Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (12/12/1995)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency (ELOT 928) Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 1995,

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Περικλή Ταστσίδη),

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


PERIEXOMENA

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [02] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ"

  • [03] ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [04] ΟΞΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΥΤΗΡΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

  • [05] ΓΙΑ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ

  • [06] ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-FYROM

  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΙΧΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ Σ.Α.Ε.

  • [08] ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΝΟΙΓΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΣΑΕ

  • [09] ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

  • [10] ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΕΚΡΙΖΩΣΕΙΣ ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

  • [11] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΑ 500 ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΚΡΑΪΝΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

  • [13] ΤΑ Η.Ε. ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

  • [14] "ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ ΣΤΑΤΟΥΣ ΚΒΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ"

  • [15] Η ΚΥΠΡΟΣ ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

  • [16] ΚΑΝΕΝΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΚΩΛΥΜΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ

  • [17] ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ

  • [18] ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [19] ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ Η ΠΡΩΤΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ

  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

  • [20] IΔΡΥΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΝΔΥΑ (του Περικλή Ταστσίδη),


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Σταθεροποιημένη είναι η κατάσταση της υγείας του pqyhupouqco} όπως αναφέρεται στο νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στις δύο το μεσημέρι και έχει ως εξής: "Η γενική κατάσταση του πρωθυπουργού εμφανίζεται σταθεροποιημένη. Ο πυρετός έχει υποχωρήσει, η αντιμικροβιακή αγωγή συνεχίζεται. Μετά την πτώση του πυρετού η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής διεκόπη. Η καρδιακή λειτουργία παραμένει αμετάβλητη. Η νεφρική λειτουργία συνεχίζει να υποστηρίζεται από το τεχνητό νεφρό. Εκ των κλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων των υπολοίπων συστημάτων δεν διαπιστούνται ιδιαίτερα προβλήματα".

    [02] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ"

    "Αγωνίζεται και ελπίζουμε", δήλωσε το πρωί στο Ζάππειο ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου, σχετικά με τη νέα επιδείνωση της υγείας του Πρωθυπουργού.

    Εξάλλου ο Αμερικανός πρέσβης, Τόμας Νάϊλς, ερωτηθείς για την υγεία του Πρωθυπουργού, απάντησε: "Ελπίζουμε να πάει καλύτερα. Δεν έχω καμία ιδιαίτερη πληροφόρηση".

    Από την πλευρά της, η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Ελισάβετ Παπαζώη δήλωσε σχετικά: "Αναμένουμε την εξέλιξη της επιδείνωσης, που ελπίζουμε να είναι παροδική".

    [03] ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος μεταβαίνει αύριο το πρωί στα Καλάβρυτα, όπου θα παραστεί σε επιμνημόσυνη δέηση για τη συμπλήρωση 52 ετών από την ημέρα της ομαδικής δολοφονίας του ανδρικού πληθυσμού της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε σήμερα τον Πρόεδρο της Βουλής Αντιπροσώπων της Κύπρου, Αλέξη Γαλανό.

    [04] ΟΞΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΥΤΗΡΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

    Οξύτατη απάντηση στις επικρίσεις που δέχθηκε τελευταία για τον τρόπο με τον οποίο κάνει την ενημέρωση, έδωσε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ κ.Τηλέμαχος Χυτήρης, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε τον τελευταίο καιρό με αφορμή κυρίως την πρόβλεψη που διατύπωσε ότι αν τα πράγματα με την υγεία του πρωθυπουργού, παρέμειναν σταθερά, τότε ο κ. Παπανδρέου θα μπορούσε σε 20 μέρες να εξέλθει από το νοσοκομείο.

    Ο κ.Χυτήρης είπε χαρακτηριστικά ότι ο ρόλος του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι και θα παραμένει θεσμικός, πρέπει να δίνει ελπίδες για την υγεία του πρωθυπουργού και θα το πράττει, και όπως ανέφερε, ο ίδιος αντιπαρέρχεται απολύτως τις μικρότητες, τις μικροψυχίες και την υποκρισία.

    Ο πρωθυπουργός δίνει κρίσιμη μάχη για τη ζωή του, με δύσκολες στιγμές και στιγμές ελπίδας, είπε ο κ.Χυτήρης ο οποίος προσέθεσε ότι θεωρεί καθήκον του να τονίζει και να διατηρεί την ελπίδα.

    Ο κ.Χυτήρης είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λόγο στην emgl]qysg σχετικά με την υγεία του πρωθυπουργού, αφού, όπως σημείωσε, δεν μπορεί να υποχρεώσει τους γιατρούς να συνεχίσουν την ενημέρωση αν και, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, η κυβέρνηση παρακαλεί το νοσοκομείο αλλά δεν μπορεί να επιβάλει μιά λύση.

    Ο Υπουργός τύπου απέδωσε την κυβερνητική ιδιότητα του Υπουργού Υγείας κ. Κρεμαστινού το γεγονός ότι δεν ενημερώνει αυτός τους δημοσιογράφους. "Εδώ ο κ. Σκαλκέας κατηγορήθηκε ότι λειτουργούσε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος. Φανταστείτε για πόσα πράγματα θα κατηγορείτε ο κ. Κρεμαστινός αν ενημέρωνε ο ίδιος", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν ο πρωθυπουργός παρουσιάζει συγχυτικά φαινόμενα, δηλαδή απώλεια επαφής με το περιβάλλον, ο κ. Χυτήρης κάλεσε τους δημοσιογράφους να μείνουν στα όσα αναφέρουν τα ιατρικά ανακοινωθέντα, που, όπως είπε, υπογράφουν 15 γιατροί.

    [05] ΓΙΑ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ

    Για ανυπαρξία στην εξωτερική πολιτική κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Μαγγίνας τονίζοντας ότι η διεθνής περιθωριοποίηση της Ελλάδας συνεχίζεται. Ο κ. Μαγγίνας κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση απέτυχε να εντάξει τη χώρα μας στη διεθνή επιτροπή για την ανασυγκρότηση της Βοσνίας και συνεπώς να μετάσχει η Ελλάδα σε ένα διεθνή μηχανισμό που αφορά στα Βαλκάνια.

    Τη λήψη μέτρων από πλευράς της κυβέρνησης για την προστασία του κύρους της δικαιοσύνης ζήτησε εξάλλου ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Με αφορμή τη δίκη των 120 κατηγορουμένων για τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο ο κ. Μαγγίνας τόνισε πως ο ελληνικός λαός είδε με αγανάκτηση τη θρασύτητα των κατηγορουμένων καταληψιών να δηλώνουν με προκλητική αναίδεια και χωρίς καμία κύρωση ότι δεν αναγνωρίζουν το δικαστήριο. Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι αδιανόητο να συμβαίνουν όλα αυτά και η δικαιοσύνη να εμποδίζεται στην επιτέλεση του έργου της.

    [06] ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-FYROM

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, ενόψει της αναχωρήσεως του κ.Τόμας Νάϊλς στις ΗΠΑ για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.

    Είχαμε μια γενική συζήτηση με τον υπουργό των Εξωτερικών, δήλωσε μετά την ημίωρη συνάντηση, ο κ.Νάϊλς, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα πως θα συνεχιστεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί τόσο στις σχέσεις της Ελλάδος με τη FYROM, όσο και στη Βαλκανική.

    Ελπίζουμε, βεβαίως, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρεσβευτής ότι στον καινούριο χρόνο θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για πρόοδο και στο κυπριακό πρόβλημα.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΙΧΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ Σ.Α.Ε.

    Το Προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού επισκέφθηκε σήμερα διαδοχικά τον αναπληρούντα τον πρωθυπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο και τον Πρόεδρο της βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι ο νέος θεσμός ανοίγει ρεαλιστικές προοπτικές αναβάθμισης του ελληνισμού ενώ υπογράμμισε τις τεράστιες δυνατότητες του ελληνισμού σε όλο τον κόσμο.

    Ο κ. Κακλαμάνης που απένειμε στα μέλη του Συμβουλίου αναμνηστικά μετάλλια εξέφρασε την ευχή ο θεσμός να επιτύχει τους στόχους του σε μια εποχή που η Βαλκανική αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα.

    Τέλος ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα αποδήμου Ελληνισμού Γρηγόρης Νιώτης χαιρέτισε την κοινή στάση των κομμάτων, αφού όπως είπε, η διακομματική επιτροπή της βουλής για θέματα απόδημου ελληνισμού θα είναι μόνιμη ενώ ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Αθενς ευχαρίστησε την κυβέρνηση για την πρωτοβουλία δημιουργίας του θεσμού του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.

    [08] ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΝΟΙΓΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Ρεαλιστικές προοπτικές αναβάθμισης της Ελλάδας, των Ελλήνων και του Ελληνισμού, διανοίγονται με το νέο θεσμό του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Άκης Τσοχατζόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με το διοικητικό συμβούλιο του ΣΑΕ, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Πρόεδρος, Άντριου Άθενς, που στη συνέχεια είχαν συνομιλίες και επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών, Κάρολο Παπούλια.

    Ο νέος θεσμός, μετά το ιδρυτικό του συνέδριο της Θεσσαλονίκης, έδωσε δείγμα των τεράστιων δυνατοτήτων που έχει ο ελληνισμός, μέσα από την αξιοποίηση της συνεργασίας, σε όλο τον κόσμο, είπε ο κ.Τσοχατζόπουλος. Κατά τις συνομιλίες που είχε με το προεδρείο των αποδήμων, ο κ.Τσοχατζόπουλος διαπίστωσε ενθουσιασμό, σοβαρότητα και έναν σχεδιασμό άμεσης πρωτοβουλίας και παρέμβασης των αποδήμων σ' όλα τα μεγάλα θέματα που είναι ανοιχτά και αποτελούν πρόκληση για τον Ελληνισμό.

    Είτε πρόκειται για θέματα που αφορούν τη θέση της χώρας μας στον κόσμο, είτε τη συνεργασία του ελληνισμού με την πατρίδα, ώστε στις χώρες που ζουν οι απόδημοι να μπορέσουν να γίνουν πράγματι εκπρόσωποι των ελληνικών εθνικών συμφερόντων.

    Στόχος είναι να συνδεθούν οι Έλληνες της διασποράς με την μητέρα-πατρίδα, με τους δήμους και τις κοινότητες απ' όπου προέρχονται, ώστε να γίνουν οι στέρεοι δεσμοί, που ιστορικά αποτελούν την εγγύηση για την πρόοδο.

    [09] ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

    Τη μετατροπή της Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό σε μονιμη και διαρκή, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης let\ από συναντηση που είχε με τα νεοεκλεγέντα μελη του ΣΑΕ. Στη συναντηση ήταν ακόμη παρόντες ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρης Νιωτης, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό Δημήτρης Σωτηρλής καθώς και βουλευτές που συμμετέχουν στην ίδια επιτροπή. Μιλώντας μετά το τέλος της συνάντησης ο κ.Κακλαμάνης εξέφρασε την ευχή "ο νέος θεσμός του ΣΑΕ να επιτύχει τους στόχους του και κάλεσε τόσο την πολιτεια όσο και την Εκκλησία να συνεργαστούν ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί. Ο πρόεδρος της βουλής αναφέρθηκε ακόμα στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας, μιλώντας για ταραγμένη Βαλκανική, ενώ έκανε λόγο για μόνιμη και διαρκή απειλή του τουρκικού σωβινισμού. Ο πρόεδρος του ΣΑΕ κ.Αντριους Αθενς δήλωσε από την πλευρά του ότι "μαζί με την κυβέρνηση θα προχωρήσουμε και το έργο μας θα έχει επιτυχία". Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομοθυμη συμπαράσταση των κομμάτων, και τόνισε ότι "είναι χρέος όλων η ενότητα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας για να ξεπεράσουμε, όπως είπε, τα όποια προβλήματα". Τόνισε ακόμα ότι "η δημιουργία του ΣΑΕ αποτελεί εθνική υπόθεση και ανάγκη των καιρών".

    [10] ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΕΚΡΙΖΩΣΕΙΣ ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

    Ως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να φτάσει στις νομαρχίες της χώρας η εγκύκλιος που αφορά στο πρόγραμμα εκριζώσεων ροδάκινων και νεκταρινιών που επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση αντί του ποσού των 155.000 ανά στρέμμα.

    Στην ενέργεια αυτήν προβαίνει η Ε.Ε. μετά την υπερπαραγωγή των τελευταίων ετών που έχει ως αποτέλεσμα να καταλήγουν χιλιάδες τόνοι ροδάκινων και νεκταρινιών στις χωματερές.

    Με το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να εκριζώσουν τα δέντρα τους κυρίως παραγωγοί που διαθέτουν λίγα στρέμματα, δεδομένου ότι όπως υποστηρίζουν τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια των συγκεκριμένων προϊόντων έχει καταστεί ασύμφορη.

    Σημειώνεται πάντως πως το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ υποστηρίζει πως έχει γίνει λάθος στον υπολογισμό των χρημάτων που πρέπει να δοθούν και θα διεκδικήσει ακόμη 35.000 δραχμές ανά στρέμμα που θα εκριζωθεί.

    Η υποβολή των αιτήσεων θα αρχίσει στις 31 Ιανουαρίου 1996.

    [11] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΑ 500 ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΚΡΑΪΝΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αναχωρεί αύριο στις 6:30 το απόγευμα από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης η αμαξοστοιχία, που θα μεταφέρει τα 500 περίπου ορφανά παιδιά από τις εμπόλεμες περιοχές της Κράϊνα στις ζεστές ελληνικές οικογένειες, cia το επόμενο επτάμηνο.

    Η πρωτοβουλία ανθρωπιάς, είναι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και την οργάνωσή της ανέλαβε το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων, υπεύθυνος του οποίου είναι ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ.Θρασύβουλος Λαζαρίδης, ο οποίος θα είναι και ο επικεφαλής της αποστολής στο Βελιγράδι. Συντονιστής της υλοποίησης γενικά του προγράμματος φιλοξενίας παιδιών στη χώρα μας, για μεν τη Νότια Ελλάδα (τα παιδιά έφτασαν την προηγούμενη εβδομάδα) είναι η ΚΕΔΚΕ για δε τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο είναι ο Δήμος Καλαμαριάς.

    Η αμαξοστοιχία της αγάπης, αναμένεται να φτάσει στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Βελιγραδίου στις 6:30-7:00 το πρωί της Πέμπτης. Μετά από σύντομες επισκέψεις, τόσο στον Ερυθρό Σταυρό, όσο και στο Δημαρχείο της πόλης, η ελληνική αποστολή, μαζί με τα ορφανά της Κράϊνα, θα ξεκινήσει για το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής.

    Στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, τα παιδιά θα βρίσκονται το πρωί της Παρασκευής. Εκεί θα γίνει η κατανομή των παιδιών και μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας, όλα θα έχουν τακτοποιηθεί στις οικογένειες που θα τα φιλοξενήσουν, μέχρι τον Ιούνιο.

    Από τα 500 περίπου παιδιά που θα 'ρθουν στη Θεσσαλονίκη, η Καλαμαριά θα φιλοξενήσει 100 παιδιά, ο κεντρικός Δήμος 22, τα Ιωάννινα 20, η Παλαιοκώμη Σερρών 20, η Πτολεμαϊδα 20, η Καστοριά 40, η Λάρισα 20, η Αλεξανδρούπολη 40, η Νιγρίτα Σερρών 20, η Κατερίνη 20, η Ξάνθη 20, η Δράμα 21, η Νάουσα 22, η Κομοτηνή 20, η Νέα Απολλωνία 20 και η Νεάπολη 20 παιδιά.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

    Κάνεις δεν πιστεύει ότι η Τουρκία έπραξε τα επιβαλλόμενα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας έκφρασης σημειώνει σε σημερινό του σχόλιο στην εφημερίδα "Σαμπάχ" ο γνωστός Τούρκος αρθρογράφος κ.Μεμέτ Αλί Μπιράντ ο οποίος αποδίδει την θετική γνώμη του ευρωκοινοβουλίου για την τελωνειακή ένωση στο γεγονός ότι τα μέλη του αναγκάστηκαν να ψηφίσουν υπέρ της Τουρκίας διά της βιας εξαιτίας στρατηγικών αναγκαιοτήτων και οικονομικών συμφερόντων.

    Ο κ.Μπιράντ αποδίδει σε αυτήν την παράμετρο την απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου να παρακολουθείται η πολιτική της Άγκυρας και τονίζει ότι "πιστεύουν ότι η συνείδηση τους θα είναι ήσυχη εάν δημιουργήσουν στενό μηχανισμό ελέγχου".

    Ο Τούρκος αρθρογράφος αναφερόταν κυρίως σε χθεσινή απόφαση της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων του κοινοβουλίου η οποία αποδέχθηκε τροπολογία του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ.Γιάννου Κρανιδιώτη με την οποία διαχώριζε την χρηματοδοτική βοήθεια προς την Τουρκία από την τελωνειακή ένωση. "Μόνο εάν η Τουρκία πληροί τους όρους που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την συμπεριφορά της στο πρόβλημα της Κύπρου πρέπει να συναινέσουμε στην χρηματοδοτική συνεργασία πρότεινε ο ευρωβουλευτής ο opo_or απευθυνόμενος στους συναδέλφους του είπε χαρακτηριστικά ότι μπορεί μεν να ψήφισαν την τελωνειακή ένωση αλλά όλοι γνωρίζουν ποια είναι η κατάσταση στην Τουρκία.

    Όπως είναι γνωστό η επιτροπή ενέκρινε την συμφωνία για την τελωνειακή ένωση της Ευρωπαϊκης Ένωσης με την Τουρκία με ψήφους 42 υπέρ έναντι 13 κατά, γεγονός που σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο ανάγει σε τυπική διαδικασία την αυριανή ψηφοφορία στην ολομέλεια του σώματος.

    Σήμερα θα εξετάσει την συμφωνία για την τελωνειακή ένωση για να συντάξει την δική της εισηγητική έκθεση η Επιτροπή Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων του σώματος ενώ αύριο το θέμα θα συζητηθεί στην ολομέλεια για την έγκριση από την οποία απαιτούνται 314 θετικές ψήφοι, δηλαδή η απόλυτη πλειοψηφία των 627 ευρωβουλευτών.

    Η προαναγγελία θετικής ψήφου από τις δυο μεγαλύτερες ομάδες του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, δηλαδή τους σοσιαλιστές και τους χριστιανοδημοκράτες επιβεβαιώνει τις τουρκικές προβλέψεις

    Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή εξωτερικών σχέσεων στις 22 Νοεμβρίου είχε απορρίψει πρόταση Ελλήνων και άλλων ευρωβουλευτών να μετατεθεί η συζήτηση για την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία σε άλλη ολομέλεια μετά τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου ενώ 6 ημέρες αργότερα στην ίδια απόφαση είχε καταλήξει και η επιτροπή εξωτερικών οικονομικών σχέσεων.

    Η έγκριση της σχετικής τροπολογίας του κ.Κρανιδιώτη από την επιτροπή εξωτερικών σχέσεων αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αμέσως μετά την έγκριση της συμφωνίας θα συζητηθεί η έκθεση του Γερμανού χριστιανοδημοκράτη κ.Σβάιγκερ για την εφαρμογή της ειδικής δράσης χρηματοδοτικής συνεργασίας υπέρ της Τουρκίας.

    [13] ΤΑ Η.Ε. ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

    Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι υπάρχει αλλαγή στη θέση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, όσον αφορά το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αυτή είναι η εκτίμηση του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσελ, μετά την επίδοση της πρότασης Ντενκτάς στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη από τους Αμερικανούς.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, που κράτησε 60 λεπτά, ο κ.Φεϊσελ είπε ότι ο κ.Ντενκτάς εξέφρασε την υποστήριξή του για την ένταξη μιας ομόσπονδης Κύπρου στην ΕΕ και "αυτό αποτελεί κάτι το διαφορετικό από όσα έλεγε στο παρελθόν", σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτό βρίσκεται υπό την αίρεση ορισμένων "πραγμάτων" που θα προέλθουν από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Χαρακτηρίζοντας την αλλαγή αυτή σαν ένα από τα πάρε- δώσε μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ.Φεϊσελ σημείωσε ότι για να επιτευχθεί λύση θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια ανταλλάγματα.

    [14] "ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ ΣΤΑΤΟΥΣ ΚΒΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ"

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι στην έκθεσή του πρός το Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς Οργανισμού αναφέρει ότι όπως έχει αναφέρει κατ΄επανάληψη "το στάτους κβό στην Κύπρο είναι απράδεκτο". Στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα αρχίσει μεθαύριο η επίσημη συνεδρίαση για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο,ως τις 30 Αυγούστου 1996. Στην έκθεσή του ο κ.Γκάλι,αφού θεωρεί πώς "υπο τις παρούσες συνθήκες η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εξακολουθεί να είναι απαραίτητη" προσθέτει πώς πρέπει να γίνει σαφές σ΄όλους τους ενδιαφερόμενους ότι "η κατάσταση δεν είναι στάσιμη και ότι η καθυστέρηση μιας συνολικής λύσης δεν είναι πρός το συμφέρον καμμιάς πλευράς". Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού εκφράζει την ανησυχία του για τα "υπερβολικά επίπεδα των στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμών στην Κύπρο,καθώς και για τους ρυθμούς ενίσχυσής τους". Ο κ.Γκάλι καταγγέλλει,με ιδιαίτερα σκληρά λόγια,τις τουρκοκυπριακές αρχές για το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τα ανθρωπινα δικαιώματα στο νησί,οι Ελληνοκύπριοι και οι Μαρωνίτες εξακολουθούν να διαβιούν στο βόρειο τμήμα της νήσου,υπο κάθε άλλο,παρα ομαλές συνθήκες,κατα παράβαση των υποσχέσεων,που δόθηκαν με την υπογραφείσα απο τα δύο μέρη συμφωνία της Βιέννης στις 2 Αυγούστου 1975.Υπογραμμίζει ακόμη,ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρακολουθεί απο "πολύ κοντά κατα πόσο πρόκειται να εφαρμοστούν τα περιορισμένα μέτρα ,που οι τουρκοκυπριακές αρχές εξήγγειλαν πρόσφατα για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των εν λόγω ατόμων,περιορισμένων μέτρων,τα οποία πάντως φωτίζουν πολύ έντονα την ανάγκη να γίνουν πολύ περισσότερα σ΄αυτό τον τομέα.

    [15] Η ΚΥΠΡΟΣ ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Η Κύπρος φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο ειρήνης για τη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Ο κ.Κασουλίδης είχε κληθεί να σχολιάσει δημοσίευμα Ισραηλινής εφημερίδας, ότι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Σιμόν Πέρες θα προτείνει στον Αμερικανό Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, κατά την επικείμενη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον, τη σύσταση στη Λευκωσία ενός κοινού ισραηλινο- συριακο-αμερικανικού διαπραγματευτικού κέντρου ειρήνης.

    Γνωρίζουμε επίσης, πρόσθεσε ο κ.Κασουλίδης, ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από αραβικές χώρες για τη χρησιμότητα της Κύπρου.

    Η Κύπρος, σημείωσε ο εκπρόσωπος, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα τέτοιο κέντρο και γέφυρα, ιδιαίτερα μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [16] ΚΑΝΕΝΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΚΩΛΥΜΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ

    Δεν υπάρχει κανένα ιδεολογικό ή δογματικό κώλυμα για τη συμμετοχή οποιονδήποτε δυνάμεων στην πολυεθνική δύναμη pou θα σταθμεύει στην Κύπρο μετά τη λύση του Κυπριακού.

    Αυτό διευκρίνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια να υποβάλει μνημόνιο στο Εθνικό Συμβούλιο σχετικά με το θέμα αυτό, στο οποίο θα αναφέρεται ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να εγγυηθεί την Κύπρο.

    Ο κ.Κασουλίδης ανέφερε ότι στο προσχέδιο κειμένου σε απάντηση του αμερικανικού ερωτηματολογίου, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης εισηγήθηκε όπως μετά τη λύση του Κυπριακού, αντί του δικαιώματος μονομερούς επέμβασης εγγυητριών δυνάμεων από το εξωτερικό υπάρξει μια πολυεθνική δύναμη στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αυτή η πολυεθνική δύναμη θα έχει το δικαίωμα επέμβασης στην περίπτωση διατάραξης της ειρήνης και παραβίασης του συντάγματος της Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις που θα μπορούσαν να απαρτίζουν αυτή την πολυεθνική δύναμη, και ενόψει ότι τα Ηνωμένα Έθνη αποχωρούν μετά από μια λύση, είναι δυνάμεις χωρών όπως του ΝΑΤΟ, της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης ή και άλλων.

    [17] ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ

    Πέντε χιλιάδες Αλβανοί κάθε μήνα εγκαταλείπουν τη χώρα τους, αναζητώντας καλύτερη τύχη στις χώρες της Ευρώπης, όπως προκύπτει απο τα στοιχεία της Διεθνούς Οργανωσης Μετανάστευσης που εδρεύει στην Ελβετία. Σύμφωνα με τη διεθνή αυτή οργάνωση κατά τη διάρκεια του 1995, εξήντα χιλιάδες Αλβανοί λαθρομετανάστες εγκατασταθηκαν στις χωρες της Ευρώπης οι περισσότεροι από τους οποίους στην Ελλαδα. Η ανεξάρτητη αλβανική εφημερίδα "Κοχα Γιόν" αναφέρει επικαλούμενη στοιχεία του υπουργειου Εσωτερικών της Αλβανίας ότι το 70% των 450 χιλιάδων Αλβανών μεταναστών που εγκαθίστανται στις ευρωπαϊκές χώρες είναι λαθρομετανάστες. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες, περίπου 250 χιλιάδες, γράφει η εφημερίδα, βρίσκονται στην Ελλαδα ενώ στην Ιταλία διαβιουν 100 χιλιάδες Αλβανοί. Στη Γερμανία βρίσκονται 5 χιλιάδες Αλβανοί ενώ στην Ελβετία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία ζουν 85 χιλιάδες Αλβανοί μετανάστες.

    [18] ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Για τη Νέα Υόρκη αναχώρησε σήμερα ο Βάνια Τόσεφσκι, πρέσβης του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το σκοπιανό Σάιρους Βανς. Ο ραδιοφωνικος σταθμός των Σκοπίων επικαλούμενος πληροφορίες, μετέδωσε ότι αντικείμενο των συνομιλιών του κ.Τόσεφσκι με τον κ.Βανς θα είναι η διευρεύνηση των δυνατοτήτων προκειμένου να αρχίσουν οι συνομιλίες με την Ελλαδα για "το ξεπέρασμα των διαφορετικών θέσεων των δυο χωρών γύρω από το όνομα της Δημοκρατίας των Σκοπίων με b\sg την ενδιάμεση συμφωνία που υπέγραψαν στη Νέα Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών Κάρολος Παπουλιας και Στέβο Τσερβένκοφσκι αντίστοιχα", όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε.

    [19] ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ Η ΠΡΩΤΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ

    H πρώτη συμφωνία οικονομικής συνεργασίας μεταξύ ελληνικής και γιουγκοσλαβικής εταιρείας, που ανακοινώθηκε επίσημα, μετά την άρση των οικονομικών κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, υπεγραφη στο Βελιγράδι. Συμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Σερβίας ο Ελληνας επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος υπέγραψε συμφωνία για την εξαγωγή προϊόντων του εργοστασικού συγκροτήματος "Τρέπτσα", αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Οπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του "Τρέπτσα" Νόβακ Μπέλιτς τα προϊόντα του εργοστασίου θα εξάγονται τα επόμενο δύο χρόνια ενώ στη συμφωνία συμμετέχουν η εισαγωγική-εξαγωγική εταιρεία "Γκένεξ" καθώς και η τράπεζα "Γιουγκομπάνκα" σε εκπρόσωπο της οποίας, δόθηκε ήδη προκαταβολή 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    [20] IΔΡΥΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΝΔΥΑ (του Περικλή Ταστσίδη),

    Δεν πέρασαν καλά-καλά δύο μήνες από την ίδρυσή του και τα στελέχη του νέου "Γερμανικού Δημοκρατικού Κόμματος" (DPD), του πρώτου κόμματος αλλοδαπών στη Γερμανία, που είναι Τουρκοι μετανάστες, άρχισαν να δραστηριοποιούνται με ομιλίες σε πανεπιστήμια, ιδρύματα και δήμους. Αν και ο γερμανικός τύπος, με τη γνωστή του μεροληπτικοτητα σε θέματα Τουρκίας, παρουσίασε το νεοϊδρυθέν κόμμα ως καθαρά "κόμμα αλλοδαπών της Γερμανίας", στο οποίο μάλιστα θα βρίσκουν, όπως τονίζει, οι ξένοι μετανάστες το δίκαιό τους, είναι φανερό και στον πιο αδαή πολίτη ότι πρόκειται για ένα πέρα για περα τουρκογενές κόμμα εξυπηρέτησης τουρκικών συμφερόντων. Αραγε τα συμφέροντα των Τουρκων μεταναστών της Ανατολίας ή του τουρκικου κράτους; Στο καταστατικό του, το κόμμα το οποίο ιδρύθηκε ξαφνικά στις 29 Οκτωβρίου 1995, λέει ότι οι σκοποί του είναι η καταπολέμηση του ρατσισμού στη γερμανική κοινωνία, της ξενοφοβίας, της ανεργίας, της άνισης μεταχείρησης των ξενων σε θέσεις εργασίας και το δικαίωμα ψήφου στους ξένους. Εννοώντας ότι θα υπερασπίζεται και τα δικαιώματα όλων των άλλων Ευρωπαίων μεταναστών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ιταλών, Ελλήνων, Βρετανών, Ισπανών κ.α.). Μέχρι εδώ καλά, θα μπορούσε να πει κανείς. Το μεγάλο ερώτημα που εγείρουν ακόμα και οι γερμανικές εφημερίδες, είναι γιατί μόνο Τουρκοι όλα τα μέλη του κόμματος και γιατί Τουρκος ο πρόεδρός του; Και εδώ ακριβώς βρίσκεται η παραπλάνηση του κόμματος αυτού, που έθεσε ως ιδρυτικό όρο, τα μισά από τα 10 μέλη του προεδρείου του να είναι Γερμανοί υπήκοοι. Πράγμα εύκολο, εφόσον υπάρχουν στη Γερμανία 40 χιλιάδες Τουρκοι με γερμανική υπηκοότητα. Με αποτέλεσμα, να εμφανίζεται νομότυπα ως ένα γερμανικό j|lla! Πρόεδρος του κόμματος είναι ο δικηγόρος Σετάτ Σετσκιν απο τη Φρανφούρτη. Δεν είναι τυχαίο ότι το προεδρείο του κόμματος αποτελείται από την "αφρόκρεμα" της τουρκικής κοινότητας της Γερμανίας, όπως ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και έμποροι με επιχειρήσεις στη Γερμανία. Κάλεσαν, λένε, όλες τις ξένες εθνικότητες που ζουν σ'αυτή τη χωρα να συμμετάσχουν, αλλά υποτίθεται ότι δεν βρήκαν ανταπόκριση!! Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καινούργιο ισχυρό τουρκικό λόμπυ στην καρδιά της Ευρώπης, ή πρόκειται για ένα νέο μοχλό της τουρκικής προπαγάνδας και εξωτερικής πολιτικής της Αγκυρας; Ενα μηνα μετά την ίδρυση του κόμματος, γίνεται δεκτή στη Βόννη με ανοικτες αγκάλες από τη γερμανική κυβέρνηση η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ και φεύγει με την υπολογίσιμη γερμανική υποστήριξη για την τελωνειακή ένωση στην τσέπη. Το ίδιο βράδυ της επίσκεψής της συναντάται σε ξενοδοχείο της Βόννης με τον πρόεδρο και το προεδρείο του "Γερμανικού Δημοκρατικού Κόμματος" και συζητά μαζί τους επί δύο περίπου ώρες. Οι δημοσιογράφοι στους οποίους επιτρέπεται η είσοδος κατά τη συνάντηση αυτή ειναι μόνο οι Τουρκοι δημοσιογραφοι Τουρκίας και Βοννης (ανταποκριτές), επειδή όπως ανακοινώθηκε, αφορούσε σε τουρκικά θέματα!. Καμία λέξη για το πρωτόγνωρο αυτό γεγονός δεν γράφθηκε στο γερμανικό τύπο. Από χρόνια οι Τουρκοι της Γερμανίας ειναι όσο καμια άλλη κοινότητα αλλοδαπών "δικτυωμένη" σε ευαίσθητα σημεία της γερμανικής κοινωνίας. Τουρκοι δημοσιογράφοι σε μεγάλα γερμανικά κανάλια (WDR και ZDF) για εκπομπές προγραμμάτων (δήθεν μόνο) Τουρκων μεταναστών, Τουρκοι ακαδημαϊκοί να αναπτύσσουν προπαγάνδα στα γερμανικά πανεπιστημια, ανενόχλητοι από κάθε ίχνος κριτικής εκ μέρους των Γερμανών, Τουρκοι έμποροι να διεισδύουν ολοένα και περισσότερο στη γερμανική αγορά και ένας Τουρκος νεαρός βουλευτής στο εθνικιστικών τάσεων κόμμα του Κίνκελ των "Ελεύθερων Δημοκρατών". Μεγάλο τους όπλο, η συμπάθεια του γερμανικού λαού προς τους Τουρκους πρόσφυγες λόγω των συνεχιζόμενων νεοναζιστικών βιαιοτήτων κατά τουρκικών στόχων. Κι αυτό δεν μένει αχρησιμοποίητο από την τουρκική προπαγάνδα. Το πόσο θα ανταποκριθεί το νέο κόμμα στους στόχους τους οποίους διακηρύσσει για το καλό "όλων των αλλοδαπών", θα το δείξει ο χρόνος. Το γεγονός όμως και μόνο ότι έχει την πλήρη υποστήριξη (ίσως και οικονομική) των μεγάλων τουρκικών εφημερίδων "Μιλλιέτ" και "Χουριέτ", καθιστα ύποπτη την οντότητά του για κάθε σωστά σκεπτομενο Ευρωπαίο. Μοναδική εξαίρεση σε όλη τη Γερμανία για την ίδρυση του κόμματος, υπήρξε η τουρκικής καταγωγής βουλευτής των Γερμανών Πρασίνων, Οζτεμιρ, η οποία κράτησε αποστάσεις.
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.00 run on Tuesday, 12 December 1995 - 14:08:16