Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (02/01/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 2 Ιανουαρίου 1996,


ΝΕΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΝΕΑ

  • [01] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [02] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

  • [03] Κ.ΤΡΙΑΡΙΔΗΣ: ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΑ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ

  • [04] ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο Α. ΛΙΒΑΝΗΣ

  • [05] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΩΝΑΣΕΙΟΥ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΡ. ΣΚΑΛΚΕΑΣ

  • [06] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 1 ΔΙΣ. ΔΡΧ. "ΠΑΙΧΤΗΚΕ" ΣΤΑ ΚΑΖΙΝΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

  • [07] 35 ΧΩΡΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ

  • [08] ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΧΑΡΙΣΕ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΡΓΕΙΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΝΑΜΙΞΗΣ ΤΟΥ Ρ. ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

  • [10] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΤΩΡΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΕ ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [11] ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [12] ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ε.Ε. ΚΑΙ ΠΓΔΜ


  • [Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

  • [13] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Υ. ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [14] ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΑΕ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

  • [15] ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ - ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

  • [16] "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ" ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΑΕ

  • [17] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ- ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ

  • [18] "ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΑΡΓΙΤΗ" ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΝΕΑ

    [01] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού σύμφωνα με το μεσημβρινό ιατρικό ανακοινωθέν το οποίο έχει ως εξής : "Κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο g κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού παραμένει αμετάβλητη. Η αναπνευστική του λειτουργία υποστηρίζεται περιοδικά από αναπνευστήρα. Τα πορίσματα των βιοψιών νεφρού και δέρματος συμπληρώνονται σήμερα και θα ανακοινωθούν αύριο".

    [02] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Εκτροπή και ανωμαλία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες την ομαλή πορεία της χώρας, θα αποτελούσε προσπάθεια καθαίρεσης του Πρωθυπουργού, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Τηλέμαχος Χυτήρης, απαντώντας σε ερώτηση, αν πιθανή σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με σκοπό την αντικατάσταση του Πρωθυπουργού, αποτελεί Συνταγματική εκτροπή.

    Ο κ.Χυτήρης, πρόσθεσε επίσης, ότι σήμερα έχει σημασία το γεγονός ότι υπάρχει σταθερότητα στη χώρα, στην οικονομία και τις οικονομικές εξελίξεις καθώς και στην πολιτική πορεία του τόπου.

    Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση αν υπάρχει τελικά παραίτηση του υπουργού Υγείας, Δημήτρη Κρεμαστινού, ο κ.Χυτήρης δήλωσε ότι από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Άκη Τσοχατζόπουλο, δεν παρελήφθη επιστολή παραίτησης.

    Επίσης πρόσθεσε ότι ο κ.Κρεμαστινός απέστειλε επιστολές προς τους κυρίους Τσοχατζόπουλο και Σκανδαλίδη, χωρίς να αναφέρεται σε καμία απ' αυτές σε ενδεχόμενο παραίτησής του.

    Όπως είπε ο εκπρόσωπος, στις επιστολές υπάρχουν καταγγελίες του κ.Κρεμαστινού, γύρω από απόψεις που εξέφρασε με δηλώσεις του ο βουλευτής κ.Β.Κεδίκογλου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Κεδίκογλου είχε επιτεθεί κατά του υπουργού Υγείας, με σκληρές εκφράσεις, ενώ η κυβέρνηση επιδοκίμασε τις δηλώσεις αυτές του βουλευτή Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ.

    Σε ερώτηση, εξάλλου, αν υπάρχει διάσταση απόψεων στο κυβερνών κόμμα, αναφορικά με την σύγκληση των οργάνων του Κινήματος για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, ο κ.Χυτήρης απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις αποφάσεις του κόμματος. Και συμπλήρωσε ότι μέχρι σήμερα υπάρχει μόνο μία επίσημη απόφαση του ΠΑΣΟΚ, αυτή του Εκτελεστικού Γραφείου.

    Αναφορικά με τη σημερινή συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι η συνεδρίαση αυτή τελεί εν γνώσει του κ.Τσοχατζόπουλου και συνέστησε υπομονή για περαιτέρω σχολιασμό μετά την λήξη της συνεδρίασης.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ.Εβερτ ότι, υπάρχει πολιτική ανωμαλία, ο κ.Χυτήρης είπε ότι δεν γνωρίζει που στηρίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ. αυτούς τους ισχυρισμούς.

    [03] Κ.ΤΡΙΑΡΙΔΗΣ: ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΑ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ

    "Το να βάλλεται σήμερα ένας άνθρωπος που δίνει μια τόσο υψηλής ποιότητας μάχη, είναι και άκαιρο και άδικο και φτάνει στο επίπεδο της χυδαιότητας και αυτή είναι η γνώμη που έχει όλος ο ελληνικός λαός", δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κωνσταντίνος Τριαρίδης απαντώντας σε eq~tgsg για την "επίθεση που δέχεται ο υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ.Δημήτρης Κρεμαστινός".

    Παράλληλα, ο κ.Τριαρίδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, και την ευγνωμοσύνη όλου του ιατρικού κόσμου της χώρας, προς τον υπουργό Υγείας και τους συνεργάτες του για τις προσπάθειές τους να κρατηθεί σε ένα πολύ καλό επίπεδο η δημόσια υγεία, όπως και για τη νοσηλεία που παρέχεται στον πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου.

    Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα νοσοκομεία "Ιπποκράτειο" και "Αγιος Δημήτριος", όπου μοίρασε δώρα στους μικρούς νοσηλευόμενους της παιδιατρικής του "Ιπποκρατείου", και γλυκά στους υπόλοιπους ασθενείς, ενώ αντάλλαξε ευχές με το ιατρικό προσωπικό των δύο ιδρυμάτων.

    Στο "Ιπποκράτειο" ο υπουργός συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του νοσοκομείου, κ.Νίκο Γαλάνη, και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου επισκέφθηκε θαλάμους νοσηλείας των παιδιατρικών τμημάτων, της οφθαλμολογικής, της ωτορινολαρυγγολογικής κλινικής και του τμήματος μεσογειακής αναιμίας, ενώ στον "Αγιο Δημήτριο" συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του νοσοκομείου, κ.Δημήτρη Παπαδημητρίου και τα μέλη του Δ.Σ. επισκέφθηκε θαλάμους της παθολογικής και της νεφρολογικής κλινικής.

    Σε δηλώσεις του ο κ.Τριαρίδης αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα των ημερών και στην ανάγκη των ασθενών για συναισθηματική στηριξη και επικοινωνία, ενώ χαρακτήρισε το "Ιπποκράτειο" ως ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία της Ευρώπης, που με ορισμένα ακόμη οργανωτικά βήματα θα βρεθεί σε ένα ακόμη καλύτερο επίπεδο, όπως και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της πόλης.

    [04] ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο Α. ΛΙΒΑΝΗΣ

    Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο συναντήθηκε το μεσημέρι ο υπουργός επικρατείας Αντώνης Λιβάνης.Οι δύο ανδρες, αντάλλαξαν απόψεις για τη διευθέτηση του πολιτικού προβλήματος λόγω της παρατεταμένης νοσηλείας του πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου.

    Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βουλής θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας , ενώ την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδη Εβερτ.

    [05] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΩΝΑΣΕΙΟΥ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΡ. ΣΚΑΛΚΕΑΣ

    Την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, υπέβαλε με επιστολή που έστειλε σήμερα προς τον υπουργό Υγείας, Δημήτρη Κρεμαστινό, ο καθηγητής και ακαδημαϊκός, Γρηγόρης Σκαλκέας.

    Στην επιστολή του ο κ Σκαλκέας μεταξύ άλλων αναφέρει πως με λύπη πληροφορήθηκε τις δηλώσεις βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, υπονοώντας τον βουλευτή Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεδίκογλου, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την ejkoc^ του ως αντιπροέδρου του Ωνασείου προϊόν συναλλαγής και όχι αξιοκρατική.

    Ο κ Σκαλκέας εξηγεί ότι επί τρεις ολόκληρους μήνες δεχόταν πιέσεις από τον υπουργό υγείας να αναλάβει μία θέση την οποία υποδείκνυε για άλλους συναδέλφους του και τελικά την αποδέχτηκε μόνον όταν έμαθε ότι αυτή είναι επιθυμία του Πρωθυπουργού, προκειμένου να συγκροτηθεί υπερκομματικό και με αξιοκρατικά κριτήρια διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου.

    Τονίζει ακόμη ότι ''τα κακοήθη σενάρια εναντίον του τού προκαλούν βαθιά θλίψη και αηδία και κάνουν αδύνατη τη συνέχιση των υπηρεσιών του στο ''Ωνάσειο''.

    Ο κ Σκαλκέας πάντως διευκρινίζει ότι θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του έστω και αν ο ρόλος του είναι δευτερεύων όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στον ασθενούντα Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, έχοντας επίγνωση του ύψιστου καθήκοντος και χρέους του ως ιατρού την ώρα μάλιστα που ο κ Παπανδρέου δίνει μάχη για τη ζωή του.

    Σημειώνεται ότι ο καθηγητής Γρ. Σκαλκέας παραμένει πρόεδρος του Ιατρικού Συμβουλίου που συνεδριάζει καθημερινά για την πορεία της υγείας του κ Παπανδρέου.

    [06] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 1 ΔΙΣ. ΔΡΧ. "ΠΑΙΧΤΗΚΕ" ΣΤΑ ΚΑΖΙΝΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

    Ξεπερνά το 1 δισ. δρχ. ο τζίρος των ιδιωτικών καζίνο της Μακεδονίας και Θράκης κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η κίνηση στα οποία σύμφωνα με τους υπευθύνους Δημοσίων Σχέσεων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

    Περισσότερους από 10.000 επισκέπτες, ηλικίας από 23 μέχρι και 92 ετών, προσέλκυσε από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και την αλλαγή του χρόνου το καζίνο στη Χαλκιδική, ο τζίρος του οποίου, σύμφωνα με τον υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων, κ.Βάϊο Ζήση, ανήλθε στα 568 εκατομμύρια δρχ. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σημειώθηκε η μεγαλύτερη προσέλευση στην μέχρι σήμερα λειτουργία του καζίνο, το οποίο επισκέφθηκαν περισσότερα από 2.500 άτομα, αριθμός δηλαδή διπλάσιος σχεδόν από την μεγαλύτερη μέχρι τότε προσέλευση.

    Μικρότερη, αλλά σίγουρα όχι ευκαταφρόνητη ήταν η προσέλευση του κόσμου στο καζίνο της Ξάνθης, όπου από τις 31 Δεκεμβρίου μέχρι και την 1η Ιανουαρίου δοκίμασαν την τύχη τους περισσότερα από 3.000 άτομα. Λίγο μικρότερη ήταν σύμφωνα με τον υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων της επιχείρησης, κ.Σπύρο Μπίκο, η προσέλευση κατά το τριήμερο των Χριστουγέννων (24-26 Δεκεμβρίου).

    Ο τζίρος της επιχείρησης ανήλθε για την ίδια περίοδο (24-31 Δεκεμβρίου) στα 400 περίπου εκατομμύρια δρχ., ενώ το 50% των επισκεπτών σύμφωνα με τον κ.Μπίκο, ερχόταν στο καζίνο για πρώτη φορά, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ήταν ζευγάρια ή και ολόκληρες οικογένειες, και τις προτιμήσεις τους μονοπώλησαν σχεδόν η αμερικάνικη ρουλέτα και το μπλακ-τζακ.

    [07] 35 ΧΩΡΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ WIOMIA

    Tqiamtap]mte χωριά στα ορεινά της Ροδόπης, της Ξάνθης, του Εβρου και της Δράμας παραμένουν αποκλεισμένα από τις τελευταίες χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα.

    Οι κάτοικοι των χωριών αυτών πάντως δεν αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα και ζωοτροφές.

    Από το 1ο-27ο χιλιόμετρο του δρόμου Σερρών-Λαιλιά , η συγκοινωνία γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Στο Νευροκόπι η θερμοκρασία τις πρωινές ωρες κατέβηκε στους 3 βαθμούς κάτω από το μηδέν.

    [08] ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΧΑΡΙΣΕ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΡΓΕΙΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

    Γυναίκες με καλυμμένα πρόσωπα ώστε να μην αναγνωρίζονται, που περιφέρονταν χορεύοντας με κέφι την παραδοσιακή "πατερίτσα" του Αγίου Βασιλείου στα δρομάκια της Χρούπιστας, (παλιά ονομασία του Αργους Ορεστικού) στην Καστοριά έκλεισαν απόψε το φημισμένο τριήμερο Αργείτικο καρναβάλι, που όπως κάθε χρόνο καλωσόρισε το νέο έτος στη Δυτική Μακεδονία.

    Κλεισμένοι οι σύζυγοί τους στα σπίτια τους αναπώλησαν για μια ακόμη χρονιά τις παλιές εποχές, όταν στο καρναβάλι έπαιρναν μέρος μόνο άνδρες, που με πρόσωπα καλυμένα με μαύρη τσίπα, και σακάκια φορεμένα ανάποδα και περασμένα από το ένα μόνο μανίκι ή φορώντας προβιές και δέρματα ζώων σχημάτιζαν παρέες και περιφέρονταν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας, ώστε να συγκεντρώσουν το απαραίτητο χρηματικό ποσό για το γλέντι τους. Οι γυναίκες τους αυτές τις ώρες κλεισμένες στα σπίτια τους έριχναν στις μαύρες ανοιχτές ομπρέλες, που κρατούσαν ανάποδα οι πιο έμπιστοι της ανδρικής παρέας, τον οβολό τους. Κάποιες προσποιούνταν μάλιστα ότι φοβούνταν από τους βρυχηθμούς της αρκούδας που παραδοσιακά συνόδευε την ανδρική παρέα στο σεργιάνι της, χορεύοντας στους ήχους του νταουλιού του αφεντικού της.

    Σήμερα, στο καραναβάλι συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες. Τα δρώμενα άρχισαν και φέτος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όταν με πρόσωπα καλυμμένα με μάσκες και φορώντας στολές τσολιάδων και βοσκοπούλων άνδρες, γυναίκες και παιδιά σχημάτισαν παρέες κατά γειτονιές και με επικεφαλής τον "έμπιστο" της παρέας, που όριζε την πορεία της ομάδας κατέληξαν χορεύοντας στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι επισκέπτες από την Καστοριά και τα γύρω χωριά.

    Το βράδυ το γλέντι συνεχίστηκε οικογενειακά, και ο νέος χρόνος βρήκε τους κατοίκους της περιοχής να απολαμβάνουν την παραδοσιακή τυρόπιτα, κρασόπιτα ή πίτα με αρμιά, φτιαγμένη από 12 μικρά φύλλα ζύμης, που συμβολίζουν τους 12 μήνες του χρόνου, που ανά τρία πλάθονται σε τέσσερα μεγαλύτερα φύλλα-σύμβολο των τεσσάρων εποχών.

    Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν χθες, ανήμερα την Πρωτοχρονιά, με την καθιερωμένη παρέλαση του Καρνάβαλου, όπου έδωσαν το "παρών" μικροί και μεγάλοι ντυμένοι με παραδοσιακές αλλά και με σύγχρονες καρναβαλίστικες voqesi]r, για να δώσουν σήμερα τη σειρά τους στο νεότερο σε ηλικία, αλλά καθιερωμένο πια γυναικείο ξεφάντωμα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΝΑΜΙΞΗΣ ΤΟΥ Ρ. ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

    Θα αποδώσουν οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού λόγω της ανάμιξης του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ . Την άποψη αυτή εξέφρασε ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών Τζίμ Γουίλλιαμς.

    Σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του ΡΙΚ στη Νεα Υόρκη είπε ότι όταν ο κ. Χόλμπρουκ αναμιχθεί σε κάτι, το αποτέλεσμα είναι θετικό. Αυτό απέδειξε η δράση του ως υφυπουργού εξωτερικών.

    Ο κ. Γουίλλιαμς ήταν ωστόσο κάπως επιφυλακτικός στις εκτιμήσεις του, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν δύσκολα θέματα για όλες τις πλευρές και δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι.

    Κάνοντας απολογισμό του 1995 ανέφερε ότι έχουν τεθεί τα θεμέλια εκείνου, το οποίο σωστά μπορεί να χαρακτηρισθεί "ανανεωμένη αμερικανική πρωτοβουλία" αποφεύγοντας να προσδιορίσει τον χαρακτήρα της αποστολής Χόλμπρουκ.

    Σε ερώτηση για την ανάμιξη της Ευρωπαικής Ενωσης ο κ. Γουίλλιαμς αρκέστηκε να αναφερθεί στη μεγάλης σημασίας απόφαση της 6ης Μαρτίου, σύμφωνα με την οποία οι ενταξιακές συνομιλίες της Κύπρου στον ευρωπαικό οργανισμό θ' αρχίσουν έξι μήνες μετά τη διακυβερνητική διάσκεψη.

    [10] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΤΩΡΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΕ ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    "Η τουρκία θα έχει τώρα μεγαλύτερες δυσκολίες να αντιδρά σε παρεμβολή της Ευρωπαικής Ενωσης στο Κυπριακό", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος εξήγησε ότι οι δυσκολίες της Αγκυρας πηγάζουν από το γεγονός της εφαρμαγής της συμφωνίας της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με την Ευρωπαικη Ενωση.

    Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε ως πρώτο βήμα της ενεργότερης ανάμιξης της ΕΕ στο Κυπριακό την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στη μεγαλόνησο ο Ιταλός υφυπουργός εξωτερικών Εμμανουέλ Σκαμάκα, η χώρα του οποίου ανέλαβε από την 1η Ιανουαρίου την προεδρία της ΕΕ.

    Ο Ιταλός υφυπουργός θα επισκεφθεί επίσης την Αθήνα και την Αγκυρα και κατά την παραμονή του στη Λευκωσία από μεθαύριο ως της 6 Ιανουαρίου θα συναντηθεί με τον Ραούφ Ντεκτάς.

    [11] ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η άνοδος των ισλαμιστών στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου στην Τουρκία ανοίγει μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας και πολιτικών ταραχών ενώ παράλληλα θέτει μια σειρά ερωτημάτων για το μελλοντικό ρόλο της θρησκείας σαν πολιτικής δύναμης σε μια χωρα που μαστίζεται από τη διαφθορά, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα "Νιου Γιορκ Ταϊμς", σε ανταπόκρισή της από Αγκυρα

    Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν φαίνεται να εξέπληξε κενέναν, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, καθώς εκτιμά ότι οι λόγοι που οδήγησαν το 21% του εκλογικού σώματος να ψηφίσει το αντιδυτικο ισλαμιστικό "Κόμμα Ευημερίας" του Ερμπακάν ήταν αφενός η αδυναμία των κοσμικών κομμάτων να προσεγγίσουν τα πιεστικά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα του πληθυσμού και αφετερου η μεγάλη διαφθορά αυτών των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χωρα κατα το μεγαλύτερο μέρος του αιώνα.

    Ο επιχειρηματικός κόσμος εξέφρασε την έντονη απογοήτευση και την ανησυχία του για το ενδεχόμενο συμμετοχής του ισλαμιστικού κόμματος στην κυβερνηση, συνδεσμοι του οποίου δημοσίευσαν τεράστιες αφισες στην εφημεριδες παροτρύνοντας τα δύο μεγάλα κεντροδεξιά κόμματα της κ.Τσιλέρ και του κ.Γιλμάζ να συμμαχήσουν σε κυβερνητικό συνασπισμό που να αποκλειει τον Ερμπακάν.

    Στη μάχη του γοήτρου των ηγετών των κεντροδεξιών κομμάτων για την πρωθυπουργία φαίνεται να καταγραφεται κίνηση του κ.Γιλμάζ να μην απορρίψει συνεργασία με τους ισλαμιστές, αν αυτοί ανακαλέσουν την κατηγορία που του προσήψαν κατα την προεκλογική περίοδο για συμμετοχή του στη μασονία, σημειωνει ο αρθρογραφος και τονίζει: "Παρόλα αυτά μεταξύ των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων της Τουρκίας επικρατεί η γνώμη ότι ανεξάρτητα από το πιο θα είναι το κυβερνητικό σχήμα δεν πρόκειται να επιβιώσει περισσότερο από το μισό της πενταετούς θητείας του. Αναμένουν εκλογές που θα ενισχύσουν όμως, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ακόμη περισσότερο το "Κομμα Ευημερίας" όπως συνεβη και στις έξι εκλογικές αναμετρήσεις που συμμετεχει από το 1983".

    Εξάλλου, όπως σημειώνει, η μη εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο του Κουρδικού Κομματος της Δημοκρατίας του Λαού και του ακροδεξιού Εθνικου Κινηματος μπορεί να οδηγήσει στην επιδίωξη αυτών των κομμάτων στην προβολή τους με άλλα ειρηνικά μεσα εντείνοντας έτσι μια κρίση που ''ίσως οδηγήσει την Τουρκία σε εκλογές σε λίγους μόλις μήνες".

    Σ'αυτή την περίπτωση θα αντιδρούσαν οι στρατιωτικοί οι οποίοι είναι πρόμαχοι της κοσμικής εξουσίας και οι οποίοι από το 1960 οργάνωσαν τρία στρατιωτικά πραξικοπήματα.

    [12] ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ε.Ε. ΚΑΙ ΠΓΔΜ

    Το συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για την υπογραφή οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας νε την ΠΓΔΜ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Βέτσερ", στις διαβουλεύσεις θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι των αρμόδιων υπουργείων της ΠΓΔΜ και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το κείμενο της συμφωνίας, σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες της εφημερίδας, θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγεται η συνεργασία της ΠΓΔΜ με τις χώρες- μελή της Ε.Ε. στον οικονομικό τομέα και στον τομέα του εμπορίου.

    Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, η επίτευξη της συμφωνίας θα αποτελέσει ένα θετικό βήμα για την περαιτέρω oijomolij^ ανάπτυξη της ΠΓΔΜ και για της εξωτερικής της πολιτικής. "Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η συμφωνία θα αποτελέσει την "άμεση βίζα" για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε." αναφέρει χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις χώρες που δημιουργήθηκαν μετά την διάσπαση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, προς το παρόν μόνο η Σλοβενία έχει υπογράψει παρόμοια συμφωνία με την Ε.Ε.


    [Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

    [13] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Υ. ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Επιστολή διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Παιδείας της πολιτείας της Νέας Υόρκης με αφορμή την χρήση του ονόματος "Μακεδονία" για την χώρα προέλευσης των μαθητών της Νέας Υόρκης που κατάγονται από τα Σκόπια απέστειλε το Γραφείο Τύπου της εκεί ελληνικής πρεσβείας, ζητώντας από το αρμόδιο όργανο να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις. Το συγκεκριμένο όνομα όπως και η χρήση φερόμενης "μακεδονικής γλώσσας" βρίσκονται επίσημα καταχωρημένα σε δύο επίσημες λίστες όπου καταγράφονται οι χώρες καταγωγής των μαθητών των σχολείων της πολιτείας και οι γλώσσες που μιλούν. Στην επιστολή επισημαίνεται στην διευθύντρια του γραφείου Πολυπολιτισμικής Εκπαίδευσης της Νέας Υόρκης, κ.Εβελυν Καλιμπάλα, ότι η ΠΓΔΜ έχει γίνει δεκτή στον ΟΗΕ με αυτό το προσωρινό όνομα, ότι η επίλυση της αντιπαράθεσης γύρω από το όνομα εκκρεμεί και ότι σε συνέχεια της απόσυρσης της σημαίας της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας που απεικόνιζε ένα ελληνικό έμβλημα και άλλων μέτρων ομαλοποίησης των σχέσεων αυτής της χώρας με την Ελλάδα, οι διαπραγματεύσεις για το όνομα άρχισαν στην Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στις αρχές Δεκεμβρίου. "Δεν βλέπουμε, λοιπόν, κανένα λόγο γιατί το γραφείο Πολυπολιτισμικής Εκπαίδευσης της Νέας Υόρκης, - τονίζεται στη συνέχεια - θα έπρεπε να πάρει θέση υπέρ μιας από τις δύο πλευρές σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, αντί να χρησιμοποιεί το όνομα που είναι αυτή τη στιγμή διεθνώς αναγνωρισμένο. Κατά συνέπεια θα το εκτιμούσαμε αν προβαίνατε σε όλες τις απαραίτητες διορθώσεις, σύμφωνα με την τακτική τόσο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όσο και των Ηνωμένων Εθνών". Υπενθυμίζεται ότι σε ενέργειες για τη διευθέτηση του θέματος, που είχε γνωστοποιήσει η εφημερίδα "Πρωινή" της Νέας Υόρκης, έχουν προβεί επίσης η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και η Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ-Καναδά.

    [14] ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΑΕ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Τον Μάϊο αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο συνέδριο του περιφερειακού ΣΑΕ Βορείου και Νοτίου Αμερικής, αφού πρώτα συγκεντρωθούν όλες οι προτάσεις και τα αιτήματα των αποδήμων Ελλήνων, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Χρήστος Τομαράς. Στις άμεσες ενέργειες του ΣΑΕ Αμερικής, σύμφωνα με τον κ.Τομαρά, peqikalb\momtai η άμεση επικοινωνία με όλους τους αντιπροσώπους των ελληνοαμερικανικών οργανώσεων και ενοριών της Αμερικής ώστε να πραγματοποιηθεί σε πρώτη φάση η καταγραφή των θεμάτων και προβλημάτων που απασχολούν τον κατά τόπους ομογενειακό ελληνισμό στην Αμερική και ο σχηματισμός ειδικών επιτροπών στα κύρια γεωγραφικά κέντρα της Αμερικής, με σκοπό να προωθηθούν λύσεις στα ειδικά και ιδιάζοντα τοπικά προβλήματα της ομογένειας.. Ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αμερικής δεσμεύτηκε επίσης να μεταφέρει στον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρη Νιώτη, τα παράπονα ορισμένων αντιπροσώπων από τα ομογενειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης που δεν προσκλήθηκαν στο οργανωτικό συνέδριο του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη. Α.Αθενς: Ευτυχής σύμπτωση η ύπαρξη Βαρθολομαίου και Ιακώβου στην ιστορική αυτή καμπή του Ελληνισμού Σε γραπτό μήνυμα, εξάλλου, του προέδρου του Δ.Σ. του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, κ.Αντριου Αθενς, που διαβάστηκε στην ίδια συνέντευξη τύπου, ο κ.Αθενς εκφράζει την ελπίδα ότι η νέα παγκόσμια ελληνική προσπάθεια θα ανατείλει έναν νέο "Χρυσό αιώνα" για τον Ελληνισμό, ενώ εξαίρει το ρόλο της ορθόδοξης ελληνικής εκκλησίας στην διατήρηση της ελληνικής κληρονομιάς και παράδοσης σε ολόκληρο τον κόσμο. Επίσης χαρακτηρίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Παναγιότατο κ.κ.Βαρθολομαίο, ως "άνδρα υψίστου αναστήματος και ικανότητος", και τους τοπικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής, κ.Ιακώβου, ως "δώρο που ωφελεί τον Ελληνισμό και την Ιστορία".

    [15] ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ - ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

    Έγγραφη διαμαρτυρία για τη μέχρι τώρα στάση των ΗΠΑ στο Σκοπιανό επέδωσε αντιπροσωπεία της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ- Καναδά στον γερουσιαστή του Κονέκτικατ και πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, κ.Κρίστοφερ Τζ.Ντοντ. Μαζί με την επιστολή διαμαρτυρίας η αντιπροσωπεία της Ένωσης επέδωσε στον κ.Ντοντ, αντίγραφο του ψηφίσματός της που εκδόθηκε στο πλαίσιο του ΣΑΕ και έχει υπογραφεί σύμφωνα με την Ένωση από περισσότερα από 3000 άτομα. Στην επιστολή επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η ελληνική ομογένεια έχει απογοητευτεί από την "ουδέτερη" στάση των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα εκφράζεται διαμαρτυρία για υποστήριξη της σκοπιανής πλευράς. Η Παμμακεδονική εκφράζει επίσης την ανησυχία της ότι εάν αναγνωριστούν τα Σκόπια με οποιοδήποτε "μακεδονικό" παράγωγο, θα αποτελέσουν παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο δράσης της Παμμακεδονικής ΗΠΑ-Καναδά, οι προσπάθειες της Ένωσης επικεντρώνονται στην κατεύθυνση επηρεασμού των αρμόδιων για το Σκοπιανό πολιτικών παραγόντων στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των οποίων επιδιώκεται συνάντηση κοινής αντιπροσωπείας της Παμμακεδονικής, του ΣΑΕ και του Εθνικού Συμβουλίου με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, τον υπουργό Εξωτερικών, κ.Κρίστοφερ, και με τους διαμεσολαβητές κ.κ.Χόλμπρουκ και Βανς. Υπενθυμίζεται ότι ο γερουσιαστής Ντοντ έχει ταχθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων στο Σκοπιανό και έχει εκφράσει την αντίθεσή του cia τη στάση των κυβερνήσεων Μπους και Κλίντον.

    [16] "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ" ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Την επίσημη ελληνική πολιτεία και ειδικότερα τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρη Νιώτη, τον Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού, Νίκο Δημάδη, τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Κωνσταντίνο Τριαρίδη και την οργανωτική επιτροπή του ΣΑΕ ευχαριστούν ιδιαίτερα για την υλοποίηση της παγκόσμιας σύγκλησης του απανταχού Ελληνισμού με σχετικές τους ανακοινώσεις η Αιγαιοπελαγίτικη Ομοσπονδία της Νέας Υόρκης, το Ελληνοαμερικανικό Κογκρέσο του Μίτσιγκαν, το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο, η Ελληνική Εταιρεία Αυστρίας, η ελληνική κοινότητα Ιρλανδίας και η Πανικαριακή Αδελφότητα Αμερικής και Καναδά.

    [17] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ- ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ

    Νέα καμπάνια για την ενθάρρυνση των πολιτών να αποκτήσουν την αυστραλιανή υπηκοότητα εγκαινίασε αυτές τις ημέρες η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας, στόχος της οποίας είναι να αποκτήσουν υπηκοότητα μέχρι τα μέσα του 1996 150.000 άτομα. Σύμφωνα με πορίσματα στατιστικών ερευνών στην πέμπτη ήπειρο, περισσότερα από 1 εκατομμύριο άτομα δεν είναι Αυστραλοί υπήκοοι. Το ποσοστό πάντως των Ελλήνων που πολιτογραφούνται Αυστραλοί πολίτες είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των εθνοτήτων που έχουν εγκατασταθεί στην Αυστραλία. Συγκεκριμένα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 92% ενώ οι Έλληνες μετανάστες σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία διατηρούν τη μητρική τους γλώσσα και τα ήθη και έθιμά τους περισσότερο από κάθε άλλη μεταναστευτική ομάδα. Στόχος της αυστραλιανής πολιτείας είναι η σταθερή αύξηση του πληθυσμού της τα επόμενα 15 χρόνια. Όπως δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νικ Μπόλκας, ο πληθυσμός της χώρας πρέπει να αυξηθεί μέχρι το 2010 στα 22 εκατομμύρια. Σήμερα ο επίσημος πληθυσμός της Αυστραλίας ανέρχεται στα 18,5 εκατομμύρια άτομα.

    [18] "ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΑΡΓΙΤΗ" ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ

    Πραγματικότητα γίνεται από φέτος η επιθυμία των απανταχού Αργεστών για την καθιέρωση της "Εβδομάδας του Απόδημου Αργίτη". Η σχετική απόφαση ελήφθη κατά την πρόσφατη συνάντηση στο Άργος Ορεστικό των προέδρων των Συλλόγων "Ορεστιάς" Μελβούρνης κ.Νίκος Σικαβίτσας, Τορόντο Καναδά κ.Χρήστος Δημητρόπουλος, "Ο Ορέστης" Θεσσαλονίκης κ.Γιώργος Λάλλος, και Μ.Σ. "Ορεστίς" Αργους Ορεστικού κ.Βασίλης Αβραμίδης. Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου στο Άργος Ορεστικό και θα περιλαμβάνει διήμερο συνέδριο για τις προοπτικές διασύνδεσης των απανταχού Αργιτών και τα προβλήματά τους στις χώρες υποδοχής τους, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα ο Σύλλογος διοργανώνει δεκαπενθήμερη περιήγηση stgm Πελοπόννησο, την Ήπειρο, τα νησιά, την Αθήνα, την Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της χώρας.
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.01 run on Wednesday, 3 January 1996 - 09:37:45