Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (01/02/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΜΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 1 Φεβρουαρίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ 165 ΥΠΕΡ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΛΑΒΕ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ-ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [03] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΙΜΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η Ν.Δ.

  • [04] Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: "Ο ελληνικός λαός δικαιούται να έχει πλήρη εμπιστοσύνη στο υψηλό φρόνημα, την άρτια οργάνωση και την ετοιμότητα των ακριτών μας"

  • [05] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: "Η χώρα μας διατηρεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη βραχονησίδα Ιμια"

  • [06] ΓΙΑ "ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ" ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ

  • [07] ΟΞΥΤΑΤΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΩΝ

  • [08] ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΙΜΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [09] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

  • [10] ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΖΗΤΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  • [11] ΟΙ ΗΠΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΔΙΚΑΙΗΣ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [12] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡ-ΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

  • [13] ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ Ο Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ

  • [14] ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [15] Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΟΤΙ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

  • [16] ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ ΘΑ ΦΩΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΗ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [17] ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

  • [18] ΜΕ ΒΡΑΔΕΙΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [19] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ Ο.Π.Π. "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ '97" ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ 165 ΥΠΕΡ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΛΑΒΕ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

    Ψήφο εμπιστοσύνης ελαβε χθες τα μεσάνυχτα η κυβέρνηση. Υπέρ ψήφισαν 165 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και ο εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Κυριάκος Σπυριούνης.Παρόντες δήλωσαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Μιχάλης Παπακωνσταντίνου και οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ Wq^stor Κηπουρός και Δημήτρης Βουνάτσος.

    Αλλοι δέκα βουλευτές του κινήματος γραπτώς η με δηλωσεις τους στη Βουλή τόνισαν ότι διαφωνούν με τους τελευταίους χειρισμους της κυβέρνησης αλλά ψηφισαν ομως τις προγραμματικές δηλώσεις

    "Είναι θέμα της κοινοβουλευτικής ομάδας και των οργάνων του κόμματος ", δήλωσε για τους δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν παρών ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ-ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Συνάντηση για μισή ώρα είχαν το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κώστής Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά την ορκωμοσία της Βάσως Παπανδρέου ως υπουργού Ανάπτυξης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός συζήτησαν τις τρέχουσες εξελίξεις μετά την ένταση που προκλήθηκε στις σχ'εσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

    Μαζί με την νέα υπουργό Ανάπτυξης ορκίσθηκαν και οι υφυπουργοί Μιχάλης Χρυσοχοίδης και Φοίβος Ιωαννίδης.

    Εξάλλου η προεδρία της Δημοκρατίας διέψευσε τα μεταδοθέντα περί δυσφορίας του κ. Στεφανόπουλου για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην ελληνοτουρκική κρίση

    [03] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΙΜΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η Ν.Δ.

    Έντονη κριτική των κυβερνητικών χειρισμών στο θέμα των βραχονησίδων Ιμια έκανε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    Ο κ. Εβερτ έκανε ξανά λόγο για "προδοσία" σε ότι αφορά την υποστολή της ελληνικής σημαίας και δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι μικρή για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα.

    Ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ενημέρωση από τους επιτελείς του πενταγώνου για τους χειρισμούς που έγιναν και γνωστοποίησε ότι η Ν.Δ. θα καταθέσει στη βουλή πρόταση για τη σύνθεση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για τα γεγονότα στην βραχονησίδα Ιμια.

    [04] Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: "Ο ελληνικός λαός δικαιούται να έχει πλήρη εμπιστοσύνη στο υψηλό φρόνημα, την άρτια οργάνωση και την ετοιμότητα των ακριτών μας"

    "Ο ελληνικός λαός δικαιούται να έχει πλήρη εμπιστοσύνη στο υψηλό φρόνημα, την άρτια οργάνωση και την ετοιμότητα των ακριτών μας" δήλωσε ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς ο οποίος περιοδεύει σήμερα στην Κω και την Κάλυμνο.

    Ο κ. Σαμαράς κάλεσε την κυβέρνηση να κινητοποιήσει την ελληνική διπλωματία ώστε η Ευρωπαική Ενωση να υποχρεωθεί ν' αναγνωρίσει ξεκάθαρα ότι οι βραχονησίδες μας είναι και δικό της ευρωπαικό έδαφος.

    Ο κ. Σαμαράς απαντώντας σε ερώτηση πως σχολιάζει την αμερικανική παρέμβαση στην κρίση ,δήλωσε πως "είναι ντροπη που οι ίδιοι δέχθηκαν ότι θα μπορούσαν τα θέματα aut\, της εθνικής μας κυριαρχίας δηλαδή να αποτελούν τμήμα δήθεν διαλόγου και διαπραγματεύσεων".

    Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι περιοδεύει στα νησιά για να "διαδηλώσει ότι οι ακρίτες μας δεν είναι μόνοι" ενώ χαρακτήρισε αστειότητες τους ισχυρισμούς ότι ο δήμαρχος Καλύμνου ευθύνεται για την προκληθείσα ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    [05] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: "Η χώρα μας διατηρεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη βραχονησίδα Ιμια"

    "Η χώρα μας διατηρεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή της βραχονησίδας Ιμια και μπορεί να υψώσει το εθνικό της σύμβολο όποτε εκείνη κρίνει σκόπιμο" δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και Υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας. Πρόσθεσε δε ότι η απομάκρυνση της ελληνικής σημαίας από τη βραχονησίδα έγινε με ελληνική πρωτοβουλία προκειμένου να προστατευτεί επειδή οι νησίδες αυτές είναι αφύλακτες.

    Σχολιάζοντας την κριτική του Προέδρου της ΝΔ ο κ. Ρέππας έκανε λόγο για "ανεύθυνη συμπεριφορά" και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "ο κ. Εβερτ προσήλθε στη βουλή για να κάνει προμελετημένη παράσταση πατριδοκαπηλίας στο ρόλο του υπερπατριώτη και αποχώρησε πριν ακούσει τις ομιλίες των αρμοδίων υπουργών κ. Πάγκαλου και Αρσένη".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι "δεν υπάρχει κανένα πολιτικό ζήτημα για τους Υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας" και υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός είναι απόλυτα ικανοποιημένος με τους χειρισμούς τους. Διέψευσε ακόμη ότι υπάρχει παραίτηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Λυμπέρη. "Αυτή την ώρα η στρατιωτική ηγεσία απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης" είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ότι αφορά την επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Αθήνα και την Άγκυρα, ο Υπουργός Τύπου τόνισε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε ο χρόνος, ούτε η ατζέντα των συνομιλιών σε μια τέτοια συνάντηση. Υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συζητήσει θέματα ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

    [06] ΓΙΑ "ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ" ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ

    Για "στρατηγικό λάθος" κάνει λόγο ο αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καράνταγι σχολιάζοντας τα γεγονότα στη βραχονησίδα Ιμια. Αποφεύγει ωστόσο να προσδιορίσει σε ποια πλευρά αποδίδει το "στρατηγικό λάθος και προσθέτει ότι "αυτό με κανέναν τρόπο δεν άλλαξε τη δική μας βασική πολιτική".

    Ο κ. Καράνταγι επισημαίνει ακόμη ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι φιλικές και όπως είπε "η δική μας ευτυχία και ευημερία καθώς και η σταθερότητα της περιοχής εξαρτάται από το να ζήσουμε φιλικά με την Ελλάδα".

    "Εμείς προτείνουμε να δημιουργηθεί με την Ελλάδα ο κύκλος της φιλίας στην περιοχή. Στόχος μας είναι να είμαστε όχι μόνο φίλοι με την Ελλάδα αλλά και με όλο τον j|slo" καταλήγει ο Τούρκος Στρατηγός.

    [07] ΟΞΥΤΑΤΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΩΝ

    Οξύτατη κριτική ασκήθηκε στον τουρκικό τύπο, για τη στάση που τήρησε κατά την κρίση των βραχονησίδων, τόσο από τον πρόεδρο της Ένωσης Σύγχρονων δημοσιογράφων Μουσταφά Εκμεκτσί όσο και από την κοσμητεία της σχολής δημοσιογραφίας του πανεπιστημίου της Άγκυρας. Παράλληλα σε σφυγμομέτρηση που έγινε κατά τη διάρκεια του μεσονύκτιου δελτίου ειδήσεων του καναλιού ΗΒΒ με ερώτημα αν ο τύπος ευθύνεται για την κρίση στις βραχονησίδες και την πειρατεία στο "Αβράσια" ποσοστό 89,15% απάντησε ότι "ναι" ευθύνεται ενώ μόνο 10,85% απάντησε αρνητικά

    Ο κ Εκμεκτσί σε συνέντευξη που έδωσε αργά χτες το βράδυ στο ίδιο κανάλι τόνισε ότι ο τουρκικός τύπος τόσο στο θέμα των βραχονησίδων όσο και στο θέμα της πειρατείας στο "Αβράσια" έδωσε εξετάσεις και απέτυχε. "Στο παρελθόν είχαν πει στον Ισμετ πασά ( Ινονού) "Πασά μου σκίσανε τη σημαία μας;" και αυτός απάντησε "ράψε την γιέ μου, ράψε την". Δηλαδή δεν είναι δυνατόν να πολεμήσουν δύο χώρες επειδή σκίστηκε η σημαία. Είδαμε στο παρελθόν πολύ κακά παραδείγματα. Τα γεγονότα της 6 και 7 Σεπτεμβρίου (1955) είναι ακόμη μιά καμπούρα στην πλάτη μας. Στην Κύπρο από το 1974 δεν έχει επιτευχθεί καμία λύση" υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης.

    Παράλληλα τόνισε ότι τα ΜΜΕ ξέχασαν ακόμη και τη δολοφονία του δημοσιογράφου Μετίν Γκιοκτεπέ και άρχισαν να προκαλούν για πόλεμο, και τα κατηγόρησε ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά. "Εμείς θελήσαμε να διατηρηθούμε γι αυτό αποταθήκαμε στη διεθνή ομοσπονδία δημοσιογράφων, στα παρατήματα μας στην Αθήνα και είπαμε να δοθεί τέρμα στις προκλήσεις για πόλεμο. Προειδοποιήσαμε τα μέλη μας και η Ελλάδα θα πρέπει να επιπλήξει τους δικούς της δημοσιογράφους. Εμείς φέρουμε ευθύνη μόνο για τους δικούς μας δημοσιογράφους. Είναι καθήκον μας να συμμορφώνουμε τους δημοσιογράφους μας" συνέχισε.

    Τέλος ο κ Εκμεκτσί διερωτώμενος για το ποιος νοίκιασε το ελικόπτερο και ποιος χρηματοδότησε αυτούς που κατέβασαν την ελληνική σημαία και ύψωσαν την τουρκική στη βραχονησίδα Ίμια τόνισε "Πρέπει να τα σκεφτούμε όλα αυτά και να τα συζητήσουμε Όταν υπάρχουν τόσα κακά γεγονότα στο παρελθόν είναι καθήκον μας αντί να προκαλούμε για πόλεμο να αναζητήσουμε ειρηνικές λύσεις".

    Εξάλλου η κοσμητεία της σχολής δημοσιογραφίας του πανεπιστημίου της Άγκυρας που επέδωσε ψήφισμα στο συμβούλιο τύπου καλεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να συμμορφωθούν. Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι μερικά από τα μέσα ενημέρωσης ποδοπάτησαν τις θεμελιώδεις αρχές του δημοσιογραφικού επαγγέλματος προβάλλοντας με τον πλέον ανάρμοστο τρόπο την κρίση των βραχονησίδων που χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει τα αδιέξοδα στα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας και της Ελλάδας.

    Συγχρόνως υπογραμμίζεται ότι ορισμένοι δημοσιογράφοι έγιναν οι ίδιοι μέρος της είδησης και κατηγορείται ο τύπος επειδή με τη στάση του όχι μόνο θα προκαλούσε πόλεμο αλλά και σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. "Ο ρόλος των LLE είναι να συμβάλλουν με ειρηνικό τρόπο και ακολουθώντας τη λογική στην επίλυση των προβλημάτων" καταλήγει το ψήφισμα

    [08] ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΙΜΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή τις προκλητικές αξιώσεις της Τουρκίας επί της βραχονησίδας Ιμια σχολιάζεται εκτενώς από τον βρετανικό τύπο. Σε κάποια μάλιστα δημοσιεύματα γίνεται λόγος για εκμηδένιση των δυνατοτήτων επίλυσης του Κυπριακού λόγω της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και "έξαρση των εθνικιστικών ενστίκτων της Τουρκίας".

    Μια αρχική αναφορά στο ιστορικό της διένεξης επιχειρεί η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας "Guardian" η οποία στη συνέχεια επισημαίνει ότι η τεταμένη αυτή κατάσταση στις σχέσεις των δύο γειτόνων ενίσχυσε στην Ελλάδα την πεποίθηση για την ύπαρξη των επεκτατικών βλέψεων της Τουρκίας στο Αιγαίο. Εκφράζει δε σοβαρές ανησυχίες για τεράστια καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό λόγω του πλήγματος που επήλθε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    Για "καχυποψία μεταξύ των δύο συμμαχικών κρατών μελών του ΝΑΤΟ" κάνει εξάλλου λόγο αναλυτικό άρθρο των "Financial Times" το οποίο τοποθετεί τη διένεξη για την Ιμια στο ιστορικό της πλαίσιο, στον αγώνα για ανεξαρτησία των Ελλήνων, στο γεγονός ότι ο πληθυσμός των νησιών του Αιγαίου ήταν πάντα ελληνικός, και στις συνθήκες που έχουν υπογραφεί. Εκφράζει ακόμη τη θέση ότι η πιθανότητα ύπαρξης πετρελαίου και άλλων εκμεταλλεύσιμων πρώτων υλών στο βυθό του Αιγαίου είναι το νήμα που κινεί τις διεκδικήσεις για τις άγονες αυτές νησίδες.

    Αναφερόμενη στις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων και της κοινής γνώμης στο εσωτερικό της Ελλάδας και της Τουρκίας η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι ο Κώστας Σημίτης κατηγορήθηκε για προδοσία για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πρώτη του δοκιμασία αφότου εξελέγη στην πρωθυπουργία της χώρας ενώ αντίθετα η Τσιλλέρ που αγωνίζεται να σχηματίσει κυβέρνηση "φαίνεται να βγήκε κερδισμένη για την απόφασή της να απευθυνθεί στα πιο υψηλά εθνικιστικά ένστικτα της Τουρκίας".

    Στο ρόλο του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η βρετανική "Telegraph" επιχειρώντας παραλληλισμούς της κατάστασης με την επίλυση του Βοσνιακού.

    [09] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Νέες αποκαλύψεις στο θέμα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά την εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης που υποχρέωσε την τουρκική κυβέρνηση να θέσει σε διαθεσιμότητα δεκαπέντε αστυνομικούς ύστερα από ανακρίσεις που απέδειξαν ότι ο εικοσιπεντάχρονος δημοσιογράφος Γιογκτεπέ βασανίστηκε μέχρι θανάτου σε φυλακές της Κωνσταντινούπολης στις 8 Ιανουαρίου.

    Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Independent" της Κωνσταντινούπολης "για πρώτη φορά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης άνοιξαν μέτωπο εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και κέρδισαν μια σημαντική νίκη στον αγώνα κατά των βασανιστηρίων, των εξαφανίσεων και των φόνων που αμαυρώνουν διεθνώς την εικόνα της Τουρκίας".

    Κατά τις ανακρίσεις που διεξήχθησαν, συνεχίζει η εφημερίδα, ορισμένοι αστυνομικοί κατήγγειλαν ότι υπέστησαν βασανιστήρια από συναδέλφους τους που ήθελαν να μάθουν τι ακριβώς συνέβη στον νεαρό δημοσιογράφο. Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι ο Γιογκτεπε δεν είχε συλληφθεί ποτέ, ισχυρισμός που διαψεύστηκε από τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων.

    Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ δικαιολογήθηκε δηλώνοντας ότι η υπόθεση του 25χρονου δημοσιογράφου ήταν ένα μεμονωμένο επεισόδιο και πως η κατάσταση στην αστυνομία έχει βελτιωθεί. Ωστόσο η άποψη αυτή της Τανσού Τσιλλέρ διαπιστώνεται γρήγορα πως δεν ευσταθεί καθώς τα στοιχεία της Οργάνωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που εδρεύει στην Άγκυρα αναφέρουν ότι την τελευταία πενταετία έχουν διαπραχθεί 40 φόνοι δημοσιογράφων, το 1994 πέθαναν από βασανιστήρια στις τουρκικές φυλακές τριάντα άτομα, αγνοείται η τύχη 49 και έγιναν 432 ανεξιχνίαστοι φόνοι.

    "Υπάρχουν αμφιβολίες για το πόσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να δώσει τέλος σ'αυτές του είδους τις πρακτικές" καταλήγει το σχόλιο της εφημερίδας "Independent".

    [10] ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΖΗΤΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Την αγανάκτησή του για τις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας, την αμέριστη συμπαράστασή του στην υποστήριξη των ελληνικών εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και την αντίθεσή του "στην απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης για τη μη εφαρμογή των διεθνών κανόνων προστασίας των συνόρων" εκφράζει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνισμού ("Hellenic American National Council").

    Όπως τονίζει στην επιστολή ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, κ.Θεόδωρος Σπυρόπουλος, το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο δηλώνει αμέριστα συμπαράσταση στην υποστήριξη των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της γενέτειρας. Διαφωνεί, όμως, ριζικά με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για τη μη εφαρμογή των διεθνών κανόνων της προστασίας των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων ακόμη και για ένα εκατοστό εδάφους, αλλά και στην μη εφαρμογή των 12 μιλίων. Εξίσου αντίθετο είναι το Συμβούλιο, όπως σημειώνεται στη συνέχεια, και στην πολιτική συνεχή παρέμβαση ξένων διαιτητών και στην καθοδήγηση των ελληνικών κυβερνήσεων για τα εθνικά μας δικαιώματα.

    "Κάθε Έλληνας ομογενής είναι έτοιμος μαζί με τα αδέλφια της Ελλάδος να προστατεύσει κάθε σπιθαμή της Ελλάδας με οποιοδήποτε κόστος", τονίζει ο κ.Σπυρόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια θέτει ερωτηματικά για το πού στηρίζουν οι Τούρκοι την προκλητικότητά τους και ποιοί s}llawoi τους υποστηρίζουν.

    Καταλήγοντας ο κ.Σπυρόπουλος καλεί τον πρωθυπουργό σε ένα άλλο "ΟΧΙ" στις σημερινές προκλήσεις, χωρίς διαπραγματεύσεις των δικών μας απαράγραπτων δικαιωμάτων, και δηλώνει την αμέριστη υποστήριξη του Συμβουλίου στην κυβέρνηση στην αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Σπυρόπουλος, όπως μετέδωσε χθες το ΜΠΕ, σε επιστολή τους προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, εκφράζει την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν αυστηρή στάση μια για πάντα έναντι των τουρκικών προκλήσεων κατά της Ελλάδας. Επίσης σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται μεσολαβητή για να επιλύσει τα προβλήματά της με την Τουρκία, αλλά με έναν έμπιστο φίλο, ο οποίος υπακούει τον διεθνή νόμο και δεν την εκμεταλλεύεται για τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας.

    [11] ΟΙ ΗΠΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΔΙΚΑΙΗΣ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να συζητούν και να μελετούν πότε και πως θα μπορούσαν να συμβάλλουν πιο αποτελεσματικά στην επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Ο κ.Μπαουτσερ πρόσθεσε ότι μία λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να βασίζεται στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου , στα ψηφίσματα και στις πρωτοβουλίες του διεθνούς οργανισμού.

    Ο Αμερικανός πρεσβευτής είπε ότι δεν ξέρει πότε θα γίνει η επίσκεψη του κ. Χόλμπρουκ στη Κύπρο αλλά παρατήρησε ότι αυτή θα γίνει κάτω από συνθήκες οι οποίες θα επιτρέψουν να είναι περισσότερο αποτελασματική.

    [12] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡ-ΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Τη βεβαιότητά του ότι οι διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για στήριξη του Απόδημου Ελληνισμού θα γίνουν πράξη εξέφρασε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς. Τόσο ο κ.Αθενς, όσο και ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ, κ.Κώστας Παπάς, αποδίδουν την κατάργηση της θέσης του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ολιγάριθμου κυβερνητικού σχήματος. Το κενό, όμως, που προέκυψε προβληματίζει το Προεδρείο του ΣΑΕ, που στην επικείμενη πρώτη συνεδρίασή του στη Θεσσαλονίκη στα μέσα Φεβρουαρίου πρόκειται να συζητήσει το θέμα με τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, κ.κ.Πάγκαλο και Ρωμαίο, ενώ ο κ.Αθενς πριν τη συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να έχει συναντήσεις στην Αθήνα με τον κ.Πάγκαλο και ενδεχομένως και με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

    "Η ελληνική κυβέρνηση πήρε απόφαση να μειώσει τα υπουργεία από 50 σε 40. Δεν έκανε κάτι εναντίον του ΣΑΕ" τόνισε χαρακτηριστικά στο ΜΠΕ ο κ.Αθενς, ο οποίος μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον κ.Πάγκαλο - που του μετέφερε τους χαιρετισμούς του κ.Σημίτη και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίξει το SAE με όλες της τις δυνάμεις - δηλώνει αισιόδοξος ότι "θα καθήσουμε, θα μιλήσουμε και θα τα κανονίσουμε, όπως πρέπει. Εγώ δεν φοβάμαι καθόλου". Ανάλογη σε ό,τι αφορά στο θέμα της κατάργησης του υφυπουργείου Απόδημου Ελληνισμού είναι και η άποψη του αναπληρωτή προέδρου του ΣΑΕ, Κώστα Παπά, ο οποίος εκτιμά ότι "στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα ολιγομελές σχήμα και πιστεύουμε ότι γιαυτό το λόγο θυσιάστηκε και η θέση του υφυπουργού". Παρόλα αυτά, η κατάργηση του υφυπουργείου, σύμφωνα με τον κ.Παπά αποτελεί ουσιαστική αλλαγή, γιατί "ο Απόδημος Ελληνισμός έχει έναν ειδικό χαρακτήρα και χρειάζεται μια ειδική και χρονοβόρα ενασχόληση για να αποδώσει. Δεν αποδίδω πρόθεση, όμως πιστεύω ότι αντικειμενικά υπάρχει πρόβλημα, το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί από κάποιον Γενικό Γραμματέα, όσο ικανός και να είναι αυτός".

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν κατά την πανηγυρική συνεδρίαση του προεδρείου στη Θεσσαλονίκη και τις επαφές με το υπουργείο Εξωτερικών, πρόκειται να τεθεί ζήτημα θεσμοθέτησης υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, ο κ.Αθενς απάντησε ότι το θέμα περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης αλληλογνωριμίας του προεδρείου με την νέα ηγεσία του υπουργείου. Όπως, όμως διευκρινίζει, "δεν θα πούμε στην κυβέρνηση τι να κάνει ή να μην κάνει. Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε φασαρία. Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε την Κυβέρνηση. Έχουμε πολλά πράγματα να ρωτήσουμε και το συγκεκριμένο θέμα είναι ένα από αυτά. Αλλά θα το συζητήσουμε και θα βρούμε οπωσδήποτε λύση, που θα είναι καλή για τον Ελληνισμό, την Ορθοδοξία και την Ελλάδα. Έχουμε πολλά άλλα θέματα, έχουμε τα σχέδια μας και είμαστε έτοιμοι έπειτα από αυτή τη συνεδρίαση να βγούμε έξω να κάνουμε έργα".

    Το ίδιο θέμα πρόκειται πάντως, σύμφωνα με τον κ.Αθενς να συζητηθεί και στις συναντήσεις που θα έχει στην Αθήνα πριν τη συνεδρίαση του προεδρείου στη Θεσσαλονίκη, με τον υπουργό Εξωτερικών, και με τον πρωθυπουργό, κ.Σημίτη. Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κατά πάσα πιθανότητα θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, ο οποίος, όπως αναφέρει ο κ.Αθενς του έχει απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση όποτε επισκεφθεί την Ελλάδα να έρθει σε τηλεφωνική επαφή μαζί του και να τον επισκεφθεί.

    Ευνοϊκή εξέλιξη του θέματος προδιαγράφει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του παγκοσμίου Συμβουλίου και πρόεδρος του Περιφερειακού ΣΑΕ Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Χρήστος Τομαράς. "Πράγματι αυτή τη στιγμή μας έχουν ενθαρρύνει αυτά τα οποία μας έχουν πει και μας έχουν γράψει. Πιστεύουμε ότι θα επέλθει μια σωστή εξέλιξη". Η σωστή αυτή εξέλιξη, όπως διευκρινίζει, σημαίνει "ότι σε 3-6 μήνες θα επέλθει μια αλλαγή πολιτικής και θα προσφερθεί και πάλι ένας υφυπουργός, ο οποίος θα είναι πραγματικά υπεύθυνος για τις δραστηριότητες του Απόδημου Ελληνισμού και ειδικά για το ΣΑΕ". Όποια εξέλιξη, όμως, και να υπάρξει, "εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε, ώστε να έχουμε ένα σωστό αποτέλεσμα", κατέληξε ο κ.Τομαράς.

    "Το πιο σημαντικό είναι αυτές οι διαβεβαιώσεις να μη le_moum διαβεβαιώσεις, αλλά να γίνουν πράξεις" σημειώνει με τη σειρά του και ο Γραμματέας του ΣΑΕ και πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Ευρώπης, Πασχάλης Παπαχριστόπουλος. "Όποιοι θα αναλάβουν αρμοδιότητες για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, προσθέτει, πρέπει να αναλάβουν με το ίδιο πάθος και ενδιαφέρον τη στήριξη του ΣΑΕ, όπως και οι προκάτοχοί τους".

    [13] ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ Ο Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ

    Για θέματα που αφορούν την ορθόδοξη εκκλησία, το Πατριαρχείο και ιδιαίτερα την ιεραποστολή στην Αφρική, συζήτησαν σήμερα ο Αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Παρθένιος.

    Συζήτησαν επίσης, θέματα που αφορούν τη συνεργασία της ορθοδόξης εκκλησίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Ο Πατριάρχης Παρθένιος εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του μετά τη διαβεβαίωση του κ. Ρωμαίου ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει και θα υλοποιήσει την πολιτική που εξήγγειλε για τον Απόδημο Ελληνισμό.

    [14] ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό που εμπεριέχεται στο σημερινό ιατρικό ανακοινωθέν.

    Το ιατρικό δελτίο αναφέρει "Η κατάσταση της υγείας του προέδρου εμφανίζει βελτίωση. Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία και κινησιοθεραπεία συνεχίζονται κανονικά". Αξίζει να σημειωθεί ότι για πέμπτη συνεχή ημέρα η αναπνευστική λειτουργία του κ. Παπανδρέου δεν υποστηρίζεται από αναπνευστήρα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεραπόντων ιατρών εάν συνεχιστεί ομαλά αυτή η πορεία θα επιχειρηθεί το κλείσιμο της τραχειοστομίας.

    [15] Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΟΤΙ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Η βρετανική Υπατη Αρμοστεία στη Λευκωσία διέψευσε κατηγορηματικά ότι προτίθεται να ανοίξει πρεσβεία στα κατεχόμενα. Οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Κυπριακό τύπο ανέφεραν ότι ο Υπατος Αρμοστής Ντειβιντ Μάντεν έχει δώσει οδηγίες για αγορά κτιρίου στα κατεχόμενα για στέγαση πρεσβείας.

    Οπως ανακοινώθηκε η Υπατη αρμοστεία διατηρεί κάποιο κτίριο στην κατεχόμενη Λευκωσία πάνω από 30 χρόνια που χρησιμοποιείται για συναντήσεις η δεξιώσεις για Βρετανούς υπηκόους. Το γραφείο αυτό προσφέρει προξενικές υπηρεσίες και στεγάζει επίσης και βιβλιόθήκη του βρετανικού συμβουλίου.

    [16] ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ ΘΑ ΦΩΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΗ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Το αστέρι της Μελίνας για ένα ολόκληρο μήνα τον Μάρτιο θα φωτίζει τη Θεσσαλoνίκη μέσα από εικοσιδύο εκδηλώσεις έκφρασης και δημιουργίας που διοργανώνουν οι φίλοι του ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη σε συνεργασία με φορείς της πόλης. Και οι εκδηλώσεις του Μαρτίου είναι μόνο η αρχή γιατί από το 1997 θα επεκταθούν και στη Θράκη.

    "Η Θεσσαλονίκη με τις εκδηλώσεις αφιέρωμα προσπαθεί να υλοποιήσει τις ιδέες και τα οράματα της Μελίνας για τον άνθρωπο για τους νέους για τον πολιτισμό. Η Μελίνα αρχιτεκτόνισσα ονείρων και οραμάτων μας προσκαλεί σε μιά πολιτιστική γιορτή και μεις όλοι οι Φίλοι θα ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της" τόνισε ο πρόεδρος των Φίλων του Ιδρύματος κ Αντώνης Κούρτης παρουσιάζοντας τις εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Φίλοι του Ιδρύματος θα έχουν πλέον δική τους στέγη στο Βασιλικό Θέατρο.

    Στις εκδηλώσεις που θα γεμίσουν την πόλη με το όραμα της Μελίνας από τις 6 ως τις 29 Μαρτίου συμμετάσχουν χιλιάδες παιδιά και νέοι , που τους δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουν και να εκφραστούν. Οι εκδηλώσεις εκφράζονται με το θέατρο τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, τη μουσική, το χορό, το τραγούδι, θεατρικά δρώμενα, μουσικά, εικαστικά, με την προβολή και διάδοση του παιδικού και εφηβικού βιβλίου, με την οργάνωση ημερίδας με θέμα "Το παιδί παίζει μαθαίνει, εκφράζεται, δημιουργεί" με ομιλητές ξεχωριστές προσωπικότητες των γραμμάτων και τεχνών με πανεπιστημιακούς δασκάλους, με τη θεσμοθέτηση και απονομή υποτροφιών Μελίνα Μερκούρη, ύψους 6.000.000 δραχμών στους πρωτεύοντες αριστούχους αποφοίτους της σχολής καλών τεχνών του ΑΠΘ για το 1996. Σημειώνεται ότι οι υποτροφίες αποφασίστηκαν από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη ΄97" ύστερα από πρόταση των Φίλων του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και προγραμματίζεται να δοθούν το 1997 και 1998 και σε έξι άλλους σπουδαστές.

    Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη για το κοινό εκτός από την μεγάλη τελευταία εκδήλωση με τον τίτλο: "Τ΄ αστέρια τραγουδούν για τη Μελίνα" που θα πραγματοποιηθεί στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο και της οποίας θα έσοδα θα διατεθούν για βραβεία και υποτροφίες προς τους νέους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΘ-HELEXPO έχει παραχωρήσει το περίπτερο 2 και το συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" προκειμένου να φιλοξενηθούν οι εκδηλώσεις.

    Αναλυτικότερα από τις 6-29 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός παιδικού σχεδίου και ζωγραφικής με τίτλο "Τα παιδιά ζωγραφίζουν τη Θεσσαλονίκη" και έκθεση με το ίδιο περιεχόμενο, έκθεση παιδικού και εφηβικού βιβλίου, μέρες παιδικού βιβλίου, έκθεση ζωγραφικής των σπουδαστών της σχολής καλών τεχνών του ΑΠΘ. Από τις 8 ως τις 10 του μήνα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση παιδικών και νεανικών χορωδιών της Θεσσαλονίκης, στις 9 Μαρτίου ημερίδα με θέμα "Το παιδί παίζει-μαθαίνει-εκφράζεται- δημιουργεί", 10-11 μουσικά δρώμενα με την παράσταση "Ο κύκλος της ζωής, στις 11 θεατρικά δρώμενα, 13-15 και 15-29 διαγωνισμοί και ejh]seir φωτογραφίας στους δήμους Καλαμαριάς και Σταυρούπολης αντίστοιχα, 16-17 παιδική χορευτική έκφραση, 17 συναυλία του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης και παραμύθια για μικρά και μεγάλα παιδιά από την Πειραματική Σκηνή Τέχνης, 18-22 μοντέρνο κουκλοθέατρο, 23 παιχνίδια στη σκηνή, 27-28 νέοι Έλληνες δημιουργοί κινηματογράφου και τέλος στις 29 του μήνα "Τ΄αστέρια τραγουδούν για τη Μελίνα" και απονομή υποτροφιών

    [17] ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

    Σκόπια και Αλβανία θα συμμετάσχουν σε διεθνή στρατιωτική άσκηση με την επωνυμία "Αετός της ειρήνης" που θα πραγματοποιηθεί στα Τίρανα. Είναι η πρώτη φορά που άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων των Σκοπιων συμμετέχουν σε στρατιωτικά γυμνάσια μαζί με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Αλβανίας.

    Στην στρατιωτική άσκηση που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 20 Ιουλίου στην περιοχή Μπιζα κοντά στα Τίρανα, εκτός από την Αλβανία και την ΠΓΔΜ θα λάβουν μέρος και στρατιωτικες μονάδες των χωρών που συμμετέχουν στο νατοϊκό πρόγραμμα "Συμπραξη για την Ειρήνη", όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία καθώς και στρατιωτες από την Ελλάδα, Ιταλία και την Τουρκία ως χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

    [18] ΜΕ ΒΡΑΔΕΙΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Με βραδείς ρυθμούς αναπτύσσεται η οικονομία της Αλβανίας, όπως προκυπτει από επίσημα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

    Το 1990 η εγχώρια παραγωγή αυξήθηκε κατά 8% σε σύγκριση με το 1980 ενώ το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν σημείωσε αυξηση της ταξης του 2%. Παραλληλα η βιομηχανική παραγωγή το 1994 μειώθηκε κατά 74% σε σύγκριση με το 1990.

    Το 1991 η εγχώρια παραγωγή υπέστη μείωση κατά 28% ενώ φθίνουσα πορεία ακολούθησε και τα επόμενο έτος.

    Αυξηση της εγχώριας παραγωγής κατά 8% παρατηρείται από το 1993, ποσοστό που όπως δείχνουν τα στοιχεία φαίνεται να διατηρείται και τα επόμενα έτη.

    Οι υψηλοί συγκριτικά ρυθμοί ανάπτυξης που παρατηρούνται στον γεωργικό τομέα, στην οικοδομική δραστηριότητα, αποδίδονται στους ταχείς ρυθμούς που ακολούθησε η ιδιωτικοποίηση.

    [19] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ Ο.Π.Π. "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ '97" ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

    Εκατόν πενήντα χιλιάδες επισκέπτες συγκέντρωσε το περίπτερο του Οργανισμού "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη ΄97" στη διεθνή έκθεση τουρισμού της Μαδρίτης. Πέρα από τη σημαντική προβολή της πόλης πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επαφές ανάμεσα στα μέλη αντιπροσωπείας του Οργανισμού και ανώτατων στελεχών του υπουργείου πολιτισμού και μουσείων της Μαδρίτης για τη συμμετοχή της Ισπανία στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Hessakom_jgr Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 1997.

    Στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη η κοινή συνεδρίαση των τμημάτων του συντονιστικού συμβουλίου ανάπτυξης και πολεοδομικής αρχιτεκτονικής παρέμβασης κατά τη διάρκεια της οποίας ιδιαίτερη διάσταση πήρε το θέμα της ανάγκης συνεργασίας των φορέων για τη λειτουργία της πόλης σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα την κρίσιμη περίοδο του 1997 κατά την οποία η φόρτιση θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

    Παράλληλα αποφασίστηκε να αποτελέσει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα τον κρίκο που θα συνδέσει τη δράση των φορέων της πόλης με τους καθ΄ύλην αρμόδιους φορείς που σχεδιάζουν και ελέγχουν την υλοποίηση των αποφάσεων για τη συνολική λειτουργία της πόλης. Μέχρι τη συνεδρίαση του επόμενου συντονιστικού συμβουλίου αποφασίστηκε να γίνουν επιμέρους συναντήσεις αρμοδίων φορέων για συγκεκριμένα θέματα της πόλης με την ευθύνη του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Thursday, 1 February 1996 - 14:01:52