειας λειτουργίας, έπειτα, των επιχειρήσεων. Εξετάζουμε - το έχει πει και ο κ. Παπακωνσταντίνου- ώστε να υπάρχει μια φορολογική ρύθμιση διαφορετική για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Και φυσικά, μιλάμε και για τις εργασιακές σχέσεις. Αλίμονο εάν λέγαμε ότι μόνο με τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων θα επέλθει οικονομική ανάπτυξη και θα υπάρχουν επενδύσεις και άνθηση επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Όλες αυτές είναι παράμετροι θα πρέπει να λειτουργήσουν συντεταγμένα, έτσι ώστε να περάσουμε σε ένα άλλο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης που είναι φυσικά και το προσδοκώμενο.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι εδώ πρόκειται περί αντεστραμμένης πυραμίδας. Διότι ξεκινάτε από τους εργαζόμενους και λέτε, θα κάνουμε το ένα, θα κάνουμε το άλλο, ενώ για τους εργαζόμενους από αύριο το πρωί με το Προεδρικό Διάταγμα ή με τη νομοθετική ρύθμιση, ισχύουν ρυθμίσεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, η ρύθμιση για την απλοποίηση και για τη γραφειοκρατία έχει ήδη δρομολογηθεί νομοθετικά. Δεύτερον, ας μην ξεχνάμε ότι αυτά τα οποία συζητάμε για τις εργασιακές σχέσεις εμπεριέχονται στο μνημόνιο. Υπάρχει μια προθεσμία μέχρι τέλος Ιουνίου και σε αυτό το σημείο πρέπει να είμαστε συνεπείς, προκειμένου να μπορούμε να δανειστούμε ανεμπόδιστα, έτσι όπως προχωρεί ο δανεισμός από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Τίποτε δεν είναι ανεξάρτητο. Εμείς εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους και τις συνεκτιμούμε, προκειμένου να μπορούμε να προχωράμε μπροστά σε όλα τα επίπεδα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Άρα οι βουλευτές που διαφωνούν ή δεν έχουν διαβάσει το μνημόνιο που ψήφισαν ή αυτό που φέρνει η κυβέρνηση ως εργασιακές σχέσεις είναι πέρα και πάνω από το μνημόνιο, πιο σκληρό, δηλαδή. Για ποιό λόγο να αντιδρούν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γιατί οι βουλευτές έχουν ένα συγκεκριμένο ρόλο, οι βουλευτές προέρχονται μέσα από συγκεκριμένες κοινωνικές δομές. Είναι αυτοί οι οποίοι εκφράζουν τους Έλληνες πολίτες και την ελληνική κοινωνία με τις αγωνίες, με τους προβληματισμούς και αλίμονο αν οι Έλληνες βουλευτές δεν συζητούσαν και δεν αγωνιούσαν. Και φυσικά εμείς ως κυβέρνηση τις απόψεις των βουλευτών και τις προτάσεις, έως το σημείο που πρέπει, τις υιοθετούμε, τις ενσωματώνουμε όπως εξάλλου έχει γίνει και πάρα πολλές φορές. Λειτουργούμε συντεταγμένα με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αλλά φυσικά λαμβάνουμε υπόψη και όλες τις απόψεις όλων των βουλευτών. Αυτό είναι σαφές.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Επ αυτού. Ο κ. Κουσελάς σήμερα, δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι παραδείγματος χάρη το μνημόνιο, αναφέρει δύο αράδες και λέει ότι θα μπορούν να προσφύγουν στη διαιτησία ή ο ένας ή άλλος από τους κοινωνικούς εταίρους, είτε οι εργαζόμενοι, είτε η εργοδοσία. Αυτό αναφέρει το μνημόνιο. Ο κ. Λοβέρδος επισημαίνει, λέει ο κ. Κουσελάς, ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι δύο για προσφυγή στη διαιτησία. Αυτό έχει καμία σχέση με το μνημόνιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όλα έχουν σχέση με το μνημόνιο. Εμείς είμαστε εντός μνημονίου. Δεν αφήνουμε τίποτε. Δεν γίνονται υπερβάσεις παραπάνω από το μνημόνιο και ας λάβουμε και υπόψη ότι όλες οι ρυθμίσεις που νομοθετούνται με βάση το μνημόνιο είναι και ζήτημα διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας, με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Ό,τι έρθει στη Βουλή, ό,τι ψηφιστεί ή ό,τι νομοθετηθεί με οποιαδήποτε μορφή, θα είναι με βάση το μνημόνιο και με τους όρους που σας ανέφερα προηγουμένως.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Άρα, αφήνετε ανοιχτό το να επέλθουν αλλαγές στα ήδη γνωστά περί τις εργασιακές σχέσεις που έχουν δημοσιευτεί.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απάντησα προηγουμένως.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ο κ. Σαμαράς που έθεσε, χθες, τη Νέα Δημοκρατία σε κομματική ετοιμότητα, μήπως ξέρει κάτι παραπάνω για τις εκλογές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μπορείτε να ρωτήσετε τον κ. Σαμαρά. Εμείς, είμαστε κάθετοι για τις εκλογές. Δεν τίθεται ζήτημα εκλογών και όποιος το διακινεί, ίσως, έχει και τους λόγους του.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Θέμα ανασχηματισμού, τίθεται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ούτε φυσικά τίθεται θέμα ανασχηματισμού.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Έχω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη: εφόσον έχουμε διαρροές, για τις οποίες γράφονται πολλά τις τελευταίες ημέρες, στη ψήφιση του Ασφαλιστικού, εάν θα πάμε σε διαγραφές, χωρίς να το συνδέω με εκλογές. Και η δεύτερη: επειδή αναφερθήκατε στις αγωνίες του κόσμου, έχουμε μία άλλη μερίδα ανθρώπων που αγωνιούν αυτές τις ημέρες. Αυτών που έχουν δώσει εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα ήθελα να μάθω και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, ενόψει και της απόφασης, αύριο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για το πρώτο που είπατε, αλίμονο εάν ερχόμουν εδώ και συζητούσα για διαγραφές. Έχω αποδείξει και είναι πεποίθηση της κυβέρνησης ότι οι βουλευτές έχουν ενισχυμένο ρόλο και μάλιστα σε εποχές όπου υπάρχει ρευστό πολιτικό πεδίο. Οι βουλευτές είναι αυτοί οι οποίοι, πραγματικά, τραβάνε μπροστά και εκφράζουν και πιο άμεσα τις απόψεις της κοινωνίας. Άρα, όλες οι απόψεις τους λαμβάνονται υπόψη από την κυβέρνηση, είναι σεβαστές και φυσικά υπάρχουν και κάποια όρια, τα οποία τα βάζουν από μόνοι τους οι ίδιοι οι βουλευτές, από τη στιγμή που ανήκουν σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημά σας, για την αγωνία των μαθητών, είναι γνωστό ότι υπάρχει ένα θέμα της ΟΛΜΕ με το υπουργείο Οικονομικών για τις πρόσθετες αμοιβές τους, ενώ πρόκειται για πρόσθετη αμοιβή και όχι για αμοιβή που περιλαμβάνεται στους μισθούς. Ο μισθός των εκπαιδευτικών ως προς τη μείωσή του ακολούθησε όλους τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά εδώ, μιλάμε για πρόσθετες αμοιβές. Και εμείς φυσικά περιμένουμε την απόφαση της ΟΛΜΕ, η οποία θα δείξει ότι σέβεται την αγωνία όλων των μαθητών, των γονιών, αλλά και όλων μας για να τελειώσει αυτή η ταλαιπωρία.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 21 June 2010 - 21:32:53 UTC