Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-05-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-458017380-1305842315=:6278 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011

Αριθμός Δελτίου: 333042931

Έκδοση 1

BRIEFING(190511)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 19 Μαΐου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Ο Ο.Α.Ε.Δ. ανακοίνωσε, χθες, ορισμένα ενθαρρυντικά στοιχεία, καθώς παρουσιάζεται μείωση της ανεργίας κατά 1,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι απολύσεις είναι μειωμένες κατά 13%, ενώ είχαμε και παράλληλη αύξηση των προσλήψεων κατά 37%, σε σχέση πάντα με τον προηγούμενο μήνα.

Η βελτίωση της κατάστασης οφείλεται στο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, αλλά και στη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών, οι οποίες δημιουργούν και νέες θέσεις εργασίας.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να προστεθούν στο θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,08% που εμφάνισε η οικονομία το τελευταίο τρίμηνο, μετά από μια μεγάλη σειρά αρνητικών τριμήνων. Χωρίς να έχουμε καμία διάθεση θριαμβολογίας, εννοείται, φαίνεται ότι είμαστε στο σωστό δρόμο για την ανάκαμψη, καθώς, συνεχώς μειώνεται η υφεσιακή πορεία της οικονομίας και βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα, τουλάχιστον σ` αυτά τα μεγέθη.

Από νωρίς, έχουμε αναφέρει ότι το πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι ότι είμαστε μια οικονομία χωρίς ιδιαίτερες δυνατότητες. Το πρόβλημα ήταν η κακή διαχείριση της οικονομίας, το στρεβλό παραγωγικό πρότυπο, ο δυσκίνητος δημόσιος τομέας, η υπερσυγκέντρωση εξουσιών σε κεντρικό επίπεδο, οι πελατειακές σχέσεις που επί δεκαετίες είχαν δομηθεί, με την ανοχή και την ενθάρρυνση, φυσικά, της πολιτικής ηγεσίας.

Όλες αυτές οι στρεβλώσεις διογκώθηκαν και «ξέφυγαν» ειδικά κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της Ν.Δ.

Χωρίς να αλλάξουν όλα αυτά, ακόμη και μηδενικό χρέος να είχαμε σήμερα, σύντομα αυτό θα ξαναέφτανε στα σημερινά επίπεδα.

Πρέπει, λοιπόν, σήμερα - και αυτό κάνουμε εδώ και ενάμιση χρόνο- να δούμε τις αιτίες που συσσωρεύουν χρέη και όχι απλά το σύμπτωμα.

Αλλάζουμε νοοτροπία. Αλλάζουμε όσα πιστεύουμε ότι είναι κακώς κείμενα, όλες τις αγκυλώσεις που μας κρατούσαν δέσμιους.

Θέλουμε να απελευθερώσουμε κοινωνικές και εργασιακές δυνάμεις που μέχρι σήμερα ήταν εγκλωβισμένες σε ένα φαύλο σύστημα αναξιοκρατίας και συντεχνιακής νοοτροπίας.

Όχι απλώς θέλουμε, αλλά είμαστε αποφασισμένοι, ως κυβέρνηση, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να αντιμετωπίσουμε κάθε αιτία που μας έφερε σ` αυτό το σημείο για να μην ξανάρθουμε ποτέ, εκεί που φθάσαμε.

Γνωρίζουμε τι πρέπει να αλλάξουμε. Θέλουμε να το αλλάξουμε και θα το κάνουμε πράξη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, μπορείτε να μας πείτε τελικά, ποια είναι η θέση της κυβέρνησης γύρω από το θέμα της απόλυσης των δημοσίων υπαλλήλων; Διότι, ακούσαμε τον κ. Παπακωνσταντίνου να λέει ότι μπορεί να γίνει και αυτό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποιο δηλαδή;

ΜΙΧΑΗΛ: Ότι μπορεί να γίνουν και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Το είπε χθες στην ομιλία του, στο συνέδριο του Economist. Ακούσαμε την ίδια ώρα στη Βουλή, τον κ. Ραγκούση να λέει ότι δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο, υπάρχουν άλλες διαδικασίες. Ακούσαμε εσάς να λέτε ότι όλα θα κριθούν μέσω διαδικασίας του ΑΣΕΠ. Τελικά, τι ισχύει απ` όλα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πραγματικά, θα ήθελα να αντιληφθώ πού βρίσκεται η αντίφαση σε όλα αυτά, τα οποία ακούμε από χθες. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, δεν το είπε έτσι, ότι δεν αποκλείεται και αυτό. Είπε για συγκεκριμένες δημόσιες επιχειρήσεις που κλείνουν ή συρρικνώνονται. Ο Πρωθυπουργός που μίλησε στο συνέδριο του Economist, ανέφερε ξεκάθαρα τη θέση για μείωση περίπου 150.000 δημοσίων υπαλλήλων σε βάθος τετραετίας και είπε το πώς θα γίνει αυτή η μείωση. Δεν μίλησε για απολύσεις. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η μείωση αυτή θα γίνεται από τη μη αναπλήρωση όσων συνταξιοδοτούνται. Γιατί, εδώ και πάρα πολύ καιρό, έχουμε πει ότι θα υπάρχει αναλογία 1 προς 5. Φυσικά, υπάρχουν οι εθελούσιες έξοδοι, αλλά και η διαδικασία των μετατάξεων από οργανισμούς που κλείνουν ή συρρικνώνονται, προς το ελληνικό δημόσιο, οι οποίες σαφώς και δεν θα είναι πλέον αυτονόητες και αυτόματες. Υπάρχει μια σκληρή πραγματικότητα. Υπάρχει μια αναγκαιότητα από την άναρχη, αδιαφανή, χωρίς κριτήρια και συσσωρευμένη με πολλά προβλήματα, διόγκωση του δημόσιου τομέα, που μας έφθασε ως εδώ. Άρα, σήμερα, δεν μπορούμε να πάμε όπως ήμασταν μέχρι χθες. Επαναλαμβάνω, όμως -γιατί γίνεται μια συστηματική διαστρέβλωση- ότι δεν μιλάμε για απολύσεις μονίμων δημοσίων υπαλλήλων. Υπάρχει Σύνταγμα που κατοχυρώνει τις θέσεις τους. Δεν υπάρχει σκέψη γι` αυτό.

Αλλά, δεν μπορούμε να μην εξορθολογήσουμε όλες αυτές τις θέσεις, που δημιουργήθηκαν κατά κόρον, ειδικά σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας, επίτηδες, για να μπορεί κάποιοι να προσλαμβάνονται κατά δεκάδες, εκατοντάδες, μέσω συγκεκριμένων άναρχων διαδικασιών. Φυσικά, από τη στιγμή που είτε καταργούνται, είτε συρρικνώνονται αυτοί οι οργανισμοί, έχουμε και κατάργηση θέσεων. Γιατί αυτόματα, θα πρέπει να επιβαρύνεται το δημόσιο με θέσεις τις οποίες αφενός μεν, δεν έχει ανάγκη και αφετέρου δε, με υπαλλήλους, οι οποίοι δεν έχουν περάσει κανένα σύστημα αξιολόγησης μέχρι τώρα; Άρα, είπαμε ότι θα υπάρχει αξιολόγηση μέσω του ΑΣΕΠ. Όλα αυτά, για τις μετατάξεις από τους συγκεκριμένους αυτούς οργανισμούς προς το δημόσιο, θα ρυθμιστούν στις λεπτομέρειές τους. Δεν μπορώ να καταλάβω, πού βρίσκεται η αντίφαση.

ΜΙΧΑΗΛ: Επειδή επικαλεστήκατε το Σύνταγμα. Δηλαδή, με άλλα λόγια λέτε ότι θα εφαρμόσετε και τη διάταξη του Συντάγματος που μέχρι τώρα δεν έχει εφαρμοστεί από καμία κυβέρνηση, παρόλο ότι υπάρχει, ότι όπου καταργείται δημόσια υπηρεσία, καταργούνται και οι θέσεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ανέφερα, τι γίνεται και τι θα κάνουμε. Δεν λέμε ότι καταργούνται αυτόματα οι θέσεις. Οι θέσεις καταργούνται ούτως ή άλλως. Ποιος είπε ότι δεν εφαρμόζεται; Το θέμα είναι ότι πηγαίνουν αλλού και δουλεύουν. Είπαμε ότι στη διαδικασία της μετάταξης θα υπάρχει κρίση. Δηλαδή, ένας οργανισμός που κλείνει είναι επόμενο ότι καταργούνται και οι θέσεις. Υπάρχει, όμως, η διαδικασία της μετάταξης, ώστε να καλύπτονται άλλες υπηρεσίες του δημοσίου. Εκεί, όμως, θα υπάρχει μια κρίση από το ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να γίνει ένας εξορθολογισμός των αναγκών του δημοσίου, αλλά και το κατά πόσο είναι ικανοί αυτοί που προέρχονται από τέτοιους οργανισμούς, να στελεχώσουν δημόσιες υπηρεσίες.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Επ` αυτού. Όταν θα κλείσει ή συρρικνωθεί μια δημόσια επιχείρηση, ο εργαζόμενος σε αυτήν θα απολυθεί ή θα μεταταγεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ούτε θα απολυθεί, ούτε θα μεταταγεί. Θα υπάρχει η διαδικασία, μέσω του ΑΣΕΠ, που θα κρίνει εάν θα μεταταγεί σε άλλη δημόσια υπηρεσία. Είπαμε ότι αυτό δεν είναι απόλυση, είναι σαφές, αλλά δεν μπορεί να είναι αυτονόητη και αυτόματη μετάταξη. Θα υπάρχει διαδικασία που θα κρίνει το πόσοι θα μεταταγούν. Φυσικά, θα υπάρχει και αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ.

ΠΑΠΠΑ: Έχετε υπολογίσει σε τι ποσοστό, λοιπόν, μετά το ΑΣΕΠ θα μεταταγούν και σε τι ποσοστό θα φύγουν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα γίνει μια διαδικασία εξορθολογισμού, έτσι ώστε με πλήρη διαφάνεια και πλήρη αντικειμενικότητα να στελεχωθούν με τα κριτήρια που ανέφερα προηγουμένως, μέσω των μετατάξεων, οι δημόσιες υπηρεσίες.

ΜΠΕΚΑ: Σχετικά με την επιμήκυνση, τι έχει συμφωνηθεί; Από χθες, μέχρι σήμερα, οι δηλώσεις Τρισέ «κλωτσάνε» πάρα πολύ. Στο θέμα της επιμήκυνσης δήλωσε: «Εάν η Ελλάδα προχωρήσει έστω και σε ήπια αναδιάρθρωση του χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, η συνέχιση της παροχής ρευστότητας στη χώρα θα ήταν ανέφικτη». Ισχύει ή δεν ισχύει; Υπάρχει, τελικά, εμπλοκή στο θέμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απ` όσο κατάλαβα από την ερώτησή σας, αυτό που είπε ο κ. Τρισέ, είναι αρνητικό ως προς την επιμήκυνση. Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνω, ότι δεν εξετάζουμε και αυτή τη στιγμή δεν μας αφορούν σενάρια που κυκλοφορούν που είναι θεωρητικές δυνατότητες. Αυτό που μας αφορά, τώρα, είναι να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα στο οποίο ήδη βρισκόμαστε. Να μπορέσουμε να αποφασίσουμε, να προτείνουμε και να υλοποιήσουμε ένα Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Σχέδιο το οποίο να είναι αξιόλογο, τολμηρό και το οποίο πραγματικά να μας οδηγεί στην έξοδο από την κρίση. Φυσικά, αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση. Με αυτά ασχολείται η ελληνική κυβέρνηση. Με αυτά ασχολείται το ελληνικό κράτος. Οι δηλώσεις που γίνονται από πολλούς αρμόδιους και αναρμόδιους είναι δεκάδες κάθε μέρα. Η προαίρεση αυτών που τις κάνουν είναι, πολλές φορές, αμφισβητούμενη. Άρα, όλα αυτά τα οποία λέγονται γύρω από τη χώρα μας, κάθε μέρα, από εγχώριους και ξένους, δεν μας αφορούν, ακόμη και όταν πρόκειται για σοβαρές θεωρητικές αναζητήσεις. Και αυτό δεν είναι μεμπτό, άλλα είναι τα μεμπτά. Την ελληνική κυβέρνηση δεν την αφορούν τέτοια σενάρια. Μας αφορά το συγκεκριμένο: Να μπορέσουμε να πετύχουμε στα προγράμματα που είναι πρωτοφανή για τη χώρα μας και που μας βγάζουν από μια κρίση, που επίσης είναι πρωτοφανής.

ΠΑΠΠΑ: Το μεσοπρόθεσμο, κύριε Εκπρόσωπε, πότε θα έρθει στο Υπουργικό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπατε ότι θα απελευθερώσουμε εργασιακές δυνάμεις που ήσαν εγκλωβισμένες στον φαύλο κύκλο του συντεχνιασμού. Αναφερόσασταν σ' αυτή τη διαδικασία του ΑΣΕΠ και των μετατάξεων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είπα «συντεχνιασμού»;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ναι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς προσπαθούμε να εφαρμόσουμε ένα σύστημα, το οποίο πραγματικά...

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ζητώ συγγνώμη που σας διακόπτω κύριε Εκπρόσωπε, δεν αναφερόσασταν στα ελεύθερα επαγγέλματα μ' αυτή τη φράση, αναφερόσασταν στους εργαζόμενους, σ' αυτούς...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για το δημόσιο μιλούσα και για τις ΔΕΚΟ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κατανοείτε ότι έχετε αλλάξει το νόημα των λέξεων; To να πείτε «απολύουμε, δεν γίνεται αλλιώς», είναι κατανοητό. Το να λέτε «δεν γίνονται ούτε απολύσεις, αλλά ούτε και αυτονόητη μετάταξη αφ' ενός και αφ' ετέρου απελευθερώνουμε εργασιακές δυνάμεις», τη στιγμή που απολύετε ανθρώπους, αλλάζετε το νόημα των λέξεων...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: ... και αυτό είναι θέμα ηθικής πολιτικής, όχι προσωπικής σας, δεν αναφέρομαι σε προσωπική ηθική.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κοιτάξτε, εξαρτάται το πώς το αντιλαμβάνεται κανείς.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αφορά την ειλικρίνεια με την οποία κάποια κυβέρνηση πρέπει να απευθύνεται στον λαό και να λέει τα πράγματα με το όνομά τους για να τον βοηθήσει να κατανοήσει την κατάσταση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να αντιλαμβανόμαστε όμως και τί λέμε και τί ακούμε και πώς το εξηγούμε. Να σας εξηγήσω, λοιπόν, κύριε Σιδέρη, τί είπα: Όταν λέμε για «απελευθέρωση δυνάμεων», γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι το ελληνικό δημόσιο και κυρίως όλες αυτές οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αναπτύχθηκαν μ' έναν τρόπο, ο οποίος δεν ήταν σαφώς και ο δέων. Δηλαδή, πολλές φορές με διαδικασίες οι οποίες δεν ήσαν διαφανείς, δεν ήσαν αντικειμενικές. Πολλές φορές με πλήρη στρέβλωση του δημόσιου συμφέροντος μέσα στο ίδιο το ελληνικό δημόσιο, με σχέσεις που αναπτύχθηκαν καθαρά πελατειακές και με σχεδόν παντελή έλλειψη αξιολόγησης. Αποτέλεσμα ήταν να έχουμε ένα ελληνικό δημόσιο, το οποίο ακόμη προσπαθούμε να γνωρίσουμε ποιο είναι. Ευτυχώς που ήρθε αυτή η κυβέρνηση και τουλάχιστον γνωρίζουμε πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι υπηρετούν σ' αυτό και πόσοι μισθοδοτούνται απ' αυτό το «έρμο» το ελληνικό δημόσιο. ΄Αρα, και τα πολύ αξιόλογα στελέχη τα οποία υπάρχουν και δουλεύουν για το ελληνικό δημόσιο, ήταν και είναι ακόμη πολλές φορές εγκλωβισμένα μέσα σ' ένα τέτοιο φαύλο σύστημα και σ' έναν φαύλο κύκλο. Επομένως, όταν εξορθολογίζουμε τη λειτουργία του δημοσίου και των δημοσίων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, τότε αφ' ενός μεν απελευθερώνουμε εργασιακές δυνάμεις, οι οποίες, επιτέλους, και τη δουλειά τους θα κάνουν - που δεν την έκαναν μέχρι τώρα εγκλωβισμένες μέσα σ' ένα απαράδεκτο σύστημα- αφ' ετέρου δε έχουμε και ένα δημόσιο όφελος, το οποίο - νομίζω- είναι αυτονόητο. Αυτή είναι η έννοια των όσων είπα και το πώς το αντιλαμβάνεται ο καθένας είναι δικό του θέμα ή αν κρίνει ότι υπάρχει «ηθική» ή «ανηθικότητα».

ΠΑΠΠΑ: Μιλάτε, κύριε Εκπρόσωπε, για αξιολόγηση σε αυτές τις περιπτώσεις, που θα χρειαστεί κάποιοι, ας πούμε, από ΔΕΚΟ να μεταταγούν ή να φύγουν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως και αξιολόγηση θα υπάρχει πλέον σε όλο το ελληνικό δημόσιο.

ΠΑΠΠΑ: Εγώ ερωτώ: Ένα κριτήριο αξιολόγησης θα είναι και το ηλικιακό; Δηλαδή, ο οικογενειάρχης με τα τρία παιδιά που δεν έχει μεταπτυχιακό, θα είναι ένα κριτήριο αξιολόγησης και αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να αναφερθώ, φυσικά, στα κριτήρια αξιολόγησης. Θα δημιουργηθεί ένα σύστημα κατόπιν ωρίμου σκέψεως και διαλόγου, έτσι ώστε, πράγματι, να υπεισέρχονται και κοινωνικοί παράγοντες. Αντιλαμβάνομαι τί θέλετε να πείτε. Όμως, αυτή τη στιγμή είναι πρόωρο να επεκταθώ. Ωστόσο, σας λέγω ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και ο μηχανισμός αξιολόγησης θα είναι αυτός που απαιτεί το δημόσιο συμφέρον. Το δημόσιο συμφέρον δεν περιορίζεται απλώς και μόνον στην εύρυθμη και παραγωγική λειτουργία του ελληνικού δημοσίου. Το δημόσιο συμφέρον υπηρετείται επίσης όταν υπάρχει και προστασία της εργασίας, γιατί και αυτό εμπεριέχεται στη σφαίρα του δημοσίου.

ΝΕΔΟΣ: Αυτή η διαδικασία αξιολόγησης θα γίνει και στις υπό πώληση ή υπό αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μιλάμε για τις επιχειρήσεις του δημοσίου, οι οποίες είτε κλείνουν είτε συρρικνώνονται. Όμως, όλα αυτά θα εξειδικευθούν και μέσα από το μεσοπρόθεσμο κι αν χρειαστεί και αργότερα, συμπληρωματικά.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ο Πρωθυπουργός, μετά την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου θα προβεί σε διάγγελμα για να εξηγήσει στον κόσμο, αλλά και στα κόμματα την ανάγκη εθνικής συνεννόησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: «Διάγγελμα» είναι ένας όρος που δεν μας καλύπτει, υπό την έννοια ότι εμπεριέχει μία «δραματικότητα», η οποία δεν ταιριάζει στη στιγμή. Εδώ χρειάζεται ψυχραιμία, χρειάζεται νηφαλιότητα, χρειάζεται σαφώς και συναίσθηση ευθύνης. Το «διάγγελμα» παραπέμπει αλλού. Αυτό που θα γίνει με κάποιο τρόπο και θα δούμε πώς, είναι η ανακοίνωση του μεσοπρόθεσμου και των αποφάσεων που θα λάβουμε.

ΠΑΠΠΑ: Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός θα δει τους πολιτικούς αρχηγούς και με ποιό τρόπο; Κατ' ιδίαν; ΄Ολους μαζί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, διότι σαφώς και θα πρέπει να υπάρξει έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Σχεδίου από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός θα δει τους πολιτικούς αρχηγούς κατ' ιδίαν, προκειμένου να υπάρξει πλήρης ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων. Αυτός είναι ο μέχρι τώρα σχεδιασμός. Από εκεί και πέρα, μπορεί να υπάρξει κάποια αλλαγή, θα δούμε.

ΠΑΠΠΑ: Ο κ. Καρατζαφέρης πρότεινε χθες, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του  MEGA , πρόσωπα υπερκομματικά, προκειμένου να παράσχει στήριξη, θεωρώντας μάλιστα ότι η συγκεκριμένη πρότασή του πρέπει να υπάρχει στην ατζέντα. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει κάτι τέτοιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εκτός του κ. Καρατζαφέρη, σε πρόσωπα υπερκομματικά μάλλον κατατείνουν και άλλες απόψεις. Όλα αυτά τα «υπερκομματικά» και τα «διακομματικά» και τα «τεχνοκρατικά» γνωρίζουμε πολύ καλά πού οδηγούν. Εδώ έχουμε μια κυβέρνηση η οποία έχει δείξει, 18 μήνες τώρα, ότι αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση, εδώ και πολλές δεκαετίες, του ελληνικού κράτους και μάλιστα με τον πιο σοβαρό, υπεύθυνο και αξιοπρεπή τρόπο. Αυτό θα πρέπει να το αντιλαμβάνονται όλοι, ακόμη κι αν διαφωνούν με τις πολιτικές μας. Το να έρθουν πρόσωπα εκτός πολιτικής σκηνής - «υπερκομματικά» ή κάποιοι «σοφοί»- για να μας σώσουν, είναι έξω από τις απόψεις μας, τις προθέσεις μας και ως εκ τούτου και από τις αποφάσεις μας. Υπάρχει σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση. Και ο καθένας ας αντιληφθεί τον ρόλο του, όπως ακριβώς τον αντιλαμβάνεται η ελληνική κυβέρνηση και αναφέρομαι στην αξιωματική αντιπολίτευση, στην ελάσσονα αντιπολίτευση, στις κοινωνικές δυνάμεις. Εάν πράγματι όλοι ανεξαιρέτως αντιληφθούμε και συναισθανθούμε τον δικό μας ρόλο, τότε δεν θα έχουμε την ανάγκη να θεωρούμε ότι κάποιοι άλλοι - τρίτοι, ξένοι- θα έρθουν να μας σώσουν.

ΜΠΕΚΑ: Σχετικά με το θέμα που σας ρώτησα πριν από λίγο με την επιμήκυνση, δεν μου έγινε σαφές το εξής: Αν προβείτε σε επιμήκυνση του χρέους, η χώρα μας τελικά θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας από τους πιστωτές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θεωρητικά και υποθετικά δεν θα μπορούσα να σας απαντήσω. Τέτοια σκέψη δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και τέτοια απόφαση, για να μπορούμε να δούμε και τις συνέπειές της.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες, βουλευτής της Ν.Δ. μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό και συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος ισχυρίσθηκε μετ' επιτάσεως ότι ο Πρωθυπουργός είναι «έμμισθος μπρόκερ». Πώς το σχολιάζετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή τη γελοιότητα και την αθλιότητα την επαναλαμβάνει δημοσίως για δεύτερη φορά ο κ. Καμμένος. Την πρώτη φορά ζήτησα, από αυτό εδώ το βήμα, από τον υπεύθυνο, τον εκπρόσωπο της Ν.Δ. και επαναλαμβάνω υπεύθυνο, να μας απαντήσει εάν αυτές τις γελοιότητες και αθλιότητες του κ. Καμμένου τις αποδέχεται η Ν.Δ. Δημόσια δήλωση, ο κ. Μιχελάκης, ακόμη δεν έχει κάνει. Σε ερώτηση δημοσιογράφων κατά την ενημέρωση του κ. Μιχελάκη, ή απάντησή του ήταν «ουδέν σχόλιον». Εάν η Ν.Δ. αυτές τις αθλιότητες και τις γελοιότητες τις αντιμετωπίζει με το «ουδέν σχόλιον», τότε αντιλαμβανόμαστε ότι είναι θέση της Ν.Δ. Λοιπόν, ας μας πουν συγκεκριμένα, εάν πράγματι είναι θέση τους πως ο ΄Ελληνας Πρωθυπουργός είναι «έμμισθος μπρόκερ των κερδοσκόπων».

Και επειδή ο κ. Καμμένος «εφηύρε» και κάποια στοιχεία τα οποία μέσα σε μία απέραντη συνωμοσιολογία όπως συνηθίζει, ούτως ή άλλως - υποτίθεται- να ανακαλύπτει, ας μας πει ο κ. Καμμένος και η Ν.Δ. που τον καλύπτει τελικά, εάν αυτά τα περίφημα CDS, αυτά δηλαδή τα κερδοσκοπικά προϊόντα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τα αγόρασε με τη διοίκηση του ΠΑΣΟΚ ή υπό τη διοίκηση της Ν.Δ. ο κ. Φιλιππίδης και πότε πωλήθηκαν αυτά τα CDS.

Εγώ, ως προς αυτό, σας παραπέμπω στην ανακοίνωση που έβγαλε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο λέει ξεκάθαρα ότι «επιβεβαιώνουμε ότι στο χρονικό διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2009», δηλαδή επί Ν.Δ., «η Τράπεζα προέβη σε αγορά CDS, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων πουλήθηκε τον Νοέμβριο του 2009 και ένα υπόλοιπο, περί το 20% της συνολικής θέσης, ρευστοποιήθηκε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης».

΄Εχουμε, δηλαδή, μία πρώτη παρατήρηση: Αυτά τα κερδοσκοπικά προϊόντα, τα CDS, η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επί Ν.Δ. τα αγόραζε. Αγόραζε δηλαδή την ασφάλεια κινδύνου για να κερδοσκοπήσει ποντάροντας στη χρεοκοπία της ίδιας της χώρας, της Ελλάδας. Ας μας απαντήσει η Ν.Δ. επ' αυτού και μετά να βγαίνει ο κάθε κύριος Καμμένος, με ένα ύφος συνωμοσιολογικό για να μην το βαρύνω και περισσότερο ως έκφραση και να αποκαλεί «μπρόκερ των κερδοσκόπων» τον κ. Παπανδρέου.

Και καταλήγει η ανακοίνωση της διοίκησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου: «Επισημαίνουμε πως στόχος της σημερινής διοίκησης είναι να χρησιμοποιούμε τη σχέση ισχύος που έχουμε σε κεφάλαια για την ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας και όχι να ποντάρουμε στην πτώχευση της ελληνικής οικονομίας, όπως έκανε η διοίκηση της Ν.Δ. και δεν επιδιώκουμε να επενδύουμε σε σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα (και κερδοσκοπικά προσθέτω εγώ, όπως τα CDS) στα οποία επένδυε η Ν.Δ.». Δηλαδή και μας οδηγούσαν στην πτώχευση και πόνταραν για να κερδίσουν ακριβώς απ' αυτή την πτώχευση τα στελέχη τους.

Και έχει το θράσος σήμερα ο κ. Καμμένος, προφανώς σε διατεταγμένη υπηρεσία από τη Ν.Δ., η οποία και σήμερα τον καλύπτει που θα έπρεπε πραγματικά στην κυριολεξία να τον μαζέψει, να αποκαλεί τον ΄Ελληνα Πρωθυπουργό «μπρόκερ των διεθνών κερδοσκόπων». Αυτοί που μας έβαλαν και μας έριξαν στα νύχια των διεθνών κερδοσκόπων -και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και τεκμηριωμένα, όχι με συνωμοσιολογία- ποντάροντας στη χρεοκοπία της ίδιας της χώρας, έχουν το θράσος να κατηγορούν με τέτοιους βαρύτατους χαρακτηρισμούς τον ΄Ελληνα Πρωθυπουργό.

Ο κ. Καμμένος είναι γνωστός και ο τρόπος του και αυτά που λέει, εδώ και καιρό. Αλλά η Ν.Δ. ως υπεύθυνο κόμμα και επίσημα, θα πρέπει να τοποθετηθεί άμεσα. Αλλιώς ταυτίζεται με την ανευθυνότητα, τη γελοιότητα και την αθλιότητα του κ. Καμμένου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σκοπεύει να κάνει κανένα πραξικόπημα ο Πρωθυπουργός; Το λέω γιατί άκουσα χθες τον κ. Τσίπρα να λέει ότι έχει ξεπεράσει και τον Πινοσέτ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η γελοιότητα δεν είναι μόνο από μία πλευρά, είναι από πολλές. Το δυστύχημα είναι όταν αυτή προέρχεται από υποτιθέμενες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις που συγκρίνουν τον Πρωθυπουργό με τον Πινοσέτ.

Παρακολουθούμε για να δούμε μέχρι ποιο σημείο και πότε θα φθάσει ο κ.Τσίπρας στο απόγειο της γελοιότητας.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Χθες ανακοινώθηκε η λίστα με τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους συμβούλους που θα αναλάβουν το έργο των αποκρατικοποιήσεων. Δεν είπαμε, προφανώς ακολουθεί μια άλλη διαδικασία για τις εισηγμένες εταιρείες όπως η ΔΕΗ που δεν ήταν σε αυτήν την λίστα; Ήθελα να σας ρωτήσω και κάτι ακόμη. Γιατί έχει κολλήσει η συνεργασία ΔΕΗ-ΔΕΠΑ, σε σχέση με το φυσικό αέριο, έχετε εικόνα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η επιτροπή αποκρατικοποιήσεων για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις πήρε συγκεκριμένες αποφάσεις. Για τις υπόλοιπες θα ακολουθηθεί ανάλογη διαδικασία. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησή σας, θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-458017380-1305842315=:6278--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 19 May 2011 - 21:58:07 UTC