Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-06-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 275832860

Έκδοση 1

brf3006

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 30 Ιουνίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Η χώρα μας αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή κρίση, για τις τελευταίες δεκαετίες, στην οποία μπήκαμε πλήρως ανοχύρωτοι, λόγω των γνωστών χρόνιων παθογενειών μας, αλλά και της εγκληματικής απραξίας της προηγούμενης κυβέρνησης. Το δίλημμα που παραλάβαμε, ήταν η σωτηρία της χώρας με κάθε κόστος ή η χρεοκοπία. Προφανώς, ήταν αδιανόητο για μας να επιτρέψουμε να βιώσει ο Έλληνας πολίτης, η ελληνική οικογένεια, τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας. Προτιμήσαμε το σκληρό δρόμο της σωτηρίας, με πολύ κόπο, με μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και θυσίες απ` όλους.

Από την πρώτη στιγμή, με σειρά μέτρων και νομοθετημάτων, επιδιώξαμε και εγκαθιδρύουμε τη Δικαιοσύνη, τη διαφάνεια στη λειτουργία του Δημοσίου, τον κοινωνικό διάλογο, την ηλεκτρονική διαβούλευση, την ανάπτυξη και το σπάσιμο της γραφειοκρατίας, με προφανή στόχο την εμπέδωση του αισθήματος δικαίου στους πολίτες και της δημοκρατικής συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στη λήψη των αποφάσεων.

Προχωράμε σε σημαντικότατες τομές παντού. Σε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, σε αξιόπιστες στατιστικές αναλύσεις, στην επανάσταση του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» που θέτει τέλος στις περιφερειακές αδικίες και σπατάλες, σε ένα βιώσιμο και κατά το δυνατόν, δικαιότερο ασφαλιστικό σύστημα που εξασφαλίζει ότι οι επόμενες και οι παρούσες γενιές, θα λαμβάνουν σύνταξη.

Είμαστε κυβέρνηση πραγματικών και ουσιαστικών αλλαγών. Και αυτό το αποδεικνύουμε και κυρίως, θα το αποδεικνύουμε. Αλλαγές που γίνονται, με πρωτοφανή ταχύτητα για τα ελληνικά δεδομένα. Αλλαγές που όλοι οι πολίτες γνωρίζαμε ότι έπρεπε να γίνουν, που ήταν πάγιο αίτημα της κοινωνίας, αλλά καμία ηγεσία δεν αποτόλμησε με αυτό τον τρόπο.

Ακόμη και το μνημόνιο για το οποίο συζητάμε τόσο πολύ, αποτελεί παράλληλα και σημαντική ευκαιρία για τον τόπο. Ευκαιρία να αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν ένα κράτος τροφοδότη των ημετέρων, των πελατειακών σχέσεων, ένα κράτος σπάταλο, δυσπρόσιτο και γραφειοκρατικό.

Σήμερα, είμαστε στη θέση να προσδοκούμε ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον πιο αισιόδοξα γιατί υπάρχει μια κυβέρνηση με τόλμη και αποφασιστικότητα που υπηρετεί το συμφέρον των πολιτών, που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και το κοινό όφελος.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε σχέση με αυτό που είπατε τη Δευτέρα, νομίζω, για το «πάγωμα» των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση αν εργοδότες και εργαζόμενοι συμφωνήσουν για κάποια αύξηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, επειδή έγινε πολύς λόγος γι` αυτό, να διευκρινίσω ότι υπάρχει το μνημόνιο, το οποίο σεβόμαστε και έχουμε υπογράψει. Είναι νόμος του κράτος. Από εκεί και πέρα, εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να υπάρξει κοινωνικός διάλογος. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει σύγκλιση των κοινωνικών εταίρων, έτσι ώστε μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις να υπάρχει ένα αποτέλεσμα που θα βοηθάει τους εργαζόμενους πρώτα απ` όλα, την επιχειρηματικότητα και φυσικά, και την ελληνική οικονομία. Όλοι έχουμε συναισθανθεί το μέγεθος της ευθύνης. Γνωρίζουμε τη στενότητα που περνάμε και στο τέλος όλοι θα δείξουμε ότι έχουμε κατανοήσει, τι συμβαίνει στη χώρα μας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ρώτησα, εάν συμφωνήσουν εργαζόμενοι και εργοδότες σε αυξήσεις, έστω μικρές, όπως άφησε ο κ. Παναγόπουλος, τον οποίο άκουσα το πρωί, να εννοηθεί, η κυβέρνηση τι θα κάνει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ας περιμένουμε πρώτα το αποτέλεσμα των συζητήσεων των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μετά θα το δούμε.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Αν, όπως είπατε, είναι ειλημμένη απόφαση - το επαναλάβατε και προχθές και σήμερα- το «πάγωμα» των μισθών, «πάγωμα» μισθών σημαίνει αυξήσεις 5%, όσο καλπάζει σήμερα ο πληθωρισμός. Αν είναι 4% είναι μείωση. Έχει βάλει κάποιο πλαφόν η κυβέρνηση για το ποιο θεωρεί «πάγωμα», μέχρι πού αν συμφωνήσουν οι εταίροι, σε κάποιο ύψος αυξήσεων αυτό θα θεωρηθεί «πάγωμα»;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, ας μην κάνουμε τώρα ερμηνείες, γιατί είναι άκαιρο όταν μάλιστα γίνεται συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, και όταν θα υπάρξουν και συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εμείς θέλουμε από αυτές τις συλλογικές διαπραγματεύσεις να υπάρξει συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών. Από κει και πέρα, λέμε πως ό,τι περιλαμβάνει το μνημόνιο, θα εφαρμοστεί. Επειδή δε, όλο αυτό το διάστημα αναπτύσσεται μια δημόσια συζήτηση ως προς το τι περιλαμβάνει το μνημόνιο, θα ήθελα να αναφέρω ότι στο μνημόνιο αναφέρεται το «πάγωμα» των νεοπροσλαμβανομένων, των κατώτατων μισθών. Άρα, συζητάμε σε αυτή τη βάση. Από κει και πέρα, προσδοκούμε και ενθαρρύνουμε την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ των εταίρων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Σε τι θα συμβάλει ακριβώς το «πάγωμα» των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, δεδομένου ότι δεν συνεισφέρει στα δημοσιονομικά. Θα μου πείτε ότι συνεισφέρει στην ανταγωνιστικότητα. Θυμάμαι πάρα πολύ καλά τον κ. Παπανδρέου και προεκλογικά και μετεκλογικά να λέει ότι στόχος μας δεν είναι να γίνουμε ανταγωνιστικοί ως προς το θέμα της εργασίας, γιατί δεν πρόκειται να καταφέρουμε ποτέ να δίνουμε αντιστοίχως μισθούς Κίνας, Ινδίας κ.τ.λ. Ποιος είναι ο στόχος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ανταγωνιστικότητα δεν έχει καμία σχέση με το να γίνουμε Ινδία και Κίνα. Αλλά η ανταγωνιστικότητα είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος της οικονομικής και αναπτυξιακής ζωής, της οικονομικής και αναπτυξιακής μας πολιτικής και επουδενί μπορούμε να τη βάλουμε στην άκρη. Εμείς έχουμε κατευθύνσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν και θα οριστικοποιηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, γιατί αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Αλλά, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η ανταγωνιστικότητα, που είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος, έχει ειδικές διαστάσεις για την υλοποίησή της και για την αύξησή της. Και μια από αυτές τις διαστάσεις είναι και το κόστος εργασίας. Αυτό, νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να το παραβλέψει, γιατί το κόστος εργασίας έχει ένα σημαντικό ρόλο στην ίδια την ανάπτυξη και στην ίδια την οικονομία.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Απλώς, διαβεβαιώνετε ότι και μετεκλογικά μετά το μνημόνιο ότι δεν πρόκειται να «παγώσουν» οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, ότι είναι απόφαση μόνο για το δημόσιο τομέα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα έχουμε πει πολλές φορές. Υπάρχει το μνημόνιο, όπου περιλαμβάνονται. Εμείς σε αυτή τη φάση θέλουμε να προχωρήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι καθένας θα συναισθανθεί τις ευθύνες του.

ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος είναι και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, στο θέμα του «παγώματος» που προβλέπει το μνημόνιο, δεσμεύεται ως κομματικό στέλεχος να ακολουθήσει τη γραμμή του μνημονίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Παναγόπουλος είναι Πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Έχει ένα σημαντικότατο ρόλο που είναι σεβαστός. Η ΓΣΕΕ είναι ένας κοινωνικός παράγοντας που και η λειτουργία και η συμπεριφορά της είναι αξιολογότατη και φυσικά εκφράζει τους εργαζόμενους. Άρα, νομίζω ότι τέτοια διλήμματα ούτε πρέπει να τίθενται, ούτε τίθενται.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, μου δημιουργούνται ορισμένες απορίες. Κατ` αρχήν, το μνημόνιο λέτε ότι αφορά το «πάγωμα» των κατώτατων μισθών των νεοπροσλαμβανομένων. Μα, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυτό ακριβώς καθορίζουν, το κατώτατο. Άρα, κατά συνέπεια, με ποιο πολιτικό και ηθικό δικαίωμα η κυβέρνηση λέει πως ό,τι και να συμφωνήσετε εσείς, αυξήσεις του ύψους 1%,2%, δεν ξέρω πόσο, αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό, γιατί δεν το επιτρέπει το μνημόνιο, όταν οι εταίροι μπορεί να το συμφωνήσουν μεταξύ τους. Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω αυτό που είπα προηγουμένως: Το μνημόνιο είναι νόμος του κράτους και έχει ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο. Στο μνημόνιο, αυτό που έχουμε δαιμονοποιήσει - και κακώς το δαιμονοποιήσαμε- ένα μέρος του περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει με τους εταίρους μας, αυτούς που μας δανείζουν με την τρόικα και ένα πολύ μεγάλο μέρος, το οποίο δυστυχώς δεν προβάλλεται -και ίσως βέβαια είναι αναμενόμενο- περιλαμβάνει τις διαρθρωτικές αλλαγές που κάνουμε στην ελληνική οικονομία, την ανάπτυξη και το κράτος. Από τη στιγμή που υπάρχει νόμος του κράτους που έχει ψηφιστεί, αποτελεί τουλάχιστον το πλαίσιο για το τι θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα. Το μνημόνιο δεν καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ενθαρρύνουμε αυτές τις συλλογικές διαπραγματεύσεις να έχουν ένα περιεχόμενο ανάλογο του μνημονίου. Φυσικά, αυτές οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είμαστε σίγουροι ότι θα λαμβάνουν υπόψη την ανάπτυξη του τόπου και την κάλυψη των ταμειακών μας αναγκών. Άρα, οι ερμηνείες που γίνονται, είναι ερμηνείες που δεν μας αφορούν.

ΜΙΧΑΗΛ: Η δεύτερη απορία μου είναι η εξής: Τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά, ο κ. Παπανδρέου έχει πει - και το ΠΑΣΟΚ συνολικά- ότι δεν θέλει το κράτος αυτό που θα επιβάλει τα πάντα, θα είναι ένα κράτος επιτελικό που θα φτιάχνει το γενικό πλαίσιο και από κει και πέρα θα επιτρέπει όλες τις κινήσεις να τις κάνουν οι κοινωνικοί φορείς και γενικότερα οι πολιτικοί φορείς. Θέλω να ρωτήσω, μια κίνηση σαν και αυτή που προαναγγείλατε την περασμένη Δευτέρα, πόσο συνάδει με αυτή την αντίληψη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποια κίνηση;

ΜΙΧΑΗΛ: Η κίνηση πως αν οι κοινωνικοί φορείς δεν βρουν λύση, τότε θα υπάρξει «πάγωμα» μισθών, όπως είπατε, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία θα δούμε πώς θα διατυπωθεί.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν είπα αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Απαντώντας σε ερώτηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το τι θεωρώ πράξη νομοθετικού περιεχομένου, απάντησα σε συγκεκριμένη ερώτηση με συγκεκριμένη απάντηση. Αυτά που είπα, απέχουν πολύ από αυτά που λέτε, αυτή τη στιγμή. Από κει και πέρα, όμως, θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε - και αυτό το αντιλαμβάνεται ο ελληνικός λαός, άρα θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι - ότι έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση, η οποία παλεύει με τα κύματα. Έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση, η οποία βλέπει και αντιμετωπίζει πρωτοφανείς καταστάσεις για την ελληνική οικονομία και για την ελληνική κοινωνία. Είμαστε μια κυβέρνηση που καλείται να σώσει τη χώρα. Εάν κάνουμε ιδεολογικές αναζητήσεις και συζητήσεις, θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά πράγματα. Και φυσικά, έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι η δράση της σημερινής κυβέρνησης δεν υλοποιεί το πρόγραμμα για το οποίο έχουμε δεσμευθεί και για το οποίο δεσμευόμαστε ότι θα υλοποιήσουμε, τουλάχιστον ένα μέρος του προγράμματος. Εμείς το πρώτο που κάνουμε είναι να σώσουμε τη χώρα. Και από τη στιγμή που ήδη καταφέραμε να υπάρχει ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης - ήδη καταφέρνουμε να είμαστε εντάξει με τις δανειακές μας υποχρεώσεις, ως προς αυτό υπάρχει πολύ μέλλον φυσικά - θα υλοποιήσουμε και τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Αλλά, προς το παρόν, να έχουμε όλοι στο μυαλό μας ότι έχουμε να κάνουμε με μια κατάσταση που μας επιβάλει να λειτουργούμε υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

ΡΟΥΒΙΝΕΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, οι μικρομεσαίοι δια των προέδρων τους, των κυρίων Κορκίδη, Τσάκου και Κασσιμάτη, προχθές, εξέπνευσαν S.O.S., γιατί τα αναπτυξιακά σχέδια καθυστερούν. Πιστεύετε ότι θα καλυφθεί ο χρόνος και με ποια συγκεκριμένα μέτρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το θέμα της ανάπτυξης είναι από τις πρώτες προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση, θέτουν οι εταίροι, θέτει η κοινωνία ολόκληρη. Αναγνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι με ένα τεράστιο έλλειμμα και με μια πολιτική που ακολουθήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, η αναπτυξιακή πορεία της χώρας βρισκόταν και εξακολουθεί να βρίσκεται σε κάθε άλλο παρά επιθυμητή κατάσταση. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει ύφεση. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει στην αγορά και έχουν δίκιο και οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι να διαμαρτύρονται. Το μεγάλο μας στοίχημα, όμως, γνωρίζοντας τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, είναι σε όσο το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα να βλέπουμε να αποδίδει η ανάπτυξη. Ήδη, νομοθετήματα που έχει φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή για να ψηφιστούν, νομοθετήματα και που ψηφίστηκαν και που θα ψηφιστούν, ορίζουν μια σειρά από τέτοια μέτρα, που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη. Αλλά επειδή η νομοθέτηση δεν είναι το παν, αλλά πρέπει να υπάρξει και πράξη, αυτό σημαίνει ότι και η απόδοση των όποιων αναπτυξιακών μας προσπαθειών θέλει χρόνο. Και αυτό το χρόνο είναι ακριβώς που διαχειριζόμαστε: προσπαθούμε να τον συντομεύσουμε, προσπαθούμε να τον διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο, έτσι ώστε να σταματήσει αυτή η κατάσταση που υπάρχει στην αγορά.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να μου διευκρινίσετε, γιατί προσωπικά δεν το έχω καταλάβει: Το «πάγωμα» των μισθών, έτσι όπως αναφέρεται στο μνημόνιο και έτσι όπως και εσείς το αναφέρατε τη Δευτέρα, σημαίνει οι αυξήσεις να μην ξεπερνούν τα όρια του πληθωρισμού ή ούτε ένα λεπτό του ευρώ παραπάνω; Εσείς μιλήσατε για «πάγωμα», γι` αυτό σας ρωτώ τι ακριβώς σημαίνει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα προηγουμένως ότι υπάρχει το μνημόνιο. Θα ακολουθήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, άρα σήμερα δεν θα μπω σε ερμηνείες.

ΣΠΑΝΟΥ: Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις του Ασφαλιστικού. Αυτό σας ενδιαφέρει, η τήρηση του Συντάγματος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς λαμβάνουμε υπόψη μας όλες τις παρατηρήσεις. Είναι γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Υπάρχει, όμως, ένα συγκεκριμένο πλαίσιο στο οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε. Και αυτό κάνουμε.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Μπορείτε να μας το διευκρινίσετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι δεν χρειάζεται περισσότερη διευκρίνιση. Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου γνωμοδοτεί, εκφράζει γνώμη για τη συνταγματικότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ζητήματα που θέτει αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι δεκάδες, για να μην πω εκατοντάδες. Άρα όταν όλα τα υπόλοιπα ζητήματα έχουν κριθεί ότι είναι συμβατά με το Σύνταγμα, έχει κριθεί η συνταγματικότητά τους, το να υπάρχει μια αντισυνταγματικότητα σε ένα συγκεκριμένο σημείο, είναι κάτι που αντιμετωπίζεται.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Δηλαδή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επιστρατεύσατε και σήμερα πολλάκις το επιχείρημα περί σωτηρίας ή χρεοκοπίας της χώρας. Θεωρείτε ότι πλέον αυτό, ως πολιτικό επιχείρημα επαρκεί για τους Έλληνες πολίτες; Δεν νομίζετε ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει επιπλέον να δώσει και το μετά; Μια ασφαλή στρατηγική διεξόδου από την κρίση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ήδη, αυτό κάνουμε. Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι δεν θα μπορούμε να μιλάμε για το μετά, εάν δεν περισώσουμε το παρόν ή εάν δεν περισώσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα επιτρέπουν να υπάρχει «μετά». Και αυτό σε όλα τα επίπεδα. Και επειδή μιλάμε για το Ασφαλιστικό, στη συγκεκριμένη περίπτωση, εάν δεν προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε αυτό το ασφαλιστικό σύστημα, να το ψηφίσουμε και να το εφαρμόσουμε, δεν θα υπάρχει το «μετά». Εμείς τον προγραμματισμό μας και τον προγραμματικό μας λόγο, ο οποίος δεν ήταν προεκλογικός, είναι πολιτικός λόγος, είναι η ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ, είναι το πιστεύω μας, δεν το αφήνουμε στην άκρη με τίποτα. Για να μπορέσουμε, όμως, να το υλοποιήσουμε -παρόλο που και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και μπορώ να σας φέρω και παραδείγματα ήδη έχουμε νομοθετήσει πολλά σημεία του προγραμματικού μας λόγου- και να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές, πρέπει να σώσουμε τη χώρα. Αυτό είναι κάτι που το αντιλαμβάνεται ο λαός, που το αντιλαμβανόμαστε όλοι μας. Γιατί δεν μπορούμε να πάμε παραπέρα εάν δεν κάνουμε σήμερα τα αναγκαία βήματα. Εμείς δεν ξεχνάμε ότι είμαστε η κυβέρνηση των μεγάλων αλλαγών. Γι` αυτό ψηφιστήκαμε. Και δεν το ξεχνάμε όχι επειδή ψηφιστήκαμε γι` αυτό μόνο, αλλά επειδή είναι ισχυρή μας πεποίθηση ότι αυτές οι αλλαγές χρειάζονται για την Πολιτεία, για την οικονομία και για την κοινωνία. Και αυτές τις αλλαγές θα τις κάνουμε και είμαστε δεσμευμένοι απέναντι στον ελληνικό λαό.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Είπατε πριν ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η χώρα μας και καλείται να αντιμετωπίσει αυτές τις ανάγκες η κυβέρνηση. Μήπως στα πλαίσια αυτών των εκτάκτων αναγκών είναι και οι έκτακτες εκλογές; Και σας ρωτώ με αφορμή και δημοσίευμα από διεθνές δίκτυο το CNN συγκεκριμένα, το οποίο μιλάει καθαρά ότι αν η κυβέρνηση δεν τα καταφέρει, μέχρι το Σεπτέμβρη, είναι πολύ πιθανό να προσφύγει στις κάλπες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι θεωρίες και τα σενάρια είναι αλήθεια ότι περισσεύουν. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την εφημερίδα  Guardian να γράφει ότι πουλάμε τα νησιά, σήμερα αναπαράγονται κάποιες θεωρίες και κάποιες φημολογίες ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Εμείς σαφέστατα απορρίπτουμε οποιαδήποτε τέτοια σκέψη, κάθε τέτοιο σενάριο. Πιστεύουμε και το έχω αναφέρει και άλλη φορά ότι αν υπάρχει κάποιος που μπορεί και πρέπει να ζητήσει εκλογές, ας βγει να το κάνει. Ο ελληνικός λαός θεωρεί ότι τέτοιες πολυτέλειες δεν μπορεί υπάρχουν ούτε καν ως σκέψεις. Ίδια είναι και η θεώρηση της ελληνικής κυβέρνησης.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Για ανασχηματισμό έχουμε κανένα νεότερο, επειδή πλησιάζουν τα μπάνια, μήπως κάποιοι πρέπει να πάνε νωρίτερα να ξεκουραστούν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή η κυβέρνηση εργάζεται και δεν ξεκουράζεται.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα γίνει άμεσα ανασχηματισμός;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει ανασχηματισμός. Η κυβέρνηση δουλεύει. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά ζητήματα και τα αντιμετωπίζουμε συλλογικά.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ένα σχόλιο για τη χθεσινή κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Χθες, στο λιμάνι του Πειραιά, είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο δίλημμα. Η κυβέρνηση πήρε μια πολιτική απόφαση. Η απόφαση ήταν να κρατηθούν οι ισορροπίες. Το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι σεβαστό, είναι ιερό, αλλά και το δικαίωμα του να λειτουργήσει το λιμάνι ήταν επίσης σεβαστό. Πιστεύουμε ότι με τη χθεσινή κατάσταση, αυτή η ισορροπία επετεύχθη. Ήταν τα πράγματα όπως έπρεπε να είναι, σε μια ημέρα γενικευμένης απεργίας. Ελπίζουμε, φυσικά, ότι στο μέλλον δεν θα δούμε καταστάσεις, όπως αυτές που ζήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, να απαγορεύουν κάποιοι στον ελληνικό λαό να μεταβαίνει στον προορισμό του. Και αυτή η απαγόρευση συγχρόνως να γίνει και η μεγαλύτερη δυσφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το δικαίωμα στην απεργία ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, πλην των ναυτεργατών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το δικαίωμα στην απεργία ισχύει για όλους τους εργαζόμενους. Οι ναυτεργάτες είναι μια επαγγελματική τάξη η οποία πλήττεται από την κρίση αυτή, όπως πλήττονται οι πάντες. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι από τα πολλά σωματεία που υπάρχουν, είναι δύο τα σωματεία που απεργούν. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να απαγορεύσει στη χώρα να κινηθεί οικονομικά, στους επιβάτες να αποβιβαστούν και να επιβιβαστούν και μάλιστα όταν υπάρχει και απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης. Εάν κάποιοι, για συγκεκριμένους λόγους - και γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι είναι αυτοί- προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτή την αγωνία των ναυτεργατών, ούτε στους ναυτεργάτες προσφέρουν και πολύ περισσότερο δεν προσφέρουν στον ελληνικό λαό.

ΣΕΓΚΟΣ: Με συγχωρείτε κύριε Εκπρόσωπε, ποιοι μπορούν να απεργούν σε αυτή τη χώρα; Γιατί όλη η χώρα είναι τουριστική αυτή την περίοδο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι πάντες. Μπορούν να απεργούν οι πάντες. Το δικαίωμα στην απεργία είναι δικαίωμα που ευτυχώς στην Ελλάδα το έχουμε κατακτήσει. Και το έχουμε κατακτήσει με δημοκρατικούς τρόπους, κάτι που δεν εφαρμόζεται από συγκεκριμένους απεργούς αυτές τις ημέρες. Είναι κατάκτηση του ελληνικού λαού. Και αυτή η κατάκτηση γίνεται σεβαστή από την Πολιτεία και τη Δικαιοσύνη. Υπάρχουν, όμως, κάποια νομικά πλαίσια στα οποία πρέπει να κινούνται και μπορούν να κινούνται οι πάντες. Και οι πάντες είναι οι πάντες, είτε είναι συνδικαλιστές, είτε είναι κόμματα, είτε είναι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες.

ΜΕΛΕΤΗΣ : Στο προηγούμενο θέμα, κ. Εκπρόσωπε: Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όποιο και αν είναι αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχω απαντήσει επανειλημμένως.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το σεβαστείτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αν αποφασίσουν ότι θα υπάρξουν αυξήσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα. Όποιος θέλει τώρα να προκαταβάλει το τι θα γίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, νομίζω ότι δεν βοηθάει ούτε τους εργαζόμενους, ούτε την επιχειρηματικότητα, αλλά ούτε και την ελληνική οικονομία.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για την κατάληψη που έκαναν - από χθες ή από σήμερα, δεν είμαι σίγουρος - οι χίλιοι τόσοι συμβασιούχοι της ΕΡΤ. Τι σκέφτεται η κυβέρνηση να κάνει με αυτούς τους ανθρώπους; Έχετε καταλήξει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή τη στιγμή, εκείνο που μπορούμε να πούμε, είναι ότι στην ΕΡΤ υπάρχει μία κατάσταση, η οποία, σαφώς, δεν έπρεπε να υπάρχει, με τη συσσώρευση τόσου μεγάλου αριθμού συμβασιούχων. Γι αυτό ακριβώς και στην ΕΡΤ πρέπει να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις, να γίνουν τομές, γιατί η λειτουργία του συγκεκριμένου οργανισμού έχει να κάνει με τη διαχείριση χρημάτων του ελληνικού λαού. Και αυτό θα γίνει.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Επειδή σήμερα λήγει η σύμβαση όλων, από όσο ξέρω, 30 Ιουνίου, έχετε κάτι να πείτε για αυτούς τους εργαζομένους.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι συμβάσεις θα επαναξιολογηθούν. Θα γίνει αξιολόγηση στο ποιες συμβάσεις χρειάζονται, με ποιες προϋποθέσεις και με ποιες συνθήκες.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Πότε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για να γίνει, θα πρέπει να λήξουν αυτές οι συμβάσεις.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Σήμερα λήγουν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι. Δεν έληξαν.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Άρα αύριο θα έχουν αξιολογηθεί όλοι και θα πιάσουν δουλειά όσοι ...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αν ήταν τόσο καλά και αυτοματοποιημένα τα πράγματα, θα ήταν πάρα πολύ καλή η γενικότερη λειτουργία στο ελληνικό Δημόσιο.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Συγγνώμη, κ. Υπουργέ, εσείς είστε η κυβέρνηση και γνωρίζετε την κατάσταση στην ΕΡΤ. Έξι μήνες έχει οριστεί η διοίκηση. Γιατί να μην κάνετε καν από πριν την αξιολόγηση; Εσείς ανανεώσατε τις συμβάσεις μέχρι 30 Ιουνίου, όχι εγώ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ακριβώς, τις ανανεώσαμε, για να καλυφθεί αυτό το κενό που υπήρχε. Και η διοίκηση της ΕΡΤ, αλλά και η πολιτική ηγεσία έχει σχέδιο, το οποίο θα διαβουλευτεί και θα ανακοινωθεί. Ήδη πολλά μέρη αυτού του σχεδίου, έχουν ανακοινωθεί.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 30 June 2010 - 22:22:05 UTC