Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-09-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 289301711

Έκδοση 1

BRIEFING(150910)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Υπερψηφίστηκε, χθες, επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Πρόκειται για ακόμη μία τομή της κυβέρνησης που λύνει πολλά χρόνια προβλήματα, τόσο στους τομείς της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, όσο και στην επιχειρησιακή ετοιμότητα και τον εκσυγχρονισμό του στρατεύματος. Θεμέλιος λίθος είναι η πραγματική 35ετία που πλέον ισχύει και για τους στρατιωτικούς, όπως και για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά, η βούληση της κυβέρνησης να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές σε όλο το φάσμα του δημόσιου βίου. Αλλαγές που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη, που καθιερώνουν μία νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών και αναδεικνύουν μία νέα νοοτροπία, μακριά από παθογένειες και τακτικές του παρελθόντος.

Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για τον τόπο, φορέα προοδευτικών ιδεών και αποδεικνύει ότι προχωρά σε αποφάσεις για την εξυγίανση της οικονομίας, του κράτους και της κοινωνίας, εκφράζοντας συγχρόνως την αγωνία των πολιτών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Μια και μιλάτε για αγωνία, επειδή χθες ο Πρωθυπουργός έδωσε τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις εκλογές του Νοεμβρίου, άρα λοιπόν όσοι πολίτες θέλουν να συνεχιστούν τα μέτρα της κυβέρνησης, θα πρέπει να ψηφίσουν τους ανθρώπους που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Όσοι, όμως, δεν ψηφίσουν τους ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ, τι θα κάνει η κυβέρνηση, αν είναι πλειοψηφία αυτοί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός χθες ήταν σαφής. Μίλησε για δημοψήφισμα για τον «Καλλικράτη», για τις μεγάλες αλλαγές που επιφέρει ο «Καλλικράτης», που σημαίνει ότι όσοι ψηφίσουν τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ, στηρίζουν αυτή τη σύγκρουση με το παρελθόν, στηρίζουν τη σύγκρουση με το κατεστημένο, με λογικές και πρακτικές του παρελθόντος. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που βάζουμε και αυτό είναι το δημοψήφισμα που ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός.

ΒΛΑΧΟΣ: Όσοι δηλαδή δεν τον ψηφίσουν, θα πάρετε πίσω τον «Καλλικράτη»;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός είναι αυτονόητο, ότι το μεγάλο διακύβευμα είναι οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται με τον «Καλλικράτη» και οι μεγάλες αλλαγές που γίνονται μέσα στο κράτος, στο επιτελικό κράτος και φυσικά, στην Αυτοδιοίκηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Ωραία. Όταν λέει ο Πρωθυπουργός, όμως, δημοψήφισμα, δημοψήφισμα σημαίνει ότι οι πολίτες ψηφίζουν και ή επιβραβεύουν κάτι και το οποίο προχωράει ή αποδοκιμάζουν κάτι και η κυβέρνηση τότε, σύμφωνα με το δημοψήφισμα, που είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, το παίρνει πίσω. Εγώ ρωτώ λοιπόν: εάν δεν πάρει την πλειοψηφία το ΠΑΣΟΚ με αυτούς που υποστηρίζει, θα πάρετε πίσω τον «Καλλικράτη» ή θα αλλάξετε κάτι στην οικονομική σας πολιτική;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η λογική σας έχει λάθος αφετηρία. Όταν λέμε «δημοψήφισμα», εννοούμε ότι ο λαός εμπιστεύεται τις μεγάλες αλλαγές. Δεν είναι δημοψήφισμα υπό την στενή έννοια του όρου, ούτε δημοσκόπηση είναι. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν το δικό τους χαρακτήρα. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν σχέση με τις πολιτικές πάνω στον τομέα της Αυτοδιοίκησης, φυσικά και τα πρόσωπα που τις υλοποιούν. Για αυτό ακριβώς θέσαμε και εμείς συγκεκριμένα κριτήρια για να υποστηρίξουμε αυτά τα πρόσωπα. Δεν συμφωνώ με τη λογική σας. Άλλο είπε ο Πρωθυπουργός.

ΒΛΑΧΟΣ: Μπορείτε να μου πείτε, σας παρακαλώ πολύ, πού διαβάσατε, σε ποιο βιβλίο διαβάσατε την ερμηνεία του δημοψηφίσματος, όπως μας την παρουσιάζετε, για να τη διαβάσουμε και εμείς, να τη μάθουμε, γιατί είμαστε βλάχοι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό...

ΒΛΑΧΟΣ: Ε, πού το διαβάσατε, λοιπόν... ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν χρειάζεται να το διαβάσει κανείς. Είναι η απλή λογική που πολλές φορές έχει λάθος αναγνώσεις ή διαφορετικές αναγνώσεις. Εσείς, αν θέλετε να ονομάσετε «δημοψήφισμα», με τη στενή έννοια του όρου, το πώς θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός, εμείς έχουμε άλλη αντίληψη. Αυτή την αντίληψη εξέφρασε χθες ο Πρωθυπουργός, θέλοντας να τονίσει, ακριβώς, τη μεγάλη σπουδαιότητα που δίνουμε σε αυτές τις πολύ μεγάλες αλλαγές του «Καλλικράτη».

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, φαντάζομαι ότι πέρα του δημοψηφίσματος για τον «Καλλικράτη» που είναι εύλογο έτσι όπως το τοποθέτησε ο Πρωθυπουργός είναι και μία πολιτική μάχη οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου και εξάγονται πολιτικά συμπεράσματα. Έχετε βάλει πήχη για το κυβερνών κόμμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο μόνος πήχης που βάζουμε είναι οι μεγάλες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση και κατά συνέπεια στο επιτελικό κράτος. Όποιος προσπαθεί να βάζει πήχεις και να μετράει με τις ψήφους ή με το ποιες περιφέρειες και ποιοι δήμοι θα πάνε, υποτίθεται, στα κόμματα, τότε υποβαθμίζει τον μεγάλο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και εμείς αυτό δεν το κάνουμε. Τα συμπεράσματα, φυσικά, που βγαίνουν, είναι συμπεράσματα που θα επιδέχονται και ερμηνείες. Εμείς, όμως, αισθανόμαστε ότι ήδη πετύχαμε, αφού αυτές τις πολύ μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μόνο η δική μας κυβέρνηση τόλμησε να τις κάνει και μάλιστα κάτω από τέτοιες συνθήκες.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επιτρέψτε αλλά το 2006 θυμάμαι ότι ο Πρωθυπουργός, με αφορμή τις δημοτικές εκλογές είχε πει ότι το πολιτικό σκηνικό αλλάζει. Το 2009, επίσης, στις ευρωεκλογές, σε μια άλλη δηλαδή αναμέτρηση, πέραν των εθνικών εκλογών, είχε μιλήσει ευθέως για δημοψήφισμα. Γιατί σε αυτές, τώρα, τις εκλογές δεν θέτει τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τη συνολική κυβερνητική πολιτική. Τι φοβάται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση δεν φοβάται τίποτε. Το 2010 δεν είναι το 2006, ούτε το 2009. Αυτές οι εκλογές έχουν την ιδιαιτερότητά τους γιατί διακυβεύονται σημαντικές αλλαγές. Εδώ, δεν πάμε να εκλέξουμε απλώς, κάποιους δημάρχους και κάποιους περιφερειάρχες. Οι αλλαγές που γίνονται είναι τόσο μεγάλες και αυτή είναι η μοναδική κυβέρνηση που τόλμησε να τις κάνει. Ας μην κάνουμε συγκρίσεις. Η άποψη και η αντίληψή μας φαίνεται όχι μόνο στο τι λέμε σήμερα, αλλά και από το τι κάναμε, ειδικά στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλο αυτό το ενδεκάμηνο.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά ως αντιπολίτευση θέλατε να καταδικάσετε συνολικά τη κυβέρνηση...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι το ίδιο.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Αυτά έλεγε και η Νέα Δημοκρατία τότε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν μπορούμε να ταυτίζουμε και να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Ούτε τότε ως αντιπολίτευση λέγαμε άλλα, και τώρα λέμε άλλα. Είναι τόσο ειδικές αυτές οι εκλογές και έχει προσδιοριστεί το ειδικό τους βάρος και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αλλά ακριβώς θέσαμε και τα κριτήρια της υποστήριξής μας σε συγκεκριμένα πρόσωπα με βάση αυτή την αντίληψη που έχουμε.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, δίνετε πολιτική διάσταση στο αποτέλεσμα. Αυτό λέτε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αν θέλετε εσείς να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα, να τα βγάλετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε κύριε Εκπρόσωπε, δεν είμαστε εδώ για να βγάζουμε συμπεράσματα. Εσείς είπατε ένα πράγμα: Εδώ είναι ιδιαίτερες εκλογές, διακυβεύονται οι αλλαγές, δεν πάμε να εκλέξουμε περιφερειάρχη ή δήμαρχο, εδώ θα κριθούν οι αλλαγές. Άρα, δίνετε πολιτική διάσταση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ανέφερα ότι δεν πάμε απλώς να εκλέξουμε πρόσωπα.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, όποιος διαφωνεί με τις κυβερνητικές επιλογές «μαυρίζει» τους υποψήφιους, όποιος συμφωνεί, ψηφίζει. Και ανάλογη θα είναι και η δήλωσή σας όσον αφορά τον Πρωθυπουργό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είδατε ότι τα συμπεράσματά σας είναι τελείως αυθαίρετα και τελείως σε ένα δικό σας δρόμο; Ήμουν σαφής, σαφέστατος. Εσείς οδηγείστε όπου θέλετε και είναι δικαίωμά σας.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Ήθελα να ρωτήσω αν ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, θα κάνει περιοδείες και επισκέψεις στις περιφέρειες, προκειμένου να στηρίξει τους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη. Θα ανακοινωθεί όταν προσδιοριστεί.

ΣΕΓΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει να συγκυβερνήσει, έστω και ατύπως, με το ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Αριστερά; Γιατί αυτό καταλαβαίνουμε από τη χθεσινή αναφορά του Πρωθυπουργού στο Εθνικό Συμβούλιο, ότι το ΠΑΣΟΚ συνενώνει όλες εκείνες τις δυνάμεις που επιθυμούν την αλλαγή. Εκτός και αν εννοεί τη συνεργασία μόνο με την τρόικα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Συνενώνει πού;

ΣΕΓΚΟΣ: Γύρω από κοινούς στόχους, είπε ο Πρωθυπουργός.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μιλώντας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ένα από τα κριτήρια που θέσαμε για την επιλογή στήριξης σε συγκεκριμένα πρόσωπα, πέρα από την ικανότητά τους και τη βούληση να υπηρετήσουν στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι και η ικανότητά τους να συγκεντρώσουν στο πρόσωπό τους ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις. Αυτή είναι η αυτοδιοίκηση. Εμείς πιστεύουμε στην αυτοδιοίκηση, γι` αυτό θέσαμε και αυτό το κριτήριο.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη ερώτηση είναι, με αφορμή την προηγούμενη συζήτηση, ότι δύο τινά συμβαίνουν: Ή ο Πρωθυπουργός αισθάνεται πολιτικά ισχυρός τόσο που θέτει αυτό το δίλημμα, όπως μας το περιγράψατε, για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την πολιτική του παρουσία και κυριαρχία στο πολιτικό σκηνικό ή φοβάται ότι δεν θα «περπατήσει» αυτή η πολιτική επιλογή και επιδιώκει με αυτό τον τρόπο να δεσμεύσει κατά κάποιον τρόπο ψηφοφόρους και κόμματα. Ποια από τις δύο ισχύει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έτσι όπως το θέτετε, δεν ισχύει καμία γιατί είναι δική σας ερμηνεία. Ο Πρωθυπουργός ήταν σαφέστατος. Ανέφερε την έννοια του δημοψηφίσματος. Είναι δημοψήφισμα για τις μεγάλες αλλαγές. Ας μείνουμε σε αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός. Καθένας, επαναλαμβάνω, έχει το δικαίωμα να τα εκλαμβάνει, να τα σχολιάζει και να τα κρίνει, όπως θέλει. Το ίδιο και εσείς φυσικά.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλω επίσης να σας ρωτήσω για ένα άλλο θέμα. Δέχεστε σκληρή κριτική, ότι αυτά που συζητάτε με τους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων και φορτηγών δημοσίας χρήσεως, ίσως είναι υπερβολικά πολλά, τους δίνετε δηλαδή υπερβολικά πολλά για να μην συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Αυτή η κριτική θεωρεί ότι υπονομεύεται σε σημαντικό βαθμό η προσπάθειά σας να ανοίξει αυτό το κλειστό επάγγελμα. Τι απαντάτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει καμία υπαναχώρηση, ούτε φυσικά καμία παραχώρηση στους ιδιοκτήτες των φορτηγών δημόσιας χρήσης και βυτιοφόρων. Ήδη το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση αυτού του επαγγέλματος συζητείται σήμερα στην Επιτροπή της Βουλής. Είναι γνωστό ότι θα ακολουθήσουν και άλλα νομοσχέδια για την απελευθέρωση των υπόλοιπων κλειστών επαγγελμάτων. Οι εκπρόσωποι των φορέων έχουν κληθεί στη Βουλή. Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία και εμείς εμμένουμε και κάνουμε τις ρήξεις μας, ρήξεις που είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον, ειδικά σε αυτή την εποχή.

ΜΙΧΑΗΛ: Τη στάση της Νέας Δημοκρατίας πώς την κρίνετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία είναι υπεύθυνη για τη στάση της. Η Νέα Δημοκρατία δυστυχώς, σε όλα αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησής της δεν έκανε καμία μεταρρύθμιση. Αν προχωρούσαν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, αυτές οι μεγάλες αποφάσεις τα προηγούμενα χρόνια θα είχαμε αποφύγει πολλές από τις συνέπειες που υφίσταται σήμερα ο Έλληνας πολίτης.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή είπατε κύριε Εκπρόσωπε, νωρίτερα, ότι είναι δημοψήφισμα για τις μεγάλες αλλαγές επειδή μεγάλες αλλαγές, λοιπόν, είναι και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, για παράδειγμα...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» μιλάμε, για το κράτος, τη διοίκηση και την αυτοδιοίκηση.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Να πει κάποιος την άποψή του.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αυτά που δεν έγιναν εδώ και χρόνια. Και αυτό το κάνουμε χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος, γιατί είμαστε σίγουροι ότι όλες αυτές οι αποφάσεις, οι μεγάλες αλλαγές και οι ρήξεις είναι προς το συμφέρον του Έλληνα πολίτη. Ερχόμαστε να θεραπεύσουμε παθογένειες δεκαετιών και προωθώντας μεγάλες αλλαγές, προσπαθώντας συγχρόνως να σώσουμε τη χώρα. Ήδη το κάναμε και το κάνουμε αυτό.

ΒΛΑΧΟΣ: Να μείνω λίγο στους βενζινάδες που ενδιαφέρει τους πάντες. Άκουσα την κυβέρνηση να λέει ότι βάζει το πλαφόν επειδή κάποιοι κακοί βενζινάδες- και σωστά το λέει- αύξησαν το Σαββατοκύριακο, όταν είδαν να γεμίζουν ουρές με τα αυτοκίνητα για να βάλουν καύσιμα, τις τιμές. Μάθαμε, όμως, χθες ότι το ίδιο διάστημα, ανέβασαν τις τιμές χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος, γιατί απ` ό,τι βλέπω η τιμή του αργού πετρελαίου διαρκώς πέφτει, τα διυλιστήρια. Τα διυλιστήρια ανήκουν σε δύο συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Μήπως είναι καλύτερα να πάρετε αυτούς τους δύο επιχειρηματίες να κατεβάσουν τις τιμές και μετά να πάτε στους υπόλοιπους, βυτιοφορείς και βενζινάδες; Φοβάστε να ξεκινήσετε το πλαφόν από τα διυλιστήρια; Έχετε κάποιο λόγο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς προστατεύουμε το συμφέρον του Έλληνα πολίτη, του Έλληνα καταναλωτή. Το πλαφόν το οποίο μπήκε - για να το ξεκαθαρίσουμε- είναι η μέση τιμή που οι ίδιοι οι βενζινοπώλες καταθέτουν στο παρατηρητήριο τιμών. Είναι ο μέσος όρος. Εφόσον αυτός ο μέσος όρος αλλάξει, αλλάζει και το πλαφόν. Άρα, είναι δεδομένο ότι η τελική τιμή, την οποία καταβάλλει ο Έλληνας πολίτης, να είναι αυτή η οποία λαμβάνεται υπόψη για το πλαφόν. Και εμάς μας αφορά άμεσα και μόνον αυτό. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια ολόκληρη επεξεργασία και μια συνολική οπτική που έχει άμεση σχέση με τη μεγάλη φοροδιαφυγή που διαπιστώνεται στον τομέα των καυσίμων. Αυτά, όμως, περιέχονται σε μια συνολική αντιμετώπιση της κυβέρνησης, η οποία προχωράει παράλληλα με αυτό που κάνουμε σήμερα. Αλλά σήμερα, για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τον Έλληνα καταναλωτή πρέπει να βάλουμε πλαφόν -και αυτό κάναμε- στην τιμή της βενζίνης.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, πρέπει να πάτε στα διυλιστήρια και δεν το κάνετε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα ότι αυτή είναι μια δική σας θεώρηση. Η θεώρηση της Πολιτείας είναι αυτή που εφαρμόζουμε.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό λένε οι βενζινοπώλες και αυτό λέει ο νόμος. Ο νόμος λέει πλαφόν σε όλη τη ραχοκοκαλιά της εμπορίας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο νόμος είναι συγκεκριμένος. Το πλαφόν τίθεται με κοινή υπουργική απόφαση, έτσι όπως μπήκε. Εμείς με αυτή την πολιτική μας προστατεύουμε τον Έλληνα πολίτη και τον Έλληνα καταναλωτή.

ΒΛΑΧΟΣ: Και αυτούς που έχουν τα διυλιστήρια προστατεύετε; Αυτό λέει όλος ο κόσμος. Ότι δεν τολμάτε να τα βάλετε με τους επιχειρηματίες και τα βάζετε με τους βενζινοπώλες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτά, κύριε Βλάχο, τα λέτε εσείς, δεν τα λέει ο κόσμος.

ΒΛΑΧΟΣ: Τα λέει όλος ο κόσμος που κυκλοφορεί, κύριε Υπουργέ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς προστατεύουμε τον Έλληνα καταναλωτή. Και μόλις είδαμε ότι οι τιμές σε κάποια βενζινάδικα είναι μεγαλύτερες απ` αυτές που δικαιολογούνται και άρα υπάρχει αισχροκέρδεια και κερδοσκοπία, δράσαμε αμέσως και δρούμε αμέσως, βάζοντας πλαφόν. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά το τι γίνεται στα καύσιμα, προστατεύουμε, όμως, το δημόσιο συμφέρον και τον πολίτη με αυτό που κάνουμε και γι` αυτό να είστε σίγουροι.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα δημοσιοποιήθηκε, αν δεν απατώμαι, έκθεση του ΔΝΤ, η οποία αφενός αποδίδει τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την προσπάθεια που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα για τη μείωση των ελλειμμάτων, αφετέρου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη σοβαρή στέρηση στα έσοδα. Θέλω να θέσω δύο σκέλη ερωτημάτων. Πως σχολιάζει η κυβέρνηση τη σημερινή έκθεση του ΔΝΤ και αν έχετε κάτι νεώτερο σχετικά με τον μηχανισμό αναδιανομής που αναζητά η κυβέρνηση, προκειμένου να γίνει η εξομοίωση των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εάν είναι έτοιμος ο μηχανισμός αναδιανομής, θα τον ανακοινώσουμε και μέσα σε συνολικότερες αποφάσεις. Την έκθεση του ΔΝΤ την λαμβάνουμε υπόψη. Λαμβάνουμε υπόψη μας ότι φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση κάνει σημαντικά βήματα. Εκείνο όμως το οποίο θέλουμε να πούμε είναι ότι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις τεράστιες δυσκολίες, που υπήρχαν και υπάρχουν στην ελληνική οικονομία. Γνωρίζουμε πολύ καλά, όπως είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ότι ο συναγερμός δεν έχει λήξει, ότι οι προσπάθειες, που κάνουμε και που θα πρέπει να κάνουμε από εδώ και στο μέλλον, θα είναι ακόμα μεγαλύτερες. Ότι πρέπει απαραίτητα να υλοποιούμε τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας, ώστε να μην επαναπαυόμαστε για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την πολύ μεγάλη κρίση στην οποία μπήκαμε, γιατί ακριβώς ήμασταν αθωράκιστοι για να την αντιμετωπίσουμε. Έχουμε μπροστά μας πολύ δουλειά ακόμη.

ΣΠΑΝΟΥ: Το γεγονός ότι στην περιφέρεια Αττικής κατεβαίνουν δύο υποψήφιοι που προέρχονται από το κόμμα σας, ο κ. Δημαράς και ο κ. Μητρόπουλος, απέναντι στην επίσημη υποψηφιότητα του ΠΑΣΟΚ, δεν σας λέει κάτι για τη σχέση του κινήματος με την κοινωνική του βάση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε κάνει συγκεκριμένη επιλογή με τα κριτήρια που θέσαμε για την περιφέρεια της Αττικής. Καθένας είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του, να κατεβαίνει υποψήφιος και να υποστηρίζει ό,τι θέλει. Από εκεί και πέρα, όμως, μιας και μιλήσατε για τις σχέσεις της κυβέρνησής μας με το κίνημα και τον λαό, χθες είδαμε και το τι έγινε ακριβώς στο Εθνικό Συμβούλιο, όπου είχαμε μία πανηγυρική εκλογή του νέου Γενικού Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Μ. Καρχιμάκη. Αυτό για εμάς σημαίνει πολλά.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα διαγραφούν Μητρόπουλος, Δημαράς, μετά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν τίθεται ζήτημα. Εξάλλου ο κ. Δημαράς ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, όσο ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Μητρόπουλος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι θέμα του ΠΑΣΟΚ.

ΒΛΑΧΟΣ: Να διαγραφεί, δηλαδή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι θέμα του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι θέμα της κυβέρνησης.

ΒΛΑΧΟΣ: Η κυβέρνηση δεν είναι το ΠΑΣΟΚ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς λειτουργούμε θεσμικά.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Αν γνωρίζετε στη κυβέρνηση ότι ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου για την αποκατάσταση της Αγιά-Σοφιάς Κρίς Σπύρου, έχει αποφασίσει να κάνει στις 17 Σεπτεμβρίου την πρώτη χριστιανική Θεία Λειτουργία στην Αγιά-Σοφιά. Γνωρίζετε κάτι πάνω σε αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ένας ιδιωτικός φορέας. Εμείς ασχολούμαστε με ότι κάνει η κυβέρνηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 15 September 2010 - 16:42:06 UTC