Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (10/01/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 10 Ιανουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [02] ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ:ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΡΩΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [03] ΑΝΔΡΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΙΔΕΩΔΩΝ Ο ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΜΙΤΤΕΡΑΝ

  • [04] AΡΧΙΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  • [05] TO KYΠΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ-ΑΝΙΕΛΙ-ΡΩΜΑΙΟΥ

  • [06] ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥΣ ΈΦΥΓΑΝ ΟΙ 187 ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

  • [07] ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΙ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • [08] ΑΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕ Η ΕΛΒΟ

  • [09] ΧΡΟΝΙΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΕ ΤΟ 1996


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΤΡΟΣ ΓΚΑΛΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [11] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ ΘΑ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ BBC ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [12] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟ 1995 ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [13] Ο ΜΑΤΕ ΓΚΡΑΝΙΤΣ ΚΑΙ Ο ΛΕΙΤΟΝ ΣΜΙΘ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [14] Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

  • [15] AΡΧΙΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ Ο ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [16] ΝΤΕΜΙΡΕΛ:ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ Η ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [17] Ρ.ΝΤΕΚΤΑΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού ενώ το μεσημβρινό ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρει: "Κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο η αναπνευστική λειτουργία υποστηρίχτηκε από αναπνευστήρα μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Χθες έγινε συνεδρία αιμοκάθαρσης. Ο ασθενής παρουσίασε ελαφρά παροδική πυρετική κίνηση η προέλευση της οποίας εξετάζεται. Συνεχίζεται το πρόγραμμα κινησιοθεραπείας και αναπνευστικής φυσικοθεραπείας".

    [02] ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ:ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΡΩΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Ο Ανδρέας Παπανδρέου τις προσεχείς ημέρες με το κόμμα και τους συνεργάτες του θα λάβει την σωστή απόφαση για το συμφέρον της χώρας και της δημοκρατικής παράταξης, είπε σήμερα στην βουλή κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην βουλή στην συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ, ο Υπουργός Υγείας και προσωπικός γιατρός του πρωθυπουργού κ.Δημήτρης Κρεμαστινός

    Ο κ.Κρεμαστινός είπε ότι έχει ενημερώσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ από τα τέλη Δεκεμβρίου για την βραδεία πορεία εξέλιξης της ανάρρωσης και για το ότι ο κ. Παπανδρέου θα χρειασθεί τουλάχιστον δυο μήνες για την αποκατάσταση της υγείας του υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν άλλες επιπλοκές και τόνισε ότι ουδείς γιατρός, Έλληνας ή ξένος είναι σε θέση να δεσμεύει επί της μελλοντικής εξόδου του κ. Παπανδρέου από το νοσοκομείο.

    Αναφερόμενος στην κριτική που ασκήθηκε σε βάρος των γιατρων ότι απέκρυψαν την αλήθεια σε ότι αφορά στην ασθένεια του πρωθυπουργού, ο κ.Κρεμαστινός είπε ότι οι γιατροί τα είπαν όλα και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της υγείας του κ.Παπανδρέου, δυο βασικές λειτουργίες του οποίου, όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, υποστηρίζονται μηχανικά.

    Ο κ.Κρεμαστινός τόνισε την ανάγκη προσδιορισμού του χρόνου αναπλήρωσης του πρωθυπουργού την οποία χαρακτήρισε σοβαρότατο θεσμικό πρόβλημα ενώ είπε ότι το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η αντικατάσταση του πρωθυπουργού χωρίς την δική του συμμετοχή.

    Ο Υπουργός Υγείας υπενθύμισε τοι η υγεία του κ.Παπανδρέου αποτέλεσε βασικό προεκλογικό θέμα για την ΝΔ στις εκλογές του 1993 και προσέθεσε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος, όπως είπε ο κ.Κρεμαστινός "δίνει σήμερα την μεγαλύτερη μάχη χωρίς τον αρμόζοντα σε αυτόν σεβασμό".

    [03] ΑΝΔΡΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΙΔΕΩΔΩΝ Ο ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΜΙΤΤΕΡΑΝ

    Πολιτικό άνδρα μεγάλου κύρους και πρωταγωνιστή των ευρωπαϊκών ιδεωδών, χαρακτηρίζει το Φρανσουά Μιττεράν, σε συλλυπητήριο μήνυμα που απέστειλε για το θάνατό του στον Πρωθυπουργό της Γαλλίας Αλέν Ζυπέ, ο αναπληρών τον Πρωθυπουργό, υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Επίσης, ο κ Τσοχατζόπουλος αφού εκφράζει τη βαθειά συμπάθεια και τα συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης και του ιδιου αναφέρει πως ο εκλιπων υπήρξε θερμός φίλος της Ελλάδας, και ο ελληνικός λαός συμμερίζεται ολόψυχα την οδύνη που προκαλεί η απώλειά του στο λαό της Γαλλίας.

    [04] AΡΧΙΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Αρχίζουν την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του OGE και με μεσολαβητή τον Σάϋρους Βανς οι ελληνοσκοπιανές συνομιλίες που θα αφορούν αποκλειστικά το όνομα των Σκοπίων και στις οποιες συμμετέχουν ο Ελληνας πρέσβης Χρήστος Ζαχαράκης και ο σκοπιανός ομόλογός του Ιβαν Τοσεφσκι.

    Στην Αθήνα, υπάρχει κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ως προς την επιτυχία των διαπραγματεύσεων. Και πάντως, όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, "θα είναι μια προσπαθεια για εξεύρεση τελικής λύσης που θα πάρει χρόνο".

    Οι δύο πλευρες θα καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις πάγιες θέσεις τους.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας επανέλαβε προχθες κατηγορηματικά ότι "η Ελλάδα πηγαίνει στη συζήτηση με τις γνωστές της θέσεις και σε καμια περίπτωση δεν πρόκειται να τεθεί το όνομα "Νέα Μακεδονία".

    Σύμφωνα πάντως με πηγές του ελληνικου υπουργείου Εξωτερικών, σε πρώτη φάση ο κ.Βανς θα ακούσει τις προτάσεις των δύο πλευρών στις οποίες αναμένεται ότι θα είναι, κατ'αρχήν, το ποιά ονόματα αποκλείει κατηγορηματικά η κάθε πλευρά να τεθουν προς συζήτηση.

    Εκείνο που τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, είναι ότι "υπάρχει καλό και παραγωγικό κλίμα συνεργασίας, διάθεση για εξεύρεση μιας τελικής λύσης και τα Σκόπια, για πρώτη φορά, δέχονται να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν για το όνομα".

    [05] TO KYΠΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ-ΑΝΙΕΛΙ-ΡΩΜΑΙΟΥ

    Φθάνει το βράδυ στην Αθήνα η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικων Σουζάνα Ανιέλι, η οποία θα έχει συνομιλίες με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόσο για το Κυπριακό ζήτημα όσο και για θέματα που αφορούν την Κοινότητα.

    Η επίσκεψη της κ.Ανιέλι στη χώρα μας, εντάσσεται στο πλαίσιο της περιοδείας της στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με αφορμή την ανάληψη από την Ιταλία της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων της Ιταλίδας υπουργου Εξωτερικών με τους Κάρολο Παπούλια και Γιώργο Ρωμαίο, με τους οποίους θα συναντηθεί αύριο το πρωί διαδοχικά, θα είναι η προώθηση λύσης του κυπριακού προβλήματος και το θέμα ορισμού αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Να σημειωθεί ότι η ιταλική κυβέρνηση από την πρώτη μέρα της ανάληψης της προεδρίας, ανέλαβε πρωτοβουλία για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ενεργότερη ανάμειξη στο θέμα αυτό.

    Εξάλλου, κατά την επίσκεψη του Ιταλού αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Εμμανουέλ Σκαμακα, την προηγούμενη εβδομάδα στο τρίγωνο Λευκωσίας-Αθήνας-Αγκυρας, έγιναν διερευνητικές επαφές τα αποτελέσματα των οποίων θα συζητηθούν αύριο μεταξύ των τριών υπουργών. Απότερος δε σκοπός ειναι να καταλήξουν σε προτάσεις οι οποίες θα τεθούν στο Συμβουλιο Γενικών Υποθέσεων που θα συνεδριάσει στις 29 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες.

    Οι κ.Παπουλιας και Ρωμαίος πρόκειται ακόμη να sufgt^soum με την κ.Ανιέλι και τις προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας που είναι η Διακυβερνητική Διάσκεψη, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και θέματα που αφορούν τη Μεσογειακή πολιτική.

    [06] ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥΣ ΈΦΥΓΑΝ ΟΙ 187 ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Συγκίνηση επικράτησε σήμερα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης όπου οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι αποχαιρέτησαν τους δίνοντας την ευχή τους , τους 187 εθελοντές που έφυγαν το μεσημέρι με το επιβατηγό- οχηματαγωγό "Φαίδρα" για την ειρηνευτική αποστολή στη Βοσνία.

    Οι ίδιοι οι εθελοντές, αρκετοί από τους οποίους είχαν πάει εθελοντές και στη Σομαλία για ένα εξάμηνο, δε θέλησαν να μιλήσουν αλλά οι γονείς και οι δικοί τους άνθρωποι εκφράσανε τα αισθήματα τους μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    "Ο Θεός μαζί τους. Την ευχή των γονέων τους να έχουν όλοι, να προσέξουνε με το καλό να ξαναγυρίσουν" λέει ο πατέρας του 21χρονου Ιορδάνη Καραλή, Βασίλης, τονίζοντας πως ο γιος του είναι ένα θαρραλέο παιδί που από τα 17 του είχε πάει εθελοντής στη Σομαλία. "Από μόνος του αποφάσισε να πάει και στη Βοσνία. Στη Σομαλία δημιούργησε μια εμπειρία σαν μικρός που ήταν. Ήρθε θαρραλέος από την Αφρική και τώρα φεύγει για τη Βοσνία. Την ευχή μου νάχει" καταλήγει.

    Η Μαγδαληνή Τσότκα είναι η μητέρα του 24χρονου Πέτρου και με δάκρυα στα μάτια λέει πως η ίδια δεν ήθελε να πάει το παιδί της στη Βοσνία ο ίδιος όμως ήταν αποφασισμένος. "Αισθάνομαι πολύ άσχημα" τονίζει.

    Μια νέα κοπέλα η Βιβή Τσιάτζα , που ήρθε στο λιμάνι για να αποχαιρετήσει τον 23χρονο σύζυγο της Ευάγγελο Τσιάντα, αδυνατεί να εκφράσει τα συναισθήματα της. "Δεν έχω ακόμη συνειδητοποιήσει τι γίνεται. Όσο τον βλέπω μπροστά στα μάτια μου εντάξει . Δεν ξέρω τι θα αισθανθώ όταν το πλοίο φύγει. Δεν έχω συνειδητοποιήσει ακόμη τι γίνεται. Είμαι περήφανη και ταυτόχρονα λυπημένη και φοβισμένη. Ο σύζυγος μου έχει λάβει μέρος σε μία αποστολή στη Σομαλία, αυτή είναι η δεύτερη" λέει και συνεχίζει τονίζοντας ότι ο άντρας της είναι περήφανος σαν αξιωματικός που πηγαίνει να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην ειρηνευτική δύναμη αλλά θεωρεί ως κύριο κίνητρο το οικονομικό, αφού θα πληρώνεται με 2000 δολάρια τον μήνα.

    [07] ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΙ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Εκπρόσωποι 12 επιχειρήσεων κλωστοϋφαντουργίας από την Βόρεια Ελλάδα θα συναντηθούν στις 19-20 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη με επιχειρηματίες του τουρκογερμανικού συνδέσμου επιχειρήσεων κλωστοϋφαντουργίας TUDET προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας και εμπορικών σχέσεων.

    Όπως τόνισε , μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Eid^seym ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) κ Γιώργος Φραντζής, οι βορειοελλαδίτικες επιχειρήσεις στοχεύουν στην αύξηση των εξαγωγών αλλά και των πωλήσεων προς κάθε κατεύθυνση, δεδομένου ότι ο TUDET είναι κατά 40% εξαγωγικός σύνδεσμος και έχει ανεπτυγμένο δίκτυο πωλήσεων. "Ο μεγάλος στόχος μας είναι οι εξαγωγές, εκεί εστιάζεται το ενδιαφέρον μας. Και σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχει σοβαρό περιθώριο δραστηριοποίησης. Από κει άλλωστε ξεκίνησαν οι κινήσεις μας" τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ

    Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο αντιπροσωπεία του TUDET είχε συναντηθεί στη Θεσσαλονίκη με τους Βορειοελλαδίτες συναδέλφους της και είχε εκδηλωθεί από τουρκικής πλευράς ενδιαφέρον συνεργασίας και δημιουργίας μεικτών ελληνοτουρκικών επιχειρήσεων σε χώρες της Βαλκανικής και ιδίως στη Βουλγαρία και την Αλβανία, όπου το κόστος παραγωγής είναι μικρό.

    Σε ερώτηση για το αν οι Έλληνες κλωστοϋφαντουργοί έχουν εξετάσει την πρόταση αυτή των Τούρκων συναδέλφων τους ο κ Φραντζής απάντησε ότι υπάρχουν πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια και επομένως δεν αποκλείεται συνεργασία αυτής της μορφής. "Εξαρτάται βέβαια από το τι θα συνεισφέρει κάθε πλευρά. Εμείς έχουμε μία σχετική πείρα στα Βαλκάνια και οι Τούρκοι θα μπορούσαν να διαθέσουν κεφάλαια. Η συνάντηση που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη εβδομάδα θα δείξει τι μπορεί να γίνει. Η ατζέντα μας είναι δεδομένη και σε αυτή τη συνάντηση τα πράγματα θα είναι πιο ξεκάθαρα και ελπίζουμε ότι θα επιτευχθούν συμφέρουσες συμφωνίες" κατέληξε ο κ Φραντζής

    Όπως είχε επισημάνει, σε αποκλειστική συνέντευξη του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τον περασμένο Νοέμβριο, ο πρόεδρος του TUDET κ Αχμέτ Αϊντίν, οι Τούρκοι κλωστοϋφαντουργοί επιδιώκουν συνεργασία με την Ελλάδα επειδή θεωρούν ότι η χώρα κρατάει σήμερα το κλειδί του εμπορίου στη Βαλκανική και μπορεί να παράγει στην Αλβανία και την Βουλγαρία εκτός από φτηνά προϊόντα και νέα προϊόντα. "Από αυτό θα βγει κερδισμένη η Ελλάδα και αν συνεργαστούμε με την χώρα σας θα βγούμε και εμείς κερδισμένοι" είχε υπογραμμίσει ο κ Αϊντίν.

    [08] ΑΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕ Η ΕΛΒΟ

    Τα 15 πρώτα αστικά λεωφορεία που κατασκευάστηκαν στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων για την κάλυψη των αναγκών του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Σιγκαπούρης μεταφέρονται σήμερα στον Πειραιά με προορισμό την χώρα αυτή.

    Για την πρώτη εξαγωγή λεωφορείων της ΕΛΒΟ σε χώρα της Άπω Ανατολής ενημερώθηκε σήμερα από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Ανάργυρο Χατζηπέτρου ο Υφυπουργός Βιομηχανίας Ντίνος Βρετός ο οποίος επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της στη Σίνδο.

    Η ΕΛΒΟ εκτός του ότι καλύπτει τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς σε στρατιωτικά οχήματα, σε αστικά και τουριστικά λεωφορεία, σε λεωφορεία για άτομα με ειδικές ανάγκες, σε πυροσβεστικά και απορριμματοφόρα dqastgqiopoie_tai και στις αγορές του εξωτερικού.

    Μέχρι τώρα έχει κατασκευάσει και εξάγει 40 αστικά λεωφορεία στη Ρουμανία, 14 στη Τσεχία και 15 στη Σιγκαπούρη. Το 1996 αναμένεται ότι προϊόντα της ΕΛΒΟ θα εξαχθούν στην ακτή ελεφαντοστού, στη Ρωσία, στην Κίνα και σε όλες τις χώρες της Βαλκανικής.

    Το 1995 ο τζίρος της ΕΛΒΟ έφτασε τα 25δις ενώ δημιουργήθηκαν 150 ,νέες θέσεις εργασίας και τα κέρδη αναμένεται να ξεπεράσουν το 1.5 δις δρχ. Το 1996 ο προϋπολογισμός θα φτάσει τα 41 δις δρχ.

    [09] ΧΡΟΝΙΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΕ ΤΟ 1996

    Χρονιά οριστικοποίησης και απόδειξης στην πράξη της αυτονομίας του ΣΑΕ, αλλά και χρονιά μέσα από την οποία θα κριθεί η δυναμική και το μέλλον του θεσμού προδιαγράφεται το 1996, όπως τόνισαν μιλώντας στο ΜΠΕ ο υφυπουργός και ο Γενι-κός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρης Νιώτης και Νίκος Δημάδης, οι οποίοι χθες τίμησαν μαζί με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Κωνσταντίνο Τριαρίδη, όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση του οργανωτικού συνεδρίου του ΣΑΕ. Στην εκδήλωση παρέστη και αντιπροσωπεία του Προεδρείου του ΣΑΕ, αποτελούμενη από τον αναπληρωτή Πρόεδρο, κ.Κώστα Παππά, τον αντιπρόεδρο και πρόεδρο του Περιφερειακού ΣΑΕ Ασίας-Αφρικής, κ.Στέφανο Ταμβάκη και τον Γενικό Γραμματέα κ.Πασχάλη Παπαχριστόπουλο.

    Καίριες εξελίξεις πρόκειται να υπάρξουν, όπως τονίζει ο κ.Νιώτης, μέσα στο επόμενο δίμηνο, οπότε και αναμένεται να υλοποιηθούν οι δύο από τους τρεις στρατη- γικούς στόχους της χρονιάς. Σε ό,τι αφορά στον πρώτο στρατηγικό στόχο, δηλαδή την αμεσότερη κατά το δυνατόν εγκατάσταση του ΣΑΕ στην έδρα του, στη διάρκεια του Φεβρουαρίου, όπως επεσήμανε στο ΜΠΕ ο υφυπουργός, πρόκειται να είναι έτοιμος ο προσωρινός χώρος στέγασης του προεδρείου του Συμβουλίου στις εγκαταστάσεις της HELEXPO-ΔΕΘ, (περίπτερο 15), και να έχει δημιουργηθεί η απαραίτητη ηλεκτρονική υποδομή, ώστε να συγκροτηθούν τα παγκόσμια ηλεκτρονικά δίκτυα. Τη σχετική σύμβαση μίσθωσης του χώρου για το 1996 έχει ήδη υπογράψει με την HELEXPO, στο πλαίσιο της επίσκεψής του από χθες στη Θεσσαλονίκη, ο αναπλη-ρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ, κ.Κωνσταντίνος Παππάς, έναντι ποσού 12 εκατομμυρίων δρχ. που παραχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών.

    Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι στις 16 και 17 Φεβρουαρίου πρόκειται να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη η πρώτη ολομέλεια του Προεδρείου του Συμβουλίου, ώστε να αρχίσει η υλοποίηση του δεύτερου στρατηγικού στόχου που είναι η ανακοίνωση του επίσημου προγραμματισμού. "Θέλουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και προγραμμα-τισμό του 1996 με χρονοδιάγραμμα, στόχους και προτεραιότητες, το οποίο ασφαλώς η ελληνική πολιτεία θα στηρίξει", σημειώνει σχετικά ο κ.Νιώτης. Υπό εξέλιξη βρίσκεται τέλος και η υλοποίηση του τρίτου στρατηγικού στόχου, που αφορά στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως ουσιαστικής έδρας του Οικουμενικού Ελληνισμού, μέσα από την ανάπτυξη συνεργασιών με τους επιστημονικούς, επιχειρηματικούς και κοινωνικού φορείς της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό χθες η amtipqosype_a του υπουργείου Εξωτερικών είχε συνάντηση με τους πρυτάνεις του Αριστοτελείου και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίων, για τη συγκρότηση των ρευμάτων στήριξης του Απόδημου Ελληνισμού από τις δυνάμεις της πόλης. Σήμερα εξάλλου οι κ.κ.Νιώτης και Δημάδης και η αντιπροσωπεία του Προεδρείου του ΣΑΕ έχουν συναντήσεις με τους επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης της Θεσσαλονίκης, α' και β' βαθμού καθώς και με εκπροσώπους των ΜΜΕ για τη συγκρότηση των επικοινωνιακών δικτύων του Ελληνισμού.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΤΡΟΣ ΓΚΑΛΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Δεκτός από τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόρωφ έγινε ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Άναν ο οποίος επισκέπτεται επίσημα τα Σκόπια.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη από το Γραφείο του Προέδρου κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η κατάσταση που επικρατεί στη ΠΓΔΜ αλλά και στην περιοχή των Βαλκανίων καθώς και για την προσφορά της δύναμης της UNPREDEP στην διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

    Ο Πρόεδρος Γκλιγκόρωφ τόνισε ότι είναι απαραίτητη η παρουσία των ειρηνευτικών δυνάμεων στα Σκόπια και ζήτησε την ανεξαρτησία της διοίκησης των.

    Παρόντες κατά την συνάντηση ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Στέβο Τσερβένκοφσκι, ο στρατηγός Σοκόλσκι και ο Διοικητής των ειρηνευτικών δυνάμεων στα Σκόπια Γιούχα Εκστρομ

    Ο ειδικός απεσταλμένος του Μπούτρος Γκάλι θα επισκεφτεί επίσης το αρχηγείο της UNPREDEP και στρατιωτικά φυλάκια των κυανόκρανων στα σύνορα ΠΓΔΜ- Γιουγκοσλαβίας.

    [11] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ ΘΑ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ BBC ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Ειδήσεις και εκπομπές στο σκοπιανό γλωσσικό ιδίωμα θα μεταδίδει στο εξής το παγκόσμιο δίκτυο του BBC στο έδαφος της ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε χθες η κρατική τηλεόραση της γειτονικής χώρας.

    Όπως ορίζει η συμφωνία συνεργασίας, που υπέγραψαν στα Σκόπια η διευθύντρια της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της ΠΓΔΜ Μελπομένη Κορνέτι και ο διευθυντής προγράμματος εξωτερικού του BBC Σεμ Ιάνκεν, οι ειδήσεις θα μεταδίδονται τέσσερις φορές την ημέρα από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή. Στο πρόγραμμα θα συμπεριληφθούν επίσης και δύο 15λεπτες εκπομπές, οι οποίες θα μεταδίδονται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη. Την μετάδοση του προγράμματος ανέλαβαν η κρατική ραδιοτηλεόραση της χώρας και 10 τοπικοί σταθμοί.

    [12] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟ 1995 ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Κατά 50% αυξήθηκε το λαθρεμπόριο στην ΠΓΔΜ το 1995, amajo_myse ο υφυπουργός Εσωτερικών της γειτονικής χώρας Ντίμε Γκιούρεφ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την περασμένη Παρασκευή.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, κατακόρυφη αύξηση παρουσίασε το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, ενώ ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες για την αύξηση των χρηστών ναρκωτικών ουσιών στην χώρα.

    Παράλληλα, αυξήθηκαν οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής και λαθραίας εισαγωγής εμπορευμάτων από ξένες χώρες. Ο κ.Γκιούρεφ απέδωσε το γεγονός στην αδυναμία του Υπουργείου Οικονομικών να αντιμετωπίσει τις περιπτώσεις του λεγόμενου οικονομικού εγκλήματος, καθώς το τμήμα αγορανομίας βρίσκεται υπό σύσταση.

    Μικρή, αλλά σημαντική μείωση παρουσίασε η εγκληματικότητα τον περασμένο χρόνο. Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν 22.727 εγκληματικές πράξεις, αριθμός που εμφανίζει μείωση κατά 3,4% σε σύγκριση με το 1994.

    Την ίδια στιγμή, ο κ.Γκιούρεφ ανακοίνωσε ότι έχει συσταθεί επιτελείο, το οποίο συγκροτούν ειδικοί όλων των τομέων του Υπουργείου Εσωτερικών και το οποίο έχει ως στόχο την συνέχιση της συστηματικής έρευνας για την ανεύρεση των υπευθύνων της δολοφονικής απόπειρας κατά του Προέδρου της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ.

    [13] Ο ΜΑΤΕ ΓΚΡΑΝΙΤΣ ΚΑΙ Ο ΛΕΙΤΟΝ ΣΜΙΘ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Στο Βελιγράδι βρίσκεται σήμερα για μονοήμερη επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Μάτε Γκρανιτς o oποίος το μεσημέρι είχε συνάντηση με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του Μίλαν Μιλουντίνοβιτς ενώ το απόγευμα έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Κατά την διάρκεια των συναντήσεων, όπως ανακοινώθηκε, κύριο θέμα των συνομιλιών ήταν οι προοπτικές σταθεροποίησης και επικράτησης ειρηνικού κλίματος στην περιοχή.

    Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα θα υπάρξει και δεύτερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών όπου αναμένεται να εξεταστεί η αποκατάσταση των σχέσεων και οι προοπτικές οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών ενώ σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους του Βελιγραδίου δεν αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της αμοιβαίας αναγνώρισης των δύο κρατών.

    Στην Γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα βρίσκεται και ο ναύαρχος Λέϊτον Σμιθ, στρατιωτικός διοικητής της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ ο οποίος έχει την ευθύνη της δύναμης της συμμαχίας στη Βοσνία.

    Ο ναύαρχος Σμιθ έγινε δεκτός από τον Σέρβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με τον οποίο εξέτασε την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου για την Βοσνία καθώς και την εξεύρεση λύσεων για την αποφυγή επεισοδίων εναντίον των Νατοϊκών δυνάμεων μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα που εμφανίστηκαν τις ημέρες αυτές κατά στρατιωτών του ΝΑΤΟ.

    Ο Ναύαρχος Λέϊτον ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς για την βοήθεια που προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει η Γιουγκοσλαβική πλευρά στις Νατοϊκές δυνάμεις στη Βοσνία ενώ σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους ο Ναύαρχος Λέϊτον εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Σέρβοι κάτοικοι του Σεράγεβο dem θα εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

    Ο ναύαρχος Λέιτον απέδωσε το χθεσινοβραδινό επεισόδιο στο μουσουλμανικό τμήμα του Σεράγεβο όπου οβίδα έπληξε τραμ με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό 18 σε "ενέργεια τρομοκρατικών στοιχείων τα οποία δεν επιθυμούν την ειρήνη στη Βοσνία".

    [14] Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Μετά την επίσκεψη του υπουργού Αμυνας Γουϊλιαμ Πέρι και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον θα επισκεφθεί τις αμερικανικές δυνάμεις στη Βοσνία.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Μάϊκ Μακκάρυ ο πρόεδρος Κλιντον πρόκειται να επισκεφθεί τα αμερικανικά στρατεύματα στη Βοσνία τo επόμενο Σαββατοκύριακο 13-14 Ιανουαρίου.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, τον Αμερικανό Πρόεδρο το πρόγραμμα και τις συναντήσεις του οποίου δεν έγιναν γνωστά για λόγους ασφαλείας, θα συνοδεύει μιά μικρή ομάδα συνεργατών του καθώς και δημοσιογράφοι.

    Η επίσκεψη του κ.Κλίντον πέρα από τις επαφές που θα έχει στη Βοσνία και την ανύψωση του ηθικού των Αμερικανών στρατιωτών ερμηνεύεται και σαν προεκλογική κίνηση ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, ερμηνεία που επιβεβαιώνεται από την πληροφορία ότι και ο πλέον πιθανός διεκδικητής του χρίσματος των ρεπουμπλικάνων, ο κ.Μπομπ Ντοουλ αναμένεται επίσης να επισκεφθεί την αμερικανική στρατιωτική δύναμη στη Βοσνία.

    [15] AΡΧΙΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ Ο ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Ο αρχηγός του ισλαμιστικού Κόμματος της Ευημερίας Νετσμεντίν Ερμπακάν άρχισε διερευνητικές επαφές με τά άλλα πολιτικά κόμματα της Τουρκίας για το σχηματισμό κυβέρνησης,μετά τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου. Ο Ερμπακάν που πήρε χθές απο τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση,διαθέτει 158 έδρες στη Βουλή και χρειάζεται άλλες 118 για να μπορέσει να σχηματίσει βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα,που θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο ηγέτης των ισλαμιστών εξέφρασε χθές την αισιοδοξία του ότι οι προσπάθειες θα έχουν "ευτυχή κατάληξη". "Υπάρχει δυνατότητα,δήλωσε,για τη συγκρότηση ενός κυβερνητικού συνασπισμού,υπο την ηγεσία βέβαια του Κόμματος της Ευημερίας" δήλωσε χθές το βράδυ ο Ερμπακάν. Πληροφορίες απο την τουρκική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι ο Ερμπακάν προσανατολίζεται να ζητήσει πρώτα την σύμπραξη του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας ,του Μεσούτ Γιλμάζ,υπολογίζοντας στο γεγονός ,ότι στους κόλπους του κόμματος αυτού υπάρχει μια μικρή ,αλλά ισχυρή ομάδα βουλευτών,που βλέπουν "με καλό μάτι" την πιθανότητα συνεργασίας με τους ισλαμιστές.Ο ίδιος ο Μεσούτ Γιλμάζ, που δήλωσε ότι "είναι πιό εύκολη η συνεργασία του με το κόμμα της Τανσού Τσιλέρ" άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας και με τον Ερμπακάν δηλώνοντας ότι "υπάρχουν πράγματα που κάνουν τα εύκολα δύσκολα και το αντίθετο".Η d^kysg αυτή του Γιλμάζ δίνει τη δυνατότητα στον ηγέτη των ισλαμιστών να επιχειρήσει προσέγγιση , προσφέροντας σημαντικά υπουργεία ,αλλά κυρίως, να εκμεταλλευθεί την προσωπική αντιπάθεια και διαμάχη του Γιλμάζ με την Τσιλέρ. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στην προσπάθειά του να σχηματίσει κυβέρνηση ο Ερμπακάν είναι διατεθειμένος να προσφέρει σημαντικά υπουργεία ,για να μπορέσει να γίνει ο πρώτος ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας, ύστερα απο 70 χρόνια κοσμικής εξουσίας. "Ολα θα γίνουν με διαφάνεια,πρόσθεσε ο εντολοδόχος ηγέτης των ισλαμιστών, και με βάση τους δημοκρατικούς κανόνες και τότε θα δείτε τί είδους κυβέρνηση θα σχηματίσουμε" δήλωσε στους δημοσιογράφους. Στο μεταξύ, απο πολλούς πολιτικούς εκφράζεται δυσαρέσκεια πρός τον Πρόεδρο Ντεμιρέλ που έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους ισλαμιστές.Οι αντιδράσεις προέρχονται απο ολόκληρο το πολιτικό φάσμα ,αλλά και απο τις τάξεις του στρατού, που απερίφραστα δήλωσε πρίν τις εκλογές,ότι η Τουρκία είναι κοσμικό κράτος.Οι κύκλοι αυτοί καταμαρτυρούν στον Ντεμιρέλ ότι βιάστηκε να δώσει την εντολή στον Ερμπακάν,που μπορεί να διαθέτει στη Βουλή τις περισσότερες έδρες,αλλά ,σύμφωνα με το Σύνταγμα της Τουρκίας ο Προεδρος δεν είναι υποχρεωμένος να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πλειοψηφούντος κόμματος. Τα υπόλοιπα κόμματα πάντως,που συμμετέχουν στη Βουλή έχουν διακηρύξει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με τους ισλαμιστές.Πολιτικοί αναλυτές παρατηρούν ότι ο Ερμπακάν τελικά δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση και ο Ντεμιρέλ θα δώσει την εντολή στον Γιλμάζ ή στην Τσιλέρ,που το κόμμα της μπορεί να συγκέντρωσε μικρότερο ποστσό ψήφων απο το ΑΝΑΡ,διαθέτει όμως τρείς έδρες περισσότερες στη Βουλή.Οι ίδιοι αναλυτές θεωρούν βέβαιη τη συνεργασία Γιλμάζ -Τσιλέρ και το μόνο που απομένει να διευκρινιστεί,όπως επισημαίνουν, είναι το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

    [16] ΝΤΕΜΙΡΕΛ:ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ Η ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ανοιχτό αφήνει ο πρόεδρος της Τουρκίας το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην διάλυση της βουλής και στην προκήρυξη νέων εκλογών εάν μέσα σε 45 ημέρες από την εκλογή του προεδρείου της, δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση.

    Ουσιαστικά πρόκειται για προθεσμία δυο μηνών που ο κ.Ντεμιρελ θέτει στους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων καθώς ο νέος πρόεδρος της βουλής αναμένεται να εκλεγεί στις 20 Ιανουαρίου.

    Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η αναφορά του προέδρου την οποία καταγράφει σήμερα ο τουρκικός τύπος σύμφωνα με την οποία δεν του έχει προταθεί κάποιο σχήμα το οποίο να μπορεί να τύχει ψήφου εμπιστοσύνης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αγκυρα, σε περίπτωση που ο ηγέτης της "Ευημερίας" Νετζμεντίν Ερμπακάν στον οποίο έχει ανατεθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αποτύχει, ο κ.Ντεμιρέλ θα αναθέσει την εντολή σε άλλον αρχηγό.

    Ο κ.Ερμπακαν από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι δεν pq|jeitai να διατηρήσει ούτε μια ημέρα την εντολή εάν προσκρούσει σε άρνηση των άλλων κομμάτων να συνεργασθουν ενώ, όπως γράφει η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ", η ηγέτης του "Ορθού Δρόμου" κ.Τανσου Τσιλέρ ζήτησε την άμεση διεξαγωγή εκλογών εάν δεν της ανατεθεί η εντολή, την οποία, όπως είπε, εάν λάβει, θα επιδιώξει κυβέρνηση συνεργασίας με το κόμμα της "Μητέρας Πατρίδας".

    Ο ηγέτης της "Μητέρας Πατρίδας" κ.Μεσούτ Γιλμαζ ο οποίος χαρακτήρισε πιο εύκολη την συνεργασία με τον "Ορθό Δρόμο", δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ευρείας βάσεως ή ακόμη και "κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης".

    Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος Μπουλεντ Ετσεβιτ εξέφρασε την προτίμηση του να μείνει στην αντιπολίτευση αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να στηρίξει κοινοβουλευτικά μια κυβέρνηση Μητέρας Πατρίδας- Ορθού Δρόμου ενώ ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος κ.Ντενιζ Μπαϋκάλ εξέφρασε την άποψη ότι νέες εκλογές θα δώσουν το ίδιο αποτέλεσμα και τόνισε ότι η χώρα έχει εισέλθει στην εποχή των σχημάτων κυβερνητικής συνεργασίας

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών, η Ευημερία έχει 158 έδρες, ο Ορθός Δρόμος 135, η Μητέρα Πατρίδα 132, η Δημοκρατική αριστερά 76 και το ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 49.Το σύνολο των εδρών της βουλής είναι 550.

    [17] Ρ.ΝΤΕΚΤΑΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα δικαιώματα της στην Κύπρο που πηγάζουν από την συνθήκη εγγυήσεως , δήλωσε σε συνέντευξη του στον παράνομο ραδιοσταθμό "Μπαιράκ" ο τουρκοκύπριος Ραούφ Ντεκτάς, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποδεικνύει και η συνθήκη που υπεγραψε με τον Τούρκο πρόεδρο Σουλειμάν Ντεμιρέλ.

    Ο κ. Ντεκτάς κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριους ότι επιδιώκουν κατάργηση των εγγυήσεων και της ισότητας και για το λόγο αυτό προσπαθούν να ενταχθούν στην Ευρωπαική Ενωση. Η κοινή διακήρυξη θα αποτελέσει εμπόδιο στις Ελληνοκυπριακές προθέσεις είπε και θα τους υποχρεώσει να παρακαθήσουν στο τραπέζι των συνομιλιών.

    Πρόσθεσε επίσης ότι αφου διασφαλισθεί η ισότητα και οι εγγυήσεις, η τουρκική πλευρά θα είναι έτοιμη να συζητήσει τα πάντα και να συμβιβασθεί και στο θέμα της ένταξης στην ΕΕ.

    Με την υπογραφή της διακήρυξης θα ανατείλουν καλύτερες μέρες για το ψευδιοκράτος , είπε ο κ.Ντεκτάς προσθέτοντας ότι τη διακήρυξη θα είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν και οι μελλοντικές τουρκικές κυβερνήσεις . Επίσης εξέφρασε ικανοποίηση για την οικονομική συμβολή της Τουρκίας στις ανάγκες του ψευδοκράτους.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02 run on Wednesday, 10 January 1996 - 22:46:18