Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-07-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 278311475

Έκδοση 1

brf1407

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 14 Ιουλίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Όπως γνωρίζουμε, στο χθεσινό Eurogroup έγινε μία συζήτηση και για την Ελλάδα, όπου παρουσιάστηκε η ενδιάμεση έκθεση για την πορεία της οικονομίας. Η αξιολόγηση ήταν πολύ θετική και για πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό, έγιναν ενθαρρυντικές αναφορές για τη χώρα μας, όταν εδώ και πολλούς μήνες είχαμε συνηθίσει σε άλλου είδους αναφορές.

Επιπλέον, χθες, για πρώτη φορά, μετά από σχεδόν τρεις μήνες, η χώρα μας βγήκε στις αγορές, με έντοκα γραμμάτια, η ζήτηση των οποίων υπερκαλύφθηκε με άνεση, ενώ στη διαδικασία συμμετείχαν και δέκα ξένες τράπεζες, κάτι που δεν είναι σύνηθες.

Και η αξιολόγηση του Eurogroup και οι πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για τις μειώσεις του ελλείμματος και την πορεία της οικονομίας, αλλά και η χθεσινή έξοδος στις αγορές, αποτελούν σαφείς ενδείξεις ότι επιτέλους κάτι αλλάζει στα οικονομικά μας. Αποτελούν την απτή απόδειξη ότι οι θυσίες των πολιτών πρώτα και της κυβέρνησης πιάνουν τόπο, δεν πάνε χαμένες. Aποδίδουν επιτέλους καρπούς ισχυροποιώντας βήμα - βήμα τη θέση της χώρας μας διεθνώς.

Δείχνουμε με αυτό τον τρόπο, τόσο στους εταίρους μας, όσο και στους διεθνείς παράγοντες ότι είμαστε πλέον μία χώρα αξιόπιστη, υπεύθυνη απέναντι στις διεθνείς της υποχρεώσεις και χτίζουμε ξανά, σε στέρεες βάσεις, την καλή και φερέγγυα εικόνα μας, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση.

Επιπλέον, αποτελούν δείγμα ότι η σωστή διοίκηση και η ορθολογική δημοσιονομική συμπεριφορά που εγκαθιδρύεται σταδιακά και γίνεται συνείδηση των δημοσίων λειτουργών, των υπαλλήλων και των πολιτών, σε συνδυασμό, βεβαίως, και με τις μεγάλες δομικές αλλαγές που προωθούμε ως κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, θα μπορέσουν στο κοντινό μέλλον να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την άσκηση διαφορετικών κοινωνικών πολιτικών, υπέρ των ασθενέστερων συμπολιτών μας που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Είναι ακριβώς αυτές οι μεγάλες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, στο ασφαλιστικό σύστημα, που ήδη ολοκληρώνονται, στη διοικητική δομή της χώρας και στη δημόσια διοίκηση και το οριστικό ξερίζωμα της πελατειακής λογικής, από το οποίο διέπεται το κράτος εδώ και πολλές δεκαετίες, που αποτελούν την εγγύηση μιας διαφορετικής πολιτικής πορείας της χώρας μας και εγγυώνται ένα ασφαλές και ποιοτικό μέλλον για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιας και ο κ. Πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει ανακατανομή του πλούτου προς την παγκόσμια κοινότητα, μήπως αυτό

θα ισχύσει και για τους Έλληνες εργαζόμενους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Προγραμματική μας αρχή και μέρος της ιδεολογίας μας, είναι η ανακατανομή του πλούτου υπέρ των ασθενεστέρων. Και παρόλο που έχουμε να κάνουμε με την πιο δύσκολη οικονομική κατάσταση που βίωσε η χώρα μας εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, προσπαθούμε, μέσα και από σκληρές αποφάσεις, να διέπονται από το κριτήριο της προστασίας των ασθενέστερων πολιτών. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο, δικαιότερο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα, αλλά πέραν αυτού προσπαθούμε οποιαδήποτε πράξη και απόφαση της κυβέρνησης, να διέπεται από αυτή την αρχή, όσο και αν τα πράγματα είναι δύσκολα και όσο και αν απαιτείται να κάνουμε όλοι μας θυσίες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Καλά όλα αυτά. Η κ. Κατσέλη σήμερα, στον Πόρο, είπε ότι το βασικό πρόβλημα της οικονομίας μας είναι η ρευστότητα. Η παροχή ρευστότητας για το 2010 περιορίζεται στο 2 με 3% έναντι του 11% που ήταν πέρυσι. Κατ αρχάς ισχύει αυτό και τι κάνετε για αυτό; Και αν βλέπετε να υπάρχει απόκλιση μεταξύ των μεγάλων υποσχέσεών σας και του έργου σας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μεγάλες υποσχέσεις, δεν δώσαμε ποτέ. Έχουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο καλούμαστε να εφαρμόσουμε. Από κει και πέρα, είπα και προηγουμένως ότι δουλεύουμε σε έκτακτες συνθήκες. Η ρευστότητα είναι κάτι το ζητούμενο, δεν είναι όμως κάτι το αυτοματοποιημένο. Για να υπάρχει ρευστότητα, θα πρέπει να αναπτυχθούν εκείνες οι πολιτικές μας -να ξεδιπλωθούν, κάτι που γίνεται - που έχουν άμεση σχέση με την οικονομία και με την ανάπτυξη της χώρας. Αυτό όμως προϋπόθετε, να γίνουν άλλα βήματα πιο μπροστά, τα οποία ήδη ολοκληρώνουμε. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι έχουμε πλέον ως δεδομένα. Γνωρίζουμε πολύ καλά, τι πρέπει να κάνουμε από δω και πέρα. Όλα τα θετικά, τα οποία είναι και πάρα πολλά, και θα αναδειχθούν, αλλά και θα αποδειχθούν στην πορεία του χρόνου και μάλιστα σύντομα.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλήσατε ότι πιάνουν τόπο σίγα-σιγά οι θυσίες του κόσμου και για τα θετικά πρώτα σημάδια της οικονομίας. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη κάποια πράγματα, τα οποία δεν είναι και τόσο ευχάριστα, όπως η είσπραξη των εσόδων. Επ` αυτού, πώς ερμηνεύετε το γεγονός ότι έξι μήνες δεν καταφέρατε να αυξήσετε τα έσοδα; Μήπως φταίει γενικά αυτή η επιβληθείσα οικονομική πολιτική;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, πραγματικά, είναι πολλά αυτά που δεν έχουν γίνει και πολλά είναι να γίνουν ακόμη. Αλίμονο εάν λέγαμε ότι ήδη έγιναν όλα. Και φυσικά, πολλά τα οποία δεν αναδεικνύονται. Ως προς την πορεία της οικονομίας, νομίζω ότι καθένας που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην οικονομίας μας, διαπιστώνει εκούσια ή ακούσια ότι οι εξελίξεις είναι θετικές. Ότι επιτέλους βρίσκουμε το βηματισμό μας. Φυσικά έχουν να γίνουν πολλά ακόμη, τα οποία όμως δεν γίνονται αυτοματοποιημένα. Ως προς την υστέρηση των εσόδων, εάν εννοείτε αυτό, είναι σαφές - και το έχουμε πει και άλλες φορές- ότι και τα έσοδα πάνε καλά, όπως επίσης και η πολύ μεγάλη μείωση του ελλείμματος. Όσον αφορά στα έσοδα που εμφανίζουν υστέρηση, είναι γιατί δεν έχει προσμετρηθεί το ειδικό τέλος των ακινήτων (ΕΤΑΚ), η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, όπως το αλκοόλ, η δεύτερη αύξηση του ΦΠΑ και η έκτακτη εισφορά των κερδοφόρων επιχειρήσεων. Εάν προσμετρηθούν και αυτά, θα αποδειχθεί ότι η υστέρηση των εσόδων δεν είναι έτσι όπως φαίνεται.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών, σε ασυνήθιστα αυστηρό ύφος, λέω εγώ για βουλευτές της συμπολίτευσης, ουσιαστικά ασκούν κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τουλάχιστον στα μέτρα που λαμβάνονται και σε κάποιες κινήσεις. Θα ήθελα την εκτίμησή σας, εάν συμμερίζεστε αυτές τις απόψεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εννοείτε την ερώτηση που έγινε για την Τράπεζα της Ελλάδος.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Ακριβώς.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν υπάρχει κριτική για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Είναι σαφές ότι οι βουλευτές έχουν δικαίωμα από το Σύνταγμα να ασκούν το κοινοβουλευτικό τους έργο μέσα από τις διαδικασίες του κοινοβουλευτικού ελέγχου και υπ` αυτή την έννοια και η ερώτηση αυτή είναι θεμιτή και φυσικά δεν εκφράζουν τίποτε άλλο, πέρα από την αγωνία τους. Από κει και πέρα, όμως, για το συγκεκριμένο θέμα: Πρώτον, έχει απαντήσει το υπουργείο Οικονομικών. Δεύτερον, και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει αναφερθεί, μετά από σχετική ερώτηση του κ. Σαμαρά. Και φυσικά, να υπενθυμίσουμε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανεξάρτητη. Είναι απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης το τι γίνεται με αυτή τη διαδικασία. Αλλά, από κει και πέρα και εμείς ως κυβέρνηση περιμένουμε να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη ύστερα από την εισαγγελική παραγγελία γι` αυτό το θέμα.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Επ` αυτού μια διευκρίνιση. Το «κριτική» είναι ένας δικός μου χαρακτηρισμός, ο οποίος νομίζω προκύπτει με έναν έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο. Τα ερωτήματα των βουλευτών, τα συμμερίζεστε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα συμμερίζονται, προφανώς, οι βουλευτές που υπέγραψαν την ερώτηση. Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε θεσμικό ρόλο και φυσικά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και το θεσμικό ρόλο και την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ως προς τη διερεύνηση, σας είπα είναι σε εξέλιξη δικαστική έρευνα που θα δει και το αν υπάρχει ποινικό μέρος της υπόθεσης.

ΜΙΧΑΗΛ: Επ` αυτού. Μας λέτε ότι έχει απαντήσει ο υπουργός Οικονομικών και ο Πρωθυπουργός, για το συγκεκριμένο θέμα, στον κ. Σαμαρά. Το γεγονός, όμως, ότι επανέρχονται οι 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μας κάνει να υποθέσουμε ότι δεν καλύφθηκαν από αυτές τις απαντήσεις ή οι απαντήσεις αυτές δεν ήταν τόσο, εκείνη τη στιγμή, πλήρεις, γιατί η υπόθεση εξελίσσεται και έχουν προκύψει πιθανότατα στοιχεία, από ό,τι φαίνεται από τη δική τους ερώτηση. Και επίσης, να μας διαψεύσετε ή να μας επιβεβαιώσετε δημοσιεύματα ότι ο Πρωθυπουργός έχει ενοχληθεί πάρα πολύ από αυτή τους την πρωτοβουλία και θεωρεί ότι χαλάει το καλό κλίμα που πάει να δημιουργηθεί μετά το Ασφαλιστικό και τις εξελίξεις στην οικονομία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, ως προς το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, απάντησα. Δεύτερον, επειδή διαβάζω και εγώ τα δημοσιεύματα, τα οποία περιέχουν και διάφορα σενάρια, η κυβέρνηση δεν ενοχλείται από τις ερωτήσεις των βουλευτών. Είναι στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού τους έργου και μας ενδιαφέρει η αναζήτηση της αλήθειας όπου και αν βρίσκεται. Ως προς την ουσία, σας απάντησα ήδη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επ` αυτού: Έχουμε ένα μέγιστο πολιτικό γεγονός. Είπατε «απάντησε ο Πρωθυπουργός». Αμφισβητούν την απάντηση του Πρωθυπουργού οι βουλευτές.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν νομίζω ότι προκύπτει κάτι τέτοιο από την ερώτησή τους. Και για εμάς, σαφώς και δεν υπάρχει μέγιστο ή ελάχιστο πολιτικό θέμα.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, συχνά-πυκνά σας θέτουμε το ερώτημα περί ανασχηματισμού. Σήμερα, όμως, πριν από λίγο και ερχόμενος εδώ, σας άκουσα στο Flash να λέτε και να μιλάτε για ανασχηματισμό, ο οποίος είναι νομοτελειακός, έχει μια νομοτελειακή σχέση. Τι σημαίνει αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το περιεχόμενο της ερώτησης της συναδέλφου σας ήταν «ότι κάποτε, όμως, γίνονταν ανασχηματισμοί και απάντησα ότι νομοτελειακά γίνονται ανασχηματισμοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει ανασχηματισμός ή ότι υπάρχει θέμα ανασχηματισμού. Εν πάση περιπτώσει, αφού μου δίνετε, για άλλη μια φορά, την ευκαιρία και την αφορμή, διαψεύδω ότι τίθενται ζητήματα ανασχηματισμού. Αυτό που είπα - και το επαναλαμβάνω και τώρα- είναι ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά, όλοι οι υπουργοί σε όλα τα υπουργεία και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο και μάλιστα όταν αυτό βρίσκεται σε αυτή την πολύ κρίσιμη καμπή.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή καλλιεργήσατε μια εικόνα αισιοδοξίας στην αρχή για την οικονομία, θα μπορούσατε να απαντήσετε στην ερώτηση ενός συνταξιούχου πώς θα ζήσει με 400 και 500 ευρώ το μήνα, με δεδομένο ότι καταργήσατε την 13η και τη 14η σύνταξη, με δεδομένο ότι «παγώσατε» τις συντάξεις, αυξήσατε τους έμμεσους φόρους; Αφού υπάρχει αυτή η αισιοδοξία από τη μεριά της κυβέρνησης, απαντήστε σε ένα συνταξιούχο, πώς θα ζήσει με 400 και 500 ευρώ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι πολύ μεγάλο ερώτημα, που δεν λαμβάνει όμως υπόψη όλες τις παραμέτρους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η πολιτική σας δεν παίρνει υπόψη της τους ανθρώπους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είπα ακριβώς το αντίθετο. Είναι ένα μεγάλο ερώτημα, το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους. Πρώτα απ` όλα, εμείς δεν θίξαμε τις χαμηλές συντάξεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τη 13η δεν την κόψαμε από αυτούς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας λέω ότι τις χαμηλές συντάξεις δεν τις μειώσαμε. Ισα-ίσα μειώσαμε τις συντάξεις που είναι πάνω από 1.400 ευρώ. Από κει και πέρα, υπήρχε άμεση ανάγκη να υπάρξει ένα ασφαλιστικό σύστημα που να είναι βιώσιμο. Ένα ασφαλιστικό σύστημα που να πληρώνεται αυτή η σύνταξη, έστω και η χαμηλή σύνταξη, γιατί είχαμε το εξής δίλημμα: Σε δύο μήνες ή σταματάμε να πληρώνουμε συντάξεις ή προσπαθούμε να βρούμε ένα τρόπο να υπάρχουν έστω και αυτές οι χαμηλές συντάξεις που ήδη υπάρχουν, για να μπορεί το ασφαλιστικό σύστημα να είναι βιώσιμο. Από κει και πέρα, αυτό που είπαμε και το ξαναλέμε, είναι ότι προσπαθήσαμε μέσα από το ασφαλιστικό σύστημα που ψηφίστηκε, να έχουμε ένα κατά το δυνατόν δίκαιο σύστημα, όσο μας επιτρέπουν οι συνθήκες. Δεν κόψαμε, έτσι γενικώς, τη 13η και τη 14η σύνταξη. Την αντικαταστήσαμε με ένα επίδομα. Και φυσικά, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έδωσε την προοπτική ότι εφόσον βελτιωθούν τα οικονομικά μας, και γι` αυτό λέμε ότι αρχίζουμε να γινόμαστε αισιόδοξοι, θα υπάρχει φυσικά και η βελτίωση των συντάξεων που αφορούν ειδικότερα τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, αλλά και όλες τις κοινωνικές ομάδες που λαμβάνουν σύνταξη. Αυτή είναι η μέριμνά μας.

Το μεγάλο στοίχημα που βάζουμε είναι να αναταχθεί η ελληνική οικονομία, προκειμένου να μπορούμε να δίνουμε πιο ανθρώπινες συντάξεις και να βελτιώσουμε όλες εκείνες τις συνθήκες του Έλληνα πολίτη, ο οποίος πλήττεται άμεσα.

Επίσης, να επαναλάβω κάτι που έχω πει κατά κόρον, αφορά και προτεραιότητα της κυβέρνησης να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας, έτσι ώστε οι μειώσεις που υπάρχουν στα εισοδήματα να μπορούν να εξουδετερώνονται και να συμπληρώνουν το εισόδημα από την κοινωνική προστασία, την οποία έχει πολύ μεγάλη ανάγκη ο Έλληνας πολίτης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της «Καθημερινής της Κυριακής» 700.000 ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ του περασμένου Οκτώβρη βρίσκονται ήδη σε διαδικασία απομάκρυνσης από το ΠΑΣΟΚ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα σημαντικό εργαλείο. Έτσι τις αντιμετωπίζαμε πάντοτε, ακόμη και όταν ήμασταν αντιπολίτευση. Με τον ίδιο τρόπο τις αντιμετωπίζουμε και τώρα. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν κάποιες τάσεις, όταν γίνονται σωστά και επιστημονικά, ανάλογα με τα ερωτήματα που τίθενται. Από κει και πέρα, εμείς γνωρίζουμε ότι φέρνουμε σε πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο. Γνωρίζουμε ότι παίρνουμε αποφάσεις, πολλές από τις οποίες είναι σκληρές και τις οποίες δεν θα θέλαμε να παίρνουμε. Δεν εντάσσεται στο πρόγραμμά μας η λήψη αυτών των αποφάσεων. Έχουμε να κάνουμε, όμως, με μια κατάσταση, η οποία είναι έκτακτη. Παίρνουμε αποφάσεις υπό συνθήκες που δεν είναι φυσιολογικές και φυσικά δεν θα θέλαμε να πολιτευόμαστε μέσα σε αυτό το περιβάλλον. Αλλά γνωρίζουμε ότι εάν δεν σώσουμε την ελληνική οικονομία σε όλα τα επίπεδα, δεν θα μπορούμε να λάβουμε πιο δίκαιες και πιο ευχάριστες αποφάσεις. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε εμείς από την επαφή μας με τον πολίτη, γιατί δεν περιμένουμε τις δημοσκοπήσεις για να διαπιστώσουμε κάποια πράγματα, δεν είμαστε κλεισμένοι, ως κυβέρνηση, σε ένα γυάλινο κλουβί, έχουμε επαφή με τους πολίτες και αντιλαμβανόμαστε και τον παλμό της κοινωνίας και την αγωνία που αισθάνεται η κοινωνία στην καθημερινή επιβίωση. Και έχουμε ταχθεί να αντιστρέψουμε αυτό το άσχημο κλίμα της οικονομίας. Είμαστε σίγουροι ότι η κοινωνία αυτό το αντιλαμβάνεται.

ΣΕΓΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αφού γνωρίζετε τις δημοσκοπήσεις που, 7 στους 10 καταδικάζουν και την κυβέρνηση και τα μέτρα που έχει λάβει, γιατί τότε ο Πρωθυπουργός ισχυρίζεται συνεχώς ότι οι πολίτες δεν στηρίζουν την πολιτική του; Δεν είναι και αυτό μια μέθοδος πολιτικής εξαπάτησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι. Σας ανέφερα προηγουμένως ότι εμείς έχουμε αντίληψη του τι γίνεται στην κοινωνία και φυσικά εμείς, αντίθετα με τη Νέα Δημοκρατία, είμαστε μια κυβέρνηση που δεν πορεύεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι περάσαμε μια εξαετή περίοδο διακυβέρνησης που η κάθε πολιτική απόφαση της Νέας Δημοκρατίας κρινόταν από το τι απαντούν οι πολίτες και οι ψηφοφόροι στη δημοσκόπηση της προηγούμενης ημέρας. Αυτό μας οδήγησε σε αυτή την κατάσταση. Εμείς έχουμε μια σταθερή πολιτική και μια πολιτική που λέει, διάσωση της χώρας σε πρώτο επίπεδο και σε δεύτερο επίπεδο βελτίωση των συνθηκών και εφαρμογή του προγράμματός μας, ενός πραγματικά φιλόδοξου και στοχευμένου προγράμματος. Προσπαθούμε να κάνουμε αλλαγές -όσες είναι δυνατές- και μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Επαναλαμβάνω ότι αυτό που λέει ο κόσμος, ο απλός πολίτης, ανεξάρτητα από το τι δηλώνει στις δημοσκοπήσεις, είναι ότι στηρίζει την κυβέρνηση -αυτή είναι η αίσθησή μας- στις αλλαγές που γίνονται. Υφίσταται αυτές τις σκληρές αποφάσεις με την προοπτική να βγούμε από την κρίση και με την προοπτική να δείξουμε στον Έλληνα πολίτη ότι εμείς πολιτευόμαστε με άλλο τρόπο και ότι στο τέλος θα έχουμε μια κοινωνία και μια Πολιτεία, η οποία θα είναι πιο δίκαιη. Αυτή είναι η δική μας αντίληψη.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Μόλις τώρα αναφερθήκατε στη βελτίωση του προγράμματος και με αφορμή τα θετικά σχόλια και στο Eurogroup και την επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές, είπατε ότι κάτι αλλάζει στην οικονομία. Αυτό σημαίνει επί του πρακτέου ότι το 2011, όταν θα επανακαθοριστεί η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης, υπάρχει δυνατότητα να χαλαρώσουν τα μέτρα σε ό,τι αφορά τους μισθούς και τις συντάξεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί, αλλά και μέσα στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπεται ότι θα γίνουν αναλογιστικές μελέτες και με βάση αυτές τις μελέτες μπορεί να προσαρμόζονται και τα συνταξιοδοτικά ζητήματα, έτσι ώστε όταν πραγματικά βελτιώνεται η οικονομία μας και υπάρχει τέτοια δυνατότητα που να μην διαταράσσει όμως τους στόχους της σταθερότητας και της βελτίωσης που έχουμε θέσει, αυτή η βελτίωση θα περνά και στον Έλληνα πολίτη. Με τίποτε, όμως, δεν θα φθάσουμε στο σημείο να κάνουμε παροχές, οι οποίες θα βάλουν σε αμφιβολία το μεγάλο στοίχημα και τη μεγάλη πολιτική που έχουμε χαράξει, να αναταχθεί η ελληνική οικονομία. Δεν θα κάνουμε πίσω, γιατί έχουμε υποχρέωση προς τη χώρα μας να τη σώσουμε, ιδιαίτερα όσον αφορά στα οικονομικά της.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Αυτή η βελτίωση, σας ρώτησα, θα εκφραστεί και το 2011;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα περνάει στον Έλληνα πολίτη, σε όλα τα επίπεδα. Και φυσικά θα περνάει όπου μπορεί, με τις προϋποθέσεις που σας είπα, και σε μισθούς και σε συντάξεις.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να θέσω ένα ερώτημα στην ίδια βάση. Αφού υπάρχει, λοιπόν, αυτή η αισιοδοξία ότι θα φτιάξουν τα πράγματα και ίσως να εκλάβουμε και ως πρώτο δείγμα τις ανανεώσεις στην ΕΡΤ του υπεύθυνου υπουργού Πολιτισμού σε πολυδάπανες εκπομπές, θα πληρωθούν οι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού, που επί 20 μήνες ορισμένοι από αυτούς παραμένουν απλήρωτοι; Και πόσο ανάλγητο μπορεί να είναι ένα κράτος, όταν έχει εργαζόμενους για 20 μήνες απλήρωτους, την ώρα που ανανεώνει συμβάσεις για εκπομπές της τάξεως του ενός και των δύο εκατομμυρίων.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, το «πανηγύρι», γιατί εκεί αναφέρεστε, που γινόταν στην ΕΡΤ επί τόσα χρόνια, έχει σταματήσει και έχει κοπεί. Εμείς, ερχόμαστε με μια νέα λογική, την οποία δείχνουμε ήδη και θα αποδειχθεί πολύ περισσότερο στο άμεσο μέλλον. Εάν αναφέρεστε στις συμβάσεις που έγιναν στο υπουργείο Πολιτισμού και στη χθεσινή στάση εργασίας στην Ακρόπολη, πέρα από το ότι αυτή η στάση εργασίας σε αυτό το συγκεκριμένο διάστημα αποτελεί πλήγμα για τον τουρισμό, και αυτό θα πρέπει να το αναλογιστούμε όλοι, το θέμα ήδη έχει λυθεί. Και έχει λυθεί πώς; Για να πληρωθούν αυτοί οι συμβασιούχοι, με τον τρόπο που έγιναν συμβασιούχοι - και σε αυτό θα μπορέσουμε να πούμε πολλά πράγματα και κανείς δεν είναι άμοιρος των ευθυνών του σε αυτή την κοινωνία- θα έπρεπε να υπάρχει μια νομοθετική ρύθμιση, αυτή που ήδη προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού. Αυτό το γνωρίζουν και οι ίδιοι οι συμβασιούχοι. Επαναλαμβάνω ότι για να πληρωθούν, θα πρέπει να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση. Ήδη, το υπουργείο Πολιτισμού έχει προβεί στις διαδικασίες για τη νομοθετική ρύθμιση, για να πληρωθούν οι μισθοί που τους οφείλονται. Από κει και πέρα, όμως, κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους για να εκβιάσει τη μονιμοποίησή του. Πέρα από το ότι αυτοί οι συμβασιούχοι έχουν δίκιο στο ότι δεν πληρώνονταν και πέρα από το ότι εμείς επιλύουμε αυτό το ζήτημα ως κυβέρνηση, επαναλαμβάνω, ότι η εικόνα στα μέσα Ιουλίου να έρχονται οι τουρίστες τους οποίους αναζητούμε, τους οποίους ψάχνουμε, για τους οποίους πληρώνουμε μεγάλες διαφημίσεις στο εξωτερικό για να έρθουν και να μην μπορούν να μπουν στην Ακρόπολη, είναι κάτι που είναι ευθύνη όλων μας. Και κυρίως εκείνων που κλείνουν την Ακρόπολη.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα μου επιτρέψετε να επιμείνω λίγο σε αυτό, γιατί δεν κατανοώ ποιο είναι μεγαλύτερο πλήγμα, το να κλείσεις την Ακρόπολη για τέσσερις ημέρες ή οι χιλιάδες τουρίστες που περίμεναν εκεί τέσσερις ώρες, να μεταφέρουν στις χώρες τους το λόγο για τον οποίο παρέμεινε η Ακρόπολη κλειστεί.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εσείς λέτε ότι οι τουρίστες μεταφέρουν ότι δεν πληρώθηκαν οι συμβασιούχοι;

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Βεβαίως, αυτό θα μεταφέρουν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τότε, να εξηγήσω την απάντησή μου και στους τουρίστες. Το briefing να το διανείμουμε και στο διεθνή Τύπο για να υπάρχει και απάντηση. Νομίζω ότι καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Γιατί επιμένει η κυβέρνηση, κ. Εκπρόσωπε, να παρουσιάζει με μελανά χρώματα ενώπιον ξένων την οικεία πραγματικότητα; Πώς θα αλλάξει το κλίμα διεθνώς, αλλά και στην οικονομίας μας; Πώς θα έρθουν επενδυτές, ακόμη και τουρίστες, όπως αναφερθήκατε πριν από λίγο, αν συνεχιστεί αυτή η πρακτική εκ μέρους της κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν κατάλαβα πού αναφέρεστε.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Αναφέρομαι στα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στο Συμπόσιο της Σύμης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν μπορούμε να κρύψουμε τίποτα. Δεν είναι ότι τώρα περιγράφεται η ελληνική οικονομία με μελανά χρώματα. Ίσα-ίσα, τώρα είμαστε σε αυτή τη φάση που και η διεθνής κοινή γνώμη αναφέρεται με σημεία βελτίωσης και αισιοδοξίας για τη χώρα μας. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι ακριβώς η πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων που προσπαθούσαν να κρύψουν από τους Έλληνες πολίτες τα πραγματικά προβλήματα και σε δεύτερο επίπεδο να εξαπατήσουν τους εταίρους μας με τα ψευδή στοιχεία που έστελναν. Με το να προσπαθείς να κρύψεις το πρόβλημα ή να εξαπατήσεις, φάνηκε ότι δεν μπορείς να κερδίσεις τίποτα. Αντίθετα, όταν καταγράφεις το ζήτημα και όταν καλείς μάλιστα και ξένες προσωπικότητες, άκρως διακεκριμένες, να συμβάλουν στην επίλυση, όχι του ελληνικού προβλήματος, αλλά του διεθνούς προβλήματος, φυσικά συζητώντας όμως και για τα ελληνικά ζητήματα, τότε είναι που λύνονται και τα προβλήματα και στη χώρα μας. Είναι τελείως αντεστραμμένο αυτό που μου είπατε, από αυτό που πιστεύει η ελληνική κυβέρνηση. Και αποδείχθηκε ότι αυτό που πιστεύει έχει πραγματικά και τα αποτελέσματα και τα βλέπουμε.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Να κάνω τρεις ερωτήσεις. Η πρώτη ερώτηση είναι, εάν συμμερίζεται η κυβέρνηση τις δηλώσεις του κ. Καστανίδη περί δημοκρατικής νομιμοποίησης. Η δεύτερη, αφορά την αντίδραση της κυβέρνησης στους δικαστικούς που αρνούνται να απογραφούν και στους πανεπιστημιακούς που προσχώρησαν στο ίδιο κλαμπ, ας πούμε. Και το τρίτο, είναι ότι ο Πρωθυπουργός είπε στον Πόρο ότι δεν φταίει το κράτος πρόνοιας για την κρίση. Ωστόσο, οι περικοπές που γίνονται μέχρι στιγμής είναι στο κράτος πρόνοιας. Δεν αναιρεί το ένα το άλλο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως προς τις δηλώσεις Καστανίδη, δεν τίθεται ζήτημα. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, σε πρόσφατη μάλιστα συνέντευξή του πέρα από τη γνωστή θέση της κυβέρνησης, έχει δηλώσει ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα εκλογών. Δεν υπάρχει καμία σκέψη εκλογών. Εγώ από εδώ, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, έχω πει ότι όποιος θέλει εκλογές, ας βγει να το πει και να τις αιτιολογήσει. Φυσικά ο κ. Καστανίδης δεν μίλησε για εκλογές. Είναι πραγματικά πολυτέλεια να συζητάμε για εκλογές, όταν έχουμε να κάνουμε ένα τόσο σημαντικό έργο και όταν άρχισε αυτό το έργο να αποδίδει καρπούς, έστω βήμα προς βήμα, όπως το βλέπουμε.

Ως προς την απογραφή, είναι μια βασικότατη, όχι καινοτομία, μια βασικότατη εκπλήρωση ανάγκης, με πρωτοβουλία φυσικά και με αρμοδιότητα των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, έτσι ώστε να μπει μια στοιχειώδης τάξη σε αυτό το χάος που ονομάζεται ελληνικό Δημόσιο. Όταν είμαστε ίσως και η μοναδική χώρα - ειδικά αναπτυγμένη- που δεν γνωρίζει πόσους δημοσίους υπαλλήλους πληρώνει, το στοιχειώδες που μπορούσαμε να κάνουμε και το είχαμε υποσχεθεί και είχαμε δεσμευθεί και πριν και μετά τις εκλογές, είναι σε πρώτο επίπεδο να απογραφούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και δεύτερον, να δημιουργηθεί η ενιαία αρχή πληρωμών, έτσι ώστε να μην πληρώνεται κανείς από το ελληνικό Δημόσιο εάν δεν έχει απογραφεί ήδη με τη διαδικασία την οποία εφαρμόζουμε. Κάποια τεχνικά ζητήματα που υπήρχαν, φυσικά επιλύονται. Ήδη, επιλύθηκε το θέμα και των δικαστικών και των πανεπιστημιακών. Αυτό που μένει είναι η πολύ σημαντική πράξη της απογραφής. Και μάλιστα, επειδή άκουσα ότι δεν υπήρχαν υποδομές και για ένα μπλακ-άουτ που έγινε, όταν επιχείρησαν να απογραφούν την ίδια στιγμή 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι, είναι επόμενο ότι το ηλεκτρονικό σύστημα θα έχει κάποιο πρόβλημα, το οποίο ήδη έχει αποκατασταθεί, ήδη έχει μπει τάξη και με το ΑΦΜ και η απογραφή αυτή προχωρά με τον καλύτερο τρόπο.

Όσον αφορά το τρίτο σκέλος της ερώτησής σας, είναι σαφές ότι μιλώντας ο Πρωθυπουργός στο Συμπόσιο της Σύμης, αλλά και σε πολλές άλλες αναλύσεις που έχει κάνει, είπε το αυτονόητο, ειδικά για μια κυβέρνηση, όπως είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ: Το κράτος πρόνοιας, σαφώς και δεν ευθύνεται για την κατάσταση στην οικονομία. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Αυτό που ευθύνεται είναι η διαφθορά που υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και που βέβαια «αγρίεψε», στην κυριολεξία, την τελευταία εξαετία με τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι η αδιαφάνεια, είναι το κράτος το οποίο δεν αποτελεί το σκοπό του να εξυπηρετεί τον πολίτη και πολλές άλλες παράμετροι, τις οποίες έχουμε αναλύσει προ πολλού. Όχι απλώς δεν ευθύνεται το κράτος πρόνοιας, αλλά είναι αυτό το στοιχείο του κράτους που εμείς θα ενισχύσουμε, γιατί ο Έλληνας πολίτης χρειάζεται να προστατευθεί και σε επίπεδο πρόνοιας. Δεν είναι η πρώτη φορά που το λέει η κυβέρνηση. Είναι θέση μας, είναι αρχή μας και φυσικά δεν ασκούμε πολιτική με καμία αντίφαση επ` αυτού.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Σας είπα ότι αυτό που λέτε ότι ο Πρωθυπουργός μίλησε για το κράτος πρόνοιας, ότι φταίει η διαφθορά, ωστόσο οι περικοπές δεν γίνονται από τη διαφθορά, οι περικοπές γίνονται από το κράτος πρόνοιας, κόβετε από τις συντάξεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και εγώ σας λέω ότι οι περικοπές γίνονται από τη διαφθορά. Οι περικοπές γίνονται από την περιστολή των δαπανών. Οι περικοπές γίνονται από ένα σύστημα, από ένα κράτος που προσλαμβάνει και προάγει τους υπαλλήλους του με διαφανές σύστημα και όχι με το αναξιοκρατικό που υπήρχε επί Νέας Δημοκρατίας και μια σειρά από ζητήματα που πραγματικά θέτουν τη διαφθορά και την αδιαφάνεια υπό διωγμόν από αυτή την κυβέρνηση. Αυτό το βλέπουμε καθημερινά και με το φορολογικό σύστημα που έχουμε θεσπίσει, αλλά και με το ασφαλιστικό σύστημα που είναι κατά το δυνατόν δικαιότερο. Και φυσικά, εάν αφήναμε το Ασφαλιστικό να καταρρεύσει, τότε ήταν που θα κατέρρεε και το κράτος πρόνοιας. Αυτή είναι η άποψή μας.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Μιας που μιλάμε για διαφθορά και διαφάνεια, χθες ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης κατήγγειλε κάτι πολύ σοβαρό: ότι καθυστερούν να εκδικαστούν πολλές υποθέσεις και μάλιστα υπάρχει διακριτή μεταχείριση επωνύμων. Η κυβέρνηση σκέφτεται να αναλάβει πρωτοβουλίες νομοθετικού περιεχομένου προκειμένου να υπάρξουν άμεσες λύσεις στη Δικαιοσύνη και να μην βλέπουμε αυτά τα φαινόμενα που κατήγγειλε ο κ. Ρακιτζής;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, να υπενθυμίσω ότι η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Επιχειρήθηκε και από άλλες κυβερνήσεις είτε γόνιμα, είτε μη γόνιμα. Το θέμα είναι ότι πραγματικά υπάρχει καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης. Και δεν το λέμε εμείς, το λένε και τα ευρωπαϊκά όργανα, το ευρωπαϊκό Δικαστήριο από το οποίο έχουμε πολλές φορές καταδικαστεί για καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης και μάλιστα πληρώσαμε και πρόστιμα. Το ζητούμενο είναι ένα δικονομικό σύστημα που θα επισπεύδει και θα επιταχύνει τη Δικαιοσύνη. Και ήδη το υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης των προτάσεων, έτσι ώστε να γίνει και νόμος του κράτους. Από κει και πέρα ως προς τη διακριτική μεταχείριση των επωνύμων, που λέτε και που είπε και ο κ. Ρακιτζής, οφείλω να πω ότι η Δικαιοσύνη είναι μία ανεξάρτητη εξουσία και φυσικά κάνει και πρέπει να κάνει τη δουλειά της κατά το Σύνταγμα. Αυτό είναι το ζητούμενο.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Δηλαδή, δεν την κάνει τη δουλειά της σωστά; Αυτό είπε, χθες, ο κ. Ρακιτζής. Δεν ζητάω από εσάς να μου πείτε αν την κάνει ή δεν την κάνει σωστά. Αυτά που λέει ο κ. Ρακιτζής επιρρίπτει ευθύνες στη Δικαιοσύνη, ότι κάτι δεν πάει καλά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι θέμα του κ. Ρακιτζή, ο οποίος είναι Πρόεδρος μίας Ανεξάρτητης Αρχής. Εμείς, ως κυβέρνηση, ως Πολιτεία έχουμε την υποχρέωση - και αυτό κάνουμε - να βοηθούμε και από άποψη υποδομών και από άποψη νομοθετημάτων τη Δικαιοσύνη, έτσι ώστε να επιταχυνθεί και να βελτιωθεί η λειτουργία της, όπως πρέπει να γίνεται.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Είπατε ότι έχουμε την υποχρέωση για τις υποδομές. Όμως, διαβάζουμε σήμερα στα δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει «ξεκρέμαστο» τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης. Μπορείτε να μου πείτε το γιατί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τι σημαίνει «ξεκρέμαστο τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης»;

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Όσον αφορά στη θητεία του.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι πραγματικά να βοηθούμε και τη στελέχωση και τις υποδομές. Όπου υπάρχουν ζητήματα τα επιλύουμε. Και φυσικά είμαστε η κυβέρνηση, η οποία τις ανεξάρτητες Αρχές τις έχει ανάγει σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα της δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους και εμείς τις σεβόμαστε.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Ήθελα να ρωτήσω, είπατε πριν ότι η κυβέρνηση δεν πορεύεται με βάση τις δημοσκοπήσεις. Η ψήφος των πολιτών στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές τον Νοέμβριο θα καθορίσει το μέλλον της κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου να εκφραστεί ο Έλληνας πολίτης με τον καλύτερο τρόπο, ως προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και φυσικά να έχουμε την πλήρη λειτουργία ενός νέου θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο ως προς τους δήμους, όσο και κατά μείζονα λόγο στο νέο θεσμό της αιρετής περιφέρειας. Εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα. Να ξανακάνουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση βάθρο της Δημοκρατίας. Να σταματήσει αυτή η συγκέντρωση του κράτους και φυσικά να ξαναβρούν οι πολίτες την έκφρασή τους μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποκεντρωμένη, θεσμοθετημένη και με τον καλύτερο τρόπο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κατ αρχάς, η θητεία του κ. Ρακιτζή έχει τελειώσει από το φθινόπωρο και ακόμα ούτε τον έχετε διώξει, ούτε του έχετε ανανεώσει τη θητεία. Τόσο δύσκολο ήταν; Και λέτε ότι προσπαθείτε να βοηθήσετε να λυθούν τα προβλήματα. Το δεύτερο, υπόθεση εργασίας. Αν δεν ήσασταν υπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος και βλέπατε μία κυβέρνηση, ο ένας υπουργός να ζητάει εκλογές, ο άλλος υπουργός να λέει: να μην δείχνουμε το δάχτυλο στους πολίτες γιατί θα μας δείξουν τα πέντε δάχτυλα, άλλους υπουργούς να δείχνονται μεταξύ τους, Οικονομίας και Οικονομικών. Οι βουλευτές να μπλοκάρουν νομοσχέδια των υπουργών, τι θα λέγατε; Ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αρκούντως φιλελεύθερη και σέβεται την αυτονομία του λόγου των μελών της ή αυτή η κυβέρνηση είναι πλήρως ασυντόνιστη με ένα επιτελείο μη ικανό να τη διοικήσει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα δεν το γνωρίζω για μπλοκάρισμα νομοσχεδίων από τους βουλευτές.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πήρε πίσω κάποτε η κ. Κατσέλη...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό δεν είναι μπλοκάρισμα. Αυτό σημαίνει δημοκρατική λειτουργία. Και όταν έχουμε να κάνουμε με τη βελτίωση των νομοθετημάτων - το έχουμε πει πάρα πολλές φορές - και νομοσχέδια θα ξαναφέρνουμε και θα ξαναγυρίζουμε, γιατί είναι λεπτά ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με νομοτεχνικά θέματα. Και φυσικά, αλίμονο, αν δεν έχουμε την ευελιξία να βελτιώνουμε τα νομοθετήματά μας. Από κει και πέρα, η κυβέρνηση αυτή με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί, κάνει πάρα πολύ καλά τη δουλειά της. Και φυσικά οι υπουργοί έχουν την ελευθερία να λένε τις απόψεις τους σε σημαντικά ζητήματα. Και θα λέγαμε ότι θα ήταν ασυντόνιστη αυτή η κυβέρνηση, εάν δεν παρήγαγε έργο. Εμάς μας ενδιαφέρει αυτό. Και επειδή η παραγωγή του έργου από αυτή την κυβέρνηση και υπ αυτές τις συνθήκες είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, εμείς είμαστε άκρως ικανοποιημένοι από τη λειτουργία της κυβέρνησης.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ωραία, να δεχθούμε ότι παράγει έργο. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση αυτή θα κριθεί από αυτά που έκανε ή από αυτά που δεν έχει κάνει μέχρι τώρα. Γιατί ακούμε ότι αργείτε στην οικονομία. Ακούμε ότι αργείτε στη δημόσια διοίκηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ούτε στη δημόσια διοίκηση αργούμε, ούτε στην οικονομία. Η κυβέρνηση αυτή κρίνεται κάθε μέρα και μας ενδιαφέρει, φυσικά, στο τέλος να μπορούμε να έχουμε έναν απολογισμό, ο οποίος θα συμφωνεί με τους στόχους μας, τις προτεραιότητές μας και τις αξίες που έχουμε βάλει στη διακυβέρνησή μας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν θα υπάρξει κάποια αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στην απόφαση της UNESCO που έδωσε τουρκική υπηκοότητα στον Καραγκιόζη και εάν έχετε κάποιο σχόλιο για το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος τους ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ κ. Κωνσταντόπουλος είναι πλέον πρόεδρος στον Παναθηναϊκό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για το πρώτο θα ενημερωθώ από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το γνωρίζω και εγώ ως γεγονός, ως είδηση, αλλά θα σας μεταφέρω την επίσημη άποψη της κυβέρνησης. Για το δεύτερο τι να πω; Μακάρι να έχουμε φίλαθλο πνεύμα και να ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Μπορεί να δούμε το αντίθετο; Δηλαδή, ένας αθλητικός παράγοντας να περάσει στην πολιτική σκηνή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουν επιτυχία οι αθλητικοί παράγοντες, γιατί είναι και δημοφιλείς.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Μετά την καταδίκη της χώρας μας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για τη μη χορήγηση του αυτονόητου δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες ομογενείς, τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση; Θα μείνετε στην άρνησή σας να αποκλείετε τους ομογενείς με διάφορες προφάσεις από την εκλογική διαδικασία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, όχι απλώς δεν αποκλείουμε τους ομογενείς από την εκλογική διαδικασία, αλλά είμαστε αυτοί που είχαμε φέρει πρόταση έτσι ώστε οι ομογενείς και να ψηφίζουν, όχι όμως να ψηφίζουν τεχνητά και να γίνονται απλώς μία εκλογική ομάδα, που εμείς, εδώ, οι της Ελλάδας θα τους επισκεπτόμαστε για να μας δώσουν την ψήφο τους. Εμείς αυτό που θέλουμε, και εκεί είχαμε τη διαφωνία με τη Νέα Δημοκρατία, είναι να εκφράζονται οι ομογενείς με ομογενείς αντιπροσώπους. Και επειδή στην πρόταση νόμου που είχαμε καταθέσει και στην άποψη που έχουμε, αυτό είναι πολύ τεκμηριωμένο και διασφαλίζεται η άμεση εκπροσώπηση των ομογενών με τους ομογενείς, έτσι ώστε και τα προβλήματά τους να έρχονται με τον καλύτερο τρόπο στο ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά και στους ομογενείς να δώσουμε την αξία που πρέπει. Θα έχουμε νομοσχέδιο, το οποίο πραγματικά και ουσιαστικά όχι απλώς θα χορηγεί την ψήφο στους ομογενείς, αλλά θα υπάρχει και καλύτερη αποτελεσματικότητα και καλύτερη έκφραση των προβλημάτων τους μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΜΗΛΙΩΝΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω σε τι ενέργειες σκοπεύει να προβεί η κυβέρνηση σχετικά με την από χθες το βράδυ έξοδο του ωκεανογραφικού πλοίου Πίρι Ρεϊς στα όρια της αποκλεισθείσης οικονομικής ζώνης Ελλάδας και Κύπρου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα υπάρχει αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών. Η ελληνική κυβέρνηση προασπίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και ενεργεί ανάλογα με τις εξελίξεις. Αυτό είναι δεδομένο. Και φυσικά για άλλη μία φορά το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να μην δημιουργεί αντιφάσεις ανάμεσα στα λόγια και στα έργα της. Εμείς, παρακολουθούμε το όλο ζήτημα, όχι εξ αποστάσεως, αλλά δραστικά. Ήδη έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ως ελληνικό κράτος και φυσικά δηλώνουμε για άλλη μία φορά ότι κάθε ενέργεια της Τουρκίας, η οποία ξεφεύγει από την διεθνή νομιμότητα, θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στις εξελίξεις και στις σχέσεις της με τη χώρα μας, αλλά και θα το θέτουμε ως ζήτημα στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 14 July 2010 - 21:48:16 UTC