Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-09-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 290399193

Έκδοση 1

BRIEFING210910)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για άμεση επίλυση των οικονομικών εκκρεμοτήτων των επιχειρήσεων, γίνεται άμεσα πράξη, με μία γενναία ρύθμιση, που καλεί τους πολίτης στην εκούσια κατάργηση των φορολογικών διαφορών του παρελθόντος, που ταλανίζουν και τη Διοίκηση, αλλά κυρίως τους φορολογούμενους.

Οι πολίτες και οι φορολογικές αρχές αφήνουν πίσω το παρελθόν και χτίζουν για το παρόν και το μέλλον μία σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνέπειας, που θα διασφαλίζει την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων από όλους τους πολίτες. Είναι μία τελευταία ευκαιρία για μία νέα αρχή.

Το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει για διαβούλευση τις βασικές αρχές σχεδίου νόμου, για την εκούσια κατάργηση αυτών των φορολογικών εκκρεμοτήτων. Σε αυτή τη διαδικασία συμπεριλαμβάνονται οι ανέλεγκτες υποθέσεις 2000 -2009, με εξαίρεση αυτές των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια πρώτου και δευτέρου βαθμού δικαιοδοσίας, εφόσον δεν έχουν συζητηθεί στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο και τρίτον, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Καθένας, βέβαια, μπορεί να αντιληφθεί τις διαφορές αυτής της ρύθμισης από τις προηγούμενες που έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και σε αυτόν τον τομέα. Πρόκειται για άλλη μία απόδειξη πως η ατολμία, η ευθυνοφοβία, η απραξία και η παρελκυστική αντιμετώπιση θεμάτων που καίνε και χρονίζουν, χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Δυστυχώς, η σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει ακριβώς από εκεί που είχε μείνει ως κυβέρνηση, όπως όλοι οι πολίτες αντιλήφθηκαν από τη πρόσφατη παρουσία του κ. Σαμαρά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρά την προσπάθεια αναδίπλωσης του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Στα εύκολα λόγια, την έλλειψη πολιτικού ρεαλισμού και επαφής με την πραγματικότητα, αλλά και σε μαγικές συνταγές εξαφάνισης των προβλημάτων, από τη μία στιγμή στην άλλη, όπως η εξάλειψη του ελλείμματος μέσα στο 2011.

Κάθε, βέβαια, διαφορετική φωνή που υπάρχει, όπως του κ. Σκυλακάκη, του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος μίλησε σήμερα για αυτοπυροβολισμό για όποιον ανακόπτει την προσπάθεια για το Μνημόνιο, αντιμετωπίζεται, όπως φαίνεται, από τη Νέα Δημοκρατία με τον κατάλληλο τρόπο. Αν υπάρχει, όμως, έστω και ένας μέσα στη Νέα Δημοκρατία, ένα στέλεχος ή ένα μέλος της Νέας Δημοκρατίας, εκτός από τον κ. Σαμαρά που πιστεύει ότι το έλλειμμα μπορεί να μηδενιστεί μέσα στο 2011, θα ήταν πραγματικά αξιοσημείωτο και θα ήταν επιθυμητό να το ακούσουμε.

Το επακόλουθο ερώτημα, βέβαια, στο οποίο δυστυχώς οι πολίτες δεν πήραν ποτέ απάντηση, είναι γιατί δεν εφάρμοσαν τίποτε απολύτως από αυτά που είπε ο κ. Σαμαράς στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, κατά την εξαετή διακυβέρνησή τους, αλλά αντίθετα, φυγομάχησαν, εγκαταλείποντας την εξουσία, από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις.

ΣΠΑΝΟΥ: Έτσι όπως σας άκουσα να αναφέρεστε στις δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη και στην τύχη που είχε, διαπιστώνω ότι εμφανίζεστε έτοιμοι να συνεργαστείτε με στελέχη, όπως ο κ. Σκυλακάκης ή η κ. Μπακογιάννη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Σήμερα είναι ώρα ευθύνης για όλους και ανέφερα τον κ. Σκυλακάκη, ο οποίος έχει μία διαφορετική άποψη από αυτήν του κ. Σαμαρά, λίγες ημέρες μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ακριβώς γιατί καταδεικνύεται το πόσο διαφορετικές είναι οι αντιλήψεις και μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Για αυτό ακριβώς είπα ότι αμφιβάλλω εάν υπάρχει κάποιο άλλο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που μπορεί να ενστερνιστεί την άποψη του κ. Σαμαρά, αυτή την περιβόητη άποψη, ότι μέσα στο 2011 θα μπορούσε να μηδενίσει το έλλειμμα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κόπτεστε για τη διαγραφή Σκυλακάκη, απ` ό,τι αντιλαμβάνομαι, όμως...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καθόλου.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Όμως και το ΠΑΣΟΚ το ίδιο έκανε σε τρεις βουλευτές του, όταν διαφώνησαν τον Ιούνιο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν κοπτόμεθα για κανέναν. Ανέφερα τον κ. Σκυλακάκη για να δείξω ότι υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις, δύο ημέρες μετά τη ΔΕΘ. Δεν μας ενδιαφέρουν τα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας, αυτό είναι ξεκάθαρο. Το έχουμε πει πολλές φορές και δεν είναι σχήμα λόγου, ότι η σημερινή εποχή χρειάζεται και μια αντιπολίτευση, η οποία θα είναι σοβαρή, η οποία θα προτείνει με ρεαλισμό τις θέσεις και τις απόψεις της και ακριβώς αυτό το έλλειμμα καυτηριάζουμε. Είναι, όμως, περιρρέουσα η αίσθηση η οποία υπάρχει, ότι κανείς δεν ενστερνίζεται αυτό που είπε ο κ. Σαμαράς. Αυτή είναι η άποψή μας. Τι θα γίνει με τον κ. Σκυλακάκη, είναι δικό τους θέμα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η περαίωση δεν επιβραβεύει τους φοροφυγάδες; Και γιατί ο ειλικρινής φορολογούμενος να μην περιμένει την επόμενη «τελευταία ευκαιρία», όπως είπατε, για να κανονίσει τις δουλειές του;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η περαίωση, πρώτα απ` όλα, έρχεται να λύσει διάφορα ζητήματα. Και εκτός από τη συνήθη διαδικασία της περαίωσης που υπήρχε μέχρι τώρα, προκειμένου απλώς να συγκεντρωθούν κάποια χρήματα και μάλιστα σε εποχές πολύ πιο εύκολες από τη σημερινή, εμείς θεσμοθετούμε και άλλες διαδικασίες που είναι πρωτόγνωρες. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γνωρίζουμε ότι στα διοικητικά δικαστήρια λιμνάζουν φορολογικές εκκρεμότητες, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να εισπράττονται ελάχιστα από αυτά που θα έπρεπε να εισπραχθούν από το κράτος. Εμείς αλλάζουμε και τη νομοθεσία. Όλο αυτό το κάνουμε συντονισμένα, έτσι ώστε να μην υπάρξει στο εξής διαδικασία περαίωσης, υπό την έννοια που υπήρχε μέχρι τώρα και φυσικά να μην ξαναδούμε διοικητικές φορολογικές διαφορές να λιμνάζουν στα διοικητικά δικαστήρια, χωρίς οι φορολογούμενοι να πληρώσουν αυτά που έπρεπε να πληρώσουν. Και εδώ είναι η διαφορά μας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και γιατί δεν κάνετε ταχύρρυθμες τις διαδικασίες των διοικητικών δικαστηρίων, ώστε να μπορέσετε να συλλάβετε τη φορολογητέα ύλη και τους απαλλάσσετε με την περαίωση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν απαλλάσσουμε κανέναν. Γίνεται ρύθμιση, δεν απαλλάσσεται κανείς. Εμείς μιλάμε για αυτές τις υποθέσεις, οι οποίες λιμνάζουν εδώ και πολλά χρόνια. Ήδη, υπάρχει νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, την έχει ανακοινώσει ο κ. Καστανίδης -θα έρθει κατά πάσα πιθανότητα σε αμέσως επόμενο υπουργικό συμβούλιο- με την οποία θα ρυθμίζονται αυτά που δεν ρυθμίστηκαν δεκαετίες. Δηλαδή, οι υποθέσεις αυτές να έχουν μια διαφορετική αντιμετώπιση, να υπάρχει μια ταχύτατη απονομή της Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσουν και να γνωρίζει και ο φορολογούμενος εάν και τι οφείλει, αλλά κυρίως να μη χάνει η Πολιτεία τα πολύ μεγάλα ποσά που χάνει με αυτό τον τρόπο εδώ και χρόνια.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Είναι σίγουρη η κυβέρνηση ότι μπορεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός που υπάρχει, όπως υπάρχει σήμερα, να φέρει εις πέρας και την περαίωση; Και το λέω, γιατί υπάρχουν εφορίες χωρίς εφόρους και γιατί υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα δυσλειτουργίας της κρατικής μηχανής, γενικότερα. Πώς είστε σίγουροι; Και ποιο είναι το ποσό το οποίο προσδοκά η κυβέρνηση να εισπράξει απ` αυτή την περαίωση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι γνωστό ότι υπάρχουν προβλήματα και υπάρχουν παθογένειες και στις εφορίες και στο διοικητικό μηχανισμό γενικότερα. Εάν έλεγε κανείς το αντίθετο, πραγματικά θα ψευδόταν. Εκείνο, όμως, το οποίο κάνουμε - γι` αυτό λέμε ότι εμείς κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές, με τις οποίες θέτουμε τη βάση για μια διαφορετική σχέση εμπιστοσύνης, μια διαφορετική αντιμετώπιση προς τον Έλληνα πολίτη- είναι οι ριζικές αλλαγές που θα φέρει με νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προβλέπει αναδιάρθρωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, έτσι ώστε στελέχη που υπηρετούν στις οικονομικές υπηρεσίες να λειτουργούν με τον καλύτερο τρόπο, να υπάρχει υποδομή και ο τρόπος λειτουργίας τους να είναι τελείως διαφορετικός. Αλλά και σήμερα οι εφορίες μπορούν να φέρουν σε πέρας αυτή την περαίωση.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Το ποσό... (δεν ακούγεται).

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα το αναλύσει ο υπουργός Οικονομικών.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ήθελα να ρωτήσω, κατ` αρχάς, αν μετά από αυτή τη διαδικασία, δεδομένου ότι απελευθερώνονται και υποθέσεις, όπως λέτε εσείς και η δουλειά που πέφτει στους ώμους των εφοριακών και με δεδομένη την εκτίμηση του κ. Καπελέρη, αν δεν κάνω λάθος, την περασμένη εβδομάδα, ότι πολλές εφορίες περισσότερο ζημία προκαλούν στο κράτος ή όχι, θέλω να ρωτήσω αν σκέπτεστε το να κλείσετε κάποιες ζημιογόνες - να το πω έτσι σχηματικά- εφορίες, οι οποίες δεν έχουν πιάσει τους στόχους, τουναντίον μάλλον είναι επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν μπορώ να πω ότι είναι οι περισσότερες, είναι όμως πολλές. Υπάρχουν εφορίες που όντως δεν πιάνουν τους στόχους τους και γι` αυτό, ακριβώς, η κυβέρνηση μελετά και την αναδιάρθρωση των οικονομικών υπηρεσιών. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι ειδικά σε αυτές τις συνθήκες, αλλά και χωρίς να υπάρχουν αυτές οι δύσκολες συνθήκες για τη χώρα, οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί πρέπει να δουλεύουν. Ας μην ξεχνάμε ότι περάσαμε μια εξαετία, όπου υπήρχε πλήρης διάλυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Αυτό που είχε υποσχεθεί η Νέα Δημοκρατία το 2004 προεκλογικά, ότι θα καταργηθεί το ΣΔΟΕ, και το έλεγε με υπερηφάνεια, πραγματικά, το πραγματοποίησε. Δυστυχώς, όμως, σε βάρος του Έλληνα πολίτη και αυτό ακριβώς είναι μια από τις αιτίες που φθάσαμε μέχρις εδώ. Πρέπει να υπάρχουν φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί, μηχανισμοί οι οποίοι ελέγχουν τη φορολογητέα ύλη, γιατί είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν μπορούν κάποιοι να πληρώνουν επειδή φαίνονται τα εισοδήματά τους και κάποιοι, επειδή δεν υπάρχουν μηχανισμοί από το κράτος, να μην πληρώνουν και να φοροδιαφεύγουν. Είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης και αυτή την αποκαθιστά η σημερινή κυβέρνηση.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει κόψει τους μισθούς, εφαρμόζοντας το μνημόνιο, ποια είναι η άποψή σας για όλα που εμφανίστηκαν από το «πόθεν έσχες» των πολιτικών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, πρόκειται για μια διάφανη διαδικασία και έχει και τη σημασία του αυτό. Το ότι ανακοινώνονται οι δηλώσεις, γιατί περί δηλώσεων πρόκειται, των πολιτικών για το «πόθεν έσχες» τους, έχει μια σημασία. Από εκεί και πέρα, όμως, εμείς έχουμε δεσμευτεί για δύο πράγματα: Έχει δεσμευτεί το ΠΑΣΟΚ να ανασυνθέσει την επιτροπή που ελέγχει το «πόθεν έσχες», ώστε τα μέλη της να μην είναι κατά πλειοψηφία βουλευτές, που σημαίνει ότι θα υπάρχει διαφάνεια και αντικειμενικότητα. Και φυσικά, μετά από τη δέουσα συνταγματική αναθεώρηση, όταν γίνει, να μετατραπεί αυτή σε ανεξάρτητη Αρχή, προκειμένου, εκτός από τη δήλωση την οποία υποβάλλουμε εμείς που ασχολούμαστε με την πολιτική, να προκύπτει και το «πόθεν». Είναι πολύ σημαντικό. Η διαφάνεια, ειδικά σε αυτές τις εποχές είναι επιβεβλημένη, γιατί θα πρέπει να πειστεί ο ελληνικός λαός ότι και οι θυσίες που υφίσταται πιάνουν τόπο, υπό την έννοια ότι αυτές τις θυσίες θα πρέπει να τις υφίστανται οι πάντες.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αφού λέτε «η διαφάνεια είναι επιβεβλημένη», ο κόσμος καταλαβαίνει ότι στις επιχειρήσεις, στα φυσικά πρόσωπα, πηγαίνει το ΣΔΟΕ, πηγαίνουν οι εφοριακοί, κάνουν ελέγχους και προχωράει και η περαίωση. Γιατί δεν δίνετε μια εντολή, οι φορολογικοί μηχανισμοί που υπάρχουν να ελέγξουν το «πόθεν» των πολιτικών; Εδώ υπάρχουν πάρα πολλοί πρώην υπουργοί, πολιτικοί, οι οποίοι εμφανίζουν τεράστια εισοδήματα και κανείς δεν ξέρει από πού βρέθηκαν αυτά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γι` αυτό, ακριβώς, εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική αντιμετώπιση. Και φυσικά με τους σημερινούς φορολογικούς μηχανισμούς, δεν υπάρχει περίπτωση να ελεγχθεί το «πόθεν έσχες» των πολιτικών. Θα υπάρχει τέτοια καχυποψία που θα ακυρώνει το όλο εγχείρημα εξ` αρχής.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γι` αυτό θέλουμε στο τέλος να υπάρχει η ανεξάρτητη Αρχή. Απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση, αλλά το πρώτο βήμα που θα κάνουμε, είναι να διασφαλίσουμε ότι η επιτροπή η οποία ελέγχει το «πόθεν έσχες», να είναι κατά το δυνατόν αντικειμενικότερη και να μην είναι κατά πλειοψηφία βουλευτές, ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια σε όλα.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, με αυτά που λέτε τώρα, ο κόσμος καταλαβαίνει ότι οι πολιτικοί είναι πιο πάνω από τους πολίτες. Δεν ελέγχονται από τους εφοριακούς.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που λέω, είναι ακριβώς ότι πρέπει να ενισχυθεί ο μηχανισμός που ελέγχει το «πόθεν έσχες» των πολιτικών, γιατί η στοιχειώδης λογική, σήμερα, έτσι όπως είναι οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί, είναι ότι θα υπάρχει μια μεγάλη καχυποψία για το αν θα γίνει ο έλεγχος των πολιτικών. Εμείς, ακριβώς, αυτή τη διαδικασία και αυτούς τους μηχανισμούς ενισχύουμε και θα τους ενισχύσουμε.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, δεν υπάρχουν πέντε στελέχη μέσα στο ΣΔΟΕ ή μέσα στις εφορίες, να κάνετε μια επιτροπή και να ελέγξουν 300 πρώην υπουργούς και βουλευτές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θέλουμε, επιθυμούμε, και αυτό θα γίνει, να είναι ενισχυμένης σύνθεσης και άκρας ενισχυμένης αντικειμενικότητας.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Την άλλη τετραετία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι. Ξεκινήσαμε πριν από 11 μήνες, έχουμε κάνει τόσες μεγάλες αλλαγές, που κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί. Όχι την άλλη τετραετία. Αυτό είναι στις προτεραιότητές μας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα επανέλθω σε ένα από τα θέματα που θέσατε εσείς, αναφορικά με τον κ. Σκυλακάκη. Ήθελα να ρωτήσω κάτι: Χθες το βράδυ, άκουσα και εγώ και υποθέτω και αρκετός άλλος κόσμος, τον επίσημο υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ για την περιφέρεια Αττικής, κ. Σγουρό, να δηλώνει ότι είναι ενάντια στο μνημόνιο, μια εβδομάδα περίπου μετά, απ` όταν ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη εξήγησε τους λόγους που είμαστε στο μνημόνιο και πρέπει να ασκήσουμε αυτή την πολιτική. Υπάρχει, έστω, κάποιο ηθικό θέμα με τον κ. Σγουρό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει ηθικό θέμα με τον κ. Σγουρό. Απομονώσατε μια φράση από μια συγκεκριμένη άποψη που εξέφρασε ο κ. Σγουρός και που είναι άποψη όλων μας: Ότι θα ήταν πολύ καλό να μην υπήρχε ανάγκη να υπάρχει μνημόνιο. Δεν είναι κανείς υπέρ του μνημονίου αυτοτελώς. Αλλά, όταν υπάρχει η συγκεκριμένη ανάγκη, τότε το μνημόνιο πραγματικά είναι σωτήριο για τη χώρα. Το μνημόνιο είναι αποτέλεσμα μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας που κάναμε, είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που έκανε όλη η Ευρώπη και αντελήφθη, έστω με την άσχημη πρωτοπορία της χώρας μας, ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης. Ακόμη και σήμερα και τα διεθνή Μέσα και αναλυτές και πολιτικοί της Ευρώπης, αναφέρονται στη σημασία αυτού του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Ο κ. Σγουρός είπε το αυτονόητο. Και αν διαβάσει κανείς αυτά που είπε σε όλη την παράγραφο που αναφέρθηκε στο μνημόνιο, αντιλαμβάνεται και τι είπε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν έχω καταλάβει, σε σχέση και με το θέμα του κ. Σγουρού -διαδικαστική διαφορά υπάρχει- ποια είναι η πραγματική διαφορά της υπόθεσης Σκυλακάκη με την υπόθεση των τριών οι οποίοι διαγράφησαν. Και ποια είναι και η διαφορά της υπόθεσης Σκυλακάκη με του κ. Σγουρού, ο οποίος είπε το αυτονόητο, αλλά τον θάλπετε, δεν τον διαγράφετε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να διαγράψουμε τον κ. Σγουρό, ο οποίος είπε αυτό που λέμε όλοι μας; Σας είπα ότι ο κ. Σγουρός δεν είπε κάτι διαφορετικό απ` αυτό που λέμε όλοι μας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα θέλατε να μας πείτε ποια είναι η ποιοτική διαφορά της υπόθεσης Σκυλακάκη με την υπόθεση των τριών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Είναι πλήρης ανατροπή αυτών που είπε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, αυτό έκανε ο κ. Σκυλακάκης. Ο δε κ. Σγουρός είπε αυτό το οποίο λέμε όλοι μας: Μακάρι να μην υπήρχε ανάγκη να υπάρχει μνημόνιο. Απ` τη στιγμή, όμως, που έχει ανάγκες η χώρα, συγκεκριμένες ανάγκες, είναι επιβεβλημένο να υπάρχει.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για τους ιδιοκτήτες φορτηγών δημοσίας χρήσεως θέλω να ρωτήσω. Είναι στο δρόμο και θα είναι, όπως λένε, στο δρόμο -δεν ξέρω τώρα αν είναι στο Σύνταγμα αυτή την ώρα- και για τις επόμενες ημέρες. Δεν έχουν καταλάβει τι λέει η κυβέρνηση, γι` αυτό είναι στο δρόμο και πώς θα αντιμετωπίσετε εσείς την ταλαιπωρία αυτή των χιλιάδων Αθηναίων που θέλουν να κατέβουν στο κέντρο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, είμαστε αποφασισμένοι να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο. Είναι μια συγκεκριμένη επιλογή που δεν μας την επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ούτως ή άλλως είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει κλειστά επαγγέλματα. Εμείς ανοίγουμε το επάγγελμα των ιδιοκτητών φορτηγών με ένα νομοσχέδιο με το οποίο διασφαλίζουμε την κοινωνική δικαιοσύνη, τη διαφάνεια στο θεσμικό πλαίσιο και τον υγιή ανεμπόδιστο ανταγωνισμό, έτσι ώστε να μπορούν αυτή τη δουλειά να την ασκούν όλοι οι πολίτες της χώρας μας. Από εκεί και πέρα, δεν θα πρέπει να υπερβάλουμε. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν κινητοποιήσεις. Εμείς έχουμε πραγματοποιήσει έναν εξαντλητικό διάλογο, έχουμε δώσει συγκεκριμένες ελαφρύνσεις και κίνητρα, έχουμε προβλέψει τριετή μεταβατική περίοδο, ώστε οι ιδιοκτήτες φορτηγών να μπορέσουν να ρυθμίσουν και τη ζωή τους από εδώ και πέρα. Τους έχουμε δώσει φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα, ώστε να μην αποστούν από την ασφάλεια του επαγγέλματός τους. Αυτή τη στιγμή όμως, όπως και όλες τις ημέρες, η τροφοδοσία της αγοράς γίνεται ανεμπόδιστα, παρόλο που υπάρχουν κινητοποιήσεις, η κυκλοφορία είναι ελεύθερη και φυσικά το νομοσχέδιο ψηφίζεται αύριο και μεθαύριο.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Δεν φαντάζομαι ότι οι Έλληνες θέλουν να γίνουν φορτηγατζήδες, αλλά γιατί...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αλλά, όσοι θέλουν να γίνουν, θα πρέπει να μπορούν να γίνουν.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Να μπορούν, σωστά. Απλά, θέλω να πω επειδή υπάρχει ταλαιπωρία και επειδή υπάρχει εμπορική τάξη, άνθρωποι που βλέπω καθημερινά, διαμαρτύρονται ότι υπάρχουν ελλείψεις στα σούπερ-μάρκετ, σε φαρμακεία, παντού. Υπάρχουν προβλήματα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που μας διαβεβαιώνουν είναι ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ, ούτε στα φαρμακεία, ούτε πουθενά. Υπάρχει ανεμπόδιστη κυκλοφορία και ανεμπόδιστη ροή προϊόντων. Από εκεί και πέρα, υπάρχει η αστυνομία, υπάρχει η Δικαιοσύνη, η οποία έχει συγκεκριμένα καθήκοντα και τα οποία σαφώς πρέπει να ασκήσει.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Θα ήθελα να το δω εγώ προσωπικά και να θέσω ένα ερώτημα για το ίδιο θέμα, για τους ιδιοκτήτες των φορτηγών, από μια άλλη σκοπιά. Ανοίγετε, ως κυβέρνηση, τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα. Μήπως, λοιπόν, αυτό το περιβόητο άνοιγμα των επαγγελμάτων βοηθά στο να κατασταλεί η δυνατότητα κοινωνικών ομάδων να διαπραγματεύονται με την εξουσία και να αποτρέπουν δυσμενείς, εις βάρος τους, μεθοδεύσεις; Και το ρωτάω, σε κάποιον ο οποίος εκπροσωπεί μια σοσιαλιστική κυβέρνηση. Επιθυμείτε μια κοινωνία χωρίς συντεχνίες και συνδικάτα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο συνδικαλισμός, για να εξετάσουμε το θέμα γενικότερα, είναι ένα θεμέλιο της Δημοκρατίας. Εάν δεν υπήρχε συνδικαλισμός, πολλά από αυτά τα οποία χαιρόμαστε σήμερα και θεωρούμε αυτονόητα δεν θα υπήρχαν. Από εκεί και πέρα, το να ανοίξουν τα επαγγέλματα, τα οποία είναι κλειστά, για τα οποία πληρώνουμε καθημερινά πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οποία εμποδίζουν τον ανταγωνισμό, ακριβαίνοντας πολύ τη ζωή μας - γιατί υπάρχει και η κοστολόγηση τι σημαίνει σε κάθε νοικοκυριό, κάθε χρόνο, το να υπάρχουν αυτά τα κλειστά επαγγέλματα που υπάρχουν- δεν έχει καμία σχέση με περιστολή των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Εμείς, τιμάμε, ίσα-ίσα σε οποιοδήποτε ζήτημα συνδιαλεγόμαστε, διαπραγματευόμαστε με τα σωματεία, με τα συνδικαλιστικά όργανα. Εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε ανοίξει το θεσμό της διαβούλευσης, μέχρι σημείου να κατηγορηθούμε. Αυτό, όμως, δεν έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη μας στάση απέναντι σε τέτοιου είδους θέματα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει δύο βομβιστικές επιθέσεις στο προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη. Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση αυτό το θέμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε ξαναμιλήσει γι` αυτό το θέμα. Εκείνο το οποίο μπορούμε να πούμε, για άλλη μια φορά, είναι ότι δεν μπορούν κάποιοι, εν ονόματι κάποιας υποτιθέμενης ιδεολογίας, να διακινδυνεύουν και να αμφισβητούν την ασφάλεια αστυνομικών. Από εκεί και πέρα, είναι και θέμα καθώς πλήττεται η διεθνής εικόνα της χώρας μας. Και φυσικά το κακό που γίνεται είναι διπλό για τη χώρα μας. Και αυτό εμείς δεν θα το επιτρέψουμε. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη σύλληψη των δραστών και πιστεύουμε και προσδοκούμε ότι σύντομα θα υπάρξει απονομή της Δικαιοσύνης.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θέλω να ρωτήσω, με βάση κάτι που είπε ο Πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη, ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, σε εκποίηση δημόσιας περιουσίας. Μάλιστα όλο αυτό το πράγμα αγγίζει και το χρέος, αυτά τα 270 δις ευρώ. Μπορείτε να μας πείτε ποιο είναι αυτό το πακέτο ιδιωτικοποιήσεων που έχετε έτοιμο στο συρτάρι σας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι ένα γενικότερο ζήτημα και δεν είναι μόνον ιδιωτικοποίηση. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, ότι υπάρχει μεγάλη ακίνητη περιουσία του δημοσίου, η οποία δεν είναι ανάγκη να εκποιηθεί. Δεν μιλάμε για εκποίηση. Εμείς μιλάμε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όπου στις καλύτερες περιπτώσεις είναι ανεκμετάλλευτη από το δημόσιο και σε πολλές περιπτώσεις είναι καταπατημένη ή τη λυμαίνονται διάφορα συμφέροντα. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας αδράνειας της Πολιτείας, η οποία ανάγεται σε πολλές δεκαετίες. Πιστεύουμε ότι το ελληνικό κράτος έχει υποχρέωση να προχωρήσει σε αξιοποίηση αυτής της περιουσίας. Από εκεί και πέρα, θέλουμε να μπει ένα τέλος στις παθογένειες και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου και να τη διαφυλάξουμε αλλά και το ελληνικό δημόσιο να έχει έσοδα απ` αυτή την αξιοποίηση.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε πολλές φορές και δεν απάντησε, εάν θα υπάρξει επέκταση του μνημονίου και πέραν του 2013. Μήπως εσείς έχετε να μας δώσετε μια απάντηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το έχει πει ο κ. Παπανδρέου και το έχει πει όλη η κυβέρνηση πολλές φορές: Δεν υπάρχει περίπτωση επέκτασης του μνημονίου για μετά το 2013. Έχουμε συγκεκριμένους στόχους οι οποίοι τηρούνται απαρέγκλιτα και φυσικά δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε για επέκταση. Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα έρθει καινούργιο δηλαδή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, δεν θα έρθει καινούργιο. Θα τελειώσει εκεί.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Μπορείτε να μου πείτε τότε, τι διαφορά έχετε εσείς από τον κ. Αλογοσκούφη; Όταν εκείνος πουλούσε κρατική περιουσία, λέγατε ότι εκποιεί ασημικά. Τι έγιναν τώρα τα ασημικά, επάργυρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η διαφορά μας είναι θεμελιώδης. Δεν πουλάμε δημόσια περιουσία. Εμείς λέμε: Αξιοποιούμε τη δημόσια περιουσία. Και φυσικά, το πώς αντιλαμβανόταν η Νέα Δημοκρατία την έννοια της δημόσιας περιουσίας και της αξιοποίησης, το έχει αποδείξει με το Βατοπέδι. Άρα, από αυτό και μόνο, αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε καμία σχέση. Εμείς, ούτε επιτρέπουμε ούτε θα επιτρέψουμε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Αλλά, η αξιοποίηση επιβάλλεται, γιατί τείνει και στη διατήρησή της.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Συγνώμη, όταν λέτε δεν πουλάτε, τι εννοείτε; Πώς δεν πουλάτε, δεν έχετε πουλήσει; Το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που πούλησε το ποσοστό του ΟΤΕ, το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που συζητάει να πουλήσει και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου είπε χθες από τη Νέα Υόρκη ότι θα πουλήσει - ή θα αξιοποιήσει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Λοιπόν, όπου μιλάμε «είπατε να πουλήσει» σημαίνει αξιοποίηση. Αυτό είναι ξεκάθαρο, με όρους διαφάνειας και είναι πολύ μεγάλη η διαφορά μας από τη Νέα Δημοκρατία.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε, γιατί έσπευσε ο Πρωθυπουργός να κάνει αποτίμηση και να μιλήσει για 270 δις ευρώ; Άρα, έχουν κοστολογηθεί και πάνε για πούλημα. Γιατί είπε ότι με τα 270 δις ευρώ είναι ισοδύναμε με το χρέος που έχει η χώρα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό δεν σημαίνει ότι πουλιέται η δημόσια περιουσία. Αν αξιοποιηθεί υπάρχει η εκτίμηση ότι τόσο θα είναι το κέρδος της χώρας.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο χώρος του Ελληνικού είναι μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης για αξιοποίηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εννοείται ότι θα αξιοποιηθεί και ο χώρος του Ελληνικού. Γνωρίζουμε, όμως, σε τι οικονομικές συνθήκες βρισκόμαστε και φυσικά θα εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον με τον αρτιότερο τρόπο και σε αυτή την περίπτωση.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Οι μονάδες της ΔΕΗ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε αναφερθεί σε αυτό.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τι έχετε πει, ακριβώς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε απαντήσει επ αυτού, εδώ στο briefing, πριν περίπου από ένα μήνα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ξέρετε ποια είναι τα ακίνητα του δημοσίου; Έχει γίνει η καταγραφή; Τα γνωρίζει η κυβέρνηση; Ή απλώς συζητάμε ότι υπάρχουν 270 δις ευρώ; Γνωρίζει η κυβέρνηση τα ακίνητα του δημοσίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι θέμα της κυβέρνησης, είναι θέμα του κράτους, το οποίο δεν γνωρίζει την περιουσία που έχει. Γι` αυτό, ακριβώς, λέμε ότι είναι κάτι το πολύ ευρύτερο αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Πρόκειται να γίνει καταγραφή της δημόσιας περιουσίας. Βεβαίως, ας μη ξεχνάμε ότι αυτό δεν είναι τόσο απλό, όσο μπορεί να το πει κάποιος. Γιατί ένα πολύ μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας δεν προκύπτει από πουθενά. Όπως και ένα μεγάλο μέρος της ιδιωτικής περιουσίας δεν προκύπτει από πουθενά. Υπάρχουν νομικά ζητήματα, είναι, όμως, θέμα βούλησης της Πολιτείας να τα ξεκαθαρίσει κάποτε, έτσι ώστε να μην αμφισβητείται και η περιουσία ιδιωτών, αλλά να είναι ξεκάθαρο και το δημόσιο ποια περιουσία κατέχει.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Είπατε πριν ότι δεν υπάρχει περίπτωση επέκτασης του μνημονίου, πέραν του 2013. Υπάρχει περίπτωση να δούμε την Ελλάδα να δανείζεται, απελευθερωμένη από το μνημόνιο και με χαμηλά spread κάτω από τις 1000 μονάδες, κοντά στις 400-500; Υπάρχει τέτοια περίπτωση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι απλώς υπάρχει περίπτωση, αυτός είναι ο στόχος μας. Ο στόχος μας είναι να βγούμε στις αγορές, όσο το δυνατόν συντομότερα και πριν το πέρας του μνημονίου. Ούτως ή άλλως είναι πολύ επίκαιρη η ερώτησή σας. Η σημερινή δημοπρασία πήγε εξαιρετικά με επιτόκιο 3,98% και υπερκάλυψη 6,25 φορές έναντι 3,85 της προηγούμενης δημοπρασίας. Και μάλιστα, το αξιοσημείωτο είναι ότι κατά 72% οι επενδυτές ήταν ξένοι, που σημαίνει ότι ανακτούμε βήμα-βήμα την αξιοπιστία της χώρας μας. Είναι σημερινά αυτά.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω, πώς μπορείτε να πείσετε τον κόσμο ότι δεν θα είναι ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και αξιοποίηση, όταν κατηγορείτε τον κ. Αλογοσκούφη για πράξεις ξεπουλήματος; Και οι επιλογές Αλογοσκούφη, ακόμη και σε πρόσωπα π.χ. ο ΟΤΕ δεν έχουν πειραχθεί και πορεύονται ως είχαν από την εποχή Αλογοσκούφη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το μεγαλύτερο μέρος της ερώτησής σας το έχω καλύψει απαντώντας σε προηγούμενη ερώτηση συναδέλφου σας. Όσον αφορά στον ΟΤΕ, υπάρχει μια διαδικασία. Όπως γνωρίζετε, ο ΟΤΕ δεν είναι κρατική εταιρία, είναι ανώνυμη εταιρία και υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος να ορίζονται οι διευθύνοντες σύμβουλοι και τα στελέχη. Άρα, εμείς είμαστε νόμιμοι και δεν μπορούμε, φυσικά, να κάνουμε του κεφαλιού μας, επειδή μας αρέσει ή δεν μας αρέσει κάποιος.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να επανέλθω στο πόθεν έσχες των πολιτικών. Συχνά ο Πρωθυπουργός λέει ότι κατανοεί τη δυσκολία των μισθωτών και των συνταξιούχων, που περικόβονται οι μισθοί τους. Θα ήθελα να ρωτήσω, θεωρείτε ότι κατανοούν οι πολίτες την απάντηση που δώσατε, ότι δηλαδή ο υπάρχον μηχανισμός δεν μπορεί να κάνει τον έλεγχο σε πάμπλουτους υπουργούς, υφυπουργούς και πολιτικούς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, να πω ότι οι εκδοχές που έχουν ανακοινωθεί για το πόθεν έσχες των πολιτικών - χωρίς να σημαίνει τίποτε αυτό επί της ουσίας - είναι διάφορες. Ακόμη και στο δικό μου πόθεν έσχες είδα σήμερα τέσσερις διαφορετικές εκδοχές και αμφιβάλλω αν είναι κάποια η οποία ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα, γνωρίζουμε ότι αυτή είναι η κατάσταση. Αυτή τη δήλωση πόθεν έσχες τη βλέπει ο ελληνικός λαός κάθε χρόνο. Και εμείς είμαστε αυτοί που ερχόμαστε για να πούμε ότι το αλλάζουμε. Ότι θα σταματήσουμε, πλέον, να έχουμε ανακοινώσεις κάποιων δηλώσεων, οι οποίες δεν ελέγχονται ποτέ. Και ίσα, ίσα κατανοεί ο ελληνικός λαός και πρέπει να κατανοήσει, να αντιληφθεί, ότι εμείς ερχόμαστε να αλλάξουμε αυτή την ατιμωρησία. Να αλλάξουμε αυτή την κατά δήλωση περιουσίας των πολιτικών. Και αυτό θα το κάνουμε, έτσι ώστε να ελέγχεται και από πού προήλθαν αυτές οι περιουσίες και φυσικά εάν είναι νόμιμος ο τρόπος που κατέχονται σήμερα. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε.

ΠΑΠΠΑ: Με συγχωρείτε, κ. Εκπρόσωπε, όμως θέλω να σας πω ότι ο ελληνικός λαός αυτό που κατανοεί είναι ότι τα συνήθη θύματα πληρώνουν και όταν μιλάμε για μεγάλες περιουσίες, έστω και αν αυτές αφορούν πολιτικούς, πάνε στις καλένδες, να το δούμε αργότερα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό γινόταν μέχρι τώρα. Αυτό σας ανέφερα, ότι αυτή η τακτική αλλάζει. Φυσικά, δεν μπορούμε να ποινικοποιήσουμε κάποιον πολιτικό που έχει μεγάλη περιουσία. Το θέμα είναι να την κατέχει νόμιμα και φυσικά να μην προκύπτει από πουθενά ότι χρησιμοποίησε μέσα τα οποία είναι παράνομα, εμείς λέμε ακόμη και αθέμιτα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Που το ξέρουμε αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό λέω, ότι αυτή τη στιγμή δεν το γνωρίζουμε. Για αυτό εμείς έχουμε δεσμευτεί και θα το κάνουμε: να δημιουργήσουμε εκείνο τον μηχανισμό, ο οποίος με αντικειμενικότητα και διαφάνεια θα ελέγχει το «πόθεν», κυρίως, των πολιτικών.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ δίνετε την εντύπωση ότι δεν θέλετε να τους ελέγξετε. Αυτή την εντύπωση δίνετε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν σας είπα ότι αυτή τη στιγμή έτσι όπως είναι το πόθεν έσχες των πολιτικών, δεν ελέγχεται με τον τρόπο που θα πρέπει να ελέγχεται; Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα δημιουργήσουμε τους μηχανισμούς για να ελέγχεται.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Στο μέλλον.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα ότι ας αναλογιστούμε τι κάναμε στους έντεκα μήνες. Από τη στιγμή που δεσμευόμαστε, εμείς θα το κάνουμε.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί με ένα κουμπί, μπορεί να ελεγχθεί ένας άνθρωπος που έχει εκατό εκατομμύρια περιουσία...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν ελέγχεται. Το θέμα είναι ότι και αυτός που έχει εκατό εκατομμύρια περιουσία, με ένα κουμπί, δεν ελέγχεται.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά δεν κάνετε ανεξάρτητη αρχή, για να τον ελέγξετε όμως. Στέλνετε το ΣΔΟΕ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όποιος ζει σε αυτή την κοινωνία και σε αυτή τη χώρα, γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι οι παθογένειες των φοροεισπρακτικών και φοροελεγκτικών μηχανισμών. Εμείς, πρώτον, αποκαθιστούμε αυτούς τους μηχανισμούς, και δεύτερον, ενισχύουμε ακόμη περισσότερο τους μηχανισμούς, οι οποίοι θα ελέγχουν το πόθεν έσχες των πολιτικών. Είναι ξεκάθαρο και σαφέστατο.

ΜΙΧΑΗΛ: Το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί ο κ. Καραμανλής σήμερα να πάει στην επιτροπή για την εξεταστική.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι θέμα της επιτροπής.

ΜΙΧΑΗΛ: Η πρότασή σας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το απόγευμα συνεδριάζει η επιτροπή και θα αποφασίσει επ αυτού.

ΜΙΧΑΗΛ: Ποιος είναι ακριβώς ο θεσμικός ρόλος του κ. Ρόντου; Γιατί εχθές ο κ. Δρούτσας είπε ότι ο κ. Ρόντος συνομιλεί με την πλευρά των Σκοπίων για την επίλυση του ονόματος, χωρίς ο ίδιος να έχει οργανώσει καμία επίσημη διαπραγμάτευση ως αρμόδιος υπουργός.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Δρούτσας είπε άλλα. Συγνώμη αλλά γνωρίζω πολύ καλά τις δηλώσεις. Υπάρχει μία θεσμοθετημένη διαδικασία για συζήτηση για το όνομα των Σκοπίων. Είναι γνωστή η διαδικασία μέσω του ΟΗΕ. Ήδη και σήμερα για αυτό το λόγο υπήρξε και συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον κ. Νίμιτς στην Αμερική. Από εκεί και πέρα, η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη: Μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Αυτό δεν αλλάζει και φυσικά αυτή είναι η διαδικασία η οποία ακολουθείται. Ο κ. Δρούτσας, επειδή ρωτήθηκε ειδικά για τον κ. Ρόντο, είπε ότι κάποιος μπορεί να μεταφέρει μηνύματα γιατί γνωρίζει την όλη υπόθεση, αυτό είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που είπατε. Δεν υπάρχει παράλληλη διαδικασία και σίγουρα δεν υπάρχει και μυστική διπλωματία.

ΜΙΧΑΗΛ: Ποιος ακριβώς είναι ο θεσμικός ρόλος του κ. Ρόντου. Είναι σύμβουλος Πρωθυπουργού; Θεσμικά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απάντησε ο κ. Δρούτσας.

ΜΙΧΑΗΛ: Ιδιότητα ζητάω εγώ του κ. Ρόντου. Είναι σύμβουλος του Πρωθυπουργού; Είναι σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών; Είναι σύμβουλος της κυβέρνησης, γενικά; Είναι σύμβουλος κάπου; Τι είναι ο κ. Ρόντος, δηλαδή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι σύμβουλος και δεν κάνει παράλληλες διαδικασίες όπως λέτε.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Να περάσω σε ένα άλλο θέμα, γιατί θεωρώ ότι άπτεται πολύ της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Η αστυνομία ξυλοκόπησε γυναίκες και παιδιά στα Νέα Λιόσια που διαμαρτύρονταν για την εγκληματικότητα και για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό το οποίο έγινε. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Πρώτον γιατί η ελληνική αστυνομία αντί να ξυλοκοπεί πολίτες γυναίκες και παιδιά δεν καταστέλλει την εγκληματικότητα στις περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα. Και δεύτερον αν η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ΕΛΑΣ τρόπον τινά, για να επιβάλλει κοινωνικά μοντέλα τα οποία ευαγγελίζεται.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα η ελληνική αστυνομία λειτουργεί με έναν δημοκρατικό τρόπο. Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ξυλοκοπεί γυναίκες και παιδιά.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, το καταγγέλλουν οι ίδιοι οι πολίτες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αν υπάρχει καταγγελία, υπάρχουν τα αρμόδια εσωτερικά όργανα, τα οποία θα τη διερευνήσουν. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν υπηρεσίες και φυσικά υπάρχει και Δικαιοσύνη. Και επειδή το να ισοπεδώνουμε, πέρα από λαϊκιστικό είναι και καταστροφικό για την ίδια την ποιότητα της Δημοκρατίας. Σας είπα ότι η ελληνική αστυνομία λειτουργεί δημοκρατικά.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Πριν είπατε ότι το κράτος δεν γνωρίζει την περιουσία που έχει και ότι πρέπει να γίνει καταγραφή της περιουσίας του. Δηλαδή, θέλετε να μας πείτε ότι ο Πρωθυπουργός πήγε στη Wall Street, πήγε στη Νέα Υόρκη και είπε για 270 δις. Ευρώ, χωρίς να ξέρει ποια είναι η περιουσία του κράτους. Έτσι προσελκύετε εσείς επενδύσεις στη χώρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, είναι τελείως άσχετο και ασύνδετο το ένα με το άλλο. Εκείνο το οποίο είπα και που γνωρίζουν οι πάντες, είναι ότι η Ελλάδα πρώτον, δεν έχει ολοκληρωμένο κτηματολόγιο, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γνωρίζει ακριβώς την ιδιωτική και δημόσια ακίνητη περιουσία σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της. Από εκεί και πέρα, σας είπα ότι υπάρχουν αμφισβητούμενες εκτάσεις τόσο μεγάλης αξίας που ενώ κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν κρατικές υπηρεσίες που να διασφαλίζουν αυτή την περιουσία, δυστυχώς πολλές φορές αυτές οι υπηρεσίες δεν κάνουν τη δουλειά τους. Και σας έφερα ένα παράδειγμα, την υπόθεση Βατοπεδίου. Από εκεί και πέρα επειδή υπάρχουν μείζονα νομικά ζητήματα, τεχνικά και διαδικαστικά, ήδη και η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου μορφοποιείται σε τέτοιο επίπεδο, έτσι ώστε πραγματικά, τουλάχιστον την ακίνητη περιουσία να μπορεί να την διαφυλάσσει, να την προστατεύει και κυρίως, πρώτα από όλα, να την καταγράψει. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Έχουμε μία πραγματικότητα, την οποία ούτε να εξωραΐσουμε μπορούμε, ούτε και πρέπει.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Μιλάτε για 270 δις. χωρίς να γνωρίζετε την περιουσία σας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γιατί σας είπε κανείς ότι όποια περιουσία υπάρχει στο κράτος θα εκποιηθεί ή θα αξιοποιηθεί; Λέμε ότι με συγκεκριμένα κριτήρια η αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, μπορεί να αποφέρει αυτό το χρηματικό ποσόν.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Αυτό λέω. Πως το εκτιμάτε όταν δεν ξέρετε την περιουσία σας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ σας είπα ότι το ελληνικό κράτος δεν γνωρίζει την περιουσία που κατέχει συνολικά. Και κυρίως μιλάω για την ακίνητη περιουσία. Δεν είπε κανείς ότι η κινητή και ακίνητη περιουσία του κράτους είναι 270 δις. Είναι τελείως διαφορετικό.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τώρα που στελέχη της Τρόικας δημοσίως είπαν ότι το μείγμα που ακολουθείται στην Ελλάδα δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση, υπάρχει κάποιος σχεδιασμός αλλαγής του μείγματος πολικής στην οικονομία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν γνωρίζω σε τι αναφέρεστε.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Στον κ. Στρος - Κάν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δυστυχώς, επειδή εδώ και έναν χρόνο είμαστε στο επίκεντρο, μιλάνε πολλοί για όλα και λένε διάφορα για την ελληνική οικονομία. Κάποια είναι έτσι, κάποια πράγματα απομονώνονται. Εμείς αυτό που κάνουμε απαρέγκλιτα είναι να υλοποιούμε τους στόχους. Αυτούς τους στόχους που βάλαμε εάν καταφέρουμε να τους υλοποιήσουμε, και φαίνεται μέχρι στιγμής ότι τους υλοποιούμε, θα βγούμε από τη κρίση, φυσικά αφήνοντας και τις μεγάλες αλλαγές που κάνουμε συγχρόνως.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες ο κ. Πρωθυπουργός καλώντας τους επενδυτές στη Wall Street να έρθουν στην Ελλάδα να επενδύσουν, μίλησε για τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο εργασιακό καθεστώς. Είναι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να υπάρξουν επιχειρησιακές συμβάσεις με τους επενδυτές που θα κάνουν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, που θα είναι εκτός της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση έχει εκφράσει τη βούλησή της για τα εργασιακά με νόμο που ψήφισε.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Βρισκόμαστε κοντά στην επίλυση του σκοπιανού ζητήματος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς έχουμε μία σταθερή άποψη από την οποία δεν παρεκκλίνουμε καθόλου. Είναι γνωστή η θέση μας και στη θέση αυτή παραμένουμε. Για αυτό ακριβώς, καλούμε και την ηγεσία των Σκοπίων να αντιληφθεί και το όφελος της χώρας της και να μπορέσει να δεχθεί μία τέτοια ονομασία, που και την ίδια θα διευκολύνει.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ : Σας ρωτάω αν βρισκόμαστε κοντά, όχι τη θέση της Ελλάδας, την εκτίμηση της κυβέρνησης, γιατί βλέπω μία κινητικότητα στην Νέα Υόρκη. Για αυτό ρωτάω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που σας είπα, είναι η θέση της χώρας μας. Και με βάση αυτή τη θέση, εμείς είμαστε εδώ. Είναι θέμα της ηγεσίας των Σκοπίων να ανταποκριθεί.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 21 September 2010 - 20:27:48 UTC