Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (18/01/1996) 2o

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 18 Ιανουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [02] Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

  • [03] ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ

  • [04] ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΑΡΣΕΝΗ

  • [05] ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

  • [06] ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ

  • [07] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

  • [09] ΣΥΝΤΟΜΑ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [10] Η ΤΣΙΛΕΡ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ

  • [11] ΑΠΕΤΥΧΕ Ο ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

  • [12] ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΙΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΛΕΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Συνεχίζεται στην αίθουσα γερουσίας της ελληνικής βουλής η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού της χώρας.

    Για αρραγές κοινωνικό μέτωπο έκανε λόγο στην ομιλία του πριν την καθοριστική ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού ο Γεράσιμος Αρσένης. Ο κ. Αρσένης υπογράμμισε την ανάγκη να διαφυλαχτεί η ενότητα του κόμματος και να διασφαλιστεί η συνεργασία κυβέρνησης και κοινοβουλευτικής ομάδας.

    Ο κ. Σημίτης στη δική του σύντομη ομιλία αναφέρθηκε στα εξωτερικά μας θέματα καλώντας την κυβέρνηση σε προσδιορισμό της ελληνικής εθνικής στρατηγικής και έθεσε την ανάπτυξη και τον ανταγωνισμό ως βασικές προϋποθέσεις της πορείας της οικονομίας της χώρας.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει με τρόπο συλλογικό και αποτελεσματικό και σημείωσε πως είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η poqe_a σύγκλισης με την Ε.Ε.

    Για ασάφεια και ερωτηματικά σε ότι αφορά την πορεία του ΠΑΣΟΚ προς το συνέδριό του έκανε λόγο ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος ο οποίος εγγυήθηκε ότι η ενωτική του λύση μπορεί να διασφαλίσει αυτή την πορεία χωρίς ερωτηματικά και ταραχές.

    [02] Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

    Διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των καθοριστικών ψηφοφοριών στη βουλή για την εκλογή του νέου πρωθυπουργού της χώρας έδωσε ο Υφυπουργός Τύπου και εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης.

    Ο κ. Αθανασάκης είπε ότι αρχικά διεξήχθη μία ψηφοφορία σχετικά με το εάν η απόφαση για τη διαδικασία ανάδειξης του νέου πρωθυπουργού θα λαμβανόταν με μυστική ή ανοιχτή ψηφοφορία στην οποία υπέρ φανερής ψηφοφορίας τάχθηκαν 87 βουλευτές και υπέρ της μυστικής 48. Σε συνεχή ανοιχτή ψηφοφορία αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η διαδικασία των δύο γύρων για την εκλογή του νέου πρωθυπουργού, κατέληξε ο κ. Αθανασάκης.

    [03] ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ

    Ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Σημίτης γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 1936 στο Πειραιά. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στην Γερμανία και την Αγγλία. Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ως υφηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κωσταντίας (Δ. Γερμανία) το 1971 και συνέχισε ως τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γκίσεν από το 1971 έως το 1975. Από το 1977 είναι τακτικός καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Το 1965 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Ομίλου Πολιτικής Ερευνας "Αλέξανδρος Παπαναστασίου" του οποίου διετέλεσε γραμματέας. Το 1967 ο όμιλος μετεξελίχθηκε στην αντιδικτατορική οργάνωση "Δημοκρατική Αμυνα" η οποία το 1974 συμμετείχε στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

    Το 1969 διέφυγε στο εξωτερικό ενώ το στρατοδικέιο τον παρέπεμψε για απόπειρα εμπρησμού. Το 1970 εντάχθηκε στο Πανελλήνιο Αγωνιστικό Κίνημα (ΠΑΚ) και το 1974 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ συμμετέχοντας στην διατύπωση της διακύρηξης της 3ης Σεπτέμβρη.

    Συμμετείχε στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο και στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος. Το 1981 αποκλείστηκε από τους καταλόγους των υποψηφίων βουλευτών διότι ως υπεύθυνος ιδεολογικής διαφώτισης του κόμματος το 1979 είχε κυκλοφορήσει αφίσα με σύνθημα "Οχι στην Ευρώπη των μονοπολίων, Ναι στην Ευρώπη των λαών".

    Το 1981 αναλαμβάνει το υπουργείο γεωργίας ενώ το 1985 που εξελέγη και για πρώτη φορά βουλευτής αντικαθιστά στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας τον Γεράσιμο Αρσένη σηματοδοτώτας την αλλαγή οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Παπανδρέου προς ένα αυστηρό πρόγραμμα σταθεροποίησης. Παραιτήθηκε όμως από τη θέση αυτή το 1987 λόγω ανατροπής της εισοδηματικής πολιτικής ap| τον Πρωθυπουργό.

    Διετέλεσε επίσης για ένα μικρό διάστημα υπουργός Παιδείας και με την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση το 1993 ανέλαβε υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Ερευνας και Τεχνολογίας. Παραιτήθηκε όμως από υπουργός τον Οκτώβριο του 1995 μετά τον καταλογισμό ευθυνών από τον Ανδρέα Παπανδρέου για τον χειρισμό της ιδιωτικοποίησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

    Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται συνεχώς βουλευτής στον νομό Πειραιά από τον Ιούνιο του 1985. Θεωρείται από τους εκφραστες του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Ρεύματος στο ΠΑΣΟΚ, πρωταγωνιστής ενός Ευρωπαϊκού προσανατολισμού και υπέρμαχος του εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος.

    Εχει γράψει πολλά κείμενα για την πολιτική του σοσιαλιστικού χώρου. Ο κ. Σημίτης είναι παντρεμένος με την Δάφνη Αρκαδίου και έχει δύο παιδιά, τη Φιόνα και τη Μαριλένα.

    Τα αστυνομικά μυθιστορήματα και μια παρτίδα τάβλι με φίλους είναι οι ασχολίες που τον ξεκουράζουν. Προτιμά να ξεκινά την μέρα του με Σουηδική Γυμναστική και με μελέτη του Τύπου. Αγαπά την εξοχή.

    [04] ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΑΡΣΕΝΗ

    Ο βουλευτής Α Αθηνών Γεράσιμος Αρσένης είναι οικονομολόγος και έχει γεννηθεί στο Αργοστόλι Κεφαλλονιάς στις 30 Μαϊου 1931. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και oικονομικά στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης (ΜΙΤ).

    Το 1960 συνεργάστηκε με την Επιστημονική Υπηρεσία του ΟΗΕ και από το 1964 έως το 1966 διετέλεσε διευθυντής του τμήματος Oικονομικών Mελετών του Κέντρου Ερευνών του ΟΟΣΑ. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συνεργάστηκε με το ΠΑΚ στις ΗΠΑ. Το 1973 ανέλαβε διευθυντής του οργανισμού UNCTAD του ΟΗΕ για νομισματικά θέματα και τη χρηματοδότηση του εξωτερικού εμπορίου και από το 1984 είναι μέλος της Eπιτροπής Ανάπτυξης Σχεδιασμού του ΟΗΕ.

    Το 1981, ανέλαβε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας για τρείς μήνες και στις 5 Ιουλίου το 1982 ορκίζεται υπουργός Εθνικής Οικονομίας και από τις 27 Μαρτίου 1984 μέχρι τον Ιούλιο του 1985 διετέλεσε υπουργός Eθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

    Εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής επικρατείας το 1985 και eπανεκλέγεται τον Απρίλιο του 1990 καθώς και το 1993. Το 1985 αναλαμβάνει για λίγο υπουργός Εθνικής οικονομίας, οικονομικών και εμπορικής ναυτιλίας όμως ασκεί κριτική στην οικονομική πολιτική λιτότητας του ΠΑΣΟΚ και διαγράφεται από το κόμμα.

    Το 1987 ιδρύει το Ελληνικό σοσιαλιστικό κόμμα με πενιχρά αποτελέσματα στις εκλογές του Ιουνίου 1989. Στις 5 Οκτωβρίου 1989 επανέρχεται στο ΠΑΣΟΚ μέσω της Δημοκρατικής συμπαράταξης του κινήματος για τις εκλογές του Οκτωβρίου του 1989. Από το δευτερο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ 1990 εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικοπύ Γραφείου. Στις εκλογές του 1993 ο Gεράσιμος Αρσένης εξελέγει boukeut^r Α περιφέρειας Αθηνών και ανέλαβε το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας θέση που διατηρεί έως σήμερα.

    Ο κ. Αρσένης παντρεύτηκε για δεύτερη φορά την γνωστή οικονομολόγο και καθηγήτρια Πανεπιστημίου Λούκα Κατσέλη με την οποία απέκτησε ένα κοριτσάκι. Από τον πρώτο του γάμο που έγινε το 1958 απέκτησε δύο γιούς.

    Οταν του δίνεται ευκαιρία κάνει ορειβασία και κολύμπι ενώ αγαπά υπερβολικά τη μουσική και το θέατρο. Ο κ. Αρσένης μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά.

    Το ψευδώνυμό του είναι "Τσάρος" της Ελληνικής Οικονομίας και η ισχυρή προσωπικότητά του και τα ερέίσματα που διαθέτει στους διεθνείς οργανισμούς αποτελούν σύμφωνα με τους δικούς του ανθρώπους τα βασικά πλεονεκτήματά του.

    [05] ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

    Ο Θεσσαλονικιός Ακης Τσοχατζόπουλος είναι ο μικρότερος σε ηλικία από όλους τους υποψηφίους. Γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 1939. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο πολυτεχνείο του Μονάχου το 1964. Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές οικονομολόγου- μηχανικού στο ίδιο πολυτεχνείο το 1967.

    Ο αντιδικτατορικός του αγώνας ξεκίνησε το 1967 ενώ το 1968 εντάχθηκε στο ΠΑΚ που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Λόγω της αντικαθεστωτικής του δράσης το δικτατορικό καθεστώς του αφαίρεσε την Ελληνική ιθαγένεια το 1969. Από το 1972 ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΚ. Μετά την πτώση της δικτατορίας το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα και ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ.

    Από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα είναι ανελλιπώς μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Κεντρικού Γραφείου. Το 1981 εξελέγη βουλευτής επικρατείας και από το 1985 μέχρι σήμερα εκλέγεται συνεχώς βουλευτής της Α περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

    Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 1981 όταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας ορκίστηκε υπουργός Δημοσίων Εργων μέχρι τον Οκτώβριο του 1984. Από τότε μέχρι το 1985 διετέλεσε υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και για λίγο διάστημα συγχρόνως και υπουργός Εργασίας. Από το 1985 έως το 1987 ήταν υπουργός προεδρίας της κυβέρνησης, από το 1987 μέχρι το 1989 ήταν υπουργός Εσωτερικών και από τον Μάρτιο του ιδίου έτους έως τον Ιούνιο ήταν ταυτόχρονα και υπουργός Δημόσιας Τάξης.

    Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1989 συμμετείχε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ στην Οικουμενική Κυβέρνηση ως υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Το Νοέμβριο του 1990 μετά το δεύτερο Συνέδριο του κόμματος εξελέγη γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος. Στην κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1993 ορκίστηκε υπουργός Εσωτερικών.

    Το Μάϊο του 1994 μετά το τρίτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ επανεκλέγεται γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ τον Ιούλιο του 1994 αποχωρεί από την κυβέρνηση για να ασχοληθεί αποκλειστικά με το κόμμα ως γραμματέας της Κ.Ε. Το Μάρτιο του 1995 εξελέγη αντιπρόεδρος του Euqypazjo} Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ το Σεπτεμβριο εισήλθε στην κυβέρνηση και ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, το οποίο προήλθε από συγχώνευση των υπουργείων Εσωτερικών και Προεδρίας.

    Υπήρξε στενός συνεργάτης και πιστός στον Ανδρέα Παπανδρέου. Αγαπά την κλασσική μουσική και ιδικά τον Beethoven και τον Wagner, ενώ λατρεύει τα ζώα. Είναι παντρεμένος με την Γερμανίδα λογίστρια Γκούντρουν Μολιτενχάϊερ την οποία γνώρισε όταν ήταν φοιτητής στην Γερμανία. Εχει δύο παιδιά ένα αγόρι και ένα κορίτσι και μιλάει άπταιστα Αγγλικά και Γερμανικά.

    [06] ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ

    Ο Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος πιστός στις αρχές του ΠΑΣΟΚ αλλά και στον Ανδρέα Παπανδρέου πάνω από 30 χρόνια, είναι βουλευτής της Β περιφέρειας Αθηνών και γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου το 1919 στο Ψάρι Μεσσηνίας. Είναι απόφοιτος της σχολής Ευελπίδων και διπλωματούχος μηχανολόγος-μηχανικός του Πολυτεχνείου Γούλιτς του Λονδίνου.

    Πήρε μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο ως διοικητής λόχου πεζικού στο Αλβανικό μέτωπο. Το 1961 σε ηλικία 43 χρονών παραιτήθηκε από το στρατό και πολιτεύτηκε με την Ένωση Κέντρου στην Μεσσηνία. Εξελέγη βουλευτής το 1963 και το 1964 και πρωτοστάτησε και στους δύο ανένδοτους αγώνες. Το 1967 αμέσως μετά το πραξικόπημα ίδρυσε την Αντιστασιακή Οργάνωση "Εθνικό κίνημα Δημοκρατικής Αντίστασης". Το Μάιο του 1967 συνελήφθη και εξορίστηκε στη Σύρο. Το ίδιο έτος αποφυλακίστηκε ενώ συλλαμβάνεται ξανά τον Αύγουστο του 1968 και εξορίζεται για άλλα τρία χρόνια.

    Στα γεγονότα του Πολυτεχνείου συνελήφθη και πάλι, κρατήθηκε στα κελιά της ΕΣΑ και βασανίστηκε. Μεταφέρθηκε στα κάτεργα της Γυάρου όπου και τον βρήκε η πτώση της δικτατορίας.

    Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

    Εκλέγεται συνέχεια βουλευτής του κινήματος στη Β Αθηνών από το 1974 μέχρι και το 1993. Το 1977 εξελέγη μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος.

    Διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών από το 1981 ως το 1985 ενώ από τον Ιούλιο του ιδίου έτους ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και από τον Απρίλιο του 1986 υπουργός Εθνικής Άμυνας.

    Είναι παντρεμένος για δεύτερη φορά με την Αγα Σταφυλά. Έχει τρία παιδιά, δύο αγόρια και ένα κορίτσι.

    [07] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Όπως αναφέρει το μεσημβρινό ιατρικό ανακοινωθέν "συνεχίζεται η συστηματική εφαρμογή της κλασικής μεθόδου της pkeuqodes_ar με τετρακυκλίνη, διά την παρεμπόδιση αναπαραγωγής εξιδρωματικού πλευριτικού υγρού. Η αναπνευστική και νεφρική λειτουργία υποστηρίζονται αντίστοιχα από αναπνευστήρα και τεχνητό νεφρό".

    Τις πρώτες απογευματινές ώρες αναμενόταν να γίνει νέα αξονική τομογραφία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει επανασυγκεντρωθεί υγρό στο θώρακα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Εκπρόσωποι τριάντα ελληνικών εταιρειών θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στα Τίρανα από τις 30 Ιανουαρίου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, ανακοινωσε το Αλβανικο Κέντρο Προώθησης των Επενδύσεων.

    Οι Ελληνες επιχειρηματίες θα έχουν επαφές με αλβανικές ιδιωτικές εταιρείες προκειμενου να εξετάσουν τις δυνατότητες συνεργασίας.

    [09] ΣΥΝΤΟΜΑ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίσει σύντομα για την επιστροφή των πρεσβευτών των χωρών-μελών της στο Βελιγράδι,μετά την άρση των κυρώσεων απο τον ΟΗΕ.

    Οπως αναφέρει η εφημερίδα "Πολίτικα Εξπρές" σήμερα πρόκειται να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να αποφασίσει το χρόνο επιστροφής των πρεσβευτών.

    Η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Ελληνας πρεσβευτής που έφυγε τελευταίος απο το Βελιγράδι,μετά την επιβολή των κυρώσεων,θα επιστρέψει πρώτος.Φιλοξενεί μάλιστα και δήλωση του Ελληνα επιτετραμμένου κ.Σπινέλλη, σύμφωνα με την οποία εκφράζει την ελπίδα ότι σύντομα η Ε.Ε. θα λάβει στο άμεσο μέλλον απόφαση για αναβάθμιση της εκπροσώπησης στο Βελιγράδι.

    "Η Ελλάδα,τονίζει ο κ.Σπινέλλης,είναι μεταξύ των χωρών που ενεργητικά, όλα αυτά τα χρόνια,διατράνωνε τη θετική συμπεριφορά της Γιουγκοσλαβίας και του προέδρου Μιλόσεβιτς στην ειρηνευτική διαδικασία.Αυτονόητο είναι ότι η χώρα μας συνεπής στη μέχρι σήμερα πολιτική της ,θα είναι μεταξύ των χωρών αυτών,που πολύ σύντομα θα εκπροσωπούνται στο Βελιγράδι σε πρεσβευτικό επίπεδο."

    [10] Η ΤΣΙΛΕΡ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ

    Η Πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ επανέλαβε για άλλη μια φορά τις γνωστές της κατηγορίες κατα της Ελλάδας,σε συνέντευξή της στην ισπανική εβδομαδιαία πολιτική επιθεώρηση "Tribuna".

    Η κ.Τσιλέρ επέρρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις των δύο χωρών."Η Ελλάδα,υποστήριξε,διατηρεί μια εχθρική πολιτική έναντι της Τουρκίας,βασιζόμενη σε φανταστικά επιχειρήματα του τύπου "η απειλή εξ Ανατολών", "η τουρκική απειλή" και οι "χαμένες πατρίδες".Η Τουρκία εξακολουθεί να καλεί σε di\koco την Ελλάδα για να επιλυθούν τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών."

    Η πρωθυπουργός της Τουρκίας όμως αρνήθηκε τα αυταπόδεικτα στην περίπτωση της Κύπρου.Απαντώντας στην ευθεία ερώτηση του Ισπανού δημοσιογράφου Μανουέλ Φλωρεντίν, μήπως η Τουρκία προσπαθεί να πετύχει την αναβιώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,αφού η μισή Κύπρος βρίσκεται σε τουρκικά χέρια και προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της στα Βαλκάνια και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης,η κ.Τσιλέρ τόνισε:

    "Είναι εσφαλμένο αυτό που λέτε ότι η μισή Κύπρος βρίσκεται σε τουρκικά χέρια.Γνωρίζετε,ότι το νησί κατοικείται απο δύο κοινότητες,την Τουρκική στη Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και την Ελληνοκυπριακή στο Νότο.Η τουρκική παρουσία στο νησί πηγάζει απο δικαιώματα και συμβατικές υποχρεώσεις."

    Για τις σχέσεις της Τουρκίας με τις νέες Δημοκρατίες που δημιουργήθηκαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης,η κ.Τσιλέρ είπε "έχουμε με αυτές ιστορικούς,πολιτιστικούς και γλωσσικούς δεσμούς και γι΄αυτό παρέχονται συμβουλές για τις μεταρρυθμίσεις τους σε δημοκρατική κοινωνία και ελεύθερη αγορά."

    [11] ΑΠΕΤΥΧΕ Ο ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

    Ο ηγέτης του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το ισλαμιστικό κόμμα της Ευημερίας του Νετσμεντίν Ερμπακάν.Ο Γιλμάζ ανακοίνωσε την απόφασή του μετά τη συνάντηση που είχε με τον ισλαμιστή ηγέτη.Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Ερμπακάν πρόκειται να καταθέσει σύντομα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Προεδρο Ντεμιρέλ.

    Απο την πλευρά του ο Ν.Ερμπακάν απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει όσα υποστήριξε ο κ.Γιλμάζ για την κατάθεση της εντολής."Αύριο,είπε,θα γίνει συνάντηση με τα κορυφαία όργανα του κόμματος,θα προχωρήσουμε σε εκτίμηση της κατάστασης και τότε θα αποφασίσουμε" δήλωσε ο κ.Ερμπακάν.

    [12] ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΙΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΛΕΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Χωρίς ψωμί έμεινε κυριολεκτικά χθες μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της αλβανικής πρωτεύουσας. Η έλλειψη σιτηρών και αλεύρων που παρατηρείται τελευταία στην Αλβανία είχε σαν αποτέλεσμα να μη λειτουργησει η πλειοψηφία των φουρνων στα Τίρανα και να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στον εφοδιασμό των κατοίκων με ψωμί.

    Ελλειψη ψωμιού παρατηρήθηκε και στις πόλεις Σκοδρα και Αργυρόκαστρο όπου σημειώθηκε και κατακορυφη αύξηση της τιμης του.

    Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Μέξι προσπαθώντας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη αλλά και τους αρτοποιούς που απειλουν με απεργία, δήλωσε οτι η κυβέρνηση έλαβε όλα τα μέτρα για να μη δημιουργηθούν προβλήματα και ότι θα επιδοτήσει το σιτάρι για να μην υπάρξει αύξηση στην τιμή του. Τόνισε δε ότι προτίθεται να χρησιμοποιήσει aj|lg και τα κρατικά αποθέματα προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβληματα.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02 run on Thursday, 18 January 1996 - 12:53:23