Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-04-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-1360750801-1302118572=:22078 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 6 Απριλίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 325410581

Έκδοση 1

BRIEFING ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗ(060411)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 6 Απριλίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Ανακοινώθηκαν χθες από το ΥΠΕΚΑ για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, οι τρεις πρώτοι δασικοί χάρτες, που αφορούν στην Πεντέλη, στη Νέα Πεντέλη και στο Μαραθώνα Αττικής. Κατοχυρώνουμε, επιτέλους, μια για πάντα, τι και πού είναι δάσος στην Ελλάδα, βάζοντας τέλος στις καταπατήσεις δημοσίων κτημάτων, δασών και γενικώς δημόσιας περιουσίας, όπως σηματοδοτεί και η πράξη μας αυτή.

Τα οφέλη απ` αυτή την ενέργεια είναι σημαντικά για τους πολίτες, τις περιοχές που χαρτογραφούνται και φυσικά για το ίδιο το περιβάλλον. Θωρακίζουμε το δάσος, τις εκτάσεις εκείνες που διαφορετικά αργά ή γρήγορα θα έπεφταν θύματα αυθαίρετης δόμησης και καταπάτησης. Είναι χρέος όλων μας να διασώσουμε τις δασικές εκτάσεις που μας έχουν απομείνει και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων.

Τα οφέλη είναι σημαντικά, βέβαια, και για τους πολίτες. Διευκολύνεται η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, συνεπώς, κατοχυρώνεται η ιδιωτική, αλλά και η δημόσια περιουσία. Βάζουμε τέλος στη σημερινή άναρχη κατάσταση, βάζουμε τέλος στις πράξεις χαρακτηρισμού. Κάθε πολίτης θα γνωρίζει, πλέον, τι είναι η έκταση στην οποία επιθυμεί να οικοδομήσει ή να επενδύσει ή απλά να κατέχει. Τερματίζουμε τις πολύμηνες καθυστερήσεις και τα τυχόν φαινόμενα διαπλοκής και αδιαφάνειας και σε αυτόν τον τομέα.

Οι συγκεκριμένες περιοχές, που δημιουργήθηκαν οι πρώτοι χάρτες μπορούν, πλέον, να καταρτίσουν ένα ολοκληρωμένο και ακριβή χωροταξικό σχεδιασμό, ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους βιώσιμης ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για μια σύγχρονη χώρα να γνωρίζουμε όλοι τι και πού είναι δάσος. Είναι ζήτημα αρχής, προόδου, αλλά και νοοτροπίας μιας κοινωνίας που σέβεται τη φύση και κατ` επέκταση τον πολίτη.

Τέλος, για άλλη μια φορά βούληση της κυβέρνησης είναι να θέσει τέλος σε ασάφειες, αδράνειες, συναλλαγές και γενικότερες παθογένειες του παρελθόντος, καταστάσεις που δημιουργούσαν και αυθαιρεσίες και αναπτυξιακά αδιέξοδα - γι` αυτό, πέρα απ` όλα τα άλλα, αυτή η πράξη μας έχει και αναπτυξιακή διάσταση - αλλά και τελικά την καταστροφή του περιβάλλοντος, την κακοδιαχείριση και την κατασπατάληση των φυσικών μας πόρων.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Αφού σας παρατηρήσω ότι σύμφωνα με τους νέους δασικούς χάρτες, η Πεντέλη, η πλατεία της Πεντέλης είναι δάσος και αν...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι με τους νέους. Με τους παλιούς.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Και με τους νέους.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι, ό,τι υπήρχε παλαιότερα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ναι. Αν θα έχετε σκοπό να την γκρεμίσετε την πλατεία της Πεντέλης. Θέλω να σας ρωτήσω, σχετικά με όσα γράφονται σήμερα, διαψεύδεται και εσείς από το πρωί κατηγορηματικά τα περί αναδιάρθρωσης, ωστόσο οι γερμανικοί FINANCIAL TIMES σήμερα, επικαλούνται πηγές στις χώρες μέλη της Ε.Ε., σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα είναι πιθανό, το επόμενο χρονικό διάστημα, να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Και μάλιστα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το σκέπτεται και ο υπουργός των Οικονομικών.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να σας πω ότι ακριβώς αυτή είναι η χρήση των νέων δασικών χαρτών, για να ξεκαθαρίσουμε και να δούμε ποια περιοχή είναι δάσος ή όχι. Η πλατεία της Πεντέλης από το 1998, όταν κάηκε, ήταν χαρακτηρισμένη ως δάσος. Υπάρχει οικοδόμηση. Αν είναι αυθαίρετη ή δεν είναι, αυτό είναι στο πλαίσιο άλλης λειτουργίας τους κράτους. Εμείς σήμερα βάζουμε τάξη και φυσικά, μέσα από τους δασικούς χάρτες που είναι μια εξαιρετικά σημαντική δουλειά και από τεχνικής άποψης και από νομικής, αλλά δείχνει και τις πολιτικές μας, δίνεται η δυνατότητα διορθώσεων, βελτιώσεων, ενστάσεων, έτσι όπως υπάρχει αυτή η διαδικασία. Άρα, ορίζουμε δασικούς χάρτες και δεν πρέπει να συγχέουμε τον ορισμό του δάσους με τα αυθαίρετα κτίσματα.

Από εκεί και πέρα, στο μείζον ζήτημα που θέσατε, θα επαναλάβω για άλλη μια φορά, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αναδιάρθρωση. Όχι απλώς δεν τη σκεφτόμαστε, αλλά την αποκλείουμε τελείως, σαν ελληνική κυβέρνηση, γιατί γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πόσο επιζήμια θα είναι μια αναδιάρθρωση. Όσοι διακινούν τέτοιου είδους σενάρια, προφανώς δεν γνωρίζουν την υπάρχουσα κατάσταση και δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις για τη δημιουργία μιας νέας της δημιουργίας προοπτικής για την ελληνική οικονομία. Εμείς δεν μένουμε στα σενάρια αυτά, απ` τα οποία πολλά είναι και ευφάνταστα. Αλλά, επειδή έχουμε συνηθίσει εδώ και ενάμιση χρόνο να ακούμε ότι πτωχεύουμε και όταν αυτό δεν έγινε και σήμερα ξεπερνάμε το πρόβλημα και την πιθανότητα της πτώχευσης την οποία έχουμε αποκλείσει προ πολλού, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο αποκλείουμε και τα σενάρια της αναδιάρθρωσης. Αυτοί που μιλούσαν κάποτε για χρεοκοπία της Ελλάδας και αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, τέτοιο ενδεχόμενο, τώρα το γύρισαν και μιλάνε για αναδιάρθρωση που θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα. Ας σκεφτούν κάτι διαφορετικό, ας δώσουν πιο πειστικά σενάρια απ` αυτά που διακινούν. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι αντί να συνωμοσιολογούμε και να παραφιλολογούμε για την αναδιάρθρωση, δίνουμε προοπτική στη χώρα μας. Προοπτική η οποία έρχεται μέσα από έναν εθνικό σχεδιασμό. Προοπτική η οποία θα καταδειχθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και μέσα απ` το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο για τη χώρα μας, για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη, απ` όπου προκύπτει πραγματικά, ότι εμείς δεν επιφυλάσσουμε αναδιαρθρώσεις και άλλου είδους σενάρια. Εμείς επιφυλάσσουμε για τη χώρα μας προοπτική και ελπίδα για έξοδο από την κρίση. Σχεδιάζουμε πέρα από μια στενή κυβερνητική θητεία. Κάνουμε μακροπρόθεσμα σχέδια και δίνουμε και το σχεδιασμό και τον τρόπο υλοποίησης των οραμάτων μας για το ξεπέρασμα της κρίσης, για μια Ελλάδα διαφορετική. Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης και δεν υπάρχει τίποτα άλλο.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ναι. Απλώς, πρέπει να απευθυνθείτε και να πείσετε και τους δικούς σας βουλευτές. Διότι η κ. Βάσω Παπανδρέου στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΤΕ οικονομικών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., είπε απευθυνόμενη στον υπουργό, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ότι πάμε για αναδιάρθρωση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, οι πληροφορίες οι οποίες διακινούνται για το ΚΤΕ είναι διαφορετικές σε πολλά σημεία από την πραγματικότητα. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που έχουμε να πούμε, για άλλη μια φορά, είναι ότι εμείς, ως ΠΑ.ΣΟ.Κ., τους κοινοβουλευτικούς τομείς εργασίας, τους θέλουμε, πραγματικά, χώρο έκφρασης της αγωνίας του απλού πολίτη, που εκφράζεται μέσω των βουλευτών. Έκφραση συζήτησης, προτάσεων, έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται και ενημέρωση από τους υπουργούς μας προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που συμμετέχουν στους εκάστοτε τομείς, αλλά και οι υπουργοί και η κυβέρνηση, να παίρνουν τα μηνύματα της βάσης, μέσω των βουλευτών. Από εκεί και πέρα, όμως, οι απόψεις που εκφράζονται, οι προτάσεις και οι θέσεις των βουλευτών φιλτράρονται, επεξεργάζονται, απαντώνται από τους αρμόδιους υπουργούς. Και η θέση η δική μας είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση αναδιάρθρωσης. Το να εκφράζονται ανησυχίες και αγωνίες είναι εύλογο, είναι γόνιμο και είναι και υγιές. Και αυτή είναι η άποψη και του Πρωθυπουργού. Δεν είναι υπεκφυγή. Είναι εκφρασμένη άποψη, είναι βασική αρχή, με την οποία συζητούν, με την οποία εργάζονται οι κοινοβουλευτικοί τομείς εργασίας. Και αν αυτή η λειτουργία ακολουθούνταν και στο παρελθόν σε περιόδους άλλων κυβερνήσεων, τότε πραγματικά πιστεύουμε ότι θα υπήρχε στη χώρα μας μια άλλου είδους εγκατεστημένη πολιτική, μια διαφορετική πολιτική νοοτροπία.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε υπουργέ, θα ήθελα να επανέλθω σε αυτό το μεσοπρόθεσμο που είπατε προ ολίγου. Η ψήφισή του αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση; Και αν ναι, ο Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή στην Ολομέλεια των 300; Και ποιο είναι αυτό το ύψος, δηλαδή είναι το 150+1 ή το 180+1;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν έχουμε ανάγκη από καμία ψήφο εμπιστοσύνης. Λαμβάνουμε καθημερινά από τους βουλευτές της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. την ψήφο εμπιστοσύνης, με τη λειτουργία μας. Καταφέραμε να σώσουμε τη χώρα από το χείλος της χρεοκοπίας, όπως μας την παρέδωσε η Ν.Δ. και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Και μόνο η διάσωση είναι μια σαφής ψήφος εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, δεν μας ενδιαφέρουν όλα τα άλλα. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να δηλώσω ρητά - επειδή διαβάζω και ακούω σενάρια για ψήφιση του μεσοπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου με 180 ψήφους κλπ - ότι δεν τέθηκε ποτέ κάτι τέτοιο, ούτε ως θέμα συζήτησης, αλλά ούτε και ως σκέψη. Επαναλαμβάνω: Το μόνο που μας ενδιαφέρει, είναι να δώσουμε προοπτική για τη χώρα μας και μέσα από την ψήφιση αυτού του μεσοπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει πολλές πτυχές της ιδεολογίας μας και της σύγχρονης και επίκαιρης πρακτικής μας, αλλά και του βάθους που θέλουμε να δώσουμε με την αναπτυξιακή διάσταση, την κοινωνική διάσταση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μέσα από αυτό το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο δημιουργούμε έναν εθνικό σχεδιασμό, ο οποίος, είμαστε βέβαιοι, ότι πραγματικά δίνει προοπτική στη χώρα. Δεν θέλουμε να παίξουμε ούτε με θεσμούς, ούτε με παιχνίδια 180 ή κάτω των 180 ψήφων. Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Δεν τίθεται θέμα ψήφου εμπιστοσύνης. Μέσα από τον μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό δουλεύουμε αποκλειστικά για να έχουμε μια σοβαρή, λογική και ρεαλιστική πρόταση, η οποία ξεπερνά την επικαιρότητα και μας οδηγεί σε τέτοιο βάθος χρόνου που πραγματικά να μπορούμε να έχουμε μια Ελλάδα διαφορετική από τη σημερινή.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Είπατε τα καλά του μεσοπρόθεσμου. Δεν έχουμε ακούσει τα κακά εντός ή εκτός εισαγωγικών, για τα οποία ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά και εννοώ τα περί νέων μέτρων. Επίσης, όταν λέτε ότι αυτή η πρόταση είναι ρεαλιστική, δεν απευθύνεστε στην Ολομέλεια των 300;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι αυτονόητο ότι απευθυνόμαστε στην Ολομέλεια. Γι` αυτό έχουμε καλέσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, να συναισθανθούν επιτέλους την ευθύνη που έχουν όλοι τους, καθένας με το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί. Είναι θέμα ευθύνης της κάθε πολιτικής δύναμης. Εμείς φέρνουμε ένα μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό για να ψηφιστεί - εννοείται - απ` όλη τη Βουλή. Από εκεί και πέρα, η κάθε πολιτική δύναμη, εξαρτάται το πόσο υπεύθυνη αισθάνεται για το μέλλον του τόπου και φυσικά αυτό το αποδεικνύει. Δεν τίθεται, όμως, θέμα ψήφου εμπιστοσύνης, αυτό είναι ξεκάθαρο.

Όσο για τα καλά και τα άσχημα, σας μίλησα για τη σοβαρότητα και τη σπουδαιότητα να υπάρχει ένας στρατηγικός σχεδιασμός που να μας βγάζει πέρα από το ένα και δύο χρόνια, που πηγαίνει πέρα από το σχεδιασμό μιας κυβερνητικής θητείας. Άρα, εκ των πραγμάτων, ενέχει και στοιχεία εθνικού σχεδιασμού. Και θα πρέπει, επιτέλους, οι πολιτικές δυνάμεις και κυρίως η Ν.Δ. να συναισθανθεί την τεράστια ευθύνη που έχει πάνω σ` αυτό το θέμα και να αποδείξει εάν πραγματικά συναισθάνεται πού βρίσκεται. Γιατί, μέχρι στιγμής, αυτά που λένε και από αυτά που ακούμε, μας δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν έχουν αντίληψη, δυστυχώς, της πραγματικότητας. Μια πραγματικότητα που εν πολλοίς διαμόρφωσαν οι ίδιοι.

Να επαναλάβω όσον αφορά τα όσα γράφονται και ακούγονται περί νέων μέτρων ότι μας ενδιαφέρει να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές. Αλλαγές που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του κράτους, τη λειτουργία της διοίκησης, τη λειτουργία των φοροελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Δηλαδή, να δημιουργηθούν μέσα σ` αυτόν τον μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό, προϋποθέσεις, έτσι ώστε η Πολιτεία να μπορεί να λειτουργεί με σύγχρονο και επικαιροποιημένο τρόπο και να μπορεί να υλοποιεί τους σχεδιασμούς και τις στρατηγικές μιας οποιασδήποτε κυρίαρχης κυβέρνησης. Αυτό είναι το ζήτημα, εκεί πάσχουμε εδώ και δεκαετίες. Αντί να χτίζουμε σοβαρά, επί δεκαετίες ερχόμαστε τώρα να καλύψουμε παθογένειες που υπήρχαν για χρόνια. Ένα μέρος τους καλύπτεται από αυτόν τον μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό και πιστεύουμε ότι είναι μια ευκαιρία, πλέον, να δείξουμε το δρόμο και την προοπτική προς την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη της χώρας μας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε υπουργέ, απ' ό,τι φαίνεται, το πόρισμα για τα υποβρύχια πήγε στη Βουλή. Η κυβέρνηση τι θα πράξει επ' αυτού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όντως, αναμένουν στη Βουλή να λάβουν το πόρισμα για τα υποβρύχια. Και σ' αυτή την περίπτωση, η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: Το «όλα στο φως», που έχει πει ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ισχύει και σ' αυτή την περίπτωση. Φυσικά, θα εξετασθούν όλες οι προϋποθέσεις και εφ' όσον επαληθευθούν, δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε προκαταρκτική εξεταστική επιτροπή, την πάλαι ποτέ προανακριτική. Η προκαταρκτική εξεταστική επιτροπή είναι ένας θεσμός τον οποίο σαφώς και θα σεβαστούμε, στον οποίο σαφώς και δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε, εφ' όσον φυσικά υπάρξουν στοιχεία μέσα από το πόρισμα που θα έλθει στη Βουλή. Είναι θέμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μέσα από τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να θέσει τέτοιο ζήτημα. Όμως, η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ έχουν ξεκάθαρη θέση: Παίρνουμε το πόρισμα, το μελετάμε και εφ' όσον υπάρχουν στοιχεία, δεν θα διστάσουμε να πάμε σε προκαταρκτική επιτροπή.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει αυτό που είπε και ο κ. Στρος Καν χθες μιλώντας στην Ουάσιγκτον, σχετικά με τα μισθολογικά, με τους μισθούς στην Ελλάδα; Δηλαδή, θα περιλαμβάνει και νέο «κούρεμα» μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εάν εννοείτε το ενιαίο μισθολόγιο, σας απαντώ πως δεν τίθεται καν θέμα για «κούρεμα» μισθών. Το ενιαίο μισθολόγιο έχει να κάνει με κοινωνική δικαιοσύνη ανάμεσα στους δημοσίους υπαλλήλους, δηλαδή, να μειώσει αυτή την τεράστια μισθολογική διαφορά που υπάρχει από υπηρεσία σε υπηρεσία, από υπουργείο σε υπουργείο και από οργανισμό σε οργανισμό, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλών και τελείως άδικων ταχυτήτων μισθούς στον δημόσιο τομέα. Το ενιαίο μισθολόγιο δεν θα εφαρμοσθεί για να «κουρέψουμε» κανένα μισθό, αυτό είναι ξεκάθαρο. Γίνεται για να μπει επιτέλους μία τάξη και να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Μιας που αναφέρατε τη λέξη «κούρεμα», δράττομαι της ευκαιρίας για να επισημάνω πως «κούρεμα» χρειάζεται στο τι λέγουν και στο πώς τα λέγουν κάποιοι, γενικώς. Εκτιμώ πως αυτή την επισήμανση θα πρέπει όλοι μας να την έχουμε κατά νου, όταν διατυπώνουμε τις απόψεις μας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Με συγχωρείτε, εννοείτε για τον κ. Στρος Καν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, καθόλου δεν εννοώ τον κ. Στρος Καν. Αναφέρομαι σε όλους αυτούς που ομιλούν περί αναδιαρθρώσεων, διατυπώνουν σενάρια, θεωρητικολογούν και που νομίζουν πως είναι δυνατόν διάφορες θεωρίες της οικονομικής επιστήμης να τύχουν εφαρμογής στην Ελλάδα. Εκεί, πράγματι, χρειάζεται ένα «κούρεμα», προκειμένου να αποκτήσουμε την προσήκουσα σοβαρότητα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Επί της ουσίας τώρα: H θέση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχολιάζεται από την κυβέρνηση; Είπε ότι έχουμε ακριβούς μισθούς. Και όλοι σήμερα συζητούν - το γνωρίζετε - ότι θα περικοπούν κι άλλο οι μισθοί. Ουσιαστικά είναι ο προάγγελος νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς έχουμε πει κατ' επανάληψη ότι δεν μιλάμε για περικοπές μισθών και συντάξεων. Είναι ξεκάθαρο. Δεν πρόκειται να γίνουν οριζόντιες περικοπές και αυτό έχει πλήρως αποσαφηνισθεί. Εάν θα μπουν, όμως, κοινωνικά κριτήρια στις μεγάλες μισθολογικές διαφορές στο ελληνικό δημόσιο, π.χ. σε επιδόματα, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου που επιφέρει την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ας σταματήσουμε να μιλάμε για περικοπές μισθών και συντάξεων και μάλιστα επί καθημερινής βάσεως. Ας σταματήσουμε, επιτέλους, να καταστροφολογούμε, να κινδυνολογούμε και να τρομοκρατούμε την ελληνική κοινωνία. Η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε μία χώρα που βρισκόταν κυριολεκτικά στο χείλος της χρεοκοπίας και την έφερε σε μία θέση που να μπορεί να συζητά ισότιμα με τους εταίρους, να διαπραγματεύεται λύσεις προοπτικής και εξόδου από την κρίση, καθώς και δημιουργίας μιας άλλης Ελλάδας. Εμείς, στην πράξη, απαντάμε σε όλους όσοι καταστροφολογούν, κινδυνολογούν και αποκομίζουν διάφορα οφέλη μέσα απ' αυτήν την καταστροφολογία: Άλλοι οικονομικά και άλλοι πολιτικά. Επιτέλους, αυτή την καταστροφολογία ας την σταματήσουν και τα κόμματα, που αντί να συναισθανθούν το μέγεθος της ευθύνης που έχουν για την σημερινή κατάσταση της χώρας μας, με περισσό θράσος βγαίνουν και κάνουν σχολιασμούς αφ' υψηλού, μιλώντας γενικώς για ανάπτυξη, ερχόμενοι να μας πουν ότι δεν γνώριζαν τί γινόταν και πού κυβερνούσαν. Και αναφέρομαι στον κ. Σαμαρά - για τον οποίο να θυμίσω πως τον Μάιο του 2009 μιλούσε για έλλειμμα 4% - που έρχεται σήμερα, για άλλη μια φορά, να μας παριστάνει τον «μάγο» και να μας δίνει συμβουλές για περιορισμό των ελλειμμάτων, για χρέος και για όλα τα συναφή. Είναι ένα κακό σίριαλ αυτό που παίζει η Ν.Δ. κάθε μέρα, απαξιώνοντας την κοινή γνώμη και τους Έλληνες πολίτες.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω για τις υπογραφές, για τους 84 βουλευτές, για να συζητηθεί το πόρισμα για τη Siemens. Αυτό γίνεται για να πει η Βουλή ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματα της Siemens, μετά από τρεις μήνες καθυστέρηση:

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, δεν υπάρχει καθυστέρηση. Μάλιστα μου δίνετε την ευκαιρία να πω, πως υπάρχει δέσμευση της Κυβέρνησης, ότι δεν πρόκειται με κλείσιμο της Βουλής να παραγραφούν ή να διευκολυνθεί η παραγραφή αδικημάτων, τα οποία, σε άλλη περίπτωση, δεν θα παρεγράφοντο. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Επαναλαμβάνω, για μία ακόμη φορά, πως τη σχετική πρωτοβουλία έχουν αναλάβει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συζητηθεί το πόρισμα για τη Siemens. Πράγμα που δεν έκαναν οι βουλευτές της Ν.Δ., όπως είχαν την ευχέρεια να κάνουν, να μαζέψουν, δηλαδή, 60 υπογραφές. Και φυσικά εμείς δεν θα κάνουμε αυτά που έκανε η Ν.Δ. Η Βουλή θα μείνει ανοικτή για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής οιουδήποτε αδικήματος, το οποίο θα παραγραφόταν με ενδεχόμενο κλείσιμό της. Εν αντιθέσει με τη Ν.Δ. που έκλεισε άρον-άρον τη Βουλή τον Μάιο του 2009, για να παραγραφούν τα ποινικά αδικήματα των υπουργών της. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά. Μία διαφορά για την οποία έχουμε δεσμευθεί προεκλογικά απέναντι στον ελληνικό λαό. Μία διαφορά την οποία υλοποιούμε, εφαρμόζουμε και αναδεικνύουμε κάθε μέρα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θέλω να σας ρωτήσω αν συμμερίζεστε την άποψη του κ. Πάγκαλου, ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή, χθες το βράδυ, είπε ότι η δεύτερη τετραετία του κ. Σημίτη ήταν μια χαμένη τετραετία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εννοείται ότι δεν θα σχολιάσω το τί λέγεται σε τηλεοπτικές συζητήσεις και μάλιστα για κυβερνήσεις που δεν είναι του παρόντος.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-1360750801-1302118572=:22078--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 6 April 2011 - 19:35:44 UTC