Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-07-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-1104640471-1310076227=:30999 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 341745602

Έκδοση 1

BRIEFING(070711)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 7 Ιουλίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΗΛΙΑ ΜΟΣΙΑΛΟ

Καλημέρα.

Θα ήθελα, κατ` αρχάς, να ξεκινήσω την ενημέρωση με αναφορές στην απαντητική επιστολή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μπαρόζο, προς τον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Μπαρόζο ανταποκρίνεται με ιδιαίτερα θετικό τρόπο στις επισημάνσεις του Πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας ότι σκοπεύει να δημιουργήσει μια ειδική ομάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το συντονισμό της τεχνικής βοήθειας με την Ελλάδα. Τονίζει ότι, η ίδια ομάδα θα εργαστεί μαζί με τις ελληνικές αρχές για την επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων.

Ο κ. Μπαρόζο δίνει έμφαση στη βούλησή του να κάνει ό,τι μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επαναστόχευση των κονδυλίων προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ελλάδα.

Προτείνει να υπάρχει άμεση συνάντηση αρμοδίων στελεχών και από τις δύο πλευρές. Και αυτό θα κάνουμε. Θα υπάρχει υπεύθυνος που θα συντονίζει τις προσπάθειες, εκ μέρους του Γραφείου του Πρωθυπουργού με το Γραφείο του κ. Μπαρόζο, έτσι ώστε να υπάρχει επίσπευση των διαδικασιών για την απορρόφηση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων και γενικότερα των κοινοτικών κονδυλίων.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στα πρόσφατα επεισόδια ένας δημοσιογράφος έχασε την ακοή του. Ο ίδιος περιγράφει, σε μια επιστολή που έστειλε, ότι ενώ οι επιχειρησιακές προδιαγραφές είναι να πετιούνται σε απόσταση 50 μέτρων από τους ανθρώπους οι κροτίδες λάμψης-κρότου, ο αστυνομικός την πέταξε μπροστά του, στα 50 εκατοστά, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να χάσει την ακοή του. Μέσα στην έρευνα που κάνει ο υπουργός, εξετάζεται συγκεκριμένα αυτό το επεισόδιο, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες στον συγκεκριμένο αστυνομικό και τι ευθύνες θα αποδοθούν;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Όλα αυτά τα θέματα, αλλά και τα θέματα του πώς επιχειρεί η αστυνομία, που κατά τη γνώμη μας πρέπει πάντοτε να επιχειρεί μέσα στο πλαίσιο των νόμων της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Συντάγματος της χώρας, θα συζητηθούν στη διακομματική επιτροπή που προτείνει ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των κανονικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών, όπου τα θέματα της αστυνομίας και το πώς επιχειρεί η αστυνομία, θα είναι θέματα ευρύτερης συζήτησης. Αλλά, θα ενημερώσω και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το συγκεκριμένο περιστατικό και θα επανέλθω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μια επεξήγηση: Όχι επειδή ήταν συνάδελφος ο παθών, αλλά για την εγκληματική ενέργεια να ρίξει την κροτίδα κατευθείαν πάνω στο άτομο.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Σας διευκρίνισα ότι θα υπάρξει ενημέρωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Προφανώς δεν είναι ένα γεγονός το οποίο μπορεί να επιδοκιμάζει κανείς και είμαστε σαφείς εδώ. Θα υπάρξει ενημέρωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και θα επανέλθω. Όμως, όλα αυτά τα θέματα, τα θέματα της πολιτικής βίας γενικότερα, θα συζητηθούν στο πλαίσιο της διακομματικής επιτροπής. Αλλά, είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχει και άμεση ανταπόκριση στο θέμα το οποίο θέτετε.

ΜΙΧΑΗΛ: Ανησυχεί η κυβέρνηση για τα φαινόμενα προπηλακισμών, βίας και γενικώς επιθετικών διαμαρτυριών - να τα χαρακτηρίσω έτσι- εις βάρος πολιτικών προσώπων ανά την Ελλάδα και κυρίως κυβερνητικών στελεχών;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Έχω δηλώσει κατ` επανάληψη ότι δεν υπάρχει καλή και κακή βία. Δεν υπάρχει προοδευτική και συντηρητική βία. Η βία είναι οπισθοδρομική. Και κάθε ενέργεια, η οποία αφαιρεί το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να εκφραστούν ελεύθερα, θα πρέπει να καταδικάζεται απ` όλο τον πολιτικό κόσμο, από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων. Επαναλαμβάνω, για μια ακόμη φορά, ότι αυτά τα θέματα θα συζητηθούν στο πλαίσιο της διακομματικής επιτροπής. Ελπίζουμε ότι όλα τα κόμματα θα συμμετέχουν και θα καταθέσουν τις προτάσεις τους, έτσι ώστε να υπάρχει μια συναίνεση στο πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα φαινόμενα της πολιτικής βίας.

ΜΙΧΑΗΛ: Μπορείτε να μας πείτε κάτι πιο συγκεκριμένο για την αναφορά του Πρωθυπουργού, ότι πρόσωπα που επιδιώκουν τη δημοσιότητα και τα οποία ενισχύουν ακόμα και από τα ΜΜΕ με τα οποία σιτίζονται, τέτοιου είδους φαινόμενα, να είστε πιο συγκεκριμένος, μπορείτε;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Όχι. Η αναφορά του Πρωθυπουργού ήταν πάρα πολύ σαφής και συγκεκριμένη.

ΜΠΕΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, αυτό που προκύπτει από τη συνάντηση Βενιζέλου-Σόιμπλε είναι ότι οι Γερμανοί ζητούν και άλλα μέτρα, προκειμένου να προστατευθεί το ιδιωτικό επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα. Τελικά, πόσα μέτρα μας περιμένουν ακόμα;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Δεν προκύπτει τίποτα τέτοιο από τη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον κ. Σόιμπλε, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα και αυτό που κυρίως συζητήθηκε ήταν οι δυνατότητες γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Επίσης, υπήρξε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, κ. Βενιζέλου, με το Σύνδεσμο Γερμανικών Βιομηχανιών, που έγινε σε πάρα πολύ καλό κλίμα, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι δυνατότητες γερμανικών επενδύσεων στη χώρα μας. Σε καμία περίπτωση, στη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον κ. Σόιμπλε, δεν συζητήθηκε η επιβολή πρόσθετων μέτρων. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Με αφορμή την εισαγωγική σας τοποθέτηση, ήθελα να ρωτήσω, αν επιβεβαιώνεται η πληροφορία που δημοσιεύεται σήμερα, μέσω του ΑΠΕ και της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, ότι ο ενδιάμεσος μεταξύ του Πρωθυπουργού και του κ. Μπαρόζο, της Επιτροπής, θα είναι ο κ. Γληνός, αυτό είναι το πρώτο, και αν ο κ. Γληνός τελικά θα είναι αρμόδιος σε σχέση μόνο με τα κοινοτικά κονδύλια ή συνολικά με το θέμα της τεχνικής βοήθειας προς όλα τα υπουργεία;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Ο κ. Μπαρόζο ζήτησε να έχει έναν συνομιλητή στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Ο κ. Γλυνός, απλώς, θα συνομιλεί με το Γραφείο του κ. Μπαρόζο, έτσι ώστε να επισπευστούν τα θέματα της τεχνικής βοήθειας. Η υλοποίηση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων είναι θέμα της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε υπουργέ, θα ήθελα να μου σχολιάσετε δύο θέματα που έχουν να κάνουν με τη Ν.Δ. Το πρώτο θέμα είναι το γεγονός ότι εμφανίστηκε σε μια ξένη εφημερίδα ένα δημοσίευμα που έλεγε ότι η πολιτική του κ. Σαμαρά είναι σωστή και αυτό έγινε αφορμή να λέει η Ν.Δ. ότι όλο και περισσότεροι στο εξωτερικό αποδέχονται πλέον την πολιτική της, αν συμφωνείτε, δηλαδή, με αυτό το συμπέρασμα της Ν.Δ. Και το δεύτερο θέμα είναι η ερμηνεία που έδωσε ο κ. Λαζαρίδης, ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά, στα ζητήματα της βίας και που άφησε να εννοηθεί ότι οι αγανακτισμένοι, αυτοί, λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης, μπορούν να προχωρήσουν και πιο πέρα από εκεί που έχουν φθάσει.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να σας απαντήσω αρχικά στο πρώτο θέμα, που αφορά συγκεκριμένο κύριο άρθρο της Wall Street Journal : Έχω δηλώσει κατ` επανάληψη ότι δεν σχολιάζουμε, ούτε θετικά ούτε αρνητικά, δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, που αφορούν τον ελληνικό πολιτικό κόσμο, είτε την ελληνική κυβέρνηση, είτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πόσο μάλλον δε το πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχουμε δηλώσει, επίσης, κατ` επανάληψη ότι σεβόμαστε το θεσμικό ρόλο του κ. Σαμαρά. Από εκεί και πέρα, η συγκεκριμένη εφημερίδα έχει δημοσιεύσει κατ` επανάληψη, ότι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των ελληνικών προβλημάτων, είναι η χρεοκοπία της Ελλάδας. Ελπίζουμε ότι η Ν.Δ. δεν συμμερίζεται τις εκκλήσεις αυτής της εφημερίδας. Αυτό είναι το ένα θέμα.

Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, η δήλωση που έχω μπροστά μου ότι «δεν έχουμε δει τίποτα ακόμη, αν δεν σοβαρευτούν κάποιοι», ελπίζουμε ότι δεν είναι η επίσημη θέση της Ν.Δ. Και δεν έχει επιβεβαιωθεί από δηλώσεις άλλων στελεχών της Ν.Δ.

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, από τις καταδικαστέες φραστικές επιθέσεις που υφίστανται στελέχη του ΠΑΣΟΚ και βουλευτές, ως την αντιδημοκρατική εκτροπή, υπάρχει τεράστια απόσταση. ΄Ηθελα να σας ρωτήσω μήπως ο Πρωθυπουργός χθες δραματοποίησε λίγο την κατάσταση, όλο αυτό που συμβαίνει.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: ΄Εχουμε ενδείξεις κλιμάκωσης της έντασης και γι' αυτό το λόγο θα συσταθεί η διακομματική επιτροπή, έτσι ώστε όλα αυτά τα θέματα να συζητηθούν ανοιχτά. Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα ή επιβολή ατζέντας. Όλα αυτά τα θέματα είναι ανοικτά και θα συζητηθούν μέσα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επ' αυτού: Τι νόημα έχει η δημιουργία μιας διακομματικής επιτροπής; Νιώθει η κυβέρνηση ότι δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση για να πατάξει η ίδια τη βία και θέλει να διαχύσει ευθύνες και προς τα άλλα κόμματα;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Σε καμία περίπτωση. Τα θέματα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν στα πλαίσια των γνωστών κοινοβουλευτικών διαδικασιών, σε σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε όλα τα κόμματα να πάρουν θέση απέναντι στα θέματα της πολιτικής βίας, προκειμένου να έχουμε όλοι μια ξεκάθαρη θέση απέναντι σ' αυτά τα φαινόμενα. Επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει καλή και κακή βία. Δεν υπάρχει προοδευτική και συντηρητική βία. Επομένως τα θέματα της πολιτικής βίας, με ανοικτό δημοκρατικό τρόπο -δεν θα πρέπει να φοβίζει κανέναν ο ανοικτός κοινοβουλευτικός δημοκρατικός τρόπος- θα πρέπει να συζητηθούν.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, μόλις πριν από λίγο είπατε ότι έχετε ενδείξεις κλιμάκωσης της έντασης. Υπάρχουν πληροφορίες που φθάνουν σε σας, που συνηγορούν σ' αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός για την εκτροπή που είπε χθες στην παρέμβασή του. Και εν πάση περιπτώσει μετά και τη χθεσινή του παρέμβαση, δεν είδαμε να «κάθεται» λίγο όλη αυτή η ιστορία. Είχαμε επιπλέον και χθες το βράδυ και σήμερα επεισόδια με πρωταγωνιστές βουλευτές και στελέχη...

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Γι' αυτό ακριβώς χρειάζεται, όλα αυτά τα θέματα να συζητηθούν με νηφάλιο δημοκρατικό και ανοικτό τρόπο μέσα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν μου απαντήσατε, έχετε πληροφορίες, φθάνουν σε σας πληροφορίες που να συνηγορούν σ' αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός για εκτροπή;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Δεν μιλούμε για εκτροπή αυτή τη στιγμή. Μιλούμε για συγκεκριμένα φαινόμενα. Ο Πρωθυπουργός δεν είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει δημοκρατική εκτροπή. Είμαι κατηγορηματικός σ' αυτό. Από εκεί και πέρα, τονίζω και πάλι ότι η σωστή διαδικασία είναι η νηφάλια, ανοικτή, κοινοβουλευτική διαδικασία για να συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα.

ΚΕΧΑΓΙΑ: ΄Ηθελα όμως να μας διευκρινίσετε: Πράγματι, ο Πρωθυπουργός είπε ότι απλώς είναι κοντά η αντιδημοκρατική εκτροπή...

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: ... Ότι μπορεί φαινόμενα τέτοια να οδηγήσουν. Όχι ότι είμαστε κοντά...

ΚΕΧΑΓΙΑ: Μάλιστα. Πώς την αντιλαμβάνεστε την εκτροπή ως κυβέρνηση, ως μία πραγματικότητα;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή έχουμε φαινόμενα πολιτικής βίας. Επομένως, αυτά τα φαινόμενα πολιτικής βίας θα πρέπει να συζητηθούν - και επιμένω σ' αυτό- μέσα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. ΄Εχουμε δημοκρατία στη χώρα μας. ΄Ολες οι απόψεις ακούγονται και όλες οι απόψεις θα συνεχίσουν να ακούγονται με ειρηνικό τρόπο. Επομένως, όλα τα κόμματα θα πρέπει να τοποθετηθούν απέναντι στα φαινόμενα της πολιτικής βίας, μέσα στα πλαίσια των δημοκρατικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Δεν κατανοώ γιατί τα πλαίσια των δημοκρατικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών είναι από κάποιους μη απαραίτητα.

ΜΠΕΚΑ: Χθες, ο Πρωθυπουργός μίλησε για όλα αυτά τα επεισόδια εναντίον των βουλευτών, αναφέροντας τους κινδύνους σε βάρος της Δημοκρατίας. Μέσα σ' όλα, έριξε την ευθύνη σε «ακραία κόμματα». Επειδή πρόσφατα είχε πει «πατριώτη» τον κ. Καρατζαφέρη και επειδή δεν φαντάζομαι να μιλά για «ακραίο κόμμα» και να χαρακτηρίζει ούτε τη Ν.Δ., ούτε το ΚΚΕ. Κύριε Εκπρόσωπε, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται «ακραίο κόμμα»; Μήπως ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει βαριά αυτό το κόμμα, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ακραίο κόμμα»;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι αναφέρθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός χθες στην ομιλία του.

ΜΠΕΚΑ: Ωραία. Ονοματίστε μας, όμως...

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να απαντήσω...

ΜΠΕΚΑ: ... τι εννοείτε όταν λέτε «ακραίο κόμμα», να ξέρουμε κι εμείς τι εννοείτε.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να απαντήσω: ΄Εχω δηλώσει κατ' επανάληψη ότι όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου είναι δημοκρατικά.

Ιδιαίτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ έχω δηλώσει ότι είναι ένα δημοκρατικό κινηματικό κόμμα, που συμβάλλει στις δημοκρατικές διαδικασίες της χώρας μας. Παράλληλα, έχω επισημάνει δύο ανακοινώσεις που προέρχονται από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, που η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε «πόλεμο», ότι «είμαστε σε πόλεμο», ονοματίζει τον Πρωθυπουργό ως «αρχιστράτηγο των εχθρών» και παράλληλα υπάρχει και μία ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ με αντίστοιχη φρασεολογία.

Εμείς περιμένουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, που τονίζω ότι είναι ένα δημοκρατικό κινηματικό κόμμα, να πάρει θέση απέναντι στις ανακοινώσεις της νεολαίας του και της Νομαρχιακής Επιτροπής του. Και τονίζω, να πάρει θέση ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί, μέχρι στιγμής, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρει σαφείς αποστάσεις από τις ανακοινώσεις αυτές.

Ο Πρωθυπουργός, σε καμία περίπτωση, δεν αναφέρθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που τόνισε ο Πρωθυπουργός είναι ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, μέσα στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών, θα πρέπει να συζητήσουμε πώς αντιμετωπίζουμε τα φαινόμενα της πολιτικής βίας, γενικότερα, στη χώρα μας. Και νομίζω ότι ήταν πολύ σαφής.

ΜΠΕΚΑ: Τι εννοείτε εσείς όταν λέτε «ακραίο κόμμα»;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Τόνισα κατηγορηματικά: Τα κόμματα τα οποία εκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, για μας, δεν είναι ακραία κόμματα. Είναι δημοκρατικά κόμματα. Είναι πολύ σαφής η τοποθέτηση. Επεσήμανα όμως παράλληλα δύο σαφείς ανακοινώσεις για τις οποίες περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις.

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν υπάρχει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αρχής γενομένης από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, ο οποίος να μην έχει πει ότι η βία είναι έξω από τη λογική της Αριστεράς, κ.λπ., κ.λπ. Τι άλλο ακριβώς θέλετε από τον ΣΥΡΙΖΑ;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Αναφέρθηκα στις δύο ανακοινώσεις που προέρχονται από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Σ' αυτές. Από εκεί και πέρα, υπάρχει το πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, μέσα στο οποίο θα συζητήσουμε αναλυτικά το τι θα πρέπει να κάνει η ελληνική Πολιτεία με συναίνεση του πολιτικού κόσμου για την αντιμετώπιση των φαινομένων της βίας, γενικότερα των φαινομένων της βίας.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε υπουργέ, υπάρχουν διεθνείς παράγοντες, διεθνείς αναλυτές, αλλά και διάφοροι παράγοντες από το εσωτερικό της χώρας, που να το πω κομψά δυσπιστούν ως προς την ικανότητα της κυβέρνησης να φέρει εις πέρας τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχει μπροστά της, σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου. Λένε δε οι ίδιες πηγές ότι ενδεχομένως να μην υπάρχει και η πολιτική βούληση για να το πράξει η κυβέρνηση αυτό. Και το ερώτημά μου έχει δύο σκέλη: Τι απαντάτε σε αυτό κατ' αρχήν, σε αυτή τη δυσπιστία και δεύτερον, εάν αυτό σας οδηγεί στην επανάληψη της έκκλησης για συναίνεση προς τη Ν.Δ. και τα λοιπά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Προφανώς θα προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του προγράμματός μας. Και αυτό φαίνεται από τους πολύ γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους λειτουργεί η κυβέρνηση. Από την άλλη μεριά, όμως, δεν μένουμε μόνο στην υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Ανοίγουμε ευρύτερα θέματα τα οποία έχουν σχέση με τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους και την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης. Συζητάμε το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση. Σύντομα, στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για τις πολεοδομίες και η μεταρρύθμιση του εθνικού συστήματος υγείας. Και μέσα στη διάρκεια του καλοκαιριού, υπερβαίνοντας το πλαίσιο της δημοσιονομικής συζήτησης, θα αναπτυχθεί το σύνολο του κυβερνητικού έργου. Επομένως, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνουμε πίσω. Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης θα συνεχισθεί, πέρα από το πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, που είναι ο κύριος στόχος.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Με συγχωρείτε, απλά, το δεύτερο σκέλος ήταν για τη συναίνεση και πώς την εννοείτε και εάν η πίεση έρχεται και προς τα έξω πλέον...

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Να διευκρινίσω: Πάντα η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει τη συναίνεση των άλλων πολιτικών κομμάτων σε ευρύτερα θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση του κράτους και την αλλαγή της χώρας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η συναίνεση αυτή θα επιβληθεί από εξωτερικές πιέσεις και εξωτερικές δυνάμεις. Η συναίνεση είναι ελληνική υπόθεση, πρώτον και κύριον. Και θα παραμείνει ελληνική υπόθεση. Είναι υπόθεση του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Θα την επιδιώξουμε. Εάν δεν υπάρχει, θα συνεχίσουμε με τις δικές μας δυνάμεις. ΄Εχουμε μία ιστορική ευθύνη να αλλάξουμε τη χώρα. Και όπως ψηφίσαμε την πρώτη δανειακή σύμβαση, έτσι θα ψηφίσουμε και τη δεύτερη δανειακή σύμβαση. Συναινέσεις θα επιδιώξουμε, αλλά δεν θέτουμε θέμα 180 ψήφων.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι συνεχίζετε με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου, το οποίο, αν καλά έχω καταλάβει, γράφτηκε τον Ιούνιο, αλλά με όρους Μαϊου και τα χρονοδιαγράμματα είναι πάρα πολύ ασφυκτικά. ΄Ηθελα να σας ρωτήσω, στον βαθμό που ισχύει, ότι πρέπει να κάνουμε μία αποκρατικοποίηση ανά δέκα ημέρες, ποια ακριβώς είναι τα αποτελέσματα που έχετε να επιδείξετε και πότε θα προλάβουμε, τουλάχιστον, μέσα στο καλοκαίρι να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, στον κατάλογο των αποκρατικοποιήσεων, υπάρχει και ένας αριθμός αποκρατικοποιήσεων που δεν είναι πάρα πολύ σημαντικός. Είναι ένας ευρύς κατάλογος αυτός. Οι μεγάλες αποκρατικοποιήσεις δεν είναι πολύ μεγάλες σε αριθμό. ΄Αρα, το δημοσίευμα το οποίο διαιρεί τις 365 μέρες του χρόνου με τον αριθμό των αποκρατικοποιήσεων, δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος το οποίο επιδιώκουμε. Αυτό θέλω να σας πω. Επιδιώκουμε, επομένως, πρώτα και κύρια, την σύσταση του Ταμείου των ιδιωτικοποιήσεων με συναίνεση. Και εδώ είναι πολύ θετικό να τονίσω, ότι η Ν.Δ. συναινεί σ' αυτό το πεδίο και είναι εξαιρετικά θετικό. Να συσταθεί επομένως το Ταμείο των αποκρατικοποιήσεων και θα προχωρήσουμε από εκεί και πέρα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, άκουγα τους πανεπιστημιακούς αυτές τις δύο τελευταίες μέρες που λένε να πάει το νομοσχέδιο τον Σεπτέμβρη. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια υστεροβουλία πίσω από αυτή την πρόταση, καθ' ότι τον Σεπτέμβρη θα είναι φυσικά ανοικτά τα πανεπιστήμια, ενώ τώρα δεν είναι, αλλά μήπως υπάρχει στη δική σας σκέψη υστεροβουλία να θέλετε να περάσετε το νομοσχέδιο, χωρίς να έχει καταληφθεί κανένα πανεπιστήμιο και λοιπά, ως αντίδραση και τι λέτε επιπρόσθετα για τις μερικές ενστάσεις που διατύπωσε η Ν.Δ.;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να θέσω το θέμα στην ουσία του: Χρειάζεται να έχουμε μεταρρύθμιση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στη χώρα μας ή όχι; Αυτή είναι η ουσία του θέματος. Όταν είμαστε πέμπτοι στη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης και 24οι στα αποτελέσματα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, αυτό και μόνο το στοιχείο μας υποδεικνύει ότι θα πρέπει να γίνει άμεση μεταρρύθμιση των ΑΕΙ.

Επισημαίνω ότι έχουμε 35 χιλιάδες ΄Ελληνες φοιτητές που σπουδάζουν σε ξένα πανεπιστήμια, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Είμαστε από τις τελευταίες χώρες στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση στην εισροή ξένων φοιτητών και οι ξένοι φοιτητές μπορούν να φέρουν συνάλλαγμα στη χώρα μας και να διεθνοποιήσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Σας δίνω, επίσης, μερικά ακόμη στοιχεία:

- Την τελευταία πενταετία το 20% των φοιτητών στα ελληνικά ΑΕΙ δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του.

- Από τους 100 φοιτητές που πέτυχαν στις εξετάσεις των ΤΕΙ, μόνο οι 42 πήραν πτυχίο τα τελευταία 5 χρόνια. Οι 29 θέσεις έμειναν κενές και οι 29 φοιτητές από τους 100 που πέτυχαν στα ΤΕΙ δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους τα τελευταία 5 χρόνια.

- Ενώ η μέση διάρκεια φοίτησης, η μέση διάρκεια σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι 4,5 χρόνια, η μέση διάρκεια σπουδών στην ουσία είναι 6 χρόνια, με το 55% των φοιτητών να σπουδάζουν για πάνω από 6 χρόνια, ενώ το 15 % των φοιτητών για πάνω από 7 χρόνια.

- Από τους 580 χιλιάδες φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, μόνο οι 240 χιλιάδες φοιτητές ζήτησαν να πάρουν βιβλία φέτος. Δηλαδή, το 41,4 % των φοιτητών ενδιαφέρθηκε για να πάρει τα βιβλία του.

- Και επιπροσθέτως σας επισημαίνω - αυτό είναι ενδεικτικό της κατάστασης των ΑΕΙ- ότι τα βιβλία, τα συγγράμματα κάθε χρόνο κοστίζουν στο ελληνικό δημόσιο 62 εκατομμύρια ευρώ, που αν γίνουν ψηφιακά, όπως εμείς προβλέπουμε, μέσα στην επόμενη τριετία σταδιακά, θα υπάρχει μεγάλη εξοικονόμηση για το ελληνικό δημόσιο, έτσι ώστε να ιδρυθούν επιτέλους βιβλιοθήκες, σοβαρές βιβλιοθήκες, ανταγωνιστικές βιβλιοθήκες, που θα εξυπηρετούν όλους τους φοιτητές.

Υπήρχαν ενστάσεις από τους πρυτάνεις, μερικές από τις οποίες συμμερίζεται και η Ν.Δ., όπως για τη συμμετοχή των φοιτητών στην εκλογή των διοικήσεων. Εδώ πρέπει να κοπεί αυτή η ιδιότυπη συμφωνία που πολλές φορές υπάρχει για την εκλογή των συμβουλίων διοίκησης των πρυτανικών αρχών. Εμείς είμαστε πάρα πολύ σαφείς εδώ: Οι φοιτητές θα έχουν λόγο στη διοίκηση των πανεπιστημίων, δεν θα συμμετέχουν όμως με τον τρόπο που συμμετέχουν σήμερα στην ανάδειξη των πρυτανικών αρχών.

Θα περίμενα από τη Ν.Δ. να συζητήσει μαζί μας ευρύτερα ζητήματα, όπως:

- η αξιολόγηση των καθηγητών, που επιτέλους θα πρέπει να γίνει,

- οι κανόνες χρηματοδότησης της ανώτατης εκπαίδευσης. Μία χρηματοδότηση, η οποία θα πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένα επιτεύγματα των πανεπιστημίων, με βάση στόχους που θέτουν τα ίδια τα πανεπιστήμια. Όχι χρηματοδότηση μόνο με βάση τους φοιτητές, γιατί όπως τόνισα πριν, η μέση διάρκεια των σπουδών δεν ανταποκρίνεται στις ουσιαστικές προδιαγραφές που θα έπρεπε να έχει η ελληνική εκπαίδευση.

Και παράλληλα, να συζητήσουμε μαζί με τη Ν.Δ. θέματα, όπως η διεθνοποίηση των πανεπιστημίων, η εξωστρέφεια των πανεπιστημίων και το ουσιαστικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο.

Αυτά τα θέματα θα ήθελα να συζητήσουμε με τη Ν.Δ, και όχι τις συμφωνίες των πρυτανικών αρχών με το φοιτητικό κίνημα.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε υπουργέ, είπατε ότι η κυβέρνηση δεν θέτει ζήτημα 180 ψήφων στην ψηφοφορία για το νέο δανειακό πρόγραμμα. Με δεδομένη και τη θέση που έχει διατυπώσει η Ν.Δ., ουσιαστικά δεν αφήνετε τη Ν.Δ. στην ησυχία της να μην συναινεί; Kαι φαίνεται να μην κάνετε κάποια προσπάθεια ουσιαστική για επίτευξη συναίνεσης.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Όχι, δεν αφήνουμε τη Ν.Δ. στην ησυχία της, κυρία Κεχαγιά. Θέλουμε να επιδιώξουμε τη σταθερότητα στη χώρα. Αυτός είναι ο κύριος στόχος. Και η σταθερότητα στη χώρα διασφαλίζεται με την εξασφάλιση των δανειακών αναγκών της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια. Και εμείς θα την επιδιώξουμε αυτή την εξασφάλιση, την έχουμε ήδη πετύχει σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. και θα συνεχίσουμε στην υλοποίηση του προγράμματός μας. Θα επιδιώξουμε, όμως, στην πορεία της υλοποίησης του προγράμματός μας, συναινέσεις και με άλλα πολιτικά κόμματα. Και θα θέλαμε να δούμε και την ανταπόκριση των πολιτικών κομμάτων, όχι μόνο όσον αφορά στην υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, αλλά και άλλων μεγάλων μεταρρυθμίσεων, όπως η μεταρρύθμιση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπως οι αλλαγές στις φορολογικές αρχές, στο φορολογικό σύστημα. ΄Εχουμε μία έκθεση σήμερα του κ. Ρακιντζή για την αποτελεσματικότητα των φορολογικών αρχών. ΄Εχει μιλήσει ο υπουργός των Οικονομικών για την αναγκαιότητα ενός εθνικού φορολογικού πλαισίου και μιας εθνικής επιτροπής για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Και δεν είναι θέμα μόνο διαφορετικών φορολογικών συντελεστών. Δεν είναι θέμα μόνο δικαιοσύνης το φορολογικό σύστημα, είναι και θέμα αποτελεσματικότητας, δημιουργίας διαφορετικών εισπρακτικών μηχανισμών. Στα θέματα αυτά, καλούμε τη Ν.Δ. και τα άλλα πολιτικά κόμματα να συζητήσουμε χωρίς προκαταλήψεις, το τονίζω αυτό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επ' αυτού: Η έκθεση του κ. Ρακιντζή δεν αποτελεί κόλαφο για σας; Είκοσι μήνες είσαστε πλέον στην εξουσία. Τι κάνατε ως προς αυτή την κατεύθυνση, αφού το ξέρατε και ξέρετε ότι η Ν.Δ. έχει διαλύσει ολοσχερώς όλους τους εισπρακτικούς μηχανισμούς;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Θα σας απαντήσω κύριε Σιδέρη:

- Αλλάξαμε ριζικά το φορολογικό σύστημα και για πρώτη φορά τα φορολογικά αδικήματα είναι και ποινικά αδικήματα. Δεν ήσαν πριν ποινικά αδικήματα.

- Ζητήσαμε την επιτάχυνση των φορολογικών δικών. Και σας επισημαίνω εδώ ότι επιβάλαμε πρόστιμα της τάξης των 3,4 δις ευρώ το 2010. Συγκρίνετέ τα με τα πρόστιμα επί κυβέρνησης της Ν.Δ., που δεν υπερέβησαν τα 300 - 400 εκατομμύρια. ΄Οταν όμως επιβάλλεις πρόστιμα της τάξης των 3,4 δις, περιμένεις από τη δικαστική εξουσία, από τη δικαιοσύνη να ανταποκριθεί. Και γι' αυτό ζητήσαμε και την επίσπευση των φορολογικών δικών. Αυτή τη στιγμή, έχουμε μία απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που θεωρεί την προτροπή της κυβέρνησης, τη νομοθετική προτροπή για επίσπευση των φορολογικών δικών ως αντισυνταγματική. Πιστεύουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν θα δείξει την ίδια στάση και ότι θα αρχίσει επιτέλους η επίσπευση των φορολογικών δικών για να μπορεί να εισπράττει και το ελληνικό δημόσιο τα πρόστιμα τα οποία έχει επιβάλει.

Επομένως, έγιναν βήματα. Είναι αρκετά; Δεν είναι αρκετά. Και γι' αυτό, θα πρέπει να περάσουμε σε ένα νέο εθνικό φορολογικό πλαίσιο. Και γι' αυτό επίσης καλούμε και τα υπόλοιπα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να συζητήσουμε το ποιο θα είναι αυτό το νέο φορολογικό πλαίσιο. Δεν θα καθυστερήσουμε. Τον Σεπτέμβριο θα το έχουμε.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Μόλις τώρα μας περιγράφετε, ακόμα ένα επεισόδιο σε μια υπόγεια διαμάχη της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη. Αντέχει η κυβέρνηση πολιτικά αυτή την περίοδο να ανοίξει ακόμη ένα μέτωπο και αυτό με τη Δικαιοσύνη;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας, για την αναδιάρθρωση του κράτους και για να περάσουμε σε μια νέα εποχή θα ανοίξουμε όσα μέτωπα χρειάζονται. Δεν μπορούμε να μείνουμε στο παρελθόν. Θα αντιμετωπίσουμε όλα τα αίτια της κακοδαιμονίας. Αυτό που βλέπουμε τώρα, με τα μεγάλα ελλείμματα και τα μεγάλα χρέη, είναι τα συμπτώματα της κακοδιαχείρισης της Ελληνικής Δημοκρατίας. Επομένως, καμία εξουσία δεν είναι στο απυρόβλητο. Από εδώ και εμπρός, όλοι θα πρέπει να λειτουργούμε αποτελεσματικά.

ΜΠΕΚΑ: Κύριε υπουργέ, είναι σαφές ότι μπήκαμε σε αδιέξοδο με το θέμα των ομολόγων, με πολλές αντιρρήσεις και αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις που διατυπώνουν κράτη και ιδιώτες ανεξάρτητα, με τις ενστάσεις που έχουν προς τους οίκους αξιολόγησης. Αυτό δεν το βάζω στο λογαριασμό. Αυτό που θέτω, το πιο απλό παράδειγμα, είναι οι δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος μάλιστα, έχει απορριπτικές θέσεις για το σχέδιο της Γαλλίας. Το ίδιο έγινε και για τη Φιλανδία. Ποια είναι η άποψή σας γι` αυτό;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Κατ` επανάληψη, σας έχω επισημάνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να μπει σε αυτή τη συζήτηση. Οποιαδήποτε παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης σε μια διαδικασία, στην οποία δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουν τα κράτη, αλλά είναι εθελοντική η συμμετοχή των ιδιωτών, μπορεί να χαρακτηριστεί ως πιστωτικό γεγονός. Επομένως, να περιμένουμε να εξελιχθεί αυτή η διαδικασία με τον τρόπο που εξελίσσεται. Θα ήθελα, όμως, εδώ να τονίσω ότι η ευρωπαϊκή συζήτηση έχει εξελιχθεί από τότε. Έχουμε δηλώσεις του κ. Γιούνκερ περί μείωσης των επιτοκίων. Έχουμε δηλώσεις του κ. Όλι Ρεν, περί έκδοσης ευρωομολόγου. Τα ευρωομόλογα δεν είναι απλώς εγγυήσεις στα ελληνικά ομόλογα, είναι και μείωση των επιτοκίων, αν θα εκδοθούν. Υπενθυμίζω ότι το θέμα των ευρωομολόγων το έθεσε πρώτος ο Πρωθυπουργός, το Δεκέμβριο του 2009, πριν ακόμα ανοίξει αυτή η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επομένως, υπάρχει μια συζήτηση σε εξέλιξη. Θα υπάρχουν εξελίξεις και διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ελληνική κυβέρνηση θα συμμετέχει ενεργά σε αυτές τις διαδικασίες.

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή σας ρώτησα πριν, αν η κυβέρνηση δραματοποιεί λίγο όλο αυτό που συμβαίνει, με τις φραστικές επιθέσεις, θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Είπατε πριν - και αν κάνω λάθος διορθώστε με- ότι αυτή τη στιγμή ζούμε φαινόμενα πολιτικής βίας. Όταν σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας, όταν ήταν ανοιχτό το θέμα της «17 Νοέμβρη» δεν αναγνώριζε το πολιτικό του πράγματος και σωστά και έλεγε ότι είναι εγκληματίες του κοινού Ποινικού Δικαίου, δεν είναι λίγο επικίνδυνο την ώρα που δεν αναγνωρίζετε πολιτικό ένδυμα στους τρομοκράτες και σωστά επαναλαμβάνω, να χαρακτηρίζετε πολιτική βία είτε τις φραστικές επιθέσεις, είτε ακόμη και το να φύγει ένα μπουκάλι νερό.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Επαναλαμβάνω, για μια ακόμη φορά, ότι έχουμε κοινοβουλευτική Δημοκρατία, και σε αυτό το πλαίσιο όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν στην αρμόδια ειδική επιτροπή του Κοινοβουλίου, που θα συσταθεί. Είναι πολύ σαφής και κατηγορηματική η θέση μας. Αυτά τα θέματα που θέτετε και όσα θέματα θέσουν τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου θα συζητηθούν ανοιχτά.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Η διακομματική επιτροπή θα καταλήξει σε ένα πόρισμα που μεταξύ των άλλων, τι μπορεί να έχει αυτό το πόρισμα; Θα αναφέρεται ακόμα και σε ποιες είναι οι δυνατότητες της αστυνομίας σε μια επιχείρησή της, όπως την περασμένη εβδομάδα στην πλατεία Συντάγματος;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Προφανώς.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Αν μπορεί να χρησιμοποιεί χημικά ή όχι.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Όλα αυτά τα θέματα είναι ανοιχτά και τα έθεσε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Τόνισα προηγουμένως, ότι η Ελληνική Αστυνομία θα πρέπει να επιχειρεί μέσα στο πλαίσιο των νόμων της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Συντάγματος της χώρας. Και αυτά τα θέματα, θα συζητηθούν στο πλαίσιο της διακομματικής επιτροπής.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Αυτό το έκανε την περασμένη εβδομάδα; Λειτούργησε μέσα στο πλαίσιο των νόμων και του Συντάγματος;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Σας ανέφερα ότι θα συζητηθούν μέσα στο πλαίσιο της διακομματικής επιτροπής. Αυτή τη στιγμή, δεν θα σχολιάσω τις επιχειρησιακές λογικές της Ελληνικής Αστυνομίας. Η τοποθέτησή μου είναι σαφής.

ΜΠΕΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχουμε δηλώσεις Τούρκου επιχειρηματία, τις οποίες δεν έκανε καθόλου για πλάκα, ότι έχει συστήσει εταιρεία, τώρα που πουλιέται η Ελλάδα να αγοράσει έξι νησιά μας. Και όλα αυτά στο Αιγαίο, κατά σύμπτωση. Επειδή δεν μπορείτε να αποκλείσετε μια τέτοια περίπτωση σε μια παγκόσμια οικονομία της οποίας οπαδός είναι και ο κ. Πρωθυπουργός, πιστεύει σε μια παγκόσμια διακυβέρνηση, σ` αυτές τις περιπτώσεις τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Επειδή έχω και μια ανακοίνωση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, θέλω να σας διευκρινίσω πρώτον, ότι δεν τίθεται θέμα νησιών που ανήκουν στο δημόσιο. Και τα νησιά τα οποία πιθανώς αναφέρθηκαν δεν είναι καταχωρημένα ως δημόσια ακίνητα. Δεύτερον, για να υπάρξει αγορά νησιών, ακόμα και ιδιωτικών, θα πρέπει να υπάρχει άδεια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας κάθε φορά, τους οποίους εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Και δεν είναι μόνο αυτό. Για να υπάρξει ανάπτυξη συγκεκριμένου νησιού χρειάζεται ειδικό ρυμοτομικό σχέδιο, αλλά και περιβαλλοντολογικές μελέτες. Και εδώ, με πολύ μεγάλη έμφαση, τονίζω ότι η χάραξη του αιγιαλού ανήκει πάντα στο ελληνικό δημόσιο. Επίσης, τονίζω ότι κανένας σε αυτή τη χώρα δεν ενδιαφέρεται λιγότερο για τα εθνικά θέματα. Όλοι μας αγαπάμε αυτόν τον τόπο. Επομένως, να σταματήσουν ο λαϊκισμός και οι υπερβολές που αφορούν αυτό το θέμα.

Σας ευχαριστώ.

Υ.Γ.:

Επισυνάπτεται η απαντητική επιστολή του Προέδρου της Commission Jose Manuel Durao Barroso προς τον Πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρέου.

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 30ης Ιουνίου. Θα ήθελα να σας συγχαρώ για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο ελληνικό κοινοβούλιο, το οποίο ανοίγει το δρόμο για την άμεση εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα και για αποφάσεις σχετικές με ένα νέο πρόγραμμα.

Η επιστολή σας αντανακλά τις συζητήσεις μας, οι οποίες έλαβαν χώρα έπειτα από την πρωτοβουλία μου πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης και 24ης Ιουνίου. Είμαι ικανοποιημένος για το ότι η πρότασή μου προετοιμασίας ενός ολοκληρωμένου προγράμματος τεχνικής βοήθειας και επιτάχυνσης της απορρόφησης των κονδυλίων της ΕΕ έλαβε την ομόφωνη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σχετικές προετοιμασίες προχωρούν επίσης εντός της Επιτροπής και θα ήθελα να παρουσιάσω σύντομα τις ιδέες μας σε αυτή την επιστολή.

Σκοπεύω να δημιουργήσω μια ειδική ομάδα (task force) εντός της Επιτροπής με επικεφαλής ανώτερο αξιωματούχο. Η ειδική ομάδα θα είναι υπεύθυνη, κάτω από τη δική μου εποπτεία και την άμεση καθοδήγηση του Επιτρόπου Rehn, να συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές και τα άλλα Κράτη-Μέλη έτσι ώστε να συντονισθεί η τεχνική βοήθεια που η Ελλάδα ενδεχομένως χρειασθεί για να ανταποκριθεί στο πρόγραμμα της ΕΕ / ΔΝΤ. Η ειδική ομάδα θα μπορούσε να προσδιορίσει και να συμφωνήσει από κοινού με τις ελληνικές αρχές τις λεπτομέρειες του είδους της τεχνικής βοήθειας, η οποία θα παρασχεθεί, τα αποτελέσματα τα οποία αναμένονται να προκύψουν και το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, κλπ. Αυτό θα μας επιτρέψει να αναζητήσουμε το κατάλληλο είδος τεχνογνωσίας από τα Κράτη-Μέλη, από άλλους διεθνείς οργανισμούς και από τον ιδιωτικό τομέα σε κάποιες περιπτώσεις. Θα ήθελα να σας ζητήσω να ορίσετε ένα πρόσωπο ή μια οργανωτική μονάδα, η οποία θα αναφέρεται απευθείας σε εσάς και η οποία θα λειτουργεί σαν μόνιμος σύνδεσμος με την ειδική ομάδα μας.

Η ίδια ειδική ομάδα της Επιτροπής θα εργαστεί με τις ελληνικές αρχές για την επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων. Όπως γνωρίζετε, η Επιτροπή ήδη διαθέτει κάποια τεχνική βοήθεια στην Αθήνα και αυτή η λειτουργία είναι δυνατόν να συμπληρωθεί εάν αυτό χρειαστεί. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα τις δυσκολίες, οι οποίες βρίσκονται πίσω από την πενιχρή χρησιμοποίηση κονδυλίων. Προσδοκώ να λάβω το σχετικό ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο αναφέρετε στην επιστολή σας. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στα στελέχη μας να συνεργαστούν για τη διακοπή παρωχημένων ή προβληματικών projects και να εστιάσουν στην προσπάθεια αναζωογόνησης της οικονομίας και ένταξης του ανθρώπινου δυναμικού στην εργασία ή/και στην επαγγελματική κατάρτιση.

Τα στελέχη μας θα μπορέσουν επίσης να κρίνουν εάν υπάρχουν τρόποι επιτάχυνσης της εφαρμογής στο πλαίσιο των ισχυόντων κανόνων. Σκοπεύω βεβαίως να προτείνω την αλλαγή των κανόνων, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο και θα ήθελα να αποφύγω τις καθυστερήσεις αν αυτό είναι δυνατό. Συμφωνώ μαζί σας ότι η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα βοηθούσε πολύ και πιστεύω πως οι αρμόδιοι θα είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν.

Έχουμε και οι δυο μας συνείδηση της κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα και την ΕΕ της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος της ΕΕ / ΔΝΤ. Θα ήθελα επίσης να κάνω ό,τι μπορώ ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ελλάδα, ώστε να δοθεί στο λαό ελπίδα και εμπιστοσύνη για το μέλλον. Μπορείτε να υπολογίζετε στην πλήρη υποστήριξή μου. Προκειμένου να υπάρξει άμεση συνέχεια σε αυτή την ανταλλαγή των απόψεών μας θα πρότεινα τη διεξαγωγή μιας συνάντησης μεταξύ στελεχών μας μέσα στις επόμενες ημέρες.

Με Τιμή

Jose Manuel Barroso

(Ανεπίσημη μετάφραση) --1427249692-1104640471-1310076227=:30999--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 7 July 2011 - 22:03:10 UTC