Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-10-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 293104060

Έκδοση 1

BRIEFING(061010)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Πέρασε ένας χρόνος που οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τη χώρα στο ΠΑΣΟΚ και έδωσαν εντολή στον Γιώργο Παπανδρέου και στο ΠΑΣΟΚ να αλλάξουν την Ελλάδα. Ένας χρόνος ιδιαίτερος, όπου αντιμετωπίσαμε τεράστιες δυσκολίες με πρωτοφανείς καταστάσεις, και μεγάλους κινδύνους. Η κυβέρνηση κλήθηκε να δώσει ολομέτωπο και πολυμέτωπο αγώνα, για την ανόρθωση της χαμένης διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, την ανυποληψία στην οποία μας βύθισε η απραξία της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, έπρεπε να αντιμετωπιστούν και αντιμετωπίζονται σε χρόνο ρεκόρ οι γνωστές σε όλους χρόνιες παθογένειες ενός αργοκίνητου δημόσιου τομέα, αλλά και οι στρεβλώσεις της οικονομίας και της αγοράς.

Το έργο που επιτελέστηκε και επιτελείται αυτούς τους δώδεκα μήνες είναι πραγματικά σπουδαίο, δεν υπάρχει όμοιο από κυβερνήσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Έχουμε, πλέον, ένα δικαιότερο και σταθερό φορολογικό πλαίσιο, ένα μακρόπνοο ασφαλιστικό σύστημα, έχουμε τον «Καλλικράτη», τον νόμο για την ανάρτηση των υπογραφών στο διαδίκτυο, τη λεγόμενη «Διαύγεια» και την πλήρη υπαγωγή των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ, ώστε να γίνονται τα πάντα με διαφάνεια και με αξιοκρατία. Έχουμε τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, τη σταδιακή εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και πολλά άλλα.

Παράλληλα, επιδεικνύουμε έντονη κινητικότητα στο εξωτερικό. Κινούμαστε με πλάνο, με σχέδιο, με στόχευση και συστηματικά ανορθώνουμε την αξιοπιστία της χώρας μας, την καθιστούμε και πάλι ισότιμο συνομιλητή με θέσεις, απόψεις και προτάσεις. Και αυτό το αντιλαμβανόμαστε και το προσλαμβάνουμε σε κάθε διεθνή επαφή μας. Το γεγονός ότι πλέον πείθουμε τη διεθνή κοινότητα για τις προθέσεις μας, την αποφασιστικότητα των πολιτών μας να αλλάξουν τη χώρα, αντανακλάται πλέον παντού. Διεθνείς παράγοντες και ΜΜΕ, που προεξοφλούσαν τη σύντομη χρεοκοπία μας, μας χαρακτηρίζουν, πλέον, υπόδειγμα, αλλά και οι εταίροι μας εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πορεία της οικονομίας μας, και θαυμάζουν την αποφασιστικότητα των πολιτικών μας και των πολιτών μας.

Όλα αυτά τα αντιλαμβάνονται οι συμπολίτες μας και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να αλλάξουν τη χώρα. Διακρίνουν πως επιτέλους οι θυσίες πιάνουν τόπο και πως είμαστε πλέον σε θέση να μπορούμε να αισιοδοξούμε.

Οι μόνοι που φαίνεται ότι δεν το αντιλαμβάνονται είναι η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Σαμαράς. Αμετανόητοι απέναντι στους πολίτες θέτουν ανύπαρκτα και ψεύτικα διλλήματα ¨μνημόνιο - αντιμνημόνιο¨, παρουσιάζουν μαγικές λύσεις χωρίς κόπο και χρόνο. Ουσιαστικά έρχονται απλώς να συνεχίσουν την πολιτική, την οποία υπηρετούσαν και ως κυβέρνηση, μία πολιτική που μας οδήγησε στα γνωστά αποτελέσματα.

Έστω και τώρα, λοιπόν, ας αναγνωρίζουν τα σφάλματά τους και ας κατανοήσουν τις προσπάθειες και τις θυσίες των πολιτών και ας πάψουν να παίζουν με τη νοημοσύνη όλων μας, ειδικά αυτή τη στιγμή.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, εσείς μιλήσατε για ένα σπουδαίο έργο που δεν έχει κάνει άλλη κυβέρνηση μέσα σε τόσο χρονικό διάστημα. Ο κ. Σαμαράς, λέει, ότι εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό σε σχέση με τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις και προκηρύξεις και διακηρύξεις. Χθες είδαμε ένα κλίμα πόλωσης και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ σε απάντηση στον κ. Σαμαρά, που μας γύρισε κάποια χρόνια πίσω. Αυτό θα είναι, πλέον, το κλίμα στις πολιτικές σχέσεις σας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς συνεχίζουμε το έργο που μας έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός. Αυτό είναι πολύ δύσκολο, πολύ βαρύ και έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να αναλογιστεί όμως, ότι θα πρέπει να μιλάει με τη στοιχειώδη σοβαρότητα προς τον ελληνικό λαό. Όταν ακόμη και σήμερα, επιμένει ο κ. Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία, ότι θα μπορούσε να μηδενιστεί το έλλειμμα μέσα σε ένα χρόνο και μάλιστα χωρίς θυσίες και χωρίς κόπους του ελληνικού λαού, όταν κατάφεραν να το εκτινάξουν, αποκρύπτοντάς το βέβαια, σε αυτά τα ύψη τα οποία γνωρίζουμε, τότε απαιτείται στοιχειώδης σοβαρότητα. Δεν επιδιώκουμε την πόλωση, δεν μας ενδιαφέρει μία στείρα αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία. Δεν υπάρχει, επαναλαμβάνω, καμία διάθεση από κανέναν μας, από το ΠΑΣΟΚ, από την κυβέρνηση, να δημιουργήσουμε κλίμα πόλωσης. Εκείνο όμως, το οποίο οφείλουμε να κάνουμε είναι να υπερασπιστούμε την αλήθεια. Από τη στιγμή, όμως, που η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Σαμαράς προκαλούν με τη στάση τους και τις δήθεν πολιτικές τους εξαγγελίες, έχουμε υποχρέωση να καταγγείλουμε ότι τώρα που αρχίσαμε να παίρνουμε μία ανάσα ως χώρα, τώρα που ο ελληνικός λαός αρχίζει να βρίσκει το δρόμο του, τώρα που αρχίζει να σταθεροποιείται η πολιτική και η οικονομία στη χώρα μας, επιτρέποντάς μας από εδώ και πέρα να ασκήσουμε πολιτικές υπέρ του ελληνικού λαού, αυτή τη χρονική στιγμή επέλεξαν ο κ. Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία για να ασκήσουν αυτή την κριτική και να προβάλλουν τέτοιους ισχυρισμούς. Γιατί η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Σαμαράς θέλουν να ανατρέψουν αυτές τις πολύ μεγάλες αλλαγές που γίνονται, θέλουν να μην υπάρξει αλλαγή σε αυτή τη χώρα. Θέλουν να επιστρέψουμε στο παρελθόν που είναι η συντήρηση. Αλλά εμείς πάμε μπροστά. Εμείς έχουμε ένα έργο και ένα σκοπό: Να πετύχουμε, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, αλλά χωρίς να την επαναφέρουμε σε αυτό που δημιουργήθηκε επί δεκαετίες και σε αυτό που επιδείνωσε με τον χειρότερο τρόπο η Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι το μέλημά μας. Αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε και ως προς αυτά που ισχυρίζονται στη Νέα Δημοκρατία, υπάρχει η νοημοσύνη του ελληνικού λαού που τα κρίνει.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Ο κ. Στάινμπρουκ λέει στο βιβλίο του πράγματα τα οποία αναιρούν τα όσα λέει ο κ. Παπανδρέου, ενώ έρχεται και πάλι στο προσκήνιο το περιβόητο «λεφτά υπάρχουν». Τελικά το ΠΑΣΟΚ είχε εικόνα για τα μεγέθη της οικονομίας προεκλογικά και αν ναι γιατί ειπώθηκε τότε το «λεφτά υπάρχουν»;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ειπώθηκε το «λεφτά υπάρχουν» γιατί τα λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν στο ελληνικό κράτος. Και αποδεικνύεται ότι όταν κάνουμε αυτή τη μεγάλη περικοπή της σπατάλης των δαπανών, οι οποίες δεν πήγαιναν υπέρ του ελληνικού λαού, πραγματικά τα χρήματα υπάρχουν. Όταν μπορούμε σήμερα, ένα χρόνο μετά, να πούμε ότι οι δαπάνες του δημοσίου περιορίστηκαν κατά 50%, δαπάνες οι οποίες όχι απλώς δεν ήταν απαραίτητες για τη δημόσια διοίκηση, για το δημόσιο συμφέρον, αλλά ήταν ακριβώς αυτές που επιβάρυναν τον Έλληνα πολίτη- και φυσικά αυτό είναι μόνο η αρχή- αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν.

Και όταν έλεγε ο Πρωθυπουργός ότι «λεφτά υπάρχουν», συμπλήρωνε και το «που πήγαν αυτά τα λεφτά». Άρα, θα πρέπει πραγματικά η Νέα Δημοκρατία να μας πει που πήγαν αυτά τα λεφτά, τα οποία διαχειρίστηκε επί έξι χρόνια με τον χειρότερο τρόπο. Εμείς όμως δεν μένουμε εκεί. Αποδεικνύουμε ημέρα με την ημέρα ότι λεφτά υπάρχουν στο ελληνικό κράτος και θα υπήρχαν περισσότερα αν άφηνε η Νέα Δημοκρατία αυτά τα έξι χρόνια να υπάρχουν αυτά τα χρήματα προς όφελος του ελληνικού λαού.

Όσον αφορά στην αναφορά που μου κάνατε για το βιβλίο του κ. Στάινμπρουκ, νομίζω ότι η λογική τα λέει όλα. Δεν ξέρω αν το είπε χαριτολογώντας ο κ. Στάινμπρουκ, αλλά υπάρχει φυσικά εξήγηση. Και από τον Φεβρουάριο, να θυμίσω, του 2009 ο Πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητούσε εκλογές για να σταματήσει ο κατήφορος της χώρας. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα.

Ως προς το τι γνωρίζαμε τότε, γνωρίζαμε ό,τι στοιχεία μας έδινε η Νέα Δημοκρατία. Σαφώς, ήμασταν υποψιασμένοι, ότι η Νέα Δημοκρατία απέκρυπτε την αλήθεια. Κανείς, όμως, δεν μπορούσε να αντιληφθεί το μέγεθος της εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Μάλιστα όταν ο κ. Σαμαράς, που έρχεται σήμερα να μας πει ότι θα μηδενίσει το έλλειμμα, τον Μάιο του 2009 εξαπατούσε ως υπουργός της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή τον ελληνικό λαό, λέγοντας και μάλιστα με στεντόρεια φωνή, ότι το έλλειμμα βρίσκεται λίγο πάνω από το 4%. Άρα, εμείς γνωρίζαμε τα επίσημα στοιχεία. Κανείς, όμως δεν μπορούσε να διανοηθεί το μέγεθος της εξαπάτησης. Ακόμη και σήμερα, όμως, περιμένουμε τη Eurostat να κάνει την αναθεώρηση για το έλλειμμα του 2009, που φαίνεται ότι προφανώς θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχουμε μέχρι στιγμής. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να συναισθανθεί και να αντιληφθεί πόσο εξαπάτησε τον ελληνικό λαό αποκρύπτοντας τα πραγματικά στατιστικά στοιχεία.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία κ. Εκπρόσωπε, είπε ότι η κυβέρνηση φούσκωσε το έλλειμμα. Οι πληροφορίες λένε ότι η Eurostat το ανεβάζει γύρω στο 15,1%. Θα μας δώσει η κυβέρνηση όλα εκείνα τα στοιχεία που υπάρχουν, ούτως ώστε να δούμε αν πραγματικά έχει φουσκωθεί το έλλειμμα, πως και γιατί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς είμαστε υπέρ της διαφάνειας παντού. Και δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ότι ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, που η αξιοπιστία της χώρας μας αρχίζει να ανακτάται και να παράγει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, θα κρύβουμε ακόμη στοιχεία. Εμείς ήμασταν αυτοί που ήρθαμε και είπαμε «όλα στο φως». Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με την κουτοπονηριά της Ν.Δ., που πίστευε ότι μπορεί να παραπλανά τους εταίρους μας και τον ελληνικό λαό. Αναφέρουμε τα στοιχεία ακριβώς όπως είναι, για αυτό ακριβώς έχει συσταθεί η Ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία, έτσι ώστε κανείς πλέον να μην μπορεί να αποκρύπτει στοιχεία.

Και όσον αφορά στο ότι η Ν.Δ., ακόμη και σήμερα λέει ότι εμείς φουσκώσαμε το έλλειμμα, η Eurostat, που είναι η επίσημη ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, απαντάει με τον καλύτερο τρόπο. Δεν μπορούμε, όταν κάνουμε σαφείς επιλογές, που γνωρίζουμε τα αποτελέσματά τους, όπως είναι η «Διαύγεια», που σημαίνει ότι κάθε απόφαση, και η πιο απλή διοικητική απόφαση στο διαδίκτυο να αναρτάται ώστε να το γνωρίζει ο ελληνικός λαός, να αποκρύπτουμε στοιχεία. Δεν βοηθάει αυτό. Η κουτοπονηριά της Ν.Δ. ανήκει στο παρελθόν.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά από αυτό που έχει γίνει με το θέμα του ελλείμματος και θα φτάσει το 15%, έχουμε εικόνα περίπου πόσο θα φτάσει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα ανακοινωθεί επισήμως από τη Eurostat.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά από αυτό και την αναθεώρηση του ελλείμματος, γίνεται, πιστεύετε, επιτακτικότερη η ανάγκη να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ότι εμείς από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε για διερεύνηση των παραποιημένων στοιχείων, αυτών που απέστελνε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ανακοίνωνε στον ελληνικό λαό, είναι πραγματικά μία δέσμευση πολιτική, την οποία πρέπει να τηρήσουμε γιατί ακριβώς σεβόμαστε την νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Γιατί ακριβώς θέλουμε να μην ξανασυμβεί ποτέ στο μέλλον. Να μην μπει κανείς στον πειρασμό να σκεφθεί ότι μπορεί να παραποιήσει στοιχεία και να φερθεί με αυτόν τον τρόπο που φέρθηκε η Ν.Δ απέναντι στον πολίτη και στους εταίρους μας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Δύο πράγματα κ. Εκπρόσωπε. Πρώτον εάν η αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα επάνω σημαίνει και νέα μέτρα για τους επόμενους τρείς μήνες του 2010 και δεύτερον τι θα γίνει με τους προμηθευτές των νοσοκομείων, που πάλι διαμαρτύρονται, καθώς δεν έχουν πληρωθεί.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα να σας πω ότι εάν διαπιστωθεί ότι είναι αυξημένο το έλλειμμα του 2009, ελάχιστη επίπτωση θα έχει για το 2010. Άρα, δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε νέα μέτρα και μάλιστα εξ αυτού του λόγου. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να υπενθυμίσω είναι ότι μέσα στο 2010 εμείς μειώσαμε το έλλειμμα από 32 δις στα 18,5 δις ευρώ. Πραγματικά μία πολύ μεγάλη επιτυχία, που την πετύχαμε, φυσικά, με τις θυσίες του Έλληνα πολίτη.

Όσο για το θέμα των προμηθευτών των νοσοκομείων, είναι ένα μεγάλο ζήτημα το τι γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία. Ήταν και είναι μία κατάσταση που αντανακλά τις παθογένειες δεκαετιών, αλλά και την άμεση αναγκαιότητα να γίνουν αλλαγές και βελτιώσεις σημαντικότατες στο ΕΣΥ, κάτι που δεν γίνεται πολύ εύκολα βέβαια. Πολύ σύντομα θα υπάρχουν αλλαγές και στον τρόπο μηχανοργάνωσης, έτσι ώστε να περισταλεί η τεράστια σπατάλη στα δημόσια νοσοκομεία και πραγματικά να καταβάλλονται τα χρήματα που υποχρεούται το ελληνικό δημόσιο για τις πραγματικές προμήθειες και τις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Μιλήσατε λίγο νωρίτερα για την επιλογή της κατάλληλης στιγμής από τη Νέα Δημοκρατία να σας επιτεθεί, μια και τώρα είναι η ευκαιρία να κάνετε πολιτικές υπέρ του λαού. Προχθές είχαμε την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού, ο οποίος είναι υφεσιακός, προβλέπει περισσότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες, μεγαλύτερη ανεργία. Αυτές είναι οι πολιτικές, αυτή τη στιγμή, υπέρ του λαού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς καταθέσαμε έναν Προϋπολογισμό, ο οποίος είναι, το έχουμε εξηγήσει και το έχουμε αναλύσει πολλές φορές, τελείως διαφορετικός από τους προηγούμενους. Ένας Προϋπολογισμός ο οποίος είναι πιστός, δεν είναι εικονικός, ο οποίος έχει βάθος τριετίας και φυσικά είναι και αποτέλεσμα της πολύ σημαντικής δουλειάς που έγινε όλο αυτόν τον χρόνο σε όλα τα επίπεδα, αλλά ακόμη και σε επίπεδο κατάρτισης Προϋπολογισμού. Να υπενθυμίσω ότι σε όλα τα υπουργεία υπήρχε επιτροπή, η οποία ανά τρίμηνο έστελνε τα στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών, κάτι που ακριβώς δείχνει την αξιοπιστία μας. Πλέον ακολουθούμε μία αξιόπιστη οικονομική πολιτική. Δεν προκύπτει ότι είναι ένας Προϋπολογισμός φόρων και θυσιών του ελληνικού λαού, γιατί ακριβώς όλος αυτός ο Προϋπολογισμός τίθεται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, στο πλαίσιο του ξεπεράσματος της κρίσης. Η ύφεση και η ανεργία ήταν επόμενο. Εμείς δεν την κρύψαμε ποτέ. Ίσα, ίσα έχουμε μέσα σε αυτό το τριετές πρόγραμμα - το οποίο ακολουθούμε - κοστολογήσει και χρονοθετήσει και το πότε θα ξεκινήσει η ανάπτυξη. Είναι κάτι που περιμέναμε. Εκείνο το οποίο έχουμε να πούμε με σιγουριά, είναι ότι αρχίζουμε πλέον και βλέπουμε με αισιοδοξία τα πράγματα σε μία προοπτική, η οποία είναι προοπτική βάθους, δεν είναι προοπτική κάποιων μηνών και δεν είναι εικονική προοπτική. Εκείνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι είμαστε σίγουροι πως τηρώντας απαρέγκλιτα το πρόγραμμά μας θα υπάρχει μείωση της ανεργίας και η ύφεση θα γίνει ανάπτυξη. Μία ανάπτυξη, όμως, η οποία βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης, γιατί δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα ίδια. Όλα αυτά και η μείωση της ανεργίας, η αύξηση της εργασίας, αλλά και η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από μία διαφορετική πολιτική την οποία ήδη εφαρμόζουμε.

ΣΠΑΝΟΥ: Προ ημερών ο κ. Μπεγλίτης έκανε μια φοβερή καταγγελία ότι φτιάχτηκαν παράνομες περιουσίες πάνω σε εξοπλισμούς. Ενώ και ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ερντογάν, είπε ότι οι εξοπλισμοί βρίσκονται στον πυρήνα της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Θα κάνετε κάποια εξεταστική ή κάποια άλλη διαδικασία κάθαρσης σε αυτόν τον χώρο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, θα είναι καλό να μην συγχέουμε αυτά που είπε ο κ. Μπεγλίτης, με αυτά που είπε ο κ. Ερντογάν. Ο κ. Μπεγλίτης εξέφρασε την αγωνία, αλλά και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να σταματήσει πλέον αυτό που γινόταν με τους εξοπλισμούς και που γνωρίζει πάρα πολύ καλά και ο ελληνικός λαός. Από εκεί και πέρα, μπαίνουν συγκεκριμένες διαδικασίες διαφάνειας και αντικειμενικότητας στους εξοπλισμούς. Οι εξοπλισμοί είναι μία αναγκαιότητα που μας επιτάσσει ή όχι καλή γειτνίαση όλα αυτά τα χρόνια με την Τουρκία. Ο δε κ. Ερντογάν, έχουμε πει πολλές φορές, όταν μιλάει για μείωση των εξοπλισμών, θα πρέπει να το εννοεί. Και να το εννοεί, σε αυτή την περίπτωση, είναι να το δείχνει η Τουρκία με πράξεις. Μόνον τότε μπορούν να μειωθούν οι εξοπλισμοί. Εμείς τον εθνικό ζωτικό μας χώρο τον προστατεύουμε. Δυστυχώς, τον προστατεύουμε με ένα βαρύ τίμημα που πληρώνει ο ελληνικός λαός. Για αυτό ακριβώς αυτό το βαρύ τίμημα θα πρέπει η ελληνική Πολιτεία να το σέβεται και να σταματήσει, πλέον, αυτό το γαϊτανάκι που υπήρχε γύρω από τους εξοπλισμούς, με τα κέρδη και με όλες τις παθογένειες που υπήρχαν. Δεσμευτήκαμε, υπάρχει στο πρόγραμμά μας και ήδη εφαρμόζουμε την αντικειμενικότητα και την διαφάνεια και στους εξοπλισμούς.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι, σχετικά με τους λιμενικούς. Διαμαρτύρονται έντονα, το τελευταίο χρονικό διάστημα και κυριότερα μετά τον ανασχηματισμό ότι δεν γνωρίζουν ακόμη πού ανήκουν, ποιος είναι ο πολιτικός τους προϊστάμενος. Σας θυμίζω ότι είμαστε μια χώρα, της οποίας τα Ύ περικλείονται από θάλασσα. Έχετε να κάνετε κάποια διευκρίνιση πάνω σε αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ήδη, με το νέο κυβερνητικό και υπουργικό σχήμα έχουν καθοριστεί και οι αρμοδιότητες του νέου υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων. Αλλά, υπάρχει και εντολή του Πρωθυπουργού προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Παπουτσή, να λάβει μια νομοθετική πρωτοβουλία, έτσι ώστε να συσταθεί αρχηγείο της ελληνικής ακτοφυλακής. Οι αρμοδιότητές του θα καθοριστούν λεπτομερώς, αλλά μπορώ να σας πω ότι σκοπός αυτού του αρχηγείου είναι ακριβώς να προστατεύει τη χώρα μας σε όλο το εύρος των ακτών που την περικλείουν.

ΣΕΓΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αφού ο προϋπολογισμός δεν είναι εικονικός και κυρίως το προσχέδιό του, γιατί δεν ανακοινώνετε από τώρα τι θα κάνετε με τους φόρους και κυρίως με το ΦΠΑ και περιμένετε να περάσουν οι δημοτικές εκλογές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε πει ότι υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια, τα οποία έχουμε αριθμήσει και αναλύσει πολλές φορές και ότι θα προκριθεί εκείνη η επιλογή που πραγματικά θα βοηθάει στην προστασία του εισοδήματος, ειδικά των αδύναμων και μέσων οικονομικά πολιτών. Αυτός είναι ο γνώμονάς μας. Μιλάμε για προσχέδιο μόνο του Προϋπολογισμού, άρα στο σχέδιο Προϋπολογισμού που θα ακολουθήσει θα είναι καθορισμένη και η απόφασή μας. Φυσικά, χρειάζεται επεξεργασία. Η συζήτηση είναι ανοικτή και στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Και βέβαια δεν πρέπει να γίνεται καμία διασύνδεση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Όλο το προηγούμενο διάστημα ακούγαμε ότι το μεγάλο ζητούμενο και ο μεγάλος στόχος για την κυβέρνηση, πλέον, είναι το θέμα της ανάπτυξης. Είχαμε μάλιστα γκρίνιες όλο το προηγούμενο διάστημα για την κ. Κατσέλη που είχε αυτό τον τομέα, είχαμε αλλαγή χαρτοφυλακίου. Τελευταία, διακρίνουμε μια αλλαγή στη στάση σας. Δηλαδή, ο κ. Παπακωνσταντίνου έλεγε χθες ότι πρώτα πρέπει να μαζέψουμε το μαγαζί, πρώτα δημοσιονομική πειθαρχία και μετά η ανάπτυξη. Τελικά, πότε σκοπεύετε να προχωρήσετε σε αυτό τον τομέα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ανάπτυξη για μας αποτελεί προτεραιότητά. Υπάρχει, όμως, μια διαφορά, την οποία θα πρέπει να καταστήσουμε σαφή. Η ανάπτυξη έχει σχέση και με τα δημοσιονομικά μας αλλά δεν περιμένουμε να ολοκληρωθεί η θεραπεία των δημοσιονομικών μας, που είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, για να μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη. Εκείνο, όμως, το οποίο πρέπει να τονίσουμε, είναι ότι εμείς δεν θέλουμε να επιστρέψουμε και να ασκήσουμε μορφές ανάπτυξης, όπως τις γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Θέλουμε να υπάρξει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αυτό δρομολογούμε και όλες μας οι κινήσεις έχουν αυτή την κατεύθυνση. Και όταν μιλάμε για το πράσινο μοντέλο ανάπτυξης, δεν μιλάμε μόνο για ενέργεια. Μιλάμε για το σύνολο των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων που σέβεται το περιβάλλον, το οποίο δίνει θέσεις εργασίας. Μιλάμε για ουσιαστική και υγιή επιχειρηματικότητα και μια σειρά άλλων παραμέτρων, που θα οδηγήσουν σε είναι τελείως διαφορετική ανάπτυξη από αυτή που γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο να μιλήσουμε με όρους παρελθόντος. Θα γυρίζαμε όμως τεχνητά σε μια από τα ίδια. Και έχει αποδειχθεί ότι αυτό το μοντέλο ανάπτυξης δεν παράγει, οδηγεί σε ανορθολογισμούς και φυσικά δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ο κ. Παπακωνσταντίνου χθες, είπε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν επενδύσεις, εάν η χώρα πρώτα δεν καταφέρει να βγει στις αγορές. Πότε, λοιπόν, σκοπεύετε να το κάνετε αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, το πότε θα βγούμε στις αγορές, είναι το ζητούμενο. Και φυσικά, εμείς με την πολιτική μας δεσμευόμαστε ότι θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές πιο γρήγορα απ` όσο έχουμε υπολογίσει μέχρι τώρα. Αυτό δείχνει η πορεία μας. Και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο για όλους μας. Όμως, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις, παράλληλα, δουλεύονται, έτσι ώστε, όπως ανέφερα προηγουμένως, να υπάρχουν επενδύσεις και από το εξωτερικό, αλλά και εγχώριες, αλλά σε μια διαφορετική κλίμακα, με μια διαφορετική στόχευση.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Επειδή παρακολούθησα όλη τη ροή της απάντησής σας, στο θέμα της ανάπτυξης και των δημοσιονομικών και ήταν αρκετά σαφή αυτά που είπατε, αναρωτιέμαι, εάν η επιχειρηματολογία ή η έκκληση του κ. Βενιζέλου στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο και στα όσα είπε χθες στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι δηλαδή, ναι μεν, καλά κάνουμε και κάνουμε αυτή τη δημοσιονομική ανάταξη, αλλά πρέπει να δώσουμε έμφαση και να στηρίξουμε μια διαδικασία ανάπτυξης σε παραδοσιακούς τομείς της ελληνικής οικονομίας και είπε συγκεκριμένα, οικοδομή, τουρισμό. Τελικά, τι γίνεται; Λαμβάνετε υπόψη αυτή τη διάσταση που βάζει ένας κορυφαίος υπουργός και αρκετά ακόμη στελέχη ή τελικά πάμε για κάτι, όπως αυτό που περιγράφετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να σας πω ότι δεν υπάρχει καμία αντίφαση, γι` αυτό είπα προηγουμένως ότι η ανάπτυξη έχει πολλές παραμέτρους. Θα μπορούσαμε να πάμε σε ένα συγκεκριμένο τομέα. Εμείς όμως, βλέπουμε την ανάπτυξη συνολικά - έχουμε δεσμευτεί προεκλογικά γι` αυτό είναι βασική μας αρχή- και αυτό, φυσικά, δεν έρχεται σε καμία αντίφαση με όσα είπαν ο κ. Βενιζέλος ή ο κ. Παπακωνσταντίνου. Γνωρίζουμε, πάρα πολύ καλά, ότι η ανάπτυξη είναι ένα πολύ σύνθετο μέγεθος, συνεπώς ούτε «κουμπί» υπάρχει, ούτε μπορούμε να ρίξουμε βάρος μονοδιάστατα σε έναν τομέα της. Είναι μια συνολική αντιμετώπιση που γίνεται από την κυβέρνηση, σε ένα συνολικό πλαίσιο, στο οποίο ήμασταν και είμαστε δεσμευμένοι, αλλά και ακολουθούμε.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, εγκρίθηκε ψήφισμα, βάσει του οποίου στο όνομα της διασάλευσης της τάξης, προβλέπεται αναστολή των δικαιωμάτων του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, ενώ ορίζει ως εξτρεμισμό κάθε λαϊκή κινητοποίηση κόντρα στην κυρίαρχη πολιτική, ενώ φθάνει ακόμη και μέχρι του σημείου της απαγόρευσης λειτουργίας κομμάτων. Ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, απέναντι στο συγκεκριμένο ψήφισμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς έχουμε δείξει στην πράξη ότι σεβόμαστε τα δημοκρατικά δικαιώματα που είναι κεκτημένα και αυτονόητα πλέον. Εδώ και πολλά χρόνια, έχουμε περάσει από τη φάση της αμφισβήτησης αυτών των δημοκρατικών δικαιωμάτων και φυσικά, η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει πώς προασπίζεται στην πράξη αυτά τα δικαιώματα. Αλλά, αυτό που θέλω να πω, εν προκειμένω, είναι ότι ο Έλληνας πολίτης δείχνει μια εξαιρετική ωριμότητα, περνώντας μια πολύ δύσκολη φάση της ζωής του, δείχνει ότι ξέρει και να διαμαρτύρεται και τον τρόπο με τον οποίο να σέβεται την κοινωνική ειρήνη, αλλά και να υπερασπίζεται τα συμφέροντά του και να τα διεκδικεί. Συνεπώς, για εμάς κάποια πράγματα είναι αυτονόητα και αδιαπραγμάτευτα.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρείτε εξτρεμισμό μια δυναμική κινητοποίηση, απέναντι σε ένα νομοσχέδιο ή σε μια πολιτική απόφαση της κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε δείξει στην πράξη, το πώς αντιλαμβανόμαστε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Και φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε μια τέτοια θεώρηση.

ΣΕΓΚΟΣ: Τότε, γιατί δεν το καταψηφίσατε αυτό το σχέδιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γιατί δεν αναφέρεται έτσι ακριβώς όπως τα είπατε. Υπάρχει μια συγκεκριμένη θεώρηση, αλλά φυσικά δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι αναφέρεται ως εξτρεμισμός κάθε κινητοποίηση. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ποια είναι αυτή η απόφαση.

ΣΕΓΚΟΣ: Υιοθετείτε αυτή τη λογική;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, υιοθετούμε τη λογική που σας ανέφερα. Και όχι απλώς την υιοθετούμε θεωρητικά, αλλά τη δείχνουμε και στην πράξη.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ο κ. Καστανίδης, στο σχέδιο νόμου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, ουσιαστικά κάνει πιο ελαστική την εφαρμογή των ποινών. Εάν δεν υπάρχει αντίφαση, δηλαδή, από τη μια πλευρά το υπουργείο Δικαιοσύνης να προσπαθεί να αποσυμφορήσει τις φυλακές και από την άλλη το υπουργείο Οικονομικών για ψύλλου πήδημα να σε στέλνει φυλακή, τι είναι; Ή μήπως υπάρχει σκέψη στην κυβέρνηση να διαχωρίσει τους ποινικούς από τους παραβάτες του οικονομικού εγκλήματος και να φτιάξει π.χ. φυλακές για μικροοφειλέτες του δημοσίου, γιατί για τους μεγαλοοφειλέτες, άστο, ξέχασέ το.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το να υπάρχει δυνατότητα χωριστών χώρων κράτησης για όσους έχουν οικονομικά αδικήματα και μάλιστα μικροαδικήματα, θα ήταν θεωρητικά ιδεατό. Όμως, η αποσυμφόρηση των φυλακών είναι ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα, το οποίο η ελληνική Πολιτεία προσπαθεί με διάφορους τρόπους, μέχρι στιγμής ανεπιτυχώς, να επιτύχει. Υπάρχει, όμως, πλέον μια διαφορετική θεώρηση από την κυβέρνηση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Καστανίδης λαμβάνει συγκεκριμένες αποφάσεις, έτσι ώστε στο μέτρο του δυνατού να υπάρχει αποσυμφόρηση των φυλακών. Και υπάρχουν τρόποι αποσυμφόρησης μέσα στα συγκεκριμένα πλαίσια. Αυτό, όμως, επ` ουδενί σημαίνει ότι θα υπάρχει ατιμωρησία, ειδικότερα για εκείνα τα αδικήματα που βλάπτουν τον Έλληνα πολίτη, εκείνα τα αδικήματα που είναι οικονομικά και έχουν σχέση με τα έσοδα του ελληνικού κράτους. Για εμάς, η ατιμωρησία είναι δεδομένο ότι πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να τελειώσει. Και για να σταματήσει η ατιμωρησία, πρέπει στο πολιτικό σύστημα και στην κοινωνία που ζούμε να προβλέπονται και κάποιες κυρώσεις και εν προκειμένω και κάποιες ποινές. Αυτό δεν έχει σχέση με τη συμφόρηση ή την αποσυμφόρηση των φυλακών.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Σας άκουσα προ ολίγου στην εισήγησή σας και μιλήσατε για ψεύτικα διλήμματα που θέτει η Ν.Δ. στο πλαίσιο «μνημόνιο-αντιμνημόνιο». Οι ενδείξεις λένε ότι το μνημόνιο διαλύει τον κοινωνικό μας ιστό με τεράστιο κόστος για τον τόπο. Και θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Ο ξενώνας του ιδρύματος κοινωνικής πρόνοιας Αγιάσου στη Μυτιλήνη, είναι μονάδα αποκατάστασης υψηλού βαθμού προστασίας, η οποία φιλοξενεί άτομα με νοητική υστέρηση και ψυχικά νοσούντες, με σκοπό την κοινωνική τους ένταξη. Και αναφέρομαι σε αυτό το θέμα γιατί γνωρίζω την προσωπική σας ευαισθησία σε τέτοια θέματα. Το πρόγραμμα, λοιπόν, αυτό συγχρηματοδοτείται με 75% από την Ε.Ε. και 25% από το ελληνικό δημόσιο. Εδώ και οκτώ μήνες οι εννέα εργαζόμενοι στο πρόγραμμα είναι απλήρωτοι, παρά τις υποσχέσεις για ρύθμιση του θέματος. Υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος να κλείσει ο ξενώνας, οι ασθενείς να βρεθούν στο δρόμο και οι εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους. Σας πληροφορώ ότι πολλοί απ` αυτούς ακόμη εργάζονται και προσφέρουν κοινωνικό έργο, παρά την ασυνέπεια της Πολιτείας απέναντί τους. Θα κάνει κάτι το αρμόδιο υπουργείο για το θέμα; Θα ήθελα, παρακαλώ, να το κοιτάξετε το θέμα και να μας ενημερώσετε αύριο, γιατί είναι θέμα ειδικού κοινωνικού ενδιαφέροντος και αφορά και την τοπική κοινωνία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν γνωρίζω το ζήτημα. Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητώ ότι είναι έτσι όπως τα λέτε. Θα το δω το ζήτημα, θα επικοινωνήσω με το αρμόδιο υπουργείο και θα σας απαντήσω. Θέλω, όμως, να σας πω ότι αυτά δεν είναι αποτελέσματα του μνημονίου. Εάν δεν υπήρχε η πολιτική μας, δεν θα μπορούσαμε σήμερα να μιλάμε για προσπάθειες, ώστε να αποκατασταθούν αυτές οι αδικίες και να συνεχίσει να υπάρχει η όποια κοινωνική πολιτική του ελληνικού κράτους. Αλλά φυσικά, δεν πορευόμαστε βάσει του μνημονίου. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας απαράδεκτης πολιτικής που χρησιμοποιήθηκε εδώ και χρόνια. Μιας πολιτικής που δεν ήταν η δέουσα κοινωνική και οικονομική πολιτική. Μιας πολιτικής, βεβαίως, που δραματοποιήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια της Ν.Δ. Συνεπώς, θα ήταν πάρα πολύ εύκολο και πολύ ευχάριστο να λέμε ότι για όλα φταίει το μνημόνιο. Δεν φταίει το μνημόνιο. Φταίνε οι απαράδεκτες πολιτικές που ασκούνταν μέχρι τώρα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 6 October 2010 - 16:34:42 UTC