Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (12/01/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 12 Ιανουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

  • [02] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [03] Τ.ΧΥΤΗΡΗΣ: "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί τον πρωθυπουργό στον χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος"

  • [04] ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [05] Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΧΕΙ ΕΚΛΕΙΨΕΙ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [06] ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  • [07] 91 ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

  • [08] ΠΛΟΥΣΙΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

  • [09] ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟ

  • [10] ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΗ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΑ ΑΚΟΜΗ ΧΡΟΝΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΦΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ

  • [12] ΣΤΙΣ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

  • [13] ΤΗ ΛΕΪΛΑ ΖΑΝΑ ΘΑ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙ ΣΤΙΣ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

  • [14] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ Ο Γ.Γ ΤΟΥ ΟΗΕ Μ. ΓΚΑΛΙ ΚΑΙ Ο Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ

  • [15] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ,ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

  • [16] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ- ΒΟΣΝΙΑΣ

  • [17] ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ

  • [18] Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [19] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΠΛΑΓΚΟΓΙΕ ΧΑΤΖΙΝΣΚΙ-ΓΟΥΪΛΛΙΑΜ ΠΕΡΥ

  • [20] 28,2 ΔΙΣ ΔΡΧ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [21] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΥΓΓΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ


  • [Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

  • [22] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΑΠΟΔΗΜΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ

  • [23] ΤΕΛΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΑΕ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

  • [24] ΝΕΟ ΓΥΡΟΣ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ MOTIAS ΟΥΑΛΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

  • [25] ΕΦΥΓΕ ΕΝΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος έχει αποδεχθεί την παράκληση του πρωθυπουργού κ. Ανδρέα Παπανδρέου όπως τον επισκεφθεί στο νοσοκομείο". Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας σχετικά με την επιθυμία του πρωθυπουργού να συναντηθεί με τον Κωστή Στεφανόπουλο. Προστίθεται εξάλλου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη στον κατάλληλο χρόνο, λαμβανομένων υπόψην και των αναγκών νοσηλείας του πρωθυπουργού".

    [02] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Αμετάβλητη παραμένει η γενική εικόνα της κατάστασης της υγείας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου ενώ σήμερα το ιατρικό συμβούλιο που τον παρακολουθεί αποφάσισε να εκδίδεται πλέον μόνο το μεσημβρινό ιατρικό ανακοινωθέν.

    Το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρει: "Η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού δεν παρουσίασε ουσιώδεις μεταβολές κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Συνεχίζεται το πρόγραμμα κινησιοθεραπείας, αναπνευστικής φυσικοθεραπείας και της περιοδικής υποτήριξης της αναπνευστικής και νεφρικής λειτουργίας με τεχνητά μέσα. Επειδή κατά τις τελευταίες ημέρες η υγεία του πρωθυπουργού δεν παρουσιάζει διακυμάνσεις το Συμβούλιο αποφασισε να εκδίδεται μόνο το μεσημβρινό ιατρικό δελτίο".

    [03] Τ.ΧΥΤΗΡΗΣ: "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί τον πρωθυπουργό στον χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος"

    "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί τον πρωθυπουργό στον χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος προκειμένου να συζητήσουν για τις πολιτικές εξελίξεις". Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τηλέμαχος Χυτήρης προσθέτοντας ότι ο κ. Παπανδρέου αντιλαμβάνεται το πολιτικό πρόβλημα και γι' αυτό ζήτησε τη συνάντηση αυτή.

    Ο κ. Χυτήρης άσκησε κριτική κατά του Προέδρου της ΝΔ κ. Εβερτ για τους χειρισμούς του στο θέμα των επιστολών που απέστειλε στον πρωθυπουργό μέσω του κ. Κρεμαστινού. "Ο κ. Κρεμαστινός είναι αναρμόδιος ως υπουργός να παραλάβει τέτοια επιστολή η οποία είναι θεσμική και θα έπρεπε να αποσταλεί στο ιδιαίτερο γραφείο του πρωθυπουργού ή στον αναπληρωτή πρωθυπουργό" σημείωσε ο Υπουργός Τύπου.

    [04] ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ DIEUJOKUMEI ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου ή τροπολογία στο νόμο περί Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία θα διευκολύνει και παράλληλα θα δεσμεύει την κυβερνητική πλειοψηφία να αντικαταστήσει τον Πρωθυπουργό.

    Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε ο πρόεδρος του κόμματος Μιλτιάδης Έβερτ σε στενούς του συνεργάτες χωρίς να διευκρινίσει πότε θα κατατεθεί η πρόταση νόμου ή η τροπολογία στη Βουλή.

    Ο κ. Έβερτ απάντησε αργά το βράδυ στην επιστολή του Υπουργού Υγείας με την οποία τον ενημέρωνε ότι θα παραδώσει την επιστολή του προς τον κ. Παπανδρέου στον αναπληρούντα τον Πρωθυπουργό κ. Άκη Τσοχατζόπουλο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Έβερτ στην επιστολή του προς τον κ. Κρεμαστινό αναφέρει ότι η επιστολή που απηύθυνε προς τον κ. Παπανδρέου έχει προσωπικό χαρακτήρα και στην περίπτωση που δεν θα παραδοθεί στον αρχικό παραλήπτη της παραβιάζεται το απόρρητο το οποίο ενέχει ποινικές ευθύνες.

    σύμφωνα με πληροφορίες από την Ριγίλλης ο κ. Έβερτ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κρεμαστινό κατά την οποία ο Υπουργός Υγείας του αποκάλυψε ότι ο Πρωθυπουργός δεν είναι απόλυτα ενημερωμένος για όσα γίνονται.

    [05] Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΧΕΙ ΕΚΛΕΙΨΕΙ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    "Ο Α. Παπανδρέου έχει εκλείψει ως Πρωθυπουργός. Το ομολογεί εμπράκτως ο κ. Κρεμαστινός, διαβιβάζοντας την επιστολή του κ. Έβερτ στον κ. Τσοχατζόπουλο. Έπρεπε να το γνωρίζει ο κ. Έβερτ, που έχει και την γνωμοδότηση του Ιατρικού Συμβουλίου, αντί να ασκείται στην επιστολογραφία σε αντίφαση και με τα δικά του επιχειρήματα στην πρόταση μομφής".

    Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Ν. Κωνσταντόπουλος στην εισήγησή του, ανοίγοντας τις εργασίες του διημέρου με θέμα : "Σε αναζήτηση Εξωτερικής Πολιτικής", που οργανώνει ο Συνασπισμός, σήμερα και αύριο στο Ζάππειο.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε πως η μόνη λύση στο πολιτικό θέμα που έχει προκύψει είναι η άμεση εκλογή νέου εντολοδόχου Πρωθυπουργού με ευθύνη της ηγεσίας και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα.

    "Θέλω να πιστεύω-κατέληξε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού- ότι τα καταστατικά όργανα του ΠΑΣΟΚ θα υλοποιήσουν το χρονοδιάγραμμα που τα ίδια με τρομακτική καθυστέρηση έθεσαν και θα προχωρήσουν. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα συνιστούσε πολιτική αποσταθεροποίηση".

    [06] ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Αρχίζουν το απόγευμα στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με μεσολαβητή τον Σάυρους Βανς οι απευθείας ελληνοσκοπιανές συνομιλίες για το όνομα των Σκοπίων, στις οποίες συμμετέχουν ο Ελληνας πρέσβης Χρήστος Ζαχαράκης jai ο σκοπιανός ομόλογός του Ιβαν Τοσεφσκι.

    Να σημειωθεί ότι οι συνομιλίες που θα άρχιζαν κανονικά χθες, αναβλήθηκαν για σήμερα, γιατί λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην αμερικανική πρωτεύουσα, δεν επέτρεψαν στον κ.Τόσεφσκι να φθάσει έγκαιρα.

    Στην Αθήνα υπάρχει κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ως προς την επιτυχή καταληξη των συνομιλιών και όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, η προσπάθεια εξεύρεσης τελικής λύσης θα τραβήξει σε χρόνο. Υπογραμμίζουν όμως, το καλό και παραγωγικό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των δυο πλευρών, την επιθυμία τόσο της Ελλαδος όσο και των Σκοπίων για επίλυση του προβλήματος αλλά και το γεγονός ότι τα Σκόπια δέχθηκαν να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν για το όνομα.

    Μάλιστα το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια κίνηση καλής θέλησης προς τα Σκόπια, αποφάσισε να μειώσει δραστικά το τίμημα για την προξενική θεώρηση που χρειάζονται οι σκοπιανοί υπηκοοι για να επισκεφθούν την Ελλάδα.

    "Ολα αυτά, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, συνηγορούν στο να είμαστε αισιόδοξοι, χωρίς όμως να παραβλέπουμε οτι το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο, χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς, οι ισορροπίες είναι ευαίσθητες και θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να βρεθεί μια τελική λύση που να συμφωνουν και οι δύο πλευρές".

    Οπως μάλιστα υπογραμμισε χθες υψηλός παράγων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, "όταν το θέμα του ονόματος φθάσει στην κρίσιμη ώρα, η κυβέρνηση θα συγκαλέσει το Συμβουλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο προκειμένου να πάρει την τελικη απόφαση".

    Η Ελλαδα, σημειώνεται, προσέρχεται στις συνομιλίες με την παγια θέση της ότι "δεν αποδέχεται ονομασία που θα εμπεριέχει τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγά της".

    Σε πρώτη φάση παντως, ο Σάϋρους Βανς θα ζητήσει, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τις προτάσεις των δυο πλευρών για το ποιά ονόματα αρνούνται κατ'αρχήν να τεθούν προς συζήτηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    [07] 91 ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Απ. Κακλαμάνης προσκάλεσε στο Κοινοβούλιο 91 Μουσουλμάνους δασκάλους και προϊσταμένους Γραφείων Εκπαίδευσης των Μειονοτικών Σχολείων της Θράκης καθώς και τον Διευθυντή της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.

    Οι φιλοξενούμενοι θα επισκεφθούν την Έκθεση Ιστορικών Αντικειμένων της Νεότερης Ελλάδας και το Κοινοβούλιο και θα ξεναγηθούν στην Ακρόπολη.

    Ακόμη ο κ. Κακλαμάνης προσκάλεσε στο Κοινοβούλιο 3.550 μαθητές από τα 74 νυχτερινά σχολεία της χώρας και 150 συνοδούς-καθηγητές τους.

    [08] ΠΛΟΥΣΙΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

    Πλούσιο έντυπο υλικό για την προβολή του νομού Ροδόπης, που περιλαμβάνει αφίσες και λευκώματα, που εκδόθηκε στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος Leader, αλλά και μία βιντεοκασέτα διάρκειας 60 λεπτών, θα αρχίσει να διατίθεται αυτές τις ημέρες. Τόσο το έντυπο υλικό όσο και η βιντεοκασέτα θα διατίθενται στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα Leader άρχισε να υλοποιείται τον Δεκέμβριο του 1992 και ολοκληρώθηκε με την εκπνοή του 1995 έχοντας απορροφήσει 1.241.553.000 δραχμές. Στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος ξεκίνησε η δημιουργία κατασκηνωτικού κέντρου στην Πάνδροσο, το παραθαλάσσιο πολιτιστικό κέντρο στην Μαρώνεια, η επιχορήγηση για την αγορά πλοιαρίου περιηγήσεων από το δέλτα του Νέστου μέχρι το δέλτα του Έβρου στηρίχτηκαν μεταποιητικές επιχειρήσεις και ενισχύθηκε η αξιοποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων

    [09] ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟ

    Έκκληση για αποστολή βιβλίων ιστορικού, αλλά και πολιτιστικού και λογοτεχνικού περιεχομένου για τη συντομότερη δυνατή δημιουργία βιβλιοθήκης που θα ενημερώνει την ομογένεια αλλά και τους Γερμανούς πολίτες σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού, με έμφαση στην ιστορία της Μακεδονίας, απευθύνει ο Σύλλογος Μακεδόνων "Αλέξανδρος ο Φιλίππου" Αμβούργου και περιχώρων σε όσους επιθυμούν την αξιόπιστη εκπροσώπηση και προβολή των ελληνικών θέσεων και δικαίων.

    Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία βιβλιοθήκης, που θα περιλαμβάνει βιβλία και έντυπα στην ελληνική αλλά και στη γερμανική γλώσσα, αναλαμβάνει ο Σύλλογος, όπως τονίζει στο ΜΠΕ ο πρόεδρός του, κ.Σταύρος Ασλανίδης, με αφορμή την αρνητική εικόνα της γερμανικής κοινής γνώμης απέναντι στις ελληνικές θέσεις στο Σκοπιανό ζήτημα, η οποία, όπως επισημαίνει, καθιστά επιτακτικότερη από ποτέ την ανάγκη ενημέρωσης των Γερμανών.

    Παράλληλα η δημιουργία βιβλιοθήκης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συλλόγου, πρόκειται να συμβάλλει στην ανάπτυξη και εμπέδωση της πολιτιστικής επαφής των απόδημων Μακεδόνων με τη γενέτειρά τους, αλλά και στην καλύτερη κατά συνέπεια εκπροσώπηση των ελληνικών θέσεων από πλευράς τους.

    Την απόφαση για δημιουργία βιβλιοθήκης έλαβε το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου στις αρχές του 1995.

    [10] ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΗ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΑ ΑΚΟΜΗ ΧΡΟΝΙΑ

    Συνεχής και αδιάλειπτη υπήρξε η ανθρώπινη παρουσία στη Θράκη από τα προϊστορικά ακόμη χρόνια, γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από ευρήματα ανασκαφών όσο και από γραπτές μαρτυρίες. Ενδεικτικό της ανθρώπινης παρουσίας στη Θράκη από το 10.000 πΧ αποτελούν τα λίθινα εργαλεία από πυριτόλιθο που βρέθηκαν στις πεδιάδες του Έβρου και του ΄Αρδα. Οι πρώτοι κάτοικοι της Θράκης, όπως αναφέρεται sto υπό έκδοση βιβλίο με τίτλο "Συνοπτική ιστορία της ενιαίας Θράκης" του κ Ευστρατίου Καλογερέα, κατά το θηρευτικό στάδιο (10.000-7.000 πΧ), ήταν νομάδες και τροφοσυλλέκτες και μετακινούνταν για να αναζητήσουν την τροφή τους.

    Τα ευρήματα της νεολιθικής εποχής από τις ανασκαφές της Παραδημής και της Στρύμης μαρτυρούν την ανθρώπινη κατοίκηση, στην περίοδο αυτή που ο άνθρωπος καλλιεργούσε τη γη και ζούσε σε οικισμούς σε πεδιάδες κοντά σε πηγές και ποτάμια. Η κατοίκηση της περιοχής από γηγενείς Θράκες προκύπτει και από αναφορές και ευρήματα που ανασκάφηκαν στο Βεζελίνοβο και στο Κράνοβο της Νότιας Βουλγαρίας

    Την εποχή του χαλκού (3.000-1.050 πΧ) η Θράκη δέχεται την ακτινοβολία του πολιτισμού των μεγάλων οικισμών της Τροίας, της Λέσβου και της Λήμνου. Φαίνεται όμως ότι οι οικισμοί της τρωικής περιόδου της εποχής του χαλκού καταστράφηκαν πιθανόν από την κάθοδο από τον βορρά νέων φύλων και σε αυτό αποδίδεται το γεγονός ότι τα χαρακτηριστικά αγγεία της μέσης και ύστερης εποχής του χαλκού, που τα αποτελούν μινύεια και μυκηναϊκά, δεν εμφανίζονται στη Θράκη.

    Όπως επισημαίνει ο κ Καλογερέας τα Θρακικά φύλα θα πρέπει να εγκαταστάθηκαν στον θρακικό χώρο , τον 11 αιώνα πΧ. Αντιπροσωπευτικά δείγματα της ανθρώπινης παρουσίας την εποχή αυτή είναι οι θρακικές ακροπόλεις που ανευρέθησαν σε κορυφές υψωμάτων, όπως της Εργάνης, κοντά στην Ξυλαγανή.

    Σημαντικές πληροφορίες για την πρώιμη εποχή του σιδήρου (1.050-650 πΧ) παρέχει και ο Όμηρος που μιλά για τους Κίκονες (φυλή της Θράκης) οι οποίοι κατοικούσαν μεταξύ της λίμνης Βιστωνίδας και του ποταμού Έβρου και που όπως φαίνεται είχαν αναπτύξει μεταλλουργία χρυσού και αργύρου.

    Στην περιοχή της Θράκης κυριαρχούσε η θρησκεία του Ηλιου, ενώ στη Ροδόπη λατρευόταν και ο Ρήσος. Υπάρχουν ακόμη μαρτυρίες ότι κατά τα ρωμαϊκά χρόνια λατρευόταν και ο Θράκας Ιππέας.

    Μετά την εισβολή των Ελλήνων αποίκων στα παράλια της Θράκης τον 7ο πΧ αιώνα περίπου , ιδρύθηκαν πόλεις τους κοντά σε παλιούς θρακιώτικους οικισμούς όπως τα Άβδηρα, η Μαρώνεια, η Δίκαια, η Στρύμη, η Μεσημβρία, η Ζώνη, η Δρυς, η Σάλη, το Χαράκωμα, η Τέμπυρα, η Ορθαγόρεια και άλλες. Μετά τις πρώτες συγκρούσεις των Θρακών και των εποίκων ακολούθησε μία ειρηνική συμβίωση τους όπως προκύπτει από τα ευρήματα του αρχαϊκού νεκροταφείου στο χείμαρρο Φιλιούρι


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΦΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ

    Φρίκη προκάλεσαν σ΄ολόκληρη την Ευρώπη οι φωτογραφίες που δημοσίευσε η εφημερίδα "European" οι οποίες παρουσιάζουν Τούρκους στρατιώτες να επιδεικνύουν ως τρόπαια,κεφάλια σφαγιασμένων Κούρδων ανταρτών. Οι φωτογραφίες πλαισιώνουν αποκαλυπτικό άρθρο του Roman Rollnick,για όσα συμβαίνουν στη νοτιανατολική Τουρκία,κοντά στα σύνορα μετο Ιράν και το Ιράκ.Οπως episgla_mei ο αρθρογράφος απο τις φωτογραφίες φαίνεται ότι τα όπλα που κρατούν οι Τούρκοι στρατιώτες είναι γερμανικής καταγωγής.Οι φωτογραφίες είναι απο την περιοχή Χακάρι,κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και το Ιράν,όπου εδώ και δύο περίπου χρόνια ισχύει ο στρατιωτικός νόμος,λόγω των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού. "Εάν οι φωτογραφίες είναι αληθινές,επισημαίνει ο αρθρογράφος,αν και δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε το αντίθετο,τότε πρόκειται για ένα φωτογραφικό ντοκουμέντο,που ενισχύει την άποψη αυτών που πιστεύουν ότι οι επιδόσεις της Τουρκίας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποκλείουν κάθε συζήτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση." Οι φωτογραφίες διοχετεύθηκαν στη Βρετανία απο Τούρκο στρατιώτη που τις έστειλε σε φίλο του στο Λονδίνο,ο οποίος στη συνέχεια τις έδωσε στο Κουρδικό Κέντρο Πληροφοριών. Οι φωτογραφίες δημιούργησαν αναστάτωση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,που τον περασμένο μήνα επικύρωσε την τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.Η αρχηγός της σοσιαλιστικής ομάδας Πωλίν Γκρήν διαμαρτυρήθηκε έντονα στον Προεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και ζήτησε να ληφθούν μέτρα και εγγυήσεις ότι δεν θα μείνουν ατιμώρητες τέτοιου είδους "τερατώδεις πράξεις του στρατού". Απο την πλευρά τους οι τουρκικές αρχές προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την κατάσταση ενοχοποιώντας τους Κούρδους και υποστήριξαν ότι "και άλλες φορές Κούρδοι φορώντας στολές Τούρκων στρατιωτών ξεγέλασαν την κοινή γνώμη με τέτοιου είδους φωτογραφίες".Πάντως,και οι Βρετανοί συντηρητικοί βουλευτές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους και τόνισαν ότι θα ζητήσουν την παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας τους.

    [12] ΣΤΙΣ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Στις 17 Ιανουαρίου θα παρουσιάσει η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών, Σουζάν Ανιέλι, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το πρόγραμμα του εξαμήνου της Ιταλικής Προεδρίας, στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις στους κόλπους της Ένωσης για θέματα μεγάλου ελληνικού ενδιαφέροντος.

    Το μεσημέρι της 17ης Ιανουαρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα απονείμει το βραβείο Ζαχάρωφ "για την ελευθερία του πνεύματος" στην βουλευτή του Κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας Λεϊλά Ζάνα, που από τον Μάρτιο του 1994 κρατείται στις φυλακές της Άγκυρας, εκτίοντας ποινή 15 ετών, μαζί με άλλους 12 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος. Το βραβείο πρόκειται να παραλάβει ο σύζυγος της, κ.Μεντί Ζάνα, ο οποίος έχει επίσης καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης για κατάθεσή του ενώπιον Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Παράλληλα με στόχο την διασφάλιση της διαφάνειας και την αποτροπή των καταχρήσεων το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να θεσπίσει κανόνες που θα διέπουν την δράση των λεγόμενων "ομάδων ειδικών συμφερόντων" ("lobby"), ο αριθμός των οποίων τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί sglamtij\. Σύμφωνα με την έκθεση του Βρετανού Σοσιαλιστή ευρωβουλευτή, κ.Φορντ, προτείνεται η τήρηση ειδικού μητρώου για όλους τους εκπροσώπους των ομάδων ειδικών συμφερόντων, υπεύθυνο για το οποίο θα είναι ένα "Σώμα Κοσμητόρων".

    Τέλος, σε ό,τι αφορά στην πολιτική απασχόλησης της Ε.Ε. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κληθεί να ενσωματώσει στο πρόγραμμά της μια οδηγία-πλαίσιο για ενέργειες στον τομέα των ιδιότυπων μορφών εργασίας, ένα εναρμονισμένο πλαίσιο για την προστασία της υγείας και την ασφάλεια στον χώρο της εργασίας και μια οδηγία περί ελάχιστων προτύπων και διαδικασιών της Επιθεώρησης Εργασίας.

    Υπενθυμίζεται ότι πρώτος σημαντικός σταθμός στη διάρκεια της ιταλικής Προεδρίας είναι η Διακυβερνητική Διάσκεψη για την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ, στις 29 Μαρτίου, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να συζητηθούν ιδιαίτερα σημαντικά για την Ελλάδα θέματα, όπως η θέσπιση του χρηματοδοτικού κανονισμού για την Τουρκία, η εξέταση του ελληνικού μνημονίου για την κλωστοϋφαντουργία, η συνέχεια της εφαρμογής της προενταξιακής διαδικασίας και του προενταξιακού δομημένου διαλόγου με την Κύπρο, η συνέχεια που θα δοθεί στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη και ιδιαίτερα η έκδοση του κανονισμού για το πρόγραμμα MEDA, η ανάπτυξη των σχέσεων της Ένωσης με τις πρώην Γιουγκοσλαβικές Δημοκρα-τίες, καθώς και οι σχέσεις με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

    [13] ΤΗ ΛΕΪΛΑ ΖΑΝΑ ΘΑ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙ ΣΤΙΣ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Το βραβείο Ζαχάρωφ ''για την ελευθερία του πνεύματος θα απονείμει, στο πλαίσιο πανηγυρικής συνεδρίασης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 17 Ιανουαρίου στη φυλακισμένη πρώην βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας, Λεϊλά Ζάνα, η οποία εξέπεσε του αξιώματός της και καταδικάστηκε μαζί με 12 άλλους βουλευτές του κόμματος σε πολυετείς ποινές όταν δήλωσαν ότι είναι κουρδικής καταγωγής.

    Η κ Ζάνα βρίσκεται από το Μάρτιο του 1994 στις τουρκικές φυλακές, εκτίοντας ποινή φυλάκισης 15 χρόνων μαζί με άλλους 3 πρώην βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Επειδή οι τουρκικές Αρχές, παρά τις επίμονες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνήθηκαν ακόμη και την προσωρινή αποφυλάκιση της Λεϊλά Ζάνα, ώστε να μπορέσει να παραλάβει η ίδια το βραβείο, η παραλαβή του θα γίνει από το σύζυγό της, ο οποίος έχει καταδικαστεί επίσης σε ποινή φυλάκισης για κατάθεσή του ενώπιον Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Σημειώνεται ότι τη βράβευση της Λεϊλά Ζάνα είχε προτείνει στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ευρωβουλευτής του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος.

    [14] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ Ο Γ.Γ ΤΟΥ ΟΗΕ Μ. ΓΚΑΛΙ ΚΑΙ Ο Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι συναντήθηκε στο Paq_si στο περιθώριο των εκδηλώσεων μνημης για τον Φρανσουά Μιτεράν, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γκλαύκος Κληρίδης.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Μπούτρος Γκάλι, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την παρούσα φάση που διέρχεται το Κυπριακό και τη διαδικασία εμπλοκής της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση.

    Στο περιθωριο των εκδηλώσεων για τον Φρανσουά Μιτεράν, ο πρόεδρος Κληρίδης είχε επίσης χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και με τους προέδρους της Ρωσίας Μπόρις Γιέλτσιν , της Κούβας Φιντέλ Κάστρο του Ισραήλ κ. Βάισμαν και της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

    [15] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ,ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος,της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στα Ιωάννινα προαναγγελει η βουλγαρική εφημερίδα "Στάνταρντ" . Η συνάντηση ,κατα την εφημερίδα,θα πραγματοποιηθεί ενδεχομένως στις 28 Ιανουαρίου,με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης.Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση θα συμμετάσχουν σ΄αυτή και οι υπουργοί Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών των τριών χωρών,ενώ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι άλλες βαλκανικές χώρες,αλλά και η Ουγγαρία,η Αυστρία και η Σλοβενία. Στη συνάντηση θα συζητηθούν τα δύο μεγάλα θέματα που απασχολούν τις χώρες,δηλαδή η κατασκευή της γέφυρας στο Δούναβη και η κατασκευή του πετρελαιαγωγού,που θα μεταφέρει το ρωσικό πετρέλαιο,μέσω Μπουργκάς στην Αλεξανδρούπολη.

    [16] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ- ΒΟΣΝΙΑΣ

    Συμφωνία για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Βουλγαρίας και Βοσνίας- Ερζεγοβίνης υπεγράφη στις 11 Ιανουαρίου στη Βιέννη από τους μονίμους εκπροσώπους των δυο χωρών στον Οργανισμό Ασφαλείας και Συνεργασίας στην Ευρώπη, πρέσβεις Ιβο Πετρόφ και Μαχίρ Χατζιμεχμέτοβιτς.

    Στη συμφωνία εκφράζεται η επιθυμία των δυο πλευρών για ανάπτυξη της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των δυό κρατών και λαών βάσει τις ισοτιμίας και της αμοιβαίας τήρησης της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της αντίστοιχης χώρας.

    [17] ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ

    Οικονομική επιχειρηματική αποστολή στην Ελλαδα διοργανώνει το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Γαλατσίου της Ρουμανίας από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου.

    Επιχειρηματίες από το Γαλατσι θα ανταλλάξουν τις elpeiq_er τους με τα μέλη των Εμπορικών Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Καβάλας και της Αθήνας ενώ κατα τη διάρκεια της παραμονής του θα οργανωθουν επισκέψεις σε αντιπροσωπευτικές επιχειρήσεις των δύο πόλεων.

    Μέχρι στιγμής, γραφει η ρουμανική εφημερίδα "AZI" έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην οικονομική αποστολή πάρα πολλοί επιχειρηματίες του Γαλατσίου.

    [18] Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών αναγνώρισε ότι υπάρχουν εμπόδια για την αναθέρμανση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό εξαιτίας της αβεβαιότητας της πολιτικής ζωής της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Εκτός από τα προβλήματα στην υγεία του Ελληνα πρωθυπουργού και την άγνοια σχετικά με τον σχηματισμό της προσεχούς τουρκικής κυβέρνησης "υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αυξάνουν το κλίμα αβεβαιότητας " γύρω από την αμερικανική πρωτοβουλία , δήλωσε ο αμερικανός υπεύθυνος που όμως δεν θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητα του.

    Τον περασμένο μήνα ο αμερικανός μεσολαβητής για το Βοσνιακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ είχε ανακοινώσει την πρόθεση του να περιοδεύσει στην ανατολική Μεσόγειο ώστε να συμβάλει στη λύση του προβλήματος .

    "Ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει για την ακριβή ημερομηνία της επίσκεψης του του Χόλμπρουκ στη περιοχή "πρόσθεσε.

    [19] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΠΛΑΓΚΟΓΙΕ ΧΑΤΖΙΝΣΚΙ-ΓΟΥΪΛΛΙΑΜ ΠΕΡΥ

    Η προωθηση των διμερών σχέσεων, η συμμετοχή της ΠΓΔΜ στο πρόγραμμα "Συνεργασία για την ειρήνη" καθώς και οι δυνατότητες συμμετοχής στο πρόγραμμα "Γέφυρα με τις ΗΠΑ", ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που ειχε ο υπουργός Αμυνας των Σκοπίων Μπλάγκογιε Χατζίνσκι με τον ομόλογό του υπουργό των ΗΠΑ Γουϊλλιαμ Πέρυ.

    Ο Χατζίνσκι επικεφαλής σκοπιανής αντιπροσωπείας βρίσκεται στις ΗΠΑ, για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που πραγματοποιουνται για την συμπλήρωση 50 χρονων από το Αμερικανικό σχέδιο "Μάρσαλ".

    Κατά τις συνομιλίες, σύμφωνα με την ημιεπίσημη εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" των Σκοπίων, ο Χατζίνσκι παρουσίασε στον Αμερικανο υπουργό αναλυτικά στοιχεία για τη διάθεση των χρηματων που χορήγησαν οι ΗΠΑ στη χωρα του για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Στις εκδηλώσεις για τα 50χρονα του σχεδίου "Μάρσαλ" βρίσκεται και ο Αλβανός πρόεδρος Σαλί Μπερίσα επικεφαλής τετραμελους αντιπροσωπείας. Οι αλβανικές εφημερίδες αναφέρουν ότι κατά τη συναντηση που θα εχει με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, θα συζητηθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης της διμερους συνεργασία στον στρατιωτικο τομέα.

    [20] 28,2 ΔΙΣ ΔΡΧ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Στα 4,7 δισ δενάρια (28,2 δισ δρχ) ανήλθε το χρέος των διαφόρων τομέων της οικονομίας της ΠΓΔΜ προς τις τράπεζες της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας διακίνησης κεφαλαίου, τα οποία δημοσιεύει η πρωινή εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" των Σκοπίων.

    Αναφορικά με τους τομείς της οικονομίας, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους προς τις τράπεζες, δηλαδή 1,95 δισ δενάρια, αναλογεί στον βιομηχανικό τομέα. Ακολουθούν ο τομέας της γεωργίας και της αλιείας με χρέος 740 εκατ. δεναρίων και ο τομέας του εμπορίου με χρέος 932 εκατ. δεναρίων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη Νοεμβρίου οι τράπεζες της γειτονικής χώρας αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στο πάγωμα των λογαριασμών 2.578 επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργούν με έλλειμμα.

    Όπως δείχνουν τα στοιχεία της υπηρεσίας, οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν συνολικά 102.554 εργαζόμενους ή το 1/3 του συνόλου των εργαζομένων της χώρας.

    Σύμφωνα με την υπηρεσία, σε περίπτωση που οι λογαριασμοί παραμείνουν κλειστοί επί 60 μέρες θα ακολουθήσει η διαδικασία για το κλείσιμο των επιχειρήσεων και την απόλυση των εργαζομένων τους.

    [21] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΥΓΓΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

    Οικονομική συνεργασία, ύψους 200 εκατομμυρίων μάρκων, περίπου 33 δισ. δρχ, υπέγραψαν στο Βελιγράδι η Ουγγρική εταιρεία παραγωγής φορτηγών οχημάτων "Ράμπα" με την Γιουγκοσλαβική κρατική εταιρεία εξωτερικού εμπορίου "Ντίναρα".

    Με την πενταετούς διάρκειας συμφωνία η Γιουγκοσλαβία θα εισαγάγει από την Ουγγαρία φορτηγά οχήματα ενώ θα εξάγει μηχανικά έμβολα και διάφορα μηχανικά εργαλεία τα οποία παράγουν Γιουγκοσλαβικές βιομηχανίες.

    Ο Διευθυντής της "Ντίναρα" Σάβο Τζόροβιτς υπογράμμισε ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί συνέχεια της παραδοσιακής συνεργασίας μεταξύ των δύο επιχειρήσεων η οποία διαρκεί εδώ και είκοσι χρόνια αν και είχε διακοπεί τα τελευταία τρία χρόνια λόγω της επιβολής των κυρώσεων εναντίον της Γιουγκοσλαβίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Στη διάρκεια της 20ετούς συνεργασίας η Γιουγκοσλαβία έχει εισαγάγει από την Ουγγαρία 10.000 φορτηγά οχήματα και 5.000 μηχανές παραγωγής της Ουγγρικής εταιρείας "Ράμπα".


    [Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

    [22] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΑΠΟΔΗΜΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Ικανοποιημένοι από τη διοργάνωση του ιδρυτικού συνεδρίου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού δηλώνουν οι εκπρόσωποι της απόδημης νεολαίας που πήραν μέρος στις εργασίες του συνεδρίου και το ειδικό για τους νέους ομογενείς Forum που αυτό περιελάμβανε. Θετικές είναι οι εκτιμήσεις τους τόσο για την φιλοξενία, όσο και για την |kg διοργάνωση. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα σχετικής δημοσκόπησης που δημοσιεύει η "Πρωινή" της Νέας Υόρκης. Η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης εκτιμά ότι μέσω του συνεδρίου δόθηκε η ευκαιρία για εδραίωση στενότερης συνεργασίας με τη γενέτειρα. Όπως, όμως, επισημαίνει, η νεολαία της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από άγνοια των θεμάτων της απόδημης νεολαίας και από εμμονή στα κομματικά της πιστεύω, με αποτέλεσμα, όπως σημειώνει, να πρέπει να καταβληθούν επίπονες προσπάθειες για ευόδωση της συνεργασίας. Ικανοποιημένοι δηλώνουν και οι εκπρόσωποι της ΕΦΟΚΑ: "Η αντιπροσώπευση ήταν ευρεία και έγιναν τα πρώτα βήματα για έναν θεσμό που μπορεί να αποδώσει στο μέλλον". Επισημαίνουν όμως ότι ο χρόνος συζήτησης ήταν περιορισμένος, ενώ διαμαρτύρονται και αυτοί για προσπάθεια κομματικοποίησης από τους εκπροσώπους της νεολαίας της Ελλάδας. Σκληρή δουλειά συστήνει από την πλευρά της η ΣΕΕΦΣ, η οποία δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το Συνέδριο, ενώ για επιτυχία της ιδρυτικής συνέλευσης κάνει λόγο πλήθος μεμονωμένων αντιπροσώπων, οι οποίοι όμως θα επιθυμούσαν μεγαλύτερη έμφαση στα θέματα της νεολαίας. Υπενθυμίζεται ότι στις εργασίες του οργανωτικού συνεδρίου του ΣΑΕ, στη Θεσσαλονίκη, πήραν μέρος 72 μέλη της νεολαίας του Απόδημου Ελληνισμού από ολόκληρο τον κόσμο, συμμετοχή ιδιαίτερα σημαντική από αριθμητική άποψη.

    [23] ΤΕΛΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΑΕ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να αρχίσει η υλοποίηση της δημιουργίας επιτροπών του ΣΑΕ για την παιδεία και τη νεολαία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Περιφερειακού ΣΑΕ Αμερικής και πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας, Χρήστος Τομαράς. Οι διαδικασίες θα αρχίσουν σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του κεντρικού ΣΑΕ, Ανδρέα Αθενς. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο συνέδριο του περιφερειακού ΣΑΕ Αμερικής πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα τλέη Μαΐου.

    [24] ΝΕΟ ΓΥΡΟΣ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΝΟΤΙΑΣ ΟΥΑΛΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Νέο γύρο επαφών με τους Αυστραλούς πολιτικούς αρχίζει τη Δευτέρα το προεδρείο του Ελληνικού Συμβουλίου Νέας Νότιας Ουαλλίας με στόχο την ενημέρωση της Αυστραλιανής πολιτικής ηγεσίας για τα προβλήματα της ελληνικής παροικίας και την προώθηση των ελληνικού ενδιαφέροντος θεμάτων. Το ενδιαφέρον του Ελληνικού Συμβουλίου επικεντρώνεται σε τέσσερα κύρια θέματα: την συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από τουρκικές δυνάμεις, την στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Χριστιανούς και τις εθνικές μειονότητες στην Τουρκία, την διδασκαλία των νέων ελληνικών στα αυστραλιανά πανεπιστήμια και το Σκοπιανό. Ειδικότερα για το Κυπριακό το Ελληνικό Συμβούλιο ζητά από τους Αυστραλούς πολιτικούς να δώσουν προτεραιότητα στις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο και στο δικαίωμα των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, em~ παράλληλα επιδιώκει την ενεργοποίηση των νομικών υπηρεσιών της Αυστραλίας για την προστασία των περιουσιών των Αυστραλών υπηκόων που βρίσκονται στα κατεχόμενα, συμπεριλαμβανομένων και των Ελληνοαυστραλών.

    [25] ΕΦΥΓΕ ΕΝΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

    Η μάχη με την επάρατο νόσο ήταν άνιση για ένα από τα εκλεκτά μέλη της ομογενειακής δημοσιογραφικής κοινότητας, τον Τάσο Βεργίτση, συνεργάτη τους τελευταίους δέκα μήνες της "Πρωινής" της Νέας Υόρκης, που σήμερα οδηγείται στην τελευταία κατοικία του. Οι συνεργάτες και φίλοι του μνημονεύουν τον Τάσο Βεργίτση ως έναν αγαπημένο δάσκαλο που στήριζε τους νέους συναδέλφους του, με μια μεγάλη καρδιά πάντα ανοιχτή σε όλο τον κόσμο.
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02 run on Friday, 12 January 1996 - 16:15:16