Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS (23/11/1995)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency (ELOT 928) Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 23 Νοεμβρίου 1995

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


PERIEXOMENA

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΙΑΡΚΩΣ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [02] Τ.ΧΥΤΗΡΗΣ: "ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ"

  • [03] Γ.ΝΙΩΤΗΣ: Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΕΝΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ

  • [04] ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Μ.ΕΒΕΡΤ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

  • [05] ΒΟΛΕΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΤΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

  • [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

  • [07] Κ.ΜΠΙΚΑΣ:ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ Τ.ΤΣΙΛΕΡ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

  • [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Κ.ΜΠΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

  • [09] ΠΟΛΙΚΟ ΨΥΧΟΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ

  • [10] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [11] ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

  • [12] H EΡΤ ΘΑ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ Σ.Α.Ε.

  • [13] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΩΛ ΣΟΥΛΙΚΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΣΑΕ

  • [14] ΣΕΙΡΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

  • [16] ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΗΝ Ν.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

  • [17] "ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

  • [18] Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ:Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΪΤΟΝ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

  • [19] ΨΗΦΙΣΜΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΟΜΟΦΩΝΑ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

  • [20] ME ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ LAND ROVER Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ENANTION TΟΥ ΡΚΚ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΙΑΡΚΩΣ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Διαρκή βελτίωση παρουσιάζει η υγεία του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου ενώ το ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του τακτικού ιατρικού συμβουλίου αναφέρει: "η γενική κατάσταση του πρωθυπουργού παρουσίασε και κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο βελτίωση. Η προσπάθεια apos}mdes^r του από τον αναπνευστήρα συνεχίζεται ομαλά, χωρίς προβλήματα".

    [02] Τ.ΧΥΤΗΡΗΣ: "ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ"

    "Δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης του πρωθυπουργού. Πρωθυπουργός της χώρας εξακολουθεί να είναι ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου". Αυτό επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τηλέμαχος Χυτήρης.

    Ο κ. Χυτήρης επεσήμανε την σημασία της ανάκαμψης και της σταθεροποίησης στο χώρο του χρηματιστηρίου η οποία, όπως είπε, προφανώς οφείλεται και στη βελτίωση της υγείας και του πρωθυπουργού. Πρόσθεσε δε ότι για την κατάσταση της οικονομίας ο ίδιος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος για τη δραχμή και καμία ελπίδα για τους κερδοσκόπους.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με δηλώσεις στελεχών του κινήματος ο Χυτήρης τόνισε ότι τα στελέχη είναι ενωμένα και στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στο θέμα της εκπροσώπησης της χώρας στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση "θα σεβαστούμε τους θεσμούς και πάνω από όλα το σύνταγμα", διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί όπως πρέπει.

    [03] Γ.ΝΙΩΤΗΣ: Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΕΝΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Η καταγωγή τους ενώνει τους απανταχού Έλληνες, τόνισε σε σημερινή συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη, ενοποιεί του ιδρυτικού συνεδρίου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα απόδημων Ελλήνων, Γρηγόρης Νιώτης, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα την πίστη ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις για τη διευκόλυνση του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων Ελλήνων.

    "Η σύνδεση των ανθρωποδικτύων του Ελληνισμού γίνεται με βάση την καταγωγή και όχι την υπηκοότητα και το εκλογικό βιβλιάριο" υπογράμμισε ο κ.Νιώτης,. Αυτή η προσπάθεια οργάνωσης, όμως, του απόδημου Ελληνισμού, όπως διευκρίνισε στη συνέχεια, "δεν αποκλείει λ.χ. στο υπουργείο Εσωτερικών να κάνει σύντομα ανακοινώσεις για τη διευκόλυνση των εκλογικών δικαιωμάτων των αποδήμων", ενώ εξέφρασε την πίστη ότι "πολύ σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις σε σχέση με την δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος λ.χ. με επιστολική ψήφο, ιδιαίτερα από τους εν Ευρώπη απόδημους".

    Ως μέτρο επίτευξης μιας επιτυχημένης σύνδεσης των ελληνικών ανθρωποδικτύων ο κ.Νιώτης υπέδειξε μια "ειλικρινή, σοβαρή και βασισμένη σε ένα πνεύμα πρακτικό και αποτελεσματικό και χωρίς μεγαλοφωνίες προσέγγιση των αποδήμων", τους οποίους εξήρε για την ανιδιοτέλεια και το ενδιαφέρον τους για την γενέτειρά τους.

    Μήνυμα ενότητας απηύθυνε στο πλαίσιο της συνέντευξης και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Νίκος Δημάδης, ο οποίος τόνισε τον μεγάλο aqihl| των ομογενειακών οργανώσεων που ενώνονται μέσω του ΣΑΕ, καθώς και το μήνυμα συνεργασίας που μεταδίδει η ύπαρξη της διακομματικής επιτροπής για θέματα αποδήμου Ελληνισμού εδώ και 1,5 χρόνο σε πνεύμα υποδειγματικής σύμπνοιας. Πνεύμα, που όπως σημείωσε, "δείχνει πως βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο".

    Το μεγαλύτερο, δε, συγκριτικό πλεονέκτημα για την ορθότερη δυνατή πληροφόρηση της διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με την ιστορική αυτή σύγκληση του απανταχού Ελληνισμού, σύμφωνα με τον κ.Δημάδη, αποτελεί η παγκόσμια και καλά εδραιωμένη ελληνική διασπορά.

    Τέλος, στο πλαίσιο του ιδρυτικού συμβουλίου του ΣΑΕ, όπως είπε ο κ.Νιώτης, πρόκειται επίσης να γίνει παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων της ηλεκτρονικής διασύνδεσης του απανταχού Ελληνισμού μέσω του ειδικού ηλεκτρονικού αρχείου που έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία.

    [04] ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Μ.ΕΒΕΡΤ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μ.Εβερτ αρχίζει απο αύριο τριήμερη περιοδεία στο νομό Εβρου, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας που εγκαινίασε.

    Ο κ.Εβερτ θα φθάσει αύριο το βράδυ στην Αλεξανδρούπολη και θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων της περιοχής, ενώ αργά το βράδι θα παρακαθήσει σε δείπνο, που παραθέτει πρός τιμήν του η νομαρχιακή επιτροπή του κόμματος.

    Το Σάββατο,ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μεταβεί στον Κυπρίνο, κοντά στο τριεθνές συνοριακό σημείο, όπου θα επισκεφθεί την κοινότητα και θα ενημερωθεί για τα προβλήματα των κατοίκων της ακριτικής περιοχής. Στη συνέχεια θα μεταβεί διαδοχικά στην Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και το Σουφλί και θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων.

    Την Κυριακή το πρωί θα εκκλησιαστεί στον μητροπολιτικό ναό της Αλεξανδρούπολης και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Μητροπολίτη κ.Ανθιμο. Αμέσως μετά θα παραστεί σε εκδήλωση που πραγματοποιεί στην Αλεξανδρούπολη αθηναϊκή απογευματινή εφημερίδα. Το βράδυ θα αναχωρήσει επιστρέφοντας στην Αθήνα.

    [05] ΒΟΛΕΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΤΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

    Βολές εξαπέλυσε σήμερα ο βουλευτής Θ.Πάγκαλος εναντίον του υπουργού Εξωτερικών Καρ.Παπούλια, κατα τη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο κ.Πάγκαλος κατηγόρησε τον υπουργό ότι απουσιάζει απο τη συνεδρίαση της επιτροπής και τόνισε πώς "μονίμως είναι απών απο το Κοινοβούλιο, αν και οποιαδήποτε άλλη ενασχόληση δεν είναι σοβαρότερη απο την παρουσία του στη Βουλή, η οποία τον στηρίζει, εαν βεβαίως είναι ικανός, αλλιώς τον ανατρέπει."

    Την παρουσία του κ.Παπούλια ζήτησε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Παν.Χατζηνικολάου.

    Η επιτροπή επρόκειτο να συζητήσει τις σχέσεις της Ekk\dor με την Τουρκία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά δεν έγινε ενημέρωση των μελών της απο τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ.Ρωμαίο, επειδή η συνεδρίαση διεκόπη αιφνιδιαστικά λόγω ονομαστικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Πάντως, απο το ΠΑΣΟΚ και ο βουλευτής Ιωαν.Καψής διεφώνησε με το γεγονός ότι ορίστηκε εισηγητής στην Επιτροπή ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Χ.Ροκόφυλλος.

    [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

    Την Ξάνθη θα επισκεφτεί την προσεχή Τρίτη 28 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, και θα μιλήσει το απόγευμα σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο δημοτικό αμφιθέατρο.

    Την επομένη ο κ Κωνσταντόπουλος, θα επισκεφτεί την Κομοτηνή.

    [07] Κ.ΜΠΙΚΑΣ:ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ Τ.ΤΣΙΛΕΡ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

    Δεν χρειάζεται και δεν είναι αναγκαία η πρόσκληση της πρωθυπουργού της Τουρκίας Τανσου Τσιλέρ στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου.

    Αυτά, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μπίκας, είναι η θέση της Ελλάδας στο πλαίσιο των σχέσεων Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και στο πλαίσιο των υφιστάμενων διαδικασιών. Και υπενθύμισε ότι τη θέση αυτή είχε εκφράσει και ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου στο τελευταίο συμβούλιο κορυφής των Καννών.

    Την επισήμανση αυτή έκανε ο κ.Μπίκας με αφορμή σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο να προσκληθεί η κ.Τσιλέρ στη σύνοδο κορυφής.

    Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενος στη συνάντηση στη Πέτερσμπουργκ των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας, Βρετανίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Τουρκίας, υπογράμμισε ότι: "Υπάρχουν κοινοτικές διαδικασίες στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας και πιστεύουμε ότι μέσα σε αυτό πρέπει να κινούνται οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες. Δεν χρειάζεται, πρόσθεσε, να υπάρχουν τέτοιες συναντήσεις. Είναι ένα θεσμικό θέμα με ιδιαίτερη σοβαρότητα. Νομίζω, τόνισε, ότι γύρω από τη θέση μας αυτή συσπειρώνεται μια ομάδα κρατών.

    Να σημειωθεί ότι ο μέχρι σήμερα γενικός γραμματέας Κοινοτικών Υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών, Αθανάσιος Θεοδωράκης αναλαμβάνει από 1ης Δεκεμβρίου 1995 αναπληρωτής γενικός διευθυντής στη 8η γενική διεύθυνση για θέματα Ανάπτυξης που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

    [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Κ.ΜΠΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    "Ανοιχτούς ιαύλους επικοινωνίας" τηρεί η Ελλάδα με τις εμπλεκόμενες χώρες στην κρίση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κων.Μπίκας. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ.Μπίκας τόνισε πώς "οι επικοινωνίες αυτές θα συνεχισθούν και θα ενταθούν στην περίοδο της ειρήνης".

    Η Ελλάδα, είπε, τήρησε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας σε όλη τη διάρκεια της κρίσης και έπαιξε εποικοδομητικό ρόλο. Είναι γνωστή η πολιτική της Ελλάδας για τα Βαλκάνια η οποία είναι πολιτική ειρήνης, συνεργασίας, ασφάλειας και ανάπτυξης για όλους τους βαλκανικούς λαούς."

    [09] ΠΟΛΙΚΟ ΨΥΧΟΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ

    Τσουχτερό κρύο επικρατεί από το πρωί στη Βόρειο Ελλάδα καθώς σημειώθηκε και νέα πτώση της θερμοκρασίας παρά τη συνεχιζόμενη ηλιοφάνεια.

    Στις επτά το πρωί, τα θερμόμετρα έδειχναν -10 βαθμούς Κελσίου στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, -8 βαθμούς στην Καστοριά, -5 βαθμούς στις Σέρρες και στην Αλεξανδρούπολη ενώ στη Θεσσαλονίκη η μικρότερη θερμοκρασία κυμάνθηκε στους -4 βαθμούς Κελσίου.

    [10] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Με επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας στην οποία θα χοροστατήσει ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κκ Παντελεήμων ο Β΄ θα αρχίσει την Κυριακή στις 26 Νοεμβρίου ο εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης. Θα ακολουθήσει χαιρετισμός του νομάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλου ενώ η εκδηλώσεις του εορτασμού θα συνεχιστούν στο χώρο του μνημείου Εθνικής Αντίστασης με ομιλία εκπροσώπου αντιστασιακής οργάνωσης και καταθέσεις στεφάνων από υπουργούς, τον στρατηγό διοικητή του Γ΄σώματος στρατού, τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το νομάρχη και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης καθώς και από εκπροσώπους κομμάτων και αντιστασιακών οργανώσεων.

    [11] ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

    ''Το ελληνικό παπούτσι έχει βελτιωθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και γιαυτό ανταγωνίζεται στις διεθνείς αγορές, χώρες που έχουν παράδοση στο συγκεκριμένο κλάδο. Δυστυχώς όμως η μείωση των δασμών ένεκα της Ευρωπαϊκής ενοποίησης συντέλεσε ώστε να αυξηθούν οι εισαγωγές παπουτσιών στην Ελλάδα, τόσο από Ευρωπαϊκές χώρες όσο και από τρίτες χώρες μέσω ορισμένων εταίρων μας''.

    Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνικής και Βιομηχανικής Υποδηματοποιίας Θεσσαλονίκης, Γιώργος Χρηστάκος, με την ευκαιρία του 8ου Μακεδονικού Σαλονιού Δέρματος, (Leather Moda Fair) που θα λειτουργήσει από τις 25 έως τις 27 Νοεμβρίου στα peq_pteqa 4 και 5 της HELEXPO.

    O κ Χρηστάκος είπε ακόμη πως εξαιτίας της πολιτικής της σκληρής δραχμής, το 1994 υπήρξε μία πτώση των εξαγωγών των ελληνικών παπουτσιών από 5.000.000 περίπου το 1993 σε 4.900.000 ζευγάρια κατά την περσινή χρονιά, γεγονός που οφείλεται κατά την άποψή του, στο ότι οι ανταγωνιστικές μας στον κλάδο αυτόν χώρες, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία διατηρούν τα νομίσματά τους σε μία ρευστότητα. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πτώση των εξαγωγών ελληνικών παπουτσιών επήλθε μετά από μία ανοδική πορεία που παρουσίασαν κατά τη διετία 1991-1993.

    Ο πρόεδρος του Σ.Β.Β.Υ.Θ. επισήμανε πως οι Έλληνες βιοτέχνες και βιομήχανοι παπουτσιών, μετά τη μεγάλη αύξηση εισαγωγής παπουτσιών, που πέρσι έφτασε τα 28.000.000 ζευγάρια, έναντι 18.000.000 στις αρχές της δεκαετίας, πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους πλέον κυρίως στις Ευρωπαϊκές αγορές. Διαφορετικά αν αρκεστούν μόνο στην ελληνική αγορά θα αντιμετωπίσουν σε λίγα χρόνια σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των επιχειρήσεών τους.

    [12] H EΡΤ ΘΑ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ Σ.Α.Ε.

    Η ΕΡΤ θα μεταδόσει δορυφορικά την πανηγυρική έναρξη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμου την 3η Δεκεμβρίου 1995 στις ΗΠΑ και Καναδά.

    Η δορυφορική μεταφορά του προγράμματος θα γίνει μέσω του δορυφόρου COLUMBIA και η καλωδιακή διανομή του προγράμματος στις ΗΠΑ θα γίνει μέσω του καλωδιακού δικτύου INTERNATIONAL CHANNEL NETWORK (ICN).

    H κάλυψη των εκδηλώσεων της 3ης Δεκεμβρίου (4,5 ώρες συνολικός χρόνος εκπομπής) θα γίνει από την ΕΡΤ και θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ-3 και δορυφορικά στην Κύπρο, Ευρώπη, Βόρειο Αφρική, Ν.Α.Ασία, πρώην Σοβιετική Ενωση.

    Το κόστος μεταφοράς και καλωδιακής μετάδοσης στις ΗΠΑ και Καναδά είναι προσφορά της COLUMBIA και του ICN.

    [13] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΩΛ ΣΟΥΛΙΚΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Τον Πωλ Σουλικιά, απόδημο Έλληνα ζωγράφο που εργάστηκε και αναγνωρίστηκε στον Καναδά, παρουσιάζει το Πολιτιστικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος της Εθνικής Τράπεζας σε έκθεση που διοργανώνει από 1 έως 17 Δεκεμβρίου με την ευκαιρία του Πανελλήνιου Συνεδρίου Απόδημου Ελληνισμού που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

    Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασε ήδη μία έκθεση με έργα του Πωλ Σουλικιά στην Αθήνα ενώ βασικά χαρακτηριστικά των έργων του είναι το χρώμα, ο εσωτερικός χαρακτήρας, η ποιητική αναγωγή του θέματος, η καλλιτεχνική απόδοση και η ανάδειξη της φύσης.

    Ο Πωλ Σουλικιάς έφυγε για τον Καναδά το 1959, μετά από πολυετείς σπουδές ζωγραφικής στην Αθήνα. Το 1965 p^qe το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό ζωγραφικής για Νεοκαναδούς και το ίδιο έτος τιμήθηκε από το Δήμο του Μόντρεαλ. Ακολούθησαν πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο Μόντρεαλ, στην Οττάβα, το Τορόντο, το Βανκούβερ, τη Νέα Υόρκη, το Σικούτιμι, το Κεμπέκ, τη Μασαχουσέτη και την Αθήνα.

    [14] ΣΕΙΡΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Σειρά διαλέξεων πολιτιστικού περιεχομενου με θέμα την Ελλάδα και ομιλητές καθηγητές πανεπιστημίων της Σορβόνης και του Στρασβούργου, άρχισε στο Παρίσι, στους χωρους του κολλεγίου "Louis Pasteur".

    Χθες πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η πρώτη διάλεξη με θέμα "Η αρχαιολογία του ονείρου- Ανακάλυψη ενός πολιτισμού". Ομιλητής της διάλεξης ήταν ο καθηγητής πανεπιστημίου της Σορβόνης κ.Alexandre Farnoux.

    Οι πεντε ακόμη διαλέξεις που θα ακολουθήσουν είναι: "Ο φιλόσοφος απέναντι στην αθηναϊκή Δημοκρατια" με ομιλητή τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Σορβόνης Y.J.Harder στις 15 Δεκεμβρίου. "Ο Περικλής και ο αιώνας του", "Eλληνικοί μύθοι", "Η σύγχρονη Ελλάδα και οι συγγραφείς της", είναι τα θεματα των διαλέξεων που θα δοθούν στις 12 Ιανουαρίου, 12 Φεβρουαρίου και στις 8 Μαρτίου 1996 αντίστοιχα, και ομιλητές τους καθηγητές του πανεπιστημίου Στρασβούργου E.Levy, Μ.Laurot και την αντιπρόεδρο της Ενωσης Ελληνογαλλικής Φιλίας του Στρασβουργου L.Farnoux.

    Ο κύκλος των διαλέξεων θα ολοκληρωθεί στις 22 Μαρτίου 1996 με τους καθηγητές του Κολλεγίου Louis Pasteur, S.Beuve, E.Jacquot, R.Kohler Harder, οι οποίοι θα αναπτύξουν το θέμα "Το σώμα στην αρχαιότητα: Τα γυμνάσιο και οι Ολυμπιακοί αγώνες, η Ιατρική, η καλλιτεχνική παιδεία, χορός και τραγουδι".

    Οι διαλέξεις απευθύνονται κυρίως στους νέους με στόχο την ευαισθητοποίηση και τη διεύρυνση των γνώσεών τους στην αρχαία και σύγχρονη ελληνική πολιτιστική κολτούρα της Ελλαδας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

    Την πρώτη επίσημη εμφάνιση μετά από την εναντίον του δολοφονική απόπειρα στις 3 Οκτωβρίου έκανε σήμερα ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόρωφ ο οποίος δέχθηκε τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Γουϊλιαμ Πέρι που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια.

    Η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων σε στιγμιότυπα από την σύντομη συνάντηση των δύο ανδρών, η οποία πραγματοποιήθηκε στην οικία του Προέδρου Γκλιγκόρωφ, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Στέβο Τσερβένκοφσκι έδειξε τον Πρόεδρο με εμφανή τα σημάδια από την πρόσφατη δολοφονική απόπειρα να φέρει επίδεσμο στο τραυματισμένο μάτι του.

    Ο Αμερικανός υπουργός έφτασε στα Σκόπια το lesgl]qi μαζί με τους ομολόγους του υπουργούς των χωρών οι οποίες έχουν στρατιωτικούς παρατηρητές στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία στο πλαίσιο των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ. Οι υπουργοί είχαν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής Στόγιαν Αντοφ, τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και τον ομόλογό τους Μπλάγκοε Χατζίνσκι ενώ αναμένεται να επισκεφθούν και τους στρατιώτες των χωρών τους στην ΠΓΔΜ.

    Ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός σε σχόλιό του, αφού επισήμανε ότι είναι η δεύτερη μέσα στο 1995 επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας στα Σκόπια και πραγματοποιείται μόλις μιά εβδομάδα μετά από την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ "Σύμπραξη για την Ειρήνη" τονίζει ότι ένα από τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι και πρακτικά ζητήματα που σχετίζονται με την ένταξη της ΠΓΔΜ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες ο σταθμός θα εξεταστεί επίσης και το θέμα της άρσης της απαγόρευσης αγοράς όπλων από τις πρώην Γιουγκοσλαβικές Δημοκρατίες συμπεριλαμβανομένης και της ΠΓΔΜ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αρχικό πρόγραμμα του κ. Πέρι προεβλέπετο να επισκεφθεί μόνο τους αμερικανούς στρατιώτες που συμμετέχουν στη δύναμη του ΟΗΕ. Σε σχόλιο του ο σταθμός τόνισε ότι η συμπερίληψη στο πρόγραμμά του συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία της χώρας καθώς και η παρουσία των άλλων υπουργών "δίδει μιά νέα διάσταση στην επίσκεψη αυτή".

    Δεν έχει διευκρινιστεί εάν η συνάντηση του κ. Γκλιγκόρωφ με τον αμερικανό υπουργό σημαίνει ότι ο κ. Γκλιγκόρωφ επανήλθε στα προεδρικά καθήκοντα τα οποία από την επομένη της απόπειρας και μετά την διαπίστωση από τους γιατρούς της αδυναμίας εκτελέσεως τους ασκούσε ο Πρόεδρος της Βουλής Στόγιαν Αντοφ.

    [16] ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΗΝ Ν.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Την απόφαση που αναστέλλει όλες τις οικονομικές κυρώσεις που είχε εφαρμόσει η Διεθνής Κοινότητα απέναντι στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας πριν από 43 μήνες, ψήφισε αργά χθες βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η απόφαση για την αναστολή των κυρώσεων ψηφίστηκε με 15 ομόφωνες ψήφους, ενώ η απόφαση για την οριστική πλέον άρση του εμπάργκο θα ληφθεί 10 ημέρες μετά την διεξαγωγή των εκλογών στην Βοσνία. Όμως η χθεσινή απόφαση (με αριθμό έγκρισης 1022) ουσιαστικά επιτρέπει πλέον στην Γιουγκοσλαβία την οικονομική συνεργασία με τις χώρες των Ηνωμένων Εθνών, την εισαγωγή πετρελαίου και καυσίμων και την απελευθέρωση όλων των κεφαλαίων της Γιουγκοσλαβίας στο εξωτερικό.

    Σύσσωμος ο πολιτικός και οικονομικός κόσμος της Γιουγκοσλαβίας χαιρέτησε σήμερα την απόφαση αυτή, η οποία αποτελεί για την οικονομία της χώρας την έναρξη μίας νέας πορείας ύστερα από τρισήμισι χρόνια οικονομικού αποκλεισμού.

    Ταυτόχρονα με την απόφαση αυτή το Συμβούλιο Asvake_ar των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε και την απόφαση που αίρει το εμπάργκο των όπλων σε όλες τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η δεύτερη αυτή απόφαση πάρθηκε με 14 ψήφους υπέρ και 1 ουδέτερη ψήφο από την πλευρά της Ρωσίας.

    [17] "ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

    "Τεράστιες είναι οι προοπτικές που διανοίγονται για την οικονομική και εμπορική συνεργασία με την Ελλάδα ,μετά την άρση των κυρώσεων" υπογραμμίζει ο γεννικός πρόξενος της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας στη Θεσσαλονίκη Ράϊκο Ρίστιτς.

    Μιλώντας σήμερα στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επεσήμανε ότι ,ήδη μέσα στο Δεκέμβριο θα γίνουν δύο συναντήσεις μεταξύ Ελλάδος και Γιουγκοσλαβίας, κατα τις οποίες θα συζητηθούν ενδιαφέροντα θέματα, που θα αποβλέπουν την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    "Η πρώτη συνάντηση είναι το συνέδριο Ελλήνων και Σέρβων επιχειρηματιών, που θα πραγματοποιηθεί 14 και 15 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Η συνάντηση αυτή είχε προγραμματιστεί, αλλά τώρα, μετά την άρση των κυρώσεων θα λάβει χαρακτήρα διακρατικού επιπέδου.

    Η δεύτερη συνάντηση θα γίνει στην Αθήνα, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, που θα συζητήσει το θέμα της υπογραφής νέας συμφωνίας για την ελεύθερη ζώνη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Η συμφωνία που υπήρχε έληξε και η Γιουγκοσλαβία προτείνει την υπογραφή νέας, πανομοιότυπης με την πρώτη, η οποία να έχει χρονική διάρκεια 50 χρόνων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής θα υπάρχει αντίστοιχη ελεύθερη ζώνη για την Ελλάδα, σε λιμάνι του Δούναβη."

    Ο γενικός πρόξενος της Γιουγκοσλαβίας τόνισε επίσης ότι οι δύο χώρες είναι έτοιμες να αναπτύξουν τις εμπορικές τους σχέσεις στον τομέα της βαριάς βιομηχανίας εκ μέρους της Γιουγκοσλαβίας και στον τομέα των τροφίμων, των φρούτων και των μεταποιημένων προϊόντων απο την πλευρά της Ελλάδας.

    "Εχουμε βαριά βιομηχανία, η οποία μπορεί να παρουσίασε κάμψη στην παραγωγή της τα προηγούμενα χρόνια, αλλά παραμένει σημαντική και μπορεί να αποδώσει. Εχουμε, ακόμη, καλή κτηνοτροφία και προμηθεύαμε την Ελλάδα με κρέατα και τυροκομικά. Αντίθετα,το κυριότερο προϊόν που παίρναμε απο την Ελλάδα ήταν τα φρούτα, οι κονσέρβες, τα νωπά λαχανικά και γενικά είδη διατροφής."

    Με την άρση των κυρώσεων ο γενικός πρόξενος πιστεύει ότι θα αναπτυχθεί και η ελεύθερη και απρόσκοπτη διακίνηση των πολιτών των δύο χωρών, ιδίως στη Βορεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη γενικότερα. Οσον αφορά στην παρατήρηση, ότι τώρα πλέον δεν υπάρχει άμεση γειτνίαση, αλλά μεταξύ των δύο χωρών παρεμβάλλεται η ΠΓΔΜ, ο κ.Ρίστιτς εξέφρασε την άποψη ότι "πάντα η Γιουγκοσλαβία στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδος, στον αγώνα της να επιτύχει μια συμφωνία για τις σχέσεις με τη χώρα αυτή".

    "Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, αφού μετά την υπογραφή της τελευταίας συμφωνίας Ελλάδος και Σκοπίων αλλά και με τη διευθέτηση του προβλήματος της ονομασίας, θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να αναπτυχθούν περισσότερο οι εμπορικές σχέσεις. Ετσι, απο την άποψη αυτή, πιστεύω ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για στενή συνεργασία και με τα Σκόπια."

    Αναφερόμενος στην Εγνατία οδό αλλά και τους κάθετους οδικούς άξονες, που θα συνδέουν τις βαλκανικές χώρες, με τη μεγάλη αρτηρία που θα συνδέει τη Δύση με την Ανατολή, ο κ.Ρίστιτς τόνισε πώς είναι ένα μεγάλο έργο που θα συμβάλλει στην απρόσκοπτη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών στη Βαλκανική. Παράλληλα,εξέφρασε τη βεβαιότητα οτι η Ελλάδα, όπως άλλωστε έχει διακηρύξει, θα βοηθήσει τη Γιουγκοσλαβία να συνάψει σχέσεις με τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να ενσωματωθεί στην Ενωμένη Ευρώπη και στις δομές της.

    [18] Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ:Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΪΤΟΝ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Την πεποίθηση ότι η ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον, που υπέγραψαν οι πρόεδροι της Κροατίας, Σερβίας και Βοσνίας, θα ανοίξει νέες προοπτικές όχι μόνο στην επίλυσης της Βαλκανικής κρίσης αλλά και του "λεπτου", όπως είπε, ζητήματος των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

    Ο κ.Μπερίσα χαρακτηρίζοντας "ιστορικής σημασίας" τη συμβολή της αμερικανικής κυβέρνησης και του προέδρου Μπιλ Κλίντον στην επίτευξη της ειρηνευτικής συμφωνίας, τόνισε ότι "η συμφωνία επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την απόφαση της Αλβανίας στην παροχή αερολιμενικών διευκολυνσεων προς τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ".

    [19] ΨΗΦΙΣΜΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΟΜΟΦΩΝΑ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Ψήφισμα για την αποστρατικοποίηση της Κύπρου ενέκρινε προ ολίγων ωρών η Ομοσπονδιακή Βουλή της Αυστραλίας με ομόφωνη απόφασή της. Το ψήφισμα βασίζεται στο σχέδιο αμερικανικού ψηφίσματος, που ψηφίστηκε πρόσφατα στο αμερικανικό Κογκρέσο.

    Το ψήφισμα εκτός της αποστρατικοποίησης καλύπτει ακόμα τα θέματα των αγνοουμένων, της αποχώρησης στρατευμάτων κατοχής περιουσίες Αυστραλών πολιτών στα κατεχόμενα, της Κύπρου, καθώς και προώθηση και λύση του Κυπριακού βάσει των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Η όλη κίνηση για την έγκριση του ψηφίσματος έγινε με αγώνες και προσπάθειες του ελληνικής καταγωγής υπουργού Μετανάστευσης, Νικ Μπόλκα.

    Η Αυστραλιανή ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρόκειται να κοινοποιήσει το ψήφισμα σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς ενώ παράλληλα θα προβεί σε διάβημα στον ΟΗΕ.

    [20] ME ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ LAND ROVER Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ENANTION TΟΥ ΡΚΚ

    19000 θανάτους ανάμεσα στους οποίους 2000 δολοφονίες που διεπράχθησαν από τις "ομάδες θανάτου" και δυο εκατομμύρια αστέγους ή βίαια μετακινηθέντες από τις εστίες τους έχει δημιουργήσει ο πόλεμος εναντίον των ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος ΡΚΚ που ξεκίνησαν τα τουρκικά στρατεύματα πριν από 11 χρόνια.

    Τα στοιχεία προέρχονται από την έκθεση της διεθνούς οργάνωσης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων "Elsinki human rights" και περιέχονται στην ετήσια έκθεση της οργάνωσης η δημοσιοποίηση της οποίας συμπίπτει με την ένταση των τουρκικών προσπαθειών για επικύρωση από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Oπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην οργάνωση ένας πρώην Τούρκος στρατιώτης στις 19 Απριλίου ένας ύποπτος για συμμετοχή στο ΡΚΚ πυροβολήθηκε, βασανίστηκε και στη συνέχεια εκτελέστηκε καθώς ήταν επίσημα κρατούμενος.

    Η δολοφονία, σύμφωνα πάντοτε με τον ίδιο στρατιώτη, ακολούθησαν φρικτά βασανιστήρια από τους αστυνομικούς των κατοίκων ενός οικισμού κοντά στο Κουρουκαγίρ, που στην συνέχεια πυρπολήθηκε.

    Την όλη επιχείρηση επέβλεψε προσωπικά ο διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων της "νοτιοανατολικής περιοχής" ο οποίος έφθασε εκεί σε ένα αμερικανικής κατασκευής ελικόπτερο Χιούι, και κρατούσε ένα αμερικανικό αυτόματο Μ-16 ενώ οι αστυνομικοί επέβαιναν σε βρετανικά land rover και κρατούσαν όπως και οι αντίστοιχες στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετείχαν στην επιχείρηση γερμανικά G-3.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.00 run on Thursday, 23 November 1995 - 13:30:54