Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-04-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-2141556501-1303145771=:7981 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 327557159

Έκδοση 1

BRIEFING(180411)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 18 Απριλίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Η κυβέρνηση παρουσίασε την Παρασκευή το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής. Ένα ρεαλιστικό «οδικό χάρτη» με στόχο την έξοδο από την κρίση, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Το μεσοπρόθεσμο σχέδιο θέτει ως πρώτο στόχο το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών. Μια προσπάθεια που ήδη έχει ξεκινήσει και οδήγησε στα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα.

Ας μην ξεχνάμε ότι το 2010 καταφέραμε τη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος που έχει επιτευχθεί ποτέ, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης, μόλις μέσα σε ένα χρόνο.

Η προσπάθεια αυτή δεν είναι αυτονόητη, μόνο για να βγει η χώρα από την κρίση, αλλά και για την αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Η οικονομική εξυγίανση, το νοικοκύρεμα του κράτους, η ανάκτηση της αξιοπιστίας μας είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επάνοδο της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, όμως, δεν περιορίζεται στην έξοδο της χώρας από την κρίση ή την αντιμετώπιση των τρεχόντων δημοσιονομικών προβλημάτων. Είναι ένα ολοκληρωμένο, πλήρες σχέδιο με μακρόπνοη προοπτική για την οικονομία, για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Σχεδιάζει στρατηγικά, μακρόπνοα, αλλά και με ευελιξία το οικονομικό αναπτυξιακό πρόγραμμα και το κοινωνικό μέλλον της χώρας.

Οι μεγάλες τομές, οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα τίθενται σε ένα ολοκληρωμένο και στρατηγικό πρόγραμμα με ακριβή στόχευση, πλήρη προγραμματισμό και αξιολογήσιμους στόχους.

Καθιστά στρατηγικό και προγραμματισμένο στόχο το αίτημα των διαρθρωτικών αλλαγών, με μακρόπνοο, αλλά και ευέλικτο σχεδιασμό.

Στόχος είναι ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν οι τεράστιες δυνατότητες της χώρας για το καλό των πολιτών.

Αλλάζει τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της χώρας. Απελευθερώνει την ανάπτυξη από τα δεσμά της γραφειοκρατίας, της αδιαφάνειας και της διαφθοράς. Ενισχύει την ανάπτυξη με συγκεκριμένα και αποτελεσματικά εργαλεία που δυναμώνουν την υγιή, καινοτόμα και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα.

Τελικός, αλλά και παρών στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η πραγματική και ουσιαστική κοινωνική συνοχή και η πρόοδος.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ: Έχετε κάποιο σχόλιο για την άποψη του πρώην Πρωθυπουργού κ. Σημίτη, για αναδιάρθρωση όσο το δυνατόν συντομότερα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση επανειλημμένως και με τον πλέον επίσημο τρόπο, έχει τοποθετηθεί πάνω σε αυτό το θέμα. Έχουμε πει ότι η αναδιάρθρωση θα είναι επιβλαβής για τη χώρα μας. Αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα είναι να υλοποιήσουμε τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει και το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά και μέσα από τον «οδικό χάρτη». Αυτός είναι ο χάρτης για την έξοδο από την κρίση, αλλά και για την αλλαγή της χώρας.

ΠΑΠΠΑ: Εν τούτοις, η κυβέρνηση πολλές φορές έχει διαμηνύσει και με εσάς, αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών ότι η δημόσια συζήτηση για αναδιάρθρωση βλάπτει. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να ρωτήσω, υπάρχει ενόχληση από την παρέμβαση του κ. Σημίτη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω, ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί. Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να έχουμε, ως κυβέρνηση, μια υπεύθυνη θέση, μια άποψη, εννοείται και απόφαση. Γιατί η κυβέρνηση αποφασίζει και όλες τις αποφάσεις μας τις αιτιολογούμε.

ΣΠΑΝΟΥ: Το γεγονός ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο ένας μετά τον άλλο, τοποθετούνται για την αναδιάρθρωση, ενώ η κυβέρνηση επισήμως λέει ότι η συζήτηση αυτή είναι βλαπτική, δεν μας βοηθάει να βγάλουμε ένα πολιτικό συμπέρασμα, ότι για παράδειγμα οι βουλευτές αγνοούν το Μέγαρο Μαξίμου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση αποφασίζει. Οι βουλευτές κάνουν τη δουλειά τους, εκφράζουν τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους. Αλλά, το σημαντικό για εμάς, είναι να υπάρχει μια απόφαση, η οποία στηρίζεται πάνω σε πραγματικά δεδομένα. Τα πραγματικά δεδομένα είναι, ότι έχουμε πλήρη πεποίθηση πως η αναδιάρθρωση θα ήταν επιζήμια για τον τόπο. Από τη μια, έχουμε λόγους, στοιχεία και ισχυρισμούς πάνω σ` αυτό. Aπό την άλλη, έχουμε το μόλις προχθές δημοσιευμένο και συζητημένο στο Υπουργικό Συμβούλιο, μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο, τον «οδικό χάρτη», που με την πλήρη εξειδίκευσή του, δίνει ίσως για πρώτη φορά, μετά από πάρα πολλά χρόνια, ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς θα πορευτεί η χώρα, μέσα από μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτά μας ενδιαφέρουν και αυτά κάνουμε. Όλες οι υπόλοιπες συζητήσεις δεν μας αφορούν. Έχουμε στόχο, έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο, πολύ συγκροτημένο και η δημόσια συζήτηση θα πρέπει να περιστραφεί πάνω στην εξειδίκευση αυτού του μεσοπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή υπήρχαν και χθες δημοσιεύματα στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής και σήμερα στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» ότι οι σχετικές συζητήσεις για την αναδιάρθρωση έχουν ξεκινήσει στο παρασκήνιο. Η κυβέρνηση διαψεύδει αυτά τα δημοσιεύματα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα διαψεύδουμε και τα αρνούμαστε κατηγορηματικά. Η αναδιάρθρωση δεν είναι στη σκέψη μας και δεν μας αφορά. Μας αφορά να υλοποιήσουμε και να προσδιορίσουμε επ` ακριβώς, τους μεγάλους στόχους που θέτουμε για να κατατεθεί το μεσοπρόθεσμο σχέδιο μέχρι τις 15 Μαΐου. Είναι πολύ σημαντικό. Γίνονται μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, πολλές από τις οποίες θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια. Και αν κάποιες απ` αυτές είχαν γίνει, πριν από κάποια χρόνια και ιδίως στη διακυβέρνηση της Ν.Δ., τότε δεν θα φθάναμε σ` αυτό το σημείο που φθάσαμε.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ακόμη και αν διαφωνείτε με τις απόψεις του κ. Σημίτη, περιθώρια για μια συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον πρώην Πρωθυπουργό υπάρχουν για να συζητήσετε όλα αυτά τα θέματα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν τίθεται θέμα «περιθωρίου για συζήτηση». Είναι πολύ εύκολο να γίνει. Αλλά, όταν υπάρχει μια άποψη που δεν συμβαδίζει με την άποψη της κυβέρνησης, εννοείται ότι η απόφαση είναι της κυβέρνησης και μάλιστα, με πολύ ισχυροποιημένους λόγους, τους οποίους προβάλλουμε παντού.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου έχει ήδη συναντηθεί με διάφορους παράγοντες, διεθνείς οικονομολόγους κλπ, οι οποίοι έχουν εκφράσει ίσως χειρότερες απόψεις για την ελληνική οικονομία. Και όχι μόνο αυτό, έχουν επενδύσει και στη χρεοκοπία μας. Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί αυτή η απόσταση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει απόσταση. Δεν προέκυψε συνάντηση. Δεν έχουμε πρόβλημα με κανέναν. Εκείνο που έχουμε είναι μια ισχυρή πεποίθηση την οποία εκφράζουμε πολλές φορές κάθε μέρα: Μια αναδιάρθρωση δεν θα ήταν ωφέλιμη για τη χώρα. Έχουμε τους λόγους μας. Δημοσιοποιούμε τις απόψεις μας, εξηγούμε γιατί έχουμε αυτή τη θέση. Φυσικά, αυτή τη θέση ακολουθούμε ως κυρίαρχη κυβέρνηση.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, στο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Βενιζέλος, φέρεται να ζήτησε μια νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για να συζητήσετε επί της πραγματικής οικονομίας, προτού προχωρήσετε στην υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Αναρωτιέμαι, αν μέχρι τώρα δεν συζητάτε επί της πραγματικής οικονομίας. Ήθελα να ρωτήσω, αν αυτή η συνεδρίαση θα γίνει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Βενιζέλος έκανε μια τοποθέτηση πάνω στα ζητήματα που συζητήθηκαν. Εγώ, αυτό που έχω να πω σήμερα, είναι ότι οι συζητήσεις που έγιναν στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα εξειδικευτούν μέχρι να κατατεθεί πλήρως και εξειδικευμένα το μεσοπρόθεσμο σχέδιο στρατηγικής. Εννοείται, φυσικά, ότι θα γίνουν πολλές συζητήσεις μέχρι τον πλήρη προσδιορισμό και την κατάθεση αυτού του μεσοπρόθεσμου σχεδίου στη Βουλή.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε νωρίτερα ότι από εδώ και στο εξής, μπούσουλας για την κυβέρνηση είναι ο οδικός χάρτης που προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Εν τούτοις, στο προχθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, είδαμε ότι υπήρξαν αρκετές διαφωνίες υπουργών, σε ένα από τα βασικά εργαλεία αυτού του οδικού χάρτη, που είναι οι αποκρατικοποιήσεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπήρχαν διαφωνίες. Υπήρχαν προσεγγίσεις και θέσεις. Σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τη χώρα μας και σε αλλαγές οι οποίες είναι διαρθρωτικές και θα έχουν συνέπειες για την οικονομία μας, αλίμονο αν δεν υπήρχε μια στοιχειώδης συζήτηση. Αλλά, η εξειδίκευση όλων αυτών των αποκρατικοποιήσεων θα γίνει στο χρόνο που ακολουθεί, μέχρι τις 15 Μαΐου, έτσι ώστε να έχουμε ένα οριστικό σχέδιο, με πλήρεις λεπτομέρειες για το τι θα γίνει με τις αποκρατικοποιήσεις. Είναι ένα σημαντικό ζήτημα, που σαφώς επιδέχεται συζήτηση. Γι` αυτό ήρθε στο Υπουργικό Συμβούλιο με κάπως πιο γενικευμένο τρόπο. Η εξειδίκευση θα γίνει όπως ορίζουν οι διαδικασίες.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Η κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης με την έννοια ότι δεν προαναγγέλλεται ένα τέτοιο γεγονός, όπως συνέβαινε παλαιότερα και με υποτίμηση του νομίσματος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι στις σκέψεις μας, δεν είναι στις αποφάσεις μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αποκλείουμε την αναδιάρθρωση. Αυτό που έχουμε να κάνουμε, αυτή τη στιγμή, είναι να οριστικοποιήσουμε και να εξειδικεύσουμε αυτό το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο. Είναι το σχέδιο, βάσει του οποίου θα βαδίσει η χώρα μας, όχι μόνο στην έξοδο από την κρίση, αλλά και στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται. Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο να ξεπεράσουμε αυτή την οικονομική κρίση που περνάμε. Το θέμα είναι να θέσουμε θεμέλια, να κάνουμε εκείνες τις αλλαγές που θα θωρακίσουν τη χώρα μας και δεν θα επιτρέψουν να φθάσουμε ξανά σε αυτό το σημείο. Για μας, αυτό είναι το στοίχημα, το οποίο είναι μακροπρόθεσμο. Αυτό το στοίχημα υλοποιείται μέσα από αυτό τον μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό και εξυπηρετείται η επίτευξη των στόχων μας.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Από την πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, βλέπετε να υπάρχει συναίνεση από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος; Γιατί μάλλον το κλίμα ήταν αρνητικό και έντονα κριτικό, τουλάχιστον απέναντι στις προθέσεις της κυβέρνησης από δω και πέρα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε πει πολλές φορές, ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα συζητάει και αυτό είναι για μας το οξυγόνο της πολιτικής ζωής. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις είναι δεκτές στο να υπάρχουν, αλλά στο πλαίσιο μιας συζήτησης, μπορεί να ακουστούν και διάφορες απόψεις. Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη πρόταση και συγκεκριμένη απόφαση. Από εκεί και πέρα, οι βουλευτές μπορεί να προτείνουν βελτιώσεις πάνω σ` αυτές τις προτάσεις. Φυσικά, αυτές οι προτάσεις θα προχωρήσουν, έτσι ώστε επιτέλους, να έχουμε ένα σχέδιο για τη χώρα μας. Φυσικά, μέσα σε μια μεγάλη Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως είναι του ΠΑΣΟΚ, θα υπάρχουν και απόψεις οι οποίες διαφοροποιούνται σε ορισμένα σημεία. Αυτό, φυσικά, δεν εμποδίζει σε τίποτε να προχωρήσει η κυβέρνηση στην απόφαση που έχει πάρει.

ΤΖΑΝΝΕΤΑΤΟΣ: Απ` ό,τι καταλαβαίνω, αυτό που λέτε είναι ότι διαψεύδετε κάθε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης και λέτε ότι θα προχωρήσετε στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ωστόσο, παρά τις ανακοινώσεις των βασικών κατευθύνσεων από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, τα σενάρια αναδιάρθρωσης συνεχίζονται. Εσείς θεωρείτε ότι θα καταφέρετε μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος να ξεπεράσετε αυτό το σκόπελο της αναδιάρθρωσης; Και πώς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν ασχολούμαστε με την αναδιάρθρωση. Όλο αυτό το διάστημα βλέπουμε να κυκλοφορούν σενάρια για αναδιάρθρωση, βλέπουμε όμως και απόψεις ότι μια αναδιάρθρωση θα ήταν πολύ βλαπτική για τη χώρα μας, αλλά και για την ευρωζώνη. Και επειδή συνηθίσαμε μέσα σε ενάμιση χρόνο, μιας πολύ δύσκολης και κρίσιμης περιόδου, να ακούγονται σενάρια τα οποία ήταν από υπερβολικά μέχρι και κακοπροαίρετα, όλες οι προσεγγίσεις που γίνονται έχουν να κάνουν με την έκφραση κάποιων απόψεων, ανάλογα και με το ποιος τις απευθύνει και τι εξυπηρετεί η κάθε προσέγγιση. Εμείς έχουμε στοχευμένη πρόταση και απόφαση και κινούμαστε μόνο στο πλαίσιο αυτής της απόφασης, με οποιεσδήποτε, φυσικά, προτάσεις βελτίωσης που μπορεί να συζητηθούν.

ΜΙΧΑΗΛ: Όταν διαβάσατε τη συνέντευξη Τύπου του κ. Σημίτη, εσείς και ο Πρωθυπουργός, μπορείτε να μας πείτε, ποια εντύπωση αποκομίσατε; Οι απόψεις του ήταν κακοπροαίρετες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εννοείται ότι κανείς δεν είπε κάτι τέτοιο.

ΜΙΧΑΗΛ: Εντάσσονται σ` αυτή την κατηγορία των κακοπροαίρετων σεναρίων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί κάτι τέτοιο. Ο κ. Σημίτης υπήρξε Πρωθυπουργός της χώρας. Ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη στιγμή, όμως, υπάρχει μια κυβέρνηση που έχει διαφορετική άποψη. Γι` αυτό σας είπα ότι υπάρχουν πολλές προτάσεις και πολλές προσεγγίσεις. Αυτό που ενδιαφέρει εμάς είναι να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην εξειδίκευση και στην υλοποίηση των στόχων μας. Ως κυβέρνηση, έχουμε ισχυρή απόφαση και πάνω σ` αυτή προχωράμε : Απορρίπτουμε την αναδιάρθρωση.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε και η κριτική που αρθρώθηκε από πάρα πολλούς βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Κοινοβουλευτική Ομάδα...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Από πόσους;

ΠΑΠΠΑ: Μίλησαν αρκετοί.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επειδή είπατε από πάρα πολλούς.

ΠΑΠΠΑ: Πάρα πολλοί. Όσοι μίλησαν ήταν επικριτικοί, πάντως. Έχει και αυτό το ενδιαφέρον του. Η κριτική που κατά κύριο λόγο διατυπώθηκε, είναι ότι η κυβέρνηση δεν τα κατάφερε καλά, όσον αφορά το μνημόνιο και τους στόχους του και ειδικότερα τη φοροδιαφυγή. Βλέπω στα σημερινά δημοσιεύματα ότι και ο κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, να λέει το ίδιο και στον κ. Παπακωνσταντίνου. Τι θα κάνετε με τη φοροδιαφυγή και εν τοιαύτη περιπτώσει, αυτό που λέει και ο κόσμος είναι μη παίρνετε άλλα από τα συνήθη θύματα, μισθωτούς και συνταξιούχους. Έχει δεύτερη σκέψη η κυβέρνηση για το τι θα κάνει με τη φοροδιαφυγή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο «οδικός χάρτης» και το Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Σχέδιο είναι ακριβώς αυτό που μεθοδεύει και την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ισχυροποίηση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, μέσα από συγκεκριμένα βήματα. Φυσικά, δεν υπάρχουν θύματα μισθωτοί και συνταξιούχοι. Γι` αυτό, ακριβώς, λαμβάνουμε και τολμηρές αποφάσεις, με διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες είναι και το πολύ μεγάλο μέρος αυτού του μεσοπρόθεσμου σχεδίου. Αξιοποιούμε τη δημόσια περιουσία σε όλα τα επίπεδα. Όπου υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός κρατάμε το δημόσιο έλεγχο, εννοείται και το management. Από εκεί και πέρα, όλα αυτά γίνονται, ακριβώς για να μη θιγούν μισθωτοί, συνταξιούχοι και συμπολίτες μας με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Αυτό, ακριβώς, διασφαλίζουμε, μέσα από το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο, δείχνοντας και το δρόμο της ανάπτυξης. Η κριτική, όπως είπατε, είναι θεμιτή. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις είναι θεμιτές. Φυσικά, κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι μέσα σε ένα τόσο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και με ένα κρατικό μηχανισμό που μέσα από δεκαετίες λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο, θα μπορούσε να αλλάξει ο τρόπος της πάταξης της φοροδιαφυγής. Εμείς λαμβάνουμε νομοθετικά μέτρα. Ήδη, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, αλλά το να αποδώσει η πάταξη της φοροδιαφυγής, μέσα από συγκεκριμένους μηχανισμούς και μέσα από συγκεκριμένες λειτουργίες, σαφώς και δεν είναι εύκολο. Φυσικά, παίρνει κάποιο χρόνο, τον οποίο γνωρίζουμε. Δεν περιμέναμε, φυσικά, ότι θα ήταν τόσο απλό και εύκολο να μιλάμε για ανύπαρκτη πλέον φοροδιαφυγή. Χρειάζονται μηχανισμοί, χρειάζεται διαφορετική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Χρειάζεται εμπέδωση της εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κράτους. Ασφαλώς και μια ασφάλεια στις συναλλαγές, έτσι ώστε να μην έχουμε φοροδιαφυγή, από εδώ και πέρα. Κανείς δεν θα μπορούσε να σκεφθεί κάτι άλλο. Αυτό, όμως, επ` ουδενί, δεν σημαίνει ότι δεν πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Δεν σημαίνει, επ` ουδενί ότι απέτυχε η εφαρμογή του μνημονίου. Ανέφερα και προηγουμένως στην εισαγωγή μου, ότι μέσα στο 2010 περιορίσαμε τόσο πολύ το έλλειμμα που καμία χώρα της ευρωζώνης δεν θα μπορούσε καν να το σκεφθεί. Οι στόχοι μας, ακόμη και όταν υπάρχουν ελλείψεις στην υλοποίησή τους, έχουν μια πολύ μεγάλη αποδοτικότητα. Μέρα με τη μέρα, βελτιώνουμε τη λειτουργία μας, θέτοντας και καινούργιους στόχους. Αυτό, ακριβώς, προσπαθούμε να κάνουμε.

ΠΑΠΠΑ: Να ρωτήσω και κάτι συναφές; Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης, όσον αφορά την τακτοποίηση αυθαιρέτων, που βλέπουμε πολλά δημοσιεύματα, τον τελευταίο καιρό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα δημοσιεύματα αυτά δεν ισχύουν, μέχρι να υπάρξουν ανακοινώσεις, εφόσον υπάρξει απόφαση επί των αυθαιρέτων.

ΠΑΠΠΑ: Δηλαδή, λέτε ότι μπορεί να αλλάξει. Αυτό λέτε, αν καταλαβαίνω καλά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αν υπάρξει απόφαση, θα ανακοινωθεί.

ΣΠΑΝΟΥ: Ο Πρωθυπουργός ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου μίλησε για κάποιους οι οποίοι δεν θέλουν να γίνουν μεγάλες αλλαγές και να προχωρήσει μπροστά η χώρα και ήθελα να σας ρωτήσω εάν αναφέρεται σε πολιτικές δυνάμεις και συνδικάτα ή και σε άλλου είδους κέντρα, ας πούμε οικονομικά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι δεδομένο ότι όταν υπάρχει μία τέτοια δράση από την κυβέρνηση για να αλλάξει η χώρα, να σπάσουν οι παθογένειες δεκαετιών, θα υπάρχει και αντίδραση. Είναι αλήθεια ότι αυτή την αντίδραση την περιμέναμε μόνο από κάποιους που έχουν συμφέροντα. Δυστυχώς, την αντίδραση αυτή, τη δείχνει και η Ν.Δ., από την οποία, μάλιστα, ακούμε και διάφορα περισπούδαστα και πολύ «φιλοσοφημένα», ότι φταίει το ΠΑΣΟΚ που δεν βγαίνουμε από την κρίση. Ακούσαμε, μάλιστα, από στέλεχος της Ν.Δ. ότι μεσολάβησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κα Μέρκελ, προκειμένου η κυβέρνηση να τύχει μιας θετικής αντιμετώπισης στις Συνόδους Κορυφής της 11ης και της 25ης Μαρτίου, δηλαδή, πράγματα τα οποία είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Εμείς επιτελούμε έργο θέτοντας εθνικούς στόχους. Εμείς δουλεύουμε για το μέλλον της χώρας μας. ΄Ολοι όσοι έχουν διαφορετικούς λόγους είτε δουλεύοντας μόνο για το μέλλον του κόμματός τους είτε για το προσωπικό τους μέλλον, αποτελεί θέμα του πώς οι ίδιοι συναισθάνονται το βάρος των ευθυνών τους.

Η αλήθεια είναι μία: Εμείς προχωράμε στον δρόμο που έχουμε χαράξει. Και θα θέλαμε μέχρι και τώρα να έχουμε τη συναίνεση των πολιτικών και των κοινωνικών δυνάμεων. Θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός μπορεί και αντιλαμβάνεται ποιοι δείχνουν ωριμότητα και ποιοι δείχνουν ισχυρό αίσθημα ευθύνης και ποιοι δείχνουν ακριβώς τα αντίθετα. Και σ' αυτό το σημείο καθένας είναι υπόλογος στην κρίση του ελληνικού λαού, στην κρίση και στη σκέψη των πολιτών. Εμείς, πάντως, κάνουμε τη δουλειά μας και πέραν αυτού, έτερον ουδέν.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Θα ήθελα να υποβάλω μια παρεμφερή ερώτηση: Η κυβέρνηση διαβλέπει σκοπιμότητες πίσω απ' όλες αυτές τις πληροφορίες περί αναδιάρθρωσης και αν ναι, ποιες είναι αυτές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς δεν θα μπούμε σε λογικές να ψάχνουμε γιατί καθένας - εξ όσων ασχολούνται- αναφέρεται σε αναδιάρθρωση. Εμείς έχουμε σκέψη, έχουμε πρόταση, έχουμε απόφαση, έχουμε εθνικό στόχο και αυτόν υλοποιούμε. ΄Ολες οι υπόλοιπες δημόσιες συζητήσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με τη δική μας πρόταση και απόφαση, δεν μας αφορούν.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν από λίγο, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. όρισε την αναδιάρθρωση ως το κούρεμα και την παύση πληρωμών. Είπε ότι η επιμήκυνση και η μείωση του επιτοκίου είναι επανασχεδιασμός και αυτό είναι θετικό, αναδιάρθρωση εννοούμε μόνο το κούρεμα. Η κυβέρνηση, ως αναδιάρθρωση, εννοεί και αυτή μόνο το κούρεμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αν κατάλαβα καλά, κάνει πρόταση η Ν.Δ. μέσα απ' αυτό, να μην γίνει αναδιάρθρωση, αλλά να γίνει επιμήκυνση, γιατί δεν έχουμε ακούσει ακόμη τις προτάσεις της Ν.Δ. Περιμένουμε το περιβόητο Ζάππειο 2, μήπως και υπάρξει κάποια σοβαρή πρόταση να την ακούσουμε.

ΠΑΠΠΑ: Επιμήκυνση συζητάμε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς δεν συζητάμε τίποτε άλλο, εκτός απ' αυτά που έχουμε θέσει στη δημόσια συζήτηση και στη διαβούλευση. Συζητάμε μόνο για τον «οδικό χάρτη» και τίποτε άλλο. Όλα τα άλλα δεν μας αφορούν.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Η κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη ότι αναδιάρθρωση είναι μόνο το κούρεμα ή θεωρεί ότι και η επιμήκυνση με περαιτέρω μείωση επιτοκίου είναι και αυτή αναδιάρθρωση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η θεωρητική συζήτηση επί όσων λέγει και αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., δεν μας αφορά. Εμάς, μας αφορά η συζήτηση πάνω σ' αυτά που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, να ακούσουμε τις προτάσεις και τις απόψεις - αν υπάρχουν επιτέλους της Ν.Δ. - για την εξειδίκευση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου. Θεωρητικές συζητήσεις και αναλύσεις επί άλλων θεμάτων, δεν μας αφορούν. Δεν έχουμε άλλες σκέψεις, δεν έχουμε άλλες αποφάσεις πέραν αυτών που αφορούν το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο. Εάν η Ν.Δ. προσπαθεί να βρει άλλους τρόπους να ονομάζει την αναδιάρθρωση με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, τι είναι αναδιάρθρωση και τι δεν είναι, εφ' όσον αποφασίσει και η ίδια τι ισχύει και σε θεωρητικό επίπεδο, ας έρθει να μας το προτείνει. Εμείς, όμως, έχουμε συγκεκριμένη πρόταση, συγκεκριμένη απόφαση και καμία σκέψη δεν κάνουμε για οτιδήποτε άλλο.

ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Πέραν της αναδιάρθρωσης, ακούστηκαν πολλές φωνές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και για ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Με δεδομένο ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα είναι ένα νέο σκληρό πρόγραμμα, ένα νέο μνημόνιο - ας το πούμε έτσι- με νέα μέτρα, θέλω να μας πείτε εάν εσείς πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε έναν ανασχηματισμό, δηλαδή να δημιουργήσει μία νέα κυβέρνηση, ώστε να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο, τέλος πάντων, του Μεσοπρόθεσμου. Σας ευχαριστώ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι οι μόνες σκέψεις μας και η μόνη δράση μας είναι να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε με τον καλύτερο και τον πλέον εξειδικευμένο τρόπο, υλοποιώντας τους στόχους τους οποίους θέτουμε. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο να σκεφτόμαστε οτιδήποτε άλλο, να ακούμε φιλολογίες και παραφιλολογίες πάνω σε διάφορα ζητήματα. Υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει, προγραμματίζει και θα υλοποιήσει ένα ισχυρότατο πρόγραμμα, όπως είναι το Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Σχέδιο, που είναι ο  οδικός χάρτης για την έξοδο από την κρίση, αλλά και για την ανάπτυξη από εδώ και πέρα της χώρας. Αυτό είναι το μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης. Όλα τα άλλα είναι συζητήσεις που γίνονται εδώ και ενάμιση χρόνο, στο πλαίσιο των οποίων έχουμε ακούσει τεράστιες υπερβολές, απόψεις, σενάρια επιστημονικής φαντασίας, που δεν μας αφορούν. Οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι. Δουλεύουμε για το μέλλον της χώρας πάνω σε συγκεκριμένο πρόγραμμα και πάνω σε συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο δεν είναι πρόγραμμα σκληρό με μέτρα, είναι πρόγραμμα που μας βγάζει από την κρίση και μας πηγαίνει μπροστά ως χώρα.

ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Επ' αυτού: Τώρα, στο διά ταύτα. Επειδή είδαμε και στο μνημόνιο ότι δεν έχουμε πιάσει κάποιους στόχους, έχουμε υστέρηση εσόδων, δεν έχουμε πιάσει ακριβώς το έλλειμμα που έχουμε προβλέψει, η κυβέρνηση δεν σκέφτεται να κάνει το κυβερνητικό έργο πιο δυναμικό με την αλλαγή, ίσως, του οικονομικού επιτελείου; Και με την ευκαιρία να πω ότι εφ' όσον πλέον υπάρχει ένας στόχος για αποκρατικοποιήσεις, μήπως πλέον η κυβέρνηση συναισθάνεται ότι πρέπει να δημιουργήσει και ένα συγκεκριμένο υπουργείο αποκρατικοποιήσεων, ώστε να...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στο πλαίσιο του ανασχηματισμού, εννοείτε;(!)

ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Και στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου, εφ' όσον το ένα πακέτο είναι αποκρατικοποιήσεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ανασχηματισμός δεν γίνεται. Δεν συζητείται καν. Δεν υπάρχει λόγος να γίνει. Αυτό που υπάρχει λόγος να γίνει είναι να οριστικοποιηθεί, να αναλυθεί το πρόγραμμά μας, να αποφασισθεί το Μεσοπρόθεσμο και να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Και αυτό θα γίνει, φυσικά, γιατί ήδη υπάρχει σχέδιο, υπάρχει στόχευση, για πρώτη φορά, ίσως, μετά από πολλά χρόνια.

ΠΑΠΠΑ: Δεν θα σας ρωτήσω για ανασχηματισμό, αλλά θέλω να ρωτήσω κάτι παρεμφερές.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για εκλογές;

ΠΑΠΠΑ: Όχι. Σε κάποιους τομείς έχουμε υστέρηση. Οι υπουργοί κρίνονται και από τις επιδόσεις τους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: H λειτουργία της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη. Στους τομείς που υπάρχει υστέρηση, δεν γνωρίζω ποιους τομείς εννοείτε, τα στοιχεία για το έλλειμμα που ρώτησε ο συνάδελφός σας προηγουμένως; Τι ακριβώς εννοείτε;

ΠΑΠΠΑ: Φερ' ειπείν για τη φοροδιαφυγή. Οι υπουργοί κρίνονται, λοιπόν, για τις επιδόσεις τους στον τομέα ευθύνης τους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όλοι κρινόμαστε. Αλλά στα οικονομικά, οι επιδόσεις που υπάρχουν, δεν είχαν ποτέ σημειωθεί στο παρελθόν. Ένα τεράστιο έλλειμμα έχει καλυφθεί, πρωτόγνωρο για τα ελληνικά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Γίνεται μια δουλειά πρωτόγνωρη, με συγκεκριμένες στοχεύσεις, με αποδοτικότητα και με απόδοση έργου που κανείς δεν θα μπορούσε να το φανταστεί πριν από ενάμιση χρόνο.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Μπορείτε να μας πείτε και να μας πείσετε κιόλας, αυτόν τον οδικό χάρτη, πώς θα τον εφαρμόσετε, όταν βγαίνει σήμερα ο κεντρικός τραπεζίτης, ο κ. Προβόπουλος, στην ΄Εκθεσή του και διαπιστώνει δυσλειτουργίες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και διστακτικότητα από το κράτος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είδα την ΄Εκθεση του κ. Προβόπουλου. Δεν νομίζω ότι αναφέρει κάτι διαφορετικό απ' αυτό που εμείς λέμε σε γενικές γραμμές. Φυσικά, τις παθογένειες του κρατικού μηχανισμού και τη λειτουργία του κράτους τη γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι υπάρχουν ελλείψεις τις οποίες ακριβώς με την πολλή δουλειά προσπαθούμε να βελτιώσουμε. Φυσικά, μέσα από τον σχεδιασμό μας, προσπαθούμε να βελτιώσουμε και τις παθογένειες πολλών δεκαετιών. Και σ' αυτό το επίπεδο πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση παράγει έργο. ΄Εργο το οποίο φαίνεται τόσο από τους στόχους που τίθενται, όσο και από την αποδοτικότητά τους.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θέλω να καταλάβω κάτι για την αναδιάρθρωση. Είναι επιλογή δική σας, της κυβέρνησης να μην πάτε σε αναδιάρθρωση ή πιστεύετε ότι ακόμη και αν μας επιβληθεί λόγω εξωτερικών παραγόντων δεν θα οδηγηθούμε εκεί. Αναφέρομαι στις διεθνείς εξελίξεις οι οποίες προφανώς και επηρεάζουν τα γεγονότα. Για παράδειγμα στην Φινλανδία είδατε τι έχει γίνει, υπάρχουν οι Ευρωσκεπτικιστές που είναι πάρα πολύ ισχυροί και φαίνεται ότι πηγαίνουν και στον αέρα όλες οι αποφάσεις της Ε.Ε..

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή είναι μια δημοσιογραφική εκτίμηση. Οι πολιτικές εκτιμήσεις γίνονται. Η αναδιάρθρωση δεν είναι στις σκέψεις μας, γιατί ακριβώς είναι απόφασή μας. Και αυτό είναι απόφαση της κυβέρνησης, γιατί πιστεύουμε ότι μία αναδιάρθρωση θα ήταν επιζήμια και επιβλαβής. Τους λόγους του επιζήμιου τους έχει αναλύσει κατά κόρον το υπουργείο Οικονομικών, ο Πρωθυπουργός και εγώ από αυτό το βήμα.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: ΄Ηθελα να ρωτήσω, στο μέτωπο της Κερατέας έχει υπάρξει εκεχειρία. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει ο ΧΥΤΥ ή ότι δεν θα γίνει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει υποχώρηση από το μπλόκα και θα υπάρξει περαιτέρω και αποχώρηση της αστυνομίας. Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου προγραμματίζεται να γίνει ένας διάλογος για λεπτομερή ζητήματα και είναι πολύ θετικό ότι υπήρξε μια τέτοια εξέλιξη. Εξάλλου εμείς από την πρώτη στιγμή ήμασταν υπέρ του διαλόγου, ήμασταν υπέρ της μετριοπάθειας και υπέρ της αναγκαιότητας ενός έργου το οποίο νομίζω ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν πως χρειάζεται να γίνει, πέρα από τις συμβατικές μας δεσμεύσεις με την Ε.Ε. αλλά και την ανάγκη υλοποίησης αυτού του έργου.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Τι είναι αυτό που άλλαξε σήμερα και έχουμε αυτήν την εξέλιξη; Δηλαδή τρείς μήνες τώρα τί ήταν αυτό που δεν γινόταν; Τι περιμένατε; Ήταν η εμμονή κάποιου υπουργού σε μια συγκεκριμένη στρατηγική; Τώρα ξαφνικά έρχεστε Μεγάλη Δευτέρα και μας λέτε ότι φεύγουν από τα μπλόκα, αποχωρούν οι αστυνομικοί...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό δεν το λέμε εμείς. Είναι απόφαση των κατοίκων ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας διάλογος - κι εμείς, άλλωστε, σε διάλογο τους καλούσαμε - και φεύγοντας από τα μπλόκα, φεύγουν και οι αστυνομικοί. Το θέμα είναι να υλοποιηθεί το έργο κατά τον καλύτερο τρόπο. Δεν έχει αλλάξει τίποτε από την πλευρά μας. Δεν υπάρχει καμία εμμονή κανενός η οποία έχει αρθεί, γιατί δεν υπάρχουν εμμονές. Εδώ πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις, υπάρχει ψηφισμένος νόμος στη Βουλή και φυσικά αυτές οι αποφάσεις υλοποιούνται.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-2141556501-1303145771=:7981--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 18 April 2011 - 16:55:42 UTC