Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (30/11/1995)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency (ELOT 928) Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 30 Νοεμβρίου 1995

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


PERIEXOMENA

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [02] Τ.ΧΥΤΗΡΗΣ: "Το πολιτικό σκηνικό δεν αλλάζει, αλλά οι ώρες είναι ευαίσθητες"

  • [03] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ 1996

  • [04] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΙΜΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΩΝ ΤΟΥ ΣΑΕ

  • [05] ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ - ΒΑΣΗ Η ΕΝΟΤΗΤΑ

  • [06] ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΣΤΟ ΣΑΕ

  • [07] ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

  • [08] ΜΕ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

  • [09] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΧΩΡΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΟΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

  • [10] ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΤΡΥΜΟΝΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΦΘΟΡΑΣ ΤΩΝ ΈΡΓΩΝ

  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [12] ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ Η ΤΣΙΛΕΡ ΣΤΟΝ ΙΖΕΤΜΠΕΚΟΒΙΤΣ

  • [13] ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΕΞΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [14] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΑΝ ΔΥΟ ΝΑΟΙ ΣΤΟ ΜΠΕΡΑΤΙ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Καμία μεταβολή δεν σημειώθηκε στην κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού κ. Ανδρέα Παπανδρέου από τις δυο μετά το μεσημέρι, οπότε εξεδοθη το πρώτο ιατρικό ανακοινωθέν της ημέρας μέχρι τις 8 το βράδυ οπότε και εκδόθηκε το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν.

    Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, ο οργανισμός του κ.Παπανδρέου, ανέχθηκε την αιμοκάθαρση ενώ σημειώνεται ότι συνεχίζεται και η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής του.

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εξεδόθη περίπου στις 6 μμ jai μία γραπτη δήλωση η οποία υπογράφεται απο τον καρδιοχειρουργό κ.Μαγκντί Γιακούμπ και τον διευθυντή αναισθησιολόγο κ. Γκαμπιν Ράιτ οι οποιοι εκλήθησαν στην Αθηνα απο την οικογενεια του κ.Παπανδρέου.

    Το επόμενο ιατρικό ανακοινωθέν θα εκδοθεί στις 13:30 μετά το μεσημέρι αύριο.

    [02] Τ.ΧΥΤΗΡΗΣ: "Το πολιτικό σκηνικό δεν αλλάζει, αλλά οι ώρες είναι ευαίσθητες"

    "Το πολιτικό σκηνικό δεν αλλάζει, αλλά οι ώρες είναι ευαίσθητες", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην αίθουσα Τύπου του Ωνασείου, απαντώντας σε ερωτήσεις ξένων ανταποκριτών για τις επιπτώσεις που έχει η υγεία του Πρωθυπουργού στην πολιτική ζωή της χώρας.

    Ο κ.Χυτήρης ανέφερε ότι το φάρμακο που συζητείται τόσο έντονα και το οποίο αναμενόταν από το εξωτερικό είναι το ίδιο με αυτό που είχε αναφέρει ο κ.Σκαλκέας τις πρώτες ημέρες της εισαγωγής του πρωθυπουργού στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Όπως ανέφερε το φάρμακο αυτό υπάρχει στο νοσοκομείο, αλλά δεν το χρησιμοποιούν οι γιατροί.

    Σε ερωτήσεις των Ιταλών δημοσιογράφων, εάν ο Πρωθυπουργός έχει επικοινωνία με το περιβάλλον, ο κ.Χυτήρης απάντησε ότι ο κ.Παπανδρέου δεν μπορεί να μιλήσει λόγω του αναπνευστήρα, αλλά επικοινωνεί με νεύματα.

    [03] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ 1996

    Κατατέθηκε στις 11:30 το πρωί, παρουσία πολλών υπουργών της κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής ο Γενικός Προϋπολογισμός του κράτους για το 1996, από τον υπουργό Οικονομικών, Αλέκο Παπαδόπουλο.

    Η συζήτηση του προϋπολογισμού στην αρμόδια επιτροπή θα αρχίσει στις 4 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε τρεις συνεχείς συνεδριάσεις, ενώ η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής θα αρχίσει τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε πέντε συνεχείς συνεδριάσεις στις 22 Δεκεμβρίου.

    Ο Προϋπολογισμός προβλέπει αυξήσεις 2,5 + 2,5% στους εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου για το 1996. Για τις συντάξεις του Δημοσίου και των ταμείων που συνδέονται χορηγούνται αυξήσεις ως εξής: για το ποσό της σύνταξης μέχρι 100.000 δρχ. 3,5 + 3,5% από 1 Ιανουαρίου και 1 Ιουλίου αντίστοιχα. Για το τμήμα της σύνταξης από 100.000 - 130.000 3 + 3%. Από 130.000- 270.000 δρχ 2,5 + 2,5% και από 270.000 και πάνω δεν χορηγείται τίποτα.

    Την 1 Ιανουαρίου 1996 πέρα από τις αυξήσεις αυτές θα χορηγηθεί και το διορθωτικό ποσό που θα είναι 1,9% περίπου. Όλες οι αυξήσεις θα υπολογιστούν στις μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή τις συντάξεις όπως θα έχουν διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 1995 για την πρώτη δόση και στις 30 Ιουνίου 1996 για τη δεύτερη δόση. Σε περίπτωση που ο πληθωρισμός στο τέλος του 1996 υπερβεί to ποσοστό του αναμενόμενου πληθωρισμού, που είναι 5%, θα χορηγηθεί διορθωτικό ποσό, πάλι, που θα καταβληθεί την 1 Ιανουαρίου 1997.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, που ανακοίνωσε σήμερα την εισοδηματική πολιτική είπε ότι αυτή είναι και η τελευταία φορά που η κυβέρνηση αποφασίζει τις αυξήσεις που θα καταβληθούν στο δημόσιο, καθώς όπως εξήγησε από το 1996 και μετά οι αυξήσεις και στο δημόσιο θα προκύπτουν και θα προσδιορίζονται μετά από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των απασχολουμένων στο δημόσιο και της εκάστοτε κυβέρνησης.

    Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, είπε ότι "ο Προϋπολογισμός που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή αποτελεί την απτή διάψευση των ελπίδων του λαού που υποβάλλεται σε συνεχείς θυσίες χωρίς καμία προοπτική βελτίωσης".

    Ο κ.Καραμανλής υποστήριξε ότι : "Η αφαίμαξη του πολίτη συνεχίζεται, αφού η αύξηση των φόρων φτάνει το 17%, το εισόδημα των μισθωτών συρρικνώνεται και οι καταναλωτικές δαπάνες του σπάταλου κράτους συνεχίζουν να είναι ανεξέλεγκτες, καθώς το χρέος του δημόσιου τομέα το 1995, έφτασε τα 31 τρισεκατομμύρια, δηλαδή 121% του ΑΕΠ.

    Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Μιλτιάδης Έβερτ, ζήτησε από την κυβέρνησης να πληροφορηθεί πότε προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα την εισοδηματική και νομισματική πολιτική για το επόμενο έτος για να υπάρχει, όπως είπε, ολοκληρωμένη εικόνα.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, απάντησε ότι η κυβέρνηση τηρεί τις προθεσμίες, διότι το νομισματικό πρόγραμμα θα εξαγγελθεί τον Ιανουάριο από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, όπως γίνεται κάθε χρόνο.

    Ο πρώην υπουργός, Κώστας Σημίτης, σχολίασε σήμερα στη Βουλή την κατάσταση του προϋπολογισμού, λέγοντας ότι : "Η σύγκλιση και η αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη προϋποθέτει την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που έχουμε χαράξει. Προϋποθέτει την εφαρμογή του προϋπολογισμού που καταθέτουμε σήμερα. Ο κ.Έβερτ δεν πρόκειται, όπως ισχυρίζεται, να εφαρμόσει αυτόν τον προϋπολογισμό, ούτε πρόκειται τα επόμενα χρόνια να εφαρμόσει προϋπολογισμό. Το ΠΑΣΟΚ θα εξαντλήσει την τετραετία και θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές".

    [04] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΙΜΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΩΝ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Με συγκεκριμένες, υλοποιήσιμες και με σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης προτάσεις στοχεύουν να ολοκληρώσουν τις εργασίες του πρώτου οργανωτικού συνεδρίου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού οι απανταχού Έλληνες της διασποράς που μετέχουν σε αυτό, όπως τονίστηκε κατά την μεσημβρινή ενότητα των ελεύθερων παρεμβάσεων των συνέδρων.

    Χαρακτηριστική στο παραπάνω πλαίσιο ήταν η παρέμβαση του προέδρου της Παμμακεδονικής Ευρώπης, κ.Πασχάλη Παπαχριστόπουλου, ο οποίος επεσήμανε την αγωνία και τον έντονο προβληματισμό του απόδημου Ελληνισμού για τα τεκμαινόμενα στον ελληνικό χώρο, ζητώντας από τις πολιτικές ηγεσίες, τους ανθρώπους του πνεύματος και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αντιμετώπιση των ελληνικών θεμάτων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στοπ εξωτερικό με συνέπεια, σοβαρότητα, και συνέχεια με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

    Εξίσου σημαντική χαρακτήρισε ο κ.Παπαχριστόπουλος την αύξηση της συμμετοχής των νέων ανθρώπων στα αντιπροσωπευτικά όργανα του απανταχού Ελληνισμού και απεύθυνε έκκληση στους συνέδρους να προωθήσουν τη συμμετοχή στις ομογενειακές οργανώσεις τους νέους δεύτερης και τρίτης γενεάς.

    Μήνυμα ενότητας και εντατικής δουλειάς απηύθυναν στις παρεμβάσεις τους και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κυπρίων, κ.Γιώργος Χριστοφίδης, και ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ-Καναδά, κ.Αθανάσιος Βουλγαρόπουλος, ο οποίος όπως και η πληθώρα των συνέδρων που προέβησαν σε παρεμβάσεις επεσήμαναν την ανάγκη έμφασης στα εθνικά θέματα, και τα θέματα της διατήρησης της ελληνικής παιδείας, γλώσσας και πολιτισμού στις ανά τον κόσμο ομογενειακές κοινότητες.

    Κοινός τόπος μεγάλου μέρους των παρεμβάσεων υπήρξε η ανάγκη συνέπειας έργων και λόγων της ελληνικής πολιτείας στα θέματα αποδήμου Ελληνισμού, ενώ δεν έλειψαν οι προτάσεις για δημιουργία υπουργείου, πανεπιστημίου και τράπεζας Αποδήμου Ελληνισμού.

    Σημαντικό μέρος των παρεμβάσεων απασχόλησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένες ομογενειακές κοινότητες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους ομογενείς του Τασκένδης (Ουζμπεκιστάν), αλλά των περισσότερων δημοκρατιών της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., με πρωτεύον πρόβλημα το αυξημένο κύμα της παλιννόστησης και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι παλιννοστούντες κατά τον επαναπατρισμό τους, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος της συνταξιοδότησής τους.

    Προβλήματα, διαφορετικής αυτή τη φορά φύσης αντιμετωπίζει όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Γερμανίας και Κεντρικής Ευρώπης, κ.Τάσος Μπαχμπανίδης, ο ελληνισμός και στη Γερμανία. Συγκεκριμένα ο κ.Μπαχμπανίδης έκανε λόγο για αύξηση της ανθελληνικής προπαγάνδας σε βάρος της Θράκης και κατ'επέκταση ολόκληρου του ελληνισμού από τη γερμανική πολιτεία, γιατί, όπως είπε τα γερμανικά πρωτοδικεία αναγνωρίζουν την ονομασία "Σύλλογοι Τούρκων Δυτικής Θράκης", οι οποίοι, όπως σημειώθηκε, υποστηρίζονται ανοιχτά από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

    [05] ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ - ΒΑΣΗ Η ΕΝΟΤΗΤΑ

    ¨Καλωσήρθατε. Καλή πορεία. Το αύριο του Ελληνισμού θα είναι καλύτερο¨ είναι το μήνυμα με το οποίο η Θεσσαλονίκη, δια στόματος του υπουργού Μακεδονίας- Θράκης, Κωνσταντίνου Τριαρίδη, καλωσόρισε στους κόλπους tgr σήμερα το πρωί την ιδρυτική οργανωτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, στην οποία ο μεγάλος παρών, παρά την φυσική απουσία του, ήταν ο πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος έγινε αποδέκτης των ευχών για ανάρρωση όλων των ομιλητών.

    Κοινό σημείο των ομιλητών υπήρξε επίσης η αισιοδοξία ότι παρά τις δυσκολίες, η επιτυχής έκβαση της διασύνδεσης του απανταχού Ελληνσιμού είναι δυνατή και οι προοπτικές της ιδιαίτερα θετικές με βάση το κλίμα ενότητας και συνεργασίας, την απεξάρτηση των παγκοσμίων δικτύων του Ελληνισμού από την επίσημη ελληνική πολιτεία και την ανάληψη αντίθετα της οργάνωσης από τους ίδιους τους Ελληνες ομογενείς.

    ¨Μεταφέρω αυτά που δεν μπορεί να πει ο ίδιος, αυτός που γιορτάζει σήμερα και δίνει τη μάχη του. Αυτός που οραματίστηκε τους θεσμούς του Απόδημου Ελληνισμού, απόδημος για πολλά χρόνια και ο ίδιος, που είναι σίγουρο ότι θα ήθελε να είναι κοντά μας¨, τόνισε ο κ.Τριαρίδης στον χαιρετισμό του αναφερόμενος στην συνεισφορά του πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, για την υλοποίηση της διασύνδεσης του Ελληνσιμού, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων.

    Αισιοδοξία εξέφρασε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρης Νιώτης, ο οποίος στην ομιλία του επεσήμανε την ανάγκη υπέρβασης των εσωτερικών οργανωτικών αδυναμιών και προβλημάτων και της διατήρησης της ενότητας των πολιτικών δυνάμεων της μητροπολιτικής χώρας, όπως αυτή επετεύχθη κατά τον προγραμματισμό και οργάνωση του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΑΕ. ¨Το ιστορικό αίτημα, τόνισε ο κ.Νιώτης, είναι η ενότητα του Ελληνισμού

    ¨Πάνω απ΄ολα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών , υπάρχει η ευθύνη να μη γνωρίσει ο Ελληνισμός μια νέα Μικρασιατική καταστροφή, που θα προέρχεται όχι από έναν πόλεμο, αλλά από τη συγχώνευση των 7 εκατομμυρίων Ελλήνων της διασποράς. ¨Η Ελλάδα δεν είναι δέκα εκατομμύρια. Είναι 17 εκατομμύρια και αυτό πρέπει να το συνηθίσουμε και εμείς στην Ελλάδα και εσείς σε ολόκληρον τον κόσμο¨ ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Κατά τις δύο πρώτες ημέρες του συνεδρίου, όπως είπε ο κ.Νιώτης, πρόκειται να συζητηθούν οι προτάσεις των αποδήμων για την θεσμική οργάνωση των δικτύων του Ελληνισμού, για τα οποία επεσήμανε την επιθυμία της ελληνικής πολιτείας να εξελιχθούν σε αυτόνομα όργανα, που μετά την πρώτη αυτή οργανωτική συνεδρίαση θα στηρίζονται στις πρωτοβουλίες των ίδιων των αποδήμων με την ελληνική πολιτεία στο ρόλο απλά του συμπαραστάτη και βοηθού.

    Συγκεκριμένα, οι βασικές αρχές του Προεδρικού Διατάγματος για τα θεσμικά δίκτυα του Ελληνισμού και κατά συνέπεια η επιθυμία της ελληνικής πολιτείας για την λειτουργία τους, όπως διευκρίνισε, βασίζεται στον σεβασμό των συνταγματικών και νομικών υποχρεώσεων των ομογενών προς τις χώρες υποδοχής τους, στην ελληνική καταγωγή των μελών και όχι στην ιθαγένεια, - ώστε να αποφευχθεί ο κατακερματισμός των δυνάμεων του Ελληνισμού και των αξιόλογων οργανώσεων αποδήμων, που up\qwoum, την οποία θα επέφερε τυχόν εμπλοκή σε διαδικασίες κάλπης -, στην παροχή συμβουλών προς την ελληνική πολιτεία για θέματα αποδήμων, και στην αυτόνομη επιλογή των εκπροσώπων των αποδήμων από τις ίδιες τους τις οργανώσεις, χωρίς ανάμιξη της ελληνικής πολιτείας.

    ¨Δεν ήρθαμε εδώ για ένα ταξίδι-προσκύνημα στην μητροπολιτική πατρίδα, ούτε για να ξεσπάσουμε και να πούμε το δίκιο μας¨, τόνισε καταλήγοντας ο κ.-Νιώτης, ¨αλλά για να πάρουμε ιστορικές πρωτοβουλίες και να καταθέσουμε τη δική μας στρατηγική και να αναβαθμίσουμε το όραμα και την αισιοδοξία του Ελληνισμού για το παρόν και το μέλλον¨.

    Εμφαση στην ενότητα μέσω του διαλόγου των απανταχού Ελλήνων έδωσε στην ομιλία του και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Νίκος Δημάδης, ο οποίος χαρακτήρισε τν ιδρυτική συνεδρίαση ως ιστορική και την αποστολή της ως ένα έρφγο που σηματοδοτεί το μέλλον του Ελληνισμού. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ.Δημάδης στις παράλληλες εκδηλώσεις του συνεδρίου, οι οποίες όπως τόνισε αποτελούν την αφετηρία της συγκρότησης των δικτύων διασύνδεσης του Ελληνσιμού, ενώ παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το κύρος του θεσμού είναι τέτοιο λόγω του τρόπου οργάνωσής του, που ¨δεν θα υπάρξει ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση που δεν θα εξετάσει σοβαρά τις προτάσεις του¨.

    Η ιδρυτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού ξεκίνησε με δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του συνεδρίου, χοροστατούντος του Παναγιοτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ.κ.Παντελεήμονος, ο οποίος ήταν παράλληλα φορέας των ευλογιών του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ.Βαρθολομαίου, ενώ δεήθηκε επίσης υπέρ της ανάρρωσης του πρωθυπουργού.

    Την Κυριακή, εξάλλου, όπως είπε ο κ.Νιώτης, στο πλαίσιο της πανηγυρικής τελετής έναρξης του συνεδρίου, πρόκειται να προβληθεί δεκάλεπτο τηλεοπτικό μήνυμα- χαιρετισμός του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας προς τους συνέδρους.

    Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης κατά την τελετή έναρξης του συνεδρίου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, ο βουλευτής της Ν.Δ., κ.Δαμιανός, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετσιμό του αρχηγού του κόμματος, Μιλτιάδη Εβερτ, η βουλευτής της ΠΟΛ.ΑΝ., κ.Μαχαίρα, η οποία μετέφερε επίσης τον χαιρετισμό του προέδρου του κόμματος, κ.Σαμαρά, ο βουλευτής του ΚΚΕ, κ.Κόρακας, εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ.Τσίμας, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει για τη βαθύτερη συνεργασία τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της Βαλκανικής, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Ιωαννίδης, και ο αιρετός νομάρχης Θεσσαλονίκης, κ.Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η ιδέα των ¨ομογενειακών χωριών¨ μπορεί να αποτελέσει πιλότο για την αιρετή νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.

    [06] ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΣΤΟ ΣΑΕ

    Πολλές και ποικίλες ήταν οι παρεμβάσεις των ομογενών στη σημερινή πρώτη,ουσιαστικά, μέρα των εργασιών της Οργανωτικής Πρωτης συνέλευσης του Συμβουλίου Αποδημου Ελληνισμού.Γεγονός,που ερμηνεύθηκε ως πραγματική συμμετοχή των αντιπροσώπων της "άλλης Ελλάδας" στο σημαντικό αυτή θεσμό που δημιουργείται για πρώτη φορά και μοναδικό στόχο έχει να συνενώσει τον Ελληνισμό.

    Αμέσως μετά τις ομιλίες των επισήμων αλλά και των μελών της Διακομματικής επιτροπής άρχισαν οι παρεμβάσεις και οι ομιλίες εκπροσώπων των ελληνικών οργανώσεων απο κάθε σημείο της υφηλίου,οι οποίοι ανέπτυξαν τις δικές τους αοπόψεις για το ρόλο και τη σημασία του ΣΑΕ.

    Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Θ.Σπυρόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι "ο Ελληνισμός δεν είναι διεσπαρμένος αλλά ενωμένος".

    "Είμαι αντίθετος τόνισε,για τον όρο "Διασπορά" που χρησιμοποιείται για μας τους Ελληνες που ζούμε εκτός Ελλάδος.Δεν είμαστε διεσπαρμένοι.Είμαστε ενωμένοι.Και την ενότητά μας αυτή θα διατρανώσουμε στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού.Πρέπει να δώσουμε κατ΄αρχήν συγχαρητήρια τόσο στον υφυπουργό Εξωτερικών Γρηγ.Νιώτη όσο και στον Γενικό γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Νικ.Δημάδη για την πρωτοβουλία."

    Ο κ.Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία "του να είσαι Ελληνας στο εξωτερικό" και τόνισε πώς μέσα απο τις εργασίες της Οργανωτικής Συνέλευσης πρέπει να καθοριστεί ο τρόπος και τα μέσα επικοινωνίας μεταξύ των Αποδήμων και της Ελληνικής Πολιτείας.

    Απο την πλευρά του ο πρόεδρος των ελληνικών οργανώσεων μείζονος Νέας Υόρκης κ.Σταθάκος αφου χαιρέτησε την προσπάθεια που καταβάλλεται,τόνισε πώς πρέπει να λυθεί το θεσμικό πρόβλημα του ΣΑΕ, υπο την έννοια ότι επιβάλλεται να διευκρινιστούν όλες οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία και οργάνωσή του ,μετά την εκλογή του πρώτου προεδρείου του ΣΑΕ.

    "Βάσει του ιδρυτικού πλαισίου θα εκλεγεί,στο τέλος των εργασιών,είπε,το πρώτο 9μελές αιρετό συμβουλιο του ΣΑΕ.Θα συμμετέχουν σ΄αυτό ορισμένοι απο μάς.Ποιά θα είναι η δικαιοδοσία του; Τι θα κάνουν τα μέλη του,που ενδεχομένως θα ζούν και σε διαφορετικές ηπείρους;Θα επαναπαυθούμε στην αποστολή ορισμένων φάξ με τα οποία θα ζητούμε την υλοποίηση ορισμένων αιτημάτων μας;Νομίζω ότι αυτό το θέμα πρέπει να διευκρινιστεί.Αλλά προτείνω ταυτόχρονα,να υπάρχει μια διαρκής επιτροπή,ενα διαρκές συμβούλιο,που θα απαρτίζουν βουλευτές όλων των κομμάτων,βουλευτές Επικρατείας,που είναι πρόσωπα κοινής αποδοχής,πέρα απο κομματικά κριτήρια,άνθρωποι με ευρύ πνεύμα και κουλτούρα.Παράλλγηλα,να υπάρχει και ένα συμβούλιο απο αποδήμους που να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το διαρκές συμβούλιο ώστε και τα θέματα να προωθούνται και να επιτυγχάνεται πληρέστερη αλλαηλοενημέρωση."

    Η παρέμβση πάντως του γραμματέα της Ομοσπονδίας ekkgmij~m οργανώσεων της Γερμανίας κ.Λαδόπουλου ηλέκτρισε την ατμόσφαιρα,αφού έθεσε ανοικτά θέμα συμμετοχής των κληρικολαϊκών οργανώσεων ,αλλά και του τρόπου επιλογής των αντιπροσώπων που συμμετεχουν στην πρώτη Οργανωτική Συνέλευση.Ο κ.Λαδόπουλος υποστήριξε ότι σέβεται απόλυτα την Εκκλησία,αλλά εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε να μείνει εκτός των θεσμικών οργάνω του Αποδήμου,γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση και του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Ντινου Τριαρίδη αλλά και του υφυπουργού Εξωτερικών Γρηγ.Νιώτη.

    Ο κ.Τριαρίδης παίρνοντας το λόγο διευκρίνισε ότι "πρόκειται για Συμβούλίο Απόδημου Ελληνισμού και όχι για Συμβούλιο Απόδημων Ελλήνων" υποστηρίζοντας ότι ο τίτλος αλλά και το περιεχόμενο του ΣΑΕ ενδιαφέρεται κυρίως για την διαχρονικότητα του Εθνους,της Ορθοδοξίας και της Γλώσσα και Εκπάιδευσης.Τόνισε πώς η Πολιτεία,με την ομόφωνη στήριξη του Ελληνικού Κοινοβουλίου πήρε την πρωτοβουλία της διεξαγωγής του ΣΑΕ και μάλιστα με τη δέσμευση ότι με την εκλογή προεδρείου,ουσιαστικά και τυπικά ο Απόδημος Ελληνισμός θα καθορίζει πλέον μόνος τη λειτουργία του θεσμού αυτού και τα θέματα που θα συζητούνται.

    Ο κ.Νιώτης ξεκαθάρισε ότι τη συμμετοχή των κληρικολαϊκών επιτροπών αποφάσισε η Ελληνική Βουλή και θα ήταν αδιανόητο τώρα,να κρίνονται οι αποφάσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

    Στη συζήτηση πήρε μέρος και ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ.Κόρακας,που συμμετέχει στη Διακομματική επιτροοπή της Βουλής,που υποστήριξε ότι 'άλλα πράγματα αποφάσισε ομόφωνα η Βουλή και άλλα εμπεριέχει το Προεδρικό Διάταγμα,πυο εκδόθηκε για το ΣΑΕ".Οι διαφωνίες ξεπεράστηκαν ωστόσο,με την καλή θέληση και των δύο πλευρών και οι παρεμβάσεις των συνέδρων συνεχίστηκαν σε ήπιο τόνο στην απογευματινή συνεδρίαση.

    [07] ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

    Στο Σεράγεβο βρίσκεται ο υπουργός εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας στο πλαίσιο της τριμερους πρωτοβουλίας Ελλάδος-Ιράν και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για τη διευθέτηση της κατάστασης στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο πριν την αναχώρηση του ο κ. Παπούλιας τόνισε οτι η συνάντηση αυτή ειναι σημαντικη και οτι αυτά που θα συζητηθούν ειναι ουσιαστικά μια και βρισκόμαστε στη φάση πριν από τη διάσκεψη των Παρισίων του Λονδίνου και της ανασυγρότησης.Ή Ελλάδα επεσήμανε ο υπουργός έχει εκδηλώσει τη θέληση της να συμμετάσχει δραστήρια σε αυτή τη φάση της ανασυγκρότησης.

    Ο κ. Παπούλιας μιλώντας για την ασθένεια του πρωθυπουργού είπε οτι σήμερα ειναι μια μέρα που μπορεί να είναι καλύτερη από χθες και μπορεί να έχουμε καλύτερα νεα

    [08] ΜΕ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

    Η δημιουργία κέντρου αποκατάστασης ατόμων που έχουν υποστεί βασανιστήρια στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και η προώθηση βαλκανικού δικτύου με τη δημιουργία αντίστοιχου κέντρου και στα Σκόπια επιδιώκεται στο πλαίσιο διαβαλκανικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη 1-3 Δεκεμβρίου με θέμα τα βασανιστήρια και τις άλλες μορφές κακομεταχείρισης.

    Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η διευθύντρια του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων στην Ελλάδα, κ Μαρία Πίνιου Καλλή, ήδη έχουν δημιουργηθεί τέτοια κέντρα στη Βουλγαρία και την Αλβανία. "Αν ο 20ος αιώνας δεν είναι αιώνας ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχουμε καμία ελπίδα επιβίωσης" υπογράμμισε η κ Καλλή και συνέχισε λέγοντας ότι σήμερα υπάρχουν πέρα από τις απόψεις των πολιτικών και απόψεις άλλων ατόμων που έχουν δυνατότητα μιας διαφορετικής προσέγγισης στο θέμα των βασανιστηρίων

    Εξάλλου η καθηγήτρια του τμήματος ψυχολογίας του ΑΠΘ κ Μίκα Φατούρου επισήμανε ότι θεωρήθηκε σημαντικό να διοργανωθεί το διαβαλκανικό αυτό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη γιατί η πόλη θα πρέπει να παίξει ρόλο στα Βαλκάνια και στις καλές και στις κακές στιγμές.

    Στόχος του συνεδρίου είναι η ανταλλαγή εμπειριών, πληροφοριών και απόψεων μεταξύ νομικών, γιατρών, ψυχολόγων και επιστημόνων καθώς και στελεχών του κέντρου αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων της Αθήνας. Παράλληλη επιδίωξη του συνεδρίου είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης καθώς και των αρχών, της αστυνομίας και της αυτοδιοίκησης πάνω στο πρόβλημα των βασανιστηρίων και των άλλων μορφών κακομεταχείρισης εκ μέρους των εκπροσώπων της εξουσίας. Επίσης αναμένεται να κατατεθούν απόψεις ακόμη και από αντιμαχόμενες πλευρές ώστε να αναλυθούν οι επιπτώσεις του πολέμου στη σωματική και ψυχική υγεία των θυμάτων και να βρεθούν κοινοί τόποι και στόχοι πέρα από εθνικές, θρησκευτικές και πολιτικές διαφοροποιήσεις.

    [09] Η Τουρκία μοναδική χώρα στα Βαλκάνια όπου γίνονται συστηματικά βασανιστήρια

    Στη διάρκεια της συνέντευξης επισημάνθηκε ότι δεν κατέστη δυνατόν να έρθουν οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας επειδή διώκοντια λόγω της έκθεσης που έχουν εκδώσει για τα βασανιστήρια που γίνονται στη χώρα. Σημειώνεται ότι βάσει των στοιχειών της Διεθνούς Αμνηστίας η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα στα Βαλκάνια και μία από τις τρεις στη Μεσόγειο (οι άλλες είναι η Αίγυπτος και το Ισραήλ) όπου γίνονται συστηματικά βασανιστήρια. Παρόλα αυτά στη χώρα υπάρχουν τέσσερα κέντρα αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, τη Σμύρνη και τα Άδανα, ενώ γιατρός του κέντρου που λειτουργεί στη Σμύρνη έχει ανακαλύψει κατόπιν ερευνών μέθοδο με την οποία εξακριβώνεται αν ένα άτομο έχει υποστεί βασανιστήρια κατά το παρελθόν.

    Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, που συμπίπτει με την ημέρα των φυλακισμένων για την ειρήνη, θα μιλήσει ο pq~gm υπουργός δικαιοσύνης κ Γ Κουβελάκης. Εξάλλου η κ Μαρία Πίνιου -Καλλή θα μιλήσει για το ελληνικό και διεθνές θεσμικό πλαίσιο για τα βασανιστήρια ενώ ο ρόλος του διεθνούς συμβουλίου για την αποκατάσταση θυμάτων βασανιστηρίων καθώς και το έργο του ιατρικού κέντρου αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων της Αθήνας θα παρουσιαστεί από τον πρόεδρο του κ Δ Σαραντίδη και των Ιωαννίνων από τον διευθυντή του κ Ν Μπιναλανάκη. Tο μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα δεξιωθεί τους συνέδρους ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ Κ. Τριαρίδης, ενώ το βράδυ θα γίνει προβολή ταινιών.

    Τη δεύτερη ημέρα θα αναλυθούν η μεθοδολογία της οργανωμένης βίας, οι διεθνείς συμβάσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των βασανιστηρίων καθώς και ο ρόλος των κέντρων αποκατάστασης. Εισηγητές θα είναι ο δικηγόρος κ Στέλιος Νέστωρ, ο Δανός Bent Sorensen, η γιατρός κ Μαρία Πίνιου-Καλλή, εκπρόσωπος της διεθνούς αμνηστίας, η καθηγήτρια κ Μίκα Χαρίτου-Φατούρου, ο καθηγητής κ Ν Παρασκευόπουλος, η καθηγήτρια Δήμητρα Παπαδοπούλου καθώς και οι κκ Δημήτρης Πανταζής, Ευγενία Κοκκέβη, Uli Merlin και Δημόκριτος Σαραντίδης.

    Το απόγευμα της δεύτερης ημέρας εκπρόσωποι των χωρών της Βαλκανικής θα αναλύσουν την εμπειρία, τη νομοθεσία και τις πρακτικές για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης πολιτών-κυρίως προσφύγων. Εισηγήσεις, εκτός από την Ελλάδα θα κάνουν και εκπρόσωποι από Αλβανία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Νέα Γιουγκοσλαβία και Κροατία.

    Την τρίτη ημέρα του συνεδρίου θα συζητηθεί η προώθηση του Βαλκανικού Δικτύου Αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων και η εμπειρία της θεραπευτικής αντιμετώπισης των θυμάτων πολέμου. Η Libby Arcel θα αναφερθεί στα μαζικά σεξουαλικά βασανιστήρια κατά τη διάρκεια του πολέμου και στις επιπτώσεις τους στις άγαμες γυναίκες. Την εμπειρία τους θα καταθέσουν εκπρόσωποι από την Κροατία, τη Νέα Γιουγκοσλαβία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία αλλά και τη Βοσνία και τη FYROM, όπου πρόκειται να ιδρυθούν σύντομα κέντρα αποκατάστασης. Εισήγηση θα κάνει και ο δημοσιογράφος Νικήτας Λιοναράκης

    [10] ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΤΡΥΜΟΝΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΦΘΟΡΑΣ ΤΩΝ ΈΡΓΩΝ

    Προβλήματα και κινδύνους για τις καλλιέργειες και τους κατοίκους τις πεδιάδας των Σερρών δημιούργησαν οι συνθήκες που προέκυψαν από την αλλοίωση και εξουδετέρωση, από φυσικούς αλλά και ανθρωπογενείς παράγοντες, των έργων που έγιναν στη λεκάνη των Σερρών πριν από 62 χρόνια. Αυτά επισημαίνει ο καθηγητής γεωλογίας του ΑΠΘ κ Αντώνης Ψιλοβίκος στη διάρκεια του ελληνοβουλγαρικού συνεδρίου με θέμα "Λεκάνη απορροής του Στρυμόνα και λίμνη Κερκίνη" που άρχισε χτες στις Σέρρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο καθηγητής οι τεχνητές κοίτες του Στρυμόνα ανάντι της Κερκίνης και στην περιοχή των στενών της Αμφιπόλεως έχουν απολέσει περισσότερο από το 50% της παροχετευτικής τους ικανότητας λόγω προσχώσεων, jahif^seym και βλαβών στα αναχώματα

    Ο κ Ψιλοβίκος τονίζει ότι μπορεί να γίνει αξιολόγηση, εκτίμηση και επισήμανση των υφισταμένων ζητημάτων και ταυτόχρονα να διαμορφωθεί ένα σχέδιο δράσης για τη διατήρηση και την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος στη λεκάνη των Σερρών. Παράλληλα σημειώνει ότι δεν μπορεί να γίνει απόλυτη διάκριση των προβλημάτων σε αντιπλημμυρικά-αρδευτικά-περιβαλλοντικά γιατί κάθε πρόβλημα διακλαδώνεται, μεταφέρεται και επηρεάζει όλες τις λειτουργίες του υδατικού συστήματος Στρυμόνα, Κερκίνης και της πεδιάδας των Σερρών.

    Ο καθηγητής τονίζοντας ότι υπάρχει πλούσιο υδατικό δυναμικό στην πεδιάδα των Σερρών προτείνει να εκπονηθεί διαχειριστικό σχέδιο για την πεδιάδα, να ρυθμιστούν τα θέματα της στάθμης και της λειτουργίας της Κερκίνης, να γίνει εκμετάλλευση του πλούσιου υπόγειου υδατικού δυναμικού της περι-Κερκίνειας περιοχής, την συμπλήρωση και ανακατασκευή των αρδευτικών δικτύων και να εφαρμοστεί ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο.

    Παράλληλα προτείνει κατασκευή έργων προστασίας του δελταϊκού δάσους της Κερκίνης, αποφυγής της πρόσχωσης του ταμιευτήρα από τα φερτά υλικά και εγκατάσταση βυθοκόρων στη λίμνη Κερκίνη και στις εκβολές του Στρυμόνα. Για την οριστική επίλυση των προβλημάτων αυτών ο κ Ψιλοβίκος συνιστά την ίδρυση οργανισμού διαχείρισης του οικοσυστήματος Κερκίνης Στρυμόνα τονίζοντας ότι σήμερα υπάρχουν περί τους 27 φορείς και υπηρεσίες που ασχολούνται με τον Στρυμόνα και την Κερκίνη με αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις.

    Εξάλλου ο καθηγητής της γεωπονίας του ΑΠΘ κ Διαμαντής Καραμούζης υποβάλει στο συνέδριο πρόταση για την ορθολογική αξιοποίηση των υπογείων νερών για την προστασίας του υγροτόπου της Κερκίνης. Ο κ Καραμούζης επισημαίνει ότι αν και ο Στρυμόνας έχει μεγάλες πλημμυρικές παροχές στην χειμερινή και εαρινή περίοδο οι ποσότητες νερού δεν επαρκούν για τις αρδεύσεις το καλοκαίρι.

    "Στη λεκάνη του Στρυμόνα, κυρίως στο τμήμα ανάντι της λίμνης υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις ελευθέρων και υπό πίεση υδροφορέων, των οποίων τα υπόγεια νερά τροφοδοτούνται και εμπλουτίζονται κυρίως από τα νερά τόσο του ποταμού όσο και της λίμνης καθ΄όλη την περίοδο του έτους. Ένα μαθηματικό μοντέλο που θα καλύπτει όλους τους υδροφορείς της ελληνικής λεκάνης του Στρυμόνα και θα υπολογίζει το ισοζύγιο επαναπλήρωσης-αποθήκευσης- άντλησης των υπογείων νερών των κυρίων υδροφορέων, σε συνδυασμό και με τον έλεγχο διατήρησης του συστήματος του υγροτόπου της Κερκίνης είναι απαραίτητο για την ορθολογική διαχείριση αυτών των τεράστιων ποσοτήτων υπογείων νερών" τονίζει ο κ Καραμούζης στην εισήγηση του


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Έκπληξη προκάλεσε στην ΠΓΔΜ η απόφαση της jub]qmgsgr της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας να εκτελωνίζει στο εξής τα σκοπιανά εμπορεύματα που εισέρχονται στο έδαφός της.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα ''Νόβα Μακεντόνια'', η απόφαση αυτή, η οποία αποτελεί μέρος της νέας οικονομικής πολιτικής της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, τέθηκε σε εφαρμογή από τις 27 Νοεμβρίου και προβλέπει την καταβολή τέλους μέχρι και του 30% της τιμής των εμπορευμάτων που εισάγονται από τα Σκόπια.

    Η εφαρμογή του νέου τελωνειακού καθεστώτος στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Γιουγκοσλαβία προκάλεσε σύγχυση στους κυβερνητικούς κύκλους της γειτονικής χώρας. Πολύ περισσότερο που δύο μέρες πριν την εφαρμογή του, αντιπρόσωποι των Εμπορικών Επιμελητηρίων των δύο χωρών εξέφρασαν την έντονη επιθυμία για ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ ΠΓΔΜ και Γιουγκοσλαβίας.

    Όπως δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΠΓΔΜ Ντούσαν Πέτρεφσκι, το Εμπορικό Επιμελητήριο της Γιουγκοσλαβίας ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση, η οποία ζημιώνει τα συμφέροντα και των δύο χωρών. Τόνισε, επίσης, ότι ο εκτελωνισμός των σκοπιανών εμπορευμάτων αποτελεί ένα είδους εμπάργκο για τα εμπορεύματα αυτά στην Γιουγκοσλαβική αγορά. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ''αυτοί που νομίζουν ότι το νέο μέτρο θα επιφέρει ζημιές μόνο στην μία πλευρά κάνουν μεγάλο λάθος''.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, εκτελωνισμός των εμπορευμάτων άρχισε να εφαρμόζεται και στην ΠΓΔΜ για τα εισαγόμενα εμπορεύματα από την Γιουγκοσλαβία.

    [12] ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ Η ΤΣΙΛΕΡ ΣΤΟΝ ΙΖΕΤΜΠΕΚΟΒΙΤΣ

    "Πακέτο βοήθειας" προσέφερε στον Αλία Ιζετμπέκοβιτς η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ κατά την επίσκεψή της στο Σεράγεβο ενώ παράλληλα εξασφάλισε την υποστήριξη του ηγέτη των Βόσνιων μουσουλμάνων για την παρουσία της χώρας της στην επισημη υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέϊτον, που θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου στο Παρίσι.

    Το πακέτο βοήθειας είναι, όπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα "Γενί Γιουσγίλ", ένα "μικρό σχέδιο Μάρσαλ" και προβλέπει την ουσιαστική συμβολή της Τουρκίας στην ανοικοδόμηση της Βοσνίας και στην εκπαίδευση του βοσνιακού στρατού. Η κ.Τσιλέρ που μετεφερε στη Βοσνία και φάρμακα αξίας 7 δις δολαρίων ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ανέλαβε την επισκευή νοσοκομείου στο Γκοραζντε και τόνισε ότι η αποστολή ανθρωπιστικης βοήθειας θα συνεχιστεί.

    Εναντι της προσφερόμενης βοήθειας, η Τουρκία που έμεινε εδώ και αρκετό καιρό εκτός των συνομιλιών για τη Βοσνία, εξασφάλισε, όπως γράφει ο τουρκικός τύπος, την ανάληψη ενεργού ρόλου στις συνομιλίες που θα γίνουν στις Βρυξέλλες για βοήθεια προς τη Βοσνία, καθώς και την υποστήριξη του Ιζετμπέκοβιτς στη συμμετοχή της χώρας στην υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας.

    Η κ.Τσιλέρ μιλώντας στους δημοσιογραφους στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή της στην Αγκυρα, υπογραμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να παίξει τον πρωταρχικό ρόλο στην ανοικόδημηση της Βοσνίας. "Διαφορετικά, η Βοσνία θα περιέλθει στην εξουσία των ριζοσπαστικών ισλαμικών ρευματων", είπε η κ.Τσιλέρ και εκφράζοντας την ευχή η συμφωνία του Ντέιτον να αποτελέσει το ξεκίνημα περιόδου ειρηνης και εξέλιξης στη Βοσνία κατεληξε: " Η Τουρκία θα αποτελέσει γέφυρα ειρηνης μεταξύ Ανατολής-Δύσης".

    [13] ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΕΞΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Πρόταση με την οποία ζητείται η έκτακτη σύγκλιση της μεγάλης τουρκικής εθνοσυνέλευσης προκειμένου να ματαιωθουν οι προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου εκλογές στην Τουρκία, κατέθεσε στο προεδρείο της βουλής, ο βουλευτής και πρώην υπουργός του κόμματος "Ορθού Δρόμου" Μπακι Τουγκ.

    Στην πρόταση την οποία προυσυπογράφουν 96 βουλευτές, οι περισσότεροι του οποίους προέρχονται από το κόμμα της κ.Τσιλέρ, υποστηρίζεται ότι αν οι εκλογές γίνουν με το ισχύον εκλογικό σύστημα θα απειληθεί η ασφάλεια και η δημοκρατία της χώρας.

    Ο πρόεδρος της βουλής κ.Σεζγκιν διαβεβαίωσε ότι θα πράξει συμφωνα με το τουρκικό σύνταγμα και τους κανονισμούς της βουλής.

    Η εφημερίδα "Σαμπάχ" αναφέρει ότι η κίνηση αυτή προέρχεται κυρίως από τις τάξεις του κόμματος της κ.Τσιλέρ επειδή οι μισοί από τους βουλευτές του κόμματος δεν εμφανίζονται στις λίστες των υποψηφίων ή αναγκάζονται να κατέβουν σε περιφέρειες στις οποίες είναι δύσκολο να εκλεγουν.

    Η πρόταση για τη ματαίωση των εκλογών έρχεται λίγες ημερες μετά την ανεπιτυχή προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο ενενήντα και πλέον βουλευτών με την οποία ζητούσαν την αναβολή των εκλογών, με το επιχείρημα ότι δεν υπήρχαν περιθώρια για την κατάλληλη οργάνωση των εκλογών και την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων.

    [14] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΑΝ ΔΥΟ ΝΑΟΙ ΣΤΟ ΜΠΕΡΑΤΙ

    Δύο νέες εκκλησίες προστέθηκαν στην ορθόδοξη κοινότητα του Μπερατίου στην Αλβανία. Ο Αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας Αλβανίας κ.Αναστάσιος εγκαινίασε τη νέα εκκλησία του Αγίου Θωμά, που κτίστηκε από τα θεμέλια στη θέση της παλιάς που καταστράφηκε, ενώ θεμελίωσε το νέο καθεδρικό ναό του Αγίου Δημημητρίου που επίσης είχε καταστραφεί την περίοδο του Εμβέρ Χότζα.

    Στην ομιλία του αμέσως μετά τη θεμελίωση του ιερού ναού ο Αρχιεπισκοπος Αναστάσιος αναφέρθηκε στο έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας από το 1991 μέχρι σήμερα.

    Σύμφωνα με την ανεξάρτητη εφημερίδα "Κόχα Γιόνε" ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ανέφερε ότι από τις 1608 εκκλησίες που ειτε καταστράφηκαν ολοσχερώς είτε up]stgsam ζημιές την εποχή του κομμουνισμου, μετά το 1991 ανεγέρθηκαν από τα θεμέλια 40 εκκλησίες, σε 50 έγιναν αναστηλώσεις ενώ σε 65 εκκλησίες συνεχίζονται οι εργασίες αναστήλωσής τους.

    Οσον αφορά τα Μοναστήρια, ο κ.Αναστάσιος τόνισε ότι μόνο ένα Μοναστήρι σώθηκε άθικτο από τα 23 που υπήρχαν. Το Μοναστήρι της Αρδενίτσας, το οποίο όμως, όπως είπε ο κ.Αναστάσιος, εξακολουθεί να είναι υπό κρατική κατοχή και δεν εχει επιστραφεί στην Εκκλησία.

    Σχετικά με τον κλήρο της Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος Αναστασιος τόνισε ότι ενώ το 1991 υπήρχαν μόνο 15 ιερείς που επέζησαν απο το κομμουνιστικό καθεστώς, σήμερα λειτουργούν 65 ιερείς, ομως όπως επισήμανε είναι όλοι τους Αλβανοί που μιλούν την αλβανική γλώσσα με αποτέλεσμα, όπως σημειώνει η εφημερίδα "η θεία λειτουργία να γίνεται μόνο στην αλβανική γλώσσα".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.00 run on Thursday, 30 November 1995 - 18:00:24