Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-01-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-1671977874-1296169414=:4523 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 313172667

Έκδοση 1

BRIEFING(27012011)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Η κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά ότι θέτει το εθνικό συμφέρον, ως ύψιστη προτεραιότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, με ισχυρή πολιτική βούληση και με βάση την αξιοπιστία μας που έχουμε ανακτήσει, όταν διαπιστώνουμε ότι θίγεται το εθνικό συμφέρον, ότι ζημιώνεται η χώρα, είμαστε αποφασισμένοι να διερευνούμε και να διεκδικούμε οτιδήποτε έχει να κάνει με την περιουσία του ελληνικού λαού.

Γι` αυτό το λόγο, όπως γνωρίζετε, ο υπουργός Επικρατείας είχε στείλει επιστολή στη Siemens -υπήρξε μάλιστα και αντίστοιχη απάντηση- για την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί το ελληνικό Δημόσιο.

Κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, πρακτικά και νομικά, ώστε να αποζημιωθεί η χώρα για τη ζημία που έχει προκληθεί. Αυτό, όμως, δεν αρκεί. Απαιτείται -και τo υλοποιούμε - η θωράκιση των θεσμών, ώστε να μην έχουμε παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Είναι απαραίτητη η διαφάνεια στο δημόσιο βίο, τόσο σε επίπεδο Δημόσιας Διοίκησης, όσο και σε επίπεδο προσώπων, πολιτικών κλπ. Οι κινήσεις μας είναι σαφείς: Διαύγεια, ΑΣΕΠ, ουσιαστικό πόθεν έσχες των πολιτικών -από τις 6 Ιανουαρίου υπάρχει η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, κ. Ραγκούση, για το αναδρομικό πόθεν έσχες των πολιτικών- αυστηρός έλεγχος στα οικονομικά των κομμάτων και αλλαγή στον εκλογικό νόμο, στη βάση που ανέφερε χθες και ο Πρωθυπουργός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκε ακόμη, όπως γνωρίζετε, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τα θεμέλια του οποίου είχαν τεθεί από το 2010 και πλέον υλοποιείται πλήρως. Η φορολογική δικαιοσύνη για την κυβέρνηση είναι μείζον ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να συνεχίζεται μια έκνομη κατάσταση, όπου συνεπείς πολίτες καλούνται να σηκώσουν το φορολογικό βάρος, ενώ κάποιοι άλλοι συστηματικά φοροδιαφεύγουν εις βάρος των συνεπών πολιτών. Αντιμετωπίζουμε, λοιπόν, δραστικά τη φοροδιαφυγή, βάζοντας τέρμα στο φορολογικό άσυλο που απολαμβάνουν επί πολλά χρόνια κάποιοι. Η φορολογική δικαιοσύνη είναι ζήτημα ευνομίας για την κυβέρνηση, είναι ζήτημα σωστής λειτουργίας της Πολιτείας και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ του κράτους και των πολιτών. Και αυτή την αποκατάσταση, την εφαρμόζουμε, την επιδιώκουμε, την υλοποιούμε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για κατάχρηση του ασύλου στη Νομική. Θα ήθελα τη θέση της κυβέρνησης, επί του θέματος αυτού.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει ένα σαφές θεσμικό και νομικό πλαίσιο για το άσυλο. Είναι ευθύνη του καθενός, ανάλογα με την κατάσταση της καταπάτησης ή όχι του ασύλου, να αναλάβει τις ευθύνες του. Από τη στιγμή που καταπατείται το άσυλο υπάρχει δεδομένη διαδικασία, άκρως δεσμευτική, για τα όργανα. Η διαδικασία είναι γνωστή. Απαιτείται σύγκληση του πρυτανικού συμβουλίου, εάν υπάρχει διαπίστωση ότι καταπατείται το άσυλο και πρόσκληση σε εισαγγελέα για να υπάρξουν και τα δέοντα από εκεί και πέρα.

ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Η κυβέρνηση δεν βλέπει συγκεκριμένες ευθύνες υπουργών γι` αυτό που έγινε στη Νομική;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως προς τι;

ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Γιατί μπήκαν οι μετανάστες μέσα και αργότερα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να δηλώσουμε, το δήλωσε και ο Πρωθυπουργός με κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτοί οι μετανάστες, άσχετα εάν είναι νόμιμοι ή λαθραίοι, γίνονται πραγματικά θύματα και εργαλεία σε μικροπολιτικές κάποιων οι οποίοι προσπαθούν, εκμεταλλευόμενοι τη δυστυχία αυτών των ανθρώπων και γενικώς των μεταναστών, να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, να δημιουργήσουν βίαιες εντάσεις, έτσι ώστε πραγματικά -αυτό προσδοκούσαν, αυτό περίμεναν- να έχουμε μια Αθήνα διαφορετική απ` αυτή που υπάρχει σήμερα. Με επεισόδια, με αναστάτωση και με πολύ πιο δραματικές συνέπειες απ` αυτές που ζούμε. Είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή, ότι αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τη βία, σε όλα τα επίπεδα. Από εκεί και πέρα, φυσικά, υπάρχει όπως προανέφερα, το θεσμικό πλαίσιο. Είναι σαφές και καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Από την πλευρά της η Πολιτεία, σε επίπεδο κυβέρνησης, έλαβε όλα εκείνα τα μέτρα και ακόμη τα λαμβάνει, έτσι ώστε να υπάρχει η καλύτερη και η πιο ενδεδειγμένη για όλους, λύση.

ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Δηλαδή, πριν μπουν, η κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεν έχει ευθύνη για να μη μπουν αυτοί οι άνθρωποι μέσα στο άσυλο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα υπάρχει άσυλο. Η παρεμπόδιση της εισόδου σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα είναι κατάργηση του ασύλου. Δεν υπήρχε περίπτωση, η ελληνική Πολιτεία να κάνει κάτι τέτοιο. Εφόσον δεν υπήρχε καμία ενημέρωση, δεν υπήρχε καμία επίσημη πρόσκληση των πρυτανικών Αρχών δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί η είσοδος οποιουδήποτε, σε οποιοδήποτε πανεπιστημιακό ίδρυμα, όπως δεν μπορεί να αποκλειστεί και τώρα, φυσικά. Δεν υπήρχε επίσημη πρόσκληση από κανέναν. Συνεπώς και η Αστυνομία και η Πολιτεία έκανε το καθήκον της.

ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ: Όταν τελειώσει αυτή η ιστορία, η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για το άσυλο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, το συγκεκριμένο νόμο τον έχει θεσπίσει, τον έχει ψηφίσει η Ν.Δ. Είναι νόμος της Ν.Δ., γι` αυτό σήμερα όταν η Ν.Δ. αναφέρεται στην κατάργηση του ασύλου θα πρέπει να είναι πιο τεκμηριωμένη, πιο πιστευτή και φυσικά να έχει και μια ενιαία γραμμή. Ο κ. Σαμαράς, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, είπε ότι θα πρέπει να καταργηθεί το άσυλο. Ο αρμόδιος τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., κ. Σπηλιωτόπουλος, είπε ότι το άσυλο είναι άσυλο και θα παραμείνει άσυλο. Και μετά, ο κ. Λυκουρέντζος διευκρίνισε ότι ο κ. Σαμαράς δεν εννοούσε πλήρη κατάργηση, εννοούσε τη μη καταστρατήγηση του ασύλου. Εμείς έχουμε συγκεκριμένη θέση. Υπάρχει συγκεκριμένο νομικό και θεσμικό πλαίσιο. Το θέμα είναι να τηρείται και να εφαρμόζεται αυτό το νομικό πλαίσιο, γιατί γίνεται μια συζήτηση, η οποία δεν έχει να κάνει με την ύπαρξη νόμου ή όχι. Ο νόμος υπάρχει, έχει σαφέστατες προδιαγραφές, έχει προϋποθέσεις. Το ζήτημα σήμερα είναι να τηρείται αυτός ο νόμος.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Πιέζει η κυβέρνηση, όμως, όταν συμβαίνουν παρόμοια φαινόμενα, τις κατά τόπους πρυτανικές Αρχές να κάνουν τη δουλειά τους; Γιατί αυτό που διαγνώνουμε σήμερα είναι μια απροθυμία των πρυτανικών Αρχών να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το σχόλιό σας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η υπουργός Παιδείας, από το 2010 είχε ζητήσει από όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να καθορίσουν συγκεκριμένα το χώρο ασύλου. Γιατί το άσυλο δεν είναι μια γενική και αφηρημένη έννοια. Το άσυλο έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό, να προστατεύσει την έρευνα και τη διδασκαλία. Συνεπώς, υπάρχουν ορισμένοι και συγκεκριμένοι χώροι, όπου ασκούνται αυτές οι δραστηριότητες. Κάποια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα πραγματικά όρισαν και προσδιόρισαν τους χώρους του ασύλου και κάποια όχι. Ένα απ` αυτά είναι και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η κ. Διαμαντοπούλου, όλες αυτές τις ημέρες, είχε επαφές με τις πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Χθες, μάλιστα, ζήτησε και την επισκέφθηκε στο γραφείο της, σύσσωμο το Πρυτανικό Συμβούλιο, για να εξετάσουν από κοντά το μέγιστο αυτό ζήτημα για την κοινωνία μας. Σαφώς, υπάρχει και μια ξεκάθαρη και συνεχής επαφή της κυβέρνησης με τις πρυτανικές Αρχές οι οποίες είναι και οι αρμόδιες να διαπιστώσουν παραβίαση ή μη του ασύλου. Υπάρχουν συγκεκριμένοι θεσμοί, υπάρχουν συγκεκριμένα όρια, τα οποία δεν μπορούμε να υπερβούμε. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Ό,τι περιγράφει ο νόμος εμείς το εφαρμόζουμε. Από εκεί και πέρα, οι υπεύθυνοι κατά το νόμο έχουν και τις ευθύνες τους. Αλλά, επαναλαμβάνω ότι για εμάς το κυρίαρχο είναι να λήξει με τον καλύτερο τρόπο αυτή η κατάληψη του χώρου της Νομικής και φυσικά, γι` αυτό μεριμνά η κυβέρνηση.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Με συγχωρείτε. Δεν ξέρω αν έχετε περάσει πρόσφατα από το κέντρο εκεί. Εάν περάσει κανείς σήμερα από τα Προπύλαια, βλέπει αντίσκηνα. Χθες, έβλεπε παραταγμένους μετανάστες στον πεζόδρομο στο πλάι της Νομικής. Αυτό που θέλω να σας ρωτήσω, εκτός από το θέμα της αισθητικής, είναι εικόνα αυτή της πρωτεύουσας τον τελευταίο καιρό; Ο χώρος των Προπυλαίων είναι ιερός, τουλάχιστον κατά τη δική μου άποψη και την άποψη πολλών ανθρώπων. Σας ικανοποιεί, ως κυβέρνηση, αυτή η εικόνα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν τίθεται θέμα αισθητικής, ούτε θέμα ικανοποίησης της κυβέρνησης. Υπάρχουν νόμοι, που πρέπει να τηρούνται. Υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία, ώστε να εξακριβώνεται αν παραβιάζεται ή όχι το άσυλο, υπάρχουν συγκεκριμένα όργανα που έχουν ευθύνες.

ΣΠΑΝΟΥ: Κάνετε μία πολύ βαριά καταγγελία, ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται αυτούς τους μετανάστες για μικροπολιτικούς λόγους, για να προκαλέσουν βίαιες εντάσεις. Μπορείτε να διευκρινίσετε ποιους εννοείτε; Εννοείτε τον ΣΥΡΙΖΑ; Εννοείτε τον αντιεξουσιαστικό χώρο; Ποιους ακριβώς φωτογραφίζετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι όλοι παρακολουθούμε το τι διαδραματίζεται. Υπάρχει το μεταναστευτικό forum το οποίο, ουσιαστικά, κινεί και όλη αυτή την ιστορία. Από εκεί και πέρα, όντως, υπάρχουν διάφοροι οι οποίοι, πραγματικά, προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την άσχημη κατάσταση των μεταναστών, οι οποίοι φεύγουν από τις χώρες τους για να βρουν μια καλύτερη τύχη. Και ανεξάρτητα από τα ανθρωπιστικά αισθήματα -που δεν τα διαθέτει μόνο μία μερίδα συμπολιτών μας, αλλά τα διαθέτουμε όλοι μας- κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αυτούς τους ανθρώπους για να παίζει τα δικά του παιχνίδια. Αυτό είναι ξεκάθαρο και οι θέσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων θα πρέπει να είναι, επίσης, ξεκάθαρες.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μπορείτε να μας διευκρινίσετε τα όρια της πολιτικής ανοχής της κυβέρνησης; Γιατί καταλαβαίνουμε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαδικασία διαπραγμάτευσης, τρόπο τινά. Αν δεν τελεσφορήσει αυτή η διαδικασία, η κυβέρνηση προτίθεται να παρακολουθεί ες αεί αυτή την κατάσταση στη Νομική;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση δεν παρακολουθεί. Η κυβέρνηση εφαρμόζει τον νόμο. Από τη στιγμή που αυτά τα άτομα βρίσκονται μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου, την πρωτοβουλία την έχει πλέον το ίδιο το πανεπιστήμιο και οι πρυτανικές Αρχές έχουν δώσει μια συγκεκριμένη διορία. Γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαπραγμάτευση, μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου. Εμείς είπαμε ότι δεσμευόμαστε να λήξει όλη αυτή η ιστορία με τον καλύτερο τρόπο. Και γι' αυτό ακριβώς υπάρχουν και προτάσεις και από το Πανεπιστήμιο, αλλά και από μη κυβερνητικές οργανώσεις, να υπάρχει αποκλιμάκωση και φυσικά έξοδος αυτών των ανθρώπων από το Πανεπιστήμιο.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Αν παρ' ελπίδα, κύριε Εκπρόσωπε, αυτή η διορία λήξει και δεν υπάρξει λύση, τότε τι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι θα πρέπει να μην προκαταβάλουμε τις ενέργειες, ούτε του Πανεπιστημίου, ούτε της Πολιτείας και να περιμένουμε να τελειώσει αυτή η ιστορία. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι το ίδιο το Πανεπιστήμιο έχει δώσει διορία.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Εφ' όσον βγουν αυτοί οι άνθρωποι, όπως λέτε, τι θα γίνουν; Θα τους πάτε σε κάποιον χώρο; Έχετε προβλέψει κάτι; Άσυλο δεν πρόκειται να πάρουν απ' ό,τι κατάλαβα. Θα εκδιωχθούν από τη χώρα; Τι θα γίνει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σαφώς και δεν θα πάρουν άσυλο. Εξ άλλου, εξ όσων γνωρίζω, δεν ζητάνε άσυλο. Ζητάνε νομιμοποίηση. Επαναλαμβάνουμε, όμως για άλλη μια φορά, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομιμοποιηθούν άτομα, χωρίς να έχουν τις απαραίτητες κατά τον νόμο προϋποθέσεις. Η τελευταία μαζική νομιμοποίηση έγινε επί Ν.Δ. Δεν γίνονται μαζικές νομιμοποιήσεις, χωρίς τη συνδρομή των απαραίτητων από τον νόμο προϋποθέσεων. Ως προς το τι θα γίνουν όταν βγουν, υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση που τους έχει γίνει. Όπως είπα και προηγουμένως, υπάρχουν Μ.Κ.Ο., υπάρχει και η Εκκλησία και έχουν προτείνει συγκεκριμένους χώρους, ούτως ώστε να οδηγηθούν, με ασφάλεια εκεί, προκειμένου να αποκλιμακωθεί όλη αυτή η κατάσταση και να εγκαταλείψουν το Πανεπιστήμιο, στο οποίο κακώς βρίσκονται.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Και να εγκαταλείψουν και τη χώρα; Θα τους εκδιώξετε μετά από ένα μήνα, όταν λήξει αυτή η ιστορία; Ποια είναι η πρόθεση της κυβέρνησης ερωτώ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα μεταναστευτικής πολιτικής και μου δίνει την ευκαιρία να πω ότι για πρώτη φορά, μετά από αδράνεια πάρα πολλών χρόνων, υπάρχει συγκεκριμένη, συντεταγμένη μεταναστευτική πολιτική. Έχουμε τροποποιήσει τον μεταναστευτικό νόμο, έτσι ώστε η Πολιτεία να αντιμετωπίζει -και με όλα τα συμπληρώματα τα οποία συζητάμε μέχρι σήμερα, το μεγάλο αυτό ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Είπατε ότι υπάρχει νόμος. Οι νόμοι υπάρχουν ενδεχομένως και για να αλλάζουν ή να τροποποιούνται ή να βελτιώνονται. Στη σκέψη της κυβέρνησης υπάρχει βελτιωτική πρόταση του θέματος του ασύλου, για να επανέλθω στην πρώτη ερώτηση του συναδέλφου, μετά τα όσα είπε και ο ύπατος πολιτειακός άρχοντας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω, υπάρχει θεσμικό και νομικό πλαίσιο. Η διαδικασία αλλαγής αυτού του πλαισίου είναι γνωστή. Επαναλαμβάνω, το θέμα δεν είναι ότι δεν υπάρχει σήμερα σωστό θεσμικό πλαίσιο. Αυτό μπορεί να εξετασθεί σε μία άλλη περίπτωση και σε άλλη χρονική φάση. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να δούμε είναι εάν αυτό το νομικό πλαίσιο εφαρμόζεται ή όχι. Είναι θέμα εφαρμογής από τα όργανα που έχουν την ευθύνη να το υλοποιούν. Γενικότερα όμως μπορώ -πέρα από το άσυλο, ως προς τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης- να αναφερθώ στις δηλώσεις που έκανε πριν από λίγο, ο κ. Παπουτσής, μαζί με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερώς στο θέμα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Συγγνώμη που επιμένω, αλλά ο νόμος θεωρείτε πως είναι σωστός, εφ' όσον εφαρμοστεί με τον τρόπο που πρέπει; Δηλαδή περιλαμβάνει το εύρος του ασύλου στον βαθμό που εσείς θα θέλατε ή υπέχει κάποιων τροποποιήσεων κατά τη γνώμη της κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: O νόμος είναι σαφής και ξεκάθαρος. Είμαστε εδώ να δεχθούμε προτάσεις βελτίωσης του νόμου, αλλά εδώ δεν είναι θέμα ύπαρξης ή μη ύπαρξης νόμου. Είναι καθαρά θέμα εφαρμογής του.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Άρα, δεν αποκλείεται στο μέλλον, εφ' όσον υπάρξει μία πρόταση με την οποία να συμφωνείτε, αλλαγή του νόμου για το άσυλο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι νόμοι είναι για να τροποποιούνται, να βελτιώνονται, να αλλάζουν. Αλλά επαναλαμβάνω ότι δεν έχει σχέση με τη σημερινή κατάσταση η αλλαγή ή όχι του νόμου.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επειδή σημειώσατε ότι η παρεμπόδιση εισόδου είναι και κατάργηση του ασύλου, δεν σας φοβίζει ή τι θα κάνετε; Θα μπορεί κάθε κοινωνική ομάδα που αντιδρά σε κυβερνητικές αποφάσεις να μπαίνει, πλέον, μέσα στα πανεπιστήμια; Δηλαδή θα μπορούν να μπαίνουν - με βάση αυτό που λέτε εσείς- οι φαρμακοποιοί που αντιδρούν τώρα στα μέτρα που έχετε πάρει ή οι φορτηγατζήδες τότε που ανοίξατε το επάγγελμά τους...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μην βάζετε ιδέες και έχουμε καταλήψεις από τους φαρμακοποιούς...

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ναι. Τι θα κάνετε εκεί; Θα περιμένετε τις πρυτανικές Αρχές να αποφασίσουν; Εσείς τι θα κάνετε ως κυβέρνηση; Γιατί με το σκεπτικό αυτό θα μπορεί να μπαίνει όποια κοινωνική ομάδα θέλει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα δεν είναι μία κατάσταση η οποία υπάρχει τώρα ή δημιουργείται τώρα. Παρόμοιες καταστάσεις έχουμε ζήσει και ίσως είναι και από τις λίγες φορές που υπάρχει μία σοβαρή αντιμετώπιση και μία συνεργασία, την οποία επιδιώκουμε άμεσα, με τις πρυτανικές Αρχές. Τα ζητήματα ωριμάζουν, οι απόψεις ωριμάζουν και είναι και μία ευκαιρία και οι πρυτανικές Αρχές να επαναπροσδιορίσουν και τον ρόλο τους ως προς το θέμα του ασύλου και να προσδιορισθεί και ο χώρος του ασύλου, επιτέλους. Εφ' όσον πραγματικά προσδιορισθεί, όπως είχε ζητήσει η υπουργός Παιδείας από το 2010, ο χώρος ασύλου, τα πράγματα θα είναι και πιο ξεκάθαρα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η Ελλάδα έκανε ένα στρατηγικό λάθος στο θέμα των λαθρομεταναστών και φέρνει την υπογραφή του νυν Πρωθυπουργού: Υπέγραψε την «Δουβλίνο 2». Επειδή ώσπου να αλλάξει η «Δουβλίνο 2» θα έχουν γίνει άλλοι τόσοι όσοι οι Έλληνες εδώ μέσα, γιατί δεν παρακάμπτεται την «Δουβλίνο 2» κάνοντας αυτό που σας λέει η Αριστερά; Να τους δώσετε διαβατήρια και να φύγουν προς την Ευρώπη, αφού ούτως ή άλλως εδώ θα μείνουν και έχουμε 50.000 καινούργιους κάθε χρόνο. Ναι μεν η αποτροπή με το τείχος και όλα αυτά, αλλά αυτοί που θα μείνουν εδώ πρέπει να διασκορπισθούν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ο μόνος τρόπος για να το κάνετε είναι η λύση που σας δίνει η Αριστερά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Που είναι, ποιά ακριβώς; Να δώσουμε διαβατήρια σε όλους τους μετανάστες νόμιμους και παράνομους;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Βεβαίως. Αναγκαστικά, αυτοί θέλουν να περνάνε από εδώ και θέλουν να πάνε στην Ευρώπη. Θα κάτσουν εδώ όσο τους έχουμε σ' αυτό το καθεστώς. Ούτε τους απελαύνουμε, γιατί δεν μπορούμε να τους απελάσουμε, δεν έχουν και χαρτιά, τα έχουν σκίσει, δεν ξέρουμε πού να τους απελάσουμε, οπότε θα πρέπει να βρούμε...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κατάσταση είναι γνωστή. Αλλά όποιος την κάνει την πρόταση...

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτοί ήρθαν ως περαστικοί από εδώ και θέλουν να φύγουν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μάλιστα. Επειδή, λοιπόν, δεν προτιθέμεθα να κάνουμε την χώρα μας έτσι όπως προτείνουν κάποιοι, που δεν αποδέχονται τις συμβατικές της υποχρεώσεις και δεν ξέρω σε ποια Αριστερά αναφέρεστε, αλλά αν κάποιος πιστεύει ότι είναι τόσο εύκολο να τους δώσουμε διαβατήρια να φύγουν για την Ευρώπη, χωρίς να έχουμε άλλες συνέπειες, ζει εκτός τόπου και χρόνου. Και πραγματικά, η Αριστερά εάν ζει εκτός τόπου και χρόνου, δεν είναι Αριστερά. Όποια κι αν είναι αυτή.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Είπατε πριν ότι οι πρυτανικές Αρχές έχουν δώσει διορία στους μετανάστες- τέλος πάντων- ή στις επιτροπές που είναι εκεί. Η κυβέρνηση έχει δώσει διορία στις πρυτανικές Αρχές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι πρυτανικές Αρχές δεν κάνουν κατάληψη του ασύλου για να πάρουν διορία από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, σε όλες τις συνομιλίες και τις συνεννοήσεις που έχει με τις πρυτανικές Αρχές, αναφέρει και δηλώνει απερίφραστα ότι πρέπει να τηρηθεί ο νόμος. Αυτό είναι ξεκάθαρο και όχι επειδή είναι παρότρυνση ή θέμα διορίας της κυβέρνησης, αλλά επειδή οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται και πολύ περισσότερο, να εφαρμόζονται απ` αυτούς στους οποίους η Πολιτεία έχει αναθέσει και έναν ρόλο επαυξημένο, να τηρούν τους νόμους μέσα από διαπίστωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τηρείται ο νόμος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στη συγκεκριμένη περίπτωση βρισκόμαστε σε μια χρονική φάση, όπου υπάρχουν προτάσεις από τις Μ.Κ.Ο., την Εκκλησία και το Πρυτανικό Συμβούλιο και σ` αυτές τις...

ΚΟΥΤΡΑΣ: Όχι, όχι, δεν λέω για τις προτάσεις. Για το νόμο λέω εγώ. Ο νόμος τηρείται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό θέλω να σας πω: Και σ` αυτές τις προτάσεις θα υπάρχει απάντηση. Που σημαίνει ότι ο νόμος υλοποιείται, βεβαίως, εφόσον υπάρχει διαπίστωση από τις πρυτανικές Αρχές ότι υπάρχει και κατάργηση του ασύλου και πρόσκληση.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Είπατε ότι επιθυμείτε την καλύτερη λύση. Ποια είναι η καλύτερη λύση στη συγκεκριμένη περίπτωση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η καλύτερη λύση είναι να μην υπάρχει ένταση, να υπάρχει έξοδος από το πανεπιστήμιο και από εκεί και πέρα, να ακολουθήσουν την τύχη που τους επιφυλάσσει με τους νόμους της, η ελληνική Πολιτεία. Ως προς την εφαρμογή ή όχι του νόμου, η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι αρμόδια να μπορεί να διαγνώσει εάν υπάρχει εφαρμογή του νόμου ή όχι από τις πρυτανικές Αρχές. Αρμόδια είναι η δικαστική εξουσία και απ` όσο γνωρίζουμε ήδη το έχει κάνει. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Τέντες, κάλεσε χθές τον Πρύτανη και σήμερα έγινε η μεταξύ τους συνάντηση και φυσικά η Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Επιτρέψτε μου και κάτι άλλο. Εάν φύγουν αυτοί οι άνθρωποι και μεταφερθούν σε κάποιο άλλο οίκημα, σε κάποιο άλλο χώρο, δεν μεταφέρεται απλώς το πρόβλημα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποιο είναι το πρόβλημα;

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ότι αυτοί οι άνθρωποι ζητούν νομιμοποίηση, ζητούν άσυλο, θα πάνε να μείνουν κάπου αλλού...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι μαζική νομιμοποίηση δεν πρόκειται να γίνει. Το πρόβλημα, αυτή τη στιγμή, είναι ότι υπάρχει κατάληψη του πανεπιστημιακού χώρου από συγκεκριμένους ανθρώπους. Και αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα πρέπει να λυθεί τώρα. Με εκβιασμούς, όμως και με βίαιες καταστάσεις η ελληνική Πολιτεία δεν ενεργεί. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν τελειώσει το τελεσίγραφο που έχει θέσει η κυβέρνηση...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το Πανεπιστήμιο.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Και εάν ο Εισαγγελέας ζητήσει την παρέμβαση της αστυνομίας, τί θα γίνει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι νόμοι είναι νόμοι. Υπάρχουν συγκεκριμένες φάσεις οι οποίες περιγράφονται από τον νόμο και εννοείται ότι θα εφαρμοστούν. Σας επαναλαμβάνω ότι ο κ. Παπουτσής προέβη πριν από λίγο σε συγκεκριμένες αναλυτικές δηλώσεις για το θέμα αυτό. Εμείς ζητάμε την εφαρμογή των νόμων.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη, για να μπει μέσα η αστυνομία, χρειάζεται μια απόφαση από την Επιτροπή του Ασύλου, από τις πρυτανικές Αρχές. Εάν ο Εισαγγελέας διατάξει την αστυνομία να μπει μέσα, χωρίς να υπάρχουν αυτές οι αποφάσεις, θα μπει η αστυνομία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Εισαγγελέας θα πρέπει να προσκληθεί από το πρυτανικό Συμβούλιο για να παρέμβει. Γι' αυτό σας λέω, υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά σ' αυτή τη χρονική φάση ας μην προκαταλάβουμε τις ενέργειες που γίνονται ή θα γίνουν.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως - με συγχωρείτε κιόλας- ως εναλλακτικό σενάριο, η κυβέρνηση έχει εξετάσει το ενδεχόμενο μετά, εφ' όσον ακολουθηθούν όλες αυτές οι διαδικασίες, να μπει μέσα η αστυνομία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ξεκάθαρο ότι κατάλυση του ασύλου δεν πρόκειται να γίνει. Εφαρμόζουμε τον νόμο σε όλα τα επίπεδα. Από εκεί και πέρα, το πώς εξελίσσεται η αποκλιμάκωση της κατάστασης που υπάρχει σήμερα, είναι θέμα το οποίο το αντιμετωπίζουμε ανάλογα με τις εξελίξεις. Και αυτή τη στιγμή, υπάρχει συζήτηση για να βγουν από τον πανεπιστημιακό χώρο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μια ερώτηση, που ίσως φανεί σημασιολογική, αλλά δεν είναι. Αυτοί οι άνθρωποι μπήκαν λαθραία. Γιατί τους λέτε «μετανάστες» και τους εξομοιώνετε με εκείνους τους μετανάστες που σεβάστηκαν τις διαδικασίες του ελληνικού κράτους και ήρθαν με βίζα; Δεν είναι σαν να απαξιώνετε τις διαδικασίες του ελληνικού κράτους, χαρακτηρίζοντας κι αυτούς «μετανάστες» σκέτα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι μετανάστες είναι μετανάστες αντικειμενικά. Φεύγουν από τη χώρα τους και μεταναστεύουν. Υπάρχουν οι νόμιμοι και οι παράνομοι μετανάστες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτό ρωτάω. Γιατί δεν τους προσδιορίζετε ως λαθραίους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γιατί; Υπάρχει πρόβλημα ως προς αυτό;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Βεβαίως. Ιδεολογικής φόρτισης μεγάλης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γνωρίζετε ότι κατά τη νομική ορολογία ονομάζονται «λάθρα εισερχόμενοι μετανάστες», αλλά να μην τους κατονομάζουμε έτσι στο πλαίσιο της ενημέρωσης, εκτός κι αν προτιμάτε έτσι να τους αναφέρουμε για να είμαστε λεπτομερειακοί. Είναι σαφές ότι αυτοί οι μετανάστες για τους οποίους δεν υπάρχει και έλεγχος δεν είναι νόμιμοι. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Και έτσι αντιμετωπίζονται.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Σε ένα άλλο θέμα: Χθες, ενημερωθήκαμε για τη μετάβαση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου στη Βουλγαρία, προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια μιας ελληνικής βιομηχανικής μονάδας, προφανώς νέας, στο Σαντάνσκ της Βουλγαρίας. Εγώ ήθελα να ρωτήσω το εξής: Σε μία εποχή που η ανεργία στην Ελλάδα θερίζει, σημειώνω εδώ ότι υπάρχουν περιοχές της χώρας όπου η ανεργία έχει υπερβεί ακόμη και το 30%, ποιά είναι η σκοπιμότητα της μετάβασης του Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως στη Βουλγαρία για να παραστεί στα εγκαίνια; Μήπως ενθαρρύνουμε κατ' αυτόν τον τρόπο οποιουσδήποτε ΄Ελληνες επιχειρηματίες επιθυμούν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό; Αυτό έχει τρομερό κοινωνικό κόστος. Το σχόλιό σας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, η περίοδος όπου οι ΄Ελληνες επιχειρηματίες μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, δεν είναι η σημερινή περίοδος. Είναι η παρελθούσα περίοδος και δεν αναφέρομαι μόνον κατά τη διακυβέρνηση της Ν.Δ. Γιατί υπήρχε ένα μοντέλο ανάπτυξης το οποίο δεν ήταν εξορθολογισμένο και μάλιστα γινόταν και με κίνητρα της ελληνικής Πολιτείας, τα οποία, βέβαια, είχαν κάποια αιτιολόγηση. Ότι, δηλαδή, άνοιγαν ξένες δραστηριότητες σε νέες χώρες κυρίως της ανατολικής Ευρώπης και θα έπρεπε να υπάρχει και ελληνική παρουσία. Το λέω απλουστευτικά, αλλά έτσι ήταν. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να βάλουμε και μία άλλη παράμετρο, ότι πολλές απ' αυτές τις εταιρείες που βρίσκονταν στο εξωτερικό, στήριζαν και ακόμη και κάποιες στηρίζουν και την εγχώρια λειτουργία των εδώ υπαρχουσών επιχειρήσεών τους. Όμως, το να αναφερόμαστε αποσπασματικά στη μετάβαση του Αντιπροέδρου ή κάποιου άλλου κυβερνητικού παράγοντα σε κάποια επιχείρηση, αδικεί αυτό που κάνει η κυβέρνηση εάν το απομονώσουμε. Η κυβέρνηση με πολύ σημαντικό τρόπο και μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, όπως είναι ο νέος επενδυτικός νόμος, δίνει το στίγμα για το πώς βλέπει την υγιή επιχειρηματικότητα. Πριμοδοτεί με ένα νέο τρόπο και με νέα κριτήρια, πιστεύοντας σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, μακριά από τις άκαρπες επιδοτήσεις του παρελθόντος. Και μέσα από συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές και στοχευμένη εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών προωθεί την επιχειρηματικότητα γενικώς. Σαφώς η κατεύθυνση είναι αυτή που σας περιέγραψα. ΄Αρα, το να απομονώνουμε ένα γεγονός, πιστεύω ότι αδικεί όλη αυτή την πολιτική της κυβέρνησης.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Επ' αυτού επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν περιοχές της χώρας -όπως η Δυτική Μακεδονία, κύριε Εκπρόσωπε- οι οποίες υποφέρουν από πρόβλημα ανεργίας τεράστιο. Υπάρχει, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μία αρχή εξόδου νέων Ελλήνων, οι οποίοι αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό. Δεν θα έπρεπε απ' όλη την προτεραιότητα της κυβέρνησης, όσον αφορά την ανάπτυξη και το επιχειρείν, να παραμείνουν με κάθε κόστος οι ελληνικές επιχειρήσεις και δη να εγκαταστήσουν τις δραστηριότητές τους σε περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη ανεργία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως. Μα, αυτό κάνει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ανεργίας. Το γνωρίζουμε. Και ούτε δημιουργήθηκε τώρα η ανεργία. Η ανεργία υπήρχε. Η αποβιομηχάνιση υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια και μάλιστα σε περιόδους που δεν υπήρχε η κρίση, την οποία βιώνουμε. Αλλά εμείς πηγαίναμε είτε αθωράκιστοι είτε επιδοτώντας συγκεκριμένους φίλους, κουμπάρους και γνωστούς, ειδικά με μία πολιτική της Ν.Δ. η οποία ήταν ισοπεδωτική ως προς την επιχειρηματικότητα, χωρίς κριτήρια. Αντιθέτως, τώρα εμείς βάζουμε τάξη. Δίνουμε πνοή στην υγιή επιχειρηματικότητα. Και φυσικά, αυτός ο στόχος μας δεν αλλάζει από μία μετάβαση ή από μία επίσκεψη. Προσπαθούμε να υλοποιήσουμε τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μας, έτσι ώστε να μην έχουμε απλώς οριζόντιες δράσεις του ΟΑΕΔ ή κάποιων υπουργείων, οι οποίες δεν είχαν και το αποτέλεσμα που έπρεπε να έχουν. Κάνουμε τον ΟΑΕΔ, πραγματικά, εργαλείο μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα. Τα τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα είναι αυτά που διαμορφώνει η ίδια η τοπική κοινωνία σε συγκεκριμένες περιοχές που έχουν μεγάλο πρόβλημα και αρχίζουν τώρα να υλοποιούνται. Συνεπώς, η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει πολλά προς αυτή την κατεύθυνση και θα συνεχίσει να κάνει πολύ περισσότερα. Αυτός είναι ο στόχος και αυτός είναι ο προσανατολισμός της.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο από την κυβέρνηση για το χθεσινό επεισόδιο κατά του πρώην Πρωθυπουργού του κ. Σημίτη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, χθες, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και άλλες φορές έχει ακριβώς εκδηλώσει την αγωνία του ότι απαξιώνεται η πολιτική. Κάτι που θα πρέπει οι ίδιοι οι πολιτικοί, εμείς δηλαδή πρώτα απ' όλα, να δούμε μέσα από τη λειτουργία της πολιτικής και την ισχυροποίηση θεσμών εκείνους τους τρόπους που θα σταματήσουν αυτή την απαξίωση, έτσι ώστε να βγούμε απ' αυτή την κρίση. Είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε πράξη βίας - και η βία έχει πολλές έννοιες, ακόμη και φραστική- είναι ξένη προς τα ήθη του ελληνικού λαού και κάθε άλλο παρά βοηθά προς την κατεύθυνση του ξεπεράσματος της κρίσης και της ενίσχυσης και των θεσμών, αλλά και ενός συγκεκριμένου κλίματος, έτσι ώστε η χώρα μας να πάει μπροστά. Θα πρέπει τα πράγματα να τα βλέπουμε από την ορθή τους πλευρά, από το σωστό τους πρίσμα και να μην προσωποποιείται αυτή η υποτιθέμενη οργή ή αγανάκτηση κάποιων με τέτοιου είδους ενέργειες, οι οποίες είναι απαράδεκτες και κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην ανύψωση και την εξύψωση του επιπέδου του ΄Ελληνα πολίτη. Ακριβώς το αντίθετο καταφέρνουν. Ισοπεδώνουν και κάθε άλλο παρά βοηθούν στην κατεύθυνση που ανέφερα προηγουμένως.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Και κάτι άλλο ακόμη. Στην αρχική τοποθέτησή σας αναφερθήκατε στην απαντητική επιστολή της Siemens προς τον υπουργό Επικρατείας τον κ. Παμπούκη και δι' αυτού στην κυβέρνηση. Στην επιστολή αυτή, απ' ό,τι διαβάσαμε, η Siemens, ο εκπρόσωπός της εδώ, τουλάχιστον, λέει ότι δεν έχει άλλα στοιχεία να συνεισφέρει στο έργο της προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Υπάρχει κάτι που είχατε στο νού σας; Γιατί ζητήσατε επιπλέον στοιχεία; Τί παραπάνω περιμένετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, πρώτα απ' όλα, θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο να αντληθούν στοιχεία από τη Siemens είτε από τη θυγατρική στην Ελλάδα, είτε από τη μητρική εταιρεία, έτσι ώστε να εμπλουτισθεί το υλικό που έχουμε και να βοηθηθούν οι όποιες Αρχές να εντοπίσουν τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, αλλά και για να έχουμε στοιχεία για την αποκατάσταση της ζημίας, την οποία υπέστη το ελληνικό Δημόσιο. Υπάρχουν πολλά περιθώρια. Να υπενθυμίσω, όμως, ότι αυτή η επιστολή που στείλαμε στη Siemens είναι απλώς ένα συμπλήρωμα της σκληρής δουλειάς που γίνεται μέχρι τώρα από την κυβέρνηση, αφού, ούτως ή άλλως, μια σειρά από ενέργειες τις έχει κάνει η κυβέρνηση. Δηλαδή, υπάρχουν τα πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα οποία θα επιβληθούν εφ' όσον κριθεί ότι υπήρχε αθέμιτος ανταγωνισμός. Και είναι γνωστό ότι όπου υπάρχει δωροδοκία, ο ανταγωνισμός είναι αθέμιτος. Εκκρεμούν, επίσης, οι αγωγές των Οργανισμών στους οποίους μετέχει το ελληνικό Δημόσιο, όπως είναι ο ΟΣΕ και ο ΟΤΕ και οι οποίοι έχουν υποστεί βλάβη απ' αυτή την παραβατική συμπεριφορά, η οποία επεδείχθη. Και φυσικά, διερευνάται η δυνατότητα άσκησης αγωγής από το ελληνικό Δημόσιο για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για την ζημία που υπέστη από τη διαδικασία των δωροδοκιών της εταιρείας αυτής. Άρα, ήδη, έχουμε ένα πακέτο αποκατάστασης της ζημίας του Δημοσίου σε όλα τα επίπεδα. Και όχι μόνον αυτό. Υπάρχει και ένα πολύ μεγάλο υλικό το οποίο έχει συλλεγεί από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, αλλά και από τα Δικαστήρια της Γερμανίας με τα πρακτικά που έχουν τηρηθεί, έτσι ώστε αυτό το υλικό και ό,τι άλλο υπάρχει από τη Siemens να αποτελέσει βάση για την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Ενημερωθήκαμε πρόσφατα για μια απόφαση της υπουργού Παιδείας που αφορά στην ανάκληση μεγάλου αριθμού Ελλήνων εκπαιδευτικών, κυρίως από την Αυστραλία. Να σας υπενθυμίσω - είμαι σίγουρος ότι το ξέρετε- πως υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός Ελλήνων στην Αυστραλία, οι οποίοι εξαρτώνται απόλυτα από τους Έλληνες εκπαιδευτικούς, όσον αφορά την ελληνική παιδεία των παιδιών τους. Αυτή είναι μία απόφαση η οποία πλήττει καίρια την Ομογένειά μας. Και δεν είναι η πρώτη. ΄Εχουν προηγηθεί και άλλες. Αναρωτιέμαι πολλές φορές, κύριε Εκπρόσωπε, ποιά είναι η πολιτική σας έναντι της Ομογένειας, όταν λαμβάνονται αποφάσεις, οι οποίες στην ουσία στρέφονται εναντίον ουσιαστικά της ποιότητας ζωής της.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά στις δράσεις του υπουργείου Παιδείας, όπου και θα μπορούσε να σας απαντήσει λεπτομερειακά, επ` αυτού, γιατί η εκπαίδευση των ομογενών είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Θα σας πω όμως αυτά που έχω και ως ιδία αντίληψη:

Η εκπαίδευση στην Ομογένεια ξεκίνησε εδώ και πάρα πολλές 10ετίες με τις συνθήκες που υπήρχαν τότε. Πρώτον, οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Συνεπώς, υπάρχει ανάγκη εξορθολογισμού της ομογενειακής εκπαίδευσης -αυτό είναι ξεκάθαρο- προκειμένου τα παιδιά των ομογενών να έχουν την καλύτερη εκπαίδευση στον χώρο όπου διαμένουν τα ίδια και οι γονείς τους. Από εκεί και πέρα, υπήρχαν στοιχεία τα οποία μου ετέθησαν υπ' όψιν σε επισκέψεις μου στη Γερμανία, γιατί και στη Γερμανία υπάρχουν αντίστοιχα ζητήματα, όπου πολλοί εκπαιδευτικοί βρίσκονταν σε θέσεις, οι οποίες δεν έπρεπε να υπάρχουν. Ο εξορθολογισμός, το συμμάζεμα και η ανακατάταξη στις προτεραιότητες της ομογενειακής εκπαίδευσης, είναι ένα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το υπουργείο Παιδείας. Και το αντιμετωπίζει με τον καλύτερο τρόπο. Δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθεί απόφαση από το υπουργείο Παιδείας που να πλήττει την ομογενειακή εκπαίδευση. Υπάρχουν περιθώρια συζητήσεων. Οτιδήποτε γίνεται, γίνεται μετά από στοχευμένες αποφάσεις που λαμβάνουν υπ' όψιν μια σειρά από προϋποθέσεις, οι οποίες δεν μπορεί να υπεραπλουστεύονται πάνω σε μία λογική την οποία έχουμε όλοι μας, ότι η Ομογένεια πρέπει και δικαιούται να έχει την εκπαίδευσή της. Αλλά οι παράγοντες και οι παράμετροι είναι πάρα πολλοί και σαφέστατα το υπουργείο Παιδείας λαμβάνει υπ' όψιν αυτές τις παραμέτρους.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους; Γιατί οι σημερινές δηλώσεις, απ` όλες τις πλευρές, είναι πάρα πολλές.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Από ποιές πλευρές;

ΚΟΥΤΡΑΣ: Από τον κ. Γκουρία, από Γερμανούς εμπειρογνώμονες, οικονομολόγους...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επί 15 μήνες, κάθε ημέρα υπάρχουν δεκάδες δηλώσεις για την ελληνική οικονομία. Δηλώσεις οι οποίες δεν αναφέρονταν στην αναδιάρθρωση, αλλά στην πτώχευση. Παρόλα αυτά, όπως αποδεικνύουμε, όχι μόνο δεν πτωχεύσαμε, αλλά δημιουργούμε και προοπτική για την έξοδο από την κρίση. Με βάση αυτό, εμείς αποκλείουμε την αναδιάρθρωση του χρέους. Η μόνη συζήτηση στην οποία συμμετέχουμε, είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ και μόνο.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-1671977874-1296169414=:4523--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 27 January 2011 - 23:03:19 UTC