Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Flash 9.61 Interactive: News in Greek, 99-02-25

Miscellaneous News from Greece Directory - Previous Article - Next Article

From: Flash 9.61 Interactive <http://www.flash.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσγειώθηκε στην Ελευσίνα το Φάλκον από το Ναϊρόμπι
  • [02] Η Αγκυρα επαναφέρει τη βίζα για τους Ελληνες

  • [01] Προσγειώθηκε στην Ελευσίνα το Φάλκον από το Ναϊρόμπι

    25/2/1999 10:20:30 μμ

    Στο Ανατολικό Αεροδρόμιο είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας, είχαν σπεύσει πολίτες για την υποδοχή του ταγματάρχη της ΕΥΠ, μέχρι και συγκρότημα Ποντίων. Τελικώς το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Ελευσίνα στις 22.08 της Πέμπτης.

    Οι τέσσερις έγκλειστοι της ελληνικής πρεσβείας - οι τρεις συντρόφισες του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και ο ταγματάρχης Σάββας Καλεντερίδης - και μαζί τους ο πρέσβης Γιώργος Κωστούλας βρίσκονται στην Ελλάδα.

    Το αεροπλάνο που τους μετέφερε προσγειώθηκε στην Ελευσίνα και όλη η επιχείρηση που είχε στηθεί στο ανατολικό αεροδρόμιο είχε ως σκοπό την παραπλάνηση όλων όσων συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο.

    Στο Ελληνικό είχαν σπεύσει μέχρι και πομπές αυτοκινήτων για τη μεταφορά των επιβατών του Φάλκον καθώς και επίσημοι για την υποδοχή τους. Ωστόσο ενώ το Φάλκον πετούσε επάνω από την Αίγινα, έλαβε εντολή να προσγειωθεί στην Αιγινα.

    Μόλις το αεροπλάνο μπήκε στον ελληνικό εναέριο χώρο, τέθηκε υπό την επιτήρηση μαχητικού αεροσκάφους της πολεμικής αεροπορίας.

    Οπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Τύπου Ν. Αθανασάκης, η επιλογή της Ελευσίνας έγινε για λόγους ασφαλείας. "Ολοι οι επιβάτες θα πάνε στα σπίτια τους για να ξεκουραστούν" είπε ο κ. Αθανασάκης...

    Τον συντονισμό της επιχείρησης απεγκλωβισμού έχει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος μετέβη χθες το βράδυ στην Κένυα με γαλλικό Φάλκον που, θα φέρει εδώ και τους τέσσερις ομήρους και κύριους μάρτυρες των όσων δραματικών έγιναν στο Ναϊρόμπι πριν από δέκα ημέρες.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, οι ελληνικές αρχές ήρθαν σε επαφή με τις αρχές της Κένυας, εξασφάλισαν τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα, αλλά και την παρουσία ευρωπαίων διπλωματών. Το κονβόϊ ξεκίνησε από την ελληνική πρεσβεία και με μεγάλη ταχύτητα έφτασε σε λίγα λεπτά στο αεροδρόμιο. Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επιτυχία της επιχείρησης.

    "Mετα από πολύωρες διαπραγματεύσεις διαπιστώσαμε πως υπήρξαν οι προϋποθέσεις για την ασφαλή μεταφορά όλων από την Κένυα" δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    "Κλείνει μία επιμέρους υπόθεση στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων..."

    [02] Η Αγκυρα επαναφέρει τη βίζα για τους Ελληνες

    25/2/1999 9:01:29 μμ

    Εξοργιστική προπαγάνδρα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, επανέρχεται θέμα χορήγησης βίζας σε όσους επισκέπτονται την Τουρκία

    «Καμία χώρα και κανένας λαός δεν πρέπει να στηρίξει τη τρομοκρατική οργάνωση PKK η οποία με τις ενέργειές της έχει αποδείξει ότι είναι μια αιματηρή τρομοκρατική οργάνωση.»

    Αυτό αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη σημερινή πεντάωρη συνεδρίασή του, τη πρώτη μετά τη σύλληψη Οτσαλάν το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας. Στην ανακοίνωση εκφράζεται ακόμη ικανοποίηση για τη σύλληψη του κούρδου ηγέτη ενώ σε ότι αφορά στη δικαστική φάση του ζητήματος, υπογραμμίζεται ότι στη παρούσα φάση το ζήτημα αφορά τη τουρκική δικαιοσύνη και ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η δίκη θα είναι δίκαιη. Στην ανακοίνωση πάντως δεν αναφερεται τίποτε σχετικό με τα όσα μετέδιδαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για προειδοποίηση προς την Ελλάδα. Τέλος στην ανακοίνωση καλούνται για πολλοστή φορά οι αντάρτες του PKK να παραδοθούν στη Δικαιοσύνη.

    Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα ΧΟΥΡΙΕΤ αναφέρει ότι η Αγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο επαναφοράς της βίας για τους έλληνες επισκέπτες. Όπως μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο ΕΝ ΤΙ ΒΙ το κατηγορητήριο που θα απαγγελθεί στον Οτσαλάν θα είναι έτοιμο σε 45 ημέρες, δηλαδή γύρω στις 10 Απριλίου, ενώ η δίκη του κούρδου ηγέτη θα αρχίσει στο Ιμραλί όπου κρατείται. Ανοικτό παραμένει μέχρι στιγμής το ενδεχόμενο μετάβασης στο νησί δυο δικηγόρων του κούρδου ηγέτη μετά τις χθεσινές δηλώσεις Ετζεβίτ, ότι είναι ελεύθεροι να το πράξουν. Νωρίτερα σήμερα ο γενικός εισαγγελέας της Τουρκίας ζήτησε να αποκλεισθεί από τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου του φιλοκουρδικό κόμμα ΧΑΝΤΕΠ. Η Τουρκία πάντως συνεχίζει παντοιοτρόπως τη προπαγάνδα της και σήμερα ο τουρκικός τύπος δημοσιεύσει νέες δήθεν ομολογίες του κούρδου ηγέτη σύμφωνα με τις οποίες το PKK είχε υποστήριξη από την Ελλάδα τη Γερμανία, το Ιράν και τη Συρία, όχι όμως από κρατικούς φορείς αλλά από ιδιώτες.


    Miscellaneous News from Greece Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rador2html v2.02 run on Thursday, 25 February 1999 - 20:30:56 UTC