Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (16/01/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΤΡΙΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 16 Ιανουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΠΓΔΜ

  • [02] ΕΙΔΙΚΗ ΒΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΛΟΜΠΥ

  • [04] EKΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

  • [05] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΒΟΥΔΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

  • [06] ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΧΟΛΗ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ

  • [07] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΠΕΡΑΙΑ

  • [08] Η ΈΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΛΜΑΝΑΚ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ CD-ROM ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΔΙΓΚΑΒΕ

  • [09] ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ 5.000 ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΛΑΒΟΝΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Ο ΟΗΕ

  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ C.E.F.T.A.

  • [12] ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [13] KΑΙ Ο ΝΤ.ΜΠΑΪΚΑΛ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΜΠΑΚΑΝ

  • [14] Η CIA ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ "ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ" ΧΑΣΑΝ ΤΖΕΛΑΛ ΓΚΙΟΥΖΕΛ

  • [15] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΡΑΝ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

  • [16] ΕΝΑ ΔΙΣ.ΔΟΛΑΡΙΑ ΕΙΧΕ ΔΙΟΧΕΤΕΥΣΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Ο Ν.ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ

  • [17] Ο ΖΕΛΕΦ ΖΗΤΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ


  • [Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

  • [18] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΡΧΙΣΕ Η ΠΡΩΤΗ "ΕΛΛΗΝΙΑΔΑ" ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ

  • [19] ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΒΙΖΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

  • [20] Ο ΤΖΟΓΟΣ ΠΛΗΤΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ

  • [21] ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ-ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΠΓΔΜ

    Ξεκινάει αύριο η επίσημη λειτουργία των διπλωματικών γραφείων σύνδεσης της Ελλάδος και της ΠΓΔΜ, στα Σκόπια και την Αθήνα αντίστοιχα. Επικεφαλής του Ελληνικού γραφείου θα είναι ο κ.Αλέξανδρος Μαλλιάς, Σύμβουλος Πρεσβείας Α, ενώ το γραφείο θα στελεχωθεί επίσης με τον κ.Θεόδωρο Πασσά, την κα Ναταλία Καραγεωργίου και με διοικητικό προσωπικό.

    Καθυστερεί ωστόσο, ο διορισμός του επικεφαλή του γραφείου σύνδεσης της ΠΓΔΜ, καθώς συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ των κυρίων Γκάμπερ και Αρσόφσκι. Αυτή τη στιγμή στην Αθήνα έχει μεταβεί μόνο ο δεύτερος στην ιεραρχία κ.Σοκόφσκι.

    Αύριο, εξάλλου, στις 11 το πρωί, θα γίνει η έπαρση της Ελληνικής σημαίας στο κτίριο του ελληνικού γραφείου στα Σκόπια.

    Όσον αφορά το θέμα της παροχής αδειών εισόδου, για κάποιο χρονικό διάστημα θα ισχύσει το παλιό σύστημα της έκδοσής τους στα σύνορα.

    [02] ΕΙΔΙΚΗ ΒΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Απαραίτητη θα είναι από αύριο η έκδοση ειδικής βίζας για τους πολίτες της ΠΓΔΜ που επιθυμούν να εισέλθουν στην Ελλάδα όπως έχει συμφωνηθεί από τις δυο χώρες στο μνημόνιο της 13ης Οκτωβρίου με το οποίο εξειδικεύτηκαν συγκεκριμένοι τομείς της ενδιάμεσης συμφωνίας της Νέας Υόρκης.

    Για την έκδοση βίζας, η οποία επιβάλλεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για πολίτες τρίτων χωρών, οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα πρέπει να καταθέτουν μια φωτογραφία τους.

    Αναφορά στην έναρξη εφαρμογής του μέτρου έκανε σήμερα και ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός.

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες του τελωνείου των Ευζώνων υπολογίζουν σε περίπου 80 τους πολίτες της ΠΓΔΜ που πέρασαν σήμερα τα σύνορα.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΛΟΜΠΥ

    Τις θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στα εθνικά θέματα της Ελλάδας θα παρουσιάσει στην ηγεσία του ελληνικοαμερικανικού λομπυ ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στη συναντηση που θα έχουν σήμερα στην Ουάσιγκτον.

    Ο κ.Χόλμπρουκ ο οποίος αποχωρεί απο το Στέητ Ντιπαρτεμεντ στο τέλος Φεβρουαρίου, θα εστιάσει το ενδιαφέρον του, σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα "Πρωϊνη" της Νέας Υόρκης, στο Κυπριακό, καθώς όπως έχει ανακοινώσει η αμερικανικη κυβέρνηση, δια του υφυπουργού Χόλμπρουκ θα επιχειρήσει να προωθήσει την επίλυσή του.

    Η συναντηση θα είναι "μια καλή ευκαιρία για απολογισμό των επιτυχιών των Ηνωμένων Πολιτειών στα ελληνικά εθνικά θέματα" σημειώνει η εφημερίδα η οποία tom_fei ότι η κυβέρνηση Κλίντον αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην υποστήριξη του ελληνοαμερικανού λόμπυ στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

    [04] EKΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

    Έκθεση Ελληνικών Προιόντων με τίτλο "UNITRADE 96" διοργανώνει στη Σόφια της Βουλγαρίας από τις 1-8 Μαρτίου το Βusiness Center των Δήμων Νεάπολης Θεσσαλονίκης και Blagoevrad της Βουλγαρίας.

    Στην έκθεση θα συμμετέχουν ελληνικές επιχειρήσεις με δυνατότητα δειγματισμού και πώλησης. Οι Έλληνες επιχειρηματίες θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με συναδέλφους τους από τις Βαλκανικές χώρες, για την ανάπτυξη εμπορικών συναλλαγών και τη σύναψη συμφωνιών ευρύτερου επιχειρηματικού περιεχομένου. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα οργανωθεί ενημερωτικό FORUM για το νομικό πλαίσιο ίδρυσης μεικτών Ελληνοβουλγαρικών Επιχειρήσεων.

    Η έκθεση της Σόφιας εντάσσεται στα πλαίσια της προώθησης των Ελληνικών Επιχειρήσεων στα Βαλκάνια που έχει ξεκινήσει η Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Νεάπολης από το 1992.

    [05] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΒΟΥΔΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

    Στην Θεσσαλονίκη και όχι στον Πολύγυρο θα εκδικαστεί τελικά με απόφαση του Αρείου Πάγου, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα διασάλευσης της τάξης από τυχόν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ή συμπαράστασης στους κατηγορουμένους, η δίκη για την ανέγερση και λειτουργία βουδιστικού κέντρου φιλοσοφικών ερευνών στην Χαλκιδική.

    Ο "ευκτήριος οίκος", όπως ονομάζεται έχει ανεγερθεί στην δασική θέση "Τραπέζι" του Χολομώντα, και αυτοί που αντιδρούν για την λειτουργία του, καταγγέλλουν μεταξύ άλλων ότι αποτελεί πρόκληση γιατί βρίσκεται πολύ κοντά στο Αγιον Ορος.

    Για το θέμα αυτό έχει σχηματιστεί δικογραφία και ο προϊστάμενος της εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής Πέτρος Ραπτόπουλος παρέπεμψε με απευθείας κλήση στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο τους Σιμόν Χάρα Καλομίρη Σεαϊγη, κάτοικο Αττικής και Δημάκο Κιουτσούκη από την Γαλάτιστα, προκειμένου να δικαστούν για αδίκημα που συνίσταται στο γεγονός ότι "έθεσαν σε λειτουργία εντευκτήριο οίκο βουδιστών, χωρίς άδεια του υπουργού Παιδείας".

    Οι προαναφερθέντες φέρονται ως νόμιμοι εκπρόσωποι της εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα "Κέντρο Πρακτικής φιλοσοφίας και Ψυχολογίας" στο οποίο ανήκει ο βουδιστικός "οικισμός του Χολομώντα.

    [06] ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΧΟΛΗ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ

    Mε δυναμικό 330 νέων σπουδαστών που κατετάγησαν στις 12 Ιανουαρίου ύστερα από την εισαγωγή τους με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων λειτουργεί από σήμερα στην Ξάνθη η σχολή Αστυφυλάκων

    Η φοίτηση των σπουδαστών είναι διάρκειας πέντε enal^mym και με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστρατήγου κ. Μανόλη Χουρδάκη διορίζονται πενήντα καθηγητές ως διδακτικό προσωπικό.

    Σύμφωνα με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης με την ίδρυση και λειτουργία του παραρτήματος της σχολής στην Ξάνθη αλλά και την ίδρυση των σχολών στην Κομοτηνή και το Διδυμότειχο,δημιουργείται μια σύγχρονη Σχολή Αστυφυλάκων στη Θράκη με άνετους χώρους διαμονής και εκπαίδευσης των δοκίμων,σκοπευτήριο,χώρους ψυχαγωγίας και όλο το σύγχρονο αναγκαίο και απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

    [07] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΠΕΡΑΙΑ

    Με κινητοποιήσεις και αποκλεισμούς δρόμων οι κάτοικοι της Περαίας Θεσσαλονίκης απέτρεψαν σήμερα το πρωί τα εγκαίνια της γεώτρησης φυσικού αερίου στα οποία επρόκειτο να παραστούν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κωνσταντίνος Τριαρίδης και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ).

    Περίπου 500 άτομα συγκεντρώθηκαν στο κοινοτικό κατάστημα της Περαίας διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της ΔΕΠ να προχωρήσει σε ερευνητικές γεωτρήσεις για φυσικό αέριο, μεταξύ άλλων και σε κατοικημένες περιοχές, με κίνδυνο να προκληθούν περιβαλλοντικές καταστροφές από τα σχεδιαζόμενα έργα.

    Ανεξάρτητα πάντως με τις σημερινές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από την πλευρά της ΔΕΠ υπάρχει η δέσμευση ότι δεν θα γίνουν γεωτρήσεις σε κατοικημένες περιοχές και ότι τα σχετικά έργα δεν είναι οριστικά και απλά γίνονται για να διαπιστωθεί σε αυτή τη φάση κατά πόσο είναι εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στην Περαία.

    [08] Η ΈΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΛΜΑΝΑΚ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ CD-ROM ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΔΙΓΚΑΒΕ

    Η έκδοση του "Ελληνικού και Διεθνούς Αλμανάκ" στην αγγλική αλλά και σε μορφή CD-ROM είναι ανάμεσα στους μελλοντικούς στόχους του συγγραφέα του έργου κ Κώστα Διγκαβέ. Σημειώνεται ότι το Αλμανάκ κυκλοφορεί φέτος για 13η χρονιά και περιλαμβάνει με ένα σύντομο, πλήρη και αντικειμενικό τρόπο τα σημαντικότερα ελληνικά και διεθνή γεγονότα του 1995.

    Το Αλμανάκ που είναι το μοναδικό αναγνωρισμένου κύρους βιβλίο γεγονότων στον ελληνικό χώρο κρίθηκε και επαινέθηκε από ανθρώπους των γραμμάτων και της πολιτικής ενώ ο συντάκτης του Κώστας Διγκαβές τιμήθηκε με πολλά βραβεία κατά τη διάρκεια επίσημων δημοσίων τελετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό για τη σύνταξη και έκδοση παρόμοιων Αλμανάκ ασχολούνται πολυπρόσωπα επιτελεία που βοηθούνται από τα πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα ενώ ο Κώστας Διγκαβές το συντάσσει μόνος του, με μία μικρή βοήθεια από τον γιό του Μανώλη, και χωρίς χρηματοδότηση από κανέναν φορέα. Όπως επισήμανε ο κ Διγκαβές τα έξοδα της έκδοσης του Αλμανάκ τα τελευταία χρόνια καλύπτονται χάρη στις διαφημιστικές καταχωρήσεις που δημοσιεύει.

    Κατά τη διάρκεια παρουσίασης του Αλμανάκ σήμερα στην ΕΣΗΕΜ-Θ ο κ Διγκαβές επισήμανε ότι αφορμή για την έκδοση του Αλμανάκ έδωσε η αγανάκτηση που ένιωθε όταν έβλεπε δημόσια πρόσωπα να κάνουν δηλώσεις και μετά από λίγο καιρό να λένε τα αντίθετα. "Είπα ότι πρέπει να γίνει ένα βιβλίο που να καταχωρούνται αυτά που λένε για να μην μπορούν να τα ανακαλούν την επόμενη" τόνισε ο κ Διγκαβές. Ο συντάκτης του Αλμανάκ χαρακτήρισε ως σημαντικότερο γεγονός στην εξωτερική πολιτική το 1995 τα όσα προκύπτουν από τις ελληνοτουρκικές διαφορές τονίζοντας ότι η Τουρκία ακολουθεί βάσει προγράμματος επιθετικής πολιτικής. Ως σημαντικότερο εσωτερικό γεγονός θεώρησε την ασθένεια του Ανδρέα Παπανδρέου και ως σημαντικότερο διεθνές γεγονός την αιματοχυσία στη Βοσνία.

    Σημειώνεται ότι το Αλμανάκ 95 περιέχει στοιχεία που επεξεργάστηκαν ο αείμνηστος καθηγητής και ακαδημαϊκός Άγγελος Αγγελόπουλος. ο καθηγητής της μαιευτικής - γυναικολογίας κ Νικόλαός Παπανικολάου, ο δικηγόρος Μιχαήλ Παναγιωτόπουλος, ο καθηγητής Γιώργος Λυσαρίδης, τα αποτελέσματα όλων των μεταπολεμικών βουλευτικών εκλογών, ευρωεκλογών και δημοψηφισμάτων (1946-1995), τις χώρες του κόσμου, τις σημαίες των χωρών, τα ελληνικά και διεθνή βραβεία , θέματα που αφορούν τους δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, το σύνδεσμο ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης , τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη ΄97" και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    [09] ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

    Πανηγυρική εκδήλωση αφιερωμένη στην επέτειο της συμπληρώσεως τριάντα χρονων από την ίδρυση του Ελληνο- Αυστριακού Συνδέσμου πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, στο πλαίσιο της οποίας δόθηκε σειρά σημαντικών διαλέξεων από εξέχουσες προσωπικότητες της αυστριακής κοινωνίας και της ελληνικής παροικίας.

    Την εκδήλωση χαιρέτησε η αυστριακή υφυπουργός Εξωτερικών κ.Benita Ferrero Walder, η οποία αναφέρθηε στις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρων ενώ έκανε ιδαιτερη αναφορά στο Βυζάντιο και τις εξελιξεις που ακολούθησαν μέχρι σήμερα. Η κ.Walder εξηρε το γεγονός ότι επί ελληνικής Προεδρίας, ολοκληρώθηκε ουσιαστικά και η διαδικασία ένταξης της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Την πανηγυρική εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης κορυφαίοι εκπρόσωποι του Δήμου της Βιέννης και τοπικών ενώσεων οι οποίοι εξήραν το ιδαίτερο καλό επίπεδο ανάπτυξης των ελληνο-αυστριακών σχέσεων.

    Ο Μητροπολίτης της Αυστρίας κ.Μιχαήλ στην ομιλία του με θέμα "οι Ελληνικές κοινότητες σαν φορείς ελληνικου πολιτισμού στον παραδουνάβιο χωρο", παρέθεσε σειρά ιστορικών στοιχείων για τις δραστηριότητες των Ελλήνων της Διασποράς, που διέσωσαν το ελληνικό πνεύμα, καλλιεργώντας παράλληλα τον ελληνικό πολιτισμό στις παραδουνάβιες χωρες.

    Ο καθηγητής της Βυζαντινολογίας του πανεπιστημίου της Βιέννης Χερμπερτ Χουνγκερ, επικέντρωσε την ομιλία του με θέμα "Ο Ελληνισμός μετά την κατάρρευση της Autojqatoq_ar του Βυζαντίου" στις συνθήκες που αντιμετώπισε ο Ελληνισμός κτά τη διάρκεια της οθωμανικής εξάπλωσης στα Βαλκάνια και στον μεσογειακό χώρο. Εξήρε το γεγονός της ανάπτυξης των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών καθώς και την ιστορική σημασία της δημιουργίας μεγάλων ελληνικών κέντρων στον ελλαδικό χώρο αλλά και έξω από αυτόν.

    Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ελληνα πρεσβη κ.Παναγιώτη Τσούνη τίμησαν με την παρουσία εξέχουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό, καλλιτεχνικό, επιστημονικό χωρο της Αυστρίας ενώ αθρόα υπήρξε η προσέλευση της ελληνικής παροικίας.

    Τα αυστριακά μεσα ενημέρωσης πρόβαλαν την εκδήλωση ενώ η αυστριακή ραδιοφωνία μετέδωσε και συνεντευξη του καθηγητή Χουνγκερ ο οποίος αναφέρθηκε στα σημερινά δεδομένα της ιστορικής έρευνας για τη μεταβυζαντινή περίοδο.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ 5.000 ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΛΑΒΟΝΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Ο ΟΗΕ

    Ο ΟΗΕ αποφάσισε την αποστολή 5000 στρατιωτών στην ανατολική Σλαβονία. Το συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα παράγραφο για την αποστολή 5000 στρατιωτών στην Ανατολική Σλαβονία από την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ καθώς και την εγκαθίδρυση της μεταβατικής διοίκησης η οποία θα αναλάβει τoν προσωρινό έλεγχο της περιοχής.

    Η απόφαση ψηφίστηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας. Το Συμβούλιο έκρινε ότι ο αριθμός των 5000 στρατιωτών είναι ικανοποιητικός παρά το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι είχε ζητήσει από το συμβούλιο την αποστολή 9.000 στρατιωτών

    Σύμφωνα με την παράγραφο οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ θα είναι αρμόδιες για την αποστρατικοποίηση της Ανατολικής Σλαβονίας και την ομαλή επιστροφή των προσφύγων στην περιοχή. Αναμένεται ότι το μεγαλύτερο μέρος από τους 5.000 στρατιώτες που θα ελέγχουν την κατάσταση στην Ανατολική Σλαβονία θα αποτελείται από Τούρκους και Ρώσους στρατιώτες. Εξουσιοδότησε επίσης τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να ορίσει αυτός τον επικεφαλής της μεταβατικής διοίκησης

    Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα ορίσει ως επικεφαλής τον απόστρατο στρατηγό Ζακ Πωλ Κλάιν. Η διάρκεια παραμονής των ειρηνευτικών δυνάμεων της μεταβατικής διοίκησης στην Ανατολική Σλαβονία θα είναι 12 μήνες με δυνατότητα ανανέωσης ακόμη ενός έτους

    Με ξεχωριστή παράγραφο το συμβούλιο ασφαλείας ανανέωσε για τρεις μήνες την παραμονή των διεθνών παρατηρητών στο στρατηγικής σημασίας ακρωτήρι της Πρέβλακα και δυνατότητα παραμονής ακόμη τρεις μήνες εφόσον κριθεί σκόπιμο.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ C.E.F.T.A.

    Συναντηση των υπουργών οικονομικών των χωρών του Κεντροευρωπαϊκού Οργανισμού Ελεύθερου Εμπορίου (C.E.F.T.A) πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη, κατά την οποία εξετάστηκε η εναρμόνηση των προσπαθειών των χωρών αυτών σχετικά με θέματα ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκής Ενωσης, ΟΟΣΑ και περιφερειακής ανάπτυξης και συνεργασίας.

    Οι υπουργοί οικονομικών της Πολωνίας, της Τσεχίας, Σλοβενίας, Σλοβακίας και Ουγγαρίας συμφώνησαν να χαράξουν χρονοδιάγραμμα συνεργασίας που θα αφορά στη λύση προβλημάτων οικονομικής φύσεως ενώ επισημάνθηκε ότι το κύριο βάρος των κυβερνήσεών τους για τα επομενα έτη θα πρέπει να δοθεί στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στον δημοσιονομικό τομέα.

    Αντίθετα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων, καθόσον η τακτική των αποκρατικοποιήσεων διαφέρει από χωρα σε χώρα.

    Σε δηλώσεις του ο Ουγγρος υπουργός Οικονομικών Lajos Bokros τόνισε ότι οι προοπτικές της ουγγρικής οικονομίας για τα επόμενα δύο χρόνια, συνοψίζονται σε μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας και παιδείας καθως και σε σχετικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις στον τομέα των κοινωνικών ασφαλίσεων.

    [12] ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Στα πρόθυρα του ανασχηματισμού, που ανήγγειλε της προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβενκόφσκι βρίσκεται η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την "Νόβα Μακεντόνια".

    Η ίδια εφημερίδα επικαλείται τις απόψεις ανωτάτων στελεχών των δύο εκ των τριών κομμάτων του κυβερνώντος συνασπισμού "Ένωση για την "Μακεντονία", της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης και του Φιλελεύθερου Κόμματος, τα οποία μιλάνε για το επικείμενο ανασχηματισμό.

    Στους κύκλους του κόμματος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης συζητούνται δύο εναλλακτικές λύσεις. Πρώτον, ο πρωθυπουργός , σύμφωνα με το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, έχει το δικαίωμα να προτείνει την απομάκρυνση ενός μέλους της κυβέρνησης και στη συνέχεια η βουλή εγκρίνει ή όχι την πρόταση. Η λύση αυτή είναι χρονοβόρα και, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, πιθανόν να επικρατήσει η σκέψη για υποβολή παραίτησης από τα μέλη της κυβέρνησης τα οποία θα βρεθούν στην "μαύρη λίστα" του πρωθυπουργού.

    Η εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" αναφέρεται, επίσης, και στις φήμες που εντείνονται αυτές τις μέρες στους πολιτικούς κύκλους της χώρας. Οι φήμες αυτές αναφέρουν ότι, λόγω της έντασης που επικρατεί μεταξύ των σοσιαλδημοκρατών και των φιλελεύθερων, ο ενδεχόμενος ανασχηματισμός θα πλήξει κυρίως τα κυβερνητικά στελέχη προερχόμενα από το Φιλελεύθερο Κόμμα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το περασμένο Σάββατο, σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της ΠΓΔΜ, το Φιλελεύθερο Κόμμα τάχτηκε υπέρ του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ο οποίος "θα συμβάλει στην καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων της "Ένωσης για την "Μακεντονία", στην ενίσχυση του ρόλου του συνασπισμού και στην αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του, που aposjope_ στην εκπλήρωση των προεκλογικών υποσχέσεων".

    [13] KΑΙ Ο ΝΤ.ΜΠΑΪΚΑΛ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΜΠΑΚΑΝ

    Ο ηγέτης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ απέρριψε σήμερα τις προτάσεις του ηγέτη του ισλαμικού κόμματος της Ευημερίας Νετσμεντίν Ερμπακάν για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

    "Καταστήσαμε σαφές στον κ.Ερμπακάν ότι το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν μπορεί να συμμετάσχει σε τέτοιο συνασπισμό" δήλωσε ο κ.Μπαϊκάλ,μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη του Κόμματος της Ευημερίας.

    Ο τελευταίος με τη συνάντηση αυτή,ολοκλήρωσε τον κύκλο των συνομιλιών με τις ηγεσίες των άλλων πολιτικών κομμάτων,που συμμετέχουν στο Κοινοβούλιο, αλλά συνάντησε την άρνηση στην προτασή του για κυβέρνηση συνασπισμού.

    Παρά το γεγονός ότι μπορεί να κρατήσει την εντολή για 45 ημέρες συνολικά, φαίνεται εντελώς απίθανό να κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού,αφού είναι πλέον δεδομένη η θέση των άλλων πολιτικών κομμάτων. Ετσι,αναμένεται ο κ.Ερμπακάν να καταθέσει την εντολή στον Προεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος με τη σειρά του θα καλέσει την Τανσού Τσιλέρ,για να της αναθέσει τη διερευνητική εντολή.

    [14] Η CIA ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ "ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ" ΧΑΣΑΝ ΤΖΕΛΑΛ ΓΚΙΟΥΖΕΛ

    Την άποψη ότι η CIA και ορισμένες άλλες ξένες δυνάμεις προετοιμάζουν ένα περιβάλλον πραξικοπήματος στην Τουρκία εξέφρασε ο αρχηγός του Κόμματος Αναγέννησης Χασάν Τζελάλ Γκιουζέλ. Ο κ Γκιουζέλ αναφερόμενος στην εξέγερση στις φυλακές και την δολοφονία του επιχειρηματία Οζντεμίρ Σαπμπαντζί τονίζει ότι τόσο ο αμερικανικός όσο και ο ευρωπαϊκός τύπος κάνει λόγο για πραξικόπημα στην Τουρκία. "Το λέω ξεκάθαρα ότι η CIA προσπαθεί να δημιουργήσει στην Τουρκία περιβάλλον στρατιωτικού πραξικοπήματος" δήλωσε ο κ Γκιουζέλ στην εφημερίδα "Χουρριέτ" προτείνοντας παράλληλα για την εξασφάλιση πολιτικής σταθερότητας μία κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ του κόμματος Ευημερίας ή με το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας ή με το κόμμα του Ορθού Δρόμου

    [15] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΡΑΝ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Ολοκληρώθηκαν στην Τεχεράνη οι επαφές του Τούρκου υπουργού ενέργειας και φυσικών πόρων Σινασί Αλτινέρ και του υπουργού πετρελαίου του Ιράν Γκουλαμριζά Αγκαζαντέ για το θέμα της αγοράς φυσικού αερίου και της κατασκευής του αγωγού που θα το μεταφέρει. Ο Τούρκος υπουργός πετρελαίου σε δηλώσεις του στο πρακτορείο "Anadolu" επισήμανε ότι απομένει η συζήτηση μικρών τεχνικών λεπτομερειών για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. Οι λεπτομέρειες αυτές αναμένεται να εξεταστούν εντός της εβδομάδας ενώ την επόμενη εβδομάδα ο κ Αλτινέρ θα επισκεφτεί ξανά την Τεχεράνη όπου θα υπογραφεί η sulvym_a.

    Η συμφωνία προβλέπει πώληση στην Τουρκία από το 1998 αρχικά δύο δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου παρέχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα η ποσότητα αυτή να φτάσει το 10 δισεκατομμύρια κυβικά και την χρηματοδότηση του έργου για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο.

    Επισημαίνεται ότι η Τουρκία και το Ιράν συμφώνησαν κατ΄αρχήν τον Μάιο του 1995 σε συμφωνία που θα ισχύει 23 χρόνια βάσει της οποία η Τουρκία θα αγοράσει από τα τέλη του 1998 φυσικό αέριο αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο αγωγός θα κατασκευαστεί μεταξύ της ιρανικής πόλης Ταμπρίζ και του λιμανιού Τζεϊχάν στη Νότια Τουρκία. Τα 190 χιλιόμετρα θα κατασκευαστούν εντός του ιρανικού εδάφους και 1200 χιλιόμετρα εντός του τουρκικού κατά μήκος του υπάρχοντος ιρακινού αγωγού.

    Η Τουρκία της οποίας οι σημερινές ετήσιες ανάγκες σε φυσικό αέριο είναι 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και το 2005 αναμένεται να ανέλθουν σε 30 δισεκατομμύρια ενώ το 2010 σε 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα , αγοράζει 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία. Η Τουρκία θα προμηθεύεται από τη Ρωσία το 1997 δύο ακόμη δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου και το 1998 2,5 δισεκατομμύρια κυβικά επιπλέον

    [16] ΕΝΑ ΔΙΣ.ΔΟΛΑΡΙΑ ΕΙΧΕ ΔΙΟΧΕΤΕΥΣΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Ο Ν.ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ

    Σε ένα δισ.δολάρια υπολογίζεται η περιουσία που ο δικτάτορας της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου κατάφερε να διοχετεύσει στο εξωτερικό σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επιβεβαίωσε στην κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία διερευνά την εξέγερση του Δεκεμβρίου 1989 η οποία οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου ενας ρουμανικής καταγωγής υπάλληλος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Ο επικεφαλής της επιτροπής , τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν παλαιότερες κατηγορίες εναντίον του τότε δικτάτορα καθώς αποδεικνύεται ότι τα χρήματα φυλάσσονταν σε δυο λογαριασμούς της εταιρείας Ντουναρέα η οποία βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Υπηρεσιών Ασφάλειας του καθεστώτος.

    Ο υπάλληλος, ο οποίος δεν κατέστη δυνατόν να εντοπισθεί για να επιβεβαιώσει ότι έδωσε τις σχετικές πληροφορίες, κατά την διάρκεια του καθεστώτος Τσαουσέσκου υπηρετούσε ως επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας για τις συναλλαγές σε σκληρό νόμισμα.

    [17] Ο ΖΕΛΕΦ ΖΗΤΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βουλγαρίας αποφάσισε να δώσει το πράσινο φώς στην εκδίκαση της υπόθεσης με την ελευθερία της έκφρασης, έπειτα από αίτηση του Προέδρου της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλεφ για υποχρεωτική ερμηνεία τριών ρυθμίσεων του ισχύοντος Συντάγματος με τις οποίες παρέχεται η εγγύηση της ελευθερίας της έκφρασης.

    Κατά τον κ.Ζέλεφ, το Συνταγματικό Δικαστήριο πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή και να αποφανθεί σχετικά με tir περιπτώσεις στις οποίες ο νομοθέτης προβλέπει τη δυνατότητα περιορισμού του δικαιώματος ελευθερίας της έκφρασης.

    Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, μέσα σε 14 ημέρες η βουλή, το υπουργικό συμβούλιο, ο γενικός εισαγγελέας, η Ένωση Βουλγάρων Δημοσιογράφων, η Ένωση Πολιτών ''Ελεύθερη Έκφραση'' η κρατική ραδιοτηλεόραση και το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΒΤΑ, αλλά και άλλα ΜΜΕ, θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν στο δικαστήριο τις θέσεις τους γραπτώς.

    Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Οκτώβριο 34 δημοσιογράφοι του βουλγαρικού κρατικού ραδιοφώνου είχαν διαμαρτυρηθεί με ειδικό ψήφισμα για τη λογοκρισία που φέρεται να τους είχε επιβάλει η διοίκηση του ραδιοφώνου.

    Το πρόβλημα επιδεινώθηκε με την απόλυση 7 δημοσιογράφων του βουλγαρικού κρατικού ραδιοφώνου το Δεκέμβριο του 1995.

    Υποστήριξη στους απολυμένους δημοσιογράφους είχε εκφράσει τόσο ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλεφ, ο οποίος είχε κατηγορήσει το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα ότι προσπαθεί ''όχι μόνο να λογοκρίνει αλλά και να σφετεριστεί τα κρατικά ΜΜΕ'', όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ζήτησαν την παραίτηση του διευθυντή του κρατικού ραδιοφώνου, Βιατσεσλάβ Τούνεφ, και την αποκατάσταση των απολυμένων δημοσιογράφων.


    [Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

    [18] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΡΧΙΣΕ Η ΠΡΩΤΗ "ΕΛΛΗΝΙΑΔΑ" ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ

    Με επιτυχία άρχισαν και συνεχίζονται στο ελληνικό χωριό Tarpon Springs της Φλόριδας, στις ΗΠΑ, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της πρώτης "Ελληνιάδος" ("Ελληνιάδος '96"), οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Ιανουαρίου.

    Οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου του Trapon Springs, και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις ζωγραφικής και αγιογραφίας, χαρακτικής με έργα Ελλήνων βραβευμένων χαρακτών σε θέματα από τη Μακεδονία, καθώς και εκθέσεις κοσμημάτων και φωτογραφίας.

    Παράλληλα με τη λειτουργία των εκθέσεων πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας, θεατρικές παραστάσεις αρχαίου θεάτρου, βραδιά αφιερωμένη στον Γιώργο Σεφέρη και τον Οδυσσέα Ελύτη, παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορών, καθώς και προβολή ελληνικών ταινιών.

    Στόχος της "Ελληνιάδος '96" όπως τονίζει μιλώντας στο ΜΠΕ ο εκ των διοργανωτών της, επιχειρηματίας Μιχάλης Αλεξάνδρου, είναι η πολιτιστική και εμπορική επαφή με το άμεσο περιβάλλον, δηλαδή τους Αμερικανούς. "Θέλουμε να δείξουμε στο ευρύ κοινό ορισμένες πτυχές του ελληνικού πολιτισμού", σημειώνει. Η ονομασία "Ελληνιάδα", όπως διευκρινίζει ο κ.Αλεξάνδρου, προέρχεται από τις λέξεις Ελλάς και Ολυμπιάδα, και οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Ιανουάριο.

    Στην διοργάνωση και επιτυχία της "Ελληνιάδος '96" συμβάλλουν το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, ο ΕΟΤ και το Pokitistij| Κέντρο Νέας Υόρκης.

    [19] ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΒΙΖΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

    Προσπάθειες πίεσης της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Αυστραλίας ώστε να καταργηθεί η βίζα των τουριστών- επισκεπτών στην Αυστραλία καταβάλλουν οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί της Αυστραλίας. Το θέμα αναμένεται να λυθεί τον Φεβρουάριο με συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Στο μεταξύ, οι Αυστραλοί πολίτες εισέρχονται στην Ελλάδα χωρίς βίζα, ενώ αντίθετα οι Έλληνες ομογενείς χρειάζονται βίζα εισόδου.

    [20] Ο ΤΖΟΓΟΣ ΠΛΗΤΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ

    Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει για τον Ελληνισμό της Μελβούρνης το πάθος του τζόγου, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην πόλη, βάσει ανάλυσης των τηλεφωνημάτων που δέχεται η αρμόδια υπηρεσία απεξάρτησης.

    Το πρόβλημα είναι γενικότερο για τους κατοίκους της Μελβούρνης και έντονο τόσο στο κεντρικό καζίνο, όσο και στα κατά τόπους συνοικιακά καταστήματα που διαθέτουν μηχανήματα τυχερών παιχνιδιών.

    Οι Έλληνες, όμως, κατέχουν την πρώτη θέση ανάμεσα στα μέλη εθνικών κοινοτήτων που καταφεύγουν στην αρμόδια υπηρεσία βοήθειας απεξάρτησης, και ακολουθούν οι Βιετναμέζοι και οι προερχόμενοι από τις Ασιατικές χώρες.

    [21] ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ-ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ

    Με ψηφίσματα καταδίκης της κατοχής της βόρειας Κύπρου, συμπαράστασης στον αγώνα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου για ανθρώπινα δικαιώματα και υπεράσπισης της προσπάθειας της Ελλάδας για την αποτροπή της πλαστογράφησης της ιστορίας της Μακεδονίας, ολοκληρώθηκε στη Μελβούρνη το 2ο Συνέδριο της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας-Νέας Ζηλανδίας στο Γουέλλιγκτον της Νέας Ζηλανδίας.

    Με τα ψηφίσμτα που υπέγραψαν οι σύνεδροι καταδικάζουν "τη βάρβαρη κατοχή της αδελφής Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα", καθώς και "τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο", ενώ διατρανώνεται η αποφασιστικότητα για "συμπαράσταση στον αγώνα των αδελφών Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου για μια ζωή με ανθρώπινα δικαιώματα. Τέλος οι σύνεδροι "εκφράζονται θερμά στον αγώνα της Μητέρας Ελλάδας για την αποτροπή της πλαστογράφησης της ιστορίας και της υποκλοπής των ιερών συμβλων του έθνους μας από τους Σλάβους".

    Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν οι πολιτικές και τοπικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τις σχέσεις αλληλεγγύης Νεοζηλανδών και Ελλήνων. Στο πλαίσιο του συνεδρίου αναζητήθηκαν επίσης τρόποι συχνότερης επαφής, επικοινωνίας και ανταλλαγών ανάμεσα σε Ελληνόπουλα της Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και της Κρήτης.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02 run on Tuesday, 16 January 1996 - 13:39:21