Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-05-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-229799379-1305667811=:19928 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011

Αριθμός Δελτίου: 332375850

Έκδοση 1

BRIEFING(160511)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 16 Μαΐου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση, έχοντας την ευκαιρία να δούμε, για άλλη μια φορά, απτά και ευθεία αποτελέσματα στην προσπάθεια αυτή.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, για πρώτη φορά, μετά από εννέα συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικών αριθμών μεταβολής, έχουμε αύξηση του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2011, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η ύφεση υποχωρεί από -7,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2010 στο -4,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Σημειώνεται μάλιστα, ότι με βάση τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, η εξέλιξη αυτή αναμενόταν για μετά το δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους, ήρθε όμως νωρίτερα, ως αποτέλεσμα μιας συστηματικής και επίμονης ελληνικής προσπάθειας.

Είναι το ξεκάθαρο και απτό αποτέλεσμα μιας πολυσχιδούς, συστηματικής και επίμονης προσπάθειας που διεξάγεται μέσα σε πρωτόγνωρα δύσκολες και ρευστές συνθήκες, σε ένα διεθνές οικονομικό περιβάλλον πάρα πολύ ρευστό.

Αποτελεί, πλέον, και μια ελπιδοφόρα, αλλά ρεαλιστική ένδειξη για το μέλλον και μια καλύτερη πορεία την οποία με την ίδια και περισσότερη αφοσίωση, πιο βελτιωμένη, θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε, με προσήλωση στους στόχους και επιμονή στα αποτελέσματα.

Γιατί, πραγματικά, αποτελέσματα υπάρχουν. Και μάλιστα αποτελέσματα όχι θεωρητικά ή προβλεπόμενα, αλλά απτά, συγκεκριμένα και μετρημένα.

Ο πληθωρισμός μειώθηκε από 5,6% το Σεπτέμβριο, σε 3,9% τον Απρίλιο. Έχουμε, δηλαδή, μια σοβαρή μείωση του πληθωρισμού. Το 2010 είχαμε για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, πραγματική μείωση τιμών στα αγαθά πρώτης ανάγκης, κατά 0,5%, με απορρόφηση δηλαδή, και των αυξήσεων των έμμεσων φόρων.

Είχαμε θετικό ισοζύγιο στο άνοιγμα των νέων επιχειρήσεων. Καταγράφηκαν 300 περισσότερες νέες επιχειρήσεις, από διαγραφές επιχειρήσεων τον Απρίλιο. Μάλιστα, 300 ήταν και οι νέες συστάσεις εταιριών, μέσω της «μιας στάσης» (one stop shop), μιας πραγματικά καινοτόμας δράσης για την επιχειρηματικότητα.

Το 2010, είχαμε για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, πραγματική μείωση τιμών στα αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως ανέφερα προηγουμένως. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 10%, εντός του 2010 και 35% τους τρεις πρώτους μήνες του 2011, σε σχέση με το 2010. Οι εξαγωγές, πραγματικά μας δίνουν τον τόνο της ανάπτυξης και της αισιοδοξίας.

Όλες αυτές οι θετικές εξελίξεις, φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν μας επιτρέπουν ούτε να εφησυχάζουμε, αλλά ούτε και να θριαμβολογούμε. Γνωρίζουμε ότι οι συνθήκες είναι ρευστές και δύσκολες. Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και δύσκολος. Ωστόσο, εξίσου γνωρίζουμε ότι όταν υπάρχει προσπάθεια, όσο πιο αυξημένη, τόσο καλύτερα αποτελέσματα υπάρχουν. Και η πορεία τους γεννά ελπίδες για το μέλλον. Ελπίδα που βασίζεται σε προσπάθειες και όχι σε ευχές και θεωρητικές αναλύσεις.

Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη κρίση, μεγάλη σε ένταση και διάρκεια, που δεν θα περάσει με ευχολόγια και μαγικές συνταγές.

Γνωρίζουμε, όμως, ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κοινωνία αποδίδουν πραγματικά απτά, μετρημένα αποτελέσματα και τα αποτελέσματα αυτά σηματοδοτούν μια καλύτερη πορεία για το μέλλον.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω, αν η περιπέτεια με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τις συζητήσεις της κυβέρνησης, σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, όπως έχουμε πει, έχουμε μια θεσμική λειτουργία, μια θεσμική συνεργασία και με το ΔΝΤ, όπως και με τους άλλους εταίρους μας, οι οποίοι μας δανειοδότησαν και φυσικά, αυτή η πορεία δεν επηρεάζεται από πρόσωπα. Επηρεάζεται από πρακτικές και από πολιτικές. Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, ότι όσο περισσότερο δουλεύουμε, τόσο περισσότερο δείχνουμε ότι κατανοούμε την κρισιμότητα της κατάστασης που βρισκόμαστε και υπάρχουν περισσότερα απτά αποτελέσματα. Η προσωπική συμβολή έχει ένα ρόλο, αλλά, από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει καμία μα καμία επίπτωση από την υπόθεση Στρος-Καν.

ΣΠΑΝΟΥ: Οι αποκαλύψεις σχετικά με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, δεν εκτιμάτε ότι θα επηρεάσουν την αντιμνημονιακή δυναμική, θα την ενισχύσουν, δηλαδή, στο εσωτερικό της χώρας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι το πρόβλημά μας δεν είναι το μνημόνιο. Το πρόβλημά μας είναι ότι ζούμε σε μια κρίση, την οποία δεν την έφερε το μνημόνιο. Το μνημόνιο αντίθετα είναι το αποτέλεσμα αυτής της κρίσης και όχι απλώς το αποτέλεσμα, αφηρημένα, μιας κρίσης. Το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που μας οδήγησε αθωράκιστους σ` αυτή την κρίση. Εάν πραγματικά η ελληνική κυβέρνηση, πριν τον Οκτώβριο του 2009 έπαιρνε, τότε, μέτρα και αποφάσεις που έπρεπε να πάρει και δεν έκρυβε συστηματικά από τον ελληνικό λαό το τι γινόταν στην ελληνική οικονομία, ίσως να μην υπήρχε ανάγκη μνημονίου. Κρίση θα υπήρχε, αυτό είναι δεδομένο. Δεν θα μπαίναμε όμως με ψευδή στοιχεία και αθωράκιστοι. Και φυσικά τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά απ` ό,τι είναι τώρα. Γι` αυτό, ακριβώς, το να μιλάμε για αντιμνημονιακή πολιτική και για αισθήματα και συναισθήματα κατά του μνημονίου, είναι κοροϊδία, είναι εξαπάτηση. Αυτό που έχουμε να κάνουμε όσοι αγωνιζόμαστε και όσοι αγωνιούμε για τη χώρα μας, είναι να προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση, στην οποία μπήκαμε, δυστυχώς, αθωράκιστοι. Δεν μας φταίει κανένα μνημόνιο. Μας φταίει η απαράδεκτη πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ., που μας έβαλε «χαρούμενους» σε μια κρίση που μαθηματικά ερχόταν προς τη χώρα μας, την οποία τη γνώριζαν και την έκρυβαν από τον ελληνικό λαό.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι τα πρόσωπα έχουν μικρή σημασία, όσον αφορά τον Στρος-Καν ρωτώ. Εντούτοις, όλα τα σημερινά δημοσιεύματα λένε ότι η διαδοχή του κ. Στρος-Καν το πιθανότερο είναι ότι δεν θα είναι Ευρωπαίος και θα είναι πιο συντηρητικός. Αυτό δεν έχει επιπτώσεις σε μας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς έχουμε υποχρέωση να συνυπολογίζουμε τα πάντα. Είναι πολύ σημαντικό το με ποιους μιλάμε, αλλά επαναλαμβάνω ότι μας ενδιαφέρουν οι θεσμοί. Ούτως ή άλλως, κανείς δεν μας χάρισε τίποτε, αυτό είναι ξεκάθαρο. Ανέφερα και προηγουμένως ότι η προσωπική συμβολή έχει μια αξία, των προσώπων πάνω σε συγκεκριμένες διαδικασίες. Εκείνο, όμως, που μετράει, είναι το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς, πώς αντιμετωπίζουμε τους εταίρους μας και πώς αντιμετωπίζουμε αυτή την κρίση και τις προκλήσεις της. Κατά τα άλλα, σαφώς και παρακολουθούμε, αξιολογούμε. Αλλά, επειδή δεν μας χάρισε ποτέ κανείς τίποτε, γι` αυτό ακριβώς το λόγο δεν έχουμε να χάσουμε προσωπικά από κανέναν, τίποτα. Είναι στο χέρι μας να είμαστε σοβαροί, να είμαστε συνεπείς, να είμαστε γρήγοροι, να είμαστε σταθεροί στις αποφάσεις μας. Τολμηροί, με γενναία αποφασιστικότητα, διότι πραγματικά η αντικατάσταση κάποιων προσώπων δεν θα έχει καμία επιρροή στο μεγάλο αγώνα που κάνουμε για να ξεπεράσουμε την κρίση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στις συζητήσεις που κάνει ο κ. Πρωθυπουργός ενόψει και του νέου μνημονίου, ζητήθηκε ως εγγύηση κάποιο από τα νησιά μας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κατ` αρχάς, ποιος σας είπε ότι συζητάμε για νέο μνημόνιο; Η αναφορά που έκανε ο Πρωθυπουργός για νησιά και για μνημεία ήταν θεωρητική. Εμείς δεν είμαστε και δεν πρόκειται να γίνουμε ποτέ ενδοτικοί. Έχουμε και θα έχουμε, πολλά επιχειρήματα για να προβάλλουμε. Δεν θα μπούμε ποτέ σε τέτοιες συζητήσεις. Ακριβώς, αυτό το μέτρο έδειξε ο Πρωθυπουργός.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εάν δεν βγούμε στις αγορές το 2012, δεν θα έχουμε νέο μνημόνιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς προσπαθούμε και αυτό κάνουμε τώρα και δεν περιμένουμε να φθάσουμε στο 2012 για να θωρακίσουμε την ελληνική οικονομία, όσο μπορούμε, μέσα από αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Και γι` αυτό, ακριβώς, γίνονται και οι συζητήσεις των ημερών. Συζητήσεις οι οποίες θα μας κάνουν πιο ασφαλείς και πιο δυνατούς, ως οικονομία και ως κοινωνία.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Καταλαβαίνω πολύ καλά, αυτή την «κόκκινη γραμμή» που βάζετε σε σχέση με όλα όσα ακούγονται για υποθήκευση ή πώληση ή οτιδήποτε άλλο δημόσιας περιουσίας και όλα όσα ακούστηκαν περί νησιών. Θέλω, όμως, να μας πείτε με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο, αν «κόκκινη γραμμή» βάζετε και σε ό,τι έχει ακουστεί και ακούγεται ακόμη και τώρα για τις πιέσεις που δεχόμαστε για μείωση του κράτους και απολύσεις μονίμων υπαλλήλων.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, τη μείωση του κράτους τη λέμε και εμείς. Δεν χρειάζεται να μας πιέσει κανείς. Και μιλάμε για τις αρνητικές πλευρές του κράτους, που είναι ένας μηχανισμός ο οποίος παράγει αρνητικά αποτελέσματα αντί να παράγει θετικά και αυτά τα γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά. Γνωρίζουμε τις παθογένειες που δημιουργήθηκαν και τον τρόπο που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, με αποκορύφωμα βέβαια τη «χρυσή εξαετία της Ν.Δ».

Δεν συζητάμε για απολύσεις μονίμων υπαλλήλων. Εξάλλου, υπάρχει και το Σύνταγμα - για να μην υπάρχει αυτή η κινδυνολογία που κυκλοφορεί - το οποίο σαφώς κατοχυρώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν κινδυνεύουν οι μόνιμοι υπάλληλοι με απολύσεις. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Εκείνο το οποίο συζητάμε, είναι σχετικά με τις μετατάξεις, οι οποίες, όπου προκύψουν, θα γίνονται μετά από αξιολόγηση. Και φυσικά, δεν μιλάμε για θέσεις οι οποίες υπάρχουν ήδη και δεν μιλάμε για μονίμους υπαλλήλους. Αυτό είναι σίγουρο, είναι ξεκάθαρο. Τον περιορισμό του κράτους, εμείς τον θέλουμε και τον εννοούμε με τελείως διαφορετικό τρόπο απ` αυτόν που κάποιοι προσπαθούν να βγάλουν προς τα έξω: Να περιορίσουμε την κρατική σπατάλη, να περιορίσουμε τις παθογένειες ενός κράτους τεράστιου και ενός αριθμού δημοσίων υπαλλήλων που ήταν δυσανάλογος με το παραγόμενο αποτέλεσμα και με το κράτος το οποίο έχουμε.

Ήδη, τα στοιχεία και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, χωρίς να κάνουμε καμία απόλυση. Και αυτό δείχνει, ακριβώς, το πόσο μεθοδικά δουλεύουμε και με πόση ευαισθησία. Χωρίς να κάνουμε καμία απόλυση, επαναλαμβάνω, το κράτος έχει πλέον 52.000 λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους, από πέρυσι μέχρι φέτος. Περίπου 53.000 έφυγαν και οι προσλήψεις που έγιναν ήταν περίπου 1.000. Και φυσικά, όπου υπάρχει ανάγκη προσλήψεων, θα γίνουν. Αλλά, θέλω να πω ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι, χωρίς απολύσεις, που πραγματικά ελαφρύνουν το κράτος, κάνοντάς το πιο ευέλικτο, πιο δημιουργικό, πιο παραγωγικό, χωρίς να θίγονται εργασιακά δικαιώματα και φυσικά, χωρίς να θίγεται το δημόσιο συμφέρον.

ΠΑΠΠΑ: Λέτε ότι δεν μιλάτε για τις υπάρχουσες θέσεις. Σε περίπτωση που καταργηθεί η υπηρεσία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε περίπτωση που καταργηθεί η υπηρεσία, γίνεται μετάταξη. Αλλά αυτή η μετάταξη, εάν αποφασιστεί, πρέπει να αξιολογείται από το ΑΣΕΠ, προκειμένου να γίνεται με αντικειμενικά και αξιολογικά κριτήρια. Γιατί, ποιος άραγε θα ήθελε κάποιος υπάλληλος, ο οποίος δεν παράγει και είναι αποδεδειγμένα βάρος για την ίδια την υπηρεσία, να συνεχίσει να πληρώνεται από το ελληνικό δημόσιο και μάλιστα σε τέτοιες εποχές; Αυτό δεν είναι απόλυση. Αυτό είναι μία ορθολογιστική και δίκαιη διαδικασία.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Επειδή το είπε και ο κ. Ραγκούσης το πρωί, σε μια συνέντευξή του, το ίδιο πράγμα, προφανώς αφήνετε ορθάνοιχτο το παράθυρο για απομακρύνσεις στον δημόσιο τομέα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ σας ανέφερα τι εννοώ. Αν εσείς, τώρα, μιλάτε για «απομακρύνσεις», μάλλον προσπαθείτε με τον όρο που χρησιμοποιείτε να αφήσουμε παράθυρο. Εμείς όμως είπαμε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Οι μόνιμοι υπάλληλοι προστατεύονται από το ίδιο το Σύνταγμα και μόνο σε περίπτωση μετατάξεων μπορεί να γίνεται αξιολογική κρίση από το ΑΣΕΠ. Τίποτε άλλο.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Με τι κριτήρια θα γίνεται αυτή η κρίση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ΑΣΕΠ έχει συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία είναι αντικειμενικά και που φυσικά δεν έχουν σχέση ούτε με τις συνεντεύξεις του παρελθόντος, ούτε με πελατειακές ή κομματικές σχέσεις που είχαμε συνηθίσει. Επαναλαμβάνω: Στην περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, γιατί δεν υπάρχει απόφαση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτό είναι για τους μόνιμους. Για τους αορίστου χρόνου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το είπαμε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ισχύει το ίδιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κυβέρνηση συνεχίζει να ζητά συναίνεση και συνεννόηση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με δηλώσεις του από τη Θράκη, από την περιοχή εκεί που εσείς πολιτεύεστε, μίλησε γι' αυτή την ανάγκη άμεσα. Μπορείτε να μου πείτε εάν ο κ. Παπανδρέου για ποιους λόγους τηλεφώνησε την Τετάρτη το απόγευμα στον κ. Σαμαρά, για να συζητήσει τι γύρω από αυτό το θέμα, αν ήταν αυτό το αντικείμενο της συζήτησης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου επικοινώνησε με τον κ. Σαμαρά, εν όψει και της επόμενης ημέρας που θα ήταν το «Ζάππειο 2», προκειμένου να ζητήσει μία συνεννόηση, αυτό που λέμε «εθνική συνεννόηση», έτσι ώστε να αναδειχθεί και να αποδειχθεί και στην πράξη εάν υπάρχει βούληση και από την πλευρά της Ν.Δ. για κάτι τέτοιο.

ΜΙΧΑΗΛ: Από το αποτέλεσμα της συνομιλίας, ο Πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Από το αποτέλεσμα ποιου ακριβώς; Της συνομιλίας ή των εξαγγελιών του «Ζάππειο 2»;

ΜΙΧΑΗΛ: Οι εξαγγελίες είναι γνωστές σε όλους μας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μάλιστα.

ΜΙΧΑΗΛ: Για τη συνομιλία, όμως, δεν ξέρουμε τι άλλο μπορεί να έχει ειπωθεί μεταξύ των δύο ανδρών.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αναφέρθηκα σε αυτό πριν.

ΜΙΧΑΗΛ: Εγώ, όμως, ρωτάω: Μετά απ' αυτό το τηλεφώνημα και αφού προφανώς ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός τι περιλαμβάνει η πρόταση του «Ζάππειο 2», εάν είναι ικανοποιημένος.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τι θα πει «ικανοποιημένος»; Ο κ. Παπανδρέου έκανε μία συγκεκριμένη τοποθέτηση, ότι η χώρα έχει ανάγκη από εθνική συνεννόηση. Και από εκεί και πέρα, είναι θέμα υπευθυνότητας και ευθύνης των πολιτικών δυνάμεων. Εννοείται ότι η συναίνεση και η εθνική συνεννόηση δεν κλείνει με ένα τηλεφώνημα, ούτε με ένα «ναι» ή με ένα «όχι». Υπάρχουν πράξεις, υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και μέσα από την ίδια την πράξη φαίνεται εάν μία πολιτική δύναμη και μάλιστα όπως είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, έχει τη διάθεση να έλθει σε μία εθνική συνεννόηση, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση που περνά η χώρα.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Ήθελα να ρωτήσω, τελικά ισχύουν τα χρονοδιαγράμματα σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο; Θα οριστικοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, θα κατατεθεί στη Βουλή και θα περιλαμβάνει και το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων; Και κάτι ακόμη, με αφορμή τώρα και την υπόθεση Στρος-Καν, η οποία απέκτησε ροζ χρώμα, το μεσοπρόθεσμο τι χρώμα θα έχει για τον ελληνικό λαό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα χρονοδιαγράμματα ισχύουν. Αυτή την εβδομάδα θα γίνει Υπουργικό Συμβούλιο, θα πιστοποιηθούν και θα εγκριθούν τα όσα περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο, συμπεριλαμβανομένων των αποκρατικοποιήσεων και στη συνέχεια, θα πάρει τον δρόμο της συζήτησης στη Βουλή, με την συνηθισμένη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά το χρώμα, δεν το κατάλαβα.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Πολλά λέγονται στον κυριακάτικο Τύπο, υπήρχαν πάρα πολλά δημοσιεύματα για πάρα πολλά μέτρα που περιλαμβάνονται, που χτυπούν και πάλι εργαζομένους, δημοσίους υπαλλήλους, απολύσεις...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι ένα σενάριο, για κάποιους ευχάριστο, οι οποίοι μάλιστα, κερδίζουν με αυτά τα σενάρια και φυσικά δυσάρεστο για τον κόσμο, που τρομοκρατείται χωρίς λόγο. Οι πολιτικές είναι πολιτικές όταν ανακοινώνονται, όταν εφαρμόζονται, όταν αποφασίζονται. Εμείς αιτιολογούμε πλήρως τις πολιτικές μας. Και αυτό θα γίνει και τώρα.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Σας άκουσα πριν από λίγο να λέτε ότι μέσα από την πράξη φαίνεται αν η αξιωματική αντιπολίτευση έχει τη βούληση για συνεννόηση και συναίνεση. Περιμένετε, λοιπόν, κατά την ψηφοφορία που θα γίνει στη Βουλή για το μεσοπρόθεσμο, να στηρίξει η Ν.Δ. το μεσοπρόθεσμο που παρουσιάζει η κυβέρνηση; Θα ζητήσετε, τελικά, 180 ψήφους ή θα μείνετε στη θέση που έχετε εκφράσει για 151;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η θέση μας παραμένει. Το αν ψηφίσει η Ν.Δ., θα είναι πραγματικά μια άσκηση ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό. Εμείς, όταν ήταν να σχεδιάσουμε το μεσοπρόθεσμο, καλέσαμε τα κόμματα να έλθουν σε συνεννόηση, προκειμένου αυτό το μεσοπρόθεσμο να έχει μια ευρύτερη συναίνεση, να συμπεριληφθούν προτάσεις που θα τις διατυπώσουν τα κόμματα, τα οποία όμως - τα περισσότερα - με πρώτη και καλύτερη τη Ν.Δ., απέρριψαν αυτή την πρότασή μας. Άρα, η υπευθυνότητα έχει κριθεί κατά ένα μέρος. Στην ψηφοφορία θα κριθεί και κατά ένα δεύτερο μέρος. Ο ελληνικός λαός δεν συγχωρεί μικροκομματικές πολιτικές και οφέλη τα οποία μπορούν να προβάλλονται ή κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να τα αποκομίσουν από τέτοιου είδους πρακτικές. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Όμως, το πρόβλημα αυτό καθ' αυτό είναι στην ίδια τη χώρα, η οποία αυτές τις πράξεις τις εισπράττει αρνητικά.

ΜΑΛΤΕΖΟΥ: Θεωρείτε δεδομένη την 5η δόση και ποιοι είναι οι όροι που έχει θέσει η τρόικα για να μας δώσει αυτή τη δόση και δεύτερον, τι περιμένουμε από το Eurogroup σήμερα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Από το Eurogroup θα ανακοινωθούν αυτά που θα αποφασισθούν ή θα συζητηθούν. Όταν η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Από εκεί και πέρα, για την 5η δόση, εμείς έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη δουλειά και είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

ΠΑΠΠΑ: Διαβάζω όλο και περισσότερο ότι η τρόικα, όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο, πιέζει για ψήφιση με 180. Έχει βάση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης, των ελληνικών νόμων, του ελληνικού Συντάγματος, που ορίζουν πώς ψηφίζεται, ανάλογα με την ισχύ και βαρύτητά του και με συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές διαδικασίες κάθε νομοσχέδιο. Συνεπώς, για την ψήφιση κάθε νομοσχεδίου, τίθενται πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Επομένως, καμιά τρόικα δεν θα μπορούσε να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Εμάς, αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να υπάρχει συνεννόηση και συναίνεση. Από εκεί και πέρα, έτσι πορευόμαστε και αυτή θα είναι μία διαρκής πρόσκληση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εμείς αποφασίζουμε, έχουμε πει τι ισχύει με βάση τους νόμους και φυσικά μένουμε στις θέσεις μας.

ΜΠΕΚΑ: Σχετικά με το Διπλωματικό Σώμα. Πως κρίνετε την επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, Πρέσβης Θ. Δασκαρόλης κατηγορώντας την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών για ανομολόγητους χειρισμούς σε καίρια εθνικά ζητήματα από παραθεσμικούς μηχανισμούς και βέβαια χωρίς το αζημίωτο. Και ένα δεύτερο, υποβάθμιση του Διπλωματικού Σώματος αυτομάτως προωθεί τους μουσουλμάνους και την ανάπτυξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τι υποκρύπτει αυτή η κίνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς εργαζόμαστε πολύ σκληρά και στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και αυτό το έχει αποδείξει το ΠΑΣΟΚ κάθε φορά που είναι στην κυβέρνηση. Το ίδιο αποδεικνύει και σήμερα. Αν ένα σωματείο προσπαθεί να προωθεί τα συνδικαλιστικά ή τα συντεχνιακά του συμφέροντα, λογικά ή μη λογικά αυτό είναι δικό του θέμα. Το να βάζουμε όμως πινελιές εξωτερικής πολιτικής και να ενδύουμε αυτά τα αιτήματα με τέτοιου είδους πομπώδεις εκφράσεις, πιστεύω ότι αυτό δεν αρμόζει σε διπλωμάτες οι οποίοι πραγματικά δίνουν μάχη για τη χώρα μας.

Όσον αφορά την υποβάθμιση που αναφέρατε: Εξαρτάται το τι εννοεί κανείς υποβάθμιση. Εμείς σε αυτές τις συνθήκες που βρισκόμαστε, προσπαθούμε με αποκλειστικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, κάνοντας τις αναγκαίες περιστολές δαπανών, χωρίς όμως να θίγονται όλες αυτές οι γραμμές άμυνας που έχουμε και τα όπλα για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων, να βάλουμε μία τάξη και στα θέματα του υπουργείου Εξωτερικών. Αν κάποιοι αυτό το θεωρούν μεγάλο σφάλμα είναι δικαίωμά τους, αλλά οι κρίσεις που υπάρχουν επ΄ αυτού πιστεύω ότι δεν είναι δικαίωμα κανενός.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: Διαβάζουμε ρεπορτάζ μέσα στο Σαββατοκύριακο το οποίο αναφέρεται στο τι διημείφθη μεταξύ του Πρωθυπουργού και του κ. Βενιζέλου στο τελευταίο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο. Και είχαμε και μια σκληρή ανακοίνωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας γι' αυτό το θέμα. Εσείς, μπορείτε να μας πείτε τι έγινε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε επαρκέστατα για το τι εννοούσε με αυτά που είπε μέσα στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο. Από εκεί και πέρα τα σενάρια που διαβάζουμε ή ακούμε είναι πάρα πολλά και επειδή είναι σενάρια, έχουν και ένα ενδιαφέρον για όλους όσοι τα ακούν ή τα διαβάζουν. Η πραγματικότητα είναι αυτή που είπε ο κ. Βενιζέλος στις δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου όταν εξήγησε ακριβώς τι εννοούσε. Φυσικά δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος να σχολιάζουμε αυτή την κίνηση.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, με αφορμή μία επιστολή που φέρεται να έχει στείλει ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Πάγκαλος σε κάτοικο της ευρύτερης περιοχής της Κερατέας, λέγοντας πως αν δεν πραγματοποιηθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης στην Κερατέα σύντομα η Αθήνα θα είναι Νάπολη. Υπάρχει κάποια εξέλιξη ως προς την υλοποίηση του σχεδιασμού σας εκεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Προσπαθούμε μέσα από μία πολύ σύνθετη διαδικασία η οποία δημιουργήθηκε, να υλοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτόν τον σχεδιασμό - γιατί δεν παρεκκλίνουμε από τον αρχικό σχεδιασμό - προσπαθώντας να βελτιώσουμε κάποιες λεπτομέρειες, χωρίς όμως να αποκλίνουμε από την αρχική μας θέση και από τον σχεδιασμό που έγινε και από τα χρήματα που θα κινδύνευαν να χαθούν εάν αποκλίναμε από εκείνον τον σχεδιασμό. Με βάση αυτές στις αρχές προσπαθούμε να συζητήσουμε λεπτομέρειες και να τις βελτιώσουμε.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-229799379-1305667811=:19928--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 17 May 2011 - 21:29:44 UTC