Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-10-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 293953876

Έκδοση 1

Briefing

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα.

Εδώ και ένα χρόνο, μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον και υπό πρωτοφανείς συνθήκες για τη χώρα, δίνουμε την καθημερινή μάχη για την επανάσταση του αυτονόητου. Ήταν τόσο πολλές οι χρόνιες παθογένειες και τόσα πολλά και συσσωρευμένα τα προβλήματα, που ακόμη και τα αυτονόητα είχαν χαθεί. Με συνέπεια, πίστη, όραμα και σχέδιο, εμείς προχωράμε σε ανατροπές. Αλλάζουμε τη χώρα, μέρα με τη μέρα, και αυτό πλέον είναι εμφανές και στους πολίτες, αλλά και στη διεθνή κοινότητα.

Η προ ολίγων μηνών διεθνείς επικριτές μας, σήμερα μας θεωρούν υπόδειγμα δημοσιονομικού συμμαζέματος και κυρίως υπόδειγμα λαού και κοινωνίας που πραγματικά επιζητά ουσιαστικές αλλαγές που θα αναβαθμίσουν τη δημόσια ζωή και συνεπώς και την καθημερινότητα των πολιτών. Και αυτή είναι η μεγάλη προτεραιότητά μας.

Σε αυτή την πορεία μας προς τις ριζικές αλλαγές, τις ανατροπές παθογενειών, νοοτροπιών και πρακτικών που εξέθρεψαν, όχι μόνο την κρίση, αλλά και όλες τις άλλες παθογένειες που βιώνει σήμερα ο Έλληνας πολίτης, προχωράμε με αποφασιστικότητα.

Δυστυχώς, πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν δυνάμεις της συντήρησης, νοσταλγοί του παρελθόντος, που δεν αντέχουν, δεν θέλουν, επιτέλους, να αλλάξει κάτι στον τόπο.

Είναι οι ίδιοι που λιποτακτούν στα δύσκολα.

Είναι οι ίδιοι που αποχωρούν από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Είναι οι ίδιοι που αποθέωσαν πραγματικά την σπατάλη, την κακοδιαχείριση, τους ημέτερους και γιγάντωσαν τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις. Και γνωρίζουμε ότι αυτή είναι η Ν.Δ.

Σε αυτές, ακριβώς, τις αυτονόητες ανατροπές, εμείς προχωράμε με ισχυρή βούληση και αυτές τις ανατροπές εμείς θα τις πετύχουμε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ποιος τελικά είναι ο Πρωθυπουργός τον οποίο εννοούσε ο κ. Γιούνκερ, δεδομένου ότι μια μερίδα Τύπου σήμερα, επικαλούμενη νεότερες δηλώσεις του, λένε ότι αφορούσε δημόσια δήλωση του ίδιου του σημερινού Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η επεξηγηματική δήλωση του εκπροσώπου του κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με την οποία ο κ. Γιούνκερ δεν αναφερόταν στη συνομιλία του με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αλλά μιλούσε για μια δημόσια συζήτηση. Εμείς, όμως, πέραν τούτου, οφείλουμε να πούμε δυο-τρία πράγματα επ` αυτού. Πρώτα απ` όλα, ουδέποτε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έκανε συζήτηση με τον κ. Γιούνκερ για διεφθαρμένη χώρα. Αυτό είναι σαφέστατο, είναι ξεκάθαρο. Αυτό, εξάλλου, το επιβεβαίωσε ο κ. Γιούνκερ.

Η κυβέρνηση, σήμερα, μάχεται κατά της διαφθοράς και μάχεται από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της διακυβέρνησης αυτής της χώρας. Η Ν.Δ. αντίθετα και οι νοσταλγοί του παρελθόντος - γι` αυτό μίλησα προηγουμένως για νοσταλγούς του παρελθόντος- προσπαθούν να φέρουν τη συζήτηση σε θεωρητικές αναζητήσεις, προκειμένου να αποφύγουν τις τεράστιες ευθύνες τους αντί να ζητήσουν συγνώμη. Και αυτό είναι ξεκάθαρο. Οι εμπρηστές και οι λιποτάκτες έχουν το θράσος σήμερα και μιλάνε.

Και ένα τελευταίο: Σήμερα, υπάρχουν αποτελέσματα κατά της διαφθοράς. Με τις μεγάλες αλλαγές που κάνουμε εδώ και πολλούς μήνες, προσπαθώντας και τελικά πετυχαίνοντας να ξεπεράσουμε αυτή την πολύ μεγάλη κρίση, στην οποία μας έβαλε, ως χώρα, αθωράκιστη, η Ν.Δ. Για εμάς το μεγάλο ζητούμενο, η αρχική και η τελική συζήτηση που ενδιαφέρει άμεσα και τον ελληνικό λαό, είναι εάν κάνουμε πραγματικά αυτές τις αλλαγές, για να μην υπάρχει διαφθορά στη χώρα μας. Διαφθορά σημαίνει και οικονομία, σημαίνει γραφειοκρατία, σημαίνει και σχέσεις κοινωνίας και πολιτών, όπου εμείς και σε αυτούς τους τομείς κάνουμε τις μεγάλες ανατροπές. Αυτή είναι η συζήτηση που μας ενδιαφέρει και αυτή κάνουμε.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Επειδή, προφανώς, εσείς λέτε ότι ασχολείστε με τα σοβαρά, αλλά υπάρχει και ένα θέμα επικοινωνίας, αν μου επιτρέπετε. Στο πλαίσιο αυτό είπε κάτι προπαγανδιστικό ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, φωτογραφίζοντας τον κ. Καραμανλή ή ήταν η άποψή του ή είχε την κασέτα ή ήξερε τι έχει πει ο κ. Γιούνκερ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο μιας συνέντευξης που έδωσε στην Αμερική, όπου προσπάθησε και προσπαθεί για την ανάταξη της εικόνας της χώρας μας και αυτό είναι το σημαντικό, έγινε μια ερώτηση σε λάθος βάση. Αποδείχθηκε ότι ο κ. Γιούνκερ δεν είχε πει αυτό που ήταν η βάση της ερώτησης προς τον κ. Παπακωνσταντίνου. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Από εκεί και πέρα, αυτό που ενδιαφέρει όλους μας και αυτό που έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου στην Αμερική, είναι η ανόρθωση της εικόνας της χώρας μας και αυτό ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Η απάντηση ήταν σε λάθος βάση, μάλλον, όπως αποδεικνύεται.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ερώτηση ήταν σε λάθος βάση, γιατί προφανώς κάποιοι συνάδελφοί σας δημοσιογράφοι του είπαν ότι ο κ. Γιούνκερ έκανε αυτή τη δήλωση. Άρα, η ερώτηση ήταν σε λάθος βάση. Και αυτό που ενδιέφερε και τον κ. Παπακωνσταντίνου και που ενδιαφέρει και την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τον ελληνικό λαό, είναι η ουσία, είναι η πραγματικότητα. Και ο ελληνικός λαός το γνωρίζει.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Τι εννοείτε, λάθος βάση; Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον κ. Παπακωνσταντίνου για τη δήλωση που είπε ο κ. Γιούνκερ. Το είπε, έχει καταγραφεί σε δύο εφημερίδες. Σε μια γαλλική και στους Irish Times, νομίζω, ότι ο κ. Γιούνκερ είπε ότι μιλώντας με Έλληνα Πρωθυπουργό, μου είπε ότι κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα. Σήμερα υπάρχει ανασκευή και λέει ότι ο κ. Γιούνκερ, εννοούσε τον κ. Παπανδρέου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι έκθετος...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τώρα είσαστε εσείς που βάζετε το όλο θέμα σε λάθος βάση, γιατί εγώ έχω μια δήλωση του κ. Γκι Σουλέρ εκπροσώπου του κ. Γιούνκερ, ο οποίος λέει ότι ο κ. Γιούνκερ δεν αναφερόταν σε συνομιλία του με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Δεν αναφερόταν σε συνομιλία, αλλά στις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, που είχαν γίνει εκείνο τον καιρό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Άρα, όχι σε συζήτηση και ότι κάποιος του είπε για κάποιον Έλληνα Πρωθυπουργό.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Μάλιστα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Άρα, είναι λάθος βάση.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ο κ. Παπακωνσταντίνου αφού δεν ήξερε, γιατί φωτογράφισε τον κ. Καραμανλή; Αυτό θέλω να ρωτήσω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε μια σοβαρότατη δουλειά στην Αμερική και αυτό που είπε, ήταν η εκτίμησή του, η οποία όμως, επαναλαμβάνω, ότι ήταν σε λάθος βάση η ερώτηση που του απευθύνθηκε και τα στοιχεία που του δόθηκαν προφανώς δεν ήταν τα σωστά.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Λέτε, δηλαδή, ότι τον παρέσυραν οι δημοσιογράφοι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ήταν σε λάθος βάση, λέτε αυτά που του είπαν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο. Σήμερα, με τη δήλωση του εκπροσώπου του κ. Γιούνκερ, πιστεύω ότι ξεκαθαρίζουν τα πράγματα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Η ουσία της υπόθεσης είναι εάν ειπώθηκε σε ιδιωτική ή δημόσια συζήτηση. Όχι, προφανώς.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ουσία της υπόθεσης για εμάς και για τον ελληνικό λαό είναι εάν πραγματικά έχει αποτελέσματα η τεράστια προσπάθεια και της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού να σταματήσει το φαινόμενο διαφθοράς που ζούμε και στην καθημερινότητά μας. Και αυτό νομίζω ότι τα λέει όλα.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επειδή παίζουμε τώρα με τις λέξεις, μου είπες, σου είπα, του είπα κλπ, θέλω να σας ρωτήσω ο κ. Παπανδρέου αισθάνεται ότι κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εάν αισθανόταν ο κ. Παπανδρέου κάτι τέτοιο, σίγουρα θα το έλεγε. Αλλά ουδέποτε ο κ. Παπανδρέου είπε ότι κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα. Ίσα-ίσα, σας είπα ότι ακριβώς αυτές οι κουβέντες, οι λέξεις και οι συζητήσεις, δεν έχουν αντιστοιχία με την πραγματικότητα και με την αποτελεσματικότητα που έχει καταφέρει η κυβέρνηση κατά της διαφθοράς.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, για το εάν ήταν ο κ. Παπανδρέου, το αν δεν ήταν ο κ. Καραμανλής είτε ο κ. Σημίτης είτε ο κ. Μητσοτάκης, δεν ξέρω και εγώ ποιος, ας απαντήσουν οι ίδιοι και ας ζητήσουν εξηγήσεις από τον κ. Γιούνκερ. Κατά την εκτίμηση τη δική μου υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά την κυβέρνηση και τη σημερινή και τις προηγούμενες. Η ομολογία του κ. Γιούνκερ ότι ξέραμε πού πηγαίνει η Ελλάδα, το βλέπαμε, κάναμε τα στραβά μάτια γιατί οικονομάγανε - να το πω απλά- οι Γερμανοί και οι Γάλλοι. Επ` αυτού, η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει εξηγήσεις από τον κ. Γιούνκερ, γιατί δεν προειδοποίησε εγκαίρως, με όποιο τρόπο ή και αν προειδοποίησε, γιατί δεν το δημοσιοποίησε, έτσι ώστε να μη φτάσουμε σήμερα σε αυτό το σημείο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι εξηγήσεις ζητούνται από αυτούς που κυβερνούν τη χώρα. Και ο ελληνικός λαός ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Και γνωρίζουμε, πολύ καλά, το εκλογικό αποτέλεσμα του περυσινού Οκτώβρη. Από εκεί και πέρα, εμείς ως κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση: Να θεραπεύσουμε όλες αυτές τις παθογένειες που άφησε ανεξέλεγκτες η πολιτική της Ν.Δ. Ο ελληνικός λαός ζητάει εξηγήσεις και από την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γι` αυτό ακριβώς εμείς λέμε ότι αυτό που πρέπει να συζητήσουμε σήμερα και με τον ελληνικό λαό είναι το εάν υπάρχουν αποτελέσματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς, εάν υπάρχουν αποτελέσματα στο σεβασμό του χρήματος του Έλληνα πολίτη. Εμείς, σήμερα, κάνοντας τον απολογισμό του ενός χρόνου, πραγματικά, μπορούμε να είμαστε περήφανοι, γιατί η προσπάθειά μας έχει αποτελέσματα σε αυτούς τους τομείς.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πράγματι, ο εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ, λέει ότι δεν υπήρχε διάλογος μεταξύ του ιδίου και του κ. Παπανδρέου. Παρά ταύτα διαβάσαμε στην ενημέρωσή του ότι αναφέρεται σε δημόσιες παραδοχές του Πρωθυπουργού, ότι κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα. Εσείς μόλις προ ολίγου είπατε ότι δεν έχει πει κάτι τέτοιο ο κ. Παπανδρέου. Τι από τα δύο ισχύει τελικά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους, επειδή έχω και τη δήλωση -όπως, προφανώς, θα την έχετε και εσείς- δεν είπε δημόσιες παραδοχές του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι κυβερνά διεφθαρμένη χώρα. Είπε για δημόσιες παραδοχές, ότι υπάρχει διαφθορά στη χώρα. Πρώτα απ` όλα, σας λέω, ότι ας έρθει κάποιος να μας πει ότι δεν υπάρχει διαφθορά στη χώρα μας, ότι δεν υπήρχε τεράστια διαφθορά και εννοείται ότι ακόμα δεν έχει εκλείψει, μέχρις ενός βαθμού. Και φυσικά, επαναλαμβάνω, ότι η μεγάλη συζήτηση που πρέπει να κάνουμε είναι κατά πόσο υπάρχουν αποτελέσματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Αυτό είναι που αφορά τον ελληνικό λαό, σήμερα. Αυτή την εντολή έχει πάρει αυτή η κυβέρνηση και αυτό πράττει.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μας είπατε ότι ο υπουργός των Οικονομικών μπήκε στη διαδικασία να απαντήσει ακόμη και ερωτήσεις σε λάθος βάση, όπως τις χαρακτηρίσατε. Δεν μας είπατε, όμως, γιατί δεν μπήκε δεν μπήκε στη διαδικασία αυτός ή κάποιος άλλος από την κυβέρνηση, να απαντήσει στην ουσία που ανέφερε και ο συνάδελφος των όσων είπε ο κ. Γιούνκερ. Δηλαδή, ότι η Γαλλία, η Γερμανία έβγαλαν χρήματα στις πλάτες μας. Δηλαδή, βλέπουμε, ότι απαντά σε κάποια ερωτήματα. Κάποια άλλα, όμως, η κυβέρνηση, φαίνεται, δείχνει να φοβάται να τα θίξει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή η κυβέρνηση έδειξε ότι κάθε άλλο παρά φοβάται. Αυτή η κυβέρνηση είναι που παρέλαβε τα τεράστια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, με τις χρόνιες παθογένειες. Μια αθωράκιστη χώρα, στην κυριολεξία, μέσα σε μια μεγάλη παγκόσμια κρίση και έδειξε ότι δεν φοβάται να τα βάλει με κανέναν και για τίποτε, όταν μάλιστα, κρινόταν η ίδια η οικονομική επιβίωση της χώρας μας. Και φάνηκε ότι αυτή η αποφασιστικότητά της, μετράει σήμερα θετικότατα αποτελέσματα. Άρα, δεν είναι η ώρα να συζητάμε θεωρητικά. Είναι ώρα να πράττουμε και μάλιστα, όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου βρισκόταν στην Αμερική για να συμμετέχει στη διάσκεψη του Δ.Ν.Τ., όπου κρίνονταν σημαντικά ζητήματα, όταν βρισκόταν στην Αμερική για να πείσει. Και φαίνεται ότι πλέον πείθουμε, όχι μόνο τις ξένες αγορές, αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη, ότι εμείς γυρίσαμε σελίδα και ότι αλλάζουμε. Αυτές είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης. Επαναλαμβάνω, ότι αυτή είναι η εντολή που πήραμε από τον ελληνικό λαό και ο στόχος που βάζουμε για να ξεπεράσουμε την κρίση. Και φυσικά αυτά είναι πολύ πιο σημαντικά, ουσιαστικά και πραγματικά στο να συζητηθούν από κάποιες δηλώσεις και από κάποιες εικασίες.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Συγνώμη, γιατί αισθάνομαι ότι δεν μου απαντήσατε. Ο κ. Γιούνκερ ομολόγησε πως γνώριζαν το πρόβλημα στην Ευρώπη. Θα ζητήσει κάποιες εξηγήσεις από τον κ. Γιούνκερ; Γιατί εμείς πληρώνουμε τώρα τη γνώση τους που δεν χρησιμοποιήθηκε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς δεν πληρώνουμε τη γνώση του κ. Γιούνκερ. Εμείς πληρώνουμε την κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία προσπαθούσε με παραποιημένα στοιχεία να εξαπατήσει, υποτίθεται, τους εταίρους μας. Πληρώνουμε τη μεγάλη αναξιοπιστία της χώρας μας, στην οποία μας οδήγησε η διακυβέρνηση της Ν.Δ. Ας σταματήσουμε, επιτέλους, να τα ρίχνουμε πάντοτε αλλού και ας συναισθανθούμε τις δικές μας ευθύνες. Γι` αυτό είπα προηγουμένως ότι οι λιποτάκτες και οι εμπρηστές έρχονται σήμερα να νοσταλγήσουν το παρελθόν τους και ο κ. Σαμαράς να δηλώνει ότι δικαιώνεται. Εάν ο κ. Σαμαράς νομίζει ότι δικαιώνεται από κάποιες δηλώσεις που κάθε άλλο, παρά τον δικαιώνουν, φυσικά και ότι αισθάνεται δικαιωμένη η Ν.Δ. για την καταστροφή στην οποία μας οδήγησε, ως χώρα και υφιστάμεθα σήμερα αυτές τις συνέπειες της καταστροφής, υπάρχει και η στοιχειώδης κρίση του ελληνικού λαού που τελικά κρίνει ό,τι λέμε.

ΣΕΓΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο ελληνικός λαός είναι ένας διεφθαρμένος λαός; Γιατί μέχρι στιγμής όλα τα μέτρα που έχει φέρει σε μισθούς και συντάξεις κλπ, στρέφονται εναντίον του, ενώ αντίθετα οι κατ` εξοχήν φορείς της διαφθοράς, όπως είναι για παράδειγμα οι τράπεζες ή οι μεγάλες επιχειρήσεις που έδιναν και μίζες στο παρελθόν, όχι μόνο είναι στο απυρόβλητο, αλλά απολαμβάνουν και πλουσιοπάροχα πακέτα στήριξης απ` αυτή την κυβέρνηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σαφώς και ο ελληνικός λαός δεν είναι διεφθαρμένος. Σαφώς και ο ελληνικός λαός είναι σοφός - το έχουμε πει πολλές φορές- και με τις επιλογές που κάνει κάθε φορά, με την εκλογή των κυβερνήσεων. Η διαφθορά, όμως, είναι ένα πραγματικό μέγεθος. Ένα μέγεθος που επιβαρύνει βάναυσα την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη. Είναι ένα μέγεθος που αφορά και στη γραφειοκρατία και στην οικονομία. Γι` αυτό οι μεγάλες αλλαγές που κάνουμε, είναι ακριβώς να σπάσει η γραφειοκρατία, να υπάρχει διαφάνεια. Και εμείς το λέμε από την πρώτη στιγμή. Γι` αυτό, εξάλλου, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ανέλαβε πρωτοβουλία και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί συμβούλιο αρχηγών των κομμάτων με θέμα τη διαφθορά. Γι` αυτό άνοιξαν και οι πολύ μεγάλες συζητήσεις που έγιναν για τη διαφθορά, γιατί είναι ένα μέγεθος που επιβαρύνει άμεσα τον ελληνικό λαό. Και επειδή οι εστίες της διαφθοράς είναι πολλές και θα υπάρχουν όσο δεν υπάρχει διαφάνεια, γι` αυτό κάθε βήμα μας, κάθε απόφασή μας, στοχεύει εκεί. Ακόμη και αυτή η επανάσταση του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», έχει σχέση με την πάταξη και τον περιορισμό της διαφθοράς. Έχει σχέση με το πώς ο πολίτης εμπιστεύεται τα κέντρα των αποφάσεων που θα είναι δίπλα του πλέον, πώς αυτό το επιτελικό κράτος θα σταματήσει να καταδυναστεύει τον Έλληνα πολίτη με τις γνωστές παθογένειες.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού λέτε, «όλα στο φως και στη διαφάνεια» γιατί δεν εξηγείτε στον ελληνικό λαό αυτό το απλό που είπε ο κ. Γιούνκερ, ότι κάποιες ισχυρές χώρες μέσα στην Ε.Ε. ζουν σε βάρος κάποιων άλλων χωρών στην Ε.Ε. Γιατί δεν εξηγείτε στον ελληνικό λαό πώς γίνεται αυτό το μοντέλο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, το είπε ο κ. Γιούνκερ. Εμείς κάνουμε τις δικές μας αναλύσεις και όλο αυτό το χρόνο που προσπαθούσαμε να ανατάξουμε τη διεθνή μας αξιοπιστία, έγινε πολύ συζήτηση και ακόμη, φυσικά, έχει να γίνει πολλή συζήτηση. Το θέμα, όμως, για εμάς σήμερα, είναι να ξεπεράσουμε την κρίση. Μένουμε εκεί. Αυτός είναι ο σκοπός μας και ο στόχος μας.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά το μοντέλο της Ε.Ε. συνεχίζει να λειτουργεί, όπως το περιγράφει ο κ. Γιούνκερ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και ο κ. Παπανδρέου έχει πει, πολλές φορές, πώς θα πρέπει να εξαλειφθούν αυτές οι στρεβλώσεις. Και μέσα στην Ε.Ε., ακόμη και στην τελευταία, Σύνοδο Κορυφής, μίλησε -επειδή ένας συνάδελφός σας έκανε ερώτηση και για τις τράπεζες- για το πώς θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις και στις τράπεζες, όταν δεν διοχετεύεται το χρήμα στην αγορά, όταν αυτό το χρήμα δεν πάει στους Έλληνες πολίτες.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Εσείς έχετε πειστεί για τα κίνητρα του κ. Γιούνκερ, να κάνει αυτή τη δήλωση. Δεν θυμόταν, μπέρδεψε τα λόγια του; Έπαιζε παιχνίδια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μας ενδιαφέρει το τι κάνουμε εμείς και το τι κάνει ο ελληνικός λαός. Μας ενδιαφέρει το ότι έχουμε σήμερα αποτελέσματα και γι` αυτό, ακριβώς, δεν ερμηνεύουμε δηλώσεις ξένων παραγόντων, οι οποίες μπορεί να είναι σεβαστές, οι οποίες σαφώς και είναι σεβαστές, αλλά από εκεί και πέρα, εμείς έχουμε άλλο χρέος και το χρέος μας το κάνουμε. Και εκεί ελεγχόμαστε από τον ελληνικό λαό.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Μου άρεσε αυτό που είπατε πιο πριν. Χαρακτηρίσατε τον ελληνικό λαό σοφό για τις επιλογές που κάνει στις κυβερνήσεις που επιλέγει. Το 2004 και το 2007, όμως, αν είναι έτσι όπως το λέτε, δεν ήταν τόσο σοφός όσο είναι σήμερα ή μάλλον το 2009 που εξέλεξε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Τι έφταιξε νομίζετε τότε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ εξέφρασα την άποψη ότι ο ελληνικός λαός είναι σοφός και ανάλογα με το τι κυβερνήσεις εκλέγει, η σοφία του παραμένει.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Να διευκρινίσω. Θεωρείτε ότι εξαπατήθηκε τότε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, βέβαια.

ΜΙΧΑΗΛ: Επειδή είπατε ότι κάνετε το χρέος σας για να ξεπεραστεί η κρίση, ο κ. Στρος-Καν σήμερα, με νεότερες δηλώσεις του, λέει σαφώς ότι γίνονται ήδη κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις για επιμήκυνση της τριετούς, να πάει ακόμη δύο χρόνια, επιπλέον, η αποπληρωμή του ελληνικού δανείου που έχουμε συνάψει με την τρόικα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει ότι εμείς δεν ζητάμε τέτοιο ζήτημα. Αν μας το προσφέρει, τι θα πούμε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, ως κυβέρνηση, έχουμε συγκεκριμένους στόχους. Αυτούς τους στόχους τους υλοποιούμε απαρέγκλιτα. Και η απαρέγκλιτη υλοποίηση αυτών των στόχων θα μας βγάλει και από την κρίση, έτσι όπως έχει δρομολογηθεί από το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πρόωρο να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις. Και μάλιστα όταν φαίνεται ότι ο σκοπός μας επιτυγχάνεται.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: ... που φτάνει σήμερα εδώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του μνημονίου. Πόσο κοντά είμαστε σε μια τέτοια απόφαση; Σε μια τέτοια αναγκαιότητα ίσως;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα, και το έχει πει και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, ότι οποιαδήποτε αναθεώρηση δεν πρόκειται να επηρεάσει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής μας το οποίο υλοποιεί τους στόχους, ότι είμαστε μέσα στους στόχους μας παρά την όποια πιθανή αύξηση. Άρα δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Είναι θέμα ταμπού η ομολογία του κ. Γιούνκερ; Γιατί βλέπω ότι δεν ζητάμε εξηγήσεις για το τι ακριβώς εννοούσε. Να μας πάει λίγο παραπέρα, εκτός αν καταλαβαίνουμε τι ακριβώς εννοούσε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα ότι ασχολούμαστε με την ουσία. Η συζήτηση που γίνεται σήμερα στην ελληνική κοινωνία είναι να βγούμε από την κρίση. Να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές για να μην επιστρέψουμε από εκεί που ξεκινήσαμε και για εμάς αυτό είναι το πρωτεύον.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σύμφωνα με την Irish Times, ο κ. Γιούνκερ είπε: Τώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει κυβερνάω μια χώρα διαφθοράς. Δεν του το είπε ο κ. Παπανδρέου, αλλά τι διαφορά έχει αυτό, με αυτό που έλεγε στο εξωτερικό ο κ. Παπανδρέου ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη διαφθορά και ευτέλιζε τη χώρα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι τελείως διαφορετικό. Δεν ευτέλιζε ο κ. Παπανδρέου τη χώρα, αλλά τη χώρα την ευτέλισαν όσοι δημιούργησαν αυτήν την κατάσταση, την οποία κληθήκαμε εμείς ως κυβέρνηση να αντιμετωπίσουμε. Και γι αυτό ανέφερα ότι οι νοσταλγοί του παρελθόντος έχουν το θράσος να μιλούν για ευτελισμό. Αυτοί που άναψαν φωτιές στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία δεν δικαιούνται να μιλούν σήμερα και να δείχνουν ότι είναι πικραμένοι ή ότι εκπλήσσονται από το ότι υπάρχει διαφθορά στη χώρα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θέλω να μου πείτε εάν υπάρχει πρόβλημα, που απ ότι φαίνεται υπάρχει, αν κρίνω από τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας και Επενδύσεων σήμερα, συναρμοδιοτήτων στο θέμα του Αστακού. Ο κ. Παμπούκης δηλώνει σήμερα ότι δεν έγινε συνεννόηση με το γραφείο του Πρωθυπουργού γι αυτή τη δήλωση του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κουβέλη ότι τελείωσε το έργο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, κανένα ζήτημα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Τελείωσε η προετοιμασία του έργου...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Ο κ. Κουβέλης είχε υπογράψει, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, τον περασμένο Μάιο, το μνημόνιο κατανόησης με το Κατάρ. Από εκεί και πέρα, οι ξένες επενδύσεις προχωρούν, πάντα σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους υπουργούς. Δεν τίθεται κανένα ζήτημα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ο κ. Παμπούκης λέει ότι δεν υπήρξε επικοινωνία με το γραφείο του Πρωθυπουργού ή με τον ίδιο. Δεν είναι συναρμόδιος για τις επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα ο κ. Παμπούκης ή πολλώ μάλλον ο πρωθυπουργός;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι άλλη η δουλειά που κάνει ο κ. Παμπούκης και άλλη αυτή που έκανε ο κ. Κουβέλης. Ο κ. Παμπούκης έχει αναλάβει τις επενδύσεις και είναι σημαντικό ότι οι επενδύσεις προχωρούν.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Επένδυση δεν ήταν ο Αστακός ή κάνω λάθος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ενημερώθηκε το γραφείο του Πρωθυπουργού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Γι αυτή την επιστολή εννοώ, του κ. Παμπούκη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και εγώ σας απάντησα ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Δεν μου απαντήσατε αν ενημερώθηκε το γραφείο του Πρωθυπουργού.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Μιας και αναφερόμαστε στο θέμα των αρμοδιοτήτων. Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε ότι με το Λιμενικό τα προβλήματα αυξάνονται με τον τρόπο με τον οποίο έχουν κατανεμηθεί οι αρμοδιότητες και είχαμε και την παραίτηση του αρχηγού του Λιμενικού.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως προς το Λιμενικό, οι αρμοδιότητες είναι σαφείς. Το επιχειρησιακό τμήμα και με τη σύσταση του αρχηγείου της Ακτοφυλακής πηγαίνει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, γιατί έχει σχέση με επιχειρησιακές πράξεις και το υπόλοιπο τμήμα μένει στο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αντιθέτως γίνεται ένας εξορθολογισμός του έργου του Λιμενικού.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του β΄ γύρου έρχεται στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας για να κάνει την αξιολόγηση για τη δόση του Δεκεμβρίου. Αποκλείει η κυβέρνηση από αυτήν την αξιολόγηση να προκύψουν νέα μέτρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το αποκλείουμε. Νέα μέτρα δεν πρόκειται να υπάρξουν.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επειδή λέτε συνέχεια ότι αυτό που σας νοιάζει είναι η μάχη του αυτονόητου, για σας είναι αυτονόητο ότι έχουμε φτάσει στο παραπέντε για να αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και πάλι είστε σε μια διαπραγμάτευση με τους βενζινοπώλες; Και επίσης είναι αυτονόητο ότι οι καταναλωτές θα πληρώσουν 30% πάνω το πετρέλαιο θέρμανσης φέτος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, για το πετρέλαιο θέρμανσης υπάρχει ένα σχέδιο και έχουμε πει ότι υπάρχει περίπτωση να εξισωθεί και αν εξισωθεί, θα υπάρχει μηχανισμός που θα αποσβαίνει τις επιβαρύνσεις. Όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη φερόμενη άρνηση των βενζινοπωλών, σήμερα στις πέντε η ώρα έχει συνάντηση μαζί τους ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Κουσελάς. Αυτό, όμως, που θέλω να πω είναι ότι η κυβέρνηση έχει καταβάλλει στους προμηθευτές περίπου 1,1 δις. ευρώ, ενώ το συγκεκριμένο πρόβλημα αφορά στην καταβολή λιγότερου από ένα εκατομμύριο ευρώ. Και υπάρχουν φυσικά και τεχνικές αδυναμίες στο να πληρωθούν κάποιοι προμηθευτές γιατί δεν έχουν φορολογική ενημερότητα κι έχουν φορολογικές εκκρεμότητες. Η κυβέρνηση από την πλευρά της είναι συνεπής.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Για την τιμή που θα πληρώσουν οι καταναλωτές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η τιμή του πετρελαίου είναι μια σύνθετη υπόθεση. Εμείς προσπαθούμε ώστε οι καταναλωτές να πληρώνουν το λιγότερο δυνατόν.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Σε ποια χώρα οι υπηρεσίες του ΙΚΑ απαντούν πως είναι προτιμότερο να γίνει ακρωτηριασμός, παρά να σας χορηγήσουμε παπούτσια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επειδή αναφέρεστε σε ένα συγκεκριμένο μεμονωμένο ζήτημα είναι γνωστό ότι τόσο ο αρμόδιος υπουργός κ. Λοβέρδος, όσο και ο Διοικητής του ΙΚΑ κ. Σπυρόπουλος παρενέβησαν αμέσως έτσι ώστε να σταματήσει αυτή η στρεβλή αντιμετώπιση -ή όπως θέλει να τη χαρακτηρίσει κανείς- από υπηρεσιακούς παράγοντες.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχω ρωτήσει επανειλημμένως για τους προμηθευτές των νοσοκομείων. Σήμερα ανακοίνωσαν ότι δεν θα παραδώσουν υλικά στα νοσοκομεία. Το προηγούμενο διάστημα διαβεβαιώνατε ότι θα λυθεί το πρόβλημα, όμως μόνο λύση δεν φαίνεται.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ζήτημα των προμηθευτών των νοσοκομείων είναι μείζον. Γνωρίζουμε ότι είναι μια από τις παθογένειες που έχουμε βρει από το παρελθόν. Φυσικά είναι κάτι το οποίο λύνεται, γιατί ήδη έχουν καταβληθεί - στο παρελθόν έχω αναφέρει και συγκεκριμένα ποσά- πολύ μεγάλα ποσά από αυτά που τους οφείλονταν και θα καταβληθούν και τα υπόλοιπα. Εκείνο, όμως που είναι το σημαντικό ως προς τις προμήθειες των νοσοκομείων είναι ότι για πρώτη φορά γίνεται εξορθολογισμός. Για πρώτη φορά γίνεται μια πολύ μεγάλη εξοικονόμηση όλων αυτών των πόρων που σπαταλούνταν μέσα από τα νοσοκομεία, πόρων που στερούνταν από τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας υγείας.

ΣΠΑΝΟΥ: Ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Παπασπύρος έκανε μια πρόταση κατά την οποία οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν θα πρέπει να συμμετάσχουν στα Δ.Σ. όταν πρόκειται για αποφάσεις που αφορούν συμβάσεις, μετοχοποιήσεις κ.τ.λ.. Και αναρωτιέμαι εάν υπάρξει αυτή η αποχή των εκπροσώπων των εργαζομένων πως θα νομιμοποιηθούν τέτοιου είδους διαδικασίες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα το αντιμετωπίσουμε όταν αποφασιστεί. Είναι πρόταση και θα τη δούμε όταν έρθει.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ο Πρωθυπουργός πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει τις εξωθεσμικές, όπως λένε οι υπουργοί της κυβέρνησης, δραστηριότητες του αδελφού του κ. Νίκου Παπανδρέου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Λειτουργούμε βάσει των θεσμών και γι` αυτό πηγαίνει καλά και η ελληνική οικονομία με τις επενδύσεις, την προσέλκυση επενδύσεων στο μέτρο του δυνατού.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Άρα, ο κ. Νίκος Παπανδρέου είναι θεσμός που πήγε στο Ντουμπάι...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό το συμπέρασμα βγάλατε;

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Δεν θα το αντιμετωπίσετε κάπως; Γιατί πολλοί υπουργοί είναι ενοχλημένοι, από ό,τι διαβάζουμε στις εφημερίδες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στις εφημερίδες διαβάζουμε πάρα πολλά και πολλά από τα οποία δεν έχουν υπόσταση. Εμείς αυτά που κάνουμε είναι όλα στο φως και αυτή η κυβέρνηση δουλεύει για να πηγαίνει καλά η ελληνική οικονομία. Φαίνεται ότι έχουμε αποτελέσματα. Αλλά δουλεύει και για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και φαίνεται ότι έχουμε αποτελέσματα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα εξακολουθήσει να έχει ρόλο ο αδελφός του Πρωθυπουργού στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, όπως ο ίδιος δηλώνει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα συμπεράσματα τα βγάζετε εσείς.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Αν θέλετε να μου απαντήσετε όμως...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα.

Καλό σας απόγευμα.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 11 October 2010 - 20:17:20 UTC