Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (14/02/1996) 2o

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 14 Φεβρουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΒΟΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ

  • [02] ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΣΗΜΙΤΗ

  • [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΜΕΝΙΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΙΛΙΚΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [04] Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΜΕ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [05] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΓΙΛΜΑΖ-ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [06] ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

  • [07] ΜΠΑΫΚΑΛ: ΝΑ ΠΑΨΕΙ Η Ε.Ε. ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΗ ΠΛΕΥΡΑ

  • [08] ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [09] ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΛΕΚΟΥ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΛΕΒΙΤΩΝ

  • [10] ΡΟΔΟΥΣΑΚΗΣ:Η ΡΩΣΙΑ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗΣ ΕΤΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • [11] ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕ

  • [12] ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

  • [13] ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ:ΕΠΤΑ ΑΣΤΕΓΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟ

  • [14] ΠΓΔΜ:ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

  • [15] ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΒΟΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ

    Δίωρη συζήτηση εφ'όλης της ύλης θα έχουν την ερχόμενη Πέμπτη στη Βόννη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ.

    Η επίσκεψη Σημίτη στη Γερμανία ''αποτελεί απαρχή μιας περιοδείας του νέου Έλληνα πρωθυπουργού σε μια σειρά από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου θα συστηθεί προσωπικά και θα εκθέσει το πρόγραμμα της κυβέρνησης στους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης'', αναφέρεται σε ανακοίνωση της καγκελαρίας, στην οποία σημειώνεται πως στο επίκεντρο των συνομιλιών προβλέπεται να βρίσκονται θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς και γενικότερα θέματα της διεθνούς πολιτικής.

    [02] ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΣΗΜΙΤΗ

    Εγγραφο στο οποίο θα παρουσιάζονται αναλυτικά οι πτυχές του Κυπριακού προβλήματος υπό τα σημερινά δεδομένα θα κομίσει στην Αθήνα, σύμφωνα με δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Γιαννάκη Κασουλίδη, προς ενημέρωση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη την προσεχή Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Αλέκος Μιχαηλίδης.

    Σε ερώτηση για τις θέσεις που θα διατυπώνονται στο έγγραφο και για τους λόγους που επέβαλαν τη σύνταξή του ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "οι θέσεις, είναι οι γνωστές θέσεις της πλευράς μας που ]woum λεχθεί κατά καιρούς και έχουν περάσει από το Εθνική Συμβούλιο". Και πρόσθεσε ότι "αυτή τη φορά είναι για να καθοριστούν οι παράμετροι στις οποίες μπορεί η δική μας πλευρά να διαπραγματευτεί και να συνομιλεί με διάφορους συνομιλητές της και να το χρησιμοποιεί και ο Ελληνας πρωθυπουργός όταν θα επισκεφθεί διάφορους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων".

    [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΜΕΝΙΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΙΛΙΚΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Την ανώτατη τιμητική διάκριση του Αρμενικού Πατριαρχείου απένειμε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο Αρμένιος Πατριάρχης Κιλικίας, Αράμ ο Α'.

    Ο Πατριάρχης επισκέφτηκε τον κ. Στεφανόπουλο, συνοδευόμενος από τον Αρμένιο Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος, καθώς επίσης και από μέλη της αρμενικής παροικίας της Αθήνας και της Βηρυτού.

    Από της πλευρά του ο Έλληνας Πρόεδρος πρόσφερε στον Πατριάρχη Κιλικίας, αντίγραφο, αρχαίου Κύλικος.

    [04] Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΜΕ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Σύνοδο κορυφής για τα Ελληνοτουρκικά με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και Τουρκίας και μάλιστα σε τρίτη χώρα επιδιώκει η Αγκυρα ενώ στο χείλος του πολέμου έφτασαν πραγματικά οι δύο χώρες με την πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ".

    Ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας επισημαίνει όμως ότι τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μιά ύφεση στις δηλώσεις Ελλήνων και Τούρκων επισήμων και φέρνει ως παράδειγμα τη στάση της υπηρεσιακής πρωθυπουργού της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ στο θέμα των βραχονησίδων του Αιγαίου.

    Αναφέρει επίσης ο αρθρογράφος ότι προετοιμάζεται μιά σύνοδος κορυφής Ελλάδας-Τουρκίας η οποία θα γίνει μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο κρατών και η περιοδεία του κ. Μπαϋκάλ αποβλέπει και στην επίτευξη αυτής της συνάντησης η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει σε τρίτη χώρα.

    Το μόνο εμπόδιο, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι το κενό εξουσίας στην Τουρκία γι' αυτό, της συνάντησης θα πρέπει να προηγηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης στη χώρα. Μόλις γίνει αυτό ο νέος υπουργός Εξωτερικών θα παρουσιάσει στο νέο πρωθυπουργό το σχέδιο της συνάντησης κορυφής. Γράφει επίσης πως το γεγονός ότι το σχέδιο ετοιμάστηκε τώρα και δεν αναμένετο ο σχηματισμός νέας τουρκικής κυβέρνησης, οφείλεται στο ότι οι σχέσεις των δύο κρατών είναι τεταμένες και "μιά σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε ανάφλεξη".

    Τέλος ο αρθρογράφος αναφέρεται και σε δηλώσεις του Τούρκου Ανώτατου στρατιωτικού διοικητή προς τον ανταποκριτή της "Χουριέτ" στην Αγκυρα ο οποίος ανέφερε ότι το επεισόδιο στην Ιμια ήταν το σημαντικότερο της στρατιωτικής του καριέρας μετά την Κύπρο και επισήμανε ότι πράγματι φτάσαμε στο παρά πέντε για ένοπλη σύγκρουση.

    [05] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΓΙΛΜΑΖ-ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Ακαρπη ήταν η σημερινή τρίωρη συνάντηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ με τον ηγέτη του Ισλαμικού Κόμματος Νετζμεντίν Ερμπακάν για το σχηματισμό κυβέρνησης.

    Οι δύο άντρες, μετά τη συνάντησή τους δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη συζήτηση γι' αυτό και αποφάσισαν να επανέλθουν στα "ζητήματα που υπολείπονται" στην αυριανή τους συνάντηση.

    [06] ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    Τα δυο μέρη πρέπει να διαπραγματευτούν και να προετοιμάσουν συνυποσχετικό πριν από την παραπομπή της ελληνοτουρκικής διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών κ.Νουρεντιν Νουρκάν.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή" ο κ.Νουρκάν υποστήριξε ότι οι δυο χώρες είχαν αρχίσει την διαδικασία των διαπραγματεύσεων για όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο το 1976 και απέδωσε την αποτυχία εκείνης της προσπάθειας στο γεγονός ότι ο Ανδρέας Παπανδρεου διέκοψε τις διαπραγματεύσεις όταν ανέλαβε τη πρωθυπουργία.

    Ο Τούρκος εκπρόσωπος επανέλαβε πάντως ότι η χώρα του καλεί την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση όλων των θεμάτων στο Αιγαίο ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τις ελληνικές πρωτοβουλίες για την διακοπή της οικονομικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη Τουρκία είπε ότι η οικονομική συνεργασία είναι ένα σημαντικό στοιχείο της τελωνειακής ένωσης.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε συγκεκριμένες υποχρεώσεις με την τελωνειακή ένωση και αναμένουμε ότι θα ανταποκριθεί, είπε ο Τούρκος εκπρόσωπος ο οποίος διευκρίνισε ότι το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί μέσα στους κόλπους της Ένωσης.

    [07] ΜΠΑΫΚΑΛ: ΝΑ ΠΑΨΕΙ Η Ε.Ε. ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΗ ΠΛΕΥΡΑ

    "Ο ρόλος των τρίτων χωρών και των συμμάχων για τη δημιουργία συνθηκών διαπραγματεύσεων των Ελληνοτουρκικών ζητημάτων είναι εξαιρετικά σημαντικός" επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Ντενίς Μπαϋκάλ.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπαϋκάλ, του οποίου τις δηλώσεις δημοσιεύει μόνο η εφημερίδα "Χουριέτ" χωρίς να αναφέρει που και πότε έγιναν, ισχυρίζεται ότι τόσο οι τρίτες χώρες όσο και οι χώρες της ΕΕ δεν πρέπει να έχουν προκαταλήψεις γιατί σ' αυτή τη περίπτωση η ανάμειξή τους θα εμποδίσει την επίλυση με διαπραγματεύσεις των ζητημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες.

    "Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ δεν πρέπει να σημαίνει ότι η τελευταία πρέπει να αποτελέσει ενδιαφερόμενη πλευρά στα ζητήματα αυτά" τονίζει ο κ. Μπαϋκάλ και προσθέτει ότι "η αντίληψη αυτή είχε εκφραστεί προηγουμένως. Τώρα όμως δεν πρέπει να ισχύσει. Η Επιτροπή της ΕΕ δήλωσε ότι βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα. Εάν η ΕΕ θέλει να παίξει εποικοδομητικό ρόλο, θα πρέπει να πάψει να είναι προκατειλημμένη πλευρά"

    Και καταλήγει ότι αυτό "το λάθος θα πρέπει να συζητηθεί στα πολιτικά όργανα της ΕΕ και να διορθωθεί".

    [08] ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Την περίπτωση μεξικάνικης κρίσης θυμίζει η τουρκική οικονομία η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, επισημαίνει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα, Wall Street Journal.

    Στο δημοσίευμα παρατίθενται πληθώρα οικονομικών δεικτών από τους οποίους αποδεικνύεται η σοβαρότητα της κατάστασης.

    Στην ανταπόκριση από την Αγκυρα μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, προσέλαβε μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες δημοσίων σχέσεων, τη Hill & Knowlton, προκειμένου να πείσει τη Δύση να δείξει υπομονή για την κατασταση αυτή. Η ίδια μάλιστα κατηγορεί τους προκατόχους της για την τραγικότητα της κατάστασης αυτής.

    Η Τανσού Τσιλλερ και αυτή την εβδομάδα δεν θα παραδώσει την εντολή και θα ακολουθήσει την τακτική της για την αποδυνάμωση τυ Μεσούτ Γιλμάζ. Σύμφωνα με τις κριτικές κατά του Γιλμάζ κατά τη συνεδρία τη του εκτελεστικού οργάνου της κεντρικής επιτροπής του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας αλλά και με τη στάση των μέσων ενημέρωση φαίνεται ότι η Τσιλλέρ έχει πετύχει να φθείρει τον Γιλμάζ. Η Τσιλλέρ θα ακολουθήσει και αυτή την εβδομάδα την τακτική της συγκρότηση εναλλασόμενης κυβέρνησης μειοψηφίας . Αυτή την πρότασει την είχε προντείνει την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά ο Μπουλέντ Ετζεβίτ ενώ ο Γιλμάζ την είχε θεωρήσει διαπραγματεύσιμη. Σύμφωνα με αυτή ττην πρόταση στην πρωτη περίοδο το κόμμα του Ορθού Δρόμου και το ρεπουμπλικανικό λαίκό κόμμα και στη δεύτερη περίοδο το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας και το Δημοκρατικό Αριστερό Κόμμα. Και στις δύο περιπτώσεις τα άλλα κόμματα θα υποστηρίζουν την κυβέρνηση Η Τσιλλέρ για να επιτύχει ένα τέτοιο σήμερα θα συνατηθεί εμ Ετζεβίτ και ΜπαΎκάλ. Κατά το τέλος της εβδομάδας η Τσιλλέρ θα ξανασυναντηθεί με τον Γιλμάζ και θα του υποβάλλει τέτοια πρόταση. Αν δεχτεί ο Γιλμάζ θα ξεπεραστεί η κρίση που επικρατεί εδώ και ένα μήνα παντως αναμένεται να μη δεχτεί ο Γιλμάζ οποιοδήποτε κυβερνητικό στο οποίο να μετέχει η Τανσού Τσιλλέρ. Η δεύτερη αρνηση του Γιλμάζ θα αποτελεσει ευκαιρία για την Τσιλλέρ την οποία θα χρησιμοποιήσει με δεξιοτεχνία και θα δημιουργήσιε την εντύπωση ότι ο Γιλμάζ απορρίπτει κάθε πρόταση κυβερνητικου σχηματισμού εκτός από εκείνον στον οποίο θα μετέχουν τα κόμματα Ευημερίας και Μητέρας Πατρίδας. Με αυτό τον τρόπο θα φταρεί ο γιλμάζ ενώ η Τσιλλερ ακόμη και αν δεν γίενι πρωθυπουργός θα δυναμωθεί ο ρόλος της. Αφού παραδώσει την εντολή στον Ντεμιρέλ περί τα τέλη της εβδομάδας Ουμίτ Παμίρ Τις τελευταίες δύο μέρες ο τύπος πέρα από τις τεχνικές και νομικές διαστάσεις του θέματος να θέλει να το μετατρέψει σε μία πολιτική κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες παορυσιάζουν ότι η Ελλάδα έχιε βλέψει σε εδάφη που ανήκουν στην τουρκική κυριαρχία πράγμα που δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό καιυπογραμμίζεται ότι έχουν λητεί τα απαραίτητα μέτρα. Το γεγονός που συνεβη πριν ένα μήνα πήρε διαστάσεις μετα την εκλογή του κ Σημίτη και εμφανίστηκε στον ελληνικό τύπο είναι ένα σημείο στο οποίο πρέπει να σταθούμε. Η νέα κυβέρνηση θέλει να δείξει την ευαισθησία της στα εθνικά θέματα Αυτό που πρέπει να γίνει έιναι να αφήσουμε τα lom|pkeuqa συνφέροντα σε μια άκρη και με ψυχραιμία και με όλες τις πλευρές της υπευθυνης νομικής εξέλιξης να το εξετάσουμε και μία ώρα αρχίτερα να αρχίσουμε τον διάλογοα. Εχει ανάγκη η νέα κυβέρνηση να δείξει τον εαυτό της προβαίνοντας σε τέτοιες ενέργειες; Υπάρχει ένα ανοιγμα στην εξουσία η νέα κυβέρνηση ότι θα ανταποκριθεί στα εθνικά προβλήματα τόσο σκληράτουλάχιστον όσο η κυβένρηση Παπανδρέου και είναι αποφασισμένη γι αυτό. Είναι μία μέθοδος που ακολουθεί η κυβένρηση. Αυτό αφησαν να διαρεύσει στο τύπο όσοι δεν πήραν μέρος στο νέο υπουργικό συμβούλιο για να φέρουν την κυβέρνησ σε δύσκολη θέση Δεν μου δώσαμε νοτα συνατήθηκα χτές βράδυ στις 8.30 μόνο με τον Πάγκαλο και μου εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση ότι η Ελλάδα είχε μέχρι σήμερα προβλήαμτα με την Τουρκία και πώτη φορά η Τουρκία και ότι η Ελλάδα έχει την κυριαρχία βάσει διεκδικεί την κυριαρχία βάσει του διεθνους δικαίου . Δεν έδωσε νότακαι εγώ του εξέφρασα τις απόψεις μου. Τι θα γίνει τώρα ζητήθηκε να απομακρυνθούν οι στρατιώτες; Οι ελληνες θέλου ν ακάνουν κατοικημένα τα ακτοίκητα νησιά για διεκδικήσουν κυριαρχικά δικαιώματα για τα αυξήση την κυριαρχία της στο Αιγαίο Τμήμα αγωνα για την κυριαρχία στο Αιγαίο. Η τουρκία θα δείανι καθοριστική η αποφασιστικότητα της Τορυκίαςείξει αποφασιστικότητα που θα καθορίσει την

    [09] ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΛΕΚΟΥ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΛΕΒΙΤΩΝ

    Ο Ευρωβουλευτής του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, σε ερώτησή του προς στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνει αναφορά στις διώξεις που ασκεί η Τουρκία σε βάρος των Αλεβιτών Μουσουλμάνων.

    Στην ερώτησή του ο Έλληνας Ευρωβουλευτής τονίζει ότι ''με επίσημες καταγγελίες που προέρχονται από κεντροαριστερά κόμματα της Τουρκίας υποστηρίζεται ότι από το 1991 στην περιοχή της Σεβάστειας έχουν εκκενωθεί 85 έως 90 χωριά, ενώ παράλληλα υπάρχει ένα κύμα μεταφοράς πληθυσμού στην ίδια την πόλη της Σεβάστειας. Ταυτόχρονα, με έρευνες και εκθέσεις αποδεικνύονται συλλήψεις και άσκηση κρατικής τρομοκρατίας σε βάρος των Αλεβιτών Μουσουλμάνων''.

    Επίσης ο κ Αλαβάνος καλεί το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβει όλα τα μέτρα που διαθέτει και από την Τελωνειακή Ένωση Τουρκίας-Ε.Ε. προκειμένου να εμποδίσει νέο κύμα τρομοκρατίας, διώξεων και αφανισμού των Αλεβιτών μουσουλμάνων όπως αυτό εναντίον των Κούρδων που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

    [10] ΡΟΔΟΥΣΑΚΗΣ:Η ΡΩΣΙΑ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗΣ ΕΤΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Η Ρωσία υπήρξε πάντοτε ανιδιοτελής εταίρος της Ελλάδας δηλώνει σε συνέντευξη του στο μηνιαίο ρωσικό περιοδικό "Delovi Liundi" ο Έλληνας πρεσβευτής στη Μόσχα Κυριάκος Ροδουσάκης ο οποίος υπενθυμίζει ότι υπήρχαν Έλληνες στον Εύξεινο Πόντο από την αρχαιότητα και τονίζει ότι οι δεσμοί μεταξύ των δυο χωρών είναι περισσότεροι από ψυχολογικοί και ότι έχουν κοινά στρατηγικά συμφέροντα στη Μεσόγειο.

    Ο κ.Ροδουσάκης σημειώνει ότι οι σχέσεις με τον μεγάλο προς boqq\ γείτονα είναι πολύ σημαντικές για την Ελλάδα και προσθέτει ότι ούτε τα 70 χρόνια της Σοβιετικής εξουσίας ήταν αρκετά για να σπάσουν τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στις δυο χώρες.

    Σε ότι αφορά στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τη Ανατολική Ευρώπη, ο Έλληνας πρέσβης τονίζει ότι η θέση που υποστηρίζει η Ελλάδα πιστεύει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η ρωσική ανησυχία ενώ για τις ελληνορωσικές εμπορικές σχέσεις υπογραμμίζει ότι αναπτύσσονται δυναμικά τα τελευταία χρόνια.

    ο κ.Ροδουσάκης υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα περιμένει το πρώτο ρωσικό αέριο το 1996 και επαναλαμβάνει τα σχέδια για τη δυνατότητα επέκτασης του μέσω της Βόρειας Ελλάδας μέχρι την Αλβανία του πετρελαιαγωγού ο οποίος θα καταλήγει στην Αλεξανδρούπολη μεταφέροντας ρωσικό πετρέλαιο από το βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς.

    Ο Έλληνας πρεσβευτής εκφράζει την ελπίδα ότι οι Ρώσοι μηχανικοί που κατασκεύαζαν το εργοστάσιο της αλουμίνας στην Ελλάδα και οι οποίοι έφυγαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης θα επιστρέψουν και εκφράζει τη κατανόηση της ελληνικής πλευράς για το ότι η Ρωσία δεν μπορούσε να εγγυηθεί μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ ότι θα αγοράζει όλη τη παραγωγή του εργοστασίου αλλά και την ελπίδα του ότι το πρόβλημα θα λυθεί με τη βοήθεια ρώσικων ιδιωτικών εταιρειών.

    Ο κ.Ροδουσάκης αναγγέλλει επίσης την λειτουργία ναυτιλιακής γραμμής από την Ελλάδα μέχρι το ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίρσκ στον Εύξεινο Πόντο τους επόμενους 2-3 μήνες αλλά και τη πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προτείνει την ανακατασκευή του ρωσικού στόλου σε ελληνικά ναυπηγεία και να αρχίσει η αεροπορική σύνδεση Αθήνας - Μόσχας με την Ολυμπιακή, ενώ σημειώνει ότι 150000 Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 1995.

    Σύμφωνα με το Έλληνα προέβη αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην Μόσχα 40 ελληνικές εταιρείες αν και όπως σημειώνει υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους Έλληνες επιχειρηματίες για την Βουλγαρία και τη Ρουμανία και η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει ειδικά προνόμια για επενδύσεις στην ρωσική οικονομία.

    Σε ότι αφορά ειδικότερα τον πετρελαιαγωγό ο κ.Ροδουσάκης σημειώνει ότι θα σημάνει αύξηση των ρώσικων εξαγωγών πετρελαίου αλλά και τη συμμετοχή δυο ελληνικές κατασκευαστικών ομίλων, (Κοπελούζου και Λάτση) και του ρωσικού Γκαζπρομ οι οποίοι θα συμπτύξουν μια εταιρεία. ενώ υπολογίζει σε 700 εκ. δολάρια το κόστος του μήκους 350 χιλιομέτρων αγωγού, ο οποίος κατά τον πρέσβη θα αποτελέσει εναλλακτική δίοδο για τις εξαγωγές.

    Ο αγωγός θα είναι υπόγειος και οι τερματικές εγκαταστάσεις οι οποίες στην Αλεξανδρούπολη θα είναι δεκαπέντε χιλιόμετρα μέσα στη θάλασσα δεν θα χρησιμοποιούν παλαιές εγκαταστάσεις για να μην προκληθούν περιβαλλοντικά προβλήματα.

    "Αν φτιάχναμε και διυλιστήριο, η αντίδραση του κοινού θα ήταν διαφορετική" δηλώνει ο κ.Ροδουσάκης ο οποίος αναφερόμενος στα οικονομικά μεγέθη της μεταφοράς τονίζει τοι το κόστος για τη μεταφορά από το Μπουργκάς στην Αλεξανδρούπολη θα είναι θα είναι 5 δολάρια ανά τόνο ενώ εάν επιλεγεί η οδός μέσω Τουρκίας η οποία υπολογίζεται σε 2000 χιλιόμετρα αγωγού θα ανεβάσει το κόστος στα 30 δολάρια ανά τόνο.

    Καταλήγοντας στη συνέντευξη του, η οποια συνοδεύεται απο βιογραφικό σημείωμα και πολλές φωτοφραφίες, ο Έλληνας πρεσβευτής d_mei την διαβεβαίωση οτι οι ελληνικές εταιρείες έχουν εξασφαλίσει τα 700 εκ. δολάρια, το 30% των οποίων θα προέλθει από χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    [11] ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕ

    Τη διαβεβαίωση ότι το κόμμα του θα βοηθήσει στις προτάσεις για στήριξη και επέκταση των αρμοδιοτήτων του ΚΥΠΕ, έδωσε σήμερα κατά την επίσκεψή του στο Πρακτορείο, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε δε πως η πολιτεία, εκτελεστική και νομοθετική έχει καθήκον να το στηρίξει.

    Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι συμφωνεί με το έργο που πρέπει να επιτελεί το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ''είναι εθνικό έργο, με την έννοια ότι όντως, η ύπαρξη και η δημιουργία του καθώς και η δράση του θα πρέπει να είναι στενά συνδεδεμένα και να ταυτίζεται με την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    [12] ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Tην αποστολή 50 Βούλγαρων αστυνομικών ως παρατηρητές στις αστυνομικές δυνάμεις του ΟΗΕ στη Βοσνία, αποφάσισε σήμερα η βουλγαρική βουλή.

    Στην ανακοίνωση της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας σημειώνεται πως με αυτόν τον τρόπο η Βουλγαρία θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ειρήνης στη Βοσνία και θα συμβάλει στην ένταξή της στις ευρωατλαντικές δομές.

    Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία, αλλά όχι με συναίνεση, καθώς εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης τάχθηκαν κατά της αποστολής τονίζοντας πως η Βουλγαρία με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να αναμειχθεί σε βαλκανικες αντιπαραθέσεις.

    [13] ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ:ΕΠΤΑ ΑΣΤΕΓΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟ

    Επτά, κατά μέσο όρο, άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους καθημερινά στην Ρουμανία από τότε που άρχισε ο φετινός χειμώνας σύμφωνα με στοιχεία τα οποία μεταδίδουν από το Βουκουρέστι ρουμανικά και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης επικαλούμενα ανεπίσημα στοιχεία.

    Ανεπίσημα οι ρουμανικές αρχές κάνουν λόγο για θανάτους αστέγων οι οποίοι έχουν μετακινηθεί στο Βουκουρέστι.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, την προηγουμένη εβδομάδα δεκαέξι άτομα έχασαν τη ζωή τους σε δυο μόλις μέρες στο Βουκουρέστι όπου η θερμοκρασία πολλές φορές έπεσε κάτω από το μηδέν.

    [14] ΠΓΔΜ:ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

    Την δημιουργία μιας τεχνητής αντιπολίτευσης η οποία θα επιμηκύνει την παρουσία των στοιχείων που έχουν παραμείνει από το προηγούμενο σύστημα κατήγγειλε ο ηγέτης της ακραίας πτέρυγας των Αλβανών της ΠΓΔΜ (PDPA) κ.Αρμπεν Τζαφέρι σχολιάζοντας την πρόσφατη κυβερνητική κρίση στη χώρα.

    Ο κ.Τζαφέρι, κατηγόρησε κάποιους "Μακεδόνες" πολιτικούς τους οποίους δεν κατονόμασε αλλά και κάποιους παρόμοιους Αλβανούς από to προηγούμενο πολιτικό σύστημα ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη πρόκληση της δημοκρατίας της αποκέντρωσης, του πλουραλισμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελεύθερης διαμόρφωσης πολιτικής γνώμης και της πραγματικής αντιπολίτευσης.

    Ο πρόεδρος του κόμματος της Δημοκρατικής Ευημερίας των Αλβανών (PDPA) το οποίο αποκόπηκε από το κόμμα της Δημοκρατικής Ευημερίας το οποίο εξέφραζε αρχικά το σύνολο της αλβανικής κοινότητας στη ΠΓΔΜ, τόνισε ότι στην ΠΓΔΜ υπάρχουν δύο ακόμη άλυτα προβλήματα, κυρίως αυτά των σχέσεων ανάμεσα στις εθνότητές και της εγκαθίδρυσης μιας πραγματικής δημοκρατίας.

    Όπως είναι γνωστό η Δημοκρατική Ευημερία (PDP) συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας - Σοσιαλιστών υπό τον Μπράνκο Τσερβανκόφσκι με στελέχη της τόσο σε επίπεδο υπουργών όσο και υφυπουργών.

    O πρόεδρος του PDPA ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη συλλογή 150000 υπογραφών έτσι ώστε να αναγκαστεί ο πρόεδρος Γκλιγκόροφ να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και προέβλεψε ότι η χώρα εισέρχεται σε περίοδο "ελεγχόμενων πολιτικών σεισμών"

    [15] ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

    Από τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη ξεκινάει την πειραματική διδασκαλία της Τοπικής Ιστορίας το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος αποκέντρωσης αλλά και της ιδιαίτερης εθνικής ευαισθησίας και εθνικής κληρονομιάς ορισμένων περιοχών της χώρας.

    Στη Θεσσαλονίκη έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας για τη συγγραφή βιβλίων Τοπικής Ιστορίας, αλλά και για τον καθορισμό του διδακτικού πλαισίου και της μεθοδολογίας που θα καλύψουν τους στόχους του προγράμματος.

    Την ευθύνη για την προώθηση του προγράμματος, την ολοκλήρωση συγγραφής των βιβλίων και την πειραματική εφαρμογή σε δημοτικά σχολεία του νομού έχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Wednesday, 14 February 1996 - 15:27:32