Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (05/01/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 5 Ιανουαρίου 1996

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ


ΝΕΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [1] ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

  • [2] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΣ

  • [3] ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΥΡΥΤΑΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

  • [4] ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ Μ.ΕΒΕΡΤ

  • [5] ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ - Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ

  • [6] ΑΙΣΘΗΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ

  • [7] ΑΠΟ ΙΟΓΕΝΗ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β' ΠΑΣΧΕΙ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [8] "ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ: ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ"

  • [9] ΤΟ 2ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ"

  • [10] AΡΧΙΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΤΑ "ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ"

  • [11] ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΣΠΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗΣ ΦΩΤΟΘΗΚΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Μ. ΚΛΙΝΤΟΝ

  • [13] ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [14] Η ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟ 1995

  • [15] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΒΙΝΤΕΝΟΦ

  • [16] ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [17] ΠΡΟΒΟΛΗ THΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ EURONEWS

  • [18] ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 2 ΜΗΝΩΝ ΔΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [19] Ο ΟΥΓΓΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ


  • [Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

  • [20] ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗ Ν.ΖΗΛΑΝΔΙΑ

  • [21] O ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

  • [22] ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΙΑΚΩΒΟ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΙΟ TARPON SPRINGS ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ

  • [23] ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ Η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ EKKGMIJOU ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 1996 - ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΝΕΑ ΣΤΕΓΗ

  • [24] ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ Ν.Υ. Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΤΛΑΝΤΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [1] ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Το συντομότερο δυνατό πρέπει να υπάρξει λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας, που έχει ανακύψει από την παρατεινόμενη ασθένεια του Πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

    Ο κ.Κακλαμάνης αρνήθηκε να αναφέρει στους δημοσιογράφους τί θέση πήρε για το θέμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε "μπορώ να σας πω μόνο το τί εγώ είπα στον Πρόεδρο".

    Αναφερόμενος στο πολιτικό πρόβλημα, ο κ.Κακλαμάνης είπε ότι θα ήταν ευχής έργο να αναλάβει την πρωτοβουλία ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου αλλά αν δεν είναι σε θέση είπε να συμμετάσχει σ' αυτή τη διαδικασία, υπάρχουν τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας και του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ.Κακλαμάνης πρόσθεσε ότι ακόμα και αν υπάρχει περίπτωση την οποία να μην προβλέπει ο Συνταγματικός χάρτης της χώρας, η λύση μπορεί να αναζητηθεί ευρύτερα, αν συνδυαστεί η βούληση του νομοθέτη και οι συνθήκες λειτουργίας του πολιτεύματος.

    [2] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΣ

    Συνάντηση με τον βουλευτή, Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, είχε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης. Ο κ.Χαραλαμπόπουλος δήλωσε ότι ο κ.Σκανδαλίδης τον διαβεβαίωσε ότι η 20η Ιανουαρίου, που θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί το ανώτατο όριο για την δρομολόγηση των διαδικασιών της διαδοχής.

    Είναι ικανοποιητική η απάντηση, πρόσθεσε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι αυτό θα συμβεί και στην πράξη. Ο κ.Χαραλαμπόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι ο Πρωθυπουργός που θα εκλεγεί θα είναι εξ ορισμού μεταβατικός, αφού, όπως ανέφερε, θα ακολουθήσει συνέδριο.

    Σε ερώτηση τι θα συμβεί εάν ο Πρωθυπουργός αρνηθεί να παραιτηθεί, ο κ.Χαραλαμπόπουλος είπε ότι η Κ.Ο., το Ε.Γ. και η Κ.Ε. θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η χώρα χρειάζεται να αποκτήσει Πρωθυπουργό, αφού, όπως είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του, τασσόμενος έτσι εμμέσως πλην σαφώς με την άποψη ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη διαδοχή.

    [3] ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΥΡΥΤΑΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

    Ο υπουργός Μεταφορών και συνταγματολόγος κ.Ε.Βενιζέλος με σημερινές του δηλώσεις διευκρίνισε ότι δεν είπε ότι πρέπει 151 βουλευτές να συμφωνήσουν για συγκεκριμένο πρόσωπο που θα υποδειχθεί ως πρωθυπουργός. Κατά τη γνώμη μου, πρόσθεσε, 170 βουλευτές πρέπει να συμφωνήσουν ως προς το διαδικαστικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο, η εσωτερική πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, θα επιλέξει τον νέο πρωθυπουργό.

    Επί της διαδικασίας, συνέχισε ο υπουργός, πρέπει να υπάρχει ευρύτατη συναίνεση, γιατί διαφορετικά δεν διασφαλίζουμε την ενότητα του χώρου της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να σεβόμαστε το σύνταγμα. Και σύνταγμα σημαίνει αρχή της δεδηλωμένης. Τρίτον πρέπει να σεβόμαστε τις ανάγκες του τόπου. Και ο τόπος αξιώνει άμεση λύση και όχι περιπέτεια.

    Ο κ.Βενιζέλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, η κοινοβουλευτική ομάδα να συνέλθει πριν από τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Ιανουαρίου για να συζητήσει, κατ' αρχήν και για να ασκήσει -σύντομα- την κατά το σύνταγμα αρμοδιότητά της.

    [4] ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ Μ.ΕΒΕΡΤ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος δέχθηκε το μεσημέρι τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μ.Εβερτ.Η συνάντηση διήρκεσε 40 λεπτά της ώρας και κατα την έξοδό του απο το Προεδρικό Μέγαρο ο κ.Εβερτ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Προεδρος της Δημοκρατίας "θα αναλάβει τον ρυθμιστικό ρόλο που έχει απο το Σύνταγμα". Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για μεγάλη πολιτική κρίση,που έχει δημιουργηθεί με την παρατεταμένη νοσηλεία του Πρωθυπουργού και πρόσθεσε ότι πρόκειται "για πρωτόγνωρη κρίση για τα πολιτικά δεδομένα της χώρας μας,η οποία φθάνει στο σημείο της θεσμικής κρίσης". Απαντώντας σε ερώτηση αν πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δήλωσε πώς "αυτό είναι θέμα για το οποίο θα αποφασίσει ο Προεδρος της Δημοκρατίας" ενώ όταν ρωτήθηκε αν ζήτησε κάτι τέτοιο απο τον κ.Στεφανόπουλο τόνισε πώς "απο την ώρα που προχωρούμε στην πρόταση μομφής,την ερχόμενη εβδομάδα,αυτή είναι η θέση μας και τίποτε άλλο.Απο κεί και πέρα εναπόκειται στον Προεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει." "Είναι δυστύχημα για τον τόπο,πρόσθεσε ο κ.Εβερτ,ότι αυτή την ώρα υπάρχει μόνο η Αξιωματική Αντιπολίτευση,διότι πολιτικά αλλά και θεσμικά δεν υπάρχει κυβέρνηση,απο την ώρα που δεν είναι νόμιμη η αναπλήρωση του Πρωθυπουργού." Ο κ.Εβερτ επέκρινε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους λέγοντας ότι αποδείχθηκαν πολύ μικρά για να αντιμετωπίσουν τόσο μεγάλα προβλήματα.Εχει αποδειχθεί ότι οι απλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης ,απ΄ότι τα στελέχη του,κατέληξε ο κ.Εβερτ. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρέδωσε στον Προεδρο της Δημοκρατίας την απαντητική επιστολή των θεραπόντων ιατρών του Πρωθυπουργού,σχετικά με την κατάσταση της υγείας του.Αποκάλυψε ακόμη ότι απέστειλε επιστολές,στις οποίες επισυνάπτεται η απάντηση των θεραπόντων ιατρών,στους κ.Τσοχατζόπουλο,Κακλάμάνη,Μπέη,Αντ.Σαμαρά jai Αλ.Παπαρήγα.

    [5] ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ - Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ

    Για μια ώρα συναντήθηκαν σήμερα ο αναπληρών τον Πρωθυπουργό Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι συζήτησαν τους τρόπους υλοποίησης της πρωτοβουλίας ενημέρωσης του Πρωθυπουργού ως προς την πραγματική πολιτική κατάσταση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή η πρωτοβουλία θα έχει αίσιο τέλος ώστε να διαφυλαχτεί η ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου δεν απάντησε σε ερώτηση τι θα συμβεί αν ο Πρωθυπουργός αρνηθεί να υποβάλει παραίτηση, λέγοντας ότι τέτοιες ερωτήσεις είναι θεωρητικές και υποθετικές. Τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να υπάρξει οριστική λύση, ενώ ανέφερε ότι οι γιατροί θα προδιαγράψουν το χρόνο για το πότε θα καταστεί δυνατή μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

    Από την πλευρά του ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι συζήτησε με τον Υπουργό Παιδείας το πλαίσιο διαμόρφωσης των όρων ενόψει της Συνόδου της Κ.Ε, τονίζοντας ότι αυτές οι διαδικασίες αποτελούν απάντηση σε θεσμικούς και μη παράγοντες που εκφράζουν ανησυχία για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας πρόσθεσε, γιατί όπως είπε, τα όργανα του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια των διακριτών ρόλων τους (Κ.Ε, Κ.Ο, Συνέδριο) έχουν δρομολογήσει την πορεία των λύσεων.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος απέφυγε να απαντήσει αν τάσσεται υπέρ της οριστικής ή μεταβατικής λύσης, λέγοντας ότι αυτό το θέμα θα αντιμετωπιστεί στην Κεντρική Επιτροπή.

    Ο αναπληρών τον Πρωθυπουργό εξέφρασε οξύτατη επίθεση κατά του προέδρου της Ν.Δ Μιλτιάδη Εβερτ, λέγοντας ότι τον τελευταίο καιρό διολισθαίνει και τείνει να μετατραπεί σε πηγή κινδύνων και ανευθυνότητας (επικαλούμενος και δηλώσεις του κ. Εβερτ που είπε ότι δεν θα αναγνωρίσει αναθέσεις έργων και άλλες αποφάσεις της κυβέρνησης). Ο κ. Εβερτ, πρόσθεσε ο κ. Τσοχατζόπουλος, κινδυνεύει να γίνει πρότυπο υποκρισίας και σε ότι αφορά την πρόταση μομφής, είπε: "τον προκαλούμε και τον αναμένουμε στη Βουλή. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα".

    [6] ΑΙΣΘΗΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γεράσιμος Αρσένης αναφερόμενος στη συμμετοχή της χώρας μας στην ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ ,δήλωσε ότι "η στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στη Βοσνία βοηθάει την προώθηση της πολιτικής παρουσίας της χώρας μας στις εξελίξεις όχι μόνο στη περιοχή αυτή αλλά γενικότερα στην τέως Γιουγκοσλαβία και τα Βαλκάνια".

    Ήδη από τις 3 Ιανουαρίου,το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής αποστολής έχει λάβει θέσεις στην Αδριατική και στο Βίσσοβο της Βοσνίας.Δύο αεροσκάφη C-130, βρίσκονται σε νατοϊκά αεροδρόμια της Ιταλίας, η φρεγάτα "Υδρα" και τα ναρκαλιευτικά "ΚΛΕΙΩ" και "ΑΥΡΑ" πλέουν τις γιουγκοσλαβικές ακτές, ενώ στο Βίσσοβο που Βρίσκεται stgm κροατομουσουλμανική ομοσπονδία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, έχουν φθάσει οι 70 από τους 250 αξιωματικούς και οπλίτες του λόχου μεταφορών του ελληνικού στρατού με 26 οχήματα.

    Την πρόταση του υπουργείου Άμυνας για ελληνική συμμετοχή στην ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ ενέκρινε αρχικά ο πρωθυπουργός και μετά από τη συμφωνία ειρήνης του Παρισιού την ενέκρινε και τυπικά το κυβερνητικό συμβούλιο εθνικής αμύνης στις 20 Δεκεμβρίου.

    [7] ΑΠΟ ΙΟΓΕΝΗ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β' ΠΑΣΧΕΙ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Από ιογενή ηπατίτιδα Β' που βρίσκεται σε αρχική φάση εκδήλωσης, πάσχει η σύζυγος του πρωθυπουργού, Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο θεράπων γιατρός της, αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας, Ε.Μάνεσης, "η νόσος έχει επιβεβαιωθεί με βιοχημικές, ηπατικές και ειδικές ιολογικές εξετάσεις. Η συνήθης διάρκεια της νόσου είναι 4 με 8 εβδομάδες και απαντά σε συνήθη συντηρητική αγωγή, υπό ιατρική παρακολούθηση. Η κατάσταση δεν εμπνέει καμία ανησυχία, αλλά τονίζεται η ανάγκη πλήρους αναπαύσεως, μέχρις αναρρώσεώς της".

    Η ιατρική βεβαίωση του κ.Μάνεση καταλήγει λέγοντας ότι η νόσος δεν μεταδίδεται διά απλής επαφής και κατά συνέπεια η ασθενής μπορεί να επισκέπτεται ακώλυτα τον Πρωθυπουργό, χωρίς κίνδυνο μεταδόσεως ηπατίτιδας.

    [8] "ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ: ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ"

    Σημαντικά στοιχεία και άγνωστες λεπτομέρειες σχετικά με τις σχέσεις σλαβων και αλβανών της ΠΓΔΜ, φέρνει στην επιφάνεια μια σημαντική μελέτη με θέμα "Οι αλβανοί των Σκοπίων : Θέματα εθνοτικής συνύπαρξης", που κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονικη απο το Ιδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου. Οπως σημειώνουν οι δυο συγγραφείς της μελέτης Σπύρος Σφέτας, Δρ της Βαλκανικής Ιστορίας και Κυριάκος Κεντρωτής, Δρ Διεθνών Σχέσεων, επιστημονικοί συνεργάτες του ΙΜΧΑ, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση της γιουγκοσλαβικής κρίσης, στο Ντέϊτον του Οχάϊο, δεν συζητήθηκε το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, παρά τις επίμονες προσπάθειες των Αλβανών. Αν και κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, το Κοσσυφοπέδιο και η ΠΓΔΜ παρέμειναν σχετικά ήρεμες περιοχές, ωστόσο ήταν έκδηλη η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για μια ενδεχόμενη επέκταση του πολέμου προς το νότο. Αυτό βέβαια, δεν ήταν τυχαίο. Η παρουσία των Αλβανών στη Γιουγκοσλαβία, συνιστούσε ίσως το κυριότερο εθνοτικό ζήτημα στην πολυεθνική κοινωνία της χώρας αυτής.

    Ενω το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης ήταν στραμμένο, κυρίως μετά τις ταραχές του 1981 στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο θεωρούνταν ως πιθανή εστία ανάφλεξης στη Γιουγκοσλαβία, ελάχιστα ήταν γνωστά για τους αλβανούς των Σκοπίων. Με την ανεξαρτητοποίηση της ΠΓΔΜ, το 1991, την αναζωπύρωση του Μακεδονικού ζητήματος και την αμφισβήτηση tgr βιωσιμότητας του νέου κράτους, το ζήτημα των αλβανών των Σκοπίων, συγκέντρωσε την προσοχή της ελληνικής και διεθνούς κοινής γνώμης. Ενω βασική παράμετρο του Μακεδονικού ζητήματος, αποτελεί για την Ελλάδα το ερώτημα κατά πόσο οι αλβανοί μπορούν να ενταχθούν στην κρατική δομή της ΠΓΔΜ ή θα μεταβληθούν σε παράγοντα αποσταθεροποίησης στη νότια Βαλκανική, δεδομένης της γειτνίασης της χώρας αυτής με το Κοσσυφοπέδιο και του άμεσου ενδιαφέροντος της μετακομμουνιστικής Αλβανίας για τους ομοεθνείς της στη Γιουγκοσλαβία. Οι δυο συγγραφείς φέρνουν στο φως της δημοσιότητας μερικές άγνωστες στο ευρύ κοινό λεπτομέρειες των σχέσεων σλάβων-αλβανών που εδω και πολλά χρόνια κινούνται πάνω σε τεντωμένο σχοινί : Ετσι, εξ αιτίας του φόβου ότι σε μερικά χρόνια οι σλαβο"μακεδόνες" θα μεταβάλλονταν σε μειονότητα στην ίδια τους τη χώρα, αν ο δείκτης γεννητικότητας των αλβανών εξακολουθούσε να αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό, τον Ιούλιο του 1987 η κυβέρνηση των Σκοπίων κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο, που έγινε τελικά το 1988 νόμος του κράτους και με βάση τον οποίο καταργήθηκε η δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε κάθε τρίτο παιδί αλβανικών οικογενειών, διακόπτοντας τη χορήγηση των σχετικών επιδομάτων.

    Επίσης, προκειμένου να εμποδιστεί η επέκταση των καθαρών αλβανικών θυλάκων, απαγορεύτηκε με νόμο η αγορά ακινήτων των Σλαβομακεδόνων απο αλβανούς στις δυτικές περιοχές της γιουγκοσλαβικής "Μακεδονίας". Ετσι, με νόμο, απαγορεύτηκαν η διοργάνωση ισλαμικών σεμιναρίων για ανήλικα κορίτσια, τα χαρακτηριστικά αλβανικά ονόματα ως βαπτιστικά, η ραδιοφωνική μετάδοση αλβανικών τραγουδιών με εθνικιστικό περιεχόμενο.

    Αναφερόμενοι στις σχέσεις των δυο μεγαλύτερων εθνοτήτων που συναποτελούν την πολυεθνική Δημοκρατία των Σκοπίων, οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι συντίθεται η εικόνα ενος συνδρόμου, όπου κυριαρχούν η αμοιβαία προκατάληψη, τα αρνητικά στερεότυπα και οι παραστάσεις απειλής της μιας κοινότητας για την άλλη.

    Απο τη μια πλευρά, στους σλαβομακεδονικούς κύκλους κυριαρχεί ο κίνδυνος για διάσπαση του κράτους και μεγιστοποιείται η πιθανότητα δημιουργίας ενός δευτέρου Κοσσυφοπεδίου, με τελική κατάληξη τη δημιουργία μιας "Μεγάλης Αλβανίας". Αντίθετα, στους αλβανικούς κύκλους μεγαλώνει η δυσπιστία έναντι της κυρίαρχης σλαβικής κοινότητας, στην οποία προσάπτεται η κατηγορία της υιοθέτησης των σερβικών μεθόδων που εφαρμόζονται στο Κοσσυφοπέδιο για την επίλυση των μειονοτικών ζητημάτων.

    [9] ΤΟ 2ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ"

    Στο 2ο τεύχος του περιοδικού "Ελληνική Διασπορά" που εκδίδει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπάρχει αποκλειστική συνέντευξη του Αρχιεπισκοπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ.Ιάκωβου. Επίσης υπάρχει ένα μεγάλο αφιέρωμα στο ιδρυτικό συνέδριο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβριο. Από τα θέματα του αφιερώματος σημειώνουμε μια πλήρη καταγραφή των Εργασιών του Συνεδρίου, της εκλογής του Προεδρείου, των παραλλήλων fora (επιχζειρηματιών, ΜΜΕ, Κυερνοχώρου, Νεολαίας, Γυναικών), τρεις σελίδες με Παραλειπόμενα του Συνεδρίου, εκθέσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και ειδική αναφορά στις Εδρες Νεοελληνικών Σπουδών στο εξωτερικό.

    Από την υπόλοιπη θεματογραφία, ξεχωρίζει εκτός της συνέντευξης του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, η πρόταση του καθηγητή Γιώργου Αναστασιάδη για τη δημιουργία Μουσείου της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Θεσσαλονίκης, το άρθρο της καθηγήτριας Τερέζας Πεντζοπούλου-Βαλαλά για την "Επικαιρότητα της Ελληνικής Φιλοσοφίας", η δημιουργία ενός εκπληκτικού θιάσου από Χριστιανές και Μουσουλμάνες της Κομοτηνής που θα εμφανισθεί τον επόμενο μήνα στη Νέα Υόρκη, η εμπεριστατωμένη ανάλυση του καθηγητή της Θεολογικής Σχολής και Προέδρου του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, Αντωνίου-Αιμιλίου Ταχιάου, για τον Πνευματικό και Πολιτιστικό Ρόλο της Ελληνικής Διασποράς στον κόσμο των Σλάβων (9ος-18ος αι.) κ.α.

    Η "Ελληνική Διασπορά" τυπώνεται σε 3.000 τεύχη και αποστέλλεται σε όλες τις μεγάλες ομογενειακές οργανώσεις των τεσσάρων ηπείρων, τα ΜΜΕ και τους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου, ενώ φθάνει μέσω συνδρομών σε μεγάλο αριθμό Ελλήνων αποδήμων στην Ευρώπη, στην Εΰρώπη, την Αυστραλία και την Αμερική.

    [10] AΡΧΙΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΤΑ "ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ"

    Όσο υπάρχει η Καστοριά, υπάρχουν "Ραγκουτσάρια".Αυτό τόνισε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αντιδήμαρχος της πόλης Νίκος Μπαλής, για το παραδοσιακό έθιμο, το πιο γνήσιο ελληνικό καρναβάλι που αναβιώνει και φέτος στην Καστοριά.

    Τα "Ραγκουτσάρια" διαρκούν τρείς μέρες αρχίζοντας από τα Θεοφάνεια όταν ο Αι-Βασίλης μοιράζει δώρα σε όλα τα παιδιά μετά των αγιασμό των υδάτων. Συνοδεύεται πάντα από τους χαρούμενους ρυθμούς της Φιλαρμονικής μπάντας του Δήμου και προσφέρει καστοριανό κρασί στους μεγάλους.

    Στη γιορτή του Αι-Γιάννη όλη η πόλη χορεύει στους γνωστούς ξέφρενους ρυθμούς σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο. Ομάδες από μικρούς και μεγάλους επισκέπτονται φιλικά σπίτια που είναι έτοιμα για τις απρόσμενες επισκέψεις των μεταμφιεσμένων τους οποίους κερνούν οι οικοδεσπότες.

    Η τρίτη και τελευταία μέρα αποτελεί την αποκορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων, με την πραγματοποίηση της μεγάλης παρέλασης των μεταμφιεσμένων στο κέντρο της Καστοριάς. Οι καλύτερες μεταμφίεσεις θα κερδίσουν χρηματικά έπαθλα.

    Σύμφωνα με τον κ.Μπαλή ιδιαίτερα αυξημένη παρουσιάζεται αυτό το τριήμερο η τουριστική κίνηση στη Καστοριά. "Η συμμετοχή του κόσμου φέτος, είναι κατά 50% αυξημένη σε σχέση με άλλες χρονιές. Ο Δήμος Καστοριάς υπόσχεται σε όλους όσους θα παραυρεθούν ένα ξέσπασμα χαράς και κεφιού"

    [11] ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΣΠΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗΣ ΦΩΤΟΘΗΚΗΣ

    Προσπάθεια για να γίνουν γνωστά σε όλη την Ελλάδα τα σπάνια φωτογραφικά κειμήλια της Αγιορείτικης Φωτοθήκης, j\mei ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων "Αγιο Όρος και Θράκη" που διοργανώνει υπό την αιγίδα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής και την οικονομική συμπαράσταση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Μορφωτικού Ομίλου, κ.Δημήτρη Βασιλειάδη, οι φωτογραφίες που απεικονίζουν μοναχούς, θρησκευτικές εικόνες, μοναστηριακά κτίρια και σκηνές από την καθημερινή διαβίωση στην μοναστηριακή πολιτεία, αποτελούν ντοκουμέντα της φωτογραφικής τέχνης, ιδιαίτερης ιστορικής αξίας καθώς προέρχονται από τα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου. Το μεγαλύτερο μέρος των παλαιότερων απεικονίσεων προέρχεται από φωτογράφους που διατηρούσαν εργαστήρια μέσα στο Όρος, από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και το μεσοπόλεμο και αποδεικνύουν ότι το Άγιον Όρος υπήρξε ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα κέντρα της φωτογραφικής τέχνης στην Ελλάδα. Όπως μάλιστα επισημαίνει ο κ.Βασιλειάδης,παρά το γεγονός ότι τα τεχνικά μέσα των αγιορειτών φωτογράφων δεν ήταν εξαιρετικά προηγμένα, η αισθητική αξία του έργου τους είναι πολύ μεγάλη.

    Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 1996 και φιλοδοξία των υπευθύνων της Αγιορείτικης Φωτοθήκης είναι η πρώτη αυτή επιλογή υλικού, να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, ώστε να αναδείξει την πρωτοπορία των Αγιορειτών μοναχών του περασμένου αιώνα στην προώθηση της φωτογραφικής τέχνης στην χώρα.

    Υπενθυμίζεται ότι η ίδια Έκθεση έχει παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη σε τρεις φάσεις το 1993, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος της Εθνικής Τράπεζας, ενώ στο απώτερο μέλλον πρόκειται να παρουσιαστεί και τέταρτη και πιο εμπλουτισμένη φάση της. Επίσης επιλογή από το φωτογραφικό υλικό που περιλαμβάνεται στην έκθεση έχει παρουσιαστεί και στη Μ.Βρετανία.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Μ. ΚΛΙΝΤΟΝ

    Ο προεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον εισηγείται προς το κογκρέσο να γινουν συνομιλίες της Ευρωπαικής Ενωσης με τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, με στόχο τη διευκρίνηση της σημασίας που θα έχει η ένταξη της Κύπρου στην Ενωση.

    Η εισήγηση του αμερικανού προέδρου περιέχεται σε συνοδευτική επιστολή που απέστειλε στο κογκρέσο μαζί με την διμηνιαία έκθεση του για το Κυπριακό και καλύπτει τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.

    Στην επιστολή του ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρει οτι το ταξίδι του προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσιανρτ Μπίτι στην Κύπρο τον Δεκεμβριο, αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον του κ. Κλίντον για ενδυνάμωση των προσπαθειών της αμερικανικης κυβέρνησης ώστε να σημειωθεί πρόοδος στην κατεύθυνση της διευθέτησης.

    Σχετικά με την διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση αναφέρεται ότι εκπρόσωποι του προέδρου Κλίντον σε συνομιλίες που είχαν με την Ευρωπαική Ενωση, sum\wisam να προτρέπουν όπως η Ενωση συναντάται τακτικά με τις δύο κοινότητες για να εξηγεί τι θα σημαίνει ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση για το ομόσπονδο κράτος.

    Παρόμοιος διάλογος, αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος Κλίντον, θα ενθαρύνει τα μέρη να χρησιμοποιήσουν την περίοδο πριν από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για σύσταση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας

    [13] ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι Αμερικανοί επιθυμούν συνολική προσέγγιση στο Κυπριακό, όπως προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ από τη Νέα Υόρκη, από τις διαβουλεύσεις, που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Σχετικά με το χρόνο επίσκεψης του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη Λευκωσία, την Αθήνα και την Άγκυρα έγινε γνωστό ότι προτίθεται να την πραγματοποιήσει σε κάποιο χρονικό διάστημα πριν αποχωρήσει από τη θέση του, η οποία τοποθετείται στα μέσα Φεβρουαρίου.

    Σχετικά με τις διαβουλεύσεις που έγιναν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος για το Κυπριακό Ριτσαρντ Μπίτι ενημέρωσε χθες τον αναπληρωτή ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ. Εξ' άλλου ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Ανδρέας Ιακωβίδης είχε συναντήσεις με τον Διευθυντή Νοτίου Ευρώπης στο Αμερικανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, Αλεξάντερ Βερσμπάου, τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και τον ειδικό συντονιστή για το κυπριακό Τζέϊμς Ουϊλλιαμς.

    [14] Η ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟ 1995

    Ως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησής του για το 1995, χαρακτήρισε την ενδιάμεση συμφωνία με την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός των Σκοπιων Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ο σκοπιανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ενδιάμεση συμφωνία έχει "τεράστια διμερή σημασία με θετικές επιδράσεις και στην ευρύτερη περιοχή". Ισχυρίστηκε δε ότι η ενδιάμεση συμφωνία αποκτά ιδιαίτερη σημασία "από ιστορικής άποψης καθως η Ελλάδα αναγνώρισε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του "μακεδονικού" κράτους".

    Κατά τον Τσερβένκοφσκι επίσης σημαντικά επιτεύγματα της εξωτερικής πολιτικής της σκοπιανής κυβερνησης είναι η σύναψη διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ και η ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς.

    Οσον αφορά τις συνεχείς συγκρουσεις ανάμεσα στους εταιρους του κυβερνητικού συνασπισμού και αν αυτές δημιουργούν "κυβερνητική κρίση στην ΠΓΔΜ", ο Τσερβένκοφσκι παραδέχθηκε ότι υπαρχει κρίση στον τρικομματικό συνασπισμό "Ενωση για τη "Μακεδονία" την οποία απέδωσε κυρίως στη στάση του Φιλελεύθερου Κομματος tou προέδρου της βουλής Στόγιαν Άντωφ. Χαρακτήρισε τη στάση του εν λόγω κόμματος "ανευ προηγουμενου", τονίζοντας οτι η στάση του είχε διαφανεί εξ αρχής με την άρνηση του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης όταν ανέλαβε η κυβέρνηση.

    Χαρακτηρίζοντας "παιδική ασθένεια που συνεχίζεται" τις ενέργειες του Φιλελεύθερου Κομματος κάλεσε τους ηγέτες του να καθορίσουν τη στάση τους. "Δεν είναι δυνατόν το Φιλελεύθερο Κόμμα που κατέχει τέσσερις υπουργικές θέσεις, τις δυο εκ των οποίων κατέχουν οι αντιπρόεδροι του κομματος, να τονίζει συνεχως ότι συμμετέχει στην κυβέρνηση όχι σε κομματικό αλλά σε επίπεδο προσωπικοτήτων. Δεν είναι δυνατόν να θέλει να ασκεί επιρροή και παράλληλα να αποποιείται τις ευθύνες", υπογράμμισε.

    Ακόμη επέκρινε ανοιχτά το Φιλελεύθερο Κομμα για τη στάση που τήρησε μετά τη δολοφονική απόπειρα κατά του Γκλιγκόρωφ καθως τη σύμπραξή του σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης με τους εθνικιστές του VMRO-DPMNE.

    Στο θεμα των Αλβανών των Σκοπίων εμφανίστηκε επιφυλακτικός τονίζοντας απλά ότι "δεν θα επιτρέψει καμια ενέργεια που μπορεί να θεωρηθεί εκτός Συντάγματος".

    Ο Τσερβένκοφσκι κατέληξε με την επισήμανση ότι το επόμενο διάστημα θα υπαρξει ανασχηματισμός της κυβέρνησης. "Ειναι σαφές ότι ύστερα από ένα χρόνο λειτουργίας της κυβέρνησης χρειάζεται ανασχηματισμός", είπε ο Τσερβένκοφσκι.

    Στο μεταξύ στο "Liberal" το ένθετο που δημοσιεύει η ημιεπίσημη εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" των Σκοπιων, το Φιλελεύθερο Κομμα επιτίθεται εκ νέου στον δολοφονικής απόπειρας κατά του Γκλιγκόρωφ και ότι προωθεί το θέμα "στο υπουργό Εσωτερικών Λιουμπομιρ Φρτσκοφκσι εναντίον του οποίου διατυπώνει κατηγορίες ότι δεν κατόρθωσε τίποτε σχετικό με την ανακάλυψη των δραστών της αρχείο".

    [15] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΒΙΝΤΕΝΟΦ

    Πρόταση μομφής κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Βουλγαρίας υπό τον Ζαν Βίντενοφ υπέβαλαν σήμερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (''Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων'', ''Λαϊκή Ενωση'', ''Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών'') σε έκτακτη σύνοδο της βουλής.

    Αφορμή της δέκατης κατά σειρά πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Βίντενοφ αποτέλεσε η κρίση σιτηρών που παρατηρείται στη γειτονική χώρα και φέρεται ως αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης εξαγωγής κατά το 1995.

    H συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αναμένεται να διεξαχθεί στη βουλγαρική βουλή ανάμεσα στις 10 και 12 Ιανουαρίου.

    Υπενθυμίζεται πως σε δημοσίευμα της η εφημερίδα ''168 Ωρες'' της Σόφιας επικαλούμενη δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Τιμών Ντιμίταρ Γκρίβεκοφ, σημειώνει πως τα αποθέματα σιτηρών στη Βουλγαρία θα επαρκέσουν μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.

    [16] ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Ο προεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη τις διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων που συγκέντρωσαν τα μεγαλύτερα ποσοστά στις βουλευτικές εκλογές, προκειμένου να προχωρήσει στην ανάθεση της εντολης για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

    Ο Ντεμιρέλ θα συναντηθεί πρώτα με τον ισλαμιστή ηγέτη του "Κομματος Ευημερίας" Νεσμεντιν Ερμπακάν που ήρθε πρώτο στις πρόσφατες εκλογές. Πολιτειολόγοι εκτιμούν, ότι παρα το γεγονός ότι η ανάθεση της εντολής στον αρχηγό του πλειοψηφούντος κόμματος δεν αποτελεί συνταγματική επιταγή στην Τουρκία αλλά είναι κοινοβουλευτική παράδοση, ο Τουρκος πρόεδρος θα δώσει στον Ερμπακαν την εντολή.

    Για το θέμα της ανάθεσης κατ'αρχήν της εντολής στον Ερμπακάν η απερχόμενη πρωθυπουργός Τανσου Τσιλέρ δήλωσε στην εφημερίδα "Χουρριέτ" ότι "η παράδοση πρέπει να γίνει σεβαστή". Ωστόσο η κ.Τσιλέρ υπογραμμισε ότι ο Ερμπακάν δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση και συμπλήρωσε: "αφού καταθέσει την εντολή θα έλθει και η δική μας σειρά".

    Οπως είναι γνωστό το μεγαλύτερο κόμμα στη νέα τουρκική εθνοσυνέλευση, το ισλαμιστικό "Κομμα Ευημερίας" δεν διαθέτει παρά 158 έδρες τη στιγμή που απαιτούνται το λιγότερο 276 έδρες για να έχει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, και με δεδομένο ότι κανένα κομμα δεν επιθυμεί τη συνεργασία με τον ισλαμιστή Ερμπακάν θεωρείται βέβαιο οτι δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Οπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές στην Τουρκία, παρά την προσωπική τους αντιπαράθεση υπάρχουν πιθανότητες να συνεργαστεί η Τσιλέρ με τον ηγέτη του κόμματος "Μητέρας Πατρίδας", Μεσούτ Γιλμάζ, αποκλειοντας έτσι τους ισλαμιστές απο την κυβέρνηση.

    [17] ΠΡΟΒΟΛΗ THΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ EURONEWS

    Ο ευρωπαϊκός τηλεοπτικός σταθμός "Euronews" θα επαναπροβάλλει σημερα το βράδυ, αποσπάσματα από ταινία που γυρίστηκε με την ευκαιρία της επίσκεψης του Οικουμενικου Πατριάρχη που πραγματοποίησε στη Γαλλία τον περασμένο Νοεμβριο.

    Τα αποσπάσματα που θα μεταδοθούν στις 21.22 και 23.16 ωρα Ελλάδος, επικεντρωνονται κυρίως στο πολιτικο- πολιτιστικό τμήμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη.

    Σημειώνεται ότι αποσπάσματα της ίδιας ταινίας, η οποία γυρίστηκε με την ενίσχυση του Υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ, πρόβαλε το "EURONEWS" και χθες στα πλαίσια πολιτιστικής του εκπομπής και ήταν κυρίως θρησκευτικού χαρακτήρα.

    [18] ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 2 ΜΗΝΩΝ ΔΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Σε κοινή πρόταση ψηφίσματος η οποία δίνει στην Τουρκία περιθώριο 2 μηνών για αλλαγές στην πολιτική της για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέληξε η Πολιτική Επιτροπή της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Επιτροπή στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του σώματος κ.Βάσω Παπανδρέου και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Αριστοτέλης Παυλίδης προτείνει να κληθεί η Τουρκία να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές και στην αποχώρηση των στρατευμάτων από το Ιράκ μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης τον προσεχή Ιούνιο. Στο ψήφισμα, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στο σώμα αύριο, προβλέπεται ότι εάν η Τουρκία δεν προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές έτσι ώστε η πολιτική της να είναι σύμφωνη με τις αρχές του οργανισμού, θα ζητηθεί από το Συμβούλιο των Υπουργών του Οργανισμού η αναστολή της συμμετοχής της στο σώμα. Η πρόταση ψηφίσματος αποτελεί συμβιβασμό ανάμεσα στην πρόταση της σοσιαλιστικής ομάδας για άμεση αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας και στις αντιρρήσεις που εξέφρασε η ομάδα των χριστιανοδημοκρατών. ε δηλώσεις της η κ.Βάσω Παπανδρέου επεσημανε την ευαισθητοποίηση του Συμβουλίου σε ότι άφορα στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία ενώ ο κ.Παυλίδης είπε ότι είναι αδιανόητο τα μέλη της κοινοβουλευτικής συνέλευσης να παριστάνουν τους κωφούς και τους τυφλούς. Σε κείμενο που διένειμε η τουρκική αντιπροσωπεία επανέρχεται στο επιχείρημα ότι δεν υπάρχει κουρδική μειονότητα στην γειτονική χώρα και επικαλείται την ειρηνική συνύπαρξη με άλλες εθνικές μειονότητες όπως η βουλγαρική αλλά και η ελληνική και η αρμενική, οι οποίες όπως είναι γνωστό έχουν υποστεί συγκεκριμένες διώξεις στο παρελθόν. Στο κείμενο η εισβολή της Τουρκικής στο Ιράκ αποδίδεται στην προσπάθεια να καταπολεμηθεί το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα το οποίο χαρακτηρίζεται τρομοκρατικό και γίνεται αναφορά σε ανθρωπιστική βοήθεια που έχει προσφερθεί από την Αγκυρα στους Κούρδους του Ιράκ. Η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στον Κουρδικό λαό είναι απαράδεκτη και δεν συμβαδίζει με τα δημοκρατικά ιδεώδη της Ευρώπης", δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ.Κάρολος Παπούλιας απαντώντας σε ερώτηση για τη συζήτηση του θέματος στο Στρασβούργο.

    [19] Ο ΟΥΓΓΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Επίσκεψη στην Αλβανία αναμένεται να πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Arpad Goncz.

    Σύμφωνα με την ουγγρική εφημερίδα "Magyar Nemzet" ο πρόεδρος της Ουγγαρίας αποδέχθηκε πρόσκληση του Αλβανού ομολόγου Σαλί Μπερίσα και θα επισκεφθεί την Αλβανία στο τέλος Ιανουαρίου.


    [Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

    [20] ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗ Ν.ΖΗΛΑΝΔΙΑ

    Παγκρήτιο συνέδριο με Κρήτες από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία θα γίνει την Κυριακή στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία του Ευαγγελισμού, στην οδό Χανίων της Ουέλιγκτον της Νέας Ζηλανδίας.

    Στο συνέδριο μετέχουν δεκάδες Κρήτες από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηανεπάρκεια αλευριού στη χώρα έχει προκαλέσει αυξήσεις στις τιμές του άρτου. λανδία με στόχο την προώθηση του Παν-Κρητισμού και την προβολή του ελληνικού πνεύματος και του ελληνικού ονόματος, κυρίως στην περιοχή της Ωκεανίας.

    Στους συνέδρους οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας επιφύλαξαν θερμή υποδοχή και ο Δήμος της πρωτεύουσας της χώρας τους δεξιώθηκε για να υπογραμμίσει ιδιαίτερα τα φιλελληνικά αισθήματα του Νεοζηλανδέζικου λαού, που σφυρηλατήθηκαν κυρίως κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν Νεοζηλανδοί πολέμησαν στην Κρήτη.

    Εξάλλου, στο τέλος του Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στη Μελβούρνη το συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Κοινοτήτων Αυστραλίας.

    [21] O ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ.Ιάκωβος με επιστολή του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο γνωστοποίησε την απόφασή του να μην προχωρήσει στην τροποποίηση του καταστατικού της Αρχιεπισκοπής,όπως πρότεινε η επιτροπή. Η απόφαση αυτή του Αρχιεπισκόπου θέτει τέρμα στην κρίση των σχέσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Αρχιεπισκοπή της Αμερικής και αποκαθιστά το κλίμα στους κόλπους των Ορθοδόξων της Αμερικής. Οπως είναι γνωστό,οι σχέσεις διαταράχθηκαν όταν η επιτροπή που συστάθηκε απο τον Αρχιεπίσκοπο,πρότεινε συγκεκριμένο σχέδιο του καταστατικού Χάρτη της Αρχιεπισκοπής,γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Φαναρίου.Αντιδράσεις όμως σημειώθηκαν και απο το σύνολο σχεδόν των επισκόπων της Αμερικής,που με επιστολή τους ζήτησαν απο τον κ.Ιάκωβο να μην επικυρώσει το νέο καταστατικό.

    [22] ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΙΑΚΩΒΟ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΙΟ TARPON SPRINGS ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ

    Με θρησκευτική ευλάβεια και κατάνυξη ετοιμάζονται να εορτάσουν την ημέρα των Θεοφανείων, γνωστή σε ολόκληρες τις ΗΠΑ ως "Epiphany Day", στο ελληνικό χωριό Tarpon Springs της Φλόριδας. Αίσθηση έχει προκαλέσει όμως η φετινή απουσία του Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής, κ.Ιακώβου, ο οποίος δεν θα παραστεί τελικά στην κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, λόγω της κηδείας του Επισκόπου Ατλάντας, Φιλίππου. Σημειώνεται ότι ο Σεβασμιότατος παρίσταται στην τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού ανελλιπώς τα τελευταία 30 χρόνια και η αυριανή παρουσία του επρόκειτο να είναι η τελευταία παρουσίασή του στην περιοχή της Φλόριδας. Η ματαίωση της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου είχε ως συνέπεια την αναβολή |kym των τιμητικών στο πρόσωπό του εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί στο Tarpon Springs. Την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, στην οποία παρευρίσκονται κάθε χρόνο περισσότερα από 45.000 άτομα από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και την καθιερωμένη περιφορά του νέου που θα τον ανασύρει σε ολόκληρο το ελληνικό χωριό, θα ακολουθήσει ελληνικό γλέντι με χορευτικά συγκροτήματα από όλες τις ΗΠΑ. Στον εορτασμό θα χοροστατήσει ο εφησυχάζων Επίσκοπος Κατάνης, Θεοφιλέστατος κ.Ιάκωβος, ο οποίος έχει διοριστεί από την Αρχιεπισκοπή ως τοποτηρητής της Επισκοπικής Περιφέρειας της Ατλάντας μέχρι την πλήρωση της θέσης του εκλιπόντος Επισκόπου, ενώ αναμένεται να παραβρεθούν ο Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, κ.Λουκάς Τσίλας και ο πρόξενος στην Ατλάντα, κ.Διονύσιος Σουρβάνος.

    [23] ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ Η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 1996 - ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΝΕΑ ΣΤΕΓΗ

    Η αναβάθμιση των υπηρεσιών του προς το κοινό, η συμπαράστασή του σε όλες τις παροικιακές εκδηλώσεις, με έμφαση στις εθνικού, φιλανθρωπικού και πολιτιστικού χαρακτήρα εκδηλώσεις, και η διάδοση της ελληνικής γλώσσας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Βικτώρια είναι οι προτεραιότητες του ελληνικού προξενείου για το νέο έτος. Ισάξια σημασία πρόκειται να δοθεί, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, κ.Γεώργιος Βέης, στην ανεύρεση νέας στέγης για το προξενείο από τα μέσα του 1997. Στο πλαίσιο αυτό θα διεξαχθεί έρευνα για την αγορά ή την δωρεά ακινήτου, αφού πρώτα δοθεί η σχετική έγκριση από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Το συμβόλαιο μίσθωσης του χώρου, όπου στεγάζεται το προξενείο, λήγει τον Σεπτέμβριο του 1997.

    [24] ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ Ν.Υ. Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΤΛΑΝΤΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

    Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής, κ.κ.Ιακώβου, κηδεύεται τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου από τον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος στην Νέα Υόρκη ο Επίσκοπος Ατλάντας Φίλιππος, ο οποίος απεβίωσε αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, στις σκάλες του αεροπλάνου στις 28 Δεκεμβρίου. Ο Επίσκοπος Ατλάντας, κατά κόσμο Φίλιππος Κουτουφής, εξελέγη και ενεθρονίσθη στις 10 Απριλίου 1992. Η Επισκοπική Περιφέρεια Ατλάντας περιλαμβάνει 56 κοινότητες, με 28.000 περίπου οικογένειες της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνας, της Τζόρτζια, της Αλαμπάμα, του Μισισιπή και της Φλόριδας. Γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς στις 23 Φεβρουαρίου 1929 και αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1965. Στις ΗΠΑ μετέβη τον Απρίλιο του 1958. Με τον αιφνίδιο θάνατό του, όπως αναφέρεται, σε ανακοίνωσή της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής, "η εκκλησία έχασε έναν διακεκριμένο και άξιο ιεράρχη, έναν σεβαστό και αγαπημένο πνευματικό πατέρα και συμπαραστάτη στις χαρές και τις λύπες του ποιμνίου του. Απλός στους τρόπους, συνεπής και ακούραστος, ο Επίσκοπος Ατλάντας Φίλιππος θα παραμείνει ες αεί στη μνήμη μας".
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.01 run on Friday, 5 January 1996 - 13:50:22