Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-12-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-1328884378-1324332745=:32385 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 370413631

Έκδοση 1

BRIEFING(191211)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΨΗ

Καλό μεσημέρι.

Δεν έχω να κάνω κάποιες ειδικές ανακοινώσεις. Το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας περιλαμβάνει δύο Υπουργικά Συμβούλια, με σημαντικά θέματα: Θέματα Εργασίας την Τετάρτη και θέματα Δικαιοσύνης την Πέμπτη.

Στο τέλος του επόμενου μήνα ή στις αρχές Φεβρουαρίου σχεδιάζεται σύνοδος Κορυφής στην ΕΕ. Θα είναι ένας πολύ σημαντικός μήνας, με σοβαρές διαπραγματεύσεις που θα κρίνουν και το μέλλον του ευρώ, αλλά και τη δική μας σχέση με την ευρωζώνη στο μέτρο που θα υπάρξει διαπραγμάτευση για το PSI και το νέο πρόγραμμα, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης.

Νομίζω, λοιπόν, ότι μπαίνουμε αμέσως μετά τις γιορτές, σε περίοδο πολύ σοβαρών εξελίξεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η λειτουργία της κυβέρνησης μέσα στις γιορτές. Δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα διάλειμμα. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά όλο αυτό το διάστημα των γιορτών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Διευκρινιστικά, γι` αυτό που είπατε για τη Διάσκεψη Κορυφής: Θα ασχοληθεί με θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος;

ΚΑΨΗΣ: Όχι, θα είναι γενικότερα θέματα, που όπως γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτά σε όλη την ευρωζώνη. Είναι περίοδος κρίσης, που αναφέρεται στο μέλλον μας. Δεν έχουμε καθόλου περιθώρια εφησυχασμού.

ΜΑΛΤΕΖΟΥ: Μια διευκρινιστική ερώτηση: Είπατε αρχές Ιανουαρίου θα είναι η Διάσκεψη Κορυφής;

ΚΑΨΗΣ: Η Διάσκεψη Κορυφής θα είναι τέλη Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου. Μπορεί να έχει οριστικοποιηθεί και να μην το γνωρίζω εγώ.

ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, η συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τους κ. Ταμβακάκη και Ράπανο είναι για το PSI;

ΚΑΨΗΣ: Όχι, δεν έχει ειδικό αντικείμενο. Είναι μια γενική ενημέρωση.

ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, για ποια θέματα;

ΚΑΨΗΣ: Είναι ανοιχτά θέματα, που έχουν σχέση με τις τράπεζες, είναι η διαπραγμάτευση του PSI, είναι τόσα πολλά ζητήματα που φαντάζομαι ότι θα συζητήσουν. Δεν έχει κάποια ειδική ατζέντα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω εάν προβληματίζουν τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση οι δηλώσεις υπουργών, όπως του κ. Λοβέρδου, που λέει ότι η χώρα καταρρέει και με Παπαδήμο.

ΚΑΨΗΣ: Εγώ δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο για τον κ. Λοβέρδο. Έχω να επισημάνω, όμως, ότι αυτή η κυβέρνηση σχηματίστηκε ακριβώς για να αντιμετωπίσει τα πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει αυτός ο τόπος. Από αυτό θα κριθεί και από αυτό θα κριθούν και οι υπουργοί, με το έργο τους, το οποίο οφείλουν να προωθήσουν. Δηλαδή, τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, που έχουμε μπροστά μας. Θα κριθούμε από το έργο μας, όχι από τα λόγια μας.

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Ήθελα κύριε Εκπρόσωπε να σας ρωτήσω, εάν προβληματίζουν τον κ. Παπαδήμο κάποιοι υπουργοί, οι οποίοι ασχολούνται με τα εσωκομματικά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εάν είναι πρόβλημα αυτό στην περαιτέρω ώθηση του κυβερνητικού έργου.

ΚΑΨΗΣ: Είναι μια περίοδος που, γνωρίζουμε ότι σε όλα τα κόμματα υπάρχουν σοβαρές διαδικασίες διαλόγου. Το βέβαιον είναι ότι όλοι οι υπουργοί θα πρέπει να είναι αφοσιωμένοι 100% στο έργο τους.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Παρόλα αυτά, συνεχίζεται κατά κάποιον τρόπο αυτή η εσωκομματική διαμάχη.

ΚΑΨΗΣ: Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο για τα εσωκομματικά των κομμάτων.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όχι, αλλά εφόσον θα υπάρξει υποψήφιος...

ΚΑΨΗΣ: Έχουμε πει ότι όλοι οι υπουργοί αξιολογούνται. Και όλοι οι υπουργοί θα πρέπει να είναι αφοσιωμένοι στο έργο τους. Αυτό είναι σαφές. Είμαστε σε περίοδο πάρα πολύ δύσκολη. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και αυτό είναι απολύτως σαφές στο μυαλό όλων μας. Φαντάζομαι και σε όλους τους υπουργούς.

ΚΩΒΑΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πιάνομαι από την τελευταία απάντησή σας, αλλά και κάτι που είπατε μόλις προ ολίγου. Οι υπουργοί θα αξιολογηθούν και θα κριθούν...

ΚΑΨΗΣ: Αξιολογούνται και κρίνονται. Δεν είναι διαδικασία που θα έρθει κάποια στιγμή. Είναι μια συνεχής διαδικασία. Αξιολογούμεθα όλοι. Και εγώ κρίνομαι.

ΚΩΒΑΙΟΣ: Όχι στη «νεκροψία», λοιπόν. Υπάρχει περίπτωση ο Πρωθυπουργός να παρέμβει αν το κρίνει αναγκαίο ή θεωρήσει ότι κάποιος υπουργός...

ΚΑΨΗΣ: Πρώτον, δεν δέχομαι τη «νεκροψία». Νομίζω ότι στόχος όλων μας είναι να πετύχουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε και η κυβέρνηση αυτή είναι αποφασισμένη να πετύχει. Και ασφαλώς, αν χρειαστεί ο Πρωθυπουργός να παρέμβει, θα παρέμβει. Δεν έχω καμία αμφιβολία.

ΜΠΕΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός λέει ότι δεν θα παρθούν νέα μέτρα. Ήδη, όμως, αυτή την εβδομάδα...

ΚΑΨΗΣ: Πότε το είπε αυτό ο Πρωθυπουργός;

ΜΠΕΚΑ: Μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό έλεγε, ότι δεν θα πάρουμε άλλα μέτρα. Ήδη, αυτή την εβδομάδα θα γίνει νέα περικοπή στις συντάξεις. Και μιλάμε για τις επικουρικές. Και αυτό είναι έργο της δικής σας κυβέρνησης, δηλαδή θα γίνει με την υπογραφή της δικής σας κυβέρνησης. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

ΚΑΨΗΣ: Είναι δύο ζητήματα: Το ένα είναι το ζήτημα των μέτρων, στο οποίο έχει αναφερθεί ο Πρωθυπουργός στην τελευταία ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Αλλά, περισσότερο - για να δούμε ότι ορισμένα ζητήματα δημιουργούνται χωρίς να υπάρχει λόγος - έχει αναφερθεί στις προγραμματικές δηλώσεις. Διαβάστε τις προγραμματικές δηλώσεις και θα δείτε ποια είναι η αναφορά για τα μέτρα. Είναι απόλυτα σαφής.

Τώρα, υπάρχει ένα δεύτερο ερώτημα σε σχέση με τις επικουρικές συντάξεις. Ξέρετε ότι έχουν βγει αναλογιστικές μελέτες. Γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στις επικουρικές συντάξεις. Έχει κάνει σχετικές δηλώσεις ο κ. Κουτρουμάνης. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να σώσει τις επικουρικές συντάξεις και να γίνουν, όσο το δυνατόν, μικρότερες περικοπές με την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων. Αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης. Σας επαναλαμβάνω, δείτε τις προγραμματικές δηλώσεις. Για περισσότερες λεπτομέρειες θα σας παρέπεμπα στον κ. Κουτρουμάνη.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Επειδή είπατε ότι θα παρέμβει, αν χρειαστεί, ο Πρωθυπουργός και ότι όλοι οι υπουργοί θα πρέπει να είναι 100% προσηλωμένοι στο έργο τους: Υπάρχει σκέψη όσοι υπουργοί κατέλθουν υποψήφιοι στην εσωκομματική διαδικασία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. - ήδη από τώρα, λέω, αν υπάρχει σκέψη- να μην είναι υπουργοί; Να αντικατασταθούν; Το ένα είναι αυτό και το δεύτερο, αν θα θέλατε να μας διευκρινίσετε αυτό που είπατε στην αρχή, ότι είναι πολύ κρίσιμη η περίοδος για το μέλλον και της ευρωζώνης και της χώρας μας, εδώ. Πιστεύετε ότι μπορεί να διαλυθεί η ευρωζώνη ή να βγει η χώρα εκτός ευρώ;

ΚΑΨΗΣ: Για το πρώτο, εξ όσων γνωρίζω, ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Να περιμένουμε και να δούμε τότε.

Το ότι είναι κρίσιμες οι διαδικασίες για την ευρωζώνη, δεν χρειάζεται να το πούμε εμείς. Παρακολουθείτε την επικαιρότητα και βλέπετε τι γίνεται. Αν θέλετε, στόχος μας είναι να αποτρέψουμε οποιοδήποτε ατύχημα. Και προφανέστατα ο βασικός στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τη θέση της χώρας μας στην ευρωζώνη.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Σε συνέχεια του ερωτήματος του κ. Μόσχοβα, αναφορικά με τους υπουργούς: Δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία, ωστόσο θα ξεκινήσει. Υποθέτω ότι ο κ. Παπαδήμος έχει σταθμίσει κάποιους παράγοντες. Θα καλέσει, λοιπόν, όσους υπουργούς, όσα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σ' αυτή την κυβέρνηση και είναι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ να φύγουν από την κυβέρνηση; Και το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω, αναφορικά με τις εκλογές, ο κ. Παπαδήμος γνωρίζει ποιο είναι το έργο της κυβέρνησης, γνωρίζει τις δυσκολίες και γνωρίζει πόσο χρόνο χρειάζεται για να υλοποιηθεί αυτό το έργο. Ο χρόνος που έχει προσδιοριστεί, τον φτάνει;

ΚΑΨΗΣ: Ποιος είναι ο χρόνος που έχει προσδιοριστεί;

KOYΤΡΑΣ: Η 19η Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με όλα τα κόμματα...

ΚΑΨΗΣ: Συν-πλην.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Συν-πλην κάποιες εβδομάδες, όπως λέει ο κ. Σαμαράς.

ΚΑΨΗΣ: Ανοίγουμε θέματα που - κοιτάξτε, πιστεύω ότι καλά κάνετε και τα ανοίγετε, κι εγώ στη θέση σας το ίδιο θα έκανα. Δεν σας παραδίδω μαθήματα, όμως, ανοίγουμε θέματα τα οποία είναι στην πραγματικότητα κλειστά. Υπάρχει μία συμφωνία των κομμάτων. Αυτή η συμφωνία τηρείται. Με βάση αυτή τη συμφωνία πηγαίνουμε, η οποία προσδιορίζεται από το βασικό της στοιχείο, που είναι η ολοκλήρωση του έργου. Αυτό το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί. Το πότε ακριβώς, θα φανεί στη συνέχεια. Προφανέστατα υπάρχει μία συμφωνία. Δεν αναιρείται αυτή η συμφωνία, η οποία όμως ορίζεται κατ' αρχάς από το έργο. Και αυτό θα ολοκληρωθεί. Εάν θα είναι 19 Φεβρουαρίου, λίγο αργότερα ή όχι, θα φανεί στην πορεία. Μην δημιουργούμε την αίσθηση ότι ξαφνικά έχει αλλάξει κάτι. Όχι, απλώς το έργο εμφανίζεται στην πορεία. Δεν ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί το PSI. Δεν ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Δεν θα σταματήσουμε την κυβέρνηση, προτού γίνουν αυτά τα πράγματα. Υπάρχει μια γενική εκτίμηση και με αυτή πηγαίνουμε. Εάν αλλάξει αυτό, θα αλλάξει και ο χρόνος της κυβέρνησης, αλλά μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας που είναι η ολοκλήρωση του έργου.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Και αναφορικά με το πρώτο σκέλος του ερωτήματός μου, αν θα καλέσει ο κ. Παπαδήμος, αν το έχει σκεφθεί...

ΚΑΨΗΣ: Δεν έχει τεθεί, αυτή τη στιγμή, ένα τέτοιο ζήτημα. Δεν έχει τεθεί. Το μόνο που είναι σαφές είναι ότι όλοι οι υπουργοί θα πρέπει να είναι 100% αφιερωμένοι στο έργο τους. Δεν υπάρχει περιθώριο υπουργών μερικής απασχόλησης. Είναι προφανές.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Με αφορμή τα όσα προείπαμε και με αφορμή τις σκοπιμότητες που βλέπουμε από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, νοιώθει ο Πρωθυπουργός μήπως ότι είναι όμηρος αυτών των κομματικών σκοπιμοτήτων;

ΚΑΨΗΣ: Ο Πρωθυπουργός - σας διαβεβαιώ- δεν νοιώθει καθόλου όμηρος. Είναι αποφασισμένος να προχωρήσει το έργο της κυβέρνησης με τη στήριξη και των τριών κομμάτων που ψήφισαν τις προγραμματικές δηλώσεις. Συγχωρήστε με που σας παραπέμπω συνέχεια στις προγραμματικές δηλώσεις, αλλά είναι γραμμένο στην «πέτρα». Αυτό ψήφισαν και τα τρία κόμματα. Και είναι, άρα, πολύ σημαντικό να το γνωρίζουμε και να ξέρουμε τι συνεπάγεται.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Με δεδομένο ότι ο κ. Ρέππας ουσιαστικά την Παρασκευή είπε ότι ο κύκλος της εφεδρείας έχει ολοκληρωθεί και άρα δεν τίθεται, τουλάχιστον σύμφωνα με τη δική του γνώμη, λόγος και αιτιολογία ώστε να παραταθεί αυτό το μέτρο, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση; Ο Πρωθυπουργός έχει εστιάσει κάπου την προσοχή του; Πώς θα αντιμετωπίσει την επιταγή της τρόικας να μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι με κάποιο τρόπο;

ΚΑΨΗΣ: Υπάρχει η δέσμευση να μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το 2015. Αυτή η δέσμευση μπορεί να εκπληρωθεί με πάρα πολλούς τρόπους. Τα έχουμε συζητήσει, τα γνωρίζετε. Και μόνο οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, πιθανότατα να επαρκούν. ΄Αρα, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάποιο θέμα που να απασχολεί την κυβέρνηση σε σχέση με το ζήτημα της εφεδρείας.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: ΄Ηθελα να ρωτήσω αν αρκεί η απλή πλειοψηφία για να περάσει ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης Παπαδήμου στη Βουλή ή το προαπαιτούμενο είναι η συμφωνία και των τριών κομμάτων, δηλαδή δεν θα αρκεί η απλή πλειοψηφία; Και ένα δεύτερο: Εάν η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι υπέρ της φημολογούμενης αύξησης στη ΔΕΗ κατά 12% έως 15% και εάν αυτό συνιστά αύξηση της φορολογίας.

ΚΑΨΗΣ: Ως προς τα μέτρα, θα σας παραπέμψω και πάλι στις προγραμματικές δηλώσεις και στο ότι στις προγραμματικές δηλώσεις περιγράφεται η συμφωνία των τριών κομμάτων να λάβουν όσα μέτρα χρειάζονται για να υλοποιηθεί το έργο της κυβέρνησης. Σχετικά με τη ΔΕΗ, υπάρχει το αίτημα της ΔΕΗ και υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΗ, υπουργείου και ΡΑΕ, με βασικό κριτήριο να προστατευθεί το εισόδημα των καταναλωτών, να προστατευθούν οι καταναλωτές από αδικαιολόγητες ή υπέρογκες αυξήσεις, αλλά βέβαια να προστατευθεί και η ΔΕΗ, η οποία έχει ένα μεγάλο δανειακό βάρος το οποίο θα πρέπει να συνεχίσει να ικανοποιεί.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Δύο πράγματα: Το πρώτο, μιλήσατε για το έργο της κυβέρνησης και ότι από αυτό θα κριθεί. Είναι ευχαριστημένος ο Πρωθυπουργός από το γεγονός ότι 45 μέρες μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης δεν έχει ψηφιστεί ούτε ένα νομοσχέδιο από τη Βουλή, παρά μόνο ο Προϋπολογισμός; Και το δεύτερο, σε συνέχεια των ερωτημάτων των συναδέλφων: Περιμένει, ενδεχομένως, κάποια παρέμβαση σαν μια κίνηση καλής θέλησης από τον κ. Παπανδρέου, ενδεχομένως και από τους άλλους αρχηγούς, ο Πρωθυπουργός, για να σταματήσουν οι αντεγκλήσεις μεταξύ υπουργών και εάν συζητήθηκε αυτό στη συνάντησή του την Παρασκευή με τον κ. Παπανδρέου.

ΚΑΨΗΣ: Το έργο της κυβέρνησης, μέχρι στιγμής, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Σας θυμίζω ότι η 6η δόση ήταν στον αέρα όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση. Και βέβαια, η ψήφιση του Προϋπολογισμού είναι πάρα πολύ σημαντική. Επιπροσθέτως, υπάρχει μια σειρά νομοσχεδίων, τα οποία θα έρθουν προς ψήφιση από τη Βουλή στο επόμενο διάστημα. Τώρα, ο Πρωθυπουργός δεν περιμένει τίποτα από κανέναν. Η κυβέρνηση αυτή, με τη στήριξη και των τριών κομμάτων, θα προχωρήσει το έργο της. Αυτό είναι δεδομένο.

ΣΕΓΚΟΣ: Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης, εκτός από τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό...

ΚΑΨΗΣ: Δεν υπάρχει ως ειδικό θέμα η μείωση των επικουρικών συντάξεων. Το θέμα του Υπουργικού Συμβουλίου της Τετάρτης είναι τα εργασιακά.

ΣΕΓΚΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν στη συνεδρίαση του μεθαυριανού Υπουργικού Συμβουλίου θα τεθεί θέμα κατώτατου μισθού.

ΚΑΨΗΣ: Εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, τέτοιο θέμα συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο. Θα συζητηθούν, συνολικά, τα εργασιακά. Για το θέμα του κατώτατου μισθού, νομίζω ότι έκανε σήμερα μία δήλωση ο κ. Κουτρουμάνης, στην οποία και σας παραπέμπω.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει εξασφαλισμένη την επόμενη δόση, που δεν είναι μια τυχαία δόση, το ύψος της είναι 89 δισ. ευρώ, ενόψει μάλιστα και της διάσκεψης κορυφής που μας είπατε ότι θα γίνει ...

ΚΑΨΗΣ: Είμαστε στις διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση αυτής της δόσης. Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι αυτή η δόση. Είναι κρίσιμες διαπραγματεύσεις και αυτές είναι σε εξέλιξη. Προφανώς, στόχος μας είναι να πετύχουμε και με τους καλύτερους δυνατούς όρους, αλλά θα πρέπει ίσως να αναλογιστούμε όλοι ότι είναι μια υπόθεση πάρα - πάρα πολύ σοβαρή η οποία και από την πλευρά των Ευρωπαίων αντιμετωπίζεται με εξαιρετική σοβαρότητα. Θα δώσουν 89 δισ. ευρώ και θα ανοίξουν ένα τεράστιο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας, το οποίο προφανώς προϋποθέτει κάποιους όρους που πρέπει να μπουν και από τις δύο πλευρές. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα που έχουμε, πραγματικά μπροστά μας, γιατί ειλικρινά πιστεύω ότι θα αλλάξει τους όρους λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Συγχωρήστε με που επιμένω, αλλά επειδή είναι κομβικός ο ρόλος αυτός του υπουργείου Οικονομικών. Εγώ θα εκλάβω ως δεδομένη την πρόθεση του κ. Βενιζέλου να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ . Έχει βολιδοσκοπήσει ο κ. Παπαδήμος κάποιον αντικαταστάτη του κ. Βενιζέλου;

ΚΑΨΗΣ: Προφανώς όχι. Δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα. Ο κ. Βενιζέλος είναι υπουργός Οικονομικών και κάνει το έργο του απόλυτα αφοσιωμένος. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΜΠΕΚΑ: Ως γνωστόν ο κ. Παπαδήμος είναι ένας τεχνοκράτης και δεν έχει προηγούμενη πολιτική εμπειρία. Έχει σκοπό να ακολουθήσει καριέρα Πρωθυπουργού στις επόμενες εκλογές;

ΚΑΨΗΣ: Θα διαφωνήσω με τον όρο «τεχνοκράτης». Ήταν κεντρικός τραπεζίτης και ο κεντρικός τραπεζίτης είναι κατ` εξοχήν συνδεδεμένος με την διαμόρφωση πολιτικών. Αυτό μερικές φορές τείνουμε να το ξεχάσουμε στην Ελλάδα. Έχει ασχοληθεί με την διαμόρφωση πολιτικών και αυτή τη στιγμή αυτό που έχει ανάγκη η χώρα μας είναι πολιτικές. Για «καριέρα» Πρωθυπουργού, δεν γνωρίζω. Πώς θα ακολουθήσει «καριέρα» Πρωθυπουργού; Είναι Πρωθυπουργός.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Ήθελα να ρωτήσω αν έχετε ενημέρωση, γιατί διαβάζουμε σήμερα στον Τύπο ότι εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών να γίνονται πλέον οι αγορές μέσω πιστωτικής κάρτας, ώστε να διασφαλίσει την καταβολή του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις. Είναι μία σκέψη; Είναι μία απόφαση;

ΚΑΨΗΣ: Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών έχουμε αναλάβει την υποχρέωση να παρουσιάσουμε ένα καινούργιο φορολογικό νομοσχέδιο. Αυτό θα γίνει και στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, είναι φυσικό να διατυπώνονται μια σειρά από προτάσεις, σκέψεις και ιδέες. Δεν υπάρχει τίποτε αποφασισμένο αυτή τη στιγμή. Θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένα όταν έρθει η ώρα του..

ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού αυτής της κυβέρνησης πριν από τα οποιαδήποτε μέτρα. Και όσον αφορά για τα μέτρα ο κ. Βενιζέλος είχε επιβεβαιώσει ότι δεν θα παρθούν κάποια καινούργια μέτρα εκτός από το πολυνομοσχέδιο του Ιουνίου. Εσείς λέτε τώρα ότι θα παρθούν κάποια μέτρα. Που είμαστε;

ΚΑΨΗΣ: Θέμα ανασχηματισμού δεν υπάρχει. Όσον αφορά τα μέτρα , έχω αναφερθεί πάρα πολλές φορές. Σας επαναλαμβάνω, ότι μπορείτε να ανατρέξετε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης όπου αναφέρονται μια σειρά μέτρων. Και προφανώς οποιαδήποτε άλλα μέτρα χρειαστούν για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και αυτά θα πρέπει να τα λάβει αυτή η κυβέρνηση. Ο κ. Βενιζέλος ήταν σαφής σε αυτά που είπε. Είπε ότι θα πρέπει να ληφθούν με την υποστήριξη και των τριών κομμάτων. Δεν είπε ότι δεν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα. Είπε ότι τα όποια μέτρα θα πρέπει να έχουν την υποστήριξη και των τριών κομμάτων. Αυτή η κυβέρνηση όπως γνωρίζετε έχει την υποστήριξη των τριών κομμάτων.

Σας ευχαριστώ. --1427249692-1328884378-1324332745=:32385--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 19 December 2011 - 22:11:19 UTC