Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-07-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 279089042

Έκδοση 1

brf1907

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 19 Ιουλίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα.

Η κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα την άνανδρη, εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια. Η Δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου δεν φιμώνονται, δεν τρομοκρατούνται και δεν απειλούνται.

Οι αρμόδιες Αρχές ήδη έχουν αναλάβει την υπόθεση, με σκοπό να συλληφθούν και να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη οι υπαίτιοι του στυγερού αυτού εγκλήματος. Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του θύματος και τους οικείους του.

Στο μέτωπο της οικονομίας, τώρα, η κυβέρνηση προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να δοθεί μία ανάσα στην πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράφηκε σήμερα, από την υπουργό Ανάπτυξης και τους παραγωγικούς φορείς, το συμβόλαιο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε μία περίοδο ύφεσης, όπου η βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη είναι ένα σημαντικό ζητούμενο για την αναθέρμανση της οικονομίας μας, το συμβόλαιο αυτό εξασφαλίζει γερά θεμέλια και υγιείς προϋποθέσεις ανάπτυξης.

Το συμβόλαιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύσταση ταμείου επιχειρηματικότητας, με ίδια κεφάλαια, ύψους 460 εκατομμυρίων ευρώ, προερχόμενα από το ΕΣΠΑ, αλλά και την ενεργοποίηση ενός ακόμη χρηματοδοτικού εργαλείου, του JEREMIE, προϋπολογισμού 290 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατ επέκταση, την ενίσχυση της αγοράς.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετά την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία επισημαίνει κάποια θέματα για το Ασφαλιστικό, υπάρχει περίπτωση να δούμε νέα μέτρα σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες αποτελεί μία σημαντική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, που το θεωρούμε ως μία από τις σημαντικότερες τομές και διαρθρωτικές αλλαγές και της ελληνικής οικονομίας, εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Συνεπώς, δεν υπάρχουν ζητήματα περαιτέρω επεξεργασίας του και αλλαγής του.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ωστόσο, ο κ. Λοβέρδος, σε κυριακάτικη συνέντευξή του, δήλωσε ότι το θέμα είναι ανοιχτό, γιατί, εξάλλου και οι οδηγίες της τρόικας και του ΔΝΤ είναι ότι πρέπει να πέσουν τα έξοδα για το Ασφαλιστικό στο 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Πώς αποκλείετε εσείς τα νέα μέτρα, όταν και ο υπουργός λέει ότι είναι ανοιχτό, αλλά και το ΔΝΤ λέει ότι είναι ανοιχτό το θέμα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς κάναμε μία σημαντική δουλειά, πολύ προσεγμένη και με πολύ λεπτομερή ανάλυση. Ήδη, έχουμε λάβει υπόψη μας όλες τις εναλλακτικές προβλέψεις. Στο νομοθέτημα στο οποίο καταλήξαμε, είμαστε βέβαιοι ότι θα ευδοκιμήσει και θα δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Φυσικά, όλα εξαρτώνται από το πώς πηγαίνει η ελληνική οικονομία και φυσικά το δίλημμα για εμάς είναι να προχωρήσουμε σε αυτές τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που κάνουμε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Άρα, το αφήνετε και εσείς ανοιχτό...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτά είναι δικά σας συμπεράσματα και θα μου επιτρέψετε, να πω ότι είναι εν πολλοίς αυθαίρετα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με τον τρόπο που λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός στις πρόσφατες φωτιές; Γιατί είδαμε να καίγονται πάλι εκατοντάδες στρέμματα, χιλιάδες στρέμματα δάσους στην Αττική, προσφάτως.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι συνέπειες από τις πυρκαγιές σε όλη την ελληνική επικράτεια, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι γνωστές. Από εκεί και πέρα, μπορούμε να δηλώσουμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί με τις συνθήκες που επικρατούσαν, ο κρατικός μηχανισμός απέδειξε για άλλη μία φορά ότι όταν υπάρχει οργάνωση και βούληση, ειδικότερα από την πολιτική ηγεσία, αλλά και φυσικά με την αυταπάρνηση των υπαλλήλων της Πυροσβεστικής, τότε πραγματικά τα αποτελέσματα είναι θετικά, όσο θετικά μπορεί να είναι μετά από μία πυρκαγιά. Αναλογιζόμαστε όμως ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν πολύ δυσμενέστερες συνέπειες, εάν δεν λειτουργούσε το κράτος, όπως λειτούργησε σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ακούσαμε, χθες, δημάρχους αλλά και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έκαναν λόγο για ελλείψεις στα μέσα, αλλά επίσης και για ανθρώπινο δυναμικό. Έχετε κάποιο σχόλιο σε αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς με το συγκεκριμένο ανθρώπινο δυναμικό και με τα συγκεκριμένα μέσα που διαθέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία προσπαθούμε να κάνουμε, σε πολιτικό επίπεδο, κατά το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά μας. Να δώσουμε εκείνες τις κατευθύνσεις, έτσι ώστε να έχουμε αποτελέσματα και φυσικά με αυτά που διαθέτουμε, αυτές τις ενέργειες μπορούμε να κάνουμε. Από εκεί και πέρα, είναι επόμενο να υπάρχουν παράπονα. Σε μία φυσική καταστροφή, όπως είναι η πυρκαγιά, είναι φυσικό να δημιουργούνται πολλές ζημίες. Εμείς χαράσσουμε μία τακτική και μία στρατηγική, έτσι ώστε προληπτικά να μην υπάρχουν πυρκαγιές, να περιορίζονται δηλαδή. Και φυσικά μετά από μία πυρκαγιά ακολουθεί η αναδάσωση των εκτάσεων που καταστράφηκαν. Μία πολύ σημαντική ενέργεια για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Δένδιας, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό για ολιγωρία και έλλειψη συντονισμού. Τι έχετε να απαντήσετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όποιος έχει δει τα αποτελέσματα των χθεσινών και προχθεσινών πυρκαγιών αντιλαμβάνεται και τι έκανε η Πολιτεία για να μην επεκταθούν αυτές οι πυρκαγιές, αλλά και το τι γινόταν σε ανάλογες περιπτώσεις όταν η κυβέρνηση του κ. Δένδια είχε τη διακυβέρνηση της χώρας, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τα ίδια ακριβώς που έλεγαν και οι προκάτοχοί σας, επαναλαμβάνετε και εσείς σήμερα για τις πυρκαγιές. Δηλαδή, έλεγαν και αυτοί ότι οι καιρικές συνθήκες έφταιγαν και παρόλα αυτά χάρη στην ηρωική δουλειά των πυροσβεστών καταφέραμε ότι μπορούσαμε. Τα ίδια ακριβώς επαναλαμβάνετε. Ποια είναι η διαφορά στην πράξη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ δε λέω αυτό. Είπα ότι η πολιτική ηγεσία έχει τακτική και στρατηγική. Αυτή είναι η διαφορά μας. Δεν γνωρίζω τι βρίσκετε εσείς διαφορετικό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εγώ λέω ότι τα ίδια ακριβώς έλεγαν και οι προκάτοχοί σας,

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κριτική βέβαια είναι δικαίωμά σας. Εμείς κάνουμε τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε. Είμαστε υπόλογοι στον ελληνικό λαό. Δηλώνουμε ικανοποιημένοι. Θα μπορούσαμε να δηλώνουμε πιο ικανοποιημένοι. Θέλουμε, όμως, να «πατάμε» στα πόδια μας, για αυτό ακριβώς κάνουμε και αυτή την εκτίμηση. Και η εκτίμηση είναι ότι με τις συγκεκριμένες συνθήκες, έγινε το καλύτερο, έτσι ώστε να μην υπάρχει περαιτέρω επέκταση των πυρκαγιών.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θα υπάρξει συνεδρίαση της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, αυτή την εβδομάδα, αναφορικά με το θέμα της Πειραιώς και αν υπάρχει κάτι νεότερο για την απάντηση της κυβέρνησης στην πρόταση του κ. Σάλλα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει νεότερο. Ήδη, δρομολογείται η επιλογή συμβούλου, έτσι ώστε να γίνει αποτίμηση της συγκεκριμένης πρότασης. Και φυσικά, θα υπάρχει και συνεδρίαση της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να περάσει και από αυτή την Επιτροπή οποιαδήποτε ενέργεια γίνει από κει και πέρα.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Για το θέμα της Πειραιώς. Είδαμε προσφάτως στον Τύπο και μετά την πρόταση του κ. Σάλλα, να έχει προκαλέσει ενδοκυβερνητικές ταραχές, τουλάχιστον αυτό λένε τα δημοσιεύματα, η συγκεκριμένη πρόταση. Υπάρχει τέτοιο θέμα στην κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ δεν έχω διαπιστώσει πουθενά ενδοκυβερνητικές διαταραχές. Το αν υπάρχουν γνώμες ή απόψεις που εκφράζουν τους συγκεκριμένους φορείς αυτών των απόψεων, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ενδοκυβερνητική ταραχή. Αυτό που κάνουμε εμείς ως κυβέρνηση - και είναι πολύ-πολύ συγκεκριμένο και συγκροτημένο- είναι ότι: Πάνω απ` όλα βάζουμε το δημόσιο συμφέρον, πάνω απ` όλα βάζουμε τη βιωσιμότητα αυτών των τραπεζικών οργανισμών, που ένα μεγάλο μέρος του καλύπτεται από το δημόσιο συμφέρον. Θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια, πλήρης αξιολόγηση, πλήρης απόδειξη στην απόφαση που θα πάρει το ελληνικό Δημόσιο, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά γι` αυτή την απόφαση. Εμείς θέλουμε να υπάρξει κινητικότητα στην τραπεζική αγορά. Εδώ και αρκετό καιρό μιλούσε η κυβέρνηση και ενεθάρρυνε το να γίνονται στρατηγικές κινήσεις στον τραπεζικό χώρο, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό σημαίνει ανάπτυξη. Από κει και πέρα, όμως, η συγκεκριμένη πρόταση της Πειραιώς θα εξεταστεί στα θεσμοθετημένα και νομοθετημένα πλαίσια, με πλήρη διαφάνεια και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλήσατε για κινητικότητα στην τραπεζική αγορά και η κυβέρνηση ότι ενθαρρύνει στρατηγικού τύπου κινήσεις, ανάλογες με αυτή που έκανε προσφάτως η Πειραιώς. Έχετε μήπως πληροφόρηση για ενδεχόμενες ανάλογες κινήσεις που ενδεχομένως να εκδηλωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, τέτοιου τύπου εννοώ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση. Τις όποιες κινήσεις, όταν εκδηλωθούν τις παρακολουθούμε και τις εξετάζουμε.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση εξετάζει με το ίδιο ενδιαφέρον την πρόταση που κατατίθεται ή που έχει κατατεθεί από τον κ. Πανταλάκη της Αγροτικής, για συνένωση Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Αγροτικής, Αττικής και Παρακαταθηκών και Δανείων, για τη δημιουργία ενός δημόσιου τραπεζικού πυλώνα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, εξετάζει αποκλειστικά, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, τη συγκεκριμένη πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς. Αυτή εξετάζουμε.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή αυτή η πρόταση γίνεται σε μια συγκεκριμένη, δεδομένη χρονική συγκυρία, δύσκολη οικονομική κατάσταση, αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι το τίμημα αυτών των τραπεζών που μιλάμε είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι ήταν πριν από μερικούς μήνες και μετά, ενδεχομένως, από μερικούς μήνες. Αυτό είναι δημόσιο συμφέρον; Και το λέω αυτό, γιατί μιλούν κάποιοι για ξεπούλημα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ας περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει το ελληνικό Δημόσιο, με βάση και την αξιολόγηση και την αποτίμηση του συμβούλου. Όσοι βιάζονται να μιλήσουν για ξεπούλημα, ας κάνουν λίγη υπομονή. Επαναλαμβάνω, για άλλη μια φορά και θα γίνω μονότονος, ότι υπάρχει μια θεσμοθετημένη διαδικασία. Ειδικά αυτή η κυβέρνηση και ειδικά αυτή τη χρονική στιγμή, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει καμία ενέργεια που δεν θα είναι διαφανής και δεν θα είναι προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ: Δύο ερωτήσεις. Όταν λέτε «ενθαρρύνει η κυβέρνηση στρατηγικές κινήσεις στις τράπεζες», εννοείτε προφανώς συγχωνεύσεις; Και η δεύτερη, με ποιο τρόπο ενθαρρύνει τέτοιες κινήσεις η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο. Όσον αφορά στη λειτουργία των τραπεζών, γνωρίζουμε ότι είναι ανώνυμες εταιρείες με συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο. Φυσικά δεν μπορεί να υπάρχει παρέμβαση της κυβέρνησης επ` αυτού. Είναι συγκεκριμένοι οργανισμοί και διέπονται από ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο. Η ενθάρρυνση, όμως, της κυβέρνησης είναι ακριβώς αυτή που δίνει και κάποιες κατευθύνσεις, γιατί μας ενδιαφέρει να υπάρξει κινητικότητα στην τραπεζική αγορά. Μια στρατηγική κίνηση, εννοείται ότι μπορεί να είναι και συγχώνευση.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Επειδή σας ρώτησε ο συνάδελφος για την πρόταση του κ. Πανταλάκη και λέτε ότι εξετάζετε μόνο την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς, περιμένετε να γίνει δημόσια ή απορρίπτετε την πρόταση του κ. Πανταλάκη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή τη στιγμή, υπάρχει πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς. Αυτήν εξετάζουμε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή κριτήριο της κυβέρνησης είναι η απόλυτη διαφάνεια, θα ενημερώσετε τον ελληνικό λαό, πού έχουν πάει τα 28 δισεκατομμύρια από το πακέτο στήριξης των τραπεζών; Γιατί αυτά δόθηκαν, υποτίθεται, για την ενίσχυση της ρευστότητας. Όμως, ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει, σε χθεσινή του συνέντευξη στο «ΕΘΝΟΣ», ότι πρέπει οι τράπεζες να ξαναμπούν στο παιχνίδι χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας. Γιατί, λοιπόν, δεν έχουν μπει; Πού πήγαν τα 28 δις; Επειδή και κριτήριό σας είναι η διαφάνεια, θα μας πείτε πού πήγαν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εφόσον υπάρχει αποτίμηση, σαφώς θα υπάρχει και ενημέρωση του ελληνικού λαού. Εμείς δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα και μάλιστα όταν αυτά τα 28 δις, τα οποία διατέθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αποδείχθηκε ότι δεν πέρασαν ως ρευστότητα στην αγορά. Μας ενδιαφέρει η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Γιατί, το τραπεζικό σύστημα έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη, έχει άμεση σχέση και με την καθημερινή οικονομία και αφορά και τον απλό Έλληνα πολίτη. Με βάση αυτά τα κριτήρια προχωράμε. Όταν υπάρχει αποτίμηση, θα υπάρχει και ενημέρωση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, είπατε ότι δεν πέρασαν τα 28 δις που είχε δώσει η Νέα Δημοκρατία ως ρευστότητα στην αγορά. Πού πήγαν; Έχετε απάντηση σε αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό σας είπα: Όταν υπάρχει αποτίμηση, θα υπάρχει και ενημέρωση. Είναι γνωστό - και γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά- ότι το τοπίο στο οποίο κινήθηκαν και οι τράπεζες, όπως και όλη η οικονομία, ήταν ένα τοπίο που διακατεχόταν και διακατέχεται ακόμη, μέχρις ενός βαθμού, από ρευστότητα. Συνεπώς και οι οικονομικές κινήσεις και τα οικονομικά μεγέθη, είναι σύνθετα και δεν χωράει μια απλή απάντηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όσον αφορά την αποτίμηση που είπατε, πώς θα γίνει αυτή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Να ολοκληρώσω. Η κυβέρνηση, το εποπτικό συμβούλιο, έχει επόπτες σε κάθε τράπεζα που έχει (δεν ακούγεται)...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχουν θεσμοί, οι οποίοι εποπτεύουν και οι οποίοι δίνουν τις αποτιμήσεις τους. Υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος όπου γίνεται ο απολογισμός και υπάρχει και συγκεκριμένη διαδικασία ενημέρωσης και του Έλληνα πολίτη. Αυτό ακολουθείται και θα γίνει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση δεν ξέρει δηλαδή; Πότε θα έχει τα στοιχεία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα ότι υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες και ακολουθούνται.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Υπάρχει κάποιο σχόλιο για το δημοσίευμα της Real News, την αποκάλυψη ότι ο στρατός έχει προμηθευτεί 6,5 δις ευρώ σάπια, κατεστραμμένα άρματα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό δεν ισχύει. Υπάρχει, όμως, λεπτομερής ανακοίνωση επ` αυτού.

ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ: Με αφορμή τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια, προβληματίζει την κυβέρνηση το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται φαινόμενα κοινωνικής βίας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είτε από την άποψη της μεθοδολογίας ή από την πλευρά των στόχων; Θυμίζω το γεγονός στη Marfin, την επίθεση στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το σημερινό, εναντίον δημοσιογράφου, μετά από πάρα πολλά χρόνια.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι ειδικά το σημερινό συμβάν δεν έχει καμία σχέση με έκρηξη κοινωνικής βίας. Εδώ πρόκειται για ένα συγκεκριμένο χτύπημα. Εξετάζονται όλες οι παράμετροι και οι συνθήκες για αυτό το χτύπημα. Αλλά, φυσικά δεν υπάρχει κοινωνική βία. Γιατί, αν πούμε ότι αποτελεί έκρηξη κοινωνικής βίας, τότε είναι ακριβώς σαν να νομιμοποιούμε αυτό που έγινε. Φυσικά, δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, καμία τέτοια σκέψη και καμία τέτοια ανάλυση στην κυβέρνηση. Είναι ένα άνανδρο χτύπημα. Είναι ένα χτύπημα που έχει να κάνει με ένα δημοσιογράφο και δεν έχει καμία σχέση με κοινωνική βία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αληθεύει η πληροφορία ότι οι ελεγκτές του ΔΝΤ ζήτησαν από τους υπουργούς να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος που θα κάνουν στα τέλη του μήνα, αρχές Αυγούστου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να παραμείνουν στη θέση τους, δηλαδή ως προς τι; Ως προς το να μη μετακινηθούν αλλού; Να μην γίνει ανασχηματισμός; Τι εννοείτε;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όχι, να μην πάνε διακοπές.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι κάποια τέτοια πληροφορία μόνο ως αστείο θα μπορούσε να υπάρχει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μεταδόθηκε με σοβαρότητα από ανταποκριτή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και φυσικά, οι υπουργοί δεν συνηθίζουν να πηγαίνουν διακοπές και να αφήνουν τη δουλειά τους στη μέση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πάντως, από εσάς δεν ζήτησαν να παραμείνετε στη θέση σας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για να με βλέπετε εδώ!

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, λένε δημοσιεύματα στον Τύπο τις προηγούμενες ημέρες ότι υπάρχει κίνδυνος με τα δάνεια εγγυοδοσίας από το ΤΕΜΠΜΕ, λόγω του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά πίσω κάποια κονδύλια ή δεν εγκρίνει. Τι ακριβώς συμβαίνει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αναφέρεστε σε δημοσίευμα περί ΤΕΜΠΜΕ. Πρώτα απ` όλα, τονίζουμε πως η συγκεκριμένη δράση αντιμετωπίστηκε με πολύ μεγάλη προσοχή από το υπουργείο Οικονομίας. Ουδέποτε δηλώθηκαν σχετικές δαπάνες στο ΕΣΠΑ. Ως εκ τούτου, το υπουργείο Οικονομίας δηλώνει ότι δεν υφίσταται καμία, μα καμία, παρατυπία ως προ τη δήλωση δαπανών και δεν απομειώνεται το ποσοστό απορρόφησης, το οποίο σήμερα έχει ξεπεράσει το 8,3%.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 19 July 2010 - 22:55:18 UTC