Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-06-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-1503587540-1309209524=:19183 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 339469316

Έκδοση 1

BRIEFING (270611)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΗΛΙΑ ΜΟΣΙΑΛΟ

Καλό μεσημέρι.

Θα ήθελα να κάνω μία αρχική δήλωση, σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης που ολοκληρώθηκαν, σε πρώτη φάση, στις Βρυξέλλες, την προηγούμενη Παρασκευή.

Με βάση τις διαπραγματεύσεις και με την προϋπόθεση ότι ψηφίζουμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αλλά και τον πρώτο εφαρμοστικό νόμο αυτή την εβδομάδα, εξασφαλίζεται η πέμπτη δόση του δανείου, ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, υπάρχουν τρεις ακόμη επιτυχίες, θα έλεγα, που προκύπτουν από τη διαπραγμάτευση. Η πρώτη είναι η εξασφάλιση των δανειακών αναγκών της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια. Επομένως, υπάρχει η κάλυψη των υποχρεώσεων που έχει η χώρα, για να μπορεί να εξασφαλίζει μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες μεταφορών, αλλά και γενικά τη λειτουργία του κράτους μέχρι και το τέλος του 2014.

Παράλληλα, ενεργοποιείται η συμφωνία της Βιέννης, το οποίο πρακτικά σημαίνει τη διατήρηση των παλαιών ομολόγων από τους κατόχους αυτών των ομολόγων -και εδώ μιλάμε για την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα- και την ανταλλαγή τους με νέα ομόλογα, όταν τα παλαιά ομόλογα λήξουν. Εάν αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί με συστηματικό και ορθολογικό τρόπο, το όφελος για τον ελληνικό λαό θα είναι αρκετά μεγάλο και ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την προοπτική της χώρας, είναι η ενεργοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα ΕΣΠΑ τα οποία δεν έχουν ενεργοποιηθεί, είτε λόγω γραφειοκρατικών δυσλειτουργιών στη χώρα μας, είτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

Τι αποφασίστηκε:

Ότι θα υπάρχει άμεση διαδικασία διευκόλυνσης χορήγησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ, μέσω τεχνικής βοήθειας, την οποία θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, αλλά, παράλληλα και αυτό είναι εξ ίσου σημαντικό με την επιτάχυνση, είναι η δυνατότητα επαναστόχευσης των πόρων του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να μπορούμε να διαθέσουμε αυτούς τους πόρους στην κατεύθυνση της αύξησης της ανταγωνιστικότητας, αλλά και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι πρέπει με αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και αυτό θα κάνουμε, αλλά παράλληλα και να τα εφαρμόσουμε πιο στοχευμένα, έτσι ώστε να μην υπάρχει η γνωστή κατασπατάληση που υπήρχε τα προηγούμενα έτη, όπου δεν υπήρχε η κατάλληλη στόχευση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και δεν έφταναν τελικά σε αυτούς που έπρεπε να φτάσουν. Δηλαδή, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά και παράλληλα στη δημιουργία προγραμμάτων που θα έχουν ως στόχο την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Αυτά ήταν, επομένως, τα τέσσερα μεγάλα θέματα τα οποία συζητήθηκαν: Η πέμπτη δόση, οι δανειακές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια, η συμφωνία της Βιέννης και η ανακούφιση που θα δώσει στο Ελληνικό Δημόσιο αυτή η συμφωνία με την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών και η επιτάχυνση και η επαναστόχευση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Αυτά θα ήθελα να πω προς το παρόν και αναμένω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχετε κάποια νεώτερα να μας πείτε, σχετικά με το τι προέκυψε από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου με τον βουλευτή κ. Αθανασιάδη, που έγινε λίγες ώρες νωρίτερα;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Εξ όσων γνωρίζω, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, αλλά ο κ. Αθανασιάδης επιμένει στις απόψεις του.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: ΄Αρα, να υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση στο θέμα της ΔΕΗ που είναι και το σημείο τριβής, παραμένει σταθερή στις αρχικές της θέσεις;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Το θέμα της ΔΕΗ περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης. Οι ιδιωτικοποιήσεις όμως - και θα ήθελα να το διευκρινίσω αυτό- δεν περιλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο. Όχι μόνο η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά γενικά οι ιδιωτικοποιήσεις δεν περιλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο. Ο εφαρμοστικός νόμος περιλαμβάνει το θεσμικό πλαίσιο για τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό, δηλαδή, θα συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, το θεσμικό πλαίσιο για τις ιδιωτικοποιήσεις. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση θα κάνει τις στρατηγικές της επιλογές για τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό αναμένεται.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: ΄Ηθελα να ρωτήσω, εάν εν όψει των κρίσιμων ψηφοφοριών, τελικά, υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας ή εκλαμβάνεται, να το πούμε διαφορετικά, ως μία νέα ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση οι ψηφοφορίες για το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο και πόσο αισιόδοξοι είστε τελικά εάν θα υπερψηφιστούν αυτοί οι δύο νόμοι και δεν θα έχει προβλήματα το κυβερνών κόμμα.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Ψήφος εμπιστοσύνης εδόθη στην κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα. Επομένως, δεν είναι μία νέα ψήφος εμπιστοσύνης. Εμείς πιστεύουμε ότι και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος, θα ψηφιστούν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, μέσω των θεσπισμένων κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Η κυβέρνηση δεν υποδεικνύει στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το τι θα πρέπει να κάνουν, ούτε στους βουλευτές των άλλων κομμάτων. Αλλά, θεωρούμε ότι περνάμε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας και όλοι θα πρέπει να αναλογιστούν το τι θα κάνουν στις ψηφοφορίες.

ΜΠΕΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ο κ. Πάγκαλος, δήλωσε σε μία ισπανική εφημερίδα, την EL MUNDO, ότι εάν δεν ψηφίσουμε το μεσοπρόθεσμο, θα πρέπει ο στρατός και τα τάνκς να προστατεύσουν τις Τράπεζες από τον πανικόβλητο κόσμο που θα τρέχει να πάρει τα λεφτά του. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Αυτό που θα πρέπει να δούμε, είναι ο πυρήνας των δηλώσεων του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης. Ο Αντιπρόεδρος έθεσε ένα γενικότερο πλαίσιο του τι θα συμβεί εάν χρεοκοπήσει η χώρα. Δεν τίθεται όμως τέτοιο θέμα, ιδιαίτερα μετά και από τις διαπραγματεύσεις που έκανε η ελληνική κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης την περασμένη Παρασκευή. Επομένως, με την προϋπόθεση ότι ψηφίζουμε τον εφαρμοστικό νόμο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τότε εξασφαλίζονται οι δανειακές ανάγκες της χώρας και εξασφαλίζονται και πολλά άλλα πέρα από τις δανειακές μας ανάγκες. Και ελπίζουμε ότι αυτές οι αποφάσεις που ελήφθησαν σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής, θα επιβεβαιωθούν αμέσως μετά και από το Eurogroup, στις 3 Ιουλίου.

ΜΠΕΚΑ: Δηλαδή παραδέχεται η κυβέρνηση ότι με τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, είμαστε στις ίδιες καταστάσεις που ήταν πριν λίγο καιρό και η Αργεντινή, όταν μάλιστα ο Πρόεδρος Ρούα αναγκάστηκε να φύγει με ελικόπτερο από τη χώρα του;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Σε καμία περίπτωση. Σας είπα, δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας της χώρας. Με την προϋπόθεση ότι ψηφίζουμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο, ενεργοποιούνται οι συμφωνίες και οι διαπραγματεύσεις που έκανε η ελληνική κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους εταίρους μας και δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε υπουργέ, πληροφορούμεθα ότι έχει ξεκινήσει μία σύσκεψη που αφορά τη διαδικασία μέσα από την οποία θα περάσει η χώρα στην ανάπτυξη και συγκεκριμένα μέσω όχι μόνο του ΕΣΠΑ, αλλά ίσως και άλλων ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Ακόμα θέλω να μας διευκρινίσετε, η χώρα θα συμμετέχει με αυτό που λέμε το 15%; Θα βάζει 15% ελληνικό κεφάλαιο και το υπόλοιπο θα είναι ευρωπαϊκό ή υπάρχει περίπτωση να μηδενιστεί αυτή η εισφορά από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη σύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού με συμμετοχή των υπουργών που είναι υπεύθυνοι για τα αναπτυξιακά και κοινωνικά υπουργεία. Στόχος αυτής της σύσκεψης είναι να ενεργοποιήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα προγράμματα της κοινοτικής βοήθειας, κυρίως στα διαρθρωτικά ταμεία και το ΕΣΠΑ. Αυτό δείχνει και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μη χαθεί χρόνος σε σχέση με την ενεργοποίηση αυτών των προγραμμάτων, τώρα ειδικά που έχουμε ένα ευνοϊκό ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δηλαδή, μπορούμε να κάνουμε και την επαναστόχευση των προγραμμάτων αυτών και είναι πολύ σημαντικό, να ενεργοποιήσουμε την τεχνική βοήθεια, την οποία θα μας δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τις λεπτομέρειες της τεχνικής, της κοινοτικής και της ελληνικής συμμετοχής θα τις συζητήσει σήμερα ο Πρωθυπουργός με τον κ. Μπαρόζο και θα έχουμε αργότερα περαιτέρω ανακοινώσεις.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Έχουμε την περίπτωση που είχε διερευνήσει, αν θυμάμαι καλά, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σχετικά με όλα αυτά τα χρήματα που έφυγαν από τη χώρα, σε στιγμές κρίσιμες και πήγαν στις τράπεζες της Ελβετίας. Τι γίνεται μ΄αυτή την υπόθεση; Πού βρίσκεται;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Είναι σε εξέλιξη αυτή η υπόθεση. Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε ανακοινώσεις για μία υπόθεση που είναι σε εξέλιξη. Δεν έχει σταματήσει, αυτό θέλω να σας πω. ΄Οταν θα έχουμε ολοκληρώσει τις συζητήσεις με την ελβετική κυβέρνηση, θα υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή θέτετε σταθερά απ΄ό,τι αντιλαμβάνομαι, ως αίρεση, ως όρο, το να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο για να μη διατρέξει η χώρα κίνδυνο χρεοκοπίας, είναι μια παράμετρος αυτή που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους πάντως οι βουλευτές, ότι δηλαδή η μη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και οδηγεί σε χρεοκοπία και μπορεί να οδηγήσει, κατά την άποψη της κυβέρνησης σε γενικευμένη αποσταθεροποίηση;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Δεν μίλησα για γενικευμένες αποσταθεροποιήσεις. Αυτό το οποίο είπα, είναι ότι προϋπόθεση για να ενεργοποιηθεί η συμφωνία που πετύχαμε στο Συμβούλιο Κορυφής της προηγούμενης Παρασκευής, είναι να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος. Να τονίσω και πάλι ότι αυτό το οποίο επετεύχθη στο Συμβούλιο Κορυφής είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα μας. Δεν είναι μόνο η πέμπτη δόση που είναι το άμεσο θέμα. Είναι η εξασφάλιση των δανειακών αναγκών της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια. Επομένως, η λειτουργία της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια - αυτό είναι το σημαντικό- από εδώ και πέρα, είναι η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και η συμφωνία της Βιέννης. Είναι ένα συνολικό πακέτο μέτρων, τα οποία συνοδεύουν την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου. Αυτό πρέπει να λάβουμε υπόψη μας.

ΣΕΓΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για να επανέλθω στις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, ως πότε η κυβέρνηση θα αποφεύγει να καταδικάσει τον αντιπρόεδρό της, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι τον αξιοποιεί όποτε χρειάζεται για την τρομοκράτηση του λαού. Γιατί, όλη αυτή η απειλή περί τανκς, δεν νομίζετε ότι ξεπερνά κάθε όριο πλέον;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Σας είπα ότι θα πρέπει να μείνουμε στον πυρήνα των δηλώσεων του Αντιπροέδρου, ο οποίος αναφέρθηκε σε σενάριο χρεοκοπίας της χώρας. Ταυτόχρονα, τονίζω ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα αν ψηφιστεί ο εφαρμοστικός νόμος και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής, την προηγούμενη Παρασκευή, έχει διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της χώρας.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει κάποιος χρονικός ορίζοντας για τον εφαρμοστικό νόμο που θα περιέχει τις αποκρατικοποιήσεις; Θα είναι στα τέλη του 2012, πιθανώς του 2013, στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, ο εφαρμοστικός νόμος προβλέπει τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου που θα ασχοληθεί με τις αποκρατικοποιήσεις. Επομένως, πρώτα πρέπει να συσταθεί αυτό το ταμείο και μετά τη σύσταση του ταμείου, θα υπάρχει σε εξέλιξη και η στρατηγική της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις. Θα ήθελα να αναφέρω ότι για πολλούς και ευνόητους λόγους δεν είναι σωστό, πριν τη θέσπιση του ταμείου, να ανακοινώνουμε ιδιωτικοποιήσεις.

ΜΠΕΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα, εφημερίδες όπως τα ΝΕΑ και το ΕΘΝΟΣ, αναφέρονται σε 22 νέες φοροεπιδρομές σε βάρος της ελληνικής οικογένειας, ακόμα και των ανέργων. Μπορείτε να μας πείτε τι άλλαξε με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης; Γιατί είδαμε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε αρκετές προσπάθειες με την τρόικα, ενώ ο κ. Βενιζέλος είδαμε ότι παραδόθηκε και υπάκουσε τυφλά.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Οι δεσμεύσεις μας απέναντι στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στους δανειστές της χώρας, είναι πολύ συγκεκριμένες. Είναι ένα πρόγραμμα ύψους 28 δις ευρώ, το οποίο δεν περιλαμβάνει μόνο περικοπές, περιλαμβάνει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και επομένως, εξασφάλιση οικονομιών κλίμακος μέσω των μεταρρυθμίσεων, αλλά παράλληλα και ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό είχε συμφωνηθεί και από τον κ. Παπακωνσταντίνου και παραμένει και πολιτική της κυβέρνησης. Παράλληλα, είχαμε συμφωνήσει ότι θα έχουμε ένα πρόγραμμα ύψους 6,4 δις για το 2011. Επομένως, ούτε ο στόχος του προγράμματος των 6,4 δις αλλάζει. Αυτό το οποίο άλλαξε και γι' αυτό έγινε μέσω διαπραγματεύσεων και συζητήσεων και στην κοινοβουλευτική διαδικασία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, είναι τα συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία όμως θα έπρεπε να αποδώσουν ένα αποτέλεσμα ύψους 6,4 δις. Επομένως, δεν άλλαξε κάτι σε σχέση με τους στόχους. Άλλαξε η μίξη των μέτρων, τα οποία θα χρειαστούν για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Και θα ήθελα να πω το εξής: Σίγουρα κανένας δεν θέλει να παίρνει πάρα πολύ δύσκολα μέτρα, τα οποία έχουν επιπτώσεις για τη μέση ελληνική οικογένεια και τους Έλληνες πολίτες. Αλλά θα πρέπει να δούμε αυτά τα μέτρα ως ένα ενδιάμεσο στόχο, με απώτερο σκοπό τη λειτουργία της χώρας σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και τη δυνατότητα να δώσουμε μία σημαντική ανάσα στην ελληνική οικονομία, έτσι ώστε μετά τις δύσκολες περιόδους που περνούμε τώρα - και θα περάσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα- να τεθούν οι βάσεις για την ανάπτυξη και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Γιατί, χωρίς να έχουμε ανάπτυξη και χωρίς να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα, δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε σε θέση να βάλουμε σε τάξη την ελληνική οικονομία. Αυτή τη στιγμή, ως δημόσιος τομέας ξοδεύουμε πολύ περισσότερα σε μισθούς, συντάξεις και δαπάνες, απ΄ ό,τι εισπράττουμε μέσω του φορολογικού συστήματος. Επομένως, πρέπει να δούμε αυτή την εξίσωση δαπανών και εσόδων. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, ήδη ο υπουργός Οικονομικών έχει ανακοινώσει σημαντικές παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα. Μία απ΄ αυτές είναι και η άρση του φορολογικού απορρήτου. Θα υπάρχουν και περαιτέρω παρεμβάσεις, γιατί ενώ στην ουσία έχουμε μία δήλωση φόρων 100 δις ευρώ το χρόνο από φυσικά πρόσωπα, η είσπραξη του ελληνικού δημοσίου αντιστοιχεί σε 9 δις ευρώ. Δηλαδή, μόνο στο 9% του ποσού που δηλώνεται. Η μεγάλη πλειοψηφία των φορολογικών δηλώσεων δεν αποφέρει φόρους στο ελληνικό δημόσιο ή έχει και επιστροφές. Επομένως, είναι μία επιτακτική αναγκαιότητα το να ξαναδούμε από την αρχή το φορολογικό σύστημα, έτσι ώστε, επιτέλους, να υπάρχει και μία θεσπισμένη κοινωνική δικαιοσύνη και να πληρώνουν οι έχοντες και οι κατέχοντες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν ξέρω αν έχει ερωτηθεί, γιατί άργησα να έρθω... έχει καταρτιστεί το σχέδιο για να κατέβουν τα τανκς στους δρόμους εάν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Η ερώτησή σας έχει τεθεί τρείς φορές και έχει απαντηθεί.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω αν έχει σημασία, κατά την άποψη της κυβέρνησης, το πόσες τελικά θα είναι οι θετικές ψήφοι στο μεσοπρόθεσμο. Αν θα είναι δηλαδή 155 ακριβώς ή λιγότερες.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Αν εννοείτε ότι θα είναι κάτω από 151, δεν τίθεται τέτοιο θέμα, σε καμία περίπτωση.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Φυσικά μιλάμε για άνω των 151.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Προφανώς, αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος. Αλλά σε καμία περίπτωση με ψήφους λιγότερους των 151. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Αν θέλετε την εκτίμησή μου και το μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος θα ψηφιστούν από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Την ενδιαφέρει πάντως την κυβέρνηση το μίγμα των βουλευτών που θα υπερψηφίσουν ή θα καταψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο σχέδιο;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Τι εννοείτε με το «μίγμα των βουλευτών»;

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Μπορεί να υπερψηφίσουν από άλλα κόμματα ή να καταψηφίσουν και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Δεν σχολιάζουμε τις προθέσεις βουλευτών άλλων κομμάτων.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Να το θέσουμε λίγο διαφορετικά; Σε περίπτωση που εξασφαλίσει τις 151 ψήφους στο μεσοπρόθεσμο, αλλά δεν προέρχονται αυστηρά και μόνο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, θα είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Σας ανέφερα ότι αναμένουμε πως το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο. Αυτό περιμένουμε.

ΜΠΕΚΑ: Θέλω να κάνω μία παρέμβαση στην προηγούμενη απάντηση που δώσατε στο συνάδελφο, ότι αν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος δεν θα πάρουμε την πέμπτη δόση. Ο υπουργός Οικονομικών...

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Μίλησα για το σύνολο των τριών άλλων αποφάσεων που έλαβε το Συμβούλιο Κορυφής.

ΜΠΕΚΑ: Στο συνάδελφό μου.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Βεβαίως.

ΜΠΕΚΑ: Απλά, σε μία συνέντευξη που έδωσε ο κ. Βενιζέλος την Παρασκευή το βράδυ στο Ν. Χατζηνικολάου, είπε ότι την πέμπτη δόση, ούτω ή άλλως θα την πάρουμε. Γιατί έχει να κάνει με την ισορροπία της Ευρώπης.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Αυτό το οποίο θα πρέπει να δούμε και το έχω τονίσει κατ΄ επανάληψη το τελευταίο διάστημα, είναι ότι δεν θα πρέπει να παίζει κανείς με τις θεσμικές διαδικασίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν θα ήθελε κάποιος να θέσει ένα υποθετικό σενάριο λήψης της πέμπτης δόσης, θα έπρεπε ταυτόχρονα να θέσει και ένα υποθετικό σενάριο το τι σημαίνει να μην ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, να μη βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Και το δάσος είναι τα τρία επόμενα μέτρα και γενικευμένα πακέτα τα οποία ψήφισε το Συμβούλιο Κορυφής, που αφορούν στη λειτουργία της χώρας μέχρι το τέλος του 2014. Άρα, είναι συγκεκριμένες ανάσες στην ελληνική οικονομία, για να μπορέσουμε να έχουμε ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτό περιμένουν οι Έλληνες πολίτες: Επανεργοποίηση του ΕΣΠΑ που είχε παγώσει και παράλληλα το μεγάλο κέρδος για τη χώρα μας από την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στη συμφωνία της Βιέννης. Αυτοί είναι οι μεγάλοι στόχοι. Θα μπορούσε να υπάρχει ενεργοποίηση της πέμπτης δόσης και το ερώτημα είναι: και τι μετά, αν δεν έρθουν τα άλλα τρία; Και αυτό θα πρέπει να αναλογιστεί ο ελληνικός λαός. Αυτό θα πρέπει να αναλογιστούν και οι βουλευτές στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Τις μακροπρόθεσμες προοπτικές για την ελληνική οικονομία, τις ανάσες που δίνουμε και τις δυνατότητες να έχουμε νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξης.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή μιλήσαμε πολύ για τις ψηφοφορίες της Τετάρτης και της Πέμπτης μέσα στη Βουλή, υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για το τι θα συμβαίνει την ίδια ώρα έξω από τη Βουλή;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: «Σχεδιασμός», σε τι επίπεδο εννοείτε;

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Εννοώ ότι ήδη έχει προαναγγελθεί μία 48ωρη περικύκλωση της Βουλής από αγανακτισμένους, εντός ή εκτός εισαγωγικών αν θέλετε, πολιτών, και παράλληλα μία 48ωρη απεργία των μεγαλύτερων συνδικάτων της χώρας.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Εμείς είμαστε υπέρ της ελευθερίας του λόγου, υπέρ της δυνατότητας όλων των πολιτών να διαδηλώνουν. Αλλά, θα πρέπει να σκεφτούμε το κατά πόσον οι αποκλεισμοί του ελληνικού Κοινοβουλίου υπερβαίνουν κάποια όρια. Αλλά, η ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα στη διαδήλωση και στην απεργία είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα όλου του ελληνικού λαού.

ΜΠΕΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση πότε θα σταματήσει τα επικοινωνιακά τρικ και αναφέρομαι στη δήλωση που έκανε πριν από λίγο ο κ. Ραγκούσης στον  REAL FM , σχετικά με την βαριά φορολογία στους κρατικούς αξιωματούχους από το 1974 και μετά. Eπ' αυτού, τι έχετε να σχολιάσετε;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Κατ' αρχάς να αναφερθούμε στις μεγάλες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Πρωθυπουργός για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα: Πώς θα αλλάξει το πολιτικό σύστημα, το οποίο εν πολλοίς είναι και υπεύθυνο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα. Ο Πρωθυπουργός έκανε συγκεκριμένες δηλώσεις στην πρωτομιλία του στη Βουλή, όταν συζητούσαμε την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αναφέρθηκε στα δημοψηφίσματα τα οποία θα υπάρχουν το επόμενο διάστημα, μέσω των οποίων θα δοθεί η δυνατότητα στον ελληνικό λαό να εκφράσει τη γνώμη του για το πολιτικό σύστημα. Επομένως, το κυρίαρχο, το μείζον στη συζήτηση είναι η αλλαγή του πολιτικού συστήματος.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όταν έχει 10 μονάδες διαφορά η κυβέρνηση, τι το χρειάζεται το δημοψήφισμα, προκειμένου να κάνει τις μεγάλες αλλαγές; ΄Ηδη, έχει λαϊκή εντολή, αφ' ενός και αφ' ετέρου, εάν χάσει ένα δημοψήφισμα, παραιτείται;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Μέχρι τώρα, την κυβέρνηση την κατηγορούν πολιτικά κόμματα ακόμη και πολίτες -και αυτό έλειπε, γιατί Δημοκρατία έχουμε- σε ορισμένες από τις διαστάσεις της πολιτικής της. Αλλά, μία απ' αυτές τις κατηγορίες είναι ότι πιθανώς να μην ακούμε τους πολίτες. Εμείς λέμε ότι τους ακούμε τους πολίτες. Και η διαδικασία του δημοψηφίσματος είναι μία βαθύτατη δημοκρατική διαδικασία, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους. Τι επιτυγχάνεται μέσω αυτής της διαδικασίας, αυτό θα πρέπει να δούμε. Αν δεν δίναμε αυτή τη δυνατότητα στους πολίτες, που θέτουν τεράστια ερωτήματα, να μιλήσουν, διότι οι ίδιοι οι πολίτες θέτουν τα ερωτήματα του πολιτικού μας συστήματος και το τι έχει κάνει το πολιτικό σύστημα με τη σημερινή του δομή. Και όχι μόνο το πολιτικό σύστημα. Ο ασφυκτικός εναγκαλισμός των τριών εξουσιών: Της δικαστικής εξουσίας, της εκτελεστικής εξουσίας και της νομοθετικής εξουσίας. Αυτά είναι κορυφαία ζητήματα που υπερβαίνουν τις πολιτικές ενός και μόνον κόμματος και είναι θέματα τα οποία θα πρέπει να τα συζητήσει ο ελληνικός λαός.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: ΄Ηθελα να ρωτήσω πόσο τελικά είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κάθαρση στον χώρο του ποδοσφαίρου και τι σημαίνει αυτό πρακτικά από την πλευρά είτε της τακτικής Δικαιοσύνης, είτε της αθλητικής Δικαιοσύνης. Περιμένετε κάποιες εξελίξεις επ' αυτού του θέματος;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Αυτό που θα θέλαμε να δηλώσουμε εμείς είναι ότι πρώτον: Δεν θα υπάρχουν κυβερνητικές παρεμβάσεις σ' αυτό τον τομέα. Γνωρίζετε ότι πριν από λίγες εβδομάδες υπήρχε σύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε μεταξύ άλλων και αυτό το θέμα. Ο Πρωθυπουργός κατ' επανάληψη έχει δηλώσει ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια, άπλετο φως και εξυγίανση στον χώρο του ποδοσφαίρου. Από εκεί και πέρα, εμείς δεν παρεμβαίνουμε στον ρόλο των αρμόδιων δικαστικών Αρχών και των άλλων φορέων που έχουν ενεργοποιήσει αυτή την υπόθεση. Κατά τη γνώμη μου, η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης είναι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και της εξυγίανσης του συγκεκριμένου χώρου.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Η κριτική που ασκείται ότι με αυτό το θέμα επιχειρείτε αποπροσανατολισμό της κοινωνίας από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Δεν είναι θέμα της κυβέρνησης και το επαναλαμβάνω αυτό: Είναι θέμα και μόνο των αρμόδιων δικαστικών Αρχών. Σαφέστατα και κατηγορηματικά η κυβέρνηση δεν επεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης. Θα πρέπει να δούμε, όμως, ότι είναι ένα κορυφαίο θέμα το οποίο απασχολεί τους ΄Ελληνες πολίτες. Και αυτή τη φορά υπάρχει πολύ μεγάλη διαφάνεια. Είμαι πεπεισμένος ότι η Δικαιοσύνη θα επιτελέσει το έργο της ανεξάρτητα από εμάς - εμείς δεν παρεμβαίνουμε- και ότι θα μπει μία τάξη στον πολύπαθο χώρο του ποδοσφαίρου. Είναι και μία απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας να υπάρχει τάξη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κατ' αρχάς να σας επισημάνω ότι υπάρχουν συνταγματολόγοι οι οποίοι λένε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος προβλέπεται από κείμενες διαδικασίες, υπαρκτές και θεσμοθετημένες, αφ' ενός.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Βεβαίως.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η διαμεσολάβηση του λαού σε κάποια πράγματα, μπορεί κάλλιστα να είναι πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα ή λαϊκισμός. Δεύτερον, όταν ο κ. Παπανδρέου μας έβαλε στην πιο ιστορική καμπή της ιστορίας μετά τον πόλεμο, στο μνημόνιο, δεν ένιωσε την ευαισθησία και την ανάγκη να επικυρωθεί από τον ελληνικό λαό, ούτε καν από 180 βουλευτές αυτή η διαδικασία και νιώθει τώρα την ανάγκη να πάμε στο μνημόνιο, επειδή βρήκε τα δύσκολα;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω το πού θα βρισκόμασταν τον Μάιο του 2010 εάν δεν είχαμε εξασφαλίσει τις δανειακές ανάγκες της χώρας σε πολύ σύντομο διάστημα και οι οποίες, επίσης να σας θυμίσω, εξασφαλίσθηκαν και μέσω μίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Τότε δεν θα είχαμε χρήματα να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις στο αμέσως επόμενο διάστημα. Επομένως, ήταν μία επιτακτική ανάγκη για την ελληνική κυβέρνηση να βάλει το συμφέρον της χώρας, πάνω από το δικό της συμφέρον. Γενικά, θα μπορούσαμε να το «παίζουμε» αρεστοί στον ελληνικό λαό. Θα μπορούσαμε να είχαμε εγκαταλείψει την κυβερνητική διαδικασία και να καταγγείλουμε την κυβέρνηση της Ν.Δ. για τη συσσώρευση των ελλειμμάτων και τη συσσώρευση του χρέους. Θα ήταν μία εύκολη διαδικασία τότε. Δεν το κάναμε. Είμαστε μία υπεύθυνη κυβέρνηση και θα συνεχίσουμε να προασπιζόμαστε πρώτα και κύρια το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών και αυτά μπαίνουν πάνω, πολύ πάνω από το κομματικό συμφέρον. ΄Οσον αφορά το δημοψήφισμα και όπως εσείς το ορίσατε ότι είναι μία διαδικασία λαϊκισμού, σε καμία περίπτωση να μην υποτιμάτε τις βαθύτερες δημοκρατικές διαδικασίες που δίνουν τη δυνατότητα στους ΄Ελληνες πολίτες να εκφράζουν τη γνώμη τους.

ΣΕΓΚΟΣ: Με συγχωρείτε, επ' αυτού: Δηλαδή, σε έναν εργαζόμενο που του κόβετε έναν μισθό μόνο με τα φορολογικά και άλλους δύο περίπου με τα υπόλοιπα μέτρα, τι θα του πείτε; Ζήσε με τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Μίλησα για τα βαθύτερα αίτια της κρίσης και ένα από τα βαθύτερα αίτια της κρίσης είναι ο ασφυκτικός εναγκαλισμός των εξουσιών. Υπάρχει και ένα άλλος ασφυκτικός εναγκαλισμός: Κράτους - πολιτικών κομμάτων - ιδιωτικών συμφερόντων και μέσω αυτών και της ίδιας της κοινωνίας. ΄Εχουμε ένα παραγωγικό μοντέλο το οποίο δεν μπορεί να μας βγάλει από την κρίση. Όταν εισάγεις 45 δισεκατομμύρια ευρώ και εξάγεις 15 δισεκατομμύρια ευρώ και έχεις ένα έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου 30 δισεκατομμύρια ευρώ, τότε δεν μπορείς να προχωρήσεις ως χώρα. Για να προχωρήσεις ως χώρα, θα πρέπει να υπάρχει μία επαναδιάταξη όλων αυτών των παραγόντων και μίλησα γι' αυτά. Το πολιτικό σύστημα, τα πολιτικά κόμματα, ο κρατισμός που κυριάρχησε στην ελληνική κοινωνία, ο ιδιωτικός τομέας που είναι παρασιτικός εν πολλοίς, με τις εξαιρέσεις των ιδιωτικών εταιρειών που συμβάλλουν στις εξαγωγικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, αλλά αυτές είναι οι εξαιρέσεις. Εάν δεν αλλάξουν όλα αυτά, πάλι θα συζητάμε για το επιφαινόμενο και το επιφαινόμενο είναι το έλλειμμα και το χρέος που συσσωρεύονται λόγω των δομικών προβλημάτων - των πολιτικών και των οικονομικών- της ελληνικής κοινωνίας.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Μία τελευταία διευκρίνιση. Μας εξηγήσατε ότι ο εφαρμοστικός νόμος περιλαμβάνει την προετοιμασία του θεσμικού πλαισίου για τις ιδιωτικοποιήσεις...

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Όχι την προετοιμασία. Το θεσμικό πλαίσιο.

ΦΟΥΡΛΗΣ: ... αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερο για να δούμε αποφάσεις και συγκεκριμένες κινήσεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων; Θα χρειαστούν εβδομάδες, μήνες, θα είναι εντός του θέρους; Θέλω να πω, χρονικά, πότε προσδιορίζετε την ενεργοποίηση πλέον της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων, αφού θα έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο ότι θα υπάρχει ο φορέας.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρχει ένας φορέας. Και μόλις συσταθεί ο φορέας, θα εξελιχθεί το στρατηγικό πλαίσιο της κυβέρνησης για την αλληλουχία των ιδιωτικοποιήσεων. Αλλά, να θεσπίσουμε πρώτα τον φορέα, να υπάρχει το διοικητικό συμβούλιο αυτού του φορέα και η συμβουλευτική του επιτροπή, η οποία θα περιλαμβάνει και ξένους εμπειρογνώμονες. Στο Δ.Σ. θα συμμετέχουν μόνο Έλληνες και θα γίνει και μέσω κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Αυτά προβλέπονται και περιγράφονται στον εφαρμοστικό νόμο. Μόλις ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο, θα ανακοινωθεί και η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Χρονικά, πότε...

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Αυτό θα γίνει στο άμεσο μέλλον. Δηλαδή, σύντομα. Δεν θα είναι το 2012 αυτή η στρατηγική, προφανώς θα είναι στους επόμενους 2-3 μήνες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η ψήφιση μεσημέρι και όχι βράδυ, ως είθισται, σημαίνει ότι κρύβεστε από τον λαό;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Μα, τι λέτε!!!... Με συγχωρείτε, έχουμε συστηματική τετραήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία. Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, δηλαδή τέσσερις ημέρες θα συζητάμε στη Βουλή. Όλα τα Μ.Μ.Ε. έχουν δει το πρόγραμμα που έχουμε, δηλαδή, το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο. Υπάρχουν αλλεπάλληλες συζητήσεις, όχι μόνο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, αλλά παντού. Δηλαδή, τίθεται θέμα ώρας εάν θα είναι στις 3 το μεσημέρι ή στις 8 το βράδυ; Όλα είναι διαφανή.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ναι, γιατί η πλατεία θα ήταν πολύ πιο γεμάτη. Αυτό εννοούσα για τον λαό, όχι ότι λειτουργείτε εν κρυπτώ.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Δεν λειτουργεί κανένας εν κρυπτώ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο. Υπό τον φόβο όμως της πλατείας...

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Το πρόγραμμά μας είναι σαφές, σαφέστατο. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι εν γνώσει όλου του ελληνικού λαού εδώ και εβδομάδες. Ο εφαρμοστικός νόμος είναι εν γνώσει του ελληνικού λαού και είναι πάρα πολύ λεπτομερής και αναλυτικός. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα και σεβόμαστε τις δημοκρατικές διαδικασίες. Καλό είναι να τις σέβονται και τα Μ.Μ.Ε. και όχι μόνο οι πολιτικοί.

Σας ευχαριστώ. --1427249692-1503587540-1309209524=:19183--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 27 June 2011 - 21:18:22 UTC