Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-10-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 293264722

Έκδοση 1

BRIEFING(081010)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Το έργο που επιτελέστηκε και επιτελείται αυτούς τους 12 μήνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι σπουδαίο. Δεν υπάρχει όμοιο από κυβερνήσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Σήμερα, περνάμε σε μια νέα φάση. Ο αγώνας που δίνουμε σήμερα και εξακολουθούμε να δίνουμε, δεν είναι απλώς για να μειώσουμε τα χρέη και τα ελλείμματα, δεν είναι απλώς για να τηρήσουμε κάποιες τυπικές υποχρεώσεις της χώρας μας απέναντι σε εταίρους. Είναι για να αλλάξουμε οριστικά την Ελλάδα, για να αφήσουμε πίσω τις παθογένειες, τις στρεβλώσεις του παρελθόντος που μας οδήγησαν εδώ και να αποκαταστήσουμε τις μεγάλες κοινωνικές αδικίες.

Σήμερα, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Ο συναγερμός δεν έχει λήξει. Υπάρχει, όμως, προοπτική. Το 2011 θα είναι ένας εξίσου κρίσιμος χρόνος. Η πορεία μας συνεχίζεται, ο αγώνας για μια διαφορετική Ελλάδα είναι ακόμη πιο επίκαιρος. Η στόχευσή μας, η στόχευση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: Βιώσιμη ανάπτυξη, πρόνοια, αξιοκρατία, διαφάνεια, λογοδοσία, ευνομία, οριζόντιες πολιτικές για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας, αλλά και την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προτεραιοτήτων για να πετύχουμε τις μεγάλες αλλαγές της χώρας.

Σε αυτή τη δύσκολη πορεία, είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε μαζί μας τον ελληνικό λαό. Και αυτές τις θυσίες του ελληνικού λαού, εμείς τις σεβόμαστε και δεν θα αφήσουμε κανέναν να τις απαξιώσει, προκειμένου να υπάρχει στο πολιτικό στερέωμα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εμείς πρέπει να πιστέψουμε τον πυροσβέστη, ο οποίος λέει ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα για το 2010 ή το νερουλά που φέρνει το νερό για να σβηστεί η φωτιά, ο οποίος λέει ότι θα ληφθούν νέα μέτρα, με αφορμή την αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα πάνω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο νερουλάς ποιος είναι ακριβώς;

ΚΟΥΤΡΑΣ: Το ΔΝΤ, η τρόικα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γιατί είπα, μήπως μπερδεύουμε τον εμπρηστή με το νερουλά. Ομολογουμένως, αυτό το σχήμα είναι ωραίο.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Δεν ανέφερα εμπρηστή, εγώ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει ο εμπρηστής που είναι σαφώς η Νέα Δημοκρατία, υπάρχει και ο πυροσβέστης που είναι η κυβέρνηση. Προφανώς, εννοείτε τις δηλώσεις του κ. Στρος - Καν. Επειδή τις διάβασα λεπτομερώς και τις έχουμε όλοι διαβάσει, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο κ. Στρος - Καν αναφέρεται σε πραγματικότητες.

Πρώτον, διατυπώνεται η άποψη για την καλή πορεία της κυβέρνησης και της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα είναι θετικό ότι το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι είμαστε και πιο μπροστά στους στόχους μας. Και φυσικά ο κ. Στρος - Καν δεν έκανε τίποτε άλλο, από το να εκφράσει για άλλη μια φορά, τη δυσαρέσκεια, αυτή που εισπράτταμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, για τα παραποιημένα στοιχεία που έδινε η Ν.Δ στους εταίρους μας. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο κ. Σαμαράς είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που αμφισβητεί ότι το έλλειμμα είναι αυτό που δίνουμε σήμερα και θέλει να μας πείσει ότι ήταν αυτό που έδινε η Ν.Δ. Για άλλη μια φορά έρχεται η πραγματικότητα να τον διαψεύσει και να επιβεβαιώσει, δυστυχώς, όλους εμάς που μιλάμε για τη μεγάλη εξαπάτηση της Ν.Δ, προς τον ελληνικό λαό, γιατί αυτό ήταν. Η Ν.Δ, νομίζοντας ότι θα εξαπατήσει τους εταίρους, εξαπατούσε τον ελληνικό λαό. Και για αυτές τις ενέργειες της Ν.Δ, της εξαπάτησης, της παραπλάνησης και της παραποίησης στοιχείων, πληρώνουμε ακόμη και σήμερα και φαίνεται ότι υπάρχει βάθος σε αυτό. Και έρχεται η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, για να μας πει ότι το έλλειμμα όχι απλώς δεν ήταν αυτό που έδινε η Ν.Δ, αλλά σύμφωνα με τα νέα στοιχεία είναι ακόμη μεγαλύτερο και απ` αυτό που βλέπουμε μέχρι σήμερα. Είναι πραγματικά λυπηρό και οδυνηρό να προκαλούνται τέτοιου είδους δηλώσεις, εξαιτίας της αναξιοπιστίας και της παραπλανητικής συμπεριφοράς της Ν.Δ όταν ήταν κυβέρνηση. Ο κ. Στρος - Καν διαπίστωσε, για άλλη μια φορά, ότι η ζημιά που έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ στον τόπο μας έχει μεγαλύτερο βάθος, απ` αυτό που πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Και αντί να το αντιληφθεί αυτό η Ν.Δ και τουλάχιστον από εδώ και πέρα να έχει ένα στοιχειωδώς σοβαρό ρόλο στην αξιωματική αντιπολίτευση, ακόμη και σήμερα επιμένει σε μια πολιτική αμφισβήτηση.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Εγώ ρώτησα εάν θα ληφθούν νέα μέτρα. Γιατί ο κ. Καν εκτός από τις διαπιστώσεις ότι η οικονομία πάει καλά, είπε ότι θα δούμε αν θα ληφθούν νέα μέτρα, τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός, χθες, το απέκλεισε κατηγορηματικά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών και εγώ από δω, από την αίθουσα της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, έχουμε αποκλείσει ρητά ότι θα υπάρχουν νέα μέτρα, παρά το γεγονός ότι το έλλειμμα που μας άφησε η Ν.Δ είναι μεγαλύτερο τελικά από όσο υπολογίζαμε μέχρι τώρα. Η αναξιοπιστία της χώρας μας έχει αναταχθεί. Επανερχόμαστε στην αξιοπιστία. Αλλά αυτά τα σημάδια αναξιοπιστίας που βιώναμε, επανέρχονται λόγω της διακυβέρνησης της Ν.Δ. Παρόλα αυτά, εμείς έχουμε δηλώσει ότι αυτό για το οποίο είμαστε σίγουροι είναι ότι δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα και ότι η όποια επίπτωση αυτού του νέου ελλείμματος, της νέας αναθεώρησης του ελλείμματος, θα είναι τέτοιο που δεν θα έχει σοβαρή επίδραση στην πολιτική μας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Με ποια λογική η κυβέρνηση αυξάνει τα χαμηλά τιμολόγια της ΔΕΗ και ελαφρύνει τα υψηλά τιμολόγια, που σωστό κατά τους περισσότερους, βεβαίως, ότι στα υψηλά τιμολόγια υπάγονται κάποιες επιχειρήσεις. Ωστόσο, τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα θα επιβαρυνθούν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι έτσι. Πρώτα απ` όλα, θα πρέπει να θέσουμε το πλαίσιο που γίνονται αυτές οι αυξήσεις και αυτές οι μειώσεις. Γιατί γίνονται και μειώσεις, ίσως και μεγαλύτερες από τις αυξήσεις, τις οποίες, όμως, δεν τις ακούμε. Θα πρέπει να τονίσω ότι εδώ υπάρχει ένα γενικότερο πλαίσιο εξορθολογισμού των συνολικών χρεώσεων των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Θα πρέπει να τονίσω ότι εμείς ως αντιρρόπηση αυτών των αυξήσεων, οι οποίες είναι λογικό να γίνονται, γιατί έχουν χρόνια να γίνουν αυξήσεις από τη ΔΕΗ, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, λαμβάνουμε τέτοια μέτρα αντιρρόπησης, που βοηθούν και προστατεύουν τους αδύναμους, τους μεσαίους καταναλωτές, αλλά και πολλές από τις επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Χαρακτηριστικά, θα μου επιτρέψετε να αναφέρω κάποια σημεία. Πρώτα απ` όλα, να επαναλάβω ότι εμείς παρέχουμε ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας για εκείνους τους οικιακούς καταναλωτές, αλλά και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται ιδιαίτερα από τις σημερινές οικονομικές συνθήκες. Να σας αναφέρω ως παράδειγμα, ότι περίπου 1,2 εκατ. οικιακοί πελάτες θα έχουν μείωση έως και 20%, μέσω του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου. Ένα εκατομμύριο επιπλέον μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται από την οικονομική κρίση, θα έχουν μείωση της τάξης του 5%-18%. Αυτές είναι οι μειώσεις οι οποίες είναι σημαντικότατες και αφορούν εκατομμύρια συμπολίτες μας, που έχουν οικονομικό πρόβλημα, αλλά και ένα εκατομμύριο, περίπου, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η αύξηση 13,7% στις χαμηλές καταναλώσεις δεν αφορά στην πραγματικότητα τις χαμηλές καταναλώσεις των οικιακών καταναλωτών, γιατί αυτοί ούτως ή άλλως, έχουν μείωση 20% μέσω του κοινωνικού τιμολογίου. Αφορούν περισσότερο σε πολύ χαμηλές καταναλώσεις που έχουν να κάνουν με εξοχικά σπίτια, με κλειστές οικίες και με οικίες που χρησιμοποιούνται κάποιες εβδομάδες το χρόνο. Εκεί, όμως, μιλάμε για εισοδήματα τα οποία δεν είναι χαμηλά, είναι υψηλά, γιατί τα χαμηλά εισοδήματα προστατεύονται και με μείωση 20% επιπλέον. Επίσης, ανάμεσα σε αυτά τα νούμερα που σας ανέφερα, να σημειώσω ότι οι αυξήσεις που γίνονται στα οικιακά τιμολόγια, είναι της τάξεως του 2,6%. Ενώ οι μειώσεις είναι μέχρι και 20%. Να σημειωθεί ότι αυτές οι αυξήσεις είναι στο μισό του ετήσιου πληθωρισμού και δεν έχουν αυξηθεί από το 2008. Άρα, αν δει κανείς την πραγματικότητα, πέρα από τους πηχυαίους τίτλους «για αυξήσεις φωτιά» στο ρεύμα, θα διαπιστώσει ότι εκατομμύρια συμπολιτών μας, είναι αυτοί που επωφελούνται από αυτές τις νέες ρυθμίσεις, γιατί μειώνονται οι χρεώσεις των τιμολογίων τους. Και οι αυξήσεις που έπρεπε να γίνουν, ούτως ή άλλως, είναι στοχευμένες. Δεν αφορούν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Άρα, υπάρχει η δέουσα κοινωνική δικαιοσύνη και σε αυτό το μέτρο.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Αφού παρατηρήσω ότι όταν ήσασταν αντιπολίτευση και η προηγούμενη διοίκηση έλεγε για αυξήσεις, είχατε βγει στα «κάγκελα», να το πω έτσι, θέλω να σας ρωτήσω, τι ακριβώς...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και εξακολουθούμε να είμαστε, όταν μιλάμε για αυξήσεις. Γι` αυτό, ακριβώς, κάνουμε και τις πολύ μεγάλες μειώσεις.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, τι θα γίνει με τα νοσοκομεία, που υπάρχει τεράστιο πρόβλημα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για τα νοσοκομεία, σας ανέφερα και στην προηγούμενη ενημέρωση, ότι ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, κ. Λοβέρδος, έχει δώσει το στίγμα, το τι κάνουμε με τα νοσοκομεία. Έχει δώσει τη ρητή διαβεβαίωση - γιατί προχωράει με πολύ γρήγορους ρυθμούς- ότι θα υπάρχουν μηχανοργανωμένα νοσοκομεία μέσα στο 2010. Ήδη, γίνονται πολλές μειώσεις στις δαπάνες, στις σπατάλες των νοσοκομείων. Και αυτό μπορεί να το δει κανείς, αν πάρει τα νούμερα. Ήδη, για πρώτη φορά, ελέγχονται οι προμήθειες. Ήδη, για πρώτη φορά, έχουμε γιατρούς και φαρμακοποιούς που έχουν σχέση με τη δημόσια υγεία, να έχουν τις κατάλληλες κυρώσεις, όταν συνταγογραφούν, σε μια μέρα, φάρμακα αξίας 250.000 ευρώ. Και όλα αυτά εκπορεύονται μέσα από παράγοντες της υγείας οι οποίοι δεν τηρούν τον όρκο τους. Και φυσικά, όταν μηχανοργανωθούν τα νοσοκομεία - που επαναλαμβάνω μέσα στο Δεκέμβριο θα έχουμε τέτοια μηχανοργάνωση- θα κλείσουμε αυτές τις τρύπες των νοσοκομείων. Είναι γνωστό, ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται αναμόρφωση. Η κυβέρνηση βαδίζει προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτά τα χρέη που βρήκαμε είναι τεράστια, αλλά και σε αυτά προχωράμε με γνώμονα τη διαφάνεια και το σεβασμό των χρημάτων του ελληνικού λαού, αλλά και του μεγαλύτερου αγαθού, της υγείας των πολιτών.

ΣΠΑΝΟΥ: Ο «Flash» μετέδωσε μια έρευνα για τα νοσοκομεία και η εικόνα που κατέγραψε το ρεπορτάζ είναι σχεδόν τριτοκοσμική, σε σχέση με την εξυπηρέτηση που λέτε. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας απειλεί ότι θα παραιτηθεί, εάν δεν έχει εκπληρώσει του στόχους του σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Έχουμε, δηλαδή, έναν υπουργό υπό προθεσμία και προβλήματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις προεκλογικές σας δεσμεύσεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν υπήρχε περίπτωση να γίνουν αυτές οι τεράστιες αλλαγές στην υγεία μέσα σε ένα χρόνο. Το θέμα είναι ότι εμείς δρομολογούμε αυτές τις αλλαγές. Επαναλαμβάνω ότι οι δαπάνες και οι σπατάλες έχουν περιοριστεί κατά πολύ. Ήδη, κάθε ημέρα ανακοινώνονται στον Τύπο και γνωρίζετε, καλύτερα από εμένα, τι γίνεται στα νοσοκομεία και τι σπατάλες περικόπτονται. Φυσικά, αναγνωρίζουμε ότι το ζήτημα είναι τεράστιο, όχι απλώς μεγάλο. Είναι μια «μαύρη τρύπα» η οποία απορροφά χρήματα του ελληνικού λαού και φυσικά χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη και η ανάλογη παροχή υπηρεσιών υγείας. Αυτό είναι δεδομένο και το γνωρίζουμε. Δεν συμφωνώ, βέβαια, ότι τα νοσοκομεία της χώρας μας έχουν όλα τριτοκοσμικές συνθήκες παροχής υπηρεσιών, αλλά σίγουρα δεν είναι όπως θέλαμε και όπως θα έπρεπε να είναι.

Ο δε κ. Λοβέρδος δεν είναι υπουργός επί προθεσμία. Υπό προθεσμία, θέτει τα προβλήματα στον τομέα της υγείας. Και επειδή ο τομέας της υγείας είναι σημαντικότατος, πολύ καλά κάνει και θέτει έτσι το ζήτημα. Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι υπό προθεσμία ο κ. Λοβέρδος, αλλά τα ζητήματα μόνο όταν τα βάλουμε υπό προθεσμία, μόνο τότε επιλύονται. Και επειδή η προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης έχει αρχίσει εδώ και ένα χρόνο, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και ως οικονομία, είναι ζήτημα χρόνου να δούμε τις πολύ μεγάλες αλλαγές που θα γίνουν και στον τομέα της υγείας. Και ήδη τις βλέπουμε.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Να σας πάω σε ένα άλλο θέμα. Υπάρχει μια ασάφεια για τη συμφωνίες με τις ΗΠΑ, που αφορούν σε ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Διαβάζουμε στον Τύπο ότι ακόμη και η απλή υποψία, μπορεί να οδηγήσει σε φακέλωμα με υποκειμενικά κριτήρια. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Χρησιμοποιεί η κυβέρνηση το προοδευτικό, ιδεολογικοπολιτικό της άλλοθι για να παραδίδει Έλληνες πολίτες βορρά στα χέρια διεθνών κέντρων πλανητικού ελέγχου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, ως χώρα, υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία. Από εκεί και πέρα, τα προσωπικά δεδομένα διασφαλίζονται και εξασφαλίζονται. Υπάρχει η Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων, η οποία λειτουργεί, και καμία ενέργεια δεν γίνεται από δημόσιο φορέα, από δημόσια υπηρεσία, από δημόσιο λειτουργό, εάν δεν τηρούνται αυτά που ορίζει ο νόμος περί προσωπικών δεδομένων. Και φυσικά, εν προκειμένω, επ αυτών που αναφέρετε, ο γνώμονας είναι η δημόσια ασφάλεια της χώρας μας και φυσικά σε συνάρτηση με την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων του πολίτη.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, παρότι εσείς φορτώσατε τις ευθύνες στη διακυβέρνηση της ΝΔ για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και παρότι ο Πρωθυπουργός κάτι ανάλογο υποστήριξε, χθες, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Σαμαράς, μετά ταύτα, υποστήριξε ότι ψεύδεται ο Πρωθυπουργός όταν λέει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ευθύνεται για την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Παρατηρούμε τελευταία, ότι προκειμένου να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της η Ν.Δ και να πείσει ότι πραγματικά έχει πολιτική, ενώ δεν έχει, ετερο-προσδιορίζεται συνεχώς απέναντι στην κυβέρνηση. Η υποκρισία της δεν έχει όριο. Όταν ο κ. Σαμαράς κατηγορεί τον Πρωθυπουργό, κ. Παπανδρέου, ότι λέει ψέματα, όταν ακόμη και σήμερα η ερώτηση που έγινε από συνάδελφό σας για τα στοιχεία που μας δίνει η Eurostat η οποία λέει -και φαίνεται ότι η υποκρισία της Ν.Δ ήταν ακόμη μεγαλύτερη- ότι τα παραποιημένα στοιχεία που έστελναν στους εταίρους μας είναι ακόμη μεγαλύτερα από αυτά που έχουμε αποκαλύψει μέχρι σήμερα και έχουν αποκαλυφθεί, φυσικά, τότε νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα. Ο κ. Σαμαράς έρχεται να πει, ότι όταν έλεγε, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τώρα και τότε, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης ότι λεφτά υπάρχουν, έλεγε ψέματα. Η αλήθεια, όμως, είναι γνωστή και δυστυχώς έγινε γνωστή με το χειρότερο τρόπο σε όλη τη χώρα και σε όλους μας. Πρώτα απ` όλα, ο Γιώργος Παπανδρέου, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν έλεγε ότι χρήματα υπάρχουν, ρωτούσε επιμόνως -και θυμόμαστε και στο προεκλογικό ντιμπέιτ- τον κ. Καραμανλή, πού πήγαν τα λεφτά. Καλούσε τον κ. Καραμανλή, έστω και τις τελευταίες ημέρες, πριν τις εκλογές, να μας πει, πού πήγαν τα λεφτά. Αντί να μας πει αυτό, η κυβέρνηση της Ν.Δ έστελνε δύο ημέρες πριν τις εκλογές, εντελώς παραποιημένα στοιχεία στην Ε.Ε.

Εμείς, ερχόμαστε σήμερα και λέμε: Έχουμε πλέον μια Εθνική Στατιστική Αρχή, η οποία είναι ανεξάρτητη, είναι αντικειμενική, η οποία πορεύεται με τις αρχές της διαφάνειας. Έχουμε, πλέον, μια πλήρη αξιοπιστία απέναντι σε όλο τον κόσμο και αυτό το εκμεταλλευόμαστε για να σώσουμε τη χώρα μας. Και φυσικά, ο κ. Σαμαράς εάν δεν θέλει να μας πει, πού πήγαν τα λεφτά, εμείς το βλέπουμε.

Τα λεφτά πήγαν:

-στα ομόλογα των στελεχών της Ν.Δ, που τα πουλούσαν στην κυριολεξία με ευτελές αντίτιμο

-πήγαν στο Βατοπέδιο, όταν δημόσια περιουσία χαριζόταν σε συμφέροντα, όχι της μονής ουσιαστικά, αλλά σε εργολαβικά συμφέροντα γύρω από τη μονή

- στις χιλιάδες επιτροπές των αμειβομένων στελεχών της Ν.Δ, τις οποίες εμείς ήρθαμε και καταργήσαμε τη χρηματοδότησή τους. Δεν παίρνουν μισθούς, πλέον, όσοι συμμετέχουν σε αυτές

-στις δημόσιες εταιρίες, όπως η ΑΓΡΟΓΗ, που στελεχώθηκαν με αδιαφανείς διαδικασίες.

Όταν εμείς καταφέραμε μέσα σε ένα χρόνο με απλές κινήσεις να κάνουμε μια εξοικονόμηση 50% στις δαπάνες του δημοσίου, περιορίσαμε τη σπατάλη κατά 50% και έχουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερο έργο.

Άρα, δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ότι λεφτά υπήρχαν. Και φυσικά, εξακολουθούν να υπάρχουν λεφτά στο ελληνικό κράτος, στο δημόσιο και μόνο με μια σωστή διαχείριση και κυρίως με σωστή πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μπορούν αυτά τα λεφτά να πάνε προς όφελος του ελληνικού λαού. Άρα, ο κ. Σαμαράς ας βρει να πει κάτι ποιο πρωτότυπο, γιατί κάθε ημέρα διαψεύδεται από τα γεγονότα.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή βρισκόμαστε λιγότερο από ένα μήνα πριν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν αυτή η κλιμακούμενη κριτική που βλέπουμε ότι εξαπολύει η Ν.Δ. κατά της κυβέρνησης το τελευταίο δεκαπενθήμερο σας ανησυχεί σε ότι αφορά το βράδυ των εκλογών τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου γύρου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που μας ανησυχεί μόνο είναι η πορεία των πραγμάτων της χώρας μας. Για αυτό είμαστε ταγμένοι από τον ελληνικό λαό. Αυτή τη δουλειά κάνουμε και πιστεύουμε ότι την κάνουμε καλά. Μας ενδιαφέρει να έχουμε μία αξιόπιστη χώρα. Μας ενδιαφέρει να σώσουμε τη χώρα και ήδη σε πολύ μεγάλο βαθμό το έχουμε καταφέρει. Μας ενδιαφέρει να ορθοποδήσουμε δημοσιονομικά, έτσι ώστε να μπορεί να ανέβει το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού και να σταματήσουν αυτές οι θυσίες που αναγκαστικά υφίσταται. Και κυρίως να πετύχουν οι πολύ μεγάλες αλλαγές που δρομολογούμε και ήδη κάνουμε, για να έχουμε μία διαφορετική Ελλάδα μετά το ξεπέρασμα της κρίσης. Η Ν.Δ. έχει επιλέξει να επιτίθεται με ένα τρόπο που δεν αντέχει στη στοιχειώδη λογική και στη στοιχειώδη κρίση του Έλληνα πολίτη, προκειμένου να δείξει ότι υπάρχει. Εμείς την έχουμε καλέσει πολλές φορές να συναινέσει στις μεγάλες αλλαγές, να αντιληφθεί επιτέλους στην πράξη αυτό που είπε κάποτε ο κ. Σαμαράς ως συγγνώμη, αλλά προφανώς οι σύμβουλοί του δεν τον άφησαν να συνεχίσει, γιατί είδαν ότι δεν μπορούν να παράγουν αξιόπιστο πολιτικό λόγο. Άρα, ξαναγυρίζουν πάλι σε πολιτικές πόλωσης. Απαντάμε στη Ν.Δ. γιατί δεν μπορούμε να αφήνουμε να αιωρούνται τόσο τεράστια ψέματα. Αυτό που μας ενδιαφέρει, όμως, είναι να παράγουμε το έργο, για το οποίο μας έχει δεσμεύσει ο Έλληνας πολίτης. Και φυσικά αυτό το έργο έχει αποτελέσματα. Για αυτό εργαζόμαστε και αυτό προσδοκούμε.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το έργο αυτό εμπερικλείει και τον «Καλλικράτη», δηλαδή και τις εκλογές. Εγώ ρώτησα για τις εκλογές.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν θα επαναλάβω αυτό που λένε όλοι, για τη μεγάλη πλειοψηφία στις αυτοδιοικητικές εκλογές που αναμένουν να υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι κάτι που θα κριθεί την ημέρα των εκλογών. Εμείς λέμε ότι οι εκλογές του «Καλλικράτη» είναι καθαρά πολιτικές εκλογές. Κάναμε μία επανάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο επιτελικό κράτος, γιατί έπρεπε να την κάνουμε. Είναι από τις μεγάλες αλλαγές που ορίζουν και την οικονομία της χώρας μας, με άμεση επίπτωση και στο επίπεδο ζωής του Έλληνα πολίτη. Αυτό είναι το μεγάλο ωφέλημα για τη χώρα. Και επειδή κάναμε επιλογές ικανών ανθρώπων που θέλουν να υπηρετήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που στο πρόσωπό τους συγκλίνουν οι μεγάλες κοινωνικές ομάδες της χώρας μας, πιστεύουμε ότι αυτό θα ανταμειφθεί και από τον ελληνικό λαό.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, παρόλα αυτά πιστεύω ότι από το εκλογικό αποτέλεσμα άγονται πολιτικά συμπεράσματα, το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα υπάρχει για την κυβέρνηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όλα τα εκλογικά αποτελέσματα έχουν την αξία τους, είτε είναι αυτοδιοικητικές εκλογές και φυσικά κατά μείζονα λόγο οι εθνικές εκλογές που ορίζουν και το ποια θα είναι κυβέρνηση του τόπου. Από εκεί και πέρα, όμως, σας είπα ότι για εμάς το μεγάλο βήμα έγινε: Έγινε ο «Καλλικράτης». Η μεγάλη πρόκληση είναι να πετύχει ο «Καλλικράτης», είναι πάρα πολύ σημαντικό. Φυσικά, εμείς θέλουμε να επιλεγούν από τον Έλληνα πολίτη εκείνοι οι τοπικοί συνδυασμοί και στις δημοτικές εκλογές και στις αιρετές περιφέρειες, που θα θέλουν και θα μπορούν να υλοποιήσουν τη μεγάλη επανάσταση του «Καλλικράτη». Είμαστε αισιόδοξοι ότι το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει τη βραδιά των εκλογών.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω πότε θα ανακοινωθούν και γιατί καθυστερούν, με δεδομένη τη κρισιμότητα των αυτοδιοικητικών εκλογών, τα ονόματα των υποψηφίων αντιπεριφερειαρχών στο ψηφοδέλτιο της Αττικής και αν ο κ. Φασούλας θα είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό δεν το γνωρίζω. Δεν μπορώ να σας πω για το ποιος θα είναι αντιπεριφερειάρχης. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν διαδικασίες, γίνονται οι κατάλληλες επεξεργασίες των ψηφοδελτίων σε όλη τη χώρα. Και φυσικά στο πλαίσιο αυτό θα ανακοινωθούν και οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες και της περιφέρειας Αττικής.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου στις συνεντεύξεις του στις ΗΠΑ, μίλησε για το μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρίες εντός και εκτός Ευρώπης για την Ελλάδα και υπογράμμισε ότι υπάρχει μία τουλάχιστον εταιρία από την Ευρώπη, που ενδιαφέρεται για τα ΕΛΤΑ. Γνωρίζουμε περισσότερα στοιχεία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε μία συνέντευξη σε μία εφημερίδα στις ΗΠΑ, όπου δίνει το στίγμα της ελληνικής οικονομίας και της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας. Δίνει ένα γενικότερο στίγμα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεχθεί ευρύ ενδιαφέρον από εταιρίες εντός και εκτός Ευρώπης για συμμετοχή ή πλήρη ιδιοκτησία σε δημόσιες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Αυτό συμπληρώνει το ενδιαφέρον χωρών που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όπως η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μία μεγάλη εταιρία και για τα ΕΛΤΑ, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο δεν είναι ώριμο ακόμη να αξιολογηθεί. Εκείνο που μένει, όμως, και είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι υπάρχει μία πραγματικότητα που δείχνει ότι οι ξένοι επενδυτές σήμερα ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Και αυτό έχει να κάνει με την αξιοπιστία την οποία κατακτάμε μέρα με την ημέρα.

ΜΙΧΑΗΛ: Ασκείται μία κριτική στον κ. Παπακωνσταντίνου και σε κυβερνητικά στελέχη ότι αυτού του είδους τις αναγγελίες τις κάνουν στο εξωτερικό και όχι στο εσωτερικό της χώρας. Ναι μεν για να δώσουν το στίγμα στις αγορές, γιατί αυτό έχει προτεραιότητα τώρα, ωστόσο οι συνέπειες της οποιασδήποτε εφαρμογής θα αφορούν το εσωτερικό της χώρας. Τι απαντάτε σε αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είπε τίποτε καινούργιο. Δεν ανακοίνωσε καμία απόφαση της κυβέρνησης. Και δεν είπε τίποτε άλλο, από αυτό που λέμε και εμείς εδώ. Υπάρχει μία διαφορετική πραγματικότητα σήμερα στην Ελλάδα και φυσικά αυτό πρέπει να λέγεται στο εξωτερικό, γιατί εκεί, πραγματικά, γίνεται η μεγάλη ζύμωση για τις ξένες επενδύσεις, εκεί κατακτάται, τουλάχιστον σε ένα βαθμό, η αξιοπιστία της χώρας μας. Είναι σημαντικό ότι αυτός ο υπουργός Οικονομικών, όπως και άλλα στελέχη της κυβέρνησης - και φυσικά πολύ περισσότερο από όλους ο Πρωθυπουργός - μπορεί να στέκεται στο εξωτερικό, μπορεί να συνομιλεί και μπορεί να πείθει τους εταίρους ή και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Το κλίμα πλέον, στην Ελλάδα είναι τελείως διαφορετικό από αυτό των προηγούμενων μηνών.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω πως αισθάνεστε ως σοσιαλιστική κυβέρνηση, όταν οι βιομήχανοι υιοθετούν τα συνθήματά σας, όπως η χθεσινή δήλωση του κ. Δασκαλόπουλου ότι πρέπει να αλλάξουμε γιατί βουλιάζουμε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς ως σοσιαλιστική κυβέρνηση είμαστε υπερήφανοι για το μεγάλο έργο που κάνουμε. Για το ότι σώσαμε τη χώρα από το χείλος της χρεοκοπίας που μας είχε φέρει η κυβέρνηση της Ν.Δ., ότι προωθούμε τις μεγάλες αλλαγές, ότι πείθουμε τον ελληνικό λαό πως οι θυσίες που υφίσταται πιάνουν τόπο. Και ήδη βλέπουμε ότι υπάρχει προοπτική. Παρόλο που ο αγώνας είναι κρίσιμος, η πορεία της χώρας μας είναι εξίσου κρίσιμη. Το ποιος αντιλαμβάνεται και το πώς αντιλαμβάνεται, και μάλιστα ένας παραγωγικός φορέας, την προσπάθεια που κάνουμε, είναι θέμα του καθενός και μακάρι όλοι να μπορέσουν να το αντιληφθούν με τον ίδιο τρόπο.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Σήμερα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού προτείνει να παραιτηθεί η χώρα μας από τα δώδεκα μίλια και να σταματήσει από την πλευρά της Τουρκίας, λέει, το casus belli. Και όπως αναφέρει συγκεκριμένα, λέει ότι το ουσιαστικό ζήτημα είναι πως θα μοιραστεί το Αιγαίο ως μέρος της συνολικής διευθέτησης. Υπάρχει κάποιο σχόλιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει και έχει κυρώσει τη σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας μαζί με άλλες περίπου 160 χώρες. Συνεπώς, είμαστε σύμφωνοι και νόμιμοι και συντασσόμεθα με το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο είναι και ευρωπαϊκό κεκτημένο. Να τονίσουμε για άλλη μία φορά ότι είναι απαράδεκτο σήμερα το 2010 να μιλάμε για casus belli. Τα casus belli ανήκουν σε άλλες εποχές. Εμείς μιλάμε για πρόοδο, μιλάμε για ανάπτυξη. Και φυσικά όταν ακούγεται το casus belli από μία χώρα όπως είναι η Τουρκία που θέλει να γίνει και μέλος της Ε.Ε., αυτό αποκτά και μία διαφορετική βαρύτητα.

Τελειώνοντας, θα πω αυτό που λέμε κάθε φορά. Όποιος πραγματικά θέλει να συμβάλλει στο να υπάρχει ειρήνη στην περιοχή, θα πρέπει να το αποδεικνύει με πράξεις και όχι με λόγια. Εμείς το κάνουμε, καιρός να το κάνει και η Τουρκία.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 8 October 2010 - 20:07:00 UTC