Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-04-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-898581391-1302805103=:2074 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 326838026

Έκδοση 1

BRIEFING(140411)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 14 Απριλίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει αύριο το πλαίσιο Εθνικού Σχεδιασμού για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά και τη γενικότερη προοπτική της. Γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται για ένα σύνολο μεμονωμένων παρεμβάσεων ή αποσπασματικών αξιοποιήσεων ή υπαγορευμένων από μια προσωρινή λογική επείγοντος.

Αντίθετα, πρόκειται για ένα στρατηγικό πρόγραμμα για την οικονομία και την ανάπτυξη, ενταγμένο σε ένα πλήρες, αλλά και συγκεκριμένο πλαίσιο αναφοράς, φιλοσοφίας και πρακτικής, που θέτει τους πυλώνες για την κυβερνητική δραστηριότητα, για τις προοπτικές και το μέλλον της χώρας.

Επιπλέον, γίνεται ξεκάθαρο ότι ως ένα εθνικό στρατηγικό πρόγραμμα υπερβαίνει κατά πολύ τις απαιτήσεις μιας απλής οικονομικής εξυγίανσης, όσο και αν είναι κρίσιμες και παρούσες και για τις οποίες δουλεύουμε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό πρόγραμμα αντικατοπτρίζει τον εθνικό σχεδιασμό για την οικονομία, για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της χώρας.

Σχεδιάζει στρατηγικά την εξυγίανση και την ενδυνάμωση της οικονομίας, με στόχο να την καταστήσει ισχυρή και εξωστρεφή. Τον σχεδιασμό αυτό, τον καθιστά στρατηγικό και μακροπρόθεσμο, υποταγμένο, όχι στη λογική της αντιμετώπισης των τρεχόντων προβλημάτων αλλά στη δημιουργία βάσεων για το μέλλον της ίδιας της χώρας.

Προωθεί και ενισχύει την υγιή ανάπτυξη. Ανάπτυξη που να στηρίζεται σε μια ισχυρή οικονομία, την οποία ενισχύει περαιτέρω. Ανάπτυξη βασισμένη στην εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, μέσα στο πλαίσιο ενός συνολικού εθνικού σχεδιασμού που προτάσσει ένα σύγχρονο και στρατηγικό αναπτυξιακό μοντέλο.

Δημιουργεί τις βάσεις για μια πραγματική κοινωνική συνοχή. Αυτή που πηγάζει από την υγιή ανάπτυξη, μέσα σε ένα ισχυρό περιβάλλον.

Πάνω απ` όλα, όμως, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θέτει στόχους υλοποιήσιμους και ρεαλιστικούς, θέτει τα χρονοδιαγράμματα για την εκτέλεσή τους καθώς και τους μηχανισμούς που θα εξασφαλίζουν την εκτέλεση αυτή.

Αυτές είναι οι σημαντικές καινοτομίες του προγράμματος.

Για πρώτη φορά στη χώρα μας, η οικονομία, η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή δεν γίνονται αντιληπτοί ως ξεχωριστοί και πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενοι ή αλληλοαναιρούμενοι στόχοι, αλλά ως άμεσα δεμένα και αλληλοεξαρτώμενα στοιχεία μιας υγιούς οικονομίας και ανάπτυξης που στηρίζει, αλλά και στηρίζεται από μια συνεκτική και ισχυρή κοινωνία.

Για πρώτη φορά στη χώρας μας αυτοί οι στόχοι όχι μόνο ενώνονται, αλλά σχεδιάζονται μακροπρόθεσμα και στρατηγικά, όπως οφείλουμε να σχεδιάζουμε μια εθνική προσπάθεια. Το σημαντικό στρατηγικό αυτό σχέδιο, οφείλουμε όλοι μας να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρή αξιοπιστία, με σοβαρότητα, με συνέπεια, που απαιτεί η εμβέλειά του και η σημασία του, μακριά από ευκαιριακές λογικές μηδενισμού και ανέξοδης κριτικής. Οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε όπως είναι, δηλαδή ως μια εθνική προσπάθεια, σχεδιασμένη με γνώμονα την εξυγίανση της οικονομίας, της ανάπτυξης και της στήριξης της κοινωνίας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Φοβάται η κυβέρνηση ανταρσία ή αν θέλετε διαφοροποίηση βουλευτών της πλειοψηφίας, ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή του μεσοπρόθεσμου πακέτου μέτρων; Πιέζονται οι βουλευτές με την απειλή εκλογών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμάς, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να βγούμε μπροστά με ένα σχέδιο που βγάζει τη χώρα μας από την κρίση. Με ένα σχέδιο που δημιουργεί προοπτική στη χώρα μας. Και φυσικά, αυτό το σχέδιο έχει πολύ μεγάλο εύρος συζήτησης, θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο πλήθος ζητημάτων, θα έχει πολλές παραμέτρους και παράγοντες για να μπορέσει η χώρα μας να πάει μπροστά. Οι βουλευτές μας, οι βουλευτές αυτής της περιόδου, οι οποίοι στηρίζουν το κυβερνητικό έργο - και στήριξη του κυβερνητικού έργου δεν είναι απλώς να ζητάμε να το ψηφίσουν, η στήριξη του κυβερνητικού έργου γίνεται μέσα από μια ευρεία συζήτηση, μέσα στα όργανα που συμμετέχουν και μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα- είναι αυτοί που πραγματικά δίνουν και το στήριγμα και τη δύναμη στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτό που κάνει εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνεπώς, εμείς δεν θα μπορούσαμε να βλέπουμε το ρόλο των βουλευτών ως άτομα που έρχονται και ψηφίζουν ή καταψηφίζουν. Μέσα σ` αυτόν τον στρατηγικό σχεδιασμό που έχουμε εγκλείονται και περικλείονται όλες οι αγωνίες που έχουν εκφραστεί κατά διαστήματα, όλες οι προτάσεις των βουλευτών και φυσικά, όλες οι θέσεις οι οποίες έχουν διαμορφωθεί μέσα από μια δύσκολη πορεία, η οποία, φυσικά, απαιτεί έναν ειδικό σχεδιασμό. Και οι βουλευτές, εννοείται, ότι μέσα σ` αυτό το πλαίσιο αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν και αυτόν το σχεδιασμό και στην αυριανή Κοινοβουλευτική Ομάδα, θα εκφραστούν. Συνεπώς δεν τίθεται για μας τέτοιο ζήτημα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Δεν τίθεται θέμα ανταρσίας, εννοείτε προφανώς. Θέμα διλήμματος εκλογών από τον Πρωθυπουργό, όπως αφήνει να εννοηθεί σήμερα μεγάλη μερίδα του Τύπου, τίθεται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ό,τι κυκλοφορεί ως δίλημμα είναι ψευδεπίγραφο, γιατί το είδαμε και χθες και σήμερα γραμμένο. Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Αυτό που θέτει ο Πρωθυπουργός, είναι το σχέδιο να πάει η χώρα μπροστά. Είναι και είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων, όσοι προσπαθούμε να δούμε ως μια ευκαιρία ανέξοδης πολιτικής αντιπαράθεσης ή ως μια ευκαιρία δημιουργίας υποτιθέμενων συγκρούσεων μέσα στο ίδιο το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ένα τέτοιο σχέδιο, γιατί αυτός ο σχεδιασμός είναι η ελπίδα στο να βγούμε μπροστά. Για πρώτη φορά, γίνεται μια σοβαρή δουλειά, υπάρχει μια σοβαρότατη αντιμετώπιση, με ένα μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ο οποίος θα έπρεπε να υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, για να μη βαδίζουμε στα τυφλά, όπως βάδισε πολλές φορές η χώρα μας. Συνεπώς, όλο αυτό που γίνεται υπερβαίνει μια συζήτηση περί ψήφου ή όχι. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν τίθενται τέτοια ζητήματα, τέτοια διλήμματα απ` τον Πρωθυπουργό. Αυτό που θέτει ο Πρωθυπουργός, είναι να αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους, βουλευτές, πολιτικές δυνάμεις, κοινωνικές δυνάμεις, έτσι ώστε μέσα απ` αυτό το σχεδιασμό, επιτέλους να μπορούμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα για έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά και για την πορεία της μετά από την έξοδο αυτή. Είναι σοβαρές οι στιγμές που περνάμε, εδώ και ενάμιση χρόνο. Στιγμές οι οποίες δημιούργησαν σε όλους μας και εμπειρίες και ευκαιρίες, στο να ξαναδούμε το ρόλο μας: Τον πολιτικό, τον οικονομικό και τον κοινωνικό.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Αύριο θα ακούσουμε συγκεκριμένα πράγματα ή θα ακούσουμε ένα γενικό πλαίσιο το οποίο θα εξειδικευθεί το επόμενο χρονικό διάστημα; Και το λέω αυτό γιατί κυκλοφορούν διάφορες πληροφορίες ότι δεν υπάρχει η τελική μορφή αυτού του σχεδίου. Είδαμε και χθες την κ. Διαμαντοπούλου να έχει συμφωνήσει σε άλλα και να της ζητείται κάτι άλλο. Υπάρχει τέτοιο θέμα; Ποιος θα είναι ο τρόπος παρουσίασης, αυτό θέλω να ρωτήσω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, οι υπουργοί κάνουν μια πολύ σημαντική δουλειά και φυσικά έχουν συνεργασία και μεταξύ τους καθώς και με τον Πρωθυπουργό, γιατί ένα σχέδιο τέτοιου είδους δεν θα μπορούσε να γίνεται θεωρητικά ή να γράφεται σε ένα γραφείο. Η δουλειά που γίνεται είναι συλλογική και συνολική. Με τη συμβολή όλων, περικλείονται οι δράσεις και οι πολιτικές όλων των υπουργείων μέσα σ` αυτό το σχέδιο που θα παρουσιαστεί. Δεν θα είναι μια λίστα κάποιων δράσεων, που θα ήταν πολύ εύκολο να την εξαγγείλουμε. Είναι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αναφοράς στρατηγικού σχεδιασμού, που δείχνει και την πορεία της χώρας. Δημιουργεί δρομολογημένα βήματα. Είναι συγκεκριμένο σε τέτοιο βαθμό που να πείθει, αλλά και να ορίζει και τις πολιτικές μας δράσεις, από εδώ και πέρα. Περιγράφει και το πνεύμα και τη φιλοσοφία, για το πώς μπορούμε να βγούμε από την κρίση και να δούμε την πορεία της χώρας μας μετά από αυτήν.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Επειδή είναι μεγάλο το ενδιαφέρον για το τι θα ακούσουμε αύριο από τον Πρωθυπουργό για τις αποφάσεις των κυβερνητικών οργάνων, γιατί υπάρχει ένα πολύ άσχημο κλίμα που έχει διαμορφωθεί όλο αυτό το τελευταίο διάστημα, με αντιφατικές δηλώσεις που ακούμε από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, οι οποίες δημιουργούν αμφιβολία εάν τελικά θα πιάσουν τόπο οι θυσίες των πολιτών, κάτι που έχει πει η κυβέρνηση. Ακούσαμε χθες τον κ. Σόιμπλε που έθεσε το θέμα της αναδιάρθρωσης. Την ίδια ώρα και από στελέχη δικά σας, από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έρχεται αυτό το θέμα, να πάμε εθελοντικά να συνεννοηθούμε με τους εταίρους μας για αναδιάρθρωση. Επίσης, ακούμε και από τον λεγόμενο πνευματικό κόσμο, από δηλώσεις που κάνουν στα μέσα ενημέρωσης, ότι δεν υπάρχει ελπίδα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποιος ακριβώς είναι ο πνευματικός κόσμος που κάνει τέτοιες δηλώσεις;

ΜΠΕΘΑΝΗ: Εγώ, τουλάχιστον, άκουγα σήμερα το πρωί τον κ. Μπέη, αλλά και άλλους καθηγητές που έχουν πει ότι δεν βγαίνει το πρόγραμμα, ότι δεν υπάρχει ελπίδα για τον τόπο. Kαι όπως όλοι φαντάζομαι οι πολίτες που αγωνιούν και θέλουμε να δούμε αν πράγματι οι θυσίες μας θα πιάσουν τόπο, υπάρχει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα; Θα ακούσουμε κάτι συγκεκριμένο αύριο από τον Πρωθυπουργό που θα απαντά σε όλο αυτό το κλίμα των τελευταίων ημερών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, το κλίμα δημιουργείται από ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν και από ανθρώπους οι οποίοι δεν γνωρίζουν. Είναι πολύ εύκολο και πολύ δημοφιλές, να βγαίνει καθένας και να λέει την άποψή του. Θέλω να πω ότι κάποιοι το κάνουν καλοπροαίρετα και κάποιοι το κάνουν απλώς για να υπάρχουν στην επικαιρότητα. Σαφέστατα, είναι δικαιολογημένο και είναι εύλογο να υπάρχει αμφιβολία, αμφισβήτηση και να εκφράζεται αγωνία για το πού πάμε. Εμείς και μέσα απ' αυτόν τον σχεδιασμό που θα παρουσιαστεί αύριο από τον Πρωθυπουργό, αλλά και μέσα από την δράση μας, έχουμε δείξει και θα δείξουμε περισσότερο από εδώ και πέρα - γιατί θα είναι πιο οργανωμένη η πράξη μας- ότι σαφώς πιστεύουμε και έχουμε πρόγραμμα στο να βγούμε από την κρίση. Εάν πιστεύαμε ότι δεν βγαίνει θα το λέγαμε στον ελληνικό λαό και θα τελείωνε. Θα λέγαμε «έτσι έχουν τα πράγματα», «αυτά είναι τα δεδομένα», «δεν βγαίνουμε». Αλλά εμείς δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτά που κάνουμε δίνουν διέξοδο σε ό,τι ζούμε σήμερα και σε ό,τι περνάμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Οι θυσίες του ΄Ελληνα πολίτη, σαφώς, και θα πιάσουν τόπο. Τα περί αναδιάρθρωσης, κάποιες φορές είναι θεωρητικές αναζητήσεις και αναλύσεις ανθρώπων που δεν έχουν όλα τα δεδομένα. Και αυτό είναι ξεκάθαρο. Ακόμη και ανθρώπων που γνωρίζουν οικονομικά και μπορούν να πουν την άποψή τους και καλά κάνουν που τη λένε. Αλλά τα δεδομένα και τις αποφάσεις τις έχει η κυβέρνηση και το κράτος. Και η κυβέρνηση - η πολιτεία- είναι αυτή που αποφασίζει. Φυσικά, εμείς, για άλλη μια φορά, λέμε ότι δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης. Και μάλιστα, τώρα που θα παρουσιάσουμε έναν εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό, το να επιμένουν κάποιοι μέχρι τελευταία στιγμή για αναδιάρθρωση και να δημιουργούν μια φιλολογία και κυρίως παραφιλολογία, πάνω σ' αυτό το ζήτημα, δεν νομίζω ότι συμβάλλουν με την πράξη τους αυτή στο να δώσουμε ένα διαφορετικό περιεχόμενο σε ό,τι πιστεύει κανείς ως έξοδο από την κρίση.

Αυτό που μπορούμε να πούμε σίγουρα είναι ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο. Ήδη, πιάνουν τόπο. Να υπενθυμίσω ότι ήδη ξεφύγαμε από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Όσοι μιλούσαν για χρεοκοπία και αποδείχθηκε ότι δεν χρεοκοπήσαμε, πολλοί από αυτούς μιλούν για αναδιάρθρωση, πιστεύοντας ότι προσφέρουν και υπηρεσίες. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς τώρα μιλούν για αναδιάρθρωση, αμφιβάλλω εάν γνωρίζουν τι σημαίνει αναδιάρθρωση και ποιες θα ήταν οι συνέπειές της. Πάνω σ' αυτό, υπάρχει συγκεκριμένη θέση της κυβέρνησης, σε επίπεδο Πρωθυπουργού, σε επίπεδο υπουργού Οικονομικών και άλλων υπουργών. Και εγώ, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος το έχω πει πολλές φορές. Για μας, το ζήτημα και το στοίχημα είναι να τηρούμε τους στόχους τους οποίους θέτουμε. Και εφόσον τηρούμε τους στόχους μας και συνεχίζουμε τη δουλειά που κάνουμε ως κυβέρνηση με ακόμη πιο βελτιωμένες συνθήκες και με μεγαλύτερο προγραμματισμό, βάσει ενός εθνικού σχεδίου, είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χρειάζεται να συζητάμε για άλλα πράγματα πλέον αυτού.

Θα μου επιτρέψετε να πω, επειδή είπατε για πνευματικό κόσμο - γι` αυτό ρώτησα για ποιον πνευματικό κόσμο- πράγματι, είναι πολύ σημαντικό να ακούμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν μια διαφορετική φιλοσοφία για τη ζωή. Οφείλουμε, όμως όλοι, αυτό το κλίμα ανησυχίας, αμφιβολίας και απογοήτευσης, πολλές φορές, που υπάρχει να το δούμε με μια νηφάλια προσέγγιση, να μη το δυναμιτίζουμε. Αφήνουμε τον Έλληνα πολίτη να σκέφτεται ελεύθερα και να κρίνει την κυβέρνηση και τις κυβερνητικές επιλογές, τις επιλογές της αντιπολίτευσης και των πολιτικών δυνάμεων. Νομίζω ότι όλοι, όσοι θέλουμε να συμβάλουμε - αν θέλουμε να λεγόμαστε και άνθρωποι του πνεύματος- θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κλίμα νηφαλιότητας, έτσι ώστε όλες οι προσεγγίσεις να είναι σοβαρές, να έχουν μέτρο και να μπορούν να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στις προκλήσεις των καιρών. Είναι αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος και οι πολίτες.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε υπουργέ, ωστόσο στην Ευρώπη έχει ανοίξει μια ολόκληρη κουβέντα για το θέμα της αναδιάρθρωσης, όχι μόνο της Ελλάδας, γενικότερα των αδύναμων χωρών. Αυτή τη συζήτηση, πώς την εισπράττει η κυβέρνηση; Γιατί ο κ. Σόιμπλε αυτά τα πράγματα που λέει, δεν τα λέει τυχαία. Και θα ήθελα ένα σχόλιο επ` αυτού.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι συζητήσεις που γίνονται στην Ευρώπη είναι πολλές. Σε επίσημο επίπεδο, δεν γίνονται συζητήσεις για αναδιάρθρωση. Είναι θεμιτές οι θεωρητικές αναζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο συνεντεύξεων ή στο πλαίσιο κάποιων ευρύτερων συζητήσεων. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ανταποκρίνονται και στο σχεδιασμό της Ε.Ε., η οποία με τον πλέον επίσημο τρόπο και μάλιστα πολύ-πολύ πρόσφατα, στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, κατέληξε στο να θεσπίσει ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει θεσμοθετημένο, πλέον, πλαίσιο ως προς τις επιλογές της, ως προς την βοήθεια που μπορεί να παρέχει και ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε αδύναμες χώρες, που παρουσιάζουν προβλήματα οικονομικής κρίσης, όπως είναι και η χώρα μας. Δηλαδή, οι επιλογές της Ε.Ε. είναι σαφείς. Αυτή η επιλογή αντιμετώπισης χωρών με προβλήματα όπως η Ελλάδα, αντανακλάται και αποτυπώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Από εκεί και πέρα, οι θεωρητικές αναζητήσεις που γίνονται ή ό,τι απομονώνεται στο πλαίσιο μιας συνέντευξης, δεν αποτελεί ούτε επίσημη, αλλά ούτε και κυρίαρχη άποψη μέσα στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό να ακούμε - γι` αυτό λέω ότι υπάρχουν καλοπροαίρετα και κακοπροαίρετα σενάρια, ειδικά τα κακοπροαίρετα- και όλοι μας θα πρέπει να εκπαιδευτούμε για το τι ακούμε και να τα διαχωρίζουμε. Αλλά εμείς έχουμε τους στόχους μας. Απόψεις μπορεί να έχει καθένας. Εμείς έχουμε τα δεδομένα. Εμείς κάνουμε μια σοβαρή ανάλυση. Όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Ε.Ε. στην πράξη έχει απαντήσει πάνω σ` αυτά τα σενάρια με συγκεκριμένες επιλογές.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, εσείς λέτε ότι εφόσον δεν υπάρχει επίσημη συζήτηση, δεν υπάρχει για μας θέμα αναδιάρθρωσης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, ούτως ή άλλως, λέμε ότι δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης. Αλλά και επίσημη συζήτηση - και όταν λέω επίσημη δεν εννοώ ανακοινωμένη και αποφασισμένη συζήτηση, αλλά συζήτηση μέσα σε ευρωπαϊκά όργανα- σαφώς και δεν υφίσταται. Η μόνη επίσημη, σοβαρή και αποτυπωμένη ισχυρότατη άποψη της Ε.Ε. είναι η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης των χωρών που έχουν οικονομικό πρόβλημα. Και λίγες μέρες μετά απ` αυτή την απόφαση, δεν μπορούμε, αναιρώντας αυτή την απόφαση της Ε.Ε., να αρχίσουμε να μιλάμε για μια γενικότερη, συνολικότερη και συλλογικότερη αναδιάρθρωση των χωρών της Ε.Ε.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μακάρι να την ξεκινούσαμε εμείς αυτή την κουβέντα, αλλά δεν την ξεκινάμε και το ξέρετε πολύ καλά. Επίσης, αυτό που ήθελα να σας ρωτήσω, αν μπορείτε να μας πείτε, στο παρασκήνιο η κυβέρνηση έχει εξετάσει σενάρια αναδιάρθρωσης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει λόγος να εξετάσει σενάρια αναδιάρθρωσης. Εκείνο το οποίο έχει να κάνει η κυβέρνηση και είναι σοβαρότατη δουλειά, τόσο σοβαρή που απορρίπτεται οποιοδήποτε άλλο σενάριο, είναι να βάζει στόχους και να τους τηρεί. Όσο πιο μακροπρόθεσμους, όσο πιο βαθύτερους και αιτιολογημένου στόχους, με αναπτυξιακές και κοινωνικές προεκτάσεις θέτει η κυβέρνηση -που σημαίνει θέσεις εργασίας, κοινωνική συνοχή, που σημαίνει να αρχίσει να παράγει ανάπτυξη- τόσο αποκλείεται η συζήτηση άλλων σεναρίων. Και αυτό κάνουμε με αυτό τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό. Ακριβώς, αυτούς τους στόχους με τις βαθιές προεκτάσεις, προσπαθούμε να θέσουμε.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Μιλήσατε για την Ε.Ε. Όμως υπάρχει και ένα μέτωπο στο εσωτερικό, υπέρ της αναδιάρθρωσης, το οποίο το τελευταίο χρονικό διάστημα, ειδικά την τελευταία εβδομάδα, εμφανίζεται από βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δηλαδή, η κ. Βάσω Παπανδρέου η οποία είπε ότι είναι υπέρ της αναδιάρθρωσης και ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος χθες, ο οποίος επανέλαβε ότι γι` αυτό το θέμα, το γοργόν και χάριν έχει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απάντησα χθες. Ο κ. Κουκουλόπουλος είπε και άλλα πράγματα. Καθένας έχει τις απόψεις του, είναι δικαίωμά του να εκφράζει τις απόψεις του και να κάνει τις προτάσεις του. Αλλά η αποφασισμένη κυβερνητική πολιτική αποτυπώνεται με βάση συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία έχει η κυβέρνηση και μ` αυτά τα δεδομένα λαμβάνονται οι αποφάσεις και οι επιλογές που γίνονται.

ΤΖΑΝΝΕΤΑΤΟΣ: Είπατε ότι πολλοί απ' αυτούς που μιλούν για αναδιάρθρωση, δεν έχουν μπροστά τους όλα τα δεδομένα. Εσείς, ως κυβέρνηση, τα έχετε. Ωστόσο, απ' ό,τι φαίνεται, δεν έχετε καταφέρει να πείσετε ότι υπάρχουν κάποιες προοπτικές, προκειμένου να γλιτώσει η χώρα από την αναδιάρθρωση. Θεωρείτε ότι με αυτό τον εθνικό σχεδιασμό που λέτε, θα δώσετε μιαν απάντηση σε όλα αυτά και ότι θα υπάρξει μια προοπτική για τη χώρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι εύκολο το να πείσουμε, γιατί ακριβώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις πιο ρευστές και τις πιο δύσκολες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες από τη μεταπολίτευση και μετά. Από την πρώτη στιγμή, είχαμε να αντιμετωπίσουμε την απειλή της χρεοκοπίας. Την αντιμετωπίσαμε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ότι το έργο μας παράγει και αποτελέσματα. Ξεφύγαμε από το χείλος της χρεοκοπίας. Φυσικά, με την καθημερινή δουλειά που γίνεται, αυτή ακριβώς η δουλειά του να πείσουμε - και φαίνεται ότι πείθουμε- τους πάντες ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ειδικότερα:

Το ότι υπάρχει απόφαση από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση πάνω σε συγκεκριμένες βελτιώσεις της εξυπηρέτησης των δανειακών μας αναγκών, φαίνεται ότι πείθουμε και μάλιστα πείθουμε εταίρους, οι οποίοι ήσαν και είναι από τη φύση τους, αλλά και από τη λογική και πρακτική τους, πολύ δύσκολοι. ΄Αρα, φαίνεται ότι καταφέραμε και πείσαμε πως μέχρι τώρα όπως βαδίζουμε, δημιουργούμε προοπτικές για τη χώρα μας, ότι είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και φαίνεται τι έγινε με μας, σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Όμως, το θέμα δεν είναι να πείσουμε απλώς. Το θέμα είναι να θέσουμε τις βάσεις για την προοπτική της χώρας μας. Αυτές τις βάσεις θέτουμε με το πλαίσιο που θα ανακοινωθεί αύριο και το οποίο θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός, έτσι ώστε να είναι πιο δρομολογημένα, πιο απτά και με προτεραιότητες αυτά που θα γίνουν στη χώρα μας από εδώ και πέρα.

ΤΖΑΝΝΕΤΑΤΟΣ: Ποντάρετε, δηλαδή, σ' αυτό πολιτικά για να ξεπεράσει η χώρα αυτά τα σενάρια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: ΄Εχω πει πως η απάντηση σ' αυτά τα σενάρια - γιατί περί σεναρίων πρόκειται, για τα οποία γίνονται συζητήσεις εδώ κι ενάμιση χρόνο- είναι η πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι αυτή που ζούμε και σχεδιάζουμε, έτσι ώστε η χώρα μας να αποκτήσει προοπτική.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Σας άκουσα στην εισαγωγή σας να αναφέρεσθε στην ανάγκη προστασίας της κοινωνικής συνοχής. Βλέπουμε όμως πολύ σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων. Ο ευαίσθητος χώρος της υγείας πλήττεται από την υποχρηματοδότηση. Και δεν το λέω εγώ αυτό. Πως σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα; Και το ρωτάω αυτό γιατί η συζήτηση για τα θέματα της υγείας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία σέρνεται - ας μου επιτραπεί η έκφραση- πολύ καιρό και όμως δεν βλέπουμε να υπάρχουν λύσεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το θέμα της υγείας είναι από τα πλέον καυτά ζητήματα, γιατί έχουν την οικονομική τους παράμετρο που είναι σημαντικότατη και κυρίως έχουν την κοινωνική τους αντανάκλαση, μιας και πρόκειται για το κατ' εξοχήν δημόσιο αγαθό, το οποίο οφείλει το κράτος να προστατεύσει.

Γνωρίζουμε, επίσης, πάρα πολύ καλά ότι τα χρέη μας και ο χώρος γενικά της υγείας είχε φθάσει στο ναδίρ της αξιοπιστίας, στο ναδίρ της αντιμετώπισης από την πλευρά του δημοσίου. Κληθήκαμε, μέσα στις δυσκολότερες συνθήκες, όλα αυτά να τα αντιμετωπίσουμε: Προμηθευτές, περιορισμό των εξόδων και της σπατάλης. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι μεγάλο πανηγύρι είχε στηθεί εδώ και χρόνια, γύρω από τον χώρο της υγείας, με πολλά ζητήματα τα οποία ούτως ή άλλως εκδηλώνονται και στην καθημερινότητα. Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, λοιπόν, προσπαθούμε, θέτοντας όμως βάσεις και για ένα δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο θα είναι αντάξιο του ελληνικού λαού, να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα.

Είναι επόμενο, μέσα σ' αυτές τις συνθήκες και μέσα σε 18 μήνες - δεν υπήρχε περίπτωση- τα θέματα της υγείας που έχουν πολλές και βαθιές ρίζες να λυθούν και να αντιμετωπιστούν στο σύνολό τους. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να τα αντιμετωπίζουμε με μία προοπτική. Μπορεί η καθημερινότητα στον χώρο της υγείας να έχει τις τρέχουσες ανάγκες και απαιτήσεις της, ανάγκες μεγάλες και τραγικές που έχουν άμεση επίπτωση στην παροχή υπηρεσιών υγείας, όμως στο σχέδιο που καταρτίζουμε εντάσσεται και αυτός ο κρισιμότατος χώρος. Για να μπορούμε να μιλάμε για μια υγεία πάνω σε άλλες βάσεις.

Ούτως ή άλλως όλα αυτά δρομολογούνται: Συγχωνεύσεις νοσοκομείων με άμεσο αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη περιστολή των δαπανών, αλλά όχι μόνο λογιστικά και μαθηματικά, κυρίως ποιοτικά. ΄Ετσι ώστε να έχουμε νοσοκομεία καλύτερα, που θα εξοικονομούν χρήματα, πράγμα που σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά που θα εξοικονομούνται θα επιστρέφουν στην παροχή υγείας. Αυτό μεταφράζεται σε αρτιότερη και ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας προς τον ΄Ελληνα πολίτη.

Ακόμη και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, προσπαθήσαμε μέσα από το ΙΚΑ, με τα γνωστά προβλήματα, με τις τεράστιες ουρές, με τις τεράστιες σπατάλες, να δημιουργήσουμε έναν θεσμό κάλυψης των ασφαλισμένων του ΙΚΑ από γιατρούς οι οποίοι δεν εντάσσονται οργανικά στο ΙΚΑ, αλλά συνεργάζονται με αυτό ως εξωτερικοί, έτσι ώστε να σταματήσουν οι ουρές. Και όταν θα αναπτυχθεί η λειτουργία αυτού του συστήματος, πράγματι θα υπάρξει βελτίωση, η οποία ήδη αρχίζει να υπάρχει.

Πέρα από τα μεγάλα προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται στον χώρο της υγείας, θέλω να καταλήξω λέγοντας ότι η παροχή άρτιων και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς τον ΄Ελληνα πολίτη αποτελεί στοιχειώδες δημόσιο αγαθό που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή του και την καθημερινότητά του.

ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεδομένης της σημερινής απόφασης του Αρείου Πάγου για τις τέσσερις εργαζόμενες καθαρίστριες στον ΟΠΑΠ, οι οποίες θα μονιμοποιηθούν πλέον, η κυβέρνηση σκοπεύει να συμμορφωθεί με αυτή την απόφαση για τους συμβασιούχους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, το κράτος έχει συγκεκριμένες λειτουργίες και είναι αυτονόητο πως πρέπει να συμμορφούμεθα με τις δικαστικές αποφάσεις. Αυτό είναι δεδομένο. Όπως όλες τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας, έτσι και τη συγκεκριμένη, θα πρέπει να τη δούμε με τη σοβαρότητα που ενέχει το περιεχόμενο μιας δικαστικής απόφασης. Καλό θα ήταν να μην προβαίνουμε σε γενικεύσεις, οι οποίες πολλές φορές δημιουργούν άλλες εντυπώσεις στους έχοντες έννομο συμφέρον. Και με αυτή τη σοβαρότητα - εννοείται- η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, το σχέδιο που θα παρουσιάσει αύριο ο Πρωθυπουργός, μήπως περιλαμβάνει και κάποιες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το θέμα της ανεργίας που αν δεν κάνω λάθος έχει φθάσει στο 15% ή θα είναι στο γενικότερο πλαίσιο της εξόδου από την κρίση και αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το μέγεθος της ανεργίας που είναι ένα σημαντικά ευαίσθητο μέγεθος, σαφώς και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Όμως, η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με κάποιες μαγικές λύσεις ή συνταγές. Η ανεργία είναι απότοκος της ύφεσης, την οποία περιμέναμε και γνωρίζαμε ότι θα βαθαίνει. Βρισκόμαστε τώρα στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης. Από τούδε και στο εξής, προσβλέπουμε σε θετικότερα αποτελέσματα, καθ' ότι δρομολογούνται οι προϋποθέσεις για να υπάρξει θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη από το 2012, πράγμα που σημαίνει ότι θα συμπαρασύρει και τις θέσεις εργασίας προς τα επάνω.

Από εκεί και πέρα, εντός του συγκεκριμένου πλαισίου, εμείς προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία -δημιουργώντας παράλληλα νέα- στήριξης των υφισταμένων θέσεων εργασίας, αλλά και στήριξης της εργασίας γενικότερα, προς αντιμετώπιση της ανεργίας. ΄Ετσι ώστε να μπορέσουν να στηριχθούν οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ανεργίας, αλλά και οι επιχειρήσεις που διατηρούν θέσεις εργασίας μέσα σ' ένα άσχημο οικονομικό περιβάλλον. Και τις διατηρούν μέσα από συγκεκριμένα εργαλεία, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και του υπουργείου Εργασίας που είναι πολύ σημαντικά.

Εν κατακλείδι, θέλω να πω πως μέσα σ' αυτά τα συγκεκριμένα πλαίσια προσπαθούμε και κινούμεθα, για να περιορίσουμε την ανεργία, όσο μπορούμε περισσότερο. Προσπαθούμε, με κάθε μέσο που διαθέτουμε, να στηρίξουμε την εργασία, γνωρίζοντας ότι η ανεργία θα μειώνεται όσο δημιουργείται ανάπτυξη, όσο πηγαίνουν καλά και τα οικονομικά μας πράγματα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Τελικά, κύριε Εκπρόσωπε, με την Κερατέα υπάρχουν δεύτερες σκέψεις στην κυβέρνηση να αλλάξει ο σχεδιασμός; Σήμερα είδαμε πώς αντέδρασαν οι κάτοικοι, ευρηματικά θα έλεγα: ΄Εσκαψαν ενάμιση μέτρο τάφρο στη μέση της λεωφόρου Λαυρίου. Προτίθεσθε να κάμετε κάτι γι' αυτό το πράγμα ή θα κυλάει καθημερινά με ένα νέο επεισόδιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για τα συμβαίνοντα στην Κερατέα σε συνδυασμό με τη δημιουργία ΧΥΤΥ είμαστε οι πρώτοι και οι μόνοι που έχουμε σχέδιο, στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού. Εάν αυτός γινόταν πριν από κάποια χρόνια, σήμερα, δεν θα είχαμε αυτά τα επεισόδια.

Ασφαλώς και δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε την Κερατέα ως ένα επεισόδιο λήψης αστυνομικών μέτρων. Θα αδικούσαμε τη δουλειά που ήδη γίνεται και προσπαθούμε να κάνουμε στον χώρο των ΧΥΤΥ.

Όμως, θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σκάβουν τάφρους- τις συνέπειες που ενδεχομένως θα υποστούν. Ουδείς είναι ανεξέλεγκτος. Κανείς δεν μπορεί να σταματά έναν σχεδιασμό που έχει να κάνει με την υγεία, το περιβάλλον, αλλά και με την ίδια τη ζωή των ανθρώπων. Στο πλαίσιο, λοιπόν, που μόλις σας ανέφερα, η κυβέρνηση έτσι αντιμετωπίζει το θέμα της Κερατέας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Να σας πω ότι το θέμα είναι πάνω από τρεις μήνες, τα επεισόδια είναι πάνω από 40 ημέρες, ο ανταρτοπόλεμος, οπότε, προφανώς, αυτά που μας λέτε μάλλον δεν ισχύουν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ισχύουν. Απλώς εμείς δεν βλέπουμε τα πράγματα επιφανειακά. Ούτε το θέμα της Κερατέας περιορίζεται απλά σε μια αστυνομική παρέμβαση. Το θέμα είναι βαθύτερο και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε.

΄Οσον αφορά τους δημιουργούντες καταστάσεις τοιούτου είδους, κάποτε θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή χθες, μετά το ραντεβού της υπουργού Παιδείας με τον Πρωθυπουργό φάνηκε ότι δεν κατέληξαν σε κάποιες αποφάσεις, αλλά εν τω μεταξύ αύριο παρουσιάζεται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ήθελα να σας ρωτήσω εάν κατ' αρχάς βρέθηκε κάποια άλλη οδός να βρεθούν αυτά τα 300 εκατομμύρια ευρώ που φαίνεται ότι είναι ανελαστικές δαπάνες του υπουργείου Παιδείας ή εάν πείστηκε ο υπουργός Οικονομικών και ο Πρωθυπουργός ότι πρόκειται για ανελαστικές δαπάνες και δεν χρειάζεται να κοπούν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός αύριο θα παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο. Γνωρίζουμε, επίσης, τι δουλειά γίνεται στον χώρο της Παιδείας με περιστολή δαπανών, μεγάλο συμμάζεμα, το οποίο γίνεται παράλληλα με τις μεγάλες αλλαγές τις οποίες πραγματοποιεί το υπουργείο Παιδείας σε όλα τα επίπεδα.

Συνεπώς, το να μιλάμε μεμονωμένα και στηριζόμενοι σε φημολογίες, δεν αρκεί και έτσι αδικούμε τη συνολική προσπάθεια που γίνεται. Φυσικό είναι οι αυριανές αποφάσεις να υπερβούν μία απλή αναφορά. Αποφάσεις που ασφαλώς θα αναφέρονται και στον σχεδιασμό για την Παιδεία.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Να σας ρωτήσω και κάτι ακόμη: Επειδή σήμερα υπάρχει ένα σχετικό δημοσίευμα, τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών ψάχνει να μαζέψει τόσα χρήματα από περικοπές, είναι πρέπον να μειώνει τα πρόστιμα σε εταιρείες πληροφορικής και μάλιστα στο μισό, από 400.000 σε 200.000 ευρώ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: ΄Ετσι που το ρωτάτε μεμονωμένα, το «πρέπον» και «μη πρέπον» δεν είναι θέμα γενικής θεώρησης. Το υπουργείο Οικονομικών κάνει τη δουλειά του με πλήρη σεβασμό στη νομιμότητα, αλλά επίσης και με τον προσήκοντα σεβασμό του δημοσίου χρήματος. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: ΄Ηθελα να σας ρωτήσω γι' αυτό που έγινε στο νοσοκομείο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ». Θα αναζητηθούν ευθύνες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: ΄Εχει ήδη διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση και προχωρά η υπόθεση, ως προς αυτό.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ευθύνες πού εντοπίζονται; ΄Εχετε μια πρώτη εκτίμηση γιατί έγιναν όλα αυτά; Είναι η διοίκηση, είναι οι συνδικαλιστές, είναι οι εργαζόμενοι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ενημέρωση που έχω μέχρι στιγμής είναι ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ, προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν και πού υπάρχουν ευθύνες, για να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοια φαινόμενα.

Ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-898581391-1302805103=:2074--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 14 April 2011 - 18:17:54 UTC