Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (26/12/1995)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 26 Δεκεμβρίου 1995

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [02] ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, "ΒΛΕΠΕΙ" Ο ΚΟΛΟΖΩΦ

  • [03] ΟΛΟΠΛΕΥΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΡΩΣΙΑΣ-ΕΛΛΑΔΟΣ

  • [04] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

  • [05] ΕΥΜΕΝΗ ΑΠΗΧΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΧΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

  • [06] ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΣΕ 28 ΜΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΒΑΛΑΣ

  • [07] ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ ΕΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΑΝΗΜΕΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !

  • [08] ΟΜΑΛΗ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ

  • [09] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΠΟ 406 ΟΡΦΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] Η ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΟΝ Μ ΚΛΙΝΤΟΝ

  • [11] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ Ο ΣΤΕΒΟ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ, ΘΕΛΕΙ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ

  • [12] Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [13] ΘΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ο ΓΙΛΜΑΖ

  • [14] ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΚΛΕΚΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [15] ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ Η ΜΟΣΧΑ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [16] ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [17] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΓΙΕΛΤΣΙΝ-ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΤΙΝ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας επικρατεί σήμερα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο μετά τον έλεγχο της νέας λοίμωξης που υπέστη ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου.

    Η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού παραμένει αμετάβλητη ενώ το ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στις 2 το μεσημέρι αναφέρει τα εξής: "Η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού παραμένει σταθερή. Κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο δεν σημειώθηκαν ουσιώδεις μεταβολές. Η θεραπευτική αγωγή συνεχίζεται αμετάβλητη".

    [02] ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, "ΒΛΕΠΕΙ" Ο ΚΟΛΟΖΩΦ

    Το ΚΚΕ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών, μετά απο τις εξελίξεις στην πορεία της υγείας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, δήλωσε σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Ορέστης Κολοζώφ. Ενω σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, ανέφερε ότι το κόμμα του δεν ενοχλείται και βρίσκει φυσικό το γεγονός ότι τα Σκόπια χρησιμοποιούν το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Μιλώντας στον απεσταλμένο του σκοπιανού ραδιοσταθμού Ζόραν Τάνεφσκι, ο κ. Κολοζώφ δήλωσε ότι τα προβλήματα υγείας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, κάνουν το ΚΚΕ να σκέπτεται το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών. "Αυτό, δεν είναι το βασικό πρόβλημα. Το ζήτημα όμως αυτό, περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις υποθέσεις του κράτους", λέει το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ. Προσθέτοντας ότι το κύριο πρόβλημα ειναι η πολιτική την οποία ασκεί η κυβέρνηση, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Κολοζώφ θεωρεί ότι είναι αυξημένη η πιθανότητα η χώρα να οδηγηθεί σε έκτακτες εκλογές. "Εμείς σαν κόμμα, είπε, είμαστε έτοιμοι και προσπαθούμε να έχουμε καθημερινή επαφή με το λαό, επιδιώκοντας η φωνή μας να φτάσει παντού". Εκτιμώντας παράλληλα ότι είναι μεγάλη η δύναμη του Κομμουνιστικού Κόμματος στο λαό. "Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και να μην αναφέρεται το ΚΚΕ". Σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, το μέλος του Π.Γ. και βουλευτής του ΚΚΕ, θεωρεί ως απολύτως φυσικό το γεγονός ότι τα Σκόπια χρησιμοποιούν την ονομασία "Δημοκρατία Μακεδονίας". "Οταν άρχισε η διαδικασία της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, ιδιαίτερα υπο την επιρροή .της Γερμανίας, ήταν σαφές ότι οι Γιουγκοσλαβικές Δημοκρατίες θα ανεξαρτοποιηθούν φυσικά με βάση τα ονόματα τα οποία φέρουν".

    Η "Μακεδονία", συνέχισε ο κ. Κολοζώφ αναφερόμενος στα Σκόπια, ήταν γνωστό και φυσικό ότι θα ζητήσει το όνομα "Δημοκρατία Μακεδονίας", το οποίο έφερε 50 χρόνια. Για εμάς, το πρόβλημα δεν βρισκόταν στο όνομα, διότι αυτό το έφερε στα πλαίσια της Ομοσπονδίας 50 χρόνια και στην περίοδο εκείνη η Ελλάδα δεν αντιδρούσε. Για εμάς το πρόβλημα ηταν το ζήτημα των συνόρων και η συμφωνία ανάμεσα στα κράτη για αμοιβαία ασφάλεια των συνόρων. Να μην υπάρχουν εχθρική προπαγάνδα και εδαφικά αιτήματα. Συνεχίζοντας το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι στην ΠΓΔΜ εμφανίσθηκαν εθνικιστικά ρεύματα τα οποία αποδέχθηκαν το σύμβολο, τον ήλιο της Βεργίνας, το οποίο έγινε κατόπιν σημαία του κράτους. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις στην Ελλάδα, όπου κυριαρχούσε το ζήτημα του ονόματος και υπηρχε αρκετή ανησυχία. "Πρέπει να πούμε, επισήμανε στο σημείο αυτό, ότι το "μακεδονικό" σύνταγμα, και παρά τις αλλαγές που έγιναν, αφήνει χώρο για μερικές αμφιβολίες. Σύμφωνα με την άποψή lar, τα θέματα αυτά θα έπρεπε να ξεκαθαριστούν και δεν έπρεπε να τονίζαμε εμείς πολύ το ζήτημα του ονόματος. Για εμας, το κύριο ζήτημα ήταν η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η εξασφάλιση συνθηκών για αμοιβαία συνεργασία και φιλία μεταξύ των δυο κρατών". Τέλος, σε ερώτηση του σκοπιανού δημοσιογράφου εαν ενοχλείται απο τη χρήση του ονόματος "Δημοκρατία Μακεδονίας", ο κ. Κολοζώφ απάντησε : "Οχι. Είπαμε και τότε ότι δεν πρέπει να γίνουμε κουμπάροι κάποιου κράτους ή λαού. Για μας κύριο ζήτημα είναι η ασφάλεια και των δυο κρατών και πρέπει προς την κατευθυνση αυτή να στραφεί η προσοχή μας". Ενω αναφορικά με τις σχέσεις ανάμεσα στα δυο κράτη, είπε ότι ειναι αισιόδοξος ότι αυτές θα εξελίσσονται γρήγορα και καλά. Διότι οι επαφές μεταξύ των δυο χωρών, είναι πολύ σταθερές και ιδίως στην περιοχή της βόρειας Ελλάδας.

    [03] ΟΛΟΠΛΕΥΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΡΩΣΙΑΣ-ΕΛΛΑΔΟΣ

    Υπερ της ολόπλευρης ανάπτυξης των σχέσεων της Ελλάδος με τη Ρωσία, τάχθηκε σε μήνυμά του, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που μεταδόθηκε χθες απο το ραδιοφωνικό σταθμό της Μόσχας, ένας απο τους ανώτερους Ιεράρχες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο μητροπολίτης του Σμολένσκ και του Καλίνινγκραντ Κύριλλος, πρόεδρος του τμήματος Εξωτερικών σχέσεων και μέλος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Μόσχας. Ενω παράλληλα ευχήθηκε να φωτίσει τον καθένα το φως του άστρου της Βηθλεέμ. Ας μας χαρίσει την Ειρήνη, τη γαλήνη, την ευημερία και μια ελπίδα για το μέλλον.

    Απευθυνόμενος στον Ορθόδοξο ελληνικό λαό, ο μητροπολίτης Κύριλλος αναφέρθηκε στους δεσμούς πάνω απο μια χιλιετία, που συνδέουν τους Ρώσους με τους "εν θρησκεία αδελφούς" Ελληνες. "Μας συνδέουν όχι απλώς ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί, αλλα και τα κοινά πονευματικά και ηθικά ιδανικά. Γιαυτό και σε μεγάλο βαθμό βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο τον κόσμο και τα προβλήματά του. Ακριβώς γιαυτό η Ελλάδα και η Ρωσία, πάντα ήταν σύμμαχοι και σε όλες τις διεθνείς διενέξεις, βρίσκονταν στην ίδια πλευρά των οδοφραγμάτων, γιατί ούτε καν μπορούσε να γίνει διαφορετικά".

    Συνεχίζοντας ο Μητροπολίτης Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ, υπογράμμισε ότι Ελληνες και Ρώσοι, καταλαβαίνουν με τον ίδιο τρόπο την ιστορία και τα προβλήματα που προβάλουν σήμερα μπροστά στο ανθρώπινο γένος. "Και όπως φαίνεται, συνέχισε, ζούμε με την ίδια ελπίδα για το μέλλον, γιατί βασίζεται στην ίδια θρησκεία, στις ιδιες ελληνιστικές και πνευματικές παραδόσεις. Και ο μητροπολίτης Κύριλλος κατέληξε : " Απευθυνόμενος σε σας, αυτή τη μέρα, θα ήθελα να ευχηθώ ιδιαίτερα στον ευσεβή, φίλεργο και σοφό ελληνικό λαό, ευδαιμονία. Και στις χώρες μας, ολόθερμη συνεργασία για το καλό τους και για το καλό ολόκληρης της ανθρωπότητας".

    [04] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

    Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις της ελληνικής oloc]meiar μετά την έκδοση εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας της πόλης της Νέας Υόρκης καταλόγων στους οποίους αναφερόταν με την ονομασία "Μακεδονία" η χώρα καταγωγής μαθητών από τα Σκόπια.

    Η δημοσίευση άρθρου της ομογενειακής εφημερίδας "Πρωινή" της Νέας Υόρκης που έφερε το θέμα στην επιφάνεια προκάλεσε την αντίδραση πολλών ομογενών. Αφορμή για το άρθρο αυτό ήταν η έκδοση από την επιτροπή ενημέρωσης και πληροφοριών του Υπουργείου Παιδείας της Νέας Υόρκης δύο καταλόγων που περιλαμβάνουν την καταγραφή των χωρών που κατάγονται οι μαθητές των σχολείων της πόλης και των γλωσσών που μιλούν. Στους καταλόγους αυτούς γίνεται αναφορά στο κρατίδιο των Σκοπίων με το όνομα "Μακεδονία" και στην "Μακεδονική" γλώσσα. Μετά την πληροφόρησή της η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και η Παμμακεδονική Ένωση κινητοποιήθηκαν και αναζήτησαν τους υπεύθυνους σύνταξης και έκδοσης αυτών των καταλόγων. Ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Δημοσθένης Τριανταφύλλου ήλθε σε επαφή με την υπεύθυνη έκδοσης των καταλόγων Ulani Wallon η οποία όμως παρέπεμψε στο γραφείο "Public Inquiry" των Ηνωμένων Εθνών από το οποίο, όπως είπε, προσκομίζονται οι πληροφορίες.

    Η εφημερίδα "Πρωινή" επικοινώνησε με τα γραφεία αυτά του ΟΗΕ και έλαβε την απάντηση ότι όλοι οι κατάλογοί του αναφέρονται στο κρατίδιο των Σκοπίων με το όνομα FYROM.

    Ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων επικοινώνησε με την υπεύθυνη της Πολιτείας για την καταγραφή των γλωσσών στους καταλόγους, την κ. Karen Drutz η οποία ισχυρίστηκε ότι παίρνει τις πληροφορίες της από τις αιτήσεις που συμπληρώνουν οι γονείς των μαθητών όταν γράφουν τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης. Στην αίτηση αυτή οι γονείς συμπληρώνουν το όνομα της μητρικής γλώσσας των παιδιών τους.

    Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Βασίλης Σταθάκος ανακοίνωσε εξάλλου ότι σύντομα θα σταλούν επιστολές διαμαρτυρίας στους υπεύθυνους του Γραφείου Παιδείας της Νέας Υόρκης.

    Μιλώντας δε στην ομογενειακή εφημερίδα "Πρωινή" ο κυβερνήτης της περιφέρειας Νέας Υόρκης της Παμμακεδονικής Ένωσης δήλωσε ότι θα υπάρξει μια εκτενής διαμαρτυρία προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας για την άγνοια του θέματος ενώ αναμένεται και σχετική πληροφόρηση των διαφόρων εκπαιδευτικών κέντρων της πόλης.

    [05] ΕΥΜΕΝΗ ΑΠΗΧΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΧΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

    Η υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Βουλγαρίας για τη διαχείριση των υδάτων του Νέστου ποταμού, αλλά κυρίως για το "άνοιγμα" του Τελωνείου Εξοχής Νευροκοπίου Δράμας είχε ευμενή απήχηση στους φορείς , στους οικονομικούς παράγοντες και στους κατοίκους των Νομών Δράμας, Καβάλας και Σερρών.

    Με την επαναλειτουργία του Τελωνείου αναμένεται άμεση αναβάθμιση και ανάπτυξη της ορεινής υποβαθμισμένης Δράμας αλλά και των γειτονικών νομών, όπως τόνισαν ο Mol\qwgr Δράμας, Σωκράτης Δημητριάδης, ο Δήμαρχος Μαργαρίτης Τζίμας και ο Έπαρχος Νευροκοπίου Γιάννης Ξανθόπουλος, αλλά και κοινοτάρχες της περιοχής.

    Εξάλλου, ο πρώην υφυπουργός, βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ Φλώρος Κωνσταντίνου δήλωσε: " Η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στο λαό της περιοχής, συμβάλλει στη σωστότερη ανάπτυξη της ακριτικής περιφέρειας και δίνει τη δυνατότητα μετατροπής της Δράμας σε σημείο συνεργασίας των βαλκανικών λαών, κέντρο σύνδεσης, οικονομίας και πολιτισμού των γειτονικών λαών".

    Να σημειωθεί ότι από βουλγαρικής πλευράς έχουν εκτελεστεί όλα τα έργα υποδομής, για την άμεση επαναλειτουργία του Τελωνείου Εξοχής, ενώ από ελληνικής πλευράς υπάρχουν διαθέσιμα δύο δις δραχμές για υποδομή.

    Επίσης, έτοιμα να λειτουργήσουν είναι τα Τελωνεία Εχίνου Ξάνθης και του Ορμενίου Έβρου, που αποτελούν τις τρεις χερσαίες "καθόδους" από τη Βαλκανική προς τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.

    Μέσω των δύο αυτών λιμανιών θα γίνεται όλο το θαλάσσιο εμπόριο της Βουλγαρίας και, αργότερα, άλλων χωρών της Βαλκανικής και κρατών της πρώην ΕΣΣΔ.

    [06] ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΣΕ 28 ΜΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Μεγάλη τεχνική εταιρεία ανέλαβε την κατασκευή τμήματος της παρακαμπτήριας οδού Καβάλας ( Εγνατία οδός ).

    Πρόκειται για έργο μήκους 4,5 χλμ. Το κόστος κατασκευής προβλέπεται να ανέλθει στα 6,3 δις. δραχμές και η συμβατική προθεσμία ολοκλήρωσής του είναι 28 μήνες.

    Η απαραίτητη κατακύρωση του διαγωνισμού ανάθεσης θα γίνει τον Ιανουάριο, οπότε αρχίζει μετά η υλοποίηση της εργολαβίας.

    Το συγκεκριμένο τμήμα θα περιλαμβάνει πλήρη κατασκευή αυτοκινητοδρόμου, πλάτους 22,5 μέτρων, κατασκευή δίδυμης σήραγγας ( ανόδου-καθόδου ) μήκους 240 μέτρων, γέφυρα ανοίγματος 90 μέτρων, καθώς και πλήρη διαμόρφωση ανισόπεδου κόμβου προς τον οικισμό Παλιού Καβάλας.

    [07] ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ ΕΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΑΝΗΜΕΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !

    Η προστασία που είχε ζητήσει από την κόρη, τον γαμπρό της και έναν αστυνομικό, για να επισκεφθεί την εξοχική της κατοικία στον Σταυρό Θεσσαλονίκης, όταν πληροφορήθηκε ότι η πόρτα της κατοικίας ήταν ανοιχτή, δεν στάθηκε ικανή να σώσει την άτυχη 43χρονη Κωνσταντία Ρούσου από τα χέρια του εν διαστάσει συζύγου της, Χρήστου Ψωμιάδη, οικοδόμου, 47 ετών.

    Μόλις το θύμα εισήλθε στην εξοχική κατοικία του χθες το απόγευμα, ανήμερα Χριστούγεννα, δέχθηκε τρεις πυροβολισμούς στην κοιλιακή χώρα και τον αυχένα από τον πρώην σύζυγό της, ο οποίος είχε εισέλθει στο σπίτι και παραμόνευε. Στη συνέχεια ο δράστης, πριν προλάβει κανείς να τον εμποδίσει, τοποθέτησε το όπλο στο σαγόνι του και le άλλους δύο πυροβολισμούς έδωσε τέρμα και στη δική του ζωή.

    Η Ρούσου αρχικά μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Νέας Μαδύτου και στη συνέχεια στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όπου στις 9 μ.μ. υπέκυψε τελικά στα τραύματά της.

    Το ζεύγος βρισκόταν σε διάσταση από τον Σεπτέμβρη, ενώ και για τους δύο ήταν ο δεύτερος γάμος. Ο Ψωμιάδης είχε τέσσερα παιδιά από την πρώτη του σύζυγο, ενώ η Ρούσου άλλα δύο από τον πρώτο της σύντροφο.

    [08] ΟΜΑΛΗ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ

    Ομαλά διεξάγεται (έως τις 5.30 το απόγευμα) η κυκλοφορία των οχημάτων των Θεσσαλονικέων που επιστρέφουν από την υπαιθρο όπου μετέβησαν για να γιορτάσουν τα Χριστούγενα.

    Η διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, θεωρεί την κίνηση στις εισόδους της Θεσσαλονίκης φυσιολογική και μόνο στην περιοχή ''Δερβενιου'' παρατηρείται αύξηση της κυκλοφορίας.

    Οι αξιωματικοί της τροχαίας πάντως πιστεύουν ότι κατά τις πρώτες βραδινές ώρες θα αυξηθεί η κίνηση προς την πόλη, χωρίς όμως να ολοκληρωθεί η επιστροφή των 25.000 περίπου Θεσσαλονικέων που την εγκατέλειψαν τις παραμονές των Χριστουγέννων, αφού αναμένεται πολλοί να επιστρέψουν μετά την πρωτοχρονιά.

    Δυστυχώς και αυτή η έξοδος των κατοίκων των αστικών κέντρων δεν ήταν αναίμακτη, αφού από το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου, έως σήμερα το μεσημέρι, σε ολόκληρη τη χώρα, σημειώθηκαν 194 τροχαία δυστυχήματα, στα οποία έχασαν τη ζωή τους 26 άτομα και τραυματίστηκαν 272.

    [09] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΠΟ 406 ΟΡΦΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ

    Τα δικά τους Χριστούγεννα είναι σίγουρα διαφορετικά από εκείνα των υπόλοιπων παιδιών της Ασπροβάλτας, που περνούν τις άγιες στιγμές με τις οικογένειές τους. Δεν τους λείπει, όμως, ούτε μία στιγμή η στοργή και η αγάπη τόσο των μελών της Χριστιανικής Αδελφότητας "Λυδία", όπου φιλοξενούνται από τις αρχές του μήνα, ούτε και της τοπικής κοινωνίας και της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, που συμμετείχαν στην ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη γιορτή που οργανώθηκε απόψε στις εγκαταστάσεις της "Λυδίας" στην Ασπροβάλτα.

    Ο λόγος για τα 406 ορφανά παιδιά από την Μπάνια Λούκα της σερβικής Βοσνίας, που χάρισαν ξεχωριστές στιγμές σε όσους έδωσαν το παρών στην χριστουγεννιάτικη γιορτή που οργάνωσαν μόνα τους, εκπέμποντας το δικό τους μήνυμα αγάπης, φιλίας και ειρηνικής συνεργασίας των λαών.

    Τα παιδιά που σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα θα φιλοξενούνταν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, πρόκειται τελικά, κατόπιν σχετικών ενεργειών της "Λυδίας" να παραμείνουν στην Ασπροβάλτα και τον Ιανουάριο. Κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα συνεχίζουν κανονικά τα μαθήματά τους με τις 24 δασκάλες που τα συνοδεύουν στο δημοτικό και το culm\sio Ασπροβάλτας, ενώ αισθητή, όπως τονίζει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος για τη φιλοξενία των παιδιών, πατήρ Θεόφιλος, είναι η βελτίωση της ψυχολογικής τους κατάστασης. Αρκετά ανάμεσά τους ακόμη ξυπνούν τα βράδια με φωνές. Στην πλειοψηφία τους, όμως, και με την ηθική και ψυχολογική συμπαράσταση και βοήθεια που τους παρέχεται έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις τραυματικές εμπειρίες του πολέμου που σημάδεψε τις ζωές τους.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] Η ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΟΝ Μ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Η ελληνοαμερικάνικη οργάνωση ΑΧΕΠΑ θα τιμήσει τον πρόεδρο Κλίντον στις 21 Φεβρουαρίου ,στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.

    Μαζί με τον πρόεδρο Κλίντον θα τιμηθούν η ελληνοαμερικανίδα γερουσιαστής, Ολυμπία Σνόου, ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Βουλής Μπεν Γκίλμαν και ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης ο πρόεδρος Κλίντον θα λάβει το καθιερωμένο "Σωκρατικό βραβείο" που είναι το μεγαλύτερο το οποίο απονέμει η ελληνοαμερικανική κοινότητα. Οι άλλοι δύο τιμώμενοι θα λάβουν το "βραβείο του Περικλή" για τις προσφορές τους στη δημόσια ζωή και ο Αρχιεπίσκοπος το βραβειο που καθιερώνεται από εδω και στο εξής "ανθρωπιστικό βραβείο Αρχιεπισκόπου Ιακώβου"

    [11] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ Ο ΣΤΕΒΟ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ, ΘΕΛΕΙ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ

    Υπερ του οδικού άξονα Βορράς-Νότος, που θα συνδέει τη Γιουγκοσλαβία και τα Σκόπια με την Ελλάδα και την Εγνατία οδό, τάσσεται ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Στέβο Τσερβένκοφσκι, θέλει όμως την κατασκευή και της παραεγνατίας οδού, προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, να καταστούν τα Σκόπια κέντρο της Βαλκανικής. "Δεν πρέπει να υποκύψουμε στις πολιτικές διαθέσεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, σε ότι αφορά τη συγκοινωνιακή διασύνδεση και τον προσανατολισμό της χώρας μας", είπε ο κ. Τσερβένκοφσκι, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε απο το κρατικό ραδιόφωνο των Σκοπίων, για να προσθέσει : "Ολα αυτά τα χρόνια, όταν για μας ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να προβάλουμε το διάδρομο Ανατολή- Δύση (σ.σ. την λεγόμενη "παραεγνατία οδό που θα ξεκινάει απο το Δυρράχιο της Αλβανίας, για να καταλήξει μέσω Σκοπίων και Βουλγαρίας στην Τουρκία), εγω επεσήμανα αδιάκοπα ότι δεν πρέπει να παραμεληθεί και ο διάδρομος Βορράς-Νότος. Τώρα είναι η στιγμή να ειπωθεί και το αντίθετο : Εαν αρχίσει να λειτουργεί κανονικά ο διάδρομος Βορράς-Νότος, να μην παραμεληθεί και ο διάδρομος Ανατολής-Δύσης". Συνεχίζοντας ο σκοπιανός υπουργός παρατήρησε ότι η Δημοκρατία των Σκοπίων μπορεί να εκμεταλλευθεί τη γεωγραφική της θέση στα Βαλκάνια, μόνο εαν το σταυροδρόμι των δυο αυτών οδών, βρίσκεται στην ΠΓΔΜ. "Οι di\dqoloi αυτοί, κατέληξε, έχουν σημασία και βάρος, μόνο εφόσον αναπτύσσονται και οι δυο κατευθύνσεις".

    [12] Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο προιστάμενος του τουρκικού τμήματος του Ραδιοφωνικού ιδρύματος Κύπρου Σπύρος Αθανασιάδης, εκτιμά οτι η αβεβαιότητα από το διαμορφούμενο στην Τουρκία πολιτικό σκηνικό, θα επηρεάσει αναπόφευκτα και τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Τις εκτιμήσεις αυτές στηρίζει ο κ. Αθανασιάδης στις θέσεις που εξέφρασαν τα τέσσερα μεγάλα κόμματα στη νέα τουρκική εθνοσυνέλευση.

    Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος Νετσμετίν Ερμπακάν έχει δηλώσει ότι γι αυτόν δεν υφίσταται Κυπριακό πρόβλημα και ότι το ψευδοκράτος αποτελεί μιά δεδομένη κατάσταση.

    Οσον αφορά τον αρχηγό του κόμματος της μητερας πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός εξωτερικών, είναι γνωστές οι σκληρές θέσεις του στο Κυπριακό. Γνωστές είναι επίσης οι θέσεις της Τανσού Τσιλέρ που θέλει να παρουσιάζεται ως διαλλακτική καθώς και οι θέσεις του πρωθυπουργού της εισβολής Μπουλέντ Ετσεβίτ.

    Ο κ. Αθανασιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών σε περίπτωση που τα κόμματα δεν κατορθώσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

    [13] ΘΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ο ΓΙΛΜΑΖ

    Προς σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, στην οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις θα μετέχουν τρία κόμματα, βαδίζει η Τουρκία, ύστερα από τις χθεσινές εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων δείχνουν ότι ο τουρκικός λαός δεν δίνει σε κανένα κόμμα τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

    Το Ισλαμιστικό Κόμμα Ευημερίας του Νετζμετίν Ερμπακάν, που ήρθε πρώτο στις εκλογές συγκεντρώνει μόνο το 21,3% των ψήφων, ενώ τα κόμματα της Κεντροδεξιάς της Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμαζ και του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ παίρνουν το 19,67 και 19,21% των ψήφων αντίστοιχα. Τα κεντροαριστερά κόμματα, Δημοκρατικό Αριστερό του Μπουλέντ Ετζεβίτ και Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό του Ντενίζ Μπαϋκάλ παίρνουν το 14,65 και 10,76% αντίστοιχα. Το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Αλπασλάν Τουρκές με 8,34% μένει εκτός κοινοβουλίου γιατί δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει το πλαφόν του 10% που ισχύει για το σύνολο της επικράτειας, όπως άλλωστε εκτός κοινοβουλίου μένει και το κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού, που ενώ σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας συγκέντρωνε ψήφους που έφταναν μέχρι και το 60%, στο σύνολο της επικράτειας πήρε ποσοστό μόνο 3,8%.

    Ο αρχηγός του κόμματος Ευημερίας Νετζμετίν Ερμπακάν φαίνεται αισιόδοξος για την εκλογική του νίκη και έτοιμος για την αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου, ενώ ο αρχηγός του j|llator της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τα μεσάνυχτα απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα Ευημερίας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει, σύμφωνα με τον κ.Γιλμάζ, μόνο σε περίπτωση που το κόμμα Ευημερίας άλλαζε αρχηγό και πολιτικό λόγο.

    Μετά τις δηλώσεις του κ.Γιλμάζ και καθώς θεωρείται ότι και η κ.Τσιλέρ δεν θα δεχθεί συνεργασία με τον κ.Ερμπακάν, το κόμμα Ευημερίας θα πρέπει να στραφεί στα δύο κόμματα της κεντροαριστεράς. Πάντως ο Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε σήμερα το πρωί ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη για ένα συνασπισμό τριών ή τεσσάρων κομμάτων.

    Ο αρθρογράφος-σχολιαστής της τουρκικής εφημερίδας "Χουρριέτ" Τουφάν Τουρέντς εκτιμά πως ο τουρκικός λαός τιμώρησε την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά, που έχουν διασπαστεί, ενώ έδωσε στους ισλαμιστές ποσοστό ψήφων μικρό για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού, στην οποία θα μετέχουν τα κόμματα της κεντροδεξιάς καθώς και ένα κόμμα της κεντροαριστεράς.

    Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές δεν είναι απαραίτητο να δώσει ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα Ευημερίας. Σύμφωνα με τα ισχύοντα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα που έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης ή στο κόμμα που μπορεί να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

    Όπως έχει διαμορφωθεί η κατανομή των εδρών, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, σχεδόν από το σύνολο της επικράτειας, από τις 550 έδρες του Τουρκικού Κοινοβουλίου, τις 157 παίρνει το Κόμμα Ευημερίας, 135 το Κόμμα Ορθού Δρόμου, 133 το Κόμμα Μητέρας Πατρίδας, 76 το Δημοκρατικό Αριστερό Κόμμα και 49 το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Τούρκων πολιτικών σχολιαστών, σε περίπτωση που ο Ερμπακάν κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση αυτή θα είναι βραχύβια και η χώρα θα οδηγηθεί σύντομα σε εκλογές.

    [14] ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΚΛΕΚΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Δεκατρείς εδρες μόνο σε σύνολο 550 της τουρκικής εθνοσυνέλευσης καταλαμβάνουν γυναίκες στις προχθεσινές εκλογές που έγιναν στη γειτονική χώρα.

    Το κόμμα που αριθμεί τις περισσότερες γυναίκες στη βουλή είναι του ορθού δρόμου της απερχόμενης πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ .Εκτός από την ίδια θα καταλάβουν αλλες έξι γυναίκες τα βουλευτικά έδρανα του κόμματος του ορθού δρόμου. Ανάμεσα τους είναι και η πρώην διευθύντρια των δημοτικών θεάτρων της Κωνσταντινούπολης Γκενσάι Γκουρούν, από τις βεντέτες του τουρκικού θεάτρου.

    Το κόμμα της μητέρας πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ θα έχει μόνο δύο γυναίκες στα βουλευτικά του έδρανα, ενώ το ισλαμικό κόμμα τηε ευημεριάς ουτε μία.. Στην απερχόμενη Βουλή υπήρχαν οκτώ γυναίκες.

    [15] ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ Η ΜΟΣΧΑ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ετοίμασε σχέδιο εντολής του Προέδρου της Ρωσίας Μπορις Γιέλτσιν, για τη διακοπή των κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο υπάλληλο του Ρωσικού αυτού υπουργείου, οι δηλώσεις του οποίου μεταδόθηκαν απο το ραδιοσταθμο της Μόσχας. Το σχετικό έγγραφο, που βρίσκεται ήδη στα χέρια του Γιέλτσιν, προβλέπει ότι οι κυρώσεις κατά της νέας Γιουγκοσλαβίας, παύουν απο τη στιγμή που εγκρίθηκε απο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η σχετική απόφαση. Οπως είναι γνωστό, η συμφωνία-πακέτο για το σταμάτημα των κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας και την ακύρωση του εμπάργκο για τις προμήθειες όπλων στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ψηφίσθηκε απο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στα τέλη Νοεμβρίου, ύστερα απο την επίτευξη στο Ντέϊτον των ΗΠΑ των συμφωνιών για την ειρήνευση στη Βοσνία.

    [16] ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Τέσσερεις υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων του Μπορίς Γιέλτσιν, υποβλήθηκαν χθες, πρώτη ημέρα των εργασιών της, στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Την υποψηφιότητα του Γιέλτσιν, υπέβαλε μια "εκλογική ομάδα πρωτοβουλίας", τα μέλη της οποίας δήλωσαν ότι θα αρχίσουν αμέσως τη συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου υπογραφών που απαιτούνται προκειμένου σύμφωνα με το Ρωσικό Σύνταγμα, για κάθε υποψήφιο για το αξίωμα του Προέδρου της χώρας. Ο ίδιος ο Μπορίς Γιέλτσιν, όταν ρωτήθηκε για την υποβολή της υποψηφιότητάς του απο την "ομάδα πρωτοβουλίας", δήλωσε ότι δεν γνώριζε τίποτα και ότι πληροφορήθηκε το γεγονός απο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ενω δήλωσε ότι το Φεβρουάριο, θα ανακοινώσει την τελική του απόφαση, εαν θα συμμετάσχει στις Προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 16 Ιουνίου 1996. Εκτός απο την υποψηφιότητα Γιέλτσιν, υποβλήθηκαν απο ανάλογες "επιτροπές πρωτοβουλίας", άλλες τρεις υποψηφιότητες : Του πρώην αντιπροέδρου Αλεξάντερ Ρουτσκόϊ, του επιχειρηματία Αντρέϊ Ζαβιντία και του προέδρου της Εθνικής Οργάνωσης των Ρωσικών Συνδικάτων Αλεξάντερ Αλεξεγιεφ. Πάντως, στις υποψηφιότητες που θα υποβληθούν στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, θα πρέπει απο τώρα να συμπεριληφθεί και αυτή του προέδρου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας Ζουγκάνωφ, πολύ περισσότερο μετά την πρόσφατη εκλογική του νίκη για την κρατική Δούμα (κάτω Βουλή), η οποία συσπειρώνει γύρω του και τα άλλα μικρότερα αριστερά κόμματα που λειτουργούν στη χώρα. Ηδη ο ηγέτης του "Κόμματος των Κομμουνιστών-Ριζοσπαστών" Βίκτωρ Αντίλωφ, δήλωσε ότι θα παραιτηθεί απο τον προεκλογικό αγώνα για το προεδρικό αξίωμα, υπερ του ηγέτη του Κ.Κ. Ρωσίας Ζουγκάνωφ.

    [17] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΓΙΕΛΤΣΙΝ-ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΤΙΝ

    Γιέλτσιν και Τσερνομίρτιν, δεν αποκλείουν τώρα την είσοδο στη νέα Ρωσική κυβέρνηση εκπροσώπων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας, μετα την εκλογική επιτυχία που αυτό σημειωσε, λαμβάνοντας το 22% των ψήφων. Ομως, παρά το γεγονός ότι οι Ρώσοι κομμουνιστές κατέκτησαν την πρώτη θέση στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, θεωρείται βέβαιο ότι η αριστερά δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει στην κρατική Δούμα (κάτω βουλή) μια πλειοψηφία τέτοια΄για τη λήψη αποφάσεων, που θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά την κατάσταση στη Ρωσία. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βίκτωρ Τσερνομίρτιν, δήλωσε χθες στη Μόσχα ότι γενικά είναι ικανοποιημένος απο τα αποτελέσματα των εκλογών στην κρατική Δούμα. Οπως είπε, το 10% περίπου των ψήφων που πήρε το κόμμα "το σπίτι μας είναι η Ρωσία", του οποίου ηγείται, είναι το ποσοστό που προβλέπονταν απο τα προγνωστικά. Ενω τόνισε ότι δεν αποκλείεται πως μερικές θέσεις στην κυβέρνηση είναι δυνατό να δοθούν στο κομμουνιστικό κόμμα. Το μισό των εδρών στη Δούμα, κατανεμήθηκε μεταξύ των βουλευτών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας, του Φιλελεθερου Κόμματος, του συνασπισμού που ηγείται ο πρωθυπουργός Βικτωρ Τσερνομίρτιν και του κινήματος "Γιάμπλοκο" του οικονομολόγου Γκριγκόρι Γιαμπλίνσκι. Η πρώτη συνεδρίαση της νέας Δούμα πρόκειται να γίνει στις 16 Ιανουαρίου. Τότε, θα συγκροτηθούν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές και οι υποεπιτροπές, ενω θα εκλεγούν και οι πρόεδροι των σωμάτων. Ομως απο τώρα, οι ηγέτες των κομμουνιστών θεωρούν ότι οι θέσεις κλειδιά, θα πρέπει να ανήκουν σ΄αυτούς. Και ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, όπως προκύπτει απο ορισμένες δηλώσεις του, θα ήθελε να κατέχει το αξίωμα του προέδρου της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις διεθνείς σχέσεις. Απο τώρα όλοι προεξοφλούν ότι οι πρώτες τουλάχιστον συνεδριάσεις της νέας Δούμα θα διεξάγονται σε συνθήκες έντονης διαπάλης. Ο γνωστός κοινωνιολόγος Αλεξέϊ Αβτονόμοφ, που είναι διευθυντής του νομικού τμήματος του Ρωσικού ταμείου ανάπτυξης του κοινοβουλευτισμού, δηλωσε σε συνέντευξη ότι η πολιτική κατάσταση στη Ρωσία τους προσεχείς μήνες, θα χαρακτηρίζεται απο τον αναπτυσσόμενο προεκλογικό αγώνα για το προεδρικό αξίωμα. Πάντως, γεγονός είναι ότι το 1996 για τη Ρωσία, προοιωνίζει πολλές εξελίξεις, κι όχι μόνο εξ αιτίας του αποτελέσματος των εκλογών για τη Δούμα ή των Προεδρικών εκλογών του Ιουνίου.
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.00 run on Tuesday, 26 December 1995 - 13:08:55