Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (23/12/1995)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency (ELOT 928) Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 23 Δεκεμβρίου 1995

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


PERIEXOMENA

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΗΚΕ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [02] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

  • [03] ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΑΝ ΔΥΟ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [04] ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΣΤΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ 30 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

  • [05] Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ

  • [06] ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΟΥΝΟΠΟΙΟΙ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

  • [07] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΔΙΚΕΔΙΚΗΣΗ ΚΑΘΕΤΗΣ ΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ

  • [08] ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΗΝ ΈΔΕΣΣΑ

  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

  • [10] ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [11] ΔΙΑΒΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ Γ.ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ

  • [12] Μ.ΛΕΪΚ: "ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ"

  • [13] ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ Η ΤΣΙΛΛΕΡ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ

  • [14] ΈΦΤΑΣΕ Η ΏΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [15] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 1996

  • [16] ΣΕ 102 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΝΗΛΘΑΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΟ 1996

  • [17] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΗΚΕ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Η λοίμωξη η οποία προσέβαλε τον πρωθυπουργό ελέγχεται σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν το οποίο εκδόθηκε χθες το βράδυ. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν η αναπνευστική λειτουργία του πρωθυπουργού υποστηρίζεται περιοδικά από αναπνευστήρα ενώ η καρδιακή λειτουργία χαρακτηρίζεται ανεπηρέαστη και αμετάβλητη. Ο εκπρόσωπος του ιατρικού συμβουλίου χαρακτήρισε καλύτερη την κλινική εικόνα του πρωθυπουργού για τον οποίο είπε ότι είναι απύρετος και προσέθεσε ότι η κατάσταση του κυκλοφοριακού του κ.Παπανδρέου είναι αμετάβλητη.

    [02] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Mε ψήφους 164 υπέρ και 126 κατά, υπερψηφίστηκε από τη βουλή τα μεσάνυχτα ο προϋπολογισμός. Υπερ ψήφισαν οι boukeuter του ΠΑΣΟΚ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κ.Σπυριούνης, ο οποίος καταψήφισε τα κονδυλια για την άμυνα και την πρόνοια. Από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο Χρ.Κηπουρός καταψήφισε τα κονδύλια των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και ΥΠΕΧΩΔΕ ενώ ο Λευτέρης Βουνάτσος τα κονδυλια του υπουργείου Αιγαίου. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Μιχάλης Παπακωνσταντίνου δήλωσε παρών.

    [03] ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΑΝ ΔΥΟ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Mεγάλο γεγονός για τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις και την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών κ.Κάρολος Παπούλιας τις δυο συμφωνίες που υπέγραψε χθες στην Σόφια. Σε δηλώσεις του μετά από την επιστροφή του στην Αθήνα, ο κ.Παπούλιας είπε ότι οι συμφωνίες για τα νερά του Νέστου και τις τρείς διόδους επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών είναι εξαιρετικά ικανοποιημένος τονίζοντας την ιστορική συνέχεια των καλών ελληνοβουλγαρικών σχέσεων. Ο κ.Παπούλιας τόνισε ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα προσπαθήσουν από κοινού να οργανωθεί μια διάσκεψη όλων των βαλκανικών χωρών με την διεύρυνση προς τα Βαλκάνια και τις παραδουνάβιες χώρες του σχήματος το οποίο οδήγησε στην τριμερή διάσκεψη των Ιωαννίνων στην οποία όπως είναι γνωστό συμμετείχε και η Ρουμανία.

    [04] ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΣΤΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ 30 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Τριάντα βουλευτές κατέθεσαν σήμερα στο γραμματέα του κόμματος Κώστα Σκανδαλίδη και στον γραμματέα τις Κ.Ο. Δημήτρη Μπέη κείμενο-πλατφόρμα για την ενότητα και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ.

    Αφού αναφέρονται ιδιαιτέρως στην προσφορά και στο ρόλο του Ανδρέα Παπανδρέου (τον χαρακτηρίζουν ως έναν από τους μεγαλύτερους πολιτικούς άνδρες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας τονίζουν ότι στέκονται με σεβασμό στην μάχη που δίνει για τη ζωή.

    Κάνουν λόγο για δέσμευση ηθικής και πολιτικής αλληλεγγύης και τονίζουν ότι η πορεία προς το μέλλον πρέπει να χαρακτηρίζεται από συλλογικότητα, αποκέντρωση εξουσιών, αντιπροσωπευτικότητα και αξιοκρατία. Δηλώνουν αποφασισμένοι να καταβάλλουν προς τούτο κάθε προσπάθεια.

    Αναφέρουν ότι η Κεντρική Επιτροπή οφείλει να συγκληθεί πριν από την Κ.Ο. για να προδιαγράψει τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας ενωτικής και νικηφόρας πορείας προς το μέλλον και να προσδιορίσει την πορεία προς το συνέδριο. Η κοινοβουλευτική ομάδα, πρέπει, επισημαίνουν, να επιλέξει όταν έλθει η στιγμή το νέο πρωθυπουργό αποδεσμευόμενη από υστεροβουλίες, σκοπιμότητες και συγκυριακούς υπολογισμούς. Προσθέτουν ακόμα, ότι θεωρούν εύλογο ότι όσοι σήμερα φιλοδοξούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο θα δεσμευτούν για την αποδοχή του αποτελέσματος, αν και επισημαίνουν ότι μια τέτοια αρχή πρέπει να θεωρείται αυτονόητη.

    [05] Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ

    Στους μεθοριακούς σταθμούς Προμαχώνα-Κούλατα, μετέβη χθες ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης Νίκου Αφεντουλίδη, προκειμένου να εξετάσει επιτόπου την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σύνορα με τις μεγάλες καθυστερήσεις και τις ατελείωτες ουρές αυτοκινήτων. Ο κ. Αφεντουλίδης συναντήθηκε στη Βουλγαρική πλευρά με τον Διευθυντή του τελωνείου Κούλατα-Πετριτσίου-Σαντάσκι, τον Αστυνομικό Διευθυντή και άλλους αρμόδιους Βούλγαρους υπηρεσιακους παράγοντες, από τους οποίους ζητησε να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να υπάρξει κατά το διάστημα των εορτών πλήρης εξυπηρέτηση στη διακίνηση των αυτοκινητων.

    [06] ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΟΥΝΟΠΟΙΟΙ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Στά πλαίσια της προβολής και διεθνοποίησης των προιοντων γούνας αλλά και της ανάπτυξης των υγειών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, οι επιχειρηματίες βιοτέχνες γουναρικών της Δυτικής Μακεδονίας εκθέτουν τα καλύτερα γουναρικά της Ελληνικής γουνοποιίας στη διεθνή έκθεση CONSUMEXPO 95 που πραγματοποιείται από τις 15 έως τις 19 Ιανουαρίου στη πρωτεύουσα της Ρωσίας τη Μόσχα. Στη διεθνή έκθεση CONSUMEXPO 96 o σύνδεσμος γουνοποιών Καστοριάς σε συνεργασία με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών Ελλάδος, συμμετέχει με στόχο να προαχθεί και προβληθεί η δυναμική των Ελληνορωσικών οικονομικών σχέσεων, καθώς και η ενδυνάμωση της φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς που στηρίζεται στην Βυζαντινή ιστορία και τον Χριστιανισμό.

    [07] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΔΙΚΕΔΙΚΗΣΗ ΚΑΘΕΤΗΣ ΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ

    Τη δημιουργία της 6ης καθέτου της Εγνατίας με την ένταξη του οδικού δικτύου Θεσσαλονίκης - Πέλλας - Φλώρινας, στον κεντρικό κορμό της, αποφάσισαν πρόσφατα σε κοινή συνεδρίασή τους να διεκδικήσουν τα Νομαρχιακά Συμβούλια Πέλλας και Φλώρινας. Επίσης στη συνεδρίαση των παραπάνω Νομαρχιακών Συμβουλίων αποφασίστηκε οι δύο Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις να προχωρήσουν σε σύσταση επιτροπής αποτελούμενης από τους νομάρχες Πέλλας και Φλώρινας και επιλεγμένους συνεργάτες από τα Νομαρχιακά Συμβούλια, για το συντονισμό των περαιτέρω ενεργειών τους.

    [08] ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΗΝ ΈΔΕΣΣΑ

    Μιά ενδιαφέρουσα πρόταση για τη δημιουργία "Πύργου του Μεγαλέξανδρου" μελετά αυτές τις ημέρες ο δήμος Έδεσσας. Ο "Πύργος του Μεγαλέξανδρου" που προγραμματίζεται να κτιστεί σε χώρο, που θα παραχωρηθεί από τον δήμο, πάνω σε σχέδια του καθηγητή Ευθύμη Βαρλάμη, πέρα από σύμβολο του Ελληνισμού θα αποτελέσει και ένα σύμβολο της πόλης αναδεικνύοντας τον ιστορικό, πολιτιστικό αλλά και το σύγχρονο πρόσωπο της.

    Σύμφωνα με την πρόταση την οποία παρουσίασε ο δήμαρχος κ Χρήστος Βοσνάκης στο δημοτικό συμβούλιο ο Πύργος θα είναι επισκέψιμος και θα στεγάσει μία έκθεση με έργα από τον κύκλο "Μέγας Αλέξανδρος" του κ Βαρλάμη που θα παραχωρηθούν γι αυτό τον σκοπό. Στον εκθεσιακό χώρο που θα είναι ισόγειος θα υπάρχει και πωλητήριο των sukkoc~m με προϊόντα που θα σχεδιαστούν από τον κ Βαρλάμη.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο Πύργος θα περιλαμβάνει δημιουργικό τμήμα καθώς και τμήματα μελετών, εκπαιδευτικό , εκδοτικό , παραγωγής, καθώς και οργάνωσης και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και εκθέσεων. Ο Πύργος και μαζί του η έκθεση με τα εκατοντάδες έργα και σχέδια του Ευθύμη Βαρλάμη που αντλεί τη θεματολογία του από τον Μέγα Αλέξανδρο προγραμματίζεται να παρουσιαστούν για πρώτη φορά το 1997 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη 97" υπό την αιγίδα μιας διεθνούς τιμητικής επιτροπής και την οικονομική υποστήριξη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και την Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

    Στη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης "την του Χριστού Θείας Γέννησιν" αναφέρεται στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α΄.Ο Προκαθήμενος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αφού τονίζει ότι "εορτάζομεν εν τη βασιλίδι των πόλεων και εορτάζουν όλαι αι πόλεις και τα χωρία,οι ορθόδοξοι χώραι και οι πιστοί της διασποράς,έκαστος όπου ευρίσκεται" υπογραμμίζει το νόημα της ενανθρωπήσεως. "Κατέστη η Εκκλησία Παράδεισος" σημειώνει ο κ.Βαρθολομαίος και καλεί τους πιστούς: "Μεταδώσατε είς όλους τους ανθρώπους,εις όλης την Δημιουργίαν ,το χαρμόσυνο μήνυμα των Χριστουγέννων,δια της συγκαταβατικότητος,της ευσπλαχνίας και ανοχής.Μεταφέρατε την αγάπην και την χαράν των Χριστουγέννων εις τας βασανιζομένας καρδίας των ζητούντων την ειρήνην ανθρώπων." Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης καταλήγει με την προτροπή "δοξάσατε οι ορθόδοξοι πιστοί όπου και αν ευρίσκεσθε.Χριστός επι γής υψώθητε οι λαβόντες την άφατον χάριν,δια να γίνωμεν αφορμή,δια του ιδικού μας παραδείγματος,να υψωθούν οι αδελφοί μας ,να υψωθεί και ολόκληρος η γή,να επιτελεσθή ο σκοπός της σαρκώσεως του Θεού Λόγου ,ο σκοπός της δημιουργίας του κόσμου".

    [10] ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Με την ευχή η Γέννησις του Θεανθρώπου να φέρει την ειρήνη σ΄όλο τον κόσμο ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας απευθύνει το μήνυμά του στο πλήρωμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της γειτονικής χώρας. Ο κ.Αναστάσιος υπογραμμίζει ότι οι σκέψεις όλων στρέφονται στο Χριστό "για να σκεπάσει με τη στοργή του και να γιατρέψει τη βαθειά πληγή των παιδιών των πολέμων και των κατατρεγμών.Για να δώσει αντοχή και καρτερία σ΄αυτούς που βασανίζονται απο αθεράπευτες αρρώστειες,απο ανέχεια,για να χαρίσει δύναμη αντιστάσεως,όταν βλέπουμε το κακό να επιβάλλεται ,τους φαύλους να υπερισχύουν,την αδικία να υποχωρεί."

    [11] ΔΙΑΒΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ GMYLEMA ΕΘΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ Γ.ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ

    Σε εντονο διάβημα διαμαρτυρίας θα προβεί σήμερα προς τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του συμβουλίου ασφαλείας και στα Ηνωμένα Εθνη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης για τη χθεσινή ποινή φυλάκισης που επέβαλε ψευδοδικαστήριο στα κατεχόμενα στο Γιάννη Αποστολίδη που κρατείται παράνομα από τις 16 Νοεμβρίου.

    Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης η συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου διακόπηκε για να γίνει το διάβημα διαμαρτυρίας. Το συμβούλιο θα συνέλθει και πάλι στις 9 Ιανουαρίου

    Ο κ. Κασουλίδης αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις κατά πόσο συζητήθηκαν οι περαιτέρω χειρισμοί στο Κυπριακό η αν ο υπουργός εξωτερικών κ. Μιχαηλίδης ενημέρωσε τα μέλη του συμβουλίου για τιε συνομιλίες που είχε στην Αθήνα.

    [12] Μ.ΛΕΪΚ: "ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ"

    Μονόδρομος είναι πλέον για την Τουρκία η συνέχιση των μεταρρυθμισεων για τον εκδημοκρατισμό, μετά την επικύρωση της τελωνειακης ένωσης, καθώς όπως υπογραμμισε ο επροσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αγκυρα πρέσβης Μ.Λέϊκ σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημεριδα "Μιλλιέτ": "Οποιαδήποτε απειλη που θα προκυψει για τη δημοκρατία, θα θεσει σε κίνδυνο τη συμφωνία της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας".

    Ο κ.Λέϊκ τόνισε η τελωνειακή σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ενωση συνδεεται με τη συμφωνία Ρώμης η οποία ορίζει ρητά ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ένωση την δημοκρατία. "Κατά συνεπεια υποχώρηση και με την πολιτική έννοια καθως επίσης και υποχώρηση στην τελωνειακή ένωση θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην Τουρκία", είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Κατά τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης η σημαντικότερη επίδραση της τελωνειακής ενωσης στον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, είναι η υπόσχεση που έδωσαν οι περισσότεροι από τους πολιτικους ηγετες της για ελευθερία ιδεών και έκφρασης, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την πραγματαποιηση ριζικών μεταρρυθμίσεων όσον αφορά το θέμα της Ν.Α.Τουρκίας. "Δεν δεσμεύθηκαν μόνο έναντι της τουρκικής κοινής γνώμης αλλά και ενώπιον της διεθνους", υπογράμμισε.

    Σχετικά με τις εξαγγελίες ορισμένων τουρκικών κομματων ότι θα ακυρώσουν την συμφωνία αν επικρατήσουν στις εκλογές και αν αυτό είναι δυνατό ο κ.Λεϊκ επισήμανε ότι κάτι τέτοιο "θα έχει πολύ σοβαρές και επικίνδυνες επιδρασεις στην τουρκική οικονομία. Οπως είπε ο κ.Λέϊκ "θα δεχθεί μεγάλο χτύπημα η αξιοπιστία της Τουρκίας στη διεθνη αγορά, θα πληγεί η δυνατότητα παρέχουν είτε κρυφά είτε φανερά στον πόλεμο εναντίον των Κούρδων εξασφάλισης πίστωσης για την οικονομία και θα υπαρξουν αρνητικές αντιδράσεις από τις χρηματοδοτικές αγορές". Χαρακτήρισε την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην περίπτωση υπαναχωρησης από την τελωνειακή ένωση ως "χαοτική" την οποία "δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει εύκολα καμια jub]qmgsg που θα προκύψει απο τις εκλογές".

    Εκτιμησε ότι η τελωνειακή ένωση θα παίξει αποτελεσματικο ρόλο στην προσέγγιση Τουρκίας-Ευρώπης και ότι το διάστημα αυτό πριν την ένταξή της στην Ενωση, ημερομηνία όμως που δεν μπορεί να προσιδοριστεί, όπως είπε. "Απο πλευράς γνωριμίας Τουρκίας-Ευρώπης υπάρχει κενο. Δεν γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον και η τελωνειακή ένωση θα αναπληρώσει αυτό το κενο".

    [13] ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ Η ΤΣΙΛΛΕΡ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ

    Προεκλογική παρανομία διαπράττει η Τανσού Τσιλλέρ ανακοινώνοντας αποτελέσματα σφυγμομετρήσεων που διενεργήθηκαν για λογαριασμό του κόμματος της, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουρριέτ, η οποία επισημαίνει ότι τρεις εφημερίδες αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία γιατί έκαναν το ίδιο με την πρωθυπουργό της Τουρκίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τη σφυγμομέτρησης του δημοσιοποίησε η κ Τσιλλέρ το κόμμα του Ορθού Δρόμου του οποίου ηγείται έρχεται πρώτο με ποσοστό ψήφων 23,3% ενώ ακολουθεί το Κόμμα Ευημερίας με 16% και το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας με 13,6%.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τουρκικός εκλογικός νόμος απαγορεύει τη δημοσίευση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων και προβλέπει ποινή φυλάκισης από 1 έως 3 χρόνια. Βάση του εκλογικού νόμου το πρώτο ειρηνοδικείο του Μπακίρκιοϊ Κωνσταντινούπολης αποφάσισε την κατάσχεση των εφημερίδων "Μιλιέτ", "Πόστα", "Φανατίκ" και "Εβρενσέλ" επειδή δημοσίευσαν δημοσκόπηση σχετική με την εκλογική δύναμη των κομμάτων.

    Παράλληλα με την κατάσχεση των εφημερίδων, το ανώτατο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο προέβη σε επιβολή ποινών σε μέσα μαζικής ενημέρωση λόγω "παράνομων εκπομπών κατά την προεκλογική περίοδο επιβάλλοντας ποινή απαγόρευση λειτουργίας για μια ημέρα στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΗΒΒ και Flash TV. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο σχολιαστής του τηλεοπτικού σταθμού Interstar Ενγκίν Αρντιτς παρουσίασε το σχόλιο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων έχοντας το στόμα του κλεισμένο με κολλητική ταινία, με χειρονομίες.

    Παρόλα αυτά η εφημερίδα "Χουρριέτ" στο κύριο θέμα της αναφέρεται σε διάφορες σφυγμομετρήσεις σημειώνοντας ότι από τις 13 στις 6 προηγείται το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας και στις 5 το Κόμμα Ευημερίας, ενώ σύμφωνα με μια άλλη το Κόμμα Ευημερίας και το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας έχουν τα ίδια ποσοστά. Τέλος η εφημερίδα παραθέτει τα αποτελέσματα σφυγμομέτρησης που η ίδια ανέθεσε στην εταιρεία Strateji/Mori η οποία διεξήχθη στις 18-20 Δεκεμβρίου σε 14 νομούς και με δείγμα 2161 άτομα. Σύμφωνα με αυτή το Κόμμα Ευημερίας και το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας βρίσκονται στην πρώτη θέση με ποσοστό 21% και τα ακολουθεί το κόμμα του Ορθού Δρόμου με 16%. Το ποσοστό του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος είναι 13% και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος 11%, ενώ το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης με 8% , το κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού με 7% και η Κίνηση Νέας Δημοκρατίας με 1% δεν ξεπερνούν το πλαφόν του 10% επί του συνόλου της epijq\teiar.

    [14] ΈΦΤΑΣΕ Η ΏΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Τις συμβιβαστικές και ειρηνικές προθέσεις των Κούρδων του ΡΚΚ, οι οποίες συγκεκριμενοποιήθηκαν με τη μονομερή κατάπαυση του πυρός που ανήγγειλε στις 14 Δεκεμβρίου ο αρχηγός του ΡΚΚ Αμπτουλλάχ Οτζαλάν, υποστηρίζουν οι βελγικές εφημερίδες De Standaard, De Morgen και Le Soir.

    Οι εφημερίδες υποστηρίζουν ότι έχει ωριμάσει πλέον η στιγμή για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο πρόβλημα των Κούρδων της Τουρκίας και ακόμη ότι η Ευρώπη θα πρέπει τώρα να πιέσει την Άγκυρα, μετά την προσέγγιση ΕΕ- Τουρκίας με την τελωνειακή σύνδεση, προκειμένου η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους. Ο εκπρόσωπος του ΡΚΚ δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες μπορούν να πιέσουν την Τουρκία και εξαιτίας της οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης που της

    [15] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 1996

    Με 120 ψήφους υπερ ψηφίστηκε επί της αρχής ο προϋπολογισμος της Βουλγαρίας για το 1996.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κονοβουλευτικής ομάδας της δημοκρατικής αριστεράς κ.Πρεμιανωφ, ο νέος προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός και ανταποκρίνεται στα οικονομικά δεδομένα της Βουλγαριας.

    Ο προϋπολογισμός του 1996 προβλέπει την αύξηση του εισοδήματος των χαμηλόμισθων, των συνταξιούχων αλλά και των εργαζόμενων σε όλους τους τομείς.

    Αντίθετα, ο ηγέτης της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων Ι.Κωστώφ, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως "αντικοινωνικό και παράνομο" και υπογράμμισε ότι αντίκειται στους νόμους της αγορας. Οπως τόνισε ο κ.Κωστώφ "τα έσοδα που προβλέπει ο προϋπολογισμός στηρίζονται σε νόμους που δεν έχουν καν ψηφιστεί ακόμα". Υπογραμμισε ότι δεν προβλέπονται ικανοποιητικά κονδύλια για την τοπική αυτοδιοίκηση, την υγεία, το στρατό και την ενέργεια.

    Επι πλέον, κατά τον ηγέτη της ΕΔΔ, ο προϋπολογισμός θα επηρεάσει αρνητικά τους οικονομικούς δεικτες επειδή προβλέπει περιορισμένες επενδύσεις.

    [16] ΣΕ 102 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΝΗΛΘΑΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΟ 1996

    Σε 102 εκατομμύρια δολαρια ανήλθαν οι ξενες επενδύσεις στη Βουλγαρια κατα το 1995, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπης Ξένων Επενδυσεων κ.Μπομπεβα.

    Την πρώτη θέση μεταξυ των χωρών που επενδύουν στη Βουλγαρία κατέχει η Γερμανία, χωρίς όμως να παρατηρείται αύξηση στο μερίδιό της.

    Αντίθετα αύξηση παρουσιάζουν οι ελληνικές επενδύσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ.Μπόμπεβα, η Ελλαδα κατέχει την τέταρτη θέση στις epemd}seir στη Βουλγαρία.

    [17] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Στοιχεία που αφορούν στα αποτελέσματα των προσπαθειών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χωρα παρουσίασε στη βουλή ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, απαντώντας στην επερώτηση που κατέθεσε βουλευτής του Ρεπουμπλικανικου Κομματος Αλβανίας.

    Κατά τη διάρκεια του 1995, συμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Αλεξάντερ Μεξι, συνελήφθησαν 220 άτομα που ασχολούνταν με την παράνομη μεταφορά λαθρομεταναστών και κατασχεθηκαν 200 μικρά ταχύπλοα σκαφη που τους μετέφεραν. Στις φυλακές οδηγήθηκαν 110 άτομα που είτε καλλιεργούσαν είτε διακινούσαν ναρκωτικά.

    Ο κ.Μέξι παραδέχθηκε ότι τα φαινόμενα της λαθρομετανάστευσης, η διακίνηση ναρκωτικών και λαθρεμπορίου είναι υπαρκτά στη χωρα υπογράμμισε όμως ότι τα μέτρα που πηρε η κυβέρνησή του συνέβαλαν στη μείωσή τους και δεν δικαιολογουν τις ανησυχίες που προβάλλει η αντιπολιτευση.

    Εξάλλου ο Αλβανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας για τη νομιμοποίηση των Αλβανών που βρίσκονται σ'αυτές τις χωρες.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.00 run on Saturday, 23 December 1995 - 13:03:17