Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-09-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 290784699

Έκδοση 1

BRIEFING(240910)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Οι τελευταίοι έντεκα μήνες υπήρξαν ιδιαίτερα κρίσιμοι. Έπρεπε, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, να αλλάξει μία σειρά πραγμάτων, παγιωμένων οπισθοδρομικών αντιλήψεων, παρωχημένων νοοτροπιών και καταστάσεων. Οι αλλαγές ήταν και είναι μονόδρομος.

Προχωρήσαμε άμεσα σε ριζικές αλλαγές, σε όλους σχεδόν τους τομείς. Στο φορολογικό καθεστώς, στον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος, με τη δημιουργία ενός μακρόπνοου ασφαλιστικού συστήματος που εγγυάται τη σύνταξη των παιδιών μας και τη βιωσιμότητα των ταμείων, στη διοικητική επανάσταση που επιφέρει ο «Καλλικράτης», στη δραστική περικοπή των σπαταλών στο δημόσιο τομέα, στη διαφάνεια της δημόσιας διοίκησης με τη «Διαύγεια». Δώσαμε πνοή στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, οι οποίοι επιτέλους δουλεύουν υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Η φοροδιαφυγή και η διαφθορά επιτέλους διώκονται.

Αυτούς τους μήνες, πέρα από τη δημοσιονομική εξυγίανση, μπήκαν οι βάσεις για ένα βιώσιμο, σοβαρό και αναπτυξιακό μοντέλο. Η ανάπτυξη δεν μπορούσε να έρθει, όταν η δομή του κράτους είναι σαθρή και απηρχαιωμένη, όταν η δημόσια διοίκηση και η γραφειοκρατία πνίγουν κάθε καινοτομία και πρωτοβουλία.

Σήμερα έχουμε θέσει τις βάσεις ενός αξιόπιστου επιτελικού κράτους που δεν αποτελεί πλέον αποτρεπτικό παράγοντα, αλλά αντίθετα, προκαλεί το διεθνές ενδιαφέρον. Και το προκαλεί ακριβώς γιατί γινόμαστε αξιόπιστοι, συνεπείς στις υποχρεώσεις μας και ειλικρινείς απέναντι, πρώτα στους πολίτες μας και μετά στη διεθνή κοινότητα.

Σε λίγες ημέρες θα έρθουν στο υπουργικό συμβούλιο και δύο σχέδια νόμου για την επιτάχυνση της ποινικής δίκης, αλλά και της διοικητικής δίκης που περιλαμβάνουν μέτρα, με άμεση απόδοση και αποτελέσματα απτά και μετρήσιμα για τον Έλληνα πολίτη που ταλαιπωρείται και που περιμένει πολύ περισσότερα από τη Δικαιοσύνη.

Και είναι όλα αυτά αποτελέσματα του κόπου, της προσπάθειας και της βούλησης των Ελλήνων πολιτών, για μία διαφορετική χώρα, για μία νέα προσπάθεια, για μία νέα αρχή. Αποδεικνύουμε για άλλη μία φορά ότι όταν θέλουμε, όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές. Μπορούμε να είμαστε αξιόπιστοι, μπορούμε να θέτουμε εμείς τους όρους και τις προϋποθέσεις για να γινόμαστε ελκυστικοί σε ξένες και εγχώριες επενδύσεις, ελκυστικοί στον Έλληνα πολίτη. Αρκεί να κινούμαστε μεθοδικά και με ισχυρή βούληση, κάτι το οποίο γίνεται από την αυτή κυβέρνηση.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπατε ότι επιτέλους η φοροδιαφυγή και η διαφθορά διώκονται. Αυτό γιατί δεν το καταλαβαίνουν οι δικοί σας βουλευτές; Πριν από μία ώρα, ο κ. Φλωρίδης και ο κ. Γείτονας, στη Βουλή, κατηγόρησαν τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι με την περαίωση επιβεβαιώνει και επιβραβεύει τους φοροφυγάδες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, να σημειώσω ότι είναι εξαιρετικά θετικό και είναι ενδεικτικό αυτής της κυβέρνησης και αυτής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ ότι πλέον στις αρμόδιες επιτροπές για τη Βουλή γίνεται ένας πραγματικός διάλογος, υπάρχει «οξυγόνο» στην πολιτική συζήτηση και δεν πηγαίνουμε στοιχισμένοι πίσω από κάποιες γραμμές που πρέπει να ακολουθούνται. Άρα, ό,τι ακούγεται σε αυτές τις επιτροπές, από όποιο βουλευτή, από όποιο κόμμα, είτε της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης, είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Ως προς το θέμα της περαίωσης, έγιναν συγκεκριμένες και στοχευμένες κινήσεις. Γι αυτό το λόγο άλλωστε, υπήρξε διαβούλευση με τους φορείς, οι οποίοι εμπλέκονται με το θέμα. Εμείς, έτσι ξεκινήσαμε να λειτουργούμε και έτσι θα λειτουργούμε.

Ως προς την ουσία της περαίωσης, θα ήθελα να πω το εξής: Δεν επιβραβεύουμε τη φοροδιαφυγή. Ακριβώς το αντίθετο κάνουμε. Δείξαμε όλους αυτούς τους μήνες, με τις απανωτές διασταυρώσεις που γίνονται για πρώτη φορά, τους ελέγχους και τα πρόστιμα, ότι υπάρχει μία διαφορετική αντίληψη για το πώς αντιμετωπίζουμε τη φοροδιαφυγή. Δεύτερον, δείξαμε ότι μπορούμε και πιάνουμε όσους φοροδιαφεύγουν και αυτό κάθε ημέρα θα γίνεται πιο έντονο. Ήδη, πριν από δύο ημέρες είχαμε τη σύλληψη ενός υπαλλήλου του ΣΔΟΕ. Είναι γνωστή περίπτωση. Και φυσικά αυτό αντικατοπτρίζει και τη βούληση της κυβέρνησης, η οποία έχει περάσει πλέον το πνεύμα και στους μηχανισμούς και στους Έλληνες πολίτες ότι δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή καμία τέτοια παρεκτροπή και μάλιστα από ανθρώπους που έχουν ταχθεί να φυλάττουν τα δημόσια έσοδα και να τα εισπράττουν και όχι να εισπράττουν οι ίδιοι, για προσωπικό τους όφελος.

Ταυτόχρονα, και αυτό είναι το σημαντικότερο, αλλάζουμε ριζικά το πλαίσιο της φοροδιαφυγής. Δημιουργούμε ένα νέο νομικό πλαίσιο που αντιμετωπίζουμε τη φοροδιαφυγή, για να σταματήσουν να κρύβονται οι φοροφυγάδες πίσω από μία ατέρμονη διαδικασία, των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων. Είναι γνωστό τι θα συμπεριλαμβάνει αυτή η περαίωση. Προσπαθούμε με ένα τρόπο, τίμιο και δίκαιο, να καθαρίσουμε το παρελθόν και να προχωρήσουμε στο μέλλον.

Η περαίωση, λοιπόν, εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών. Δεν είναι μία πράξη από την οποία προσδοκούμε απλώς, όπως γινόταν στο παρελθόν, να έχουμε κάποια έσοδα, κάτι το οποίο πραγματικά επιβράβευε τους μη ειλικρινείς φορολογούμενους. Και αρκεί να σας πω κάποιους αριθμούς, οι οποίοι δείχνουν την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα: Έχουμε 2,5 εκατομμύρια ανέλεγκτες χρήσεις. Έχουμε πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ που εκκρεμοδικούν στα δικαστήρια. Έχουμε 150 χιλιάδες φορολογικές δίκες που εκκρεμούν και 1,3 εκατομμύρια Έλληνες με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Για να τελεσιδικήσει δε μία απόφαση φορολογικής διαφοράς στα δικαστήρια, απαιτούνται επτά έως δέκα χρόνια. Αντιλαμβανόμαστε ότι το μεγαλύτερο μέρος όλων αυτών των εσόδων που θα έπρεπε να εισπράξει το κράτος, δεν θα εισπραχθούν ή δεν εισπράττονταν επί χρόνια και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της είσπραξης, πολλά από αυτά τα πρόσωπα, τα οποία οφείλουν, είτε δεν έχουν δυνατότητα να πληρώσουν είτε δεν βρίσκονται καν στη ζωή.

Άρα, η περαίωση αφορά και πολλά δισεκατομμύρια χρήματα του ελληνικού δημοσίου που επιτέλους θα εισπραχθούν και μάλιστα άμεσα.

Πρέπει απέναντι σε όλες αυτές τις διαδικασίας, που για να ολοκληρωθούν θα χρειαστούν χρόνια, και εν τω μεταξύ το Δημόσιο θα χάνει πολλά εκατομμύρια ευρώ, να υπάρχει μία αντίδραση. Η δική μας αντίδραση είναι αυτή και από εκεί και πέρα, φυσικά, για ό, τι χρειάζεται, ό,τι απαιτείται, είμαστε ανοιχτοί ως κυβέρνηση και το έχουμε αποδείξει, σε προτάσεις και διορθώσεις και ειδικότερα από ανθρώπους, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, μας εξηγήσατε για ποιους λόγους γίνεται η περαίωση. Τι έφταιξε στους έντεκα αυτούς μήνες ή τι δεν έγινε και ποιες ελλείψεις υπήρξαν, έτσι ώστε να μην μπορέσετε να συλλάβετε μεγαλύτερο μέρος της φοροδιαφυγής, από όλα αυτά τα στοιχεία που μας περιγράψατε και τώρα κάνετε την επιλογή της περαίωσης. Και για αυτές τις ελλείψεις αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη σαν κυβέρνηση ώστε να μην επαναληφθούν στον μέλλον και να ξαναέχουμε αλλού, λίγα χρόνια αργότερα, ξανά μία περαίωση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, μιλάμε για έντεκα μήνες και όχι για έντεκα χρόνια διακυβέρνησης. Και μάλιστα συγκεκριμένους μήνες με τις γνωστές τεράστιες δυσκολίες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Εμείς, παρόλα αυτά, κάναμε συγκεκριμένα βήματα. Αλλάξαμε με νόμο το φορολογικό σύστημα. Σε δεύτερη φάση φέρνουμε νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο αναδιαρθρώνουμε τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, δηλαδή τον τρόπο που εισπράττονται οι φόροι που οφείλονται στο ελληνικό δημόσιο. Στη φάση αυτή, λοιπόν, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με το παρελθόν. Αυτά που σας ανέφερα είναι οφειλόμενα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν είναι οφειλές που συγκεντρώθηκαν τους τελευταίους έντεκα μήνες. Δεν θα μπορούσαμε να πάμε περαιτέρω αν διαγράφαμε και χαρίζαμε, γιατί ουσιαστικά θα επρόκειτο για χάρη, εάν δεν υπήρχε τώρα τρόπος να εισπραχθούν οι φόροι που είναι τεράστιοι, εάν δεν κάναμε αυτό το βήμα της περαίωσης. Επαναλαμβάνω ότι η περαίωση εντάσσεται σε ένα γενικό πλαίσιο αλλαγής του φοροεισπρακτικού συστήματος, πράγμα το οποίο κάνουμε. Έχουμε δηλώσει, και μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών, αυτές τις ημέρες, ότι μία σειρά από εφορίες δεν πιάνουν τους στόχους τους, δεν φέρνουν τα έσοδα που έπρεπε να φέρουν στο ελληνικό κράτος. Άρα προχωράμε σε μια αναδιάρθρωση και αυτών των υπηρεσιών. Δεν επιτρέπεται όμως, ειδικά σε αυτή τη φάση, να αφήσουμε τόσο μεγάλες ανείσπρακτες οφειλές, όπως αυτές που σας ανέφερα. Και κυρίως εμπεδώνεται στον Έλληνα πολίτη το αίσθημα ότι αλλάζουμε πλέον, ότι γυρίζουμε σελίδα, ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία και δεν υπάρχει καμία χαριστική πράξη, από εδώ και πέρα. Όταν, είναι γνωστό το τι γίνεται με μία απλή προσφυγή, όπου οι υποθέσεις κρατούνται σε κάποια συρτάρια για χρόνια και όταν φθάνει η χρονική στιγμή να εκδοθεί απόφαση, οι φορολογούμενοι δεν έχουν πια τη δυνατότητα να τα αποδώσουν. Αυτό το γνωρίζουν πλέον όλοι ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτό κάνουμε και το κάνουμε και νομοθετικά.

ΜΙΧΑΗΛ: Σας ρώτησα κ. Εκπρόσωπε για τον εξής λόγο: διότι η κριτική που σας ασκείται, κυρίως από την αντιπολίτευση, αφορά δύο στοιχεία. Πρώτον, ότι ένα μέρος του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία κατά κάποιο τρόπο κάνουν λευκή απεργία και δεύτερον ότι δεν κάνατε τις απαραίτητες κινήσεις εδώ και έντεκα μήνες να διαμορφώσετε αυτό τον βασικό πυρήνα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και πήγατε με πολύ καθυστερημένη λογική να το συγκροτήσετε. Επ αυτών των δύο επιχειρημάτων, ποια είναι η απάντησή σας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μιλάει η Νέα Δημοκρατία, η οποία, το είπα και χθες, ήρθε προεκλογικά το 2004 και εξήγγειλε ότι θα καταργήσει το ΣΔΟΕ, το οποίο και ουσιαστικά έκανε. Υπήρχε τέτοια ανέλεγκτη και ανεξέλεγκτη κατάσταση, που κανείς δεν δήλωνε και κανείς δεν πλήρωνε από αυτούς που έπρεπε και μπορούσαν φυσικά να πληρώσουν. Εμείς βάλαμε τέρμα σε αυτή τη διαφθορά, βάλαμε τέρμα σε αυτή την ατιμωρησία, αποκαταστήσαμε την κοινωνική δικαιοσύνη. Και το κάνουμε συνέχεια με τον καλύτερο τρόπο. Όσον αφορά για στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είναι στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, εάν το είπε αυτό η Νέα Δημοκρατία, δεν το γνωρίζω, εμάς δεν μας αφορά τι είναι καθένας. Εάν η Νέα Δημοκρατία μετρά τους υπαλλήλους ανάλογα με τις πολιτικές τοποθετήσεις τους, τότε είναι δικό της θέμα και βρίσκεται δεκαετίες πίσω. Να πω και κάτι άλλο. Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία δεν άφησε και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να βρίσκονται στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, γιατί είναι γνωστό πώς επιλέγονταν επί Νέας Δημοκρατίας οι διευθυντές των δημόσιων οικονομικών υπηρεσιών, πώς χειραγωγούνταν, πώς ελέγχονταν και πώς γίνονταν οι τοποθετήσεις στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Εμείς αυτά τα αφήνουμε στο παρελθόν, δεν μας ενδιαφέρει ποιος εισπράττει, εάν είναι Νέα Δημοκρατία ή ΠΑΣΟΚ ή οποιασδήποτε άλλης τοποθέτησης. Εμάς μας ενδιαφέρει αυτός που είναι ταγμένος από το Σύνταγμα και τους νόμους να ελέγχει και να εισπράττει, να κάνει σωστά τη δουλειά του.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εσείς μπορεί να ενδιαφέρεστε για όλα αυτά, ενδιαφέρεστε καθόλου για το εάν οι εφορίες ήταν ακέφαλες επί 11 μήνες; Εφοριακοί εκφράζουν παράπονα, εδώ και 11 μήνες ότι οι εφορίες είναι ακέφαλες. Είτε γιατί οι προηγούμενοι διευθυντές που ήταν πίστευαν ότι θα τους αλλάξετε λόγω της κακώς εννοούμενης συνέχειας του κομματικού κράτους, είτε γιατί δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Άρα, παρέλυε το σύστημα, δεν έβαζαν καμία υπογραφή και υπήρξαν καταγγελίες ότι ενδεχομένως υπήρχαν κάποιοι που επέστρεφαν ΦΠΑ, ως μη όφειλαν, με πολλά εκατομμύρια ευρώ και όλα αυτά ενώ ήσασταν εσείς κυβέρνηση. Δεν αργήσατε πάρα πολύ να αλλάξετε ή να τοποθετήσετε ή να κάνετε όποια διαδικασία θέλετε για να βάλετε διοικητές στις εφορίες; Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να επανέλθω και να πω ότι εμάς δεν μας ενδιέφερε να κάνουμε απλές αλλαγές, όπως θα ήταν πολύ εύκολο και όπως γινόταν επί πάρα πολλά χρόνια δηλαδή να αντικαταστήσουμε τους προϊσταμένους που επέλεξε η Ν.Δ. με τα δικά της κριτήρια, με προϊσταμένους οι οποίοι θα πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερον, οι εφορίες δεν ήταν ακέφαλες. Είχαν προϊσταμένους.

Τρίτον, εφόσον υπήρχε η καταγγελία ή η υπόνοια ότι οι προϊστάμενοι αυτοί δεν κάνουν τη δουλειά τους, υπήρχαν και περιπτώσεις που αντικαταστάθηκαν. Από εκεί και πέρα, δεν θα χαρίζαμε ούτε θα ματαιώναμε την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάναμε και αποδείχθηκε ότι τελεσφόρησε, να έχουμε μόνιμες αξιολογικές επιλογές, ως προς τους προϊσταμένους των δημοσίων οικονομικών υπηρεσιών. Αυτά για τα οποία κατηγορούσαμε και κατηγορούμε τη Ν.Δ., δεν θα τα κάνουμε ποτέ εμείς. Δεν θα αντικαθιστούσαμε τους κομματικούς προϊσταμένους της Ν.Δ. με κομματικούς προϊσταμένους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το μεγάλο ζήτημα είναι να κάνουμε εκείνες τις μεγάλες αλλαγές, να θέσουμε εκείνες τις βάσεις, ώστε κανένα κόμμα στο μέλλον, να μη διανοηθεί να κάνει αυτά που γίνονταν στο παρελθόν και που έκανε κυρίως και με επαγγελματική ακρίβεια η Ν.Δ.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Εάν μου επιτρέπετε, να επανέλθω στο πρώτο ερώτημα. Οι ίδιοι οι βουλευτές σας, ο κ. Φλωρίδης, ο κ. Καρτάλης, ο κ. Γείτονας και άλλοι είπαν συγκεκριμένα πράγματα. Πέραν του ηθικού, αν επιβραβεύει ή όχι τους φοροφυγάδες αυτή η ρύθμιση της περαίωσης - που έτσι είναι- υπάρχει το πρακτικό ζήτημα, μια ανακολουθία σε σχέση με αυτά που είχατε πει. Ο ίδιος κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωνε ότι δεν απαιτηθούν άλλα μέτρα. Φαίνεται για το επόμενο διάστημα, καθώς είναι υπέρ αρκετά και όχι μόνο αυτό, αλλά υπάρχει και ένα μαξιλάρι στα μέτρα αυτά. Η περαίωση δείχνει, μάλλον πανικό. Δεν το λέω εγώ, το λένε οι βουλευτές σας. Δείχνει ότι μάλλον ούτε μαξιλάρι υπάρχει, ούτε τα μέτρα επιτυγχάνουν τόσο όσο εσείς λέτε, τουλάχιστον. Τι απαντάτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, η περαίωση δεν είναι μέτρα, έτσι όπως συνηθίσαμε να τα λέμε, να τα διαβάζουμε και να τα ακούμε. Είπαμε ότι η μετρολογία θα πρέπει να σταματήσει, γιατί ακριβώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Μέτρο είναι για να μαζέψετε χρήματα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ακριβώς αυτό λέω. Ότι δεν είναι μέτρο για να μαζέψουμε χρήματα. Ότι η περαίωση είναι ακριβώς μια ρύθμιση η οποία βάζει τέρμα σε όλη αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση, η οποία υπήρχε στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων. Την εντάσσουμε σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλαγής και του τρόπου είσπραξης και του τρόπου βεβαίωσης των φόρων. Δεν έρχεται ουρανοκατέβατα, είναι ενταγμένη σε ένα γενικότερο μακροπρόθεσμο πλαίσιο. Και προτού κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές, προτού εφαρμοστούν οι μεγάλες αλλαγές, που τις θέτουμε με συγκεκριμένο νομοσχέδιο, έπρεπε να ξεκαθαρίσουμε με το παρελθόν. Αυτά τα χρήματα δεν θα εισπράττονταν, αυτό ήταν σίγουρο, για τους λόγους που εξήγησα και προηγουμένως και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης, αυτή ήταν και η απάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου στην Επιτροπή. Και σας ανέφερα ότι από εκεί και πέρα ότι εμείς τις συζητήσεις στις επιτροπές της Βουλής και σε όλα τα κοινοβουλευτικά όργανα, τις βλέπουμε σαν συζητήσεις που γίνονται σε ένα πεδίο ανταλλαγής απόψεων.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Και μια τελευταία διευκρίνιση. Θα παράσχετε αμνηστία και σε όσους έχουν εικονικά τιμολόγια, όπως ρώτησε ένας βουλευτής σας; Το διευκρινίζετε αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν παρέχουμε αμνηστία σε κανέναν. Αυτό είναι δεδομένο. Περαίωση δεν σημαίνει ότι δεν πληρώνουν αυτοί οι οποίοι είχαν υποχρέωση να πληρώσουν. Περαίωση σημαίνει ότι ρυθμίζονται χρέη, τα οποία είναι άμεσα απαιτητά, με κάποιες μεγάλες δόσεις. Αυτά τα χρήματα μπαίνουν στο ταμείο του δημοσίου, που κατά την άποψή μας, και το λέει και η εμπειρία όλων μας, δεν θα έμπαιναν ποτέ. Όσον αφορά στις εξαιρέσεις, υπάρχουν εξαιρέσεις και μια απ` αυτές είναι ότι όσοι έχουν εικονικά τιμολόγια, δεν θα συμμετέχουν σ` αυτή τη διαδικασία της περαίωσης.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξήγγειλε χθες εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο. Και επειδή και εσείς έχετε αναφερθεί σε εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, αναρωτιέμαι μήπως οι εξεταστικές επιτροπές, έχουν ξεφύγει, πλέον, από το σκοπό της διερεύνησης των σκανδάλων και κάθε κυβέρνηση θέλει να έχει την εξεταστική επιτροπή της. Το σχόλιό σας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Ν.Δ. χθες έκανε όπως κάνουν τα μικρά παιδιά. Γιατί να το κάνεις εσύ αυτό, θα το κάνω και εγώ. Αυτό, όμως, θα μπορούσε να ήταν χαριτωμένο, αν γινόταν στη διαδικασία ενός παιχνιδιού. Όταν γίνεται στη διαδικασία μιας υποτίθεται σοβαρής συζήτησης στην κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από έναν αρχηγό, ο οποίος έχει υποχρέωση, τουλάχιστον, να διατυπώνει σοβαρές προτάσεις, για να μπορέσουν να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους, την οποία έχασαν με την εξαετή διακυβέρνηση, τότε πραγματικά δεν έχει καθόλου χάρη και δεν είναι καθόλου αστείο. Ο κ. Σαμαράς μίλησε για εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο, όταν πρώτα απ` όλα και ο κ. Αβραμόπουλος και επίλεκτα στελέχη έχουν κάνει συγκεκριμένες δηλώσεις ότι πολύ πιθανόν να υπογράφαμε και εμείς το μνημόνιο, εάν ήμασταν κυβέρνηση, αλλά με διαφορετικούς όρους. Ας πείσει, λοιπόν, πρώτα απ` όλα, τα στελέχη της παράταξής του τα οποία έχουν και συγκεκριμένο ρόλο, ρόλο αντιπροέδρου κ.ά, ότι αυτή η ιστορία με το μνημόνιο και το αντιμνημόνιο είναι μια σοβαρή ιστορία. Μια ιστορία η οποία αρμόζει σε μια σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση και μετά να νομίζει ότι μπορεί να μας απειλεί με εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο. Εμείς, αντίθετα, κάνουμε εξεταστικές επιτροπές, γιατί δεν μπορούμε να ανεχτούμε την ατιμωρησία των πολιτικών και μάλιστα, όταν υπάρχουν αποδεδειγμένες παραβατικές συμπεριφορές, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο, γιατί η παραπλάνηση με τα παραποιημένα στοιχεία που στέλναμε στους εταίρους μας και βάσει των οποίων χάσαμε την αξιοπιστία μας και υφιστάμεθα σήμερα τις συνέπειες, είναι μια πραγματικότητα. Εμείς μιλάμε για πραγματικότητα. Ο κ. Σαμαράς βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο βαθύ παρελθόν και στο μακρινό μέλλον, μέχρι σημείου να μη γίνεται αντιληπτό.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Υπουργέ, πάντως, φαντάζομαι ότι εσείς θα ήσασταν πολύ θετικοί σε μια εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο, δεδομένου ότι η πάγια επιχειρηματολογία της κυβέρνησής σας είναι ότι εκεί μας οδήγησε η Ν.Δ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γι` αυτό, ακριβώς, και η πρόταση του κ. Σαμαρά δεν ενέχει στοιχείο σοβαρότητας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν από λίγη ώρα, οι ιδιοκτήτες και οι οδηγοί φορτηγών έλαβαν απόφαση για συνέχιση του αγώνα τους και μάλιστα με πιο έντονους ρυθμούς. Υπάρχει κάποιο σχόλιο από την κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών φορτηγών ζητούσαν εγγράφως αυτά τα οποία έχει υποσχεθεί και έχει δεσμευτεί δημοσίως η κυβέρνηση. Αυτό έγινε με επιστολή που εστάλη σήμερα από τον αρμόδιο υπουργό κ. Ρέππα, για όλα τα ευεργετήματα που έχουν, προκειμένου να καλύψουν αυτό το στάδιο μεταβατικότητας από το καθεστώς του κλειστού επαγγέλματος στο καθεστώς του ανοιχτού και ελεύθερου επαγγέλματος. Εάν δεν αντιλαμβάνονται το συμφέρον και των ίδιων και το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι ή οι ηγεσίες τους που αποφασίζουν τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ψηφισμένος νόμος του κράτους. Εμείς έχουμε οδηγηθεί, μέχρι σήμερα, με γνώμονα την αποφασιστικότητα και την ψυχραιμία. Και φυσικά, όσοι παραβαίνουν τους νόμους, έχουν και τις αντίστοιχες συνέπειες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επ` αυτού, να ρωτήσω κάτι, μια διευκρινιστική ερώτηση. Αυτοί που κατεβαίνουν στους δρόμους και απειλούν να κλείσουν τους δρόμους είναι επιστρατευμένοι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε επίταξη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εκφυλίσατε και την επίταξη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε μια συγκεκριμένη θεώρηση. Αυτό που σας είπα «αποφασιστικότητα και ψυχραιμία», είναι ακριβώς αυτό που μας οδήγησε στο να έχουμε ένα νόμο του κράτους με τις ελάχιστες συνέπειες και επιπτώσεις. Ας δει κανείς ιστορικά τι έχει γίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, σε ευρωπαϊκές και μη χώρες.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Επειδή κάνατε σημαία τη σύλληψη του υπαλλήλου του ΣΔΟΕ, υπάρχει κάποιο σχόλιο από την κυβέρνηση για το πώς κινήθηκε η Εισαγγελέας εκεί στην Κέρκυρα, που τον άφησε ελεύθερο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν το κάναμε σημαία μας. Είπαμε ότι εμείς σηματοδοτούμε το αυτονόητο, το οποίο μέχρι τώρα, προφανώς, δεν είναι και τόσο αυτονόητο. Όποιος αναλογίζεται ότι μπορεί να υπεξαιρεί δημόσιο χρήμα και δεν είναι συνεπής στο ρόλο που του έχει ανατεθεί, θα υποστεί και συγκεκριμένες συνέπειες. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα Δικαιοσύνης. Γνωρίζουμε το ότι αφέθηκε ελεύθερος. Ακολουθήθηκε μια διαδικασία αλλά υπάρχει και η παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ελεγχθεί αυτή η συμπεριφορά των δικαστικών Αρχών.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ήθελα δύο διευκρινίσεις. Η μια αφορά τη συμφωνία στο Κατάρ. Θέλετε να μας πείτε, τελικά, αν συμπεριελήφθη η υπόθεση - γιατί δεν προλάβαμε να το διαβάσουμε ή δεν έχουμε τις λεπτομέρειες...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα υπάρξει ανακοίνωση.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: ... Η υπόθεση του Ελληνικού στο κατ` αρχήν μνημόνιο που υπεγράφη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν έχει συμπεριληφθεί το Ελληνικό. Και αυτά που διαβάσαμε είναι σενάρια. Υπάρχει ένα γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Κατάρ, που αφορά στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ειδικότερα στον τομέα των επενδύσεων.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Όταν λέτε «πράσινη ανάπτυξη» εννοείτε το μήκος της τσόχας; Διότι ερωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου εάν θα γίνει Λας Βέγκας και δεν το απέκλεισε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Προφανώς το ερώτημα τέθηκε με αστείο τρόπο, γιατί ούτε Λας Βέγκας θα γίνουμε, ούτε μιλάμε για καζίνο. Αν και προφανώς κάποιοι θα το ήθελαν. Εμείς έχουμε συγκεκριμένο σοβαρό πλαίσιο συνεργασίας. Ας μην ξεχνάμε ότι το συγκεκριμένο κρατικό κεφάλαιο του Κατάρ αφορά επενδύσεις μέχρι 5 δις ευρώ και είναι από τα πιο αξιόπιστα επενδυτικά κεφάλαια σε όλο τον κόσμο. Αυτό από μόνο του, νομίζω ότι αρκεί. Εκείνο το οποίο κρατάμε, πέρα από το πρακτικό της υπόθεσης είναι ότι είναι σημαντικό για μάς να υπάρχει η ένδειξη εμπιστοσύνης από σοβαρούς επενδυτές, όπως έγινε εν προκειμένω.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Και η δεύτερη διευκρίνιση αφορά στη διαμονή του κ. Παπανδρέου. Επειδή ακούσαμε και χθες πληροφορίες, είπατε και εσείς ο ίδιος ότι θα τα δώσετε στη δημοσιότητα, εφόσον χρειαστεί. Ακούσαμε πληροφορίες ότι θα υπάρξει συνέχεια στον κυριακάτικο Τύπο για το πού διέμεινε. Μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι δεν κλείστηκε ούτε για μια συνάντηση η συγκεκριμένη σουίτα που αναφέρεται, στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εκείνο το οποίο διαβεβαιώνουμε είναι ότι ούτε καν σκέψη, ούτε καν πρόταση για διαμονή υπήρξε στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Και φυσικά αυτά που λέγονταν, υποτίθεται με δημοσιογραφική σοβαρότητα, «ότι διέμενε σε αυτό το ξενοδοχείο με τόσα χρήματα», νομίζω ότι δεν αντέχουν στη στοιχειώδη απάντηση.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Άλλο ρώτησα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και εγώ σας απάντησα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Αν κλείστηκε δωμάτιο για συγκεκριμένη συνάντηση. Δεν είπα ότι διέμενε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αν χρειαστεί, θα απαντηθεί.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Σας το ρωτώ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ανέφερα, ότι αν χρειαστεί θα απαντηθεί. Αλλά, να μου επιτρέψετε να πω και κάτι άλλο. Όταν ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στο εξωτερικό, έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα που μόνον να το παρακολουθήσει κανείς πραγματικά αποδεικνύει ποια είναι η συμβολή του Πρωθυπουργού στην ανάκτηση αξιοπιστίας της χώρας μας. Εάν κάποιοι ασχολούνται και μάλιστα με ψευδή τρόπο, για το πού διέμενε και πώς διέμενε, αδικεί την ίδια τη χώρα.

ΜΙΧΑΗΛ: Πιστεύετε ότι είχε σχέδιο απαξίωσης του ταξιδιού του Πρωθυπουργού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εσείς μιλήσατε για σχέδιο απαξίωσης. Εγώ σας είπα τι γίνεται, εν προκειμένω. Ρωτήστε τους συναδέλφους σας, αν είχαν τέτοιο σχέδιο.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 24 September 2010 - 17:07:17 UTC