Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-03-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-724022051-1301348374=:3064 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 323363558

Έκδοση 1

BRIEFING(280311)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα.

Η χώρα μας προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με συγκεκριμένο σχέδιο και συγκεκριμένες προτάσεις, τόσο για τα δικά μας συμφέροντα, όσο και για την Ευρώπη, γενικότερα.

Κύριο όπλο μας είναι η αξιοπιστία που πλέον διαθέτουμε, μετά τις συνολικές προσπάθειες που καταβάλλουμε ως χώρα.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιληφθούμε, επιτέλους, όλοι ότι προχωράμε μπροστά με πράξεις και όχι με εύκολα λόγια. Αποκτούμε ισχύ και πειθώ όταν είμαστε ενωμένοι. Πετυχαίνουμε τους στόχους μας όταν έχουμε σαφές σχέδιο και απτές ρεαλιστικές προτάσεις.

Οι πρόσφατες αποφάσεις της άτυπης Συνόδου, που διασφαλίστηκαν πλήρως στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου, είναι κατάκτηση του ελληνικού λαού. Σήμερα, όλοι αναγνωρίζουν το σημαντικό και δύσκολο δρόμο που διανύσαμε. Όλοι αναγνωρίζουν την ευρωπαϊκή διάσταση των προβλημάτων που πρώτοι εμείς θέσαμε.

Δικαιώνεται, δε, πλήρως η στρατηγική μας του πρώτου γύρου, έτσι ώστε να έχουμε μια απόφαση από την άτυπη Σύνοδο της 11ης Μαρτίου, η οποία επικυρώθηκε και στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου, όπου είχαμε παράγοντες που δεν ήταν σίγουρο ότι θα μας διασφάλιζαν το τελικό αποτέλεσμα, εάν δεν αποτυπώνονταν οι θέσεις μας στην πρώτη Σύνοδο.

Όσο και αν ορισμένοι, για δικούς τους λόγους, προσπαθούν να μειώσουν τη σημασία των αποφάσεων - σημασία για τον ελληνικό λαό και όχι για την κυβέρνηση - φάσκοντας και αντιφάσκοντας συχνά, οι αποφάσεις αυτές ούτε αυτονόητες ήταν, ούτε μας χαρίστηκαν από κανέναν. Αποτελούν κατάκτηση της χώρας και διασφαλίζουν μια ομαλότερη πορεία προς την έξοδο από την κρίση.

Ανακουφισμένοι από ένα σημαντικό βάρος, μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη άνεση στις πραγματικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος και τις αλλαγές που επιζητούν οι Έλληνες πολίτες.

Οι αποφάσεις της Συνόδου ανανεώνουν τη δυναμική και την προοπτική μας. Αποδεικνύεται με σαφήνεια πως εμείς οι ίδιοι οι πολίτες αυτής της χώρας κρατάμε πλέον την τύχη στα χέρια μας. Εμείς αποφασίζουμε για το πώς θέλουμε τη χώρα μας. Εμείς πρέπει να φθάσουμε μέχρι τέλους τον αγώνα μας με συνέπεια, ενότητα και υψηλή αίσθηση του καθήκοντος από όλους μας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΑΝΟΥ: Χθες, πάρα πολλά διόδια στους εθνικούς οδικούς άξονες ήταν ανοιχτά. Και μάλιστα όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, από το ΠΑΜΕ και από το κίνημα «Δεν πληρώνω». Εκτός από το να καταγγέλλετε οργανωμένες εκδηλώσεις και κομματικά υποκινούμενες, έχετε άλλο τρόπο να αντιμετωπίσετε αυτό το φαινόμενο, που πλέον αποκτά μαζικά χαρακτηριστικά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι, πολλές φορές, οι ίδιοι οι πολίτες δίνουν και τις απαντήσεις τους σε αυτά τα υποτιθέμενα κινήματα, τα οποία κάθε άλλο παρά διασφαλίζουν το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών. Έχουμε αναφερθεί κατά κόρον σ` αυτά τα ζητήματα, εξηγώντας τι έγινε με τα διόδια: Οι συμβάσεις είναι του 2007. Είμαστε στη διαδικασία αναθεώρησης πολλών συμβάσεων και με βάση τους κανόνες, τους νόμους και τις συμβάσεις φυσικά τις οποίες πρέπει να σεβαστούμε σαν χώρα, προχωράμε για να επιλύσουμε τις, όντως, πολλές στρεβλώσεις που υπάρχουν, ειδικά στο θέμα των διοδίων. Από εκεί και πέρα, το να πηγαίνουν κάποιοι και να αυτοδικούν - να σηκώνουν τις μπάρες από τα διόδια - δεν προσφέρουν έργο. Προσφέρουν εύκολες εντυπώσεις. Σαν οργανωμένη Πολιτεία, εμείς έχουμε υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε το θέμα θεσμικά, συντεταγμένα και οι υποτιθέμενοι ακτιβισμοί δεν βοηθούν, στην ουσία, την επανόρθωση αυτών των στρεβλώσεων, οι οποίες πραγματικά υπάρχουν στα διόδια.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, με ποιον τρόπο σκοπεύει η κυβέρνηση να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» στα έσοδα. Και αν υπάρχει ενδεχόμενο, τα μέτρα που επρόκειτο να ληφθούν το 2012 να έρθουν μπροστά στο 2011.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς αυτό που κάνουμε και το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές, είναι να προσπαθούμε να τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε ότι μόνο με την τήρηση αυτών των στόχων μπορούμε να πάμε μπροστά και φυσικά, αυτό εφαρμόζουμε. Επειδή, όμως, ακούγονται πολλά για τα ελλιπή έσοδα, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι βρισκόμαστε και προσπαθούμε να πολιτευτούμε μέσα σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Μέσα σε καταστάσεις οι οποίες είναι ρευστές, όπου δεν υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη διασφάλιση όλων όσων υπολογίζουμε και φυσικά στα έσοδα. Γνωρίζουμε πολύ καλά και ήταν δρομολογημένο - γιατί κάποιοι μας μιλούν σήμερα για την έλλειψη ανάπτυξης - ότι θα έχουμε ύφεση, βαθιά ύφεση σ` αυτό το εξάμηνο του 2011, για να πάμε, να μιλάμε από εκεί και πέρα, για θετικές ενέργειες και θετικά πρόσημα. Αυτό το λέω, ακριβώς, για να αιτιολογήσω το έλλειμμα των εσόδων. Από εκεί και πέρα, έχουμε ξεκαθαρίσει, έχουμε αναφέρει πάρα πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα, υπό την έννοια της περικοπής μισθών και συντάξεων. Υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι για την αναπλήρωση των εσόδων. Αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι να επισπεύσουμε, να βελτιώσουμε τη λειτουργία μας, μέσα στις συνθήκες που ζούμε. Φυσικά, η κυβέρνηση αυτό κάνει και θα το κάνει, γιατί οι στόχοι μας θα πρέπει να μείνουν σταθεροί, θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα, με βάση, όμως, τις αρχές τις οποίες έχουμε θέσει. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αφενός μεν το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα πολίτη δεν αντέχει περαιτέρω περικοπές, αφετέρου όμως για να υπάρχει ανάπτυξη και ρευστότητα στην αγορά, θα πρέπει να βρούμε άλλες μεθόδους. Φυσικά υπάρχουν και οι εναλλακτικές μέθοδοι. Εκείνο το οποίο κάνουμε, είναι να δουλεύουμε με βάση τις αρχές που έχουμε χαράξει και να τηρούμε τους στόχους μας, όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη συνέπεια.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Να επιμείνω λίγο. Απλά, μιλήσατε για εναλλακτικές μεθόδους, ακούγεται αόριστο, να το χαρακτηρίσω έτσι, ποιες μπορεί να είναι αυτές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό δεν έγκειται σε κάποια συνταγή. Όλα αυτά θα προσδιοριστούν και κατά τη συζήτηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Αλλά, αυτό που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να διαβεβαιώσουμε γι` αυτά τα δύο στοιχεία: Δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω το εισόδημα του Έλληνα πολίτη, για να υπάρχουν έσοδα, αυτό είναι ξεκάθαρο. Από εκεί πέρα το στόχο των εσόδων θα τον καλύψουμε. Υπάρχουν τρόποι, υπάρχουν μέθοδοι. Αυτό, όμως, μπορεί να γίνει μόνο με μια συνολική αντιμετώπιση. Γιατί το να βρούμε έσοδα, εντάσσεται μέσα σε μια συνολική τακτική και στρατηγική. Φυσικά, όταν θέτουμε τους στόχους υπάρχει και η πρόβλεψη ότι αυτοί οι στόχοι σε συγκεκριμένα σημεία, μπορεί να μην τηρηθούν ακριβώς έτσι όπως το περιμέναμε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επ` αυτού, για να έχουμε συνέχεια. Είπατε προηγουμένως για ρευστότητα στην αγορά και παράλληλα ότι δουλεύουμε με βάση τις αρχές μας. Δεν φαίνεται κάτι τέτοιο και σας διαψεύδει η πραγματικότητα. Η αγορά έχει μείνει από ρευστότητα και οι τράπεζες δεν την παρέχουν. Κάποτε είχατε μιλήσει για δημόσιο πυλώνα στον τραπεζικό τομέα. Τι έγινε αυτός; Χάθηκε στα συμφέροντα των τραπεζιτών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να ξεκαθαρίσουμε ότι η ανάπτυξη δεν έρχεται αυτόματα. Δεν υπάρχει πάτημα κουμπιού για να έρθει η ανάπτυξη. Να επαναλάβω αυτό που ανέφερα προηγουμένως, ότι ήταν γνωστό πως θα είχαμε ύφεση και μάλιστα βαθιά ύφεση. Κανείς δεν λέει ότι έχουμε βγει από την κρίση. Δεν θα πρέπει να τρέφουμε τέτοιες ψευδαισθήσεις. Έχουμε ακόμη μπροστά μας πολύ δρόμο. Το θέμα είναι ότι αποκτάμε την αξιοπιστία μας. Δουλεύουμε υπό καλύτερες πλέον προϋποθέσεις και στην οικονομία, αλλά και στην ελληνική πραγματικότητα.

Όσον αφορά στο θέμα των τραπεζών, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι εμείς πρώτα απ` όλα - και αυτή είναι η διαφορά μας και με τη Ν.Δ. - δεν χαρίζουμε χρήματα σε κανέναν. Μιλάμε μόνο για εγγυήσεις οι οποίες είναι απαραίτητες, προκειμένου οι τράπεζες να μπορούν να δανειοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος δεν έχει σχέση με τα κέρδη και τα συμφέροντα των τραπεζών. Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Έχει σχέση με την ίδια τη βιωσιμότητα της οικονομίας. Έχουμε αναφέρει ξεκάθαρα ότι εμείς στηρίζουμε τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος, γιατί μας ενδιαφέρει η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας. Αλλά από εκεί και πέρα, θα θέσουμε και κανόνες. Και αυτό κάνουμε. Σύντομα θα υπάρχουν κανόνες στο τραπεζικό σύστημα, οι οποίοι θα συζητηθούν, έτσι ώστε ένα μεγάλο μέρος τουλάχιστον από τις παρεχόμενες εγγυήσεις στις τράπεζες να περάσει, ως ρευστότητα, στην αγορά. Για μας είναι εξαιρετικά σημαντικό. Φυσικά αναπτύχθηκε, όπως γνωρίζετε, και μια συζήτηση, έτσι ώστε οι τράπεζες να συναισθανθούν το μέγεθος της ευθύνης τους στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και πάνω σ` αυτή την αρχή δίνουμε κι αυτές τις εγγυήσεις που είναι εγγυήσεις, δεν είναι ρευστό χρήμα προς τις τράπεζες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ωραία. Αυτό είναι το ένα σκέλος. Στο άλλο δεν απαντήσατε, ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μιλούσε για δημόσιο πυλώνα στον τραπεζικό τομέα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό δεν έχει εγκαταλειφθεί σαν προγραμματικός στόχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Είναι ξεκάθαρο, αλλά θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι συνθήκες στις οποίες ζούμε και οι συνθήκες στις οποίες αποφασίζουμε και πράττουμε, είναι τελείως διαφορετικές από το να βρισκόμασταν σε ένα άλλο επίπεδο. Αντιλαμβανόμαστε ότι το θέμα της κατάστασης των τραπεζών είναι λεπτό και έχει πολλές παραμέτρους. Συνεπώς, δεν μπορούμε να πούμε τίποτε παραπάνω. Αλλά, ο προγραμματικός μας στόχος δεν έχει εγκαταλειφθεί.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Φαντάζομαι ότι μια από τις εναλλακτικές μεθόδους για να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία του κράτους και να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» είναι οι κρατικοποιήσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις. Ωστόσο, υπουργοί της κυβέρνησης, όπως σήμερα, η κ. Μπιρμπίλη σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», αντιτίθεται στο ενδεχόμενο να ιδιωτικοποιηθούν η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ, λέγοντας ότι αυτό δεν συμφέρει τη χώρα. Ποιο είναι το σχόλιό σας; Τελικά, θα υπάρχει ενιαία στάση της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα ή ο ένας υπουργός θα ρίχνει στον άλλο τα βάρη των ιδιωτικοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, οι αποκρατικοποιήσεις μαζί με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι μέσα στο στόχο των 50 δις ευρώ που θέσαμε, προκειμένου να υπάρχει ανάπτυξη. Και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Γιατί οι αποκρατικοποιήσεις, έτσι όπως θα αποφασιστούν, μαζί με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που ως ένα μεγάλο βαθμό, είναι παρατημένη, γιατί τη λυμαίνονται διάφορα συμφέροντα, είναι αυτά που θα πυροδοτήσουν και την ανάπτυξη, με θέσεις εργασίας μαζί και με άλλες παραμέτρους. Από εκεί και πέρα, σαφώς υπάρχει και θα υπάρχει ενιαία θέση της κυβέρνησης. Η κ. Μπιρμπίλη δεν διαφοροποιήθηκε σε τίποτε απ` αυτό που έχει ειπωθεί μέχρι σήμερα. Μίλησε για το δημόσιο έλεγχο σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και φυσικά, όχι για τη διαχείριση. Αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα. Ο δημόσιος έλεγχος μπορεί να επιτευχθεί με πολλές μεθόδους. Από εκεί και πέρα, όταν ανοίξει το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων - και λέω «όταν», γιατί σύντομα θα γίνει συζήτηση σε αρμόδια κυβερνητικά όργανα - κάθε υπουργός θα πει τις απόψεις του, θα καταθέσει τις προτάσεις του και θα υπάρχει συνολική και συλλογική απόφαση επ` αυτού. Δεν υπάρχει καμία διάσταση. Ας μη ψάχνουμε να βρούμε άλλου είδους ζητήματα. Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες και θα παρουσιαστούν με απόφαση η οποία θα υπάρξει από τα κυβερνητικά όργανα. Είναι εύλογη η ερώτησή σας, αλλά η κ. Μπιρμπίλη μίλησε για δημόσιο έλεγχο και όχι για διαχείριση.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Δηλαδή, η κυβέρνηση πλέον είναι ανοιχτή στο θέμα του να αποφύγει το management δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών σε ιδιώτες Έλληνες και ξένους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, επαναλαμβάνω ότι άλλο έλεγχος και άλλο διαχείριση. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Από εκεί και πέρα, αυτή η συζήτηση είναι πρόωρη, με δεδομένο ότι θα υπάρξει απόφαση των αρμόδιων κυβερνητικών οργάνων.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Δύο θέματα ήθελα να θέσω: To ένα είναι οι κατηγορίες που εκτοξεύονται από τον χώρο της Ν.Δ. σε σχέση με την υπόθεση των υποβρυχίων που η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι κάπου την φρακάρετε και δεν την προωθείτε στη Βουλή και το δεύτερο η κατηγορία ότι η ΕΡΤ εκτελεί προπαγανδιστικά συμβόλαια εις βάρος της Ν.Δ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι δύο ζητήματα τα οποία, πραγματικά, με περισσό θράσος ανοίγει η Ν.Δ. αποκρύπτοντας την πραγματικότητα και μάλιστα διαστρεβλώνοντάς την. Πρώτα απ' όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτή η έρευνα για τα υποβρύχια ξεκίνησε επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, με ξεκάθαρες στοχεύσεις και με σκοπό να έρθουν όλα στο φως. Αυτή είναι η υλοποίηση της εντολής του Πρωθυπουργού προς όλους τους υπουργούς, οι οποίοι εργάσθηκαν και όπως φαίνεται αποδίδει και έργο. Η Ν.Δ. ανακάλυψε τώρα, πολύ αργά, τί σημαίνει διαφάνεια, όταν η ίδια έκλεινε την Βουλή άρον-άρον για να παραγραφούν οι ποινικές ευθύνες των υπουργών της, όταν η ίδια μέσα σε ένα παγκοσμίως πρωτότυπο φαινόμενο, ως κυβερνητική πλειοψηφία, να αποχωρεί από την αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου για να μην συζητήσει ζητήματα σκανδάλων, όπου βοούσε όλος ο τόπος.

Εμείς, ακριβώς, την αντίθετη τακτική ακολουθούμε, γιατί έχουμε και τελείως διαφορετική αντίληψη. Εμείς δώσαμε εντολή, ως κυβέρνηση, να διερευνηθεί από το ΣΔΟΕ τον Απρίλιο του 2010, αλλά και τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, ως δεύτερη έρευνα, ό,τι αφορά στα υποβρύχια και ό,τι εμπλέκεται με πρόσωπα και καταστάσεις γύρω από αυτό. Το ΣΔΟΕ εξέδωσε το πόρισμά του πριν από λίγες μέρες, το οποίο εστάλη στην Εισαγγελία.

Όμως, από την Εισαγγελία ακόμη δεν εστάλη στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος σήμερα με αναλυτική ανακοίνωσή του αναφέρεται λεπτομερειακά και διεξοδικά στο όλο θέμα. Κατά συνέπεια, λογικά, το πόρισμα δεν έχει φθάσει ακόμη στη Βουλή.

Η Ν.Δ. προσπαθώντας να προκαταβάλει και να δημιουργήσει εντυπώσεις έβγαλε τα συμπεράσματά της και μίλησε για εξεταστικές επιτροπές, για προανακριτική, τόσο εσπευσμένα, που μακάρι, στο ελάχιστο, την ίδια σπουδή να ακολουθούσε όταν ήταν κυβέρνηση. Η Ν.Δ. απέκρυπτε και αποκρύπτει πάντοτε τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων που έχουν σχέση με το δικό της κόμμα.

Και επ' αυτού, να μου επιτρέψετε, υπενθυμίζοντας τη σχετική δήλωσή μου αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, να επαναλάβω ότι η Ν.Δ. παραβιάζει ανοικτές θύρες. Γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή που ξεκίνησε αυτή τη διαδικασία και φυσικά, όταν θα έρθει το θέμα στη Βουλή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και τα αρμόδια όργανα του ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσουν και συγκεκριμένη διαδικασία. Η Ν.Δ. ας μην δείχνει ότι ανησυχεί, γιατί δεν μπορεί να πείσει κανέναν και με το παρελθόν της, αλλά απ' ό,τι φαίνεται και με το παρόν της. Αυτές οι κουτοπόνηρες πρακτικές και τακτικές φαίνεται ότι ταιριάζουν, δυστυχώς ακόμη, στη Ν.Δ.

Όσο αφορά το δεύτερο θέμα που θέσατε, έχω να πω ότι η Ν.Δ. επιδεικνύει για πολλοστή φορά περισσό θράσος, όταν γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ποιοι ήταν οι μισθοί επί διακυβερνήσεώς της, στην ΕΡΤ. Δεκάδες χιλιάδες ευρώ το μήνα σε εκατοντάδες στελέχη της. Και όταν, επίσης, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πώς οργανωνόταν με ένα ψευδή επικοινωνιακό τρόπο η όλη επικοινωνία της Ν.Δ. χρησιμοποιώντας κυρίως την υποτιθέμενη δημόσια Τηλεόραση. Σήμερα, αυτό που δεν μπορεί να κατανοήσει η Ν.Δ. είναι ότι εμείς προσπαθούμε να θέσουμε τις βάσεις ούτως ώστε να βελτιώσουμε τη δημόσια Τηλεόραση με τρόπο ώστε να επιτελεί τον ρόλο της απέναντι στον πολίτη και αυτό το αντιλαμβάνεται ο πολίτης, όχι όμως και η Ν.Δ. η οποία ας μην προτρέχει και ας μην προβαίνει σε ανούσιες ανακοινώσεις. Και ο κ. Μιχελάκης ας μην δηλώνει πράγματα και ζητήματα για τα οποία ο ελληνικός λαός έχει ιδία άποψη, γιατί τα έχει ζήσει στο πετσί του.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επειδή μιλήσατε νωρίτερα για τους στόχους και περιγράψατε περίπου πώς θα καλυφθεί το κενό των εσόδων, αλλά και τον άλλο μεγάλο στόχο σας που είναι οι αποκρατικοποιήσεις, είναι στους σχεδιασμούς σας και μια αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα ή τουλάχιστον μία ενίσχυση του οικονομικού επιτελείου για να μπορέσει απρόσκοπτα και περισσότερο συντονισμένα να πετύχει αυτούς τους δύο βασικούς στόχους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα ζητούσα για άλλη μια φορά να σταματήσουμε να μιλάμε για ανασχηματισμό. Τα γνωστά θέματα των πρόωρων εκλογών και του ανασχηματισμού είναι λίαν προσφιλή σε σας τους δημοσιογράφους. Σχεδόν δεν έχει περάσει μέρα που να μην ερωτηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γι' αυτά τα δύο θέματα. Μάλιστα, κάποιοι διαρρέουν ότι έχουν και πληροφορίες επ' αυτών.

Φυσικά, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Εμάς, αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να τηρούμε τους στόχους μας, να κάνουμε τη δουλειά μας. Διότι έχει αποδειχθεί όταν κάνουμε τη δουλειά μας - και μάλιστα φάνηκε ότι την κάνουμε πολύ καλά μέχρι τώρα - έχουμε και τα παραγόμενα αποτελέσματα, και συν τοις άλλοις την αναγνώριση και επιβράβευση από όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Φυσικά, έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας, έχουμε να καταβάλλουμε επίπονες προσπάθειες. Όμως, φαίνεται και αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση τα καταφέρνει καλά, εάν αναλογισθεί κανείς τις συνθήκες υπό τις οποίες επιτελεί το έργο της.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Επ' αυτού: Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα πορεύεστε με σενάρια ανασχηματισμού. Και λέω «πορεύεστε», διότι σήμερα έχω ακούσει τουλάχιστον τρεις υπουργούς που έχουν μιλήσει σε ραδιόφωνα ή σε τηλεοράσεις, οι οποίοι απαντούν στο συγκεκριμένο ζήτημα και απαντούν με έναν τρόπο που έχετε απαντήσει κι εσείς την Παρασκευή το πρωί, ότι «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης». Αυτό το πράγμα, προφανώς και αφήνει ανοικτό το σενάριο ανασχηματισμού.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για εσάς.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Για όλους. Και για τους ίδιους τους υπουργούς.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, διότι, για την απλή λογική, τα περιθώρια βελτίωσης είναι ξεκάθαρα. Είναι αυτονόητο πως δεν υπάρχει κυβέρνηση, δεν υπάρχει ανθρώπινη υπηρεσία, δεν υπάρχει λειτουργία που να μην επιδέχεται βελτίωση. Σαφώς και επιδέχεται βελτίωση το έργο και η λειτουργία όλων μας, πλην όμως, αυτό δεν έχει καμία σχέση με ανασχηματισμό. Αυτά τα σενάρια ανασχηματισμού τα ακούμε και τα βλέπουμε κάθε μέρα, ωστόσο, στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν ισχύουν. Και αυτό είναι πασιφανές. Και όποιος θα ερχόταν σήμερα να πει πως δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης όλων μας, πραγματικά νομίζω ότι θα προσπαθούσε να καταλύσει τα αυτονόητα. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Εμείς λέμε την αλήθεια στον κόσμο. Εμείς καταδεικνύουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζεται σήμερα η ελληνική κυβέρνηση. Και φυσικά, όπου μπορούμε να βελτιώσουμε τη λειτουργία μας, τη βελτιώνουμε, γνωρίζοντας εξ αρχής ότι κάθε μέρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μία διαφορετική πολιτική κατάσταση. Υπ' αυτή την έννοια, σαφώς, όπου μπορούμε να βελτιωθούμε, βελτιωνόμαστε. Όμως, αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα σενάρια περί ανασχηματισμού.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Πάντως, θα μου επιτρέψετε να σας πω πως αυτή η συζήτηση, γενικώς, τουλάχιστον όπως τίθενται οι ερωτήσεις, δεν είναι κατ' ανάγκη κακή. Δηλαδή, το να ενισχυθεί ένας υπουργός σε ένα μεγάλο κομμάτι που παρακολουθεί, δεν είναι κατ' ανάγκη κακό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είπα ότι η συζήτηση είναι κακή, αλλά δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Kαι ειδικά όταν μιλάμε για το θέμα των εσόδων, στο οποίο φάνηκε ότι εκεί υπήρχε μία κυβερνητική αδυναμία να διαχειρισθείτε το συγκεκριμένο θέμα και μάλιστα υπήρξε και μία αποπομπή Γενικού Γραμματέα. Άρα, γι' αυτό ρωτάμε, εάν υπάρχει, έστω ως ενδεχόμενο ή ως σκέψη, να ενισχυθεί ο κ. Παπακωνσταντίνου σ' αυτό το κομμάτι, τουλάχιστον, των εσόδων, για να μην βρεθούμε προ απροόπτων στο μέλλον και ψάχνουμε να βρούμε γιατί δεν έχουμε ικανοποιήσει τα έσοδα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ θα επαναλάβω αυτό που είπα προηγουμένως. Ότι οι συνθήκες δεν είναι οι κανονικές συνθήκες όπου θα μπορούσαμε να υπολογίζουμε με ακρίβεια τα έσοδα, θα μπορούσαμε να υπολογίζουμε ακριβώς όλα τα παραγόμενα αποτελέσματα μιας σχεδιαζόμενης πράξης. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι οι εισπρακτικοί μηχανισμοί ακόμη δεν είναι στο επίπεδο που θέλουμε να είναι. Έχει περάσει ήδη και σχετικό νομοσχέδιο, αλλά από εκεί και πέρα αυτά τα πράγματα δεν γίνονται αυτόματα, ούτε διορθώνονται εύκολα. Άρα, υπάρχουν πολλές παράμετροι, ως προς το σκέλος των εσόδων και την υστέρησή τους. Φυσικά, υφίσταται και το θέμα του ότι σαφώς δεν υπάρχει ανάπτυξη και δεν θα μπορούσε να υπάρξει στην παρούσα κρίση που διερχόμεθα. Όμως, αυτά δεν έχουν καμία σχέση με ανασχηματισμό. Σαφώς και η συζήτηση, όπως είπατε, δεν είναι κακή, πλην όμως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, παίρνω αφορμή από μία απάντησή σας, που είπατε ότι το θέμα των υποβρυχίων άνοιξε με δική σας πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της εντολής του Πρωθυπουργού για «όλα στο φως». Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν, για παράδειγμα, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τα στοιχεία του ΣΔΟΕ που έχουμε δει ως τώρα, γιατί κανείς δεν ξέρει την πλήρη δικογραφία, σκοπεύετε να περάσετε και σε μία άλλη κίνηση εσωκομματική, διαγραφής, για παράδειγμα, του ΄Ακη Τσοχατζόπουλου, γιατί ως τώρα έχει ανασταλεί η κομματική ιδιότητά του και δεύτερον, εάν αυτό το «όλα στο φως» ισχύει και για άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα, η SIEMENS, τα ομόλογα ή τα παραποιημένα στοιχεία στην οικονομία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το «όλα στο φως» και «καμία σκιά πουθενά» ισχύει για όλες τις περιπτώσεις, όπου υπάρχει και η παραμικρή υπόνοια κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Είναι εντολή του Πρωθυπουργού. Είναι άποψη και πρόταση που έχει περάσει σε όλους μας. Εξ άλλου, γι' αυτό η ελληνική κυβέρνηση, εδώ και ενάμιση χρόνο που είναι εν λειτουργία, δεν έχει δώσει δείγματα γραφής κυβερνήσεων του παρελθόντος και ιδίως της Ν.Δ. Από εκεί και πέρα, το να συνδέουμε ένα πόρισμα - το οποίο ακόμη δεν έχουμε δει, πέρα από κάποιες διαρροές που δεν γνωρίζουμε εάν όντως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα - με συγκεκριμένα πρόσωπα και με την κατάσταση συγκεκριμένων προσώπων μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αδικεί αυτή καθ' αυτήν την προσπάθεια και αντίθετα ενισχύει αυτή την προσπάθεια που κάνει η Ν.Δ. να στρέψει αλλού την κατεύθυνση της κοινής γνώμης, ισχυριζόμενη ότι τα σκάνδαλα είναι σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ και όχι της Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει και κάνει τη δουλειά του με τον καλύτερο τρόπο στην κατεύθυνση που ανέφερα προηγουμένως: Όλα στο φως. Αν μπορούσε και η Ν.Δ. στο ελάχιστο να κάνει το ίδιο και για τα δικά της στελέχη και γενικότερα για όλα τα σκάνδαλα, θα ήμασταν πραγματικά μια χώρα σήμερα που δεν θα είχε καμία σχέση με αυτό που βιώνουμε.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Για να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένη: Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε Εξεταστική για την οικονομία μέχρι τον Ιούνιο που παραγράφονται τα παραποιημένα στοιχεία; Και θα υπάρξει και πρόταση από το ΠΑΣΟΚ για προανακριτική στη SIEMENS και τα ομόλογα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν υπάρξει απόφαση, θα ανακοινωθεί.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-724022051-1301348374=:3064--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 28 March 2011 - 21:39:07 UTC