Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-04-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-1298081246-1302639109=:30638 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 326310935

Έκδοση 1

BRIEFING (110411)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 11 Απριλίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη καταδεικνύουν τη σημασία του αγώνα που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση για να αποδείξει ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη δεν ήταν αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα -παρά τις ιδιαιτερότητες και παρά την είσοδό μας αθωράκιστοι σ` αυτή την κρίση- αλλά ευρωπαϊκό και έτσι έπρεπε να αντιμετωπιστεί από την αρχή.

Σήμερα, για άλλη μια φορά, δικαιώνεται ο επίμονος και συστηματικός αγώνας που δώσαμε για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης που ευτυχώς υπάρχει σήμερα για να στηρίξει τις χώρες και τους λαούς που έχουν ανάγκη και να εξασφαλίσει την απαραίτητη δανειακή ηρεμία των χωρών αυτών ώστε να προωθήσουν τις σημαντικές αλλαγές που χρειάζονται.

Καθένας μπορεί να φανταστεί τι θα είχε συμβεί σήμερα για τις χώρες αυτές, εάν δεν υπήρχε αυτή η πρόβλεψη, μετά από πολύ μεγάλη δυσκολία και αγώνα του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Επίσης, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία για την Ελλάδα, το ότι κλείδωσαν οι λεπτομέρειες των μηχανισμών και της επιμήκυνσης του χρέους και όλων των συναφών ζητημάτων στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου, όταν ακόμα δεν είχαμε την κρίση στην Πορτογαλία, τις εξελίξεις στη Λιβύη και στην Ιαπωνία.

Για ακόμη μια φορά, όμως, αποδεικνύεται κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό: Είναι ωραίο και εύκολο να ακούγονται διάφορα λόγια με μεγάλη ανευθυνότητα. Να προσφεύγουν κάποιοι, όπως ο κ. Σαμαράς σε ανεύθυνες και ευκαιριακές λύσεις, λεονταρισμούς, μηδενισμούς και απαξίωση της συνολικής εθνικής προσπάθειας, η οποία γίνεται και να υπάρχει και πλήρης άρνηση ανάληψης των ευθυνών. Και βέβαια, όλα τα κόμματα τα οποία σηκώνουν σήμερα μια αντιμνημονιακή υποτίθεται σημαία, θα έπρεπε να μας πουν, τι θα είχε γίνει, εάν δεν μπαίναμε στη διαδικασία διάσωσης και δανειακής ανακούφισης της χώρας. Θα μπαίναμε σε μια διαδικασία που θα μας έφερνε σε μία κατάσταση που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε σήμερα.

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω τι έλεγε με περισσή ανευθυνότητα ο κ. Σαμαράς, σε ομιλία του στην Κέρκυρα, στις 11 Οκτωβρίου 2010. Διαβάζω αυτολεξί: «Υποστηρίξαμε από την αρχή ότι η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης και το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση και μπορούσε να αποφευχθεί. Και τώρα, έρχεται η δικαίωση. Πρώτον, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία με προβλήματα ίδια με τα δικά μας, δεν κατέφυγαν στο μηχανισμό στήριξης. Δεν υπέγραψαν μνημόνιο. Βγήκαν και δανείστηκαν ακριβά από τις αγορές, αλλά δεν έδεσαν τις χώρες τους χειροπόδαρα, όπως έκανε η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αυτοί, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία απέδειξαν ότι το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος ούτε για την Ελλάδα».

Βλέπουμε πόσο μεγάλη ήταν και είναι η διορατικότητα του κ. Σαμαρά, ο οποίος ακριβώς διέβλεπε ότι αυτό που δεν κάναμε εμείς, το έκανε η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Αυτή είναι η εναλλακτική λύση που μας πρότεινε και συνεχίζει να προτείνει ο κ. Σαμαράς. Αυτές είναι οι εύκολες ευχές και λύσεις με τις οποίες η Ν.Δ. βομβαρδίζει καθημερινά, ακόμη, τους πολίτες.

Σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης το δύσκολο είναι να υπάρχει η διορατικότητα, η υπευθυνότητα, το σχέδιο, το όραμα ευθύνης που θα μας οδηγήσουν στην έξοδο από αυτή την κατάσταση. Και ευτυχώς για τη χώρα, υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία αποφάσισε σύντομα και έγκαιρα.

Θέτει στόχους, θέτει πλαίσια αναφοράς εθνικού σχεδιασμού. Μια κυβέρνηση που διαθέτει τη βούληση, το σχέδιο, αλλά και την αίσθηση της ιστορικής ευθύνης, που πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτο απ` όλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδεικνύουν καθημερινά ότι δεν τα διαθέτουν.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Είπατε, μας δόθηκε το επιτόκιο και η επιμήκυνση, αλλά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Σόιμπλε, μας λέει ότι τελικά δεν θα φθάσουν αυτά τα μέτρα. Τι απαντάτε και αν πιστεύετε ότι ουσιαστικά είναι προάγγελος εξελίξεων, όπως δηλαδή η αναδιάρθρωση του χρέους κλπ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε όλη αυτή την περίοδο της κρίσης, εδώ και ενάμιση χρόνο, έχουμε συνηθίσει να ακούμε κάθε μέρα απόψεις, πολλές φορές αντικρουόμενες, μεταξύ έγκαιρων υποτίθεται αναλυτών και μεταξύ υπουργών Οικονομικών. Αντιφατικές δηλώσεις ακόμη και από το ίδιο το πρόσωπο, που τη μια μέρα κάνει τη μια δήλωση και την άλλη μέρα την άλλη δήλωση. Εμάς, μας ενδιαφέρει το εξής: Μέχρι τώρα, ούτε έχουμε πτωχεύσει, ούτε έχουμε χρεοκοπήσει, ούτε έχουμε κάνει τόσα πράγματα τα οποία ακούγαμε εδώ και ενάμιση χρόνο. Είναι πολύ σημαντικό για μας, ότι έχουμε μπροστά μας σχεδιασμό που τον υλοποιούμε. Είναι άκρως επίκαιρο το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο της χώρας που θα έλθει τις επόμενες μέρες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αποτελεί και ένα πλαίσιο αναφοράς εθνικού σχεδιασμού, με αναπτυξιακά ζητήματα και με κοινωνικές παραμέτρους, κάτι που αφορά άμεσα στον ελληνικό λαό, βγάζοντάς μας από την κρίση, όσο το δυνατόν συντομότερα, δείχνοντας το δρόμο μέσα από αναπτυξιακά ζητήματα τα οποία θέτει. Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να δουλεύουμε και να πορευόμαστε σ` αυτό το δρόμο. Οι δηλώσεις, οι αναφορές και οι αναλύσεις δεν μας αφορούν όταν γίνονται από το εξωτερικό και γίνονται για διάφορους λόγους πολλές φορές καλοπροαίρετους, αλλά και κακοπροαίρετους. Είναι πράγματι εγκληματικό για τη χώρα το να γίνονται αυτές οι αναλύσεις και αυτές οι αναφορές από παράγοντες εσωτερικής πολιτικής, της οικονομικής και κοινωνικής ζωής πολλές φορές, όπου πραγματικά δημιουργούν έναν τρόμο ανάμεσα στους Έλληνες πολίτες, περί δήθεν εκλογών, περί δήθεν αναδιάρθρωσης, περί δήθεν ανασχηματισμού, περί δήθεν χρεοκοπίας, περί δήθεν κλεισίματος των τραπεζών κάτι που η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός, δεν συμμερίζονται. Αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι να μπορούμε απρόσκοπτα να λειτουργούμε, να σχεδιάζουμε καλύτερα, να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες και όλα τα περιθώρια, να βελτιώσουμε τις λειτουργίες μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε πιο κατηγορηματικά και πιο δραστικά να απαντάμε σε όλους αυτούς που πραγματικά δημιουργούν εγκληματικές συμπεριφορές απέναντι στη χώρα μας. Φήμες, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και υποτιθέμενα γεγονότα που είναι πολλές φορές, απλώς σενάρια επιστημονικής φαντασίας, τα οποία φυσικά θα πρέπει όλοι να τα αντιμετωπίσουμε.

Επιτέλους, θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και εκεί συνίσταται ο ρόλος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και των άλλων κομμάτων, που πολλές φορές αντί να σταματούν αυτό το εθνικά επικίνδυνο παιχνίδι, το επιτείνουν ή κάθε τόσο βγαίνουν και το αναπαράγουν ή πολλές φορές, το δημιουργούν οι ίδιοι.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε οι εγκληματικές συμπεριφορές αφορούν και δικούς σας βουλευτές; Γιατί, αν θυμάμαι καλά, το θέμα της αναδιάρθρωσης τελευταία το έβαλε και η κ. Βάσω Παπανδρέου σε ένα ΚΤΕ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν αναφέρομαι σε οικονομικές ή πολιτικές απόψεις. Μίλησα για ένα όργιο φημών οι οποίες διακινούνται και μάλιστα σε μια περίοδο όπου δεν μπορούσε να υπάρχει δημοσιότητα, λόγω της απεργίας των δημοσιογράφων. Πραγματικά, δείχνει το πόσο ανεύθυνοι είναι κάποιοι, όταν τελείως ανώνυμα μέσα από φημολογίες ή από υποτιθέμενες πολιτικές αναλύσεις, τελείως εξωπραγματικές, διακινούν τέτοια σενάρια. Η κ. Παπανδρέου συμμετείχε και συμμετέχει στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας και λέει τις απόψεις της, όπως κάθε βουλευτής και αυτές μπορεί να είναι πολλές φορές, και διαφορετικές από αυτές της κυβέρνησης. Αλλά, αυτό είναι στο πλαίσιο των δημοκρατικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Αλίμονο, αν δεν λειτουργούσαν έτσι οι ΚΤΕ, μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Εμείς έχουμε σαφή πολιτική επιλογή, να υπάρχουν συζητήσεις οι οποίες, πολλές φορές, γίνονται ακόμη και έντονες, μέσα σε ένα περίεργο παγκόσμιο πολιτικό κλίμα, αλλά και μέσα σε ένα κλίμα όπου εφαρμόζονται πολιτικές οι οποίες είναι δραστικές, δυναμικές και πρωτόγνωρες. Πολιτικές που έχουν να κάνουν με τη σωτηρία της χώρας μας. Το να εκφράζονται απόψεις όχι απλώς δεν είναι κατακριτέο, αλλά είναι και επιβεβλημένο, γιατί έτσι η κυβέρνηση λειτουργεί με καλύτερο τρόπο. Αλλά, όλοι αυτοί οι ανεύθυνοι οι οποίοι βγαίνουν και φημολογούν, υποτίθεται γνωρίζοντας καλύτερα τα πράγματα, δεν νομίζω ότι θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι προσφέρουν έργο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση τελικά μετά τα όσα έγιναν προχθές στο ΚΤΕ με τους βουλευτές να ζητούν ομόφωνα την απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου για τον ηλεκτρονικό τζόγο, θα επαναφέρει αυτό το νομοσχέδιο προς ψήφιση ή θα το θέσει ξανά προς συζήτηση. Το αποσύρει εντελώς; Τι θα γίνει με αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, οι βουλευτές που συμμετείχαν στο ΚΤΕ είχαν συγκεκριμένες αντιρρήσεις σε συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου. Είναι γνωστό ότι λόγω των περιορισμών που θέτουμε, πληρώνουμε πρόστιμα στην Ε.Ε. και δεν είναι καθόλου εποχές να πληρώνουμε τώρα πρόστιμα. Είναι, επίσης, γνωστό ότι με το να μην υπάρχει τάξη σε όλη αυτή τη διαδικασία των τυχερών παιγνίων, υπάρχει μια τρομερή φοροδιαφυγή. Μάλιστα κάποιοι ανεξέλεγκτα διακινούν «μαύρο» χρήμα μέσα απ` αυτές τις χρήσεις. Είναι, επίσης, γνωστό ότι η ηλεκτρονική τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ που παίζεται τζόγος σε σημεία τα οποία δεν μπορεί να ελεγχθούν. Άρα, είναι επιβεβλημένο να υπάρχει μια τάξη και μια τακτοποίηση πάνω σε αυτό τον τομέα. Φυσικά, ακούστηκαν όλες οι παρατηρήσεις των βουλευτών που συμμετείχαν στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας. Αυτή τη στιγμή, το νομοσχέδιο βρίσκεται υπό επεξεργασία από το υπουργείο Οικονομικών, αφού λαμβάνονται υπόψη όλες οι παρατηρήσεις των βουλευτών. Θα ξαναέρθει στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας, φυσικά με τις παρατηρήσεις και με μια συζήτηση που θα ξαναγίνει όταν το νομοσχέδιο έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής, προς ψήφιση.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο οικονομικός στόχος των 700 εκατ. ευρώ παραμένει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο στόχος στο να υπάρξει χτύπημα της φοροδιαφυγής, μέσα από μια τακτοποίηση, σαφώς και υπάρχει.

MOYΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στο συγκεκριμένο ΚΤΕ, ωστόσο, υπήρξε και συνολική αμφισβήτηση - αν μου επιτρέπετε - της κυβερνητικής πολιτικής, σε ό,τι αφορά την οικονομία. Η συζήτηση εξαπλώθηκε και πέραν των στενών ορίων του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Και θέλω να ρωτήσω αν ο Πρωθυπουργός προσανατολίζεται να λάβει κάποια πολιτική πρωτοβουλία, ώστε είτε αυτή την εβδομάδα είτε τις επόμενες να εκτονωθεί η ένταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και να υπάρξει μια πιο ομαλή διαδικασία που φαντάζομαι ότι θα βοηθήσει κι εσάς να υλοποιήσετε τους στόχους σας καλύτερα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν τίθεται θέμα εκτόνωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η Κ.Ο. απαρτίζεται από βουλευτές που εκφράζουν τις απόψεις του ελληνικού λαού. Οι βουλευτές έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να εκφράζουν τις αγωνίες και τις ανησυχίες των πολιτών, μέσα σ' αυτό το πολύ δύσκολο οικονομικό και πολιτικό κλίμα. Πρέπει και είναι επιβεβλημένο να ακούγονται. Η βούληση του ΠΑΣΟΚ είναι, όχι απλώς να μην φιμώνει τους βουλευτές της, αλλά ακριβώς το αντίθετο: Βοηθά την κυβέρνηση όταν γίνονται σχόλια, όταν γίνονται τεκμηριωμένες παρατηρήσεις, όταν υπάρχει μία συζήτηση, η οποία από κλειστή μέσα σε έναν κοινοβουλευτικό τομέα, γίνεται δημόσια συζήτηση. Είναι ξεκάθαρο ότι την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δεν την φοβίζουν τέτοιου είδους συζητήσεις. Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με ειλικρίνεια, αποτυπώνοντάς τα, μη κρύβοντάς τα, όπως έκανε η Ν.Δ. Έχουμε πρόσφατη τη δήλωση του κ. Αλογοσκούφη, ο οποίος πήγε να την πάρει πίσω, ενώ λέει ρητά στη συνέντευξή του ότι ο κ. Καραμανλής του έλεγε «άστο για αργότερα». Εμείς δεν αφήνουμε τίποτε για αργότερα. Έχουμε συγκεκριμένη πολιτική, έχουμε συγκεκριμένες στοχεύσεις, βγάζουμε τη χώρα από την κρίση με τις καλύτερες δυνατές πολιτικές. Επιβιώσαμε ως χώρα. Ασκούμε και προγραμματικές μας πολιτικές παρ' όλο ότι είναι δύσκολο σ' αυτή την εποχή, γιατί γνωρίζουμε ότι μόνο με τις μεγάλες αλλαγές βγάζουμε τη χώρα από την κρίση και δημιουργούμε μια άλλη χώρα και δεν κρύβουμε τίποτε κάτω από το χαλί. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες προχωρούν όπως πρέπει να προχωρήσουν. Δεν είμαστε Ν.Δ. όπου ο κ. Σαμαράς βγήκε να διαψεύσει μέσω του κ. Μιχελάκη την υποτιθέμενη γκρίνια των τομεαρχών, επειδή βγήκε κάπως προς τα έξω ότι έχουν παράπονα. Εμείς ασκούμε υπεύθυνη πολιτική, είμαστε υπεύθυνη κυβέρνηση και φυσικά δεν κρύβουμε τίποτε. Η δημόσια συζήτηση και πολύ περισσότερο η συζήτηση στα κοινοβουλευτικά και κομματικά όργανα, σαφώς και βοηθά την λειτουργία της κυβέρνησης και το καλό του τόπου.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Στο δια ταύτα, όμως: Μπορεί η κυβέρνηση Παπανδρέου να μην φοβάται τις συζητήσεις που γίνονται στο εσωτερικό της, αλλά στις ψηφοφορίες τι θα γίνει, αν κάποιοι βουλευτές δεν ψηφίσουν κρίσιμα νομοσχέδια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ερώτησή σας είναι θεωρητική. Γι' αυτό εμείς κάνουμε εκτεταμένες δημόσιες συζητήσεις. Γι' αυτό ακριβώς λέμε ότι οι υπουργοί ακούν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προσαρμόζουν τις πολιτικές τους, βελτιώνουν, εξηγούν και ενημερώνουν τους βουλευτές για την πολιτική της κυβέρνησης, την οποία συμπληρώνουν. Διότι τελικά οι βουλευτές είναι αυτοί που αποφασίζουν με την ψήφο τους.

Όμως, για μας, δεν είναι θέμα μιας ψηφοφορίας. Για μας, είναι θέμα το ότι ακούγονται οι απόψεις των βουλευτών, οι οποίοι, πράγματι, είναι οι ενδιάμεσοι για την έκφραση της αγωνίας και των απόψεων της ελληνικής κοινωνίας.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν σας προβληματίζει το γεγονός ότι - αν θυμάμαι καλά - είχαν γίνει δύο συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου γι' αυτό το θέμα, για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Τόσο καιρό όλοι αυτοί οι βουλευτές που εξέφραζαν τις αντιρρήσεις τους, δεν μπορούσαν να εκφραστούν; Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι επέλεξαν αυτή τη στιγμή να τα πουν όλα αυτά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πράγματι, το Υπουργικό Συμβούλιο ασχολήθηκε σε δύο συνεδριάσεις, σε πρώτη και δεύτερη ανάγνωση, με το συγκεκριμένο θέμα. Όμως, οι βουλευτές εκφράζονται μέσα στον κοινοβουλευτικό τομέα εργασίας. Αυτό είναι το πεδίο και ο χώρος έκφρασής τους. Φυσικά και λαμβάνονται υπ' όψη, όπως ανέφερα προηγουμένως, όλες οι παρατηρήσεις των βουλευτών, μέσα από μία λογική συζήτηση επί των συγκεκριμένων θεμάτων. Το ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ασχολήθηκε δύο φορές με το εν λόγω νομοσχέδιο και το ότι υπήρξε μία άλλη άποψη από τους βουλευτές σε μέρος του νομοσχεδίου, αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει το «χατίρι» του Υπουργικού Συμβουλίου ή το «χατίρι» των βουλευτών. Εδώ έχουμε μία κυβέρνηση η οποία συνδιαλέγεται και έχει δείξει τι σημαίνει διαβούλευση με έναν ευρύ κύκλο πολιτών και με τις πιο ανοικτές διαδικασίες. Αλίμονο αν δεν εφαρμόζαμε και αυτή την αρχή πρώτα απ' όλα στα μέλη της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Οι διαδικασίες είναι γνωστές. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα, είναι να γίνει η επεξεργασία του νομοσχεδίου στις συγκεκριμένες διατάξεις του, να βελτιωθεί και να επανέλθει στον ΚΤΕ, προκειμένου να γίνει συζήτηση και στη συνέχεια να κατατεθεί στην Ολομέλεια.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Συγγνώμη, το λέω αυτό γιατί φαίνεται τελικά ότι απ' όλους τους τελευταίους ΚΤΕ Οικονομικών έχει στοχοποιηθεί τελείως ο υπουργός Οικονομικών. Αυτό σας προβληματίζει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει στοχοποίηση του υπουργού Οικονομικών. Εμείς γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία δύσκολη και πρωτόγνωρη οικονομική πραγματικότητα, που επιδέχεται μιας εξίσου πρωτόγνωρης οικονομικής πολιτικής για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Συνεπώς, οτιδήποτε συμβαίνει, εντάσσεται μέσα σ' αυτό το πλαίσιο. Δεν είναι θέμα προσώπων. Γνωρίζουμε πολύ καλά - όπως και οι βουλευτές μας, αλλά και όλη η χώρα - το τι σημαίνει να είσαι υπουργός Οικονομικών σε μία κυβέρνηση που έδιωξε τον κίνδυνο της χρεοκοπίας της Ελλάδας, όταν βρισκόμασταν στα πρόθυρα της πτώχευσης, για να μπορούμε σήμερα να συζητάμε άνετα ακόμη και για δευτερεύοντα ζητήματα, όπως εν προκειμένω. Αυτό το γνωρίζουν άπαντες και πρώτοι απ' όλους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, εν όψει και της παρουσίασης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ήθελα να σας ρωτήσω, πέρα από τις διαφωνίες των βουλευτών, μεταξύ των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι ξεκάθαρο τι θα τους παρουσιάσετε; Γιατί ακούμε τις τελευταίες ημέρες διαφωνίες ως προς τις μειώσεις των δαπανών στα υπουργεία και σήμερα το πρωί ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, είπε ότι υπάρχει θέμα αρμονίας μέσα στην κυβέρνηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επί του τελευταίου που θέσατε, ο κ. Πάγκαλος προέβη σε μία άλλου είδους ερμηνεία, περισσότερο ψυχολογικής υφής.

Όπως γνωρίζετε, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν έχει ακόμη κατατεθεί και δεν έχει συζητηθεί. Θα έλθει αρμοδίως στο Υπουργικό Συμβούλιο προς συζήτηση, όπου φυσικά θα εκφραστούν οι απόψεις, οι προτάσεις των υπουργών και θα υπάρξει μία συλλογική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Συνεπώς, το να προτρέχουμε ή να εκφράζουν κάποιοι - αν εκφράζουν, δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου - αντιρρήσεις για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, είναι άνευ ουσίας, από τη στιγμή που δεν το γνωρίζουν στις λεπτομέρειές του.

Επαναλαμβάνω ότι θα υπάρξει και ένα πλαίσιο αναφοράς ενός εθνικού σχεδιασμού, διότι δεν μας ενδιαφέρει να υπάρχει απλώς ένα μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο με κάποιους αριθμούς ή με κάποια θέματα που να αφορούν μόνο επιμέρους τομείς της πολιτικής ή της οικονομικής πραγματικότητας. Μας ενδιαφέρει όλο αυτό να είναι ενταγμένο σ' ένα πλαίσιο που έχει να κάνει με την ανάπτυξη, με την κοινωνική συνοχή και φυσικά να έχει να κάνει και με τους πραγματικούς μας στόχους.

ΝΕΔΟΣ: Η αυριανή επίσκεψη του κ. Ρόμπαϊ στην Αθήνα, συνδέεται μήπως με τα όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες περί ενδεχομένου αναδιάρθρωσης ή τέλος πάντων ότι δεν πιάνουμε τους στόχους στο μνημόνιο, έχουμε υστέρηση εσόδων και ούτω καθ' εξής.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει καμία τέτοια σύνδεση. Μου δίνετε όμως την ευκαιρία να επαναλάβω ότι πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με την - ανά πεντάλεπτο - φημολογία για την αναδιάρθρωση του χρέους, για πρόωρες εκλογές, ή για ότι άλλο θα μπορούσε να συμβεί στη σφαίρα της φαντασίας όλων μας. Έχουμε μπροστά πολύ δρόμο, έχουμε σχέδιο, έχουμε τακτική, υπάρχει στρατηγική από την κυβέρνηση και αυτήν ακολουθούμε. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο και φυσικά δεν μπορούμε να ενοχοποιούμε την επίσκεψη του Προέδρου της Ε.Ε. κ. Ρόμπαϊ.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Μιας και αναφερθήκαμε στον κ. Πάγκαλο, να θυμηθώ ότι τις προηγούμενες ημέρες, είχαμε πάλι δύο εστίες έντασης. Μία με τον κ. Πάγκαλο στην Ελευσίνα και άλλη μία στο Μεσολόγγι με τον κ. Καστανίδη. Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι είναι οι γνωστοί μπαχαλάκηδες, όπως τους χαρακτηρίζετε στην κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς δεν πιστεύουμε τίποτε. Αλλά οι εικόνες και μόνο δείχνουν τι ακριβώς γίνεται. Αν νομίζουν κάποιοι ότι σε μία επίσκεψη δύο, τρία ή πέντε άτομα μπορούν πραγματικά να τορπιλίζουν τις επισκέψεις υπουργών στην περιφέρεια, πλανώνται οικτρά. Εμείς έχουμε να κάνουμε με τον ελληνικό λαό και με την υπευθυνότητα και ωριμότητα που δείχνει περνώντας μέσα από καθημερινές δύσκολες καταστάσεις. Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει τη δυσκολία των στιγμών γι' αυτό και εμείς προσπαθούμε. Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορεί να σέρνεται αυτή η μόδα του να ξεστομίζουν ύβρεις κατά συγκεκριμένων υπουργών τότε νομίζω ότι και οι ίδιοι αποκόπτονται και από την κοινωνία.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπήρξε μια δικαστική καταδίκη του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για μια υπόθεση που αφορά στην θητεία του ως Νομάρχη στη Θεσσαλονίκη. Από πλευράς της Ν.Δ. φέρεται να ακούστηκαν απόψεις περί πραξικοπήματος όσον αφορά στην αργία του από τη θέση που κατέχει σήμερα. Ισχύει ότι η απόφαση περί αργίας υπάρχει σε έναν νόμο που έπεται του αδικήματος του κ. Ψωμιάδη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν θα αναλύσω το νομικό μέρος και τις παρεπόμενες συνέπειες της καταδικαστικής απόφασης για τον κ. Ψωμιάδη. Αλλά αν η Ν.Δ. κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια και αν πιστεύει ότι ασκούνται πολιτικές διώξεις στην εφαρμογή των νόμων - και δεν σχολιάζω το ζήτημα στην ουσία του - τότε πραγματικά δείχνει ότι είναι βαθιά νυχτωμένη και μακριά από την πραγματικότητα. Εκτός εάν η Ν.Δ. πιστεύει ότι οι νόμοι στη χώρα μας μπορεί να εφαρμόζονται μερικώς και μόνο σε όσους πρέπει κατά τη Ν.Δ. να εφαρμόζονται.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε Πεταλωτή, θα επανέλθω στο θέμα των βουλευτών και της Κ.Ο. . Έχει η κυβέρνηση την αίσθηση ότι έχει γίνει όμηρος της ίδιας της, της Κ.Ο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει καμία τέτοια αίσθηση, ακριβώς το αντίθετο. Το εξήγησα προηγουμένως, το έχω επαναλάβει και άλλες φορές: Η Κ.Ο. είναι ένα απαραίτητο κοινοβουλευτικό όργανο και όταν λέω απαραίτητο το εννοώ επί της ουσίας, γιατί αλίμονο αν δεν είχαμε βουλευτές που να αγωνιούσαν, να ανησυχούσαν, να εξέφραζαν τις απόψεις τους. Φυσικά, εάν τόσα χρόνια οι βουλευτές κινούνταν κατά τον ίδιο τρόπο μακριά από πελατειακές σχέσεις που εξέθρεψαν κυβερνήσεις, αλλά και ένα πολιτικό σύστημα με παθογένειες δεκαετιών, αν οι βουλευτές ασχολούνταν με την ουσία της πολιτικής όπως ασχολούνται τώρα, από το να προσπαθούν να έχουν μια συγκεκριμένη συμπεριφορά σε συγκεκριμένο πλαίσιο, τότε πιστεύω ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα και σήμερα και δεν θα είχε φτάσει η χώρα μας εδώ που έφτασε. Αν στα πεντέμισι χρόνια της διακυβέρνησης Καραμανλή, οι βουλευτές της Ν.Δ. έδειχναν τέτοιου είδους συμπεριφορές και όχι προσωπικής στρατηγικής, όπως έκαναν κάποιοι δήθεν ήρωες βουλευτές της Ν.Δ. επί κυβέρνησης Καραμανλή, τότε σίγουρα δεν θα ήταν ανεξέλεγκτη εκείνη η κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής δεν θα έλεγε στον υπουργό του:  άστο για αργότερα . Ουσιαστικά, δηλαδή, άσε την καταστροφή να την επωμιστούν άλλοι, όπως και έπραξε.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-1298081246-1302639109=:30638--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 12 April 2011 - 20:11:20 UTC