Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (06/02/1996) 2o

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 5 Φεβρουαρίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • [02] ΣΕΡΒΙΑ:Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 700000 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

  • [03] ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • [04] ΔΙΧΟΝΟΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


    ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    "Η ένταση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας αποτελεί πάντοτε πυριτιδαποθήκη σ'αυτή την πιό ευαίσθητη περιοχή του κόσμου, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι όλων των επιρροών και όλων των κινδύνων. Οι σφαγές στην πρώην Γιουγκοσλαβία απέδειξαν ωστόσο με ματωμένα γράμματα πόσο σοβαρό και ανεύθυνο είναι να μη καταβάλλονται προσπάθειες αποτροπής των διενέξεων πριν ξεσπάσουν" υπογραμμίζεται σε άρθρο της Γαλλικής εφημερίδας "Le Monde"

    Και οι δύο χώρες, συνεχίζει το άρθρο της εφημερίδας έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν μέχρι να θεωρηθούν πραγματικά ότι συμμετέχουν ουσιαστικά στην ευρωπαϊκή ιδέα. Μιά ιδέα που αποτελεί τρόπο θεώρησης των σχέσεων μεταξύ εταίρων και που ξεπερνά τις απλές οικονομικές συμφωνίες. Ευρώπη δεν είναι μόνο τα εμπορεύματα που κυκλοφορούν ελεύθερα από τη μιά χώρα στην άλλη.

    "Οπωσδήποτε, καταλήγει το άρθρο της "Le Monde", οι Ευρωπαίου φέρουν μερίδιο ευθύνης για την πολιτική απουσία τους στην περιοχή. Γνωρίζουν επίσης ότι οι σχέσεις μεταξύ Αθηνών και Αγκυρας δεν θα μπορέσουν να εξομαλυνθούν κατά τρόπο σταθερό παρά μόνο όταν βρεθεί λύση στο Κυπριακό.

    [02] ΣΕΡΒΙΑ:Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 700000 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

    Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στον τομέα υποστήριξης των προσφύγων στην Σερβία σύμφωνα με στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού και του Σερβικού Γραφείου για τους πρόσφυγες.

    Οι δυο οργανώσεις τονίζουν ότι η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη από ότι ήταν πριν από δυο χρόνια για τους 700000 πρόσφυγες οι οποίοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην χώρα μετά από την διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

    Οι πρόσφυγες που κατέφυγαν στη Σερβία μετά από την Κροατική επίθεση στη Κράιανα τον Αύγουστο του 1995 ανέρχονται σε περίπου 300000 ενώ οι υπόλοιποι βρίσκοντα στην χώρα από το 1991.

    Ο Ερυθρός Σταυρός υποστηρίζει ότι οι αποθήκες του άδειασαν τους τελευταίους έξι μήνες ενώ οι τοπικές αρχές κατηγορούν τις διεθνείς οργανώσεις ότι εξακολουθούν να αξιολογούν την κατάσταση με στόχο να ζητήσουν νέες οικονομικές ενισχύσεις.

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τον Αύγουστο του 95 l]wqi τον Ιανουάριο του 96 στη Γιουγκοσλαβία παραδόθηκαν 18000 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από τους οποίους περίπου 550 ήταν αλεύρι με αποτέλεσμα σε κάθε άτομο να αναλογούν περίπου 17.5 κιλά ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για έλλειψη ειδών υγιεινής την οποία αποδίδουν στον εξαιρετικά μειωμένο αριθμό προσφύγων και εξορίστων τον οποίο εμφανίζουν ότι έχουν καταγράψει οι διεθνείς οργανώσεις.

    [03] ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Τον κίνδυνο ανανέωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε άλλο σημείο, επισημαίνουν σε άρθρο τους οι "Washington Times" υπογραμμίζοντας ότι παρά την αποφυγή του πολέμου, η ένταση παραμένει.

    Ο αρθρογράφος αποδίδει τις παραπάνω εκτιμήσεις σε Έλληνα διπλωμάτη και Τούρκο αξιωματούχο και προσθέτει ότι σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες "άτομα και από τις δύο πλευρές σχεδιάζουν να επανέλθουν επί σκηνής σε μια προσπάθεια να κερδίσουν πόντους υπέρ ή κατά των αντιστοιχων κυβερνήσεων της Αθήνας και της Άγκυρας.

    [04] ΔΙΧΟΝΟΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Δημόσια έκκληση προς το Κόμμα των Φιλελευθέρων και της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών, τα οποία συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό "Ενωση για την Μακεδονία" να λύσουν τις διαφορές τους απηύθυνε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόρωφ ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα, αυτή η έκκληση να γίνει αποδεκτή για το καλό της χώρας.

    Την έκκληση, την οποία ανέγνωσε ο ίδιος ο Κίρο Γκλιγκόρωφ, χαρακτηρίζει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό "άσχημη" επισημαίνει ότι "υποχρεώθηκε να κάνει την δημόσια αυτή έκκληση, γιατί ήταν ο κοινός υποψήφιος των κομμάτων αυτών για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας".

    "Δυστυχώς, τονίζει στην έκκληση του ο κ. Γκλιγκόρωφ, τους τελευταίους μήνες άρχισε μια διαδικασία διάλυσης του συνασπισμού και σε σύντομο χρονικό διάστημα εγκαταλείφθηκε ένα μέρος από τις αρχές που καθορίστηκαν κατά την συγκρότησή του.

    Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την χώρα και να θέσουν υπό αμφισβήτηση το κύρος της και την διεθνή της θέση για να προσθέσει ότι αυτά συμβαίνουν την χρονική στιγμή που η πορεία των μεταρρυθμίσεων στη ΠΓΔΜ συνεχίζεται ενώ η έχει ήδη ενταχθεί σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς.

    "Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή, τονίζει ο Πρόεδρος Γκλιγκόρωφ να κάνω δημόσια έκκληση προς το Κόμμα των Φιλελευθέρων και στην Ενωση Σοσιαλδημοκρατών, σαν κύρια κόμματα του Συνασπισμού "Ενωση για την Μακεδονία" να επανεξετάσουν τις θέσεις τους και να βρουν μιά κοινή λύση προς όφελος της σταθεροποίησης της χώρας. Δεν είναι αργά για να βρεθεί μια λογική λύση. Οι όποιες διαφορές δεν θα πρέπει να λύνονται με μέσα τα οποία θα στηρίζονται στις προσωπικές διαμάχες.

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ αφού αναφέρει ότι οι πολίτες ψήφισαν τον συνασπισμό και όχι κάθε κόμμα ξεχωριστά επισημαίνει ότι τα δύο κόμματα "να καθίσουν στο τραπέζι, ανοικτά και ειλικρινά να θέσουν τα προβλήματα και τις διαφορές τους, και να βρουν μια σωστή λύση ώστε να διατηρηθεί ο συνασπισμός "Ενωση για την Μακεδονία". Αν πάλι θεωρηθεί "παρωχημένος" όπως χαρακτηριστικά αναφέρει τον συνασπισμό ας αναλάβει ο καθένας το μέρος της ευθύνης του για τη μελλοντική πορεία της χώρας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού των Σκοπίων από το απόγευμα συνεδριάζει η ηγεσία της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών και ο πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβένκοφσκι αναμένεται να ανακοινώσει τον κατάλογο της νέας κυβέρνησης, στην οποία σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν συμπεριλαμβάνονται στελέχη του Φιλελεύθερου κόμματος. Επίσης στην απογευματινή του συνεδρίαση το Σοσιαλιστικό κόμμα αναμένεται να εξετάσει ποια υπουργεία "θα απαιτήσει" στην νέα κυβέρνηση.

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Tuesday, 6 February 1996 - 14:57:36