Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-01-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-1886096152-1295945807=:13754 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 312672950

Έκδοση 1

BRIEFING(240111)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε την κυβέρνηση της χώρας, θέσαμε τη διαφάνεια και την αξιοπιστία, ως πρώτο μέλημά μας. Η διαφάνεια αποτελεί κυρίαρχο συστατικό στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αποτελεί επιθυμία των πολιτών, φυσικά και της κυβέρνησης.

Απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση την οποία η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι διαθέτει. Επιθυμούμε τη διαφάνεια, την επιδιώκουμε σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής και το αποδεικνύουμε καθημερινά.

Θεσπίσαμε τη «Διαύγεια» ώστε αφενός, ο κάθε πολίτης να γνωρίζει πού δαπανάται από το κράτος μέχρι και το τελευταίο ευρώ από τους φόρους και τους κόπους του και αφετέρου, η ίδια η Δημόσια Διοίκηση να λογοδοτεί καθημερινά στην κοινωνία και να προλαμβάνει τυχόν αλόγιστες πράξεις και δαπάνες.

Η καθολική καθιέρωση του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις του Δημοσίου έρχεται να βάλει τέλος σε ένα αδιαφανές καθεστώς γκρίζων προσλήψεων και κομματικής ομηρίας πολλών συμπολιτών μας.

Ακόμη και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων έρχεται να εξαλείψει αδιαφανείς, πολλές φορές, περιπτώσεις, πρακτικές με κινήσεις κάτω από το τραπέζι και καταστάσεις που καθιστούσαν την πρόσβαση σε σειρά επαγγελμάτων, απαγορευτική κυρίως, για τους νέους συμπολίτες μας.

Στις Εξεταστικές Επιτροπές που συστήθηκαν, είναι φανερή η προσπάθεια της κυβέρνησης να χυθεί άπλετο φως. Να μη μείνει καμία σκιά σε υποθέσεις που ταλάνισαν τον τόπο και εξόργισαν τους πολίτες.

Στο πλαίσιο του υφιστάμενου Συντάγματος εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια, ώστε οι πολίτες να μάθουν επιτέλους την αλήθεια.

Θωρακίζουμε, ωστόσο, το πολιτικό σύστημα, ώστε ποτέ ξανά να μην επαναληφθούν τέτοιες καταστάσεις και λαμβάνουμε συγκεκριμένα μέτρα ως προς αυτό.

Επιφέρουμε τροποποίηση στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, όσο το επιτρέπει το παρόν Σύνταγμα, μέχρι να αλλάξει οριστικά ο νόμος. Παράλληλα, αυστηροποιούμε τους κανόνες για το πόθεν έσχες των πολιτικών, αλλά και θεσπίζουμε συγκεκριμένους αυστηρούς κανόνες για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων. Γι` αυτό το λόγο ήδη έχει συσταθεί επιστημονική επιτροπή, που σύντομα θα παρουσιάσει το πόρισμά της. Πόρισμα το οποίο θα περάσει στη συνέχεια από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το βρίσκετε αρκούντως ορθολογικό από τη μια να έχουμε 30% με 40% αποφυγή πληρωμής εισιτηρίων στα αστικά Μέσα Μεταφοράς και από την άλλη να αυξάνεται το εισιτήριο; Μια ορθολογικά σκεπτόμενη και συγκροτημένη κυβέρνηση δεν θα έπρεπε πρώτα να προσπαθήσει να περιορίσει αυτό το φαινόμενο και εκ των υστέρων να αυξήσει τα εισιτήρια; Γιατί πάλι οι ίδιοι θα πληρώσουν. Αυτό που συμβαίνει και στη φοροδιαφυγή, που πάντα αυξάνονται οι φόροι γι` αυτούς που ήδη πληρώνουν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, όσον αφορά στη φοροδιαφυγή, δεν συμβαίνει αυτό. Συνέβαινε κάποτε. Εμείς ήδη έχουμε καθιερώσει ένα φορολογικό σύστημα το οποίο, κατά το δυνατόν, είναι σαφέστερα κοινωνικά δίκαιο και μάλιστα με ένα σχέδιο νόμου και μια τροποποίηση στους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς που αυτές τις ημέρες θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο, έτσι ώστε πραγματικά να πληρώνουν αυτοί που πρέπει να πληρώνουν. Ως προς την αύξηση των εισιτηρίων είναι απαραίτητη για να συσταθούν αυτοί οι οργανισμοί. Φυσικά, παράλληλα δημιουργούμε εκείνους τους μηχανισμούς, έτσι ώστε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη μη πληρωμή εισιτηρίων. Οι αστικές συγκοινωνίες αφορούν το δημόσιο συμφέρον. Θα έχουν πάντα δημόσιο χαρακτήρα και έχουμε δεσμευτεί γι` αυτό και επιτέλους, βάζοντας μαχαίρι στο μεγάλο πανηγύρι που γινόταν και στις αστικές συγκοινωνίες, προσπαθούμε να θεραπεύσουμε το δημόσιο συμφέρον που σημαίνει καλύτερη εξυπηρέτηση και καλύτερες υπηρεσίες προς τον πολίτη. Φυσικά και με τις πλέον προσιτές τιμές, τουλάχιστον σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε πραγματικά οι πολίτες να έχουν τις αστικές συγκοινωνίες τις οποίες και μέσω των φόρων πληρώνουν και οι οποίες τους αξίζουν.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχετε αρχίσει να θυμίζετε Καραμανλή, ενεστώτας διαρκείας, πάντα. «Κάνουμε, δημιουργούμε, φτιάχνουμε». Από πέρυσι τι κάνατε για να περιορίσετε αυτή την αποφυγή πληρωμής εισιτηρίων και τώρα φέρνετε πρώτα την αύξηση των εισιτηρίων και εκ των υστέρων τους μηχανισμούς, αν θα υπάρξουν αυτοί οι μηχανισμοί. Ποιοι πληρώνουν κ. Εκπρόσωπε; Οι πιο φτωχοί πληρώνουν αυτά τα εισιτήρια. Οι πιο φτωχοί διακινούνται. Ουδείς λέει ότι δεν πρέπει να αυξηθούν. Αλλά, μήπως έπρεπε να υπάρξει μια άλλη ενέργεια πριν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ότι θυμίζουμε Καραμανλή είναι ανυπόστατο, γιατί, αυτό αποδεικνύεται από έναν απολογισμό που μπορεί να κάνει κάποιος, της εξαετούς κυβέρνησης Καραμανλή, με τη μόλις ενός χρόνου δικής μας κυβέρνησης. Αυτά που θα μπορούσε να κάνει και θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση Καραμανλή, εάν γινόταν τότε, τώρα θα είχαμε αστικές συγκοινωνίες που θα ήταν υγιείς και δεν θα χρειαζόταν και καμία αύξηση εισιτηρίου. Από εκεί και πέρα, όμως, αποσπασματικά δεν γίνεται τίποτε. Εμείς βάζουμε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των αστικών συγκοινωνιών, έτσι ώστε να υπάρχει το καλύτερο αποτέλεσμα και η καλύτερη παροχή υπηρεσιών των αστικών συγκοινωνιών προς τον πολίτη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μια επεξήγηση. Το ότι θυμίζετε Καραμανλή είναι σημειολογικό για τη χρήση του ενεστώτα διαρκείας, η οποία είναι και η εύκολη καταφυγή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, η εύκολη καταφυγή είναι ο μέλλοντας, το «θα κάνουμε». Ο ενεστώτας είναι ακριβώς αυτό που κάνουμε. Αλλά, η διαφορά μας είναι ότι εμείς περιγράφουμε αυτά που ήδη κάνουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, στην εισαγωγική σας τοποθέτηση αναφέρατε ότι εξαντλήσατε όλα τις δυνατότητες που υπάρχουν μέσα στο υπάρχον συνταγματικό πλαίσιο για τη διερεύνηση όλων αυτών των περιπτώσεων αδιαφάνειας και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος. Να συμπεράνω, λοιπόν, ότι για εσάς ολοκληρώθηκε η προσπάθεια στη σημερινή δεδομένη κατάσταση, από συνταγματικής πλευράς και η εκκρεμούσα, μέχρι στιγμής, πρότασή σας για τα παραποιημένα στοιχεία για την οικονομία, ως Εξεταστικής Επιτροπής, θα προχωρήσει ή όχι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αν αναφέρεστε, πρώτα απ` όλα, στο αν εξαντλήσαμε τα περιθώρια στην Επιτροπή για τη Siemens, ας περιμένουμε να κατατεθεί πρώτα το πόρισμα για να μπορούμε να κρίνουμε. Η βούληση της κυβέρνησης είναι σαφέστατη, είναι ισχυρότατη. Καμία σκιά. Αυτό είναι δεδομένο. Γι` αυτό ακριβώς, σαφώς και υπάρχει η πάγια και διαρκής εντολή του Πρωθυπουργού να εξαντλούνται όλες οι δυνατότητες που παρέχει ο νόμος, το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής, έτσι ώστε όποια εργαλεία, ό,τι μας διαθέτει ο νόμος σήμερα, να τα θέτουμε στην υπηρεσία της εξεύρεσης της αλήθειας. Από εκεί και πέρα, εξήγησα και προηγουμένως, ότι αυτό, φυσικά, δεν μας αρκεί και κάνουμε πολύ μεγάλα βήματα, έτσι ώστε να ισχυροποιηθεί το νομικό πλαίσιο. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι αν δεν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση, όπως υπάρχει σήμερα, κανένα νομικό πλαίσιο όσο ισχυρό και να είναι, δεν μπορεί να οδηγήσει στην ανεύρεση της αλήθειας. Και αυτό αποδείχθηκε γιατί κάπως έτσι έγινε και με τη Ν.Δ. Ενώ υπήρχε αυτό το νομικό πλαίσιο για τη Siemens ξεκινήσαμε να συζητάμε από το Φεβρουάριο και μετά. Από τη στιγμή λοιπόν, που υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση, όλα τα υπόλοιπα εργαλεία προς διερεύνηση της αλήθειας εξευρίσκονται. Όσον αφορά την Εξεταστική για τα παραποιημένα στοιχεία, υπάρχει κατατεθειμένη από τον Φεβρουάριο. Είναι λογικό, ότι δεν μπορεί να λειτουργούν συγχρόνως πολλές Εξεταστικές. Βούλησή μας είναι να φέρουμε σε πέρας και εκείνη την υπόθεση, εφόσον αποδειχθεί ότι υπάρχουν παραποιημένα στοιχεία -και το γνωρίζουμε βέβαια όλοι αυτό- τα οποία πήγαιναν στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φθάσαμε σε ένα τεράστιο σημείο αναξιοπιστίας. Πάντως, γενικότερα, επειδή διάβασα αυτές τις ημέρες στον Τύπο ότι υπάρχει βούληση της κυβέρνησης να σταματήσει τις Εξεταστικές Επιτροπές, κάτι τέτοιο, δεν ισχύει. Η βούληση είναι ξεκάθαρη και σαφέστατη, να διερευνηθεί οποιαδήποτε σκιά. Και γι` αυτό καλό θα είναι να μην απαξιώνουμε τις Εξεταστικές Επιτροπές, γιατί και τα αποτελέσματα που φέρνουν είναι πολύ σημαντικά και ελπίζουμε αυτό να αποδειχθεί και με το πόρισμα για την Εξεταστική Επιτροπή της Siemens.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήδη ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. ζητά αστικές αποζημιώσεις από τη Siemens, πράγμα που προϋποθέτει κίνηση της κυβέρνησης και βεβαίως κάποιων μεγάλων ΔΕΚΟ που ζημιώθηκαν με μηνυτήρια κίνηση ουσιαστικά ή κάποια αγωγή κατά της γερμανικής εταιρείας. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε ένα τέτοιο βήμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα και με συγκεκριμένα βήματα, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ζημία του Δημοσίου και απ` αυτή την υπόθεση της Siemens, η οποία ταλανίζει τη χώρα μας και την έχει ζημιώσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Ακόμη, από τις 12 Φεβρουαρίου του 2008, στην πρώτη πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για Εξεταστική αναφορικά με τη Siemens, την οποία απέρριψε φυσικά η κυβέρνηση της Ν.Δ., υπενθυμίζω ότι ο νυν Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε πει στην κυβέρνηση Καραμανλή, «τι έπρεπε να κάνετε ως κυβέρνηση», τα εξής δύο πράγματα: Πρώτον, να στραφείτε ταυτόχρονα νομικά εναντίον της γερμανικής μητρικής εταιρείας Siemens και εναντίον του ελληνικού παραρτήματος, διεκδικώντας αστικές αποζημιώσεις. Και δεύτερον, να κινήσετε άμεσα όλες εκείνες τις νομικές διαδικασίες, ώστε οι φυσικοί αυτουργοί Έλληνες και αλλοδαποί να συλληφθούν και να δώσουν λόγο στην ελληνική Δικαιοσύνη. Για ευνόητους λόγους ή για δικούς τους λόγους, τότε η Ν.Δ. απέρριψε αυτή την πρόταση για την Εξεταστική της Siemens. Την πρόταση για την Εξεταστική της Siemens εμείς τη φέραμε τώρα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και φυσικά και τα δύο γίνονται. Δηλαδή και η Εξεταστική Επιτροπή υπάρχει, σε λίγο θα έχουμε πόρισμα, αλλά φυσικά και η βούληση της κυβέρνησης να αποζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο, να υπάρχει αποκατάσταση της όποιας ζημίας του ελληνικού Δημοσίου είναι ισχυρή και φυσικά θα εκδηλωθεί με συγκεκριμένες πράξεις.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε πότε εκτιμάτε ότι θα εκδηλωθεί η συγκεκριμένη βούληση της κυβέρνησης με συγκεκριμένες πράξεις; Θα περιμένετε τι, το πέρας της Εξεταστικής;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σύντομα.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Και με ποιό τρόπο ακριβώς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν εκδηλωθεί, θα δούμε, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πολύ σύνθετος ο τρόπος, υπάρχουν νομικά ζητήματα. Πάντως, η βούληση της κυβέρνησης είναι να ζητήσει την αποκατάσταση της ζημίας σε συγκεκριμένα πλαίσια.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Από μερίδα του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης γίνεται έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι η Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens απέφυγε να διερευνήσει την πτυχή του σκανδάλου που έχει να κάνει με τα κομματικά ταμεία. Και εκεί, προφανώς, φαίνεται να υπάρχει μία πολύ μεγάλη σκιά. Είναι αποφασισμένο το κυβερνών κόμμα να ρίξει φως σ' αυτή τη σκιά; Και με βάση το πόρισμα που θα βγει σήμερα, πιστεύετε ότι η κυβέρνηση έχει την εκτίμηση πως στοιχειοθετούνται ευθύνες πολιτικές κι αν όχι και ποινικές σε στελέχη και του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η απορία σας είναι λογική. Θα ήταν τελείως άκομψο και τελείως απρόσφορο να επιχειρήσω να σας ενημερώσω τώρα για το πόρισμα της Εξεταστικής για τη Siemens, γιατί δεν το γνωρίζω. Το πόρισμα θα κατατεθεί, έτσι όπως πληροφορούμαι, σήμερα το απόγευμα ή το βράδυ. Συνεπώς, ας περιμένουμε να δούμε το πόρισμα. Και όλες αυτές οι τοποθετήσεις περί μη διερεύνησης του πολιτικού χρήματος και στα ταμεία των κομμάτων, ελπίζω ότι θα απαντηθούν από την Εξεταστική Επιτροπή. Να υπενθυμίσω μόνον ότι υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία, όπου υπάρχει συγκεκριμένη Επιτροπή της Βουλής με συμμετοχή ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, η οποία ελέγχει τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Συνεπώς, ας δούμε, πρώτα απ' όλα, τί λέει το πόρισμα και μετά να εκφέρουμε τις κρίσεις μας. Κι εδώ θα είμαστε να το σχολιάσουμε όσο θέλετε. Πάντως, η βούληση της κυβέρνησης παραμένει ισχυρή στη διερεύνηση σε όλα τα επίπεδα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, έχετε κάποιο σχόλιο για τις κινητοποιήσεις που άρχισαν ήδη οι αγρότες για θέματα τα οποία δεν έχουν λυθεί και από την κυβέρνηση αυτή και από την προηγούμενη και κλείνουν τους δρόμους πάλι με τα τρακτέρ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι αλήθεια ότι τα προβλήματα της αγροτικής ζωής και των αγροτών είναι πολλά. Μάλιστα πολλά εξ αυτών είναι δυσεπίλυτα και λόγω των νέων συνθηκών υπό τις οποίες εργάζονται οι αγρότες. Όμως, από εκεί και πέρα, οφείλω να υπενθυμίσω ότι είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση έχει δώσει αποζημιώσεις στον πιο έγκαιρο χρόνο και μάλιστα με τον εγκυρότερο τρόπο. Από την άλλη μεριά, γίνεται μια σειρά πολλών μεγάλων βημάτων για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, για την εξυγίανση των συνεταιρισμών, έτσι ώστε μέσα από τους συνεταιρισμούς να περάσει και να υπάρχει η εμπορευματοποίηση της αγροτικής παραγωγής. Μάλιστα, αυτό συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Πράγματι, αυτή η κυβέρνηση βλέπει με ένα διαφορετικό μάτι το επάγγελμα του αγρότη. Μιλάμε, πλέον, για επαγγελματίες αγρότες και για το μητρώο των αγροτών. Συνεπώς, πιστεύω πως δεν υπάρχει λόγος να γίνονται κινητοποιήσεις, όχι γιατί δεν έχουν προβλήματα οι αγρότες, αλλά γιατί τα πολλά και χρόνια προβλήματα αρχίζουν να αντιμετωπίζονται με έναν σωστό και έγκυρο τρόπο. Η δε ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος η οποία περνά μέσα από συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις έχει ήδη γίνει.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση γι' αυτό το θέμα έχει προβλέψει, έχει μεριμνήσει να υπάρξει διάλογος με τους αγρότες προκειμένου να μην κλείσουν πάλι εθνικές οδικές αρτηρίες και να ταλαιπωρηθούν πάλι οι άνθρωποι που δεν φταίνε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: O διάλογος είναι ήδη ανοιχτός. Η κυβέρνηση συνδιαλέγεται με τους αγρότες, έχει συγκεκριμένες προτάσεις, συγκεκριμένα μέτρα να προβάλει και φυσικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει ταλαιπωρία των Ελλήνων πολιτών και μάλιστα σε περίοδο κρίσης.

ΤΖΑΝΕΤΤΑΤΟΣ: Τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους επιμένουν. Τί απαντά η κυβέρνηση; Συνεχίζετε να διαψεύδετε αυτά τα σενάρια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σαφώς και τα διαψεύδουμε. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να τηρούμε τους στόχους μας. Τηρώντας τους στόχους, βλέπουμε ότι η ελληνική οικονομία βαίνει προς το καλύτερο και θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση. ΄Εχουμε σχέδιο το οποίο υλοποιούμε και φυσικά διαψεύδουμε πλήρως όλα τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Φοβάται συνολικά η κυβέρνηση νέα οριζόντια μέτρα επί δικαίων και αδίκων, όπως ο κ. Λοβέρδος; Τον εξέφρασε τον φόβο του ο κ. Λοβέρδος χθες στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ».

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Λοβέρδος είπε και άλλα πράγματα στη συνέντευξή του. Και φυσικά είναι δεδομένο και το έχω πει και εγώ σ' αυτή την αίθουσα πάρα πολλές φορές, ότι εάν τηρούμε τους στόχους μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Αυτό είναι δεδομένο.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν όλα αυτά που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την επαναγορά ομολόγων, όλες αυτές τις προτάσεις που συζητούνται στην Ε.Ε. εάν γίνονται ερήμην μας ή τελικά παίζουμε και εμείς κάποιο ρόλο. Εάν δηλαδή το Βερολίνο αποφασίζει με εμάς ή χωρίς εμάς.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι συζητήσεις, δεν υπάρχουν αποφάσεις. Η θέση μας όπως και η θέση της Ε.Ε. είναι συγκεκριμένη. Δεν τίθεται θέμα εφαρμογής τέτοιων σεναρίων. Η τήρηση των στόχων είναι η μόνη πραγματικότητα, το μόνο πραγματικό σενάριο το οποίο και υλοποιείται.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Πάντως τελικά ο κ. Πάγκαλος δεν εξέφραζε προσωπικές απόψεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι αυτό το θέμα το έχουμε εξαντλήσει. Εάν θέλετε να το τεκμηριώσετε, μπορώ να σας απαντήσω.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Επειδή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ουσιαστικά αποδοκιμάστηκε από την κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες γιατί τελικά από ότι φαίνεται εκ των υστέρων αποκάλυψε το τι συμβαίνει στο παρασκήνιο και τι διαπραγματεύσεις υπάρχουν περί της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πού; Στην ελληνική κυβέρνηση;

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Όχι, στις Βρυξέλλες , στο Βερολίνο...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καθημερινά όλο αυτό το διάστημα της κρίσης δημοσιοποιούνται πάρα πολλές απόψεις και συζητήσεις. Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι τους τελευταίους 15 μήνες πολλοί από αυτούς που διακινούν τέτοια σενάρια μας πτώχευαν και αποδείχθηκε ότι δεν έχουμε πτωχεύσει αλλά αντίθετα υπάρχει προοπτική να ξεπεράσουμε την κρίση με προϋποθέσεις και όρους που θέτουμε ως κυβέρνηση. Άρα τα σενάρια είναι σενάρια και δεν έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα. Εμείς τηρούμε τους στόχους μας και έχουμε σχέδιο το οποίο υλοποιούμε.

ΤΖΑΝΕΤΤΑΤΟΣ: Πέρα από το σχέδιο και από το πρόγραμμα που έχετε, εσείς σε τέτοιες συζητήσεις μπαίνετε; Συζητάτε ή θα συζητούσατε θεωρητικά μία τέτοια εξέλιξη για μια συνολική λύση στο ελληνικό πρόβλημα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι. Είναι ξεκάθαρο ότι η μόνη συζήτηση στην οποία συμμετέχουμε είναι για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ και μόνο.

ΣΠΑΝΟΥ: Μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από αρχές Φεβρουαρίου, δεν θα υπάρξει νέα μείωση μισθών μέσω περικοπής εξορθολογισμού επιδομάτων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ενιαίο μισθολόγιο έχει ως σκοπό να υπάρχει ίδια αμοιβή σε δημοσίους υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα και αυτό είναι ξεκάθαρο. Το θέμα των επιδομάτων είναι πολυσύνθετο και θα αντιμετωπισθεί. Το ενιαίο μισθολόγιο είναι θέμα εφαρμογής κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας για να μπορούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να αποδίδουν από τη στιγμή που θα αμείβονται και με τον ίδιο τρόπο.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-1886096152-1295945807=:13754--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 25 January 2011 - 8:56:28 UTC