Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA-NEWS IN GREEK (30/01/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΠΑΡΑΒΙΑΣΑΝ ΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ

  • [02] Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: "Η Ελλάδα δεν επιθυμεί την ένταση με την Τουρκία αλλά συνθήκες καλής γειτονίας".

  • [03] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: "Ανάξιοι διαψεύσεως, γελοίοι και καταφρονητέοι οι τουρκικοί ισχυρισμοί"

  • [04] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΥΣΕΑ ΥΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

  • [05] ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΜΙΑ

  • [06] "Η ΑΓΚΥΡΑ "ΑΥΞΑΝΕΙ" ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΜΙΑ"

  • [07] 4,5 ΚΑΙ 4,7 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΤΣΙΛΕΡ ΚΑΙ ΜΠΑΫΚΑΛ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΙΜΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

  • [09] Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ

  • [10] ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

  • [11] Ο ΚΙΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

  • [12] ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [13] ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΠΑΡΑΒΙΑΣΑΝ ΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ

    Κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους οι Τούρκοι. Στις 7.30 με 8 το πρωί τουρκική φρεγάτα τύπου "ΜΕΚΟ 2000" παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ την ίδια ώρα ελικόπτερο της γειτονικής χώρας παραβίασε τον εναέριο χώρο μας.

    Αμέσως πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού προσειδοποίησαν την τουρκική φρεγάτα να εγκαταλείψει τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Παράλληλα αεροσκάφη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν το τουρκικό ελικόπτερο. Στη περιοχή της βραχονησίδας και εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων κινούνται δύο τουρκικά περιπολικά. Η ελληνική ναυτική δύναμη είναι μεγαλύτερη από την τουρκική όπως δήλωσε ο υπουργός εθνικής άμυνας.

    Ο κ. Αρσένης διευκρίνησε ότι δεν έχουν ριφθεί προειδοποιητικές βολές και πρόσθεσε ότι για τις paqabi\seir ενημερώθηκε το υπουργείο εξωτερικών το οποίο θα προβεί στα κατάλληλα διαβήματα. Ο υπουργός εθνικής άμυνας τόνισε οτι η βραχονησίδα είναι ελληνική και είναι ευθύνη των ενόπλων δυνάμεων να την υπερασπίσουν.

    "Οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή" πρόσθεσε ο κ.Αρσένης, ο οποίος τόνισε ότι αντιμετωπίζουμε την κρίση με υπευθυνότητα και ψυχραιμία.

    [02] Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: "Η Ελλάδα δεν επιθυμεί την ένταση με την Τουρκία αλλά συνθήκες καλής γειτονίας".

    Την ανάγκη ύπαρξης λεπτών χειρισμών, ψυχραιμίας και υπευθυνότητας επεσήμανε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού στο γραφείο του στη βουλή, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Θ.Πάγκαλου, Εσωτερικών Α.Τσοχατζόπουλου, Εθνικής Οικονομίας Γ.Παπαντωνίου και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας Χρ.Λυμπέρη για το θέμα της βραχονησίδας Ιμια.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα γύρω από τη βραχονησίδα Ιμια ο κ. Αρσένης είπε ότι υπάρχει αυξημένη παρουσία του πολεμικού στόλου της Τουρκίας και φυσικά και ανάλογη παρουσία από τη δική μας πλευρά. Το πρωί πλοίο του τουρκικού στόλου παραβίασε τα χωρικά μας ύδατα και ενώ ειδοποιήθηκε να απομακρυνθεί δεν συμμορφώθηκε με τις ελληνικές εντολές. Παράλληλα τουρκικό ελικόπτερο παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο και έκανε πτήση πάνω από την βραχονησίδα. Αυτή τη στιγμή, συνέχισε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, δεν υπάρχει στοιχείο ιδιαίτερης κινητοποίησης πέρα από τις δυνάμεις που έχουν εμφανιστεί το πρωί. Οι τουρκικές δυνάμεις αποτελούνται από μια φρεγάτα, δυο πυραυλακάτους, δύο περιπολικά και μια άλλη φρεγάτα σε μεγάλη απόσταση ενώ η ελληνική παρουσία είναι ανάλογη και κάπως αυξημένη.

    "Εμείς δεν κλιμακώνουμε την κρίση, δεν αυξάνουμε την παρουσία μας στην περιοχή παρά μόνο όταν αυξάνεται η παρουσία από την άλλη πλευρά. Η βραχονησίδα είναι ελληνική και υπάρχει ιστορικό γι'αυτό και είναι καθήκον των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας να την υπερασπίσουν όταν υπάρχει απειλή", υπογράμμισε ο κ. Αρσένης και πρόσθεσε ότι υπάρχει πλήρης ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή.

    Η Ελλάδα δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της κρίσης, είπε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας και κάλεσε την Τουρκία να απομακρύνει τις δυνάμεις της από την ελληνική περιοχή, από τα χωρικά μας ύδατα από τον εναέριο χώρο έτσι ώστε η αποκλιμάκωση να επιφέρει μια διαφορετική κατάσταση στην όλη περιοχή.

    "Η βραχονησίδα φρουρείται από δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας λόγω του συμβάντος όπου δύο Τούρκοι "δημοσιογράφοι" με παρελθόν σε εθνικιστικές κινήσεις σε βάρος της Ελλάδος πήγαν παράνομα στο νησί και υπέστειλαν την ελληνική σημαία" τόνισε ο κ. Αρσένης. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα η Τουρκία να λάβει υπόψη της το μήνυμα της ελληνικής πλευράς ότι δεν πρόκειται να προβεί σε διάλογο για θέματα που αφορούν κυριαρχικά της dijai~lata και ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί την ένταση αλλά επιθυμεί συνθήκες καλής γειτονίας. "Ελπίζω να απομακρυνθούν οι δυνάμεις από την περιοχή και η κατάσταση να έλθει σε μια ομαλότητα" κατέληξε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας.

    [03] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: "Ανάξιοι διαψεύσεως, γελοίοι και καταφρονητέοι οι τουρκικοί ισχυρισμοί"

    Την πάγια θέση της Ελλάδας ότι δεν υπάρχει ζήτημα διαλόγου σε θέματα που αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και την ακεραιότητα των ελληνικών εδαφών επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη βουλή.

    Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία επιδιώκει να υποχρεώσει την Ελλάδα σε μια διαπραγμάτευση γύρω από τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και έκανε λόγο για "υποψία και κίνδυνο να είναι το γεγονός αυτό απλώς η πρώτη εκδήλωση ενός συνολικού τουρκικού σχεδίου" που χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητική εκδοχή.

    "Η Ελλάδα είναι βέβαιη για το δίκαιο της. Οι απόψεις της στηρίζονται στις διεθνείς συνθήκες και η χώρα μας θα κάνει ότι μπορεί για να μην επιτρέψει την κλιμάκωση της έντασης" υπογράμμισε με έμφαση ο Υπουργός Εξωτερικών. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα βασικά σημεία της Τουρκικής κριτικής και των ισχυρισμών του γειτονικού κράτους. Σημείωσε λοιπόν ότι οι Τούρκοι ισχυρίζονται πως το πρωτόκολλο μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας που περιγράφει ότι το σύνορο των δύο χωρών είναι στο μέσο της απόστασης μεταξύ της νησίδα ΙΜΙΑ και της νησίδας ΚΑΤΟ που ανήκει στην Τουρκία δεν ισχύει γιατί δεν πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ. Απαντώντας ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε το τουρκικό αυτό επιχείρημα "ανάξιο διαψεύσεως" και "γελοίο" υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν οι Τούρκοι να μην γνωρίζουν το καταστατικό της Κοινωνίας των Εθνών που προβλέπει ότι η πρωτοκόλληση γίνεται μόνο για τις κύριες συμφωνίες και ότι πρόσθετα πρωτόκολλα, εθνικά κείμενα, χάρτες κ.λ.π δεν πρωτοκολλούνται στα καταστατικά της κοινωνίας των εθνών.

    Αναφερόμενος στον δεύτερο Τουρκικό ισχυρισμό σύμφωνα με τον οποίο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει συμφωνίες στις οποίες δεν συμμετείχε ο υπουργός εξωτερικών, τον χαρακτήρισε "ακόμη πιο καταφρονητέο" καθώς, όπως είπε, "αλίμονο αν οι χώρες διεθνώς αναγνώριζαν μόνο τις συμφωνίες στις οποίες που συμμετέχουν και αμφισβητούσαν όλες τις συμφωνίες στις οποίες δεν συμμετέχουν".

    Στη συνέχεια ο κ. Πάγκαλος έδωσε στη δημοσιότητα αντίγραφο της ετήσιας έκθεσης για την κίνηση των πλοίων στα στενά της Τουρκίας που εκδόθηκε στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 1954 από το Υπουργείο Εξωτερικών και στην οποία υπάρχει χάρτης όπου δεν υπάρχει η νησίδα Ιμια αλλά όπου δίπλα από την περιοχή της Καλύμνου η συνοριακή γραμμή είναι ακόμη κοντύτερα στη γραμμή της Τουρκίας από ότι στους Ελληνικούς χάρτες και ακολουθεί τη γραμμή σχεδιασμού που η Ελλάδα δέχεται.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να stalat^sei τη διεκδίκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και να συμβάλλει στην ειρήνευση της περιοχής και την αποτροπή θλιβερών γεγονότων. Διευκρίνισε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε τους διεθνείς οργανισμούς, τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και τις μεγάλες χώρες ΗΠΑ και Ρωσία καθώς και τις χώρες της Ε.Ε. και πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει σε μια ενημέρωση και των υπολοίπων βαλκανικών χωρών. "Δεν θέλουμε την ένταση αλλά δεν θα υποχωρήσουμε στα δικαιώματα που θεωρούμε ότι μας ανήκουν" κατέληξε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

    [04] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΥΣΕΑ ΥΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

    Αρχισε πριν από λίγο στο γραφείο του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στη βουλή, έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, Εθνικής Αμυνας Γερασιμου Αρσένη, Εσωτερικών και Δημόσιας Διοικησης Ακη Τσοχατζόπουλου, Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικης Αμυνας Χρήστου Λυμπέρη για το θέμα της βραχονησίας Ιμια.

    O κ.Αρσένης προσερχόμενος στη σύσκεψη όταν ρωτήθηκε αν υπαρχει κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας απήντησε ότι "ούτε κλιμάκωση, ούτε αποκλιμάκωση της έντασης υπαρχει. Χρειάζεται, είπε, ψυχραιμία και υπευθυνότητα".

    Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί συσκέψεις στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή του κ.Πάγκαλου, του γενικού διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικων κ.Γεωργίου και τον υπεύθυνο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κ.Σαββαϊδη και τον πρεσβη της Ελλαδας στην Ουάσιγκτον Λουκά Τσίλα καθως και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας υπό την προεδρία του κ.Αρσένη και τη συμμετοχή όλης της στρατιωτικής ηγεσίας.

    Στις 12.30 το μεσημερι ο υπουργος Εξωτερικών Θ.Πάγκαλος θα δώσει συνέντευξη τύπου στους Ελληνες και ξενους δημοσιογραφους σχετικά με την ένταση που δημιουργήθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    [05] ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΜΙΑ

    Την έπαρση της σημαίας της Ευρωπαίκής Ενωσης μαζί με την ελληνική στη βραχονησίδα Ίμια πρότεινε ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος. Με επιστολή του πρός τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γερ.Αρσένη, ο ευρωβουλευτής προτείνει την κίνηση αυτή "που είναι μια πολιτική πρωτοβουλία με ισχυρό συμβολισμό,που δεν κλιμακώνει στρατιωτικά την ένταση". Ο κ.Αλαβάνος επισημαίνει ακόμη ότι μια τέτοια ενέργεια θα δωσει πολιτικές διαστάσεις "εντελώς διαφορετικές απ΄αυτές που επιδιώκει η Τουρκία". "Η έπαρση της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης,καταλήγει στην επιστολή του ο κ.Αλαβάνος, θα ωθήσει τις κυβερνήσεις των 15 χωρών -μελών να αφυπνισθούν απο τον πονηρό λήθαργό τους".

    [06] "Η ΑΓΚΥΡΑ "ΑΥΞΑΝΕΙ" ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΜΙΑ"

    Η προκλητική θέση της Τουρκίας να θεωρήσει τη βραχονησίδα Ίμια "τουρκικό έδαφος" δεν είναι τίποτε άλλο παρά μιά προσπάθεια της Αγκυρας να "αυξήσει" την ατζέντα της στις διαφορές με την Ελλάδα.

    Αυτό υποστηρίζει ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Κ.Χατζηκωνσταντίνου αναφερόμενος στην κρίση που εκδηλώθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών,ότι "η Ιμια είναι τουρκική". Σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων σε τί αποβλέπει η Αγκυρα μ΄αυτή την επικίνδυνη για την ειρήνη στην περιοχή θέση της, ο καθηγητής απάντησε,πώς ο απώτερος σκοπός της Αγκυρας είναι να θέσει και άλλα θέματα στο "πακέτο" των διεκδικήσεων της απο την Ελλάδα,γιατί πιστεύει ότι ενισχύει την διαπραγματευτική θέση. "Είναι ,ομολογουμένως,ένας αιφνιδιασμός,είπε ο κ.Χατζηκωνσταντίνου.Η θέση της Τουρκίας υπαγορεύεται ενδεχομένως απο λόγους εσωτερικής κατανάλωσης,επειδή η χώρα βρίσκεται σε αδυναμία να σχηματίσει κυβέρνηση.Ωστόσο, εκείνο που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι το γεγονός,ότι με την κίνηση αυτή η Τουρκία προσπαθεί να αντιδράσει στην διαφαινόμενη κινητικότητα γύρω απο το Κυπριακό και στη δεδομένη αντίληψη της διεθνούς κοινότητας ότι πρέπει να επιλυθούν τα περιφερειακά προβλήματα.Μ΄αυτόν τον τρόπο πιστεύει η Αγκυρα,ότι ενισχύει την διαπραγματευτική της ατζέντα,θέτει ένα ακόμη θέμα στις ελληνοτουρκικές διαφορές,κατα την άποψή της,και καλεί την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις,με προφανή σκοπό να φανεί στην παγκόσμια κοινή γνώμη διαλλακτική.Στο σημείο αυτό,πρέπει να τονίσω,ότι η θέση της Ελλάδος,όπως εκφράστηκε απο τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς,είναι σταθερή και η ενδεδειγμένη.Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διαφορές,εκτός απο το νομικό καθεστώς της υφαλοκρηπίδας,για το οποίο η χώρα μας πρότεινε την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ,αλλά η Τουρκία δεν αποδέχθηκε την πρόταση." Οσον αφορά στη θέση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει τις συμφωνίες με τις οποίες οι βραχονησίδες του Αιγαίου και ειδικά των Δωδεκανήσων περιήλθαν στην Ελλάδα,με το αιτιολογικό ότι συνήφθησαν πρίν απο τον Β΄παγκόσμιο Πόλεμο ,ο κ.Χατζηκωνσταντίνου είναι κατηγορηματικός: "Είναι αστείος ο ισχυρισμός.Στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει τετοιος λόγος.Δεν καταργούνται έτσι οι διεθνείς συμφωνίες.Αλλωστε έχουν υπογραφεί πάμπολλες συμφωνίες εκείνη την περίοδο.Αλλοίμονο,αν έτσι,τόσο απλά,δεχθούμε ότι δεν ισχύουν." Στην παρατήρηση ότι ενδεχομένως οι Τούρκοι προβάλλουν αυτόν τον ισχυρισμό με σκοπό εμμέσως να θέσουν υπο αμφισβήτηση και αυτήν ακόμη τη συνθήκη της Λωζάννης,ο καθηγητής είπε ότι,όλα αυτά βεβαίως είναι θεωρητικά,γιατί κατα την γνώμη του,δεν υπάρχει διεθνής οργανισμός που θα μπορούσε να αποδεχθεί ένα τέτοιο σαθρό επιχείρημα. Για τη βραχονησίδα Ίμια ο κ.Χατζηκωνσταντίνου είπε ότι "ανήκει στην Ελλάδα με βάση τη συμφωνία του 1948,με την οποία παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα και οι βραχονησίδες στην Ελλάδα.Ακόμη, ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι η bqawomgs_da απέχει 5,5 μίλια απο τις τουρκικές ακτές,άρα ανήκει στην Τουρκία,δεν ευσταθεί διότι το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ότι στις περιπτώσεις αυτές όπου η απόσταση μεταξύ παραλίων δύο κρατών είναι μικρότερη απο 6 μίλια ,υπάρχει η "μέση οδός" που καθορίζει την αιγιαλίτιδα ζώνη".

    [07] 4,5 ΚΑΙ 4,7 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

    Δύο σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,5 και 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψαν οι σεισμογράφοι του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το επίκεντρο των δονήσεων εντοπίζεται στα 110 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά της Αθήνας, στο ρήγμα του Κορινθιακού.

    Όπως δήλωσε στο ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, κ.Βασίλης Παπαζάχος, "όλος ο Κορινθιακός κόλπος, από το Αίγιο μέχρι την Κόρινθο, είναι μια σεισμική ζώνη υψηλής σεισμικότητας και δεν είναι περίεργο να έχουμε τέτοιου είδους δονήσεις". Τους δύο σεισμούς των 4,5 και 4,7 Ρίχτερ σύμφωνα με τον κ.Παπαζάχο ακολούθησαν μικρότερες δονήσεις.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΤΣΙΛΕΡ ΚΑΙ ΜΠΑΫΚΑΛ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΙΜΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

    Την απομάκρυνση Ελλήνων στρατιωτών, που όπως ισχυρίζονται εγκαταστάθηκαν στη βραχονησίδα Ιμια, ζητησαν η υπηρεσιακή πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσου Τσιλερ και ο υπουργός Εξωτερικών Ντενίζ Μπαϋκάλ, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τα μεσάνυχτα χθες. Την εγκατάσταση των Ελλήνων στρατιωτιών στην Ιμια πιστοποιεί και βίντεο που, όπως ισχυρίστηκε η κ.Τσιλέρ διαθέτει η Τουρκία.

    Η Τσιλέρ δεν απέκλεισε και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, όπως είπε, προκειμένου να επιτύχει την απομάκρυνση των Ελλήνων στρατιωτών από την Ιμια, χωρίς όμως να διευκρινίσει σε τι ακριβώς συνίστανται τα μέτρα αυτά ενώ ζήτησε την υποστολή της ελληνικής σημαίας από τη βραχονησιδα.

    Μετά την τρίωρη σύσκεψη που είχε με τον υπουργο Εξωτερικων, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου και ανώτερους κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους, δήλωσε ότι "η χωρα της είναι ετοιμη να συζητήσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε σε κάθε επιπεδο, είτε στο ΝΑΤΟ είτε στα Ηνωμένα Εθνη". Ισχυρίσθηκε ότι η βραχονησίδα ανήκει στην Τουρκία και δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ελλαδα για τον καθορισμό του καθεστώτος της Ιμια. "Η Αγκυρα και η Αθήνα θα πρέπει να διευθετήσουν με ειρηνικό τρόπο το πρόβλημα αυτό μέσω διαπραγματεύσεων", είπε η κ.Τσιλέρ.

    Ταυτόσημους ισχυρισμους με την κ.Τσιλέρ διστύπωνε νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών Ντενίζ Μπαϋκάλ. Ο Τουρκος υπουργός ισχυρίστηκε ότι η χωρα του διαθέτει φωτογραφίες που δείχνουν Ελληνες στρατιωτες στη βραχονησίδα. Προειδοποίησε δε ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει "όλα τα μέσα που εχουμε στη διάθεσή μας θα προστατέψουμε τα δικαιώματά μας και δεν πρόκειται να dewho}le τετελεσμενα γεγονότα".

    [09] Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ

    Η αποφασιστικότητα που θα δείξει η Τουρκία στο θέμα των βραχονησίδων θα είναι καθοριστική δήλωσε ο πρέσβης της Τουρκίας στη Αθήνα κ Ουμίτ Παμίρ κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε αργά χτες το βράδυ με τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι. Ο Τούρκος πρέσβης υπογράμμισε ότι η εγκατάσταση κατοίκων στις ακατοίκητες βραχονησίδες που επιδιώκει η Ελλάδα μπορεί να ερμηνευτεί σαν μία προσπάθεια επέκτασης της κυριαρχίας της στο Αιγαίο.

    Ο κ Παμίρ αναφέρθηκε ακόμη και στη συνάντηση που είχε προχτές το βράδυ με το Έλληνα υπουργό εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο στον οποίο όπως είπε εξέφρασε τις απόψεις του. Στη συνέχεια ο Τούρκος πρέσβης αναφερόμενος στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών τόνισε ότι ο ελληνικός τύπος προσπαθεί να μετατρέψει το γεγονός σε πολιτική κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες , πέρα από τις τεχνικές και νομικές διαστάσεις του. Σύμφωνα με τον κ Παμίρ η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θέλει να δείξει την ευαισθησία της στα εθνικά θέματα ακολουθώντας τουλάχιστον την ίδια σκληρή στάση που έδειξε η κυβέρνηση Παπανδρέου. "Είναι μία μέθοδος που ακολουθεί η κυβέρνηση" είπε. Παράλληλα έκανε λόγο για ύπαρξη αντιπολιτευόμενων κύκλων μέσα στην ελληνική κυβέρνηση, που προέρχονται από άτομα που δεν έλαβαν υπουργική θέση, λέγοντας ότι αυτοί καλλιεργούν ένταση αφήνοντας να διαρρεύσουν στον τύπο πληροφορίες"

    "Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αφήσουμε τα μονόπλευρα συμφέροντα σε μια άκρη και με ψυχραιμία και με όλες τις πλευρές των υπεύθυνων νομικών εξελίξεων να εξετάσουμε το θέμα και μία ώρα αρχύτερα να αρχίσουμε τον διάλογο" κατέληξε ο κ Παμίρ.

    [10] ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

    Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αρνούνται ότι παραβίασαν τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδος,στην περιοχή της βραχονησίδας Ιμια. Οπως τόνισε ανώτατος Τούρκος αξιωματικός στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων "ο τουρκικός στρατός συνεχίζει τις συνήθεις καθημερινές του δραστηριότητες στα διεθνή ύδατα και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου". Ο Τούρκος αξιωματικός ισχυρίστηκε ότι "δεν υπήρξε παραβίαση των δικαιωμάτων της άλλης πλευράς,απο τις τουρκικές δυνάμεις". "Δεν υπάρχει κατάσταση,πρόσθεσε, η οποία να απαιτεί να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού οι τουρκικές δυνάμεις.Δεν μετακινούμε στρατεύματα.Εντείνουμε την επαγρύπνηση στην περιοχή.Ενεργούμε με ψυχραιμία" κατέληξε ο Τούρκος αξιωματικός.

    [11] Ο ΚΙΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

    Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ δέχτηκε την πρόσκληση του Προέδρου της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν να επισκεφτεί το Ζάγκρεμπ. Όπως μετέδωσε το σκοπιανό πρακτορείο MAKPRESS, την θετική απάντηση του σκοπιανού Προέδρου μετέφερε στον Κροάτη ομόλογό του η πρέσβειρα της ΠΓΔΜ στο Ζάγκρεμπ Λίλιανα Ναούμοβα. Άγνωστη παραμένει η ημερομηνία της επίσκεψης, η οποία θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της υγείας του κ.Γκλιγκόροφ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη στο Ζάγκρεμπ θα είναι η πρώτη επίσκεψη σε αλλοδαπή χώρα που θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, μετά τον βαρύτατο τραυματισμό του στην δολοφονική απόπειρα της 3της Οκτωβρίου.

    [12] ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Πρόγραμμα που θα παρακολουθεί την ατμοσφαιρική ρύπανση της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ θα θέσει σε εφαρμογή το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, γράφει η εηφμερίδα "Νόβα Μακεντόνια".

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των οκτώ σταθμών ελέγχου της ρύπανσης, την προμήθεια ειδικών μηχανημάτων μέτρησης των αερίων που απελευθερώνονται από τις βιομηχανίες της πόλης και την δημιουργία κινητής μονάδας μέτρησης της ρύπανσης. Ο στόχος του προγράμματος θα είναι η μέτρηση όχι μόνο του διοξειδίου του άνθρακα και του διοξειδίου του θείου, αλλά και άλλων επικίνδυνων για την υγεία των κατοίκων αερίων, καθώς σήμερα εντός των ορίων της πόλης λειτουργούν οι βιομηχανίες επεξεργασίας σιδήρου και χημικών προϊόντων.

    Την εφαρμογή του προγράμματος θα αναλάβει η Δημοτική υπηρεσία πολεοδομίας σε συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της ΠΓΔΜ.

    [13] ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

    Οι καθηγητές του πανεπιστημίου της Σοφιας κατέθεσαν πρόταση με την οποία εισηγουνται οι παραδόσεις των μαθημάτων να γίνονται και στην αγγλική γλώσσα για τους ξένους φοιτητές.

    Στόχος των καθηγητών είναι η προσέλκυση εγγραφής περισσότερων ξένων φοιτητών στο πανεπιστήμιο της Σόφιας καθώς όπως υποστηρίζουν οι φοιτητες θα κερδίζουν ένα χρόνο αφού δεν θα χρειάζεται η εκμάθηση της βουλγαρικης.

    Μετά την άρση του εμπαργκο στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τα πανεπιστήμια της Σόφιας ανησυχούν ότι ο αριθμός των ξένων, και ιδιαίτερα των Ελλήνων φοιτητών θα μειωθεί καθως δεν αποκλείεται να προτιμηθούν τα σερβικά πανεπιστήμια λόγω των χαμηλότερων διδάκτρων.

    Προκειμενου να προσελκύσει λοιπόν όσο το δυνατότερο περισσότερους φοιτητές, σημειώνει η εφημερίδα "Τρουντ" το πανεπιστήμιο της Σόφιας αρχίζει εκστρατεία προβολής του και προς τον σκοπό αυτό ετοιμάζεται να ανοίξει τα πρώτα διαφημιστικά γραφεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Tuesday, 30 January 1996 - 09:10:48